Uitvoeren sociale wetgeving de uitdaging

18

PARAMARIBO, 31 aug – Het utvoeren van de nieuwe sociale wetten wordt de echte uitdaging. Na de moeizame goedkeuring door het parlement, zal al het voorwerk kinderspel blijken.

Voral de financiële kant is verre van helder. Niemand kan aangeven wat de nieuwe wetgeving gaat kosten op bijvoorbeeld jaarbasis. Feit is dat het invoeren van een minimumloon, een algemeen pensioen en een sociaal zorg stelsel, geld kosten. Bakken vol met geld. Precies hier had de oppositie op gewezen tijdens de debatten.

Het is dan ook jammer dat de oppositie er niet bij was tijdens de cruciale finale. Een gemiste kans. Want ook als de sociale wetgeving ondersteuning verdient, is het van groot belang dat de vinger aan de pols gehouden wordt. De wetten zijn goed nieuws maar met wat realiteitszin is er reden tot bezorgdheid. Het gaat kosten, maar niemand wet hoeveel en hoe het betaald gaat worden.

18 REACTIES

 1. “De wetten zijn goed nieuws maar met wat realiteitszin is er reden tot bezorgdheid. Het gaat kosten, maar niemand wet hoeveel en hoe het betaald gaat worden.”

  Is dat niet typisch Surinaams? Men begint aan een project zonder kennis over de kosten en zicht op de ontwikkeling van deze. Maar de verkiezingen naderen, dus doet dat er niet toe. Als de mensen maar gepaaid worden, zodat Bouta nog een regeerperiode het land naar de verdommenis kan helpen.


  Maak melding

 2. Het aannemen van het sociaal zekerheidsstelsel op zich is een heel goede zaak voor Suriname.
  Bijna iedere westerse democratie heeft zo’n stelsel, dus waarom Suriname niet..
  Ik ben het echter met Paulus eens, dat het wel vreemd is, dat er geen haalbaarheidsonderzoek is gedaan naar zo’n kostenvretend systeem en dat is typisch Surinaams.
  Er wordt van alles opgestart, wat later financieel niet haalbaar blijkt te zijn en er zijn teveel voorbeelden op te noemen.
  Overigens vind ik het een bloody shame, dat Assemble-leden met de regelmaat van de klok niet aanwezig zijn of weglopen bij een stemming.
  Daaraan maken zowel de oppositie als de coalitie zich schuldig.
  Volksvertegenwoordigers horen hun stem te laten horen, ook al vormen zij een minderheid in het parlement.
  Zij zijn namelijk wel gekozen door een x-aantal Surinamers, die hun stem aan hen hebben toevertrouwd.
  Wat in Suriname gebeurt, lijkt in de verste verte op volksvertegenwoordiging, maar op een vuile strategie, die met het besturen van het land niet meer heeft te maken.
  Daar word ik misselijk van.


  Maak melding

 3. Beste mensen de vorige regering had op het laatste ook zo’n kadootje voor de ambtenaren FISO genaamd.
  Toen wist ook niemand wat het ging kosten en werd het een koekoeksei voor de nieuwe regering.

  Toen werkte het cadeau niet om herkozen te worden. Laat iedereen hopen dat ook dit populistische cadeau het beoordelingsvermogen van de kiezers niet beinvloed.


  Maak melding

 4. Zo maar een vraag ?

  -Heeft de overheid voorzien in de mogelijkheid dat mensen hun baan kunnen kwijtraken, en hoe zal de overheid deze belasting betalende burgers tegemoetkomen?

  Ai baja suri’s zijn liever lui dan moe. Dit is vragen om fraude


  Maak melding

 5. @Jojo

  “Beste mensen de vorige regering had op het laatste ook zo’n kadootje voor de ambtenaren FISO genaamd.’

  Daarom heb ik het typisch Surinaams genoemd. FISO, een regeling, die ambtelijke funkties moest herwaarderen, is uitgemond in een structurele verhoging van de loonsom, die de overheid maandelijks aan ambtenaren dient uit te betalen, terwijl men zich kan afvragen of hiervoor meer gepresteerd wordt. Als je de sociale sector uitbreidt, dan zal dat met heffingen en premies bekostigd dienen te worden. Haal je dat bij de werkgevers vandaan, dan blijft er minder ruimte over om investeringen te kunnen plegen om een groeiende bevolking van werkgelegenheid te voorzien. Dienen de werknemers de extra heffingen en premies te betalen voor de bekostiging van de aangenomen sociale wetten, dan zal het besteedbaar inkomen dalen, wat de roep om compensaties in de loonsfeer vanuit de werknemersorganisaties zal aanwakkeren. Sociale wetten aannemen getuigt van beschaving, maar als men de financiering niet regelt of niet weet welke last de samenleving hiervoor dient te dragen, dan overschat men zichzelf schromelijk. Niet voor niets luidt het spreekwoord: Hoogmoed komt voor de val.


  Maak melding

 6. -Dat de wetten moeten komen prima, alleen heeft deze regering een mentaliteit van eerst doen en daarna kijken wat het gaat kosten.

  v.b. Hoe vaak mag iemand naar de fysiotherapie en wat gaat het per keer kosten en wie zal dat geld dan ontvangen??????Waar zijn de grenzen???
  Suriname heeft geen goede systemen om zaken te controleren. Zoals een ieder weet zijn systemen aan elkaar gekoppeld.

  Wat ik hiermee wil aangeven is het volgende:

  Volwassenen/ werkende zullen een bedrag van SRD 150 tot 170 betalen en als men geen werk heeft betaald de staat de kosten wel.
  Wie gaat mij kunnen vertellen dat het controleerbaar is wie wel of niet werkt????

  v.b Ik woon niet bij mijn vader in, maar ben wel werkzaam in zijn bedrijf dit zonder registratie, en ontvangt wel elke maand een salaris per hand. Ik kan ook aangeven dat ik niet werk en ook geen inkomen hebt, dus de staat mag mijn ziektekosten komen betalen.
  Hier is de controle zoek.

  SUCCES!!!!


  Maak melding

 7. De sociale wetten zijn goede wetten. De vraag is waar moet het geld vandaan komen om dit te realiseren?

  DDB en zijn advisuers voelen steeds meer dat ze bij de komende verkiezing van 25 mei 2015 kansloos ten onder zullen gaan en willen het de andere regering heel moeilijk maken. Typisch een kenmerk van DDB zie maar de rotzooi diede regering Jules Wijdenbosch Suriname had veroorzaakt. ontwaarding van de Surinaamse gulden, lege winkelsschapen,. schulden van de bruggen, armoede in de bij het volk, geen medicijen
  , enz, enz. Het zelfde draaiboek halen ze nu weer uit de kast. De regering die na 25 mei 2015 komt zal puim moeten opruimen.


  Maak melding

 8. DDB denkt: “na de verkiezingen, de zondvloed.
  Als dan de wetten niet ten uitvoer kunnen worden gebracht vanwege geldtekort, dan ben ik tenminste binnen.
  De zieken kunnen creperen, de ouderen kunnen fluiten naar hun pensioen en de jongeren zullen dromen over een minimumloon.
  Zo makkelijk heb ik die mensen gepakt”
  En hiervoor wil de oppositie niet verantwoordelijk worden gehouden. Er is n.l niet genoeg geld!


  Maak melding

 9. Natuurlijk zijn deze sociale wetten een enorme uitdaging !
  Niemand weet het hoe ,wat , wie,wanneer en het waarom hiervan.
  Dat is precies wat de oppositie beantwoordt zou willen zien. Maar van bouta weten wij dat hij niet van vragen beantwoorden houdt omdat hij niet eens weet waarover het allemaal gaat . Hij is altijd op reis zij het binnenland , zij het buitenland.
  Wij zijn ook benieuwd vanwaar hij de fondsen gaat halen of gaat hij a la dol geld drukken die geen enkele waarde zal hebben ! Mie Gado strakjes gaat hij alweer geld lenen bij China en dan gaan wij terug moeten betalen met een enorme interest. Hoe heft bouita dan het volk geholpen met zijn verkiezings sociale wetten ?!!


  Maak melding

 10. Zou goed zijn als SU zou afkijken hoe men het doet in de regio wat sociale wetten invoeren betreft en afkijken hoe het sociale stelsel vooral in Cuba functioneert om zodoende te leren uit de ervaringen van andere buurlanden. Van elkaar leren kan geen kwaad. Europa kijkt ook steeds af van de VS en andere economisch succesvolle regio’s. Dus waarom zou SU niet van Cuba kunnen leren?


  Maak melding

 11. Het sociale zorgstelsel in Cuba (12 miljoen inwoners) en andere landen uit de regio behelst miljoenen inwoners. In SU betreft het slechts 0,5 miljoen inwoners. Zou toch een peulenschil voor SU moeten zijn om de uitvoering van de sociale wetten in goede banen te leiden?


  Maak melding

 12. Paulus de boskabouter;

  maak je niet druk,de verkiezing is aanstaande dus men haalt alles uit de kast om de ezels tot andere gedachten te brengen,zo ook het laatste verhaal over dinatje whoooooiiii ik kan niet meer lachen het vervormd bhaja,kunnen ze niet met iets beters komen, denken zij dat de O.M. in new-york op zijn achterhoofd is gevallen wie zou dit willen geloven. ja sorry de ezels van het paarse regime zeker.


  Maak melding

 13. “Voral de financiële kant is verre van helder. Niemand kan aangeven wat de nieuwe wetgeving gaat kosten op bijvoorbeeld jaarbasis.”

  Dit zijn typische front vragen, vandaar dat ze nooit een wet tbv het volk hebben gemaakt en aangenomen, Suriname tijdens front was en is dezelfde Suriname als in de zestiger jaren, geen enkele verandering, niets. Hun hele politiek is geschoeid op de oude politiek van de zestiger jaren. Het gescheld op de tegenstaander en saboteren van beleid alleen tbv politieke gewin is uit de tijd, maar vertel dit maar aan de front fossielen.

  Alles kost geld, alles kost bakken vol geld, niets is gratis en suriname zit niet met bakken vol geld, maar dat betekend niet dat wij de samenleving niet moderner moeten gaan inrichten. deze wetten hadden al lang ingevoerd moeten worden.

  Tuurlijk zal met deze wetten eea moeten veranderen in Suriname, belastingen zullen evt verhoogd gaan worden, of zelfs ingevoerd moeten worden maar ook serieuzer en rigoreuzer geind gaan moeten worden, bepaalde subsidies zullen geschrapt gaan moeten worden enz. enz.


  Maak melding

 14. De belangrijkste sociale wet is dat je niet gaat poepen op de erf van een ander. Helaas heeft de regering dit niet opgenomen in haar sociale wetten. Grond wordt nog steeds illegaal bezet en dit wordt door menige politici zelfs ondersteund! Hoe sociaal is dat?


  Maak melding

 15. volgens doekhie zal de ndp alle 51 zetels binnen halen met die wetten en regels..

  dus wordt de huidige pres. gekozen voor het leven..

  de rest kan de boom in..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.