Bouterse vindt afzet voor rijst in Venezuela

35

PARAMARIBO, 12 sep – President Desiré Bouterse heeft kunnen bewerkstelligen dat Venezuela rijst afneemt van Suriname. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zullen hoeveelheden worden verkocht aan het land van Nicolas Maduro, die voldoende afname garanderen.

Het grote probleem van de rijstindustrie in Suriname is de afzet. Doordat opkopers en exporteurs nog met oude voorraden zitten, ligt de prijs ver onder de kosten. Tijdens zijn bezoek aan Venezuela is Bouterse overeengekomen dat bij elkaar ruim honderdduizend metrieke ton padie en rijst kunnen worden afgezet. Volgens Buitenlandse Zaken is gebruik gemaakt van voorzieningen binnen Petro Caribe, het Venezolaans ontwikkelingsfonds voor de regio.

De onderhandelingen in Venezuela waren gericht op duurzaamheid. Volgens Buitenlandse Zaken verkeert het sluiten van een meerjarig contract “in vergevorderd stadium.” “Zeer binnenkort” moet al over worden gegaan tot het sluiten van een langjarig leveringscontract. De afgelopen weken hebben boeren geprotesteerd tegen de lage opkoopprijzen. Uiteindelijk is met de regering een subsidieregeling overeengekomen.

35 REACTIES

 1. Niemand in Suriname die ooit enig idee heeft wat bouta uitspookt als hij op reis gaat.
  In Suriname is er niks besproken hierover en kijk hij gaat daar een deal ondertekenen .Een deal waarover niemand iets afweet,
  Niemand die zou kunnen vertellen hoeveel arealen aan rijst geplant moet worden, en door wie.
  Echt niemand die iets van deze deal afweet.


  Maak melding

 2. Reetje kijk wat onze president doet. De man boekt suc6 voor suriname. Het enige wat jij doet is dom lullen. Blijf voor al hier kamperen op wkn redimusu. Wij staan achter deze president. Lang leve suriname, lang leve Desi Bouterse.


  Maak melding

 3. @Ray, je hebt groot gelijk en ik vind het daarom ook zo vreemd.
  Wat weten de rijstboeren hiervan en zijn zij al klaar om deze hoeveelheid te verschepen??

  -Is deze taak niet weggeld voor de minister van buitenlandse zaken???

  =Gaat Bouterse bij elke afspraken als het gaat voor import en export??

  -Transparantie is ver te zoeken bij deze regering….

  =Ik hoop het goede voor Suriname..


  Maak melding

 4. alle hindoestaanse boeren blij..

  is coronie ook blij.. en wat dacht je van papa en sipaliwinie daar wordt ook rijst geplant..

  hoe zit het met de transport..,misschien iets van ronny brunsie,hij is immers ook regerings lijder samen met ddb..

  er komt zeker een hele toneel opvoering van misiekaba en panka in het poppenkast en daar buiten van dit succes..

  dus nog een termijn,wat wel opvalt is,dat de laatste dagen voor de verkiezingen allerlei successen worden geboekt….


  Maak melding

 5. Vreemd die overeenkomst want aan de SU kant is nog niets geregeld. Er liggen geen contracten voor verscheping, voor dragen en pellen, voor opslag en opkoop. Kortom straks is SU verplicht om de rijst tegen een hele lage prijs aan Ven te leveren en heeft de tussenhandel weer vrijspel want bepalen de prijs waarvoor het ingekocht wordt bij de boeren (te laag) en de prijs waartegen de overheid de rijst geleverd krijgt. (te hoog en hoger dan de prijs die Ven gaat betalen)

  Nee de zaken werken niet zo als DDB het denkt. Hij toont gewoon weer zijn ongelovelijke arrogantie en onkunde.
  En de vriendjes van DDB worden lijk van de onderhandse contracten en de schatkist wordt via witteboorden criminaliteit geplunderd. SU is geen communistische land met kolchozen.


  Maak melding

 6. Venezuela skeer!

  De verkiezingen komen er aan en de arme rijstboeren van Nickerie moet Petro Caribe voorzieningen in de ogen gestrooid worden.

  Weer een luchtkasteel toevoegen aan de eerdere luchtkastelen.

  Wie houdt wie voor de gek?

  Sari torie!

  Arme rijstboeren van Nickerie kijk uit voor de oude vos DDB. Remember my words.

  Als de kale grijze oude hoog bejaarde vos DDB de passie preekt arme rijstboer van Nickerie pas op rijstvoorraden (=een huichelaar is niet te vertrouwen).


  Maak melding

 7. Alles draait om de President “Bouterse vind afzet voor rijst in Venezuela”.
  Maar wat kost die vondst van Bouterse het land. Wat kost deze propaganda het land is de grote vraag omdat er niets duidelijk is.
  Eerst als alle feiten op tafel liggen kan vastgesteld worden of deze deal wel of niet goed is en de moeite waard.


  Maak melding

 8. Bouterse heeft ook kunnen bewerkstelligen dat er 60% aandeel in Iamgold zou komen. We weten inmiddels het resultaat. Gouden Kerst 2012….is ook een TOTALE MISLUKKING geworden. We kennen inmiddels het populistisch geleuter van deze seniele fossiel wel.


  Maak melding

 9. Moeten de arme boeren in Nickerie nu gaan werken voor Venezuela? Is dat land te lui om zelf rijst te verbouwen?
  Hoeveel zal dat land ons betalen? Krijgen wij aardolie in Parbo en zij krijgen rijst uit Nickerie,maar hoe gaan we de boeren dan betalen?
  Krijgen zij net genoeg om in leven te blijven,zodat zij door kunnen blijven produceren of gaan we hen een eerlijke prijs betalen?


  Maak melding

 10. Info voor diegenen de dada als een god zien en hem zeer geslaagde pres vinden

  PARAMARIBO – De nationale en internationale schulden van de Surinaamse overheid zijn in de laatste maanden fors toegenomen en de totale schuld is in ratio met het Bruto Binnenlands Product (BBP) per ultimo juli opgelopen tot 31,1 procent. Dit blijkt uit de enkele dagen geleden geactualiseerde data op de websites van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het Bureau voor de ….

  Foto: Centrale Bank van Suriname (CBvS)

  Staatsschuld. Dit bureau heeft maandstatistieken opgesteld op basis van de Wet op de Staatsschuld, waarbij naar voren komt dat de totale binnenlandse schuld, die in februari nog SRD 1526 miljoen bedroeg, tegen eind juli was aangezwollen tot SRD 1809 miljoen.

  Voor wat de totale buitenlandse schuld aangaat gaat het om een respectieve toename van SRD 3277 miljoen naar SRD 3329 miljoen. Volgens de Wet op de Staatsschuld steeg in dezelfde periode de totale overheidsschuld van SRD 4,8 miljard (29% van het BBP) naar SRD 5,1 miljard (31,1% van het BBP).

  Door het bureau wordt overigens een BBP gehanteerd van om en bij SRD 16,5 miljard en wordt er rekening gehouden met een schuldnorm van 60 procent van het BBP. Bijzonder hoogleraar Economie en voormalig president van de Centrale Bank van Aruba, prof. dr. Anthony Caram, heeft eerder dit jaar overigens ingeschat dat Suriname een staatsschuld van maximaal 45% van het BBP zou aankunnen.

  Hij verduidelijkte dat de hoogte van een staatsschuld simpelweg zou moeten afhangen van de individuele kracht van de economie, waarbij aan de hand van de ruggengraat, capaciteit en de prestaties van de bevolking bepaald zou moeten worden hoe groot de optimale schuld zou mogen zijn.

  Aangezien bij participatie in de goudsector de schuldnorm al bijna bereikt zal worden, koerst ons land naar de gevarenzone, waarschuwde Caram, die eveneens zijn ernstige bezorgdheid uitsprak over de drastisch oplopende staatsschuld, zonder dat daartegenover noemenswaardige economi-sche perspectieven staan.

  Het is naar zijn oordeel dan ook de vraag of het niet verstandiger is om de honderden miljoenen dollars liever in een andere dan de goudsector te investeren. Caram memoreerde dat Suriname de mondiale economische crisis slechts heeft kunnen doorstaan door een toevallige samenloop van omstandigheden en betoogde, dat de overheid bij het aangaan van leningen niet alleen moet kijken naar de juridische ruimte die er is, maar ook naar de economische ruimte.

  Er moet immers niet uit consumptieve overwegingen geleend worden of krediet aangevraagd worden voor projecten die geringe opbrengsten zullen genereren.


  Maak melding

 11. Tang, tang, tang tang, ging DiDiBrie niet naar Venezuela om geld voor de boeren te halen? Dat geld dat gespaard is, geld uit de petro caribe deal hun(rijstboeren)eigen gespaard geld. Koos of Henk zou zeggen een sigaar uit eigen doos .hahaiiiii, woeiiiiii, kabels van me jullie hebben heeeeelemaal gelijk. DiDiBrie zegt altijd dit; maar dan doet hij dat. DiDiBrie weet van de zenewen niet meer wat te zeggen en wat te doen. A zaka- zaka e benauwtoe echt. Die zaka-zaka krijgt geen lucht meer. Het net sluit zich echt om deze zaka-zaka. sraaf srafie a zaka-zaka diesie é kong na ing einde. Alles dat DiDiBrie wilt doen \e wroko tegen ing. Alle plannen gaan de mist in. Heee kabels zingen jullie met me mee…………….Mie dé 3x oeng kanto ma wie dé ete………A FRONT dé ete. Op naar 25 mei jongens en dan wé go flogo Nw FRONT/ FRONT PLUS. En niemand blijft thuis. Ik zal zeker in Su met jullie zijn. Jongens wie sa wienie en wo go wienie.. Ze gaan veel schulden voor ’t front achter laten, maar met meer communicatie zullen wij het volk dit uitleggen wat er precies gebeurt en waarom dingen zo gaan gebeuren. Ik roep iedereen op, om ervoor te gaan. Stem 25 mei dus New FFFFRONNNTT. Su rekent op u. Odiiiii.
  Oeng Glenny.


  Maak melding

 12. Check deze kiek

  PARAMARIBO – Vanaf woensdag zijn duizenden vakantiegangers in binnen – en buitenland wederom zwaar gedupeerd door het abrupte besluit een SLM-toestel te reserveren voor het vertrek van een presidentiële delegatie naar Venezuela. De delegatie met president Bouterse en BuZa-minister Lackin is hals over kop de inauguratie van de nieuwe secretaris-generaal van Unasur gaan …

  bijwonen en met de Venezolanen zal onder meer onderhandeld worden over een rijstovereenkomst en de Petro Caribe deal. Het een hele dag gereed houden van een SLM-kist voor de president heeft echter tot gevolg gehad, dat het SLM-vluchtschema van woensdag tot en met zaterdag compleet in de war is geschopt.

  Het gaat hierbij om circa acht vluchten per dag, waarbij in dit vakantieseizoen vrijwel alle 126 stoelen volgeboekt zijn. Uit online gegevens valt te destilleren dat een deel van de vluchten vervroegd wordt uitgevoerd, een ander deel met vertraging van meer dan een dag kampt en dat er zelfs lege vluchten moeten worden uitgevoerd om het toestel op de juiste luchthaven te krijgen. Zo zou op vrijdag de SLM met een leeg toestel naar Curaçao vliegen om dan pas de met een dag vertraagde vlucht van Curaçao-Port of- Spain-Paramaribo uit te voeren.

  Hierna zal pas om 16:30 uur de dan met zeven en een half uur vertraagde vlucht naar Aruba en Miami worden uitgevoerd. Door de chaos worden niet alleen Surinaamse passagiers gedupeerd, maar ook zakenreizigers en toeristen die van Aruba naar Miami gaan. De presidentiële delegatie berokkent overigens niet slechts het reizigerspubliek veel schade, maar ook de SLM, die juist in dit hoogseizoen veel concurrentie van Insel Air ondervindt.

  Als de president zich wat flexibeler opstelt en bijvoorbeeld bereid is om zijn schema enigzins aan te passen en met een lijnvlucht mee te gaan, zou het veel minder negatieve gevolgen hebben gehad voor de organisatie. De vluchten naar Aruba en Curaçao vliegen boven Caracas, en een extra tussenstop in Caracas zou bijvoorbeeld veel minder ongerief hebben veroorzaakt, zegt een insider. De insider vertelt echter dat dit onacceptabel is voor het Kabinet van President, waardoor de vluchten vanaf woensdagochtend omgegooid moest worden voor het vertrek van de president op woendagavond.

  De insider zegt ook dat voor een kleine delegatie het SLM-toestel met 126 zitplaatsen helemaal niet geschikt is, en dat de trip met een kleine afvaardiging naar Caracas zich beter leent voor een klein zakentoestel. Intussen klagen passagiers ook over de informatievoorziening vanuit de SLM. Op de website van de SLM staat er helemaal geen bekendmaking en op de Facebookpagina is alleen een deel van het gewijzigd schema bekendgemaakt.


  Maak melding

 13. @Parbo
  Je lijder boekt suc6 met zijn indianen verhaaltjes en dat wel onder zijn volgelingen zoals jij die alles kopen wat baasje verkoopt….LEUGENS,je baasje verkoopt leugens. Straks ga je ons vertellen dat de trein naar niemansland echt bestaat, dat de flyovers al bestaan,dat de weg naar brazilie er is,etc…etc…
  Pssst
  alles wat je baasje vertelt is gewoon MOMENTOPNAME.
  Morgen is hij al vergeten wat hij allemaal beloofd had en dan zegt hij …IK BEGRIJP HET NIET,IK BEGRIJP NIKS,NADA.
  Blijf jij zijn verhaaltjes kopen hoor parbootje.


  Maak melding

 14. Door de Amnestiewet is Bouta (nog) politiek onaantastbaar.
  Eens zal dat veranderen en dan waait voor hem de wind uit een heel andere hoek.
  Dan moet hij zich verstoppen als opa om niet te worden opgepakt.
  Wat in Venezuela gebeurt, kan natuurlijk niet door de beuggel.
  Het is al door verschillende posters aangehaald, dat op geen enkele manier kan worden gecontroleerd, wat Suriname deze deal gaat kosten en wat daarover in de Assemble is afgesproken, ik denk helemaal niets.
  Het is weer het zoveelste bewijs, dat Bouta alle grondbeginselen van de democratie aan zijn laars lapt als hem dat uitkomt.
  Daarom weg met deze hoogbejaarde man en tijd voor een nieuwe generatie, die anders omgaat met de democratie en geen besmet verleden heeft.
  Dat laatste is de enige reden, waarom Suriname is veroordeeld tot landen als China, Cuba, Venezuela en een of andere onbetekenend land in West Afrika.


  Maak melding

 15. @Ira
  Juist,
  niemand weet het hoe,wat,wie en wanneer van deze deal.
  Dit bericht zal ook bij de rijstboeren overkomen als een DONDERSLAG BIJ HELDERE HEMEL. Ook zij zullen geschokt geraakt zijn bij het horen van deze deal.
  1 ding waarin bouta heel goed is is het teweeg brengen van het SCHRIK EFFECT onder de bevolking.
  Telkens wanneer hij zijn mond open doet schrikt een ieder zich kapot.


  Maak melding

 16. PARAMARIBO, 12 sep – President Desiré Bouterse heeft kunnen bewerkstelligen dat Venezuela rijst afneemt van Suriname. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Maar er is nergens iets te lezen over deze overeenkomst met Venezuela.
  Dus er moeten ook vragen hierover worden gesteld in DNA.

  Want ik las ook een artikel over de rijstboeren van Guyana i.v.m.
  een gelijksoortig overeenkomst met Petro Caribe.
  Raadpleeg het artikel.

  http://www.stabroeknews.com/2014/opinion/letters/08/11/rice-farmers-producing-uncompetitively-high-prices/

  The rice farmers are producing at uncompetitively high prices
  AUGUST 11, 2014


  Maak melding

 17. @ Ira,

  De pres moet er altijd bij zijn als er zaken gedaan worden waarbij de prijs van de gemalen rijst (rijstmeel) altijd duurder is dan gewone rijstmeel. Zoals je weet kost 15.000 kg van het witte spul circa 100 miljoen euro.


  Maak melding

 18. Nog niets is zeker want……….vergevorderd is nog geen waterdicht contract.

  Volgens Buitenlandse Zaken verkeert het sluiten van een meerjarig contract “in vergevorderd stadium.” “Zeer binnenkort” moet al over worden gegaan tot het sluiten van een langjarig leveringscontract.

  Dit is presidentieel gelul uit de ruimte.


  Maak melding

 19. communisten doen zo zaken,geloof het of niet deze slappe lul dibrie krijg heel gauw een ere doctoraat in het vernietigen van land en volk, van de communisten in Venezuela en dan…….met de zwaar gehavende bek van hem tegen het domme volk van suriname ! oe zie toch fa mie edoe torie so so respekie,naga wetenchap. wel mijn zwaar verdiende hoge freubel getuigschrift lever ik gelijk in .


  Maak melding

 20. Rijst is toch niet hoofdvoedsel in Venezuela ? Leuk dat we een paar balen rijst naar Venezuela gaan exporteren, maar de internationale rijsthandel is volgen mijn info helemaal is zo groot. Zowat alle landen waar rijst hoofdvoedsel is zijn zelfvoorzienend. Zeer intensieve natte rijstbouw is op lange termijn zeer schadelijk voor de natuur. Kijk maar naar de gevolgen van decenia’s intensieve natte rijstbouw in Azie. Grote droogtes, overstromingen, tsunamies met alle rampzalige gevolgen voor de toch al straatarme bevolking in die landen. Suriname doet er beter aan om te rijstbouw niet te intensiveren voor export. Het levert helemaal niet veel op als je het afweegt tegen de nadelen. Bestaande rijstbouw combineren met viskweek zoals ze in Egypte doen is een betere optie en milieu eisen strenger maken voor deze boeren. Het probleem van deze kleine boeren lost zich dan zelf op en komt de natuur en volk te goede. Ik hoop dat onze president de juiste adviseurs in deze kwestie om zich heen heeft.


  Maak melding

 21. Compensatie rijstboeren kost regering SRD 12 miljoen
  13 -09 – 2014 Bron- Dagblad Suriname

  Ik heb mij ook afgevraagd, waarom minister Algoe van L.V.V niet met DADA & LACKLEE mee is geweest voor zo’n rijst- overeenkomst naar Venezuela?

  Misschien worden de rijstboeren ook straks tijdelijk gecompenseerd uit die SRD 12 miljoen via een andere financiële bron.
  Mits die US$ tijdig wordt overgemaakt aan:
  Rudisa Holdingmaatschappij N.V.
  oprichter/voorzitter H. Tj Sardjoe.

  Raadpleeg het volgende artikel.

  http://www.kaieteurnewsonline.com/2014/09/12/govt-still-to-pay-us6m-fine-to-surinamese-beverage-supplier/

  Govt. still to pay US$ 6M fine to Surinamese beverage supplier
  SEPTEMBER 12, 2014 | BY KNEWS | FILED UNDER NEWS

  Guyana is still to pay a US$ 6M judgment against it and payable to Surinamese Rudisa Beverages, and according to Attorney General, Anil Nandlall, it is a matter of sourcing the money to pay the award which was made by the Caribbean Court of Justice (CCJ).

  The CCJ had found that an Environmental Tax charged by Guyana in relation to the importation of bottled beverages was discriminatory.


  Maak melding

 22. =Als Bouterse werkelijk respect heeft voor het volk doet hij zo iets niet.
  -Hij had toch ook kunnen vragen dat zijn vriend Maduro, hem in Suriname kon ophalen zoals dat zelfs deed met de president van Guyana, of hij was dagen van tevoren vertrokken.

  -Onnodige kosten en morgen zal hij het weer goed praten.
  De NDP maakt het land steeds armer.


  Maak melding

 23. als je gelijdt wordt door dit soort imbiesielen,waarvan hun verstand ver beneden pijl is en nog geen eens een overeenkomst kunnen lezen,laat staan begrijpen dan is het verre van zoek met het land sme..

  die overeenkomst met newmond,was door deze moordenaar getekend en wel en pas daarna weken lang heeft hij het laten lezen door nog een onder geschoolde nog nog dommer was dan hem zelf

  wat is er terecht gekomen van die gouden kerst..

  wat ook opvalt,dat de meeste afgestudeerden, opgeleiden, goed geschoolden, allen buiten het macht centrum zitten en kijken ernaar..

  ze worden dagelijks ouder en ouder lopen totaal gefrustreerd in het land en wachten af,

  ,terwijl zij ,,, juist zij,, dit land naar grotere hoogten zouden kunnen brengen,

  maar helaas het land is over geleverd aan beunhazen,moordenaars,oplichters,boeven,verkrachters,bankrovers, en ga zo maar door..

  trieste ontwikkeling..

  jammer voor het na geslacht,de opkomende generatie..


  Maak melding

 24. eigen schuld,, je moet gewoon NIET vliegen met de s.l.m. dan heb je ook geen probleem..

  voor een paar tientjes meer,vlieg je veilig en wel naar je plaats van bestemming en indien vertraging geen probleem met kosten vergoeding..

  dus neem die blauwe vliegtuig voor alle zekerheid..


  Maak melding

 25. Vele mensen hebben al vele conclusies getrokken terwijl de details nog bekend moeten worden gemaakt.
  Reken maar dat niemand met shing zal rondlopen indien blijkt dat ze het volkomen mis hadden met hun hersenbrouwsels.


  Maak melding

 26. Beste Marcel,

  Er loopt een verloren generatie rond in Suriname van goed opgeleide en gemotiveerde jonge vakmensen. Zoals je zegt: zwaar gefrustreerd wat de topbanen in Surinam worden vergeven aan aan de Megacombinatie gelieerde luie, corrupte en niets presterende functionarissen die hun zakken in 5 jaar lopen te vullen.

  Dodelijk voor een samenleving en voor de motivatie van jongeren om een opleiding te volgens en/of hard te werken..


  Maak melding

 27. is het su volk werkelijk zo achterbaks om dit te geloven
  een reminder;
  tram
  fly overs
  weg naar brazil
  diepseehaven
  gouden kerst su diefijzervrij
  dino hoofd ctu
  de 300 milj dollar Abrahams
  zo kan ik nog uren doorgaan dus no mek didibri ser poespoesie in saka djie


  Maak melding

 28. Op bezoek bij zijn maffia vriendjes,en in Su denken ze voor rijst hahaha.Coke handel om top nivo en hij moest nu zelf gaan, want zoontje kan even een jaar of 20 papi zijn coke belangen niet behartigen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.