Rechter bevestigt onbevoegdheid auteursrechtenbureau

17

PARAMARIBO, 12 sep – De rechter heeft de onbevoegdheid bevestigd van Sasur om te claimen in naam van auteursrechten. Het bureau wilde dat de rechter verbood dat een show doorging.

Van showorganisator SS Promotions werd geëist dat die geld op tafel legde. SS Promotions organiseert een show met de Nederlandse muziekgroep 2 Famous. De rechter zou de organisator ook moeten verbieden evenementen te houden waar ook in Suriname. De rechter wees de vorderingen in kort geding af. Hiermee is nogmaals bevestigd dat Sasur geen juridische poot heeft om op te staan. De rechter ging er simpelweg vanuit dat er geen groenlicht is van de overheid.

Volgens de wet mag alleen met een ministerieel besluit gehandeld worden. Sasur had ooit zo een besluit, maar dit is intussen ingetrokken. Dit gebeurde na jarenlang gekissebis tussen het bureau en media-eigenaren en organisatoren van shows. Volgens beide groepen werden tarieven onredelijk hoog gesteld, zonder dat de opbouw duidelijk was. Sasur slaagde er desondanks aardig wat geld, vaak via het aanspannen van rechtszaken.


17 REACTIES

 1. Hopelijk dat Sasur nu gaat inzien dat haar hebzucht naar geld ook geld kost. De stichting is skeer en salarissen van de directie moet worden betaald. Had dit ding in het verleden toch slimmer aangepakt door een paar artiesten wat geld te geven. Nu hebben jullie zelf de levensvaatbaarheid van de stichting om zeep geholpen.


  Maak melding

 2. beste @Ray,

  dat is het niet. Sasur is de dief, want die steelt van muziekuitvoerders en geeft niets terug, alles blijft in hun stichting om er zelf rijk van te worden. bovendien is het een vage stichting, ik snap niet hoe zij tot leven is gekomen.

  iemand vertelde een keer dat hij iedere keer dat zijn liedje gedraaid werd op de radio er geld voor kreeg, na aftrek, natuurlijk. Sasur heeft nog nooit iemand betaald.

  het kan natuurlijk zijn dat diegeen 0,000000000034 cent zou moeten krijgen en dat het de moeite waard van het uitbetalen niet is, maar dan is er ook geen bestaansrecht voor deze stichting.

  en mensen die geen verstand hebben van muziek moeten sowieso deze dingen niet doen. dus weg met Sasur.


  Maak melding

 3. @Koos de Jong

  Klopt,, bij wet bepaald is Piraterij in Suriname geen strafbaar feit.
  Amnestie is toegestaan voor de LIJDER dus piraterij mag ook,
  Neks no fout volgens de jhonie’s en de dre’s.


  Maak melding

 4. @Dre

  Sasur krijgt nooit de kans zijn werk te doen. Altijd worden zij tegen gewerkt. Als ik me niet vergist is er een dame Lackin die laatst nog liet weten dat zij Sasur de nek zou omdraaien. En als je de naam Lackin tegenkomt dan weet je wel hoe laat het is.


  Maak melding

 5. 26 Apr 2013, 02:30

  03429219d4b05b6c24d71cd5b3b541b9.jpg
  Orveo Djoe van de Barronschool, winaar Youth Voice STVS 2012.
  Voor de STVS heeft het geen zin meer om Youth Voice te organiseren als 6% van de kaartopbrengsten aan Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) moet worden betaald. Dit zegt Shirley Lackin van het managementteam van het televisiebedrijf aan Starnieuws. Zij moest donderdag naar de politie, omdat Sasur aangifte tegen haar als licentiehouder heeft gedaan.

  “Wij zijn geen showpromotor maar organiseren al zes jaar Youth Voice voor jongeren. Alleen de finale wordt in het Anthony Nesty Stadion gehouden. Voor de rest zingen de kinderen de liederen via de televisie. Om de creativiteit te bevorderen vragen wij ook om met een eigen lied te komen bij de finale”, legt Lackin uit. Hiervoor krijgen ze technische hulp van een componist. Hoewel de aangifte tegen Lackin is gedaan, is Youth Voice een productie van STVS. Dit programma was al op de buis voordat Lackin lid werd van het managementteam.

  Sociale organisatie

  Lackin merkt op dat zes organisaties acties voeren om gedaan te krijgen dat er een structurele oplossing komt. “Als dat niet gebeurt, gaat Youth Voice dit jaar niet door. Ik weet dat ik veel kinderen teleurstel, ook die in de districten, maar wij zijn een sociale organisatie. Wij verkopen een kaart voor SRD 15. Ouders komen met meerdere kinderen naar de show. Zij zullen ook niet meer kunnen betalen”, stelt Lackin. Zij vindt het erg dat Sasur zo rigoureus bezig is. Lackin wacht de ontwikkelingen af en rekent er op dat in deze zaak eindelijk een structurele oplossing wordt gevonden.

  Prim Ramlal, voorzitter van Sasur, vindt dat zaken onderzocht zijn en het blijkt dat diverse mediahuizen, evenementenorganisaties en anderen, auteursrechten schenden. “Wij doen er alles aan om de belangen van onze cliënten te behartigen. Er kan een schikking worden getroffen, maar dan moeten mensen bereid zijn om te praten”, stelt hij. Ramlal zegt aan Starnieuws dat Lackin donderdagavond gelogen heeft tegen STVS-nieuws dat er geen contact is geweest met Sasur. “Wij praten al drie jaar met elkaar hierover. Ik had zelfs een afspraak met haar, maar ze liet mij met twee medewerkers praten in haar kantoor. Wij hebben ook telefonisch en e-mail contact. Ik ga nu STVS ook aanpakken. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt het wel voor Shirley Lackin”, zegt Ramlal.

  @Dre,


  Maak melding

 6. Die Ramlal heeft het geluk dat de president niet meer zo jeugdig is.Anders zou Ramlal ergens verkoold terug gevonden zijn of doorzeefd met kogels.Toen handelde pres.heel onbezonnen zo als hij het zelf zegt.


  Maak melding

 7. Jacobus,

  dibrie is in rustige vaarwater nu,en de werkelijke kakkerlak die zoveel mensen leed toebracht zit lekker de amerikanen aan het trainen in new york.hij heeft een goeie baan nu en misschien dat hij na zijn pensionering terug komt,dus je kan voorlopig met een gerust hart op dibrie plassen no problem.


  Maak melding

 8. @Stalker
  Hallo Ray STALKER, je zou me een plezier doen om samen met je minnetjes een reaktie erbij te plaatsen.
  Pssst,
  je mag je hele leger aan rode minnetjes op me af sturen,mij verslaan zal je nooooooooit lukken.


  Maak melding

 9. Suriname is een roversnest, waarin blinden die een oogkoning zijn van de situatie misbruik maken en zich verrijken en het arme volk bedriegen en onderdrukken.

  Het proletariaat, horigen, lijfeigen blinden, doven, gezonden, (on)geschoolden/gestudeerden, lammen, hoeren geteisem, weeskinderen, armen, ouderen, daklozen, zieken, bosbewoners, hangmatliggers, zwakken, luilakken, enz. enz, kortom het volk. hebben het nakijken tot op zekere mate. Want de beker gaat zolang te water tot die barst.

  Ze worden voor de gek gehouden door de éénoogkoning, die eens de wapens heeft gepakt om hen te onderdrukken, moord en verderf heeft gezaaid en nu op de troon zit en het zwaard van damokles dat aan paardenhaar rechtboven zijn hoofd hangt waarneemt. Het paardenhaar dat elk moment kan stuk breken en zijn kop in tweeen splitst.

  Het zwaard van damokles, USA en is ook het volk, de onderdrukten, proletariaat, weeskinderen, hongerigen, armen, weeskinderen, kinderen die op straat knippaverkopen, prassie oso mensen, poldermensen, bosbewoners, hangmatliggers,zwakken, luilakken, lammen, ouderen, enz. enz, het volk. Hier schuilt de kracht en ook einde oefening van Damokles. De man die koning wilde zijn en zich niet bewust was van het gevaar.

  Hopelijk dat alle personen vooral de gewapende machten in Suriname deze griekse Griekse mythologie/Persoon Damocles uit de Griekse mythologie wel kennen. Verdiept u in deze mythe en maak er toneelstukken van.

  Wordt nooit Damocles, niet door geweld, niet met wapens, wat wat dan ook. Zij van de gewapende machten, volg nooit het voorbeeld van DDB. Dit hoort ook niet thuis in een democratie.

  De democratie is het beste systeem als men moet kiezen uit: dictatuur, democratie/rechtsstaat of wat voor andere vorm of systeem er ook bestaat.

  Leve de democratie/leve de rechtsstaat. De kracht berust bij het volk en bij niemand anders.

  Leve de democratie/rechtsstaat: hoera, hoera, hoera!

  God Zij Met Ons Suriname/res.


  Maak melding

 10. Als je als regering van welke kleur ook een controlelichaam in het leven roept, moet je zorgen voor een goed juridisch draagvlak.
  Afgezien van het management van Sasur is zo’n organisatie natuurlijk heel goed om te voorkomen, dat anderen kosteloos met jouw product aan de haal gaan.
  Overal in de wereld hed je dit soort waakhonden en dat is voor de artiesten maar goed ook.
  In Suriname echter ontbreekt voor Sasur een juridisch draagvlak, waardoor er iedere keer weer rechtzaken moeten worden aangespannen..


  Maak melding

 11. @ Jacobus,>>Die Ramlal heeft het geluk dat de president niet meer zo jeugdig is.Anders zou Ramlal ergens verkoold terug gevonden zijn of doorzeefd met kogels.Toen handelde pres.heel onbezonnen zo als hij het zelf zegt.

  Het had ook kunnen zijn dat dada hem toen had omarmd, en was deze ramlal met zijn sasur vandaag een groot drugs exporteur en een geliefd man in su net als de nickeriaanse hork doekhie


  Maak melding

 12. Laten we eerlijk zijn. Ik ben voorstander van de sasurheffing mits de toegangskaartjes etc. duurder mogen worden en de artisten ook de beloning krijgen die ze verdienen. De beloning mag niet in de zakken van de directie van sasur belanden. Niet vergeten: de sasurheffing werkt kostprijsverhogend.
  Maar dan stuiten we op het algemeen Surinaams probleem en dat is dat Surinamers in de hele wereld een sociale en geen economische prijs willem betalen voor een dienst. Gevolg: er komt dan geen hond naar jouw show. Surinamers moeten eindelijk gaan leren dat zij de echte prijs van een dienst en niet de sociale prijs moeten betalen. Het mes snijdt aan beide kanten. Het probleem ligt dus niet bij de ondernemers, maar bij de klanten.


  Maak melding

 13. Sasur heeft nog nooit enige rode cent betaald aan de artiesten waar het zogenaamd voor opkomt. Want ze trekken hun onkosten af van de gelden die er geind zijn. Het was dus een ware oplichterij van Sasur om zo rijk te worden onder het mom van opkomen voor artiesten rechten. Die man heeft ook zijn vrouw in dienst bij sasur. Ze moeten niet alleen gestopt worden maar ook nog in de cel belanden voor oplichterij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.