‘Suriname heeft geen nationaal symbool nodig’

41

PARAMARIBO, 27 nov – Suriname heeft geen behoefte aan een nationaal symbool. Dit stelt bestuurskundige en universiteitsdocent August Boldewijn. President Desiré Bouterse wil bij veertig jaar onafhankelijk Suriname zowel een nationaal symbool als een nationale klederdracht.

Het symbool moet zoals Amerika zijn arend of heeft of Nederland zijn leeuw. De vraag is nu of Suriname niet al genoeg nationale symbolen heeft, vlag, wapen en volkslied. “Ik vraag me af wat de betekenis is van een nieuw nationaal symbool”, zegt Boldewijn tegenover de Ware Tijd. Maar John van Coblijn van oppositiepartij NPS vindt het juist wel een goed idee. Met het invoeren van een eigen symbool kan de dekolonisatie een stap verder.

De strijd voor dekolonisatie wordt immers nog steeds gestreden. Dat het via een nationale prijsvraag gebeurt, is al helemaal goed. “Ik denk dat het goed is als dat wijzelf als Surinamers hieraan een bijdrage leveren. We moeten volledig afrekenen met het koloniale denken”, zegt Van Coblijn. Boldewijn ziet geen heil in een nieuw symbool. De vraag is ook of geaccepteerd zal worden door Surinamers zelf.

41 REACTIES

 1. D.dibrie laat alles passeren net een notarisakte of je het leuk vindt of niet zo werkt de duivel des doods.Wie weet hebben wij binnen kort een nationale vlag met dibrie aan de ene kant en dina aan de andere kant.Dictators drukken hun wil toch door.Gadafi wou toch koning van afrika worden met een nationale vlag waarom kan het dibrie niet lukken!


  Maak melding

 2. …..of een portret van bouta met het woord amnestie op zijn kop gedrukt.
  ….of een portret van dinootje in een amerikaanse cel,
  Hahahahaaaaaaa….
  Suriname heeft geen nationaal symbol nodig !!!
  Dat Coblijn besmet is geworden met zijn koloniale smoesjes door bouta is duidelijk.
  Dat bouta aan hallucinatie verschijnselen lijdt is iedereen bekend.Heeft bouta niet uitbundig met zijn poppetjes onafhankelijkheids feest gevierd gisteren?
  Hij schreeuwt toch altijd dat Suriname Nederland niet nodig heft?
  Van tijd tot tijd lijkt hij te kampen te hebben met het HOLLAND SYNDROOM en is arme Coblijn besmet geraakt. door bouta.
  Beiden hebben hulp nodig !


  Maak melding

 3. het nationale symbool is bouterse zelf,,van moord,oplichtingen,roven,beroven,verkrachten,liegen,bedriegen,stelen,meki njang,belazeren,
  en daardoor ook zo populair onder de movinas,die hebben nooit genoeg..


  Maak melding

 4. 27 nov. 2014

  Begrijpt August Boldewijn zelf wel zijn antagonistische stellingname t.a.v. een nationaal symbool voor Suriname?

  August, laat de discussie liever over aan sociologen, cultureel geografen en antropologen.

  Praktisch alle landen in de wereld hebben wel een of meerdere nationale symbolen. Soms extra benadrukt op de vlag, het wapen of op een andere nationaal document of stuk.

  Er kan gezocht worden naar een symbool die Suriname met Zuid-Amerika of Caribisch gebied bindt, maar er kan ook gekeken worden naar bijv. een dier of plant (iets anders kan ook) die zowel in India, Indonesië, China, Ghana (of ander land in Afrika) en Suriname voorkomt. Bijv. paloeloe soorten, orchidee soorten, vermoedelijk waterhonden (soms jammer genoeg uitgestorven) kunnen als voorbeeld dienen.

  In vorige postings was onder het mom van Ernst en Luim ook al SRIKA, Bamboe en Koe ? voorgesteld.

  Srika vindt het hebben van een nationaal symbool of symbolen voor Suriname wel nuttig.

  Wie gaat inhoudelijk hier verder op in?

  Voor sommigen zijn minpunten het symbool om anderen monddood te maken !!!
  Srika


  Maak melding

 5. Srika, dat van ‘dieren die zowel in India, Indonesië, China, Ghana (of ander land in Afrika) en Suriname voorkomen’ (van nature neem ik aan) lijkt me niet zo’n goed idee, de enige dieren die aan die voorwaarden voldoen zijn huisvliegen, kakkerlakken, dengue muskieten, zelfs rioolratten en huismuizen zijn in Suriname import. Als Bouterse op zoek was naar een symbool voor de NDP dan kon hij mooi een van bovenstaande dieren gebruiken, maar voor Suriname als geheel lijken ze me ongeschikt. De planten die je noemt komen ook niet allemaal in al de betrokken landen van nature voor.

  Ook dit idee van Bouterse lijkt, net als het treinproject, op het eerste gezich een mooi idee, maar om het gerealiseerd te krijgen en daarbij iedereen/de meerderheid tevreden te stellen, is helemaal niet zo makkelijk als hij denkt.


  Maak melding

 6. “De vraag is ook of geaccepteerd zal worden door Surinamers zelf.”

  Laat men eerst een referendum houden om te kunnen peilen hoe het Surinaams volk over een nationaal symbool denken en of ze daar aan behoefte hebben. Als het referendum positief uitkomt dan het volgend stap.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 7. 27 nov. 2014

  Waarom moet de posting van Srika steeds eerst goedgekeurd worden ?

  Wat voor flauwekul is dit. Mijn posting wordt aangehouden, terwijl die van anderen normaal verschijnen.

  Willen sommigen van jullie, dat Srika stopt met posten ?
  Srika


  Maak melding

 8. “Nationale symbolen vernietigd”

  -De huidige president heeft haast alle nationale symbolen vernietigd. Het presidentieel paleis is onbruikbaar, de ‘positie’ van het Onafhankelijkheidsplein is weg en het respect voor de Surinaamse vlag die met de nodige ceremonie wordt gehesen en gestreken is ook weg, zegt ex-president Ronald Venetiaan.

  -Bouterse kondigde aan dat hij in de komende weken een speciale commissie zal installeren die er voor moet zorgdragen dat 40 jaar Srefidensi “niet alleen een viering wordt met ‘njang en dringi’ maar dat het ons allen een nieuw elan geeft voor de toekomst”.

  -Er zal een prijsvraag worden uitgeschreven waaraan alle beeldende kunstenaars uit Suriname en onze mensen uit de diaspora kunnen deelnemen voor het ontwerpen van een nationaal symbool.
  Het wordt tijd dat wij kiezen voor een nationaal symbool dat op 25 november 2015 kan
  worden onthuld.

  -Venetiaan reageert verbaasd op het voornemen van president Desi Bouterse. “Wij hebben al nationale symbolen, we hebben een vlag en een wapen, het presidentieel paleis is een nationaal symbool en ook onze vlag”.

  -Ook het Onafhankelijkheidsplein is een nationaal symbool. Die positie is weggenomen door de huidige president, haalt Venetiaan aan. Het is mooi dat de Onafhankelijkheidsviering ook plaatsvindt in overige districten, maar de officiële activiteiten dienen plaats te vinden op het Onafhankelijkheidsplein.

  -Het is volgens Venetiaan duidelijk welke richting Bouterse op wil. De boodschap die hij overbracht door te verschijnen in militair tenue op 25 november was overduidelijk en een ontwikkeling waarmee wij rekening mee moeten houden.

  ==Mijn vraag is dan het volgende:::Nederland heeft inderdaad de leeuw en zij hebben de kleur oranje als symbool.
  Welke kleur zal Bouterse dan aanhouden??????


  Maak melding

 9. jullie negatieve surinamer lullen altijd het is nooit goed..daarom blijven we DOM !!!
  Door jullie zieke negatieve en zelfs huichelachtige zielen………


  Maak melding

 10. Bouta lanceert zijn idee om verwarring te zaaien onder de oppositie.
  Ik hoop alleen dat die oppositie daar niet in trapt.
  Het is een van Bouterse’s tacthiek om zijn kansen te vergroten levenslang aan de macht te blijven en ongestraft te genieten van zijn geroofde geld van de staat Suriname.


  Maak melding

 11. NDP heeft Massamoord /Drugshandel tot nationaal symbool
  gemaakt ! Met daar bovenop amnestie !

  Gelukkig zijn deze symbolen tijdelijk !

  Een normale democratische regering en president hebben
  verder geen symbolen nodig !

  Streef naar eerlijkheid, democratie en respecteer alle
  mensenrechten !

  No fasi tra sma pikin !!!

  Yu a no Gado, vedi e kon na yu !!


  Maak melding

 12. Van Coblijn en Bouterse zijn beide twee idioten met een IQ van een garnaal. Er zijn veel belangrijkere dingen dan nu te denken aan het ontwerpen van nationale symbolen. Symbolen worden niet opgedrongen, maar ontstaan en vormen zich. Van Coblijn moet ermee ophouden om voor zijn beurt te praten> Zo straalt er meer domheid van hem af. En over de viering van 40 jaar onafhankelijkheid zal Bouterse ook niet gaan, want dan zit hij met zijn trawanten als ambteloos burger thuis en Van Coblijn ook, want die zal geen minister worden. Binnen de NPS zijn er intelligentere mensen.


  Maak melding

 13. Srika,

  Niet verontwaardigd zijn, want jij bent niet de enige, waarvan de postings niet altijd worden geplaatst.
  Misschien maak je voor het eerst kennis met dat fenomeen, maar dat bestaat allang, kan ik je uit eigen ervaring meegeven.
  Omdat ik geen liefhebber ben van symbolen, doe ik daarover geen suggesties.
  Er zijn al genoeg voorstellen gedaan op de Waterkant.


  Maak melding

 14. Zijn er geen belangrijker dingen dan en nationaal symbool? graag eerst orde, fatsoen, beschaving. overal even goed onderwijs etc. . Als we dan trots zijn op onze prestaties mogen we nadenken over een nationaal symbool.

  DiDiBri denkt alleen in uiterlijkheden. Alleen voorgevel zonder inhoud!!

  Wat mij betreft zijn die twee indianen prima. Dat zal ons er aan herinneren dat wij allemaal import zijn en dat we de oudste bewoners van Suriname op een voetstuk moeten plaatsen en niet zo om ons heen moeten graaien alsof alles van ons is.

  Als symbool de Congé of de rotshaan?


  Maak melding

 15. Dit forum heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op het achterlijke deel van in Nederland verblijvende Surinaamse randdebielen. We nemen ze het niet kwalijk want ze weten niet beter en zullen het ook nooit beter weten.
  Bouterse is onze beste president allertijden en de heer Boldewijn vindt het koloniale wapen van Suriname geweldig als nationaal symbool. Wij dus niet en we gaan aan de slag om iets mooier te bedenken.

  We houden van Suriname en van Bouterse.


  Maak melding

 16. Beste Switi,

  Suriname (of welke land ook) heeft geen moordenaar – de jaguar of andere roofdier – als symbool nodig. Een heilig wezen dat vrede, vooruitgang en ontwikkeling, liefde en barmhartigheid uitstraalt en is en de mens van de wieg tot de graf voedt, de Koe, is er dus waarom zo’n killer als de jaguar, tijger of leeuw als symbool nemen?
  Niet te bont maken aub, straks komt iemand nog met de sappakara, kikker, chimpansee, krokodil, apaimara, kwiekwie, krobia, twa twa enz. Allemaal mooi, maar de mens heeft altijd al gekunt zonder hen en zal ze verder ook niet missen.
  Maar zonder Moeder de Koe zal de mensheid binnen 1 generatie verdwijnen. Dood de Koe en de mensheid is gedood.
  Ik vind tijgers, luipaarden, leeuwen, jaguars ook heel mooie dieren en ze moeten zeker beschermd worden, maar zij beschermen ons niet! Moeder de Koe beschermt ons wel!
  Kijk vandaag eens goed in je koelkast. Hoeveel producten van een jaguar, tijger, luipaard, leeuw heb je erin liggen ter consumptie, voor je eigen voeding en well being en die van je kinderen? En hoeveel producten van Moeder de Koe heb je er in liggen? Boter? Melk? Yoghurt? Kwark? Roomboter? Kaas? Karnemelk? Panir? Koffiemelk?
  Dus: kan er enige ander keuze zijn dan Moeder de Koe als symbool van welvaart en vooruitgang? Nunca mais!


  Maak melding

 17. Hallo,

  Komt er dan een commissie die gaat kiezen wat de Nationale Symbool wordt en aan welke eisen moet dit Symbool voldoen?

  Als voorbeeld: kies je een witte beer, de ijsbeer, dan gaat een deel van de bevolking zeggen waarom niet de zwarte beer enz.


  Maak melding

 18. Dekolonisatie = Verdediging rechtsstaat en eerbiediging Wet,
  Grondwet en Mensenrechten !

  GEEN Massamoorden ongestraft laten !!!

  PS : Groeten van mw DINO !


  Maak melding

 19. Een nationaal symbool is ok, een nationale klederdracht niet, want bij de laatste moet je een bevolkingsgroep eruit lichten ten koste van al die andere.
  Wil je toch klederdracht, what about de joggingpak? Ik heb begrepen dat er enorm veel heel dikke Surinamers er zijn, dus …


  Maak melding

 20. @Srafu

  “Nationale symbolen vd NDP : Massamoord en Drugshandel”

  Bij massamoord in Suriname moet ik toch vooral aan de voormalige kolonisator denken. En Nederland speelt toch echt een grotere rol dan Suriname in de internationale drugshandel. Kortom, je lult uit je nek.


  Maak melding

 21. Momenteel is Suriname skeer en heel veel ondernemers, ea wachten op hun geld.

  zie de stakingen die ook in het onderwijs voor de deur staan ea verkeerde zaken die gaande zijn in Suriname.

  People foe sranan:
  – if a moes bos, mik a bos!

  Nationaal Symbool:
  – de nieuwe kleren van de keizer.

  Time4(Chan)ge!, liever vandaag, dan op maandag 25 mei 2015
  Jonge (kiezers) man/vrouw, jong/oud:
  Flogo, Flogo, Flogo!/Stem massaal op:
  VHP, NPS, PL, DA91, SPA, BEP, KTPI

  God zij met ons Suriname
  Hij verheff’ ons heerlijk land
  Hoe wij hier ook samen kwamen
  Aan zijn grond zijn wij verpand
  Werkend houden w’ in gedachten
  Recht en waarheid maken vrij
  Al wat goed is te betrachten
  Dat geeft aan ons land waardij.

  Opo, kondreman un’ opo
  Sranangron e kari un’
  Wans’ ope tata komopo
  Wi mu’ seti kondre bun.
  Strey de f’ strey, wi no sa frede
  Gado de wi fesiman.
  Eri libi, te na dede
  Wi sa feti gi Sranan.

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 22. Surinaams wapen: kolibrie (staat stil, kan achteruit en vooruit, erg flexibel, proeft nectar)
  Klederdracht: lendedoek met t-shirt of hemd (oud en modern)
  De lendedoek of een variant is in gebruik bij zowel javanen, marrons, hindoestanen, chinezen en staat voor traditie en religie. T-shirt of hemd wordt ook door iedereen gedragen en staat voor de moderne tijd.


  Maak melding

 23. Pure demagogie van DDB. De afgelopen regeringsperiode heeft niet opgeleverd om trots op te zijn. Niet waarmee hij ooit positief de geschiedenis in gaat en dat steekt dit megalomane mannetje. Dus moet er snel naar een goedkope en realiseerbare oplossing gezocht worden.
  Zijn sjerp ipv een ambtsketting is te mager. De regen aan geile sterren heeft ook niets wezenlijks opgeleverd. Zelfs de gezochte provocatie van NL door een tris-mlitair een spetje te geven leverde niet op. De tijd dat ze in NL speltjes spaarde ligt lang achter ons en sinds dien in DDB niet terug geweest.

  Dus moet het maar groter worden.maar het mag niets kosten want de schatkist is leeg geroofd.


  Maak melding

 24. Jongens ff de verborgen postings een plusje geven want achterlijke Srika, heeft de minnetjes machine weer aangezet. De paarse loser. Ik begrijp niet waarom de moderator hem en al zijn aliassen niet blokkeert.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.