Gevolgen late investeringen goudwinning merkbaar

10

PARAMARIBO, 29 aug – Suriname heeft de gevolgen kunnen merken van de vertraagde investeringen in de grootschalige goudwinning. Dit zegt directeur Jim Bousaid van de Hakrinbank. Hoewel de goudbedrijven Iamgold en Newmont dit jaar wouden investeren, is dit uitgebleven.

Vanwege de kwakkelende prijs voor goud op de wereldmarkt, werd maar de kat uit de boom gekeken. De Surinaamse economie heeft het gemerkt. “Die grote investeringen zijn belangrijk, omdat daardoor kleine contractors (onderaannemers, red.) gestimuleerd worden om geld te lenen bij banken. De eerste helft van dit jaar was flauw”, zegt Bousaid tegenover de Ware Tijd. De multinationals hebben intussen hun plannen bijgesteld.

Er zal dit jaar nog geïnvesteerd worden in de toegewezen mijngebieden. De goudwinning in Suriname nam de afgelopen jaren een enorme vlucht. Met de regering zijn exploitatieovereenkomsten gesloten die voorzien in deelname van de overheid. Die deelname is zowel tijdens de vorige als de huidige regering politiek onder vuur genomen. Het Surinaamse aandeel zou veel te bescheiden zijn. Suriname is een stille vennoot in de overeenkomsten.

10 REACTIES

 1. “Suriname is een stille vennoot in de overeenkomsten. ”

  Al brengen de investeringen van Suriname minder of niets op
  moeten ze ‘stil’ blijven, uitgaande van het vorenstaande…

  En La Sombra Del Arbol Esperote.


  Maak melding

 2. OFF TOPIC.

  Dino Bouterse heeft in een rechtbank in New York vandaag een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd.

  Amerikaanse aanklagers houden de zoon van de president van Suriname verantwoordelijk voor wapenhandel en cocaïnesmokkel. Ook zou hij hebben willen helpen bij het opzetten van een basis van de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname.

  Het is in de VS gebruikelijk dat verdachten een gedeeltelijke bekentenis afleggen in ruil voor strafvermindering. Daarover worden afspraken gemaakt tussen aanklagers en verdediging. Wat precies in de ‘deal’ van Bouterse staat, is nog onduidelijk.

  Faciliteren
  Volgens de aanklacht kwamen op 1 februari 2013 twee infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA op bezoek bij Dino in Suriname. Zij gaven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In dit gesprek gaf Bouterse jr. aan dat hij hen kan ‘faciliteren’ bij drugssmokkel en het kopen van wapens.

  In juli praatte Bouterse een paar keer met Amerikaanse undercoveragenten over het opzetten van een Hezbollah-basis in Suriname. Ook reisde hij naar Griekenland om met de aangewezen contacten concrete plannen te maken. Dino Bouterse werd op basis van die infiltratieactie augustus vorig jaar op verzoek van de Amerikanen in Panama gearresteerd.


  Maak melding

 3. je hebt je land gekregen van de kolonisten of te wel van de slaven houder des tijds ultimo 25 november 1975 gratis en wel..

  met een afschijd cadeau van 3.5 miljard nf. zonder enig beperking of voorwaarden..

  vraag niet wat er met het geld is gebeurt..,,ook de huidige pres.heeft meer dan 500 miljoen nf in de jaren tachtig gekregen,maar wat heeft hij ermee gedaan..

  vandaag de dag heeft het land miljarden en nogmaals miljarden US$ aan goud,hout,diamant en andere edele metalen en wat doen wij suris ermee…niks nada,notie..we geven het gratis en wel weg aan buitenlanders..

  zelf mogen wij erbij staan en ernaar kijken en krijgen niet eens wat kruimels..,ook geen bron bron..

  en we zijn apen trots,dat wij arm blijven..


  Maak melding

 4. Dino is een joke mang. Na zijn hard time loopt die boi de rest van leven gebocheld rond. Het erge van deze torie is dat de surinamers wederom negatief op de kaart staan. Deze man was nota bene hoofd van het de CTU.


  Maak melding

 5. De reden waarom pappa 4 dure advocaten heeft ingeschakeld is om te voorkomen dat zoonlief belastende verklaringen over hem aflegt.

  Die 2 goudwinningsbedrijven wachten met investeringen omdat ze vrezen dat zakendoen met een ‘eerlijke’ regering wat moeilijker wordt. Ze gaan pas volop investeren wanneer de steekpenningacceptanten weer herkozen worden. Daartoe zullen ze hun bijdrage leveren.


  Maak melding

 6. Wanneer zullen ze het afleren in Su, om (g)een grote mond op te zetten tegen anderen. DiDiBrie , waar is die god van jouw? Kan jouw god niet voor jou spreken, waarom moet Kanthaai dat voor je doen. Het beste lijkt mij, dat Kanthaai effe zijn mond (dicht)houd, met zijn verhaal maakt hij het alleen maar lastiger voor Dientje/Dina door te zeggen dat ie onschuldig is, maar ze gaan een deal sluiten met het O.M., want dat is gebruikelijk in de U.S.A. Maar mie kaaado toch dit doe je alleen als je weet dat je schuldigggggggg bent, anders niet. Neks no fout, maar joe no law toch, want joe no guilty. hahaaaa in Su werken de hoofden van mensen niet , maar a no inie yankee. Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.