Minister Leilis: Divali belicht rijke Surinaamse cultuur

5

PARAMARIBO, 23 okt – “Deze hoogtijdag doet ons beseffen hoe rijk onze Surinaamse cultuur is. Beleven, behouden maar ook koesteren van deze diversiteit moet bij iedere rechtgeaarde Surinamer postvatten, zodat wij ons samen kunnen inzetten voor de opbouw van ons land.” Dit zei minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken aan de vooravond van Divali.

Het Lichtjesfeest van de hindoes symboliseert meer dan alleen de overwinning van licht op duisternis. “Maar ook van duurzame voorspoed op armoede, vooruitgang op achteruitgang, ontwikkeling op achterstelling en modernisering op traditionalisme, kunnen alle in de sfeer van dit feest worden geplaatst”, zei Leilis. Surinamers kunnen er inspiratie uit putten om zich samen in te zetten voor de opbouw van het land.

Met het aansteken van de Suriname Dia op het Onafhankelijkheidsplein is de nationale viering van het Lichtjesfeest 2014 ingeluid. Bij het Divalifeest, dat eigenlijk vijf dagen lang wordt gevierd, wordt bij de aanroeping tot de Allerhoogste het licht vertaald als ‘het verdrijven van de duisternis, van het kwade en ontoelaatbare. “Zzodat de harten, het denken, handelen en de huizen kunnen worden verlicht”, aldus Leilis.


5 REACTIES

 1. Divali is de overwinning van het Goede over het Kwade.
  Maar dat het moordenaarsclubje van de NDP dit de samenleving moet komen vertellen is een schande!


  Maak melding

 2. Aldus de mini ster wiens baas een corrupte moordenaar veroordeelde crimineel is. Wanneer denkt Leilis dat zijn basja het licht ziet en zich op Schiphol meldt.


  Maak melding

 3. JA, zeker het blijft bij woorden, maar niet bij de daden. De VHP had in samenwerking met NPS de tij kunnen keren in Suriname. Maar als hun eigen achterban nog altijd ziekelijk hebzuchtig blijft is mijn inziens de overwinning van het goede op het kwade bij lange na niet behaald. Een klein lichtpuntje is het feit dat enkel bij dit soort evenementen men eigenlijk zijn handen in onschuld proberen te wassen. De ware aard van divali gaat veel veel verder. Namelijk de zorg over elkaar, de onderhoud van je omgeving ( lees natuur) en vooral je bewustwording van de boodschap van de allermachtige ongeacht cultuur of afkomst.


  Maak melding

 4. als de woorden van al die woord voerders zo,, zuiver,,

  eerlijk,, oprecht ,,,uit het hart zijn gekomen,,dan moet het toch mogelijk zijn alle ,,,,hebies ,,,,na 23-10-2014 te hebben achter gelaten en met frisse moet vandaag te beginnen..

  dus moeten al die figuren die zo gemeend het woord gevoerd hebben zich eerlijk aan melden bij jus/pol. om hun misdaden aan te geven,pas dan zijn ze bevrijdt en met open hart kunnen verder leven..

  zo niet,,dan blijven ze in een vizieuze cirkel draaien tot de dood hen volgt en kreperen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.