‘Voornemen tot dialoog grensgeschil slap’

18

PARAMARIBO, 9 okt – Het voornemen van de regering tot een dialoog over het grensgeschil met Guyana is een zwaktebod. Dit stelt parlementariër Arthur Tjin A Tsoi (Nieuw Front/NPS). Bovendien is het ook nog misplaatst.

Er is geen kwestie van een grensgeschil. Guyana houdt sinds de jaren zestig het Tigri gebied in West Suriname bezet. Toch heeft de regering het over een wederzijds aanvaardbare oplossing. “Tigri is van Suriname. Wat voor wederzijds aanvaardbare oplossing heeft de regering in gedachten? Dit is een teken van zwakte”, zegt Tjin A Tsoi tegenover de Ware Tijd. Wat Suriname moet doen, is stappen naar het Internationaal Gerechtshof.

Dat is de enige werkbare weg naar een oplossing. Guyana geeft er blijk van alle afspraken over Tigri aan zijn laars te lappen. In Tigri staat zelfs een heuse militaire basis. Overigens staat de zoetsappigheid van de huidige machthebbers lijnrecht op hun ooit militante houding. Dat was toen de NDP van Desi Bouterse in de oppositie zat. “Men had er de mond vol van dat de NPS en het Nieuw Front niets hebben gedaan. Nu zwijgen zij in alle talen”, aldus Tjin A Tsoi.

18 REACTIES

 1. Als Bouterse actie onderneemt tegen Guyana in Tigri, dan geeft de Guyanese regering alle informatie vrij omtrent de drugsactiviteiten van Bouterse en z’n kliek. Dus gaat deze regering geen onwrikbare houding aannemen in deze kwestie.


  Maak melding

 2. De Surinaamse leger bestaat voornamelijk uit lafaards. Als Guyana morgen Suriname binnenvalt schijten ze alle kleuren van de regenboog. Handelswijze van deze lafaards bestaat voornamelijk uit het neerknallen van eigen burgers op de vlucht. En als het kan eerst martelen en dan op de brancard doodschieten.

  Conclusie : Bouterse heeft niet de ballen op Guyana aan te pakken.


  Maak melding

 3. @Koos,

  Je bedoelt de Surinaamse legertop. Want de gewone militair zal schieten op eigen mensen als ook op buitenlanders. Het is de top die laf is.


  Maak melding

 4. Zoals altijd, tijdens de oppositie het gebazel, holle vaten klinken het hardst en zijn gevuld met allerlei domme fratsen.
  Tijdens de revo periode kon de huidige president zijn fratsen uithalen en dit uitleven op zijn eigen landgenoten. Nu er actie word gevraagd en lef moet worden getoond, niet het schijterig gedrag om in december tekeer te gaan in Fort Zeelandia, geeft de eeuwige lafbek net thuis. Met wapens in de hand kan je iedere sranang mang bang maken en de stuipen op het lijf jagen. Maar echte militairen, zoals die van Guyana, daar moet je mans genoeg voor zijn.
  Stelletje lafbekken allemaal. En maar schreeuwen “mik deng kong we waktie deng, stre de foe stre oenoe no sa frede”
  En nu……………. wij hebben een aanvaardbare oplossing gevonden “door niets te doen en te zeggen en te durven. Want mi fredé en Sranang na monie”


  Maak melding

 5. dit is geen teken van zwakte meneer Arthur Tjin A Tsoi of tjapsoi,het tigri gebied is al in tweeën verdeeld,d.dibrie de helft bharat jagdew de helft.jullie slapen en dagdromen,de tijd zal het leren.


  Maak melding

 6. natuurlijk. vechten doe je alleen in je eigen huis. niet vechten met de buren. een goede buur en een verre vriend.. wie heeft er behoefte aan huisvrede?.


  Maak melding

 7. “Wat Suriname moet doen, is stappen naar het Internationaal Gerechtshof.”

  De partij van deze meneer was 19 jaar lang aan de macht, waarom hebben ze die stap niet gezet naar het Internationaal Gerechtshof?

  De oppositie in Suriname is zielig, van arrenmoede weten ze niet meer wat te doen, zoveel is duidelijk.


  Maak melding

 8. Holland heeft destijds niet ingegrepen, toen ze het voor het zeggen hadden in Suriname. Die Ptata’s hebben Suriname hierdoor met een behoorlijk probleem opgezadeld. Kijk maar naar Bolle Willem. Ze hadden een geschil met Duitsland over een stukje Waddenzee. Wat er van terecht is gekomen is mij onbekend. Maar ze zullen vast niet gevochten hebben voor dat stukkie. Je denkt toch niet dat die Bolle de geweer gaat pakken en denkt van ik sterf voor mijn vaderland? Nee, hij denkt als eerste aan de warme benen van LaTina, aan de giechelende Akala, Azalia en Ahalia en denkt weet je ik blijf liever zelf lekker thuis. Laten anderen het maar opknappen. Zo denkt die Bejaarde ook.


  Maak melding

 9. Alle regeringen sinds de onafhankelijkheid hebben zich nooit willen branden aan de Tigri-kwestie, ook deze regering niet.
  Een militaire optie is geen optie, want de Gyanezen blazen het Surinaamse leger zo weg.
  De enige optie, die overblijft, is een dialoog aangaan.
  Dat is een doekje voor het bloeden om van het gezeur af te zijn, want er zal naar mijn overtuiging nooit meer iets veranderen aan de huidige situatie.
  En ik geloof ook, dat Bouta denkt: het zit mijn tijd wel uit.


  Maak melding

 10. @Sabidieri, als je land kapot wordt geschoten door eigen mensen en ook zelfs al dat geld van de belastingbetaler hebben gebruikt, kun je GEEN advocaat betalen terwijl het volk huilt om eten!!!!


  Maak melding

 11. Als je NDP-er bent en aanhanger van een volkspresident, zoals jullie dat noemen, dan kom je toch in actie tegen zo’n bericht ?
  Er wordt een deel van Suriname bezet door een vreemde mogendheid en bijna niemand, die daarop reageert.
  Dat is toch vreemd, omdat het gaat om Surinaams grondbezit.
  Als mijn buurman een deel van mijn tuin zou inpikken, zou ik toch echt in actie komen.
  Zo niet de Surinaamse regering.
  Die laat het bij een dialoog om van al het gezeur af te zijn.
  En weet je: ik geef Bouta in dit geval groot gelijk.
  Wij zijn militair niet opgewassen tegen Guyana, omdat wij geen vechtleger hebben.
  Het leger treedt zo nu en dan samen met de politie op tegen de zware misdaad, maar verder heeft het leger geen taak.
  Wij hebben geen luchtmacht en de marine, die we hebben, is nog niet eens in staat om met hun paar bootjes de piraterij aan te pakken in het grensgebied met Frans Guyana.
  Dus, hoezo krijgsmacht ?
  Alleen om in te zetten tegen de eigen bevolking !!!.


  Maak melding

 12. @Rudinho,

  Die Bejaarde kan toch de junglecommando inschakelen om tenminste via sabotageacties in Tigri de Guyanezen te laten merken dat de kwestie zeker niet is beslecht. Hij heeft nb de junglecommando in z’n regering zitten!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.