‘Energiecrisis door foute politieke accenten’

24

PARAMARIBO, 25 aug – Dat Suriname vandaag met een energiecrisis zit, heeft vooral een politieke oorzaak. Dit zegt voorzitter Wilgo Bilkerdijk van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, Asfa. Accenten worden verkeerd gelegd.

Huishoudens worden zogenaamd beschermd met het handhaven van extreem lage tarieven. Bedrijven moeten wel diep in de buidel tasten. Maar dat is politiek de kop in het zand steken. “Dat politieke verhaal over de druk op de portemonnee van de samenleving gaat niet op, want bedrijven zullen hun verliezen afwentelen op de burgerij. Dus de gewone man krijgt toch te maken met prijsstijgingen”, zegt Bilkerdijk tegenover de Ware Tijd.

Aan de andere kant werken de hoge tarieven voor energie en water remmend op het ondernemerschap. “Wereldwijd wordt productie juist gestimuleerd met lagere nutstarieven in ruil voor meer inkomsten en arbeidsplaatsen. Alleen in Suriname krijgen producenten juist de hoogste rekeningen”, aldus Bilkerdijk. Overigens is het toekennen van kortingen en lagere tarieven geen vreemde zaak voor de Surinaamse overheid. Weliswaar zijn het alleen multinationals die dit soort ‘incentives’ genieten.

24 REACTIES

 1. De foute politieke accenten zijn tijdens de vorige regering gelegd, nl Venetiaan had in 2000 – 2005 op het aanbod van de SURALCO in moeten gaan en de Afobaka centrale te kopen.

  Maar deze man had en heeft nog steeds geen hersenen want hij heeft dit voorstel direct afgewezen. Wat een enorme sukkel is dat geweest zeg !

  Ook in het geschil met Guyana welke door het zeetribunaal behandeld is geweest heeft hij enorm geblunderd ! Een weet je nog wat hij na de definitieve uitspraak tegen de Surinamers zei; ‘we moeten niet te hebzuchtig zijn’ !!!!!

  Vandaar dat hij Goldenstar/IAMGold maar 5% aan royalties liet betalen want we zijn genereus en royaal en geven alles gratis weg.

  En wat hebben wij er aan overgehouden; load shedding & black outs !

  En let wel Surinamers; “we moeten niet te hebzuchtig zijn ” !


  Maak melding

 2. Wie in een geciviliseerde samenleving wilt wonen moet durven belasting te betalen. Wie voor gratis gaat, kan op shit rekenen. If you pay peanuts you get monkeys.


  Maak melding

 3. @Milton Flur

  Bouta is sinds 1980 bezig hel aan te richten in Suriname!
  Wat deed hij toen !Niks hij dacht en denkt nog steeds alleen aan zijn portemonee,macht en hebzucht en Amnestie..Hij heeft eerst 15 burgers moeten vermoorden om aan de macht te blijven ,toen kwam de Moiwana slachtingen gewoon een broederoorlog, een oorlog tussen bouta en brunsie dus vijand tegen vijand.
  Mannen, vrouwen,zwangere vrouwen en kinderen werden vermoord hier. De wegen die hier bestonden werden vernield door handgranaten mensen moesten vluchten naar frans guyana waar ze nog steeds zitten,onderkomens van deze moiwana dorpelingen werden vernield .Hu leven werd gewoon ontwricht door bouta en brunsie bende. Plotseling hebben zowel brunsie en bouta zogenaamd heel veel werk te doen in het binnenland. Het gaat mijn verstand te boven hoe de dorpelingen deze twee tolereren!Deze 2 zijn de oorzaak van alle ellende en waar gaan deze 2 stemmen zoeken ,juist bij hun eerdere slachtoffers de Moiwana dorpelingen.


  Maak melding

 4. @Milton Fl

  Totale onzin mbt investeringen frontregering id energie-sector,
  zie :

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/24826

  Uw regering Bouta bakt er gewoon heel weinig van, geen visie en grote uitgaven aan nutteloze zaken, zie de vele niets opleverende MEGA-ambassades !

  Ook een gekochte Afobaka Centrale, zou niet hebben geleid tot een vol stuwmeer !

  Bij de flutplanning van het “sociaal stelsel” is Desi vergeten dat energiekosten voor de kleine man zeer van belang zijn. En Vene heeft ervoor gezorgd dat het stuwmeer minder vol is ! Ook zal Vene de energieprijzen verhogen !
  En als jij en Desi niet uitkijken zal Vene jouw vriendje Dino voor 50 jaar opsluiten in de USA-jail !

  Aan Tigri doet Desi niets, uit vrees voor de getuigenverklaring van BGmaffioso Roger Khan in het Dino-proces !

  NB : Trouwens waar zijn de 850 miljoen aan reserves die Vene heeft overgedragen aan de Mega-regering ?
  Een beetje realisme van NDP-kant kan geen kwaad !1


  Maak melding

 5. @Vanita

  Thanks.

  Het is inderdaad dat we alle ellende die we meemaken te danken hebben aan bouta.
  Van coup tot ceremoniele presidenten,van censuur tot energie tekorten,telefooncoup,moiwana slachtingen,kogelbrieven ,bouta amnestie noem maar op en je komt 1 naam tegen en dat is BOUTA!!


  Maak melding

 6. Niet alleen foute accenten maar ook verspilling van schaarse middelen. Denk maar aan die voormalige directeur die miljoenen opeiste om opgekrast te worden. Het blijkt dus dat ook hij samen met de zogenaamde technische direkteur ( twee vrienden) er niet veel van terecht hebben gebracht.
  Dan nog die poppenkast van niemand anders dan de president om zogenaamd de centrale met 30 MW in gebruik te nemen. En dat die centrale dus 0 MW oplevert.
  Maar zoals de partij het zegt…lit na faja. Het is jammer dat niet alleen de ezels het nu voelen maar de gehele surinaamse gemeenschap. Natuurlijk worse de wijken waar deze machthebbers wonen niet afgesloten of ze hebben generatoren om er geen last van te hebben. God wanneer is het 25 Mei?


  Maak melding

 7. Milton Fleur
  Het topic is de algemeen foute politieke keuze (voorgaande en deze regering) om elektriciteit zwaar te subsidiëren. Allemaal fout en fouten moeten hersteld worden.

  U gaat er tegen in dat de vorige regering oliedom geweest is om Afobaka niet te kopen. Wellicht heeft u gelijk maar u zult dan wel moeten weten wat de prijs was en of Suriname TOEN instaat was die prijs voor een nagenoeg afgeschreven zooitje te betalen. Door de deal die Wijdenbosch gemaakt heeft over de stroomprijs (veel te hoog door de verwerking van de olieprijs in de prijsbepaling) is het niet ondenkbaar dat Suralco de resterende inkomsten tot 2032 een huidige contante waarde gegeven heeft van meer dan $ 1 miljard met veel achterstallig onderhoud. Dan is het afwijzen wellicht niet echt stom omdat Suriname ook toen een heel hoge rente moest vergoeden. Hoger dan de jaarlijkse kosten voor de geleverde Stroom.

  Beste Milton Fleur neem ook even in dat tussen 2000 en 2010 de vorige regering ongeveer $ 500.000.000 geïnvesteerd heeft in verbetering, vervanging en uitbreiding van de Surinaamse elektriciteitsproductie en distributie. Ondanks die investeringen kon de vorige regering zonder grote problemen de elektriciteit subsidieren (voor de goede orde foute keuze) en de economie tussen 2000 en 2010 laten groeien qua BNP van $ 1,5 miljard naar S 4,8 miljard als mede een deviezen voorraad op bouwen van $ -0 naar $ 0,85 miljard.

  Ik ben geen fan van beide presidenten maar de feiten liegen niet. Black outs waren toen niet algemeen. Toen werd er niet verklaard het Afobaka te kort van 30 megawatt vangen we op met onze nieuwe installaties om er een paar dagen later achter te komen dat er dagelijks 50 megawatt te weinig is ondanks de nieuwe apparatuur.
  Die wijze van huiden verkopen voor dat de beer geschoten is heet VOLKSVERLAKKERIJ, kiezersbedrog en struisvogelpolitiek.


  Maak melding

 8. -Er staat geschreven::::“Wereldwijd wordt productie juist gestimuleerd met lagere nutstarieven in ruil voor meer inkomsten en arbeidsplaatsen. Alleen in Suriname krijgen producenten juist de hoogste rekeningen”, aldus Bilkerdijk.

  =ik zou deze man zijn cv graag willen zien. Ook ik hem vragen persoonlijk een kijkje te gaan nemen in het buitenland, omdat deze man nu letterlijk ONZIN staat te verkopen.

  =De mensen die zondag naar de radio hebben geluisterd weten ook dat men heeft gezegd dat het niet eerlijk is om Suralco de schuld te geven van dit probleem.

  Zie maar de link van Srafu

  -Het volgende stukje tekst zegt genoeg::::::::::Het zogenoemde Staatsolie TapaJai Hydro-energie Project is een van de grote projecten die de regering Bouterse nog op stapel heeft staan.

  =Deze regering is echt hopeloos en met dit probleem zou ik echt niet gaan stemmen voor ze. Brunswijk zal zijn handen in onschuld gaan wassen.


  Maak melding

 9. Domme jojo zegt

  “Beste Milton Fleur neem ook even in dat tussen 2000 en 2010 de vorige regering ongeveer $ 500.000.000 geïnvesteerd heeft in verbetering, vervanging en uitbreiding van de Surinaamse elektriciteitsproductie en distributie. ”

  Dit nav het artikel van Randjietsingh, nu weten we dat fronters niet kunnen rekenen, in het artikel kom je om en bij op ongeveer 350 miljoen, komt nog bij dat de meeste zoals de transmissielijn van Paranam naar Paramaribo van geen enkle waarde is als Afobaka niet genoem stroom levert.

  Nu wil de Surinaamse gemeenschap wel weten waar die 150 miljoen van Randjietsingh is gebleven.

  Jojo kom mijn hoofd niet moe maken dat ik weer gebouwen moet gaan zoeken, die cash register heb ik inmiddels wel gevonden maar het heeft niets met newmont te maken.


  Maak melding

 10. De foute politieke accenten hebben we nou eenmaal aan front te danken.

  Subsidie en nogmaals subsidie, het volk daardoor afhankelijk maken.

  Toen de huidige regering de ene verhoging na de andere aankondigde, wie waren de schreeuwers dat het volk pienaarde, ja de fronters.


  Maak melding

 11. Weet je nog hoe het met de Watervoorziening van de SWM is gegaan?
  Toen het straaltje water uit de kraan steeds dunner werd, schaften de rijke mensen een waterreservoir aan en kochten daarbij een hydrofoor. Einde waterproblemen voor de rijke mensen.
  De arme mensen kregen toen nog minder water uit de kraan want de hydro’s van de rijken namen alle waterdruk weg.

  Wat gebeurt er nu met het stroomprobleem van de EBS?
  Als de stroom uitvalt kopen de rijken een aggregaat die berekend is op alle elektrische apparatuur in en om het huis. Einde stroomuitval-problemen voor de rijken!

  De arme mensen moeten toezien hoe het licht in de huizen van de rijken volop brandt en zij moeten het doen met een kaarsje.
  De schaarse elektrische apparatuur die zij bezitten laat het langzaam afweten. De apparaten gaan stuk en kunnen niet vervangen worden want er is geen geld.

  In Suriname is het:
  Ieder voor zich en God voor ons allen.
  Maar vooral ieder voor zich!!!

  Dus arme man, word wijs en stem niet op de regering die u in het donker laat!


  Maak melding

 12. @Roybe, Jojo, Srafu & Ray en let er vooral op dat wij in Suriname niet ‘al te hebzuchtig moeten zijn’ want we geven alles gratis weg aan de multinationals en de buitenlanders.

  Waarom maken jullie je druk over zaken die onder de Surinamers zelf worden verdiend en verdeeld, maar over jullie dummie en dommie leider Venetiaan c.s. zeggen jullie niks !

  Wat een stel sukkels waren dat zeg !


  Maak melding

 13. @Milton, Venetiaan is met cum laude geslaagd met vele 10′ en. Hij staat bekend als een president met de 10 schone vingers.

  =Venetiaan zijn vrouw heeft nooit staat gelden ontvangen, maar werkte er hard voor.

  -Vertel mij nou over jou president Bouterse.

  =Ik heb geen partij, maar de waarheid mag wel vertelt worden.


  Maak melding

 14. `
  @Milton

  Vene en Desi zijn voorbijgaande leiders van Sranang .
  De een is integer de andere heeft internationaal strafvonnis en tracht via beschadiging van de Grondwet een nieuw strafvonnis wegens massamoord op eigen volk, te ontlopen.

  Vene is niet “mijn leider”, maar heeft wel ongeveer 850 miljoen reserves achtergelaten aan de nieuwe NDP-regering.(reserves die door domme onproductieve NDPuitgaven worden vernieitigd)

  Alles wat regering Bouta door onkunde overkomt trachten de NDP en haar aanhang in de schoenen te schuiven van eerdere regeringen. Het volk weet wel beter.

  Schaf met DESI de government take af, bouw de tienduizenden chinese prefab gratis-woningen, bouw de snelweg naar Brazilie, de cassave-fabriek draait als een lier, bouw dezelfde brug driemaal, voer ondanks de financiele crisis een duur sociaal-stelsel in, maak nieuwe ambassades bij kalifaatstaten ISIS en Boko Haram, verhoog de prijs van energie en zorg vooral niet voor voldoende banen in de industriele en andere productieve sectoren ! Want, moni de !

  In jouw baka-gotro-filisofie heeft Vene nog een verrassing voor jou en je 8-decemberleider : via een complot met USA krijgt “onschuldige” DINO, een strafvonnis van 50 jaar aan zijn broek !

  PS : De staatsveiligheid is ongewijzigd gebleven na de door deze diensten begane blunders met het doen en laten van Dino en het in gevaar brengen van de staatsveiligheid door deze recidivist !
  Dit feit zegt genoeg over de intelligentie van de huidige LEIDING van het land !

  Sribi-srafu Milton, i sa wiki wan dey !


  Maak melding

 15. Milton Fleur en Sabidierie,

  Stel, dat het waar is wat jullie zeggen, maar ik geloof daar niets van, dan zou toch deze regering van jullie iets aan het energieprobleem kunnen en moeten doen ?
  Dat gebeurt niet, omdat er geen energiebeleid is.
  Dat was er overigens ook niet zo onder voorgaande regeringen.
  Suriname is niet in staat om in geval van noodzaak over te schakelen van Plan A naar Plan B, omdat er helemaal geen plannen zijn.
  Verketter niet andere regeringen, die precies hetzelfde hebben gedaan, dan deze regering, namelijk niets als het gaat om het energiebeleid.


  Maak melding

 16. @sabidieri.
  U heeft helemaal gelijk het sommetje van de vermelde posten sluit op $ 352.000.000. Sorry voor mijn gemakzucht en het niet controleren.

  wellicht was de heer Randjietsingh iets te enthousiast of heeft hij overdreven (eigenschap van alle politici) of een aantal posten vergeten. U legt ten minste de vinger op mijn falen.

  U vindt de verzwaring van de transmissielijn naar Afobaka niet relevant als er, zo als nu, te weinig stroom geleverd wordt. U gaat daarmee op de stoel van de deskundigen zitten zonder argument. Wat gebeurt er als er gepiekt wordt in de productie. Is het dan niet riskant dat er schade optreed en de capaciteit niet benut wordt.

  Wat het voor gaande met het Cash register en gebouwen zoeken te maken heeft ontgaat mij geheel.

  Ik kan fouten, falen en vergissingen (ook van anderen) zonder probleem toegeven, U ook!


  Maak melding

 17. De man mag zelf ‘suma cum laude’ zijn geslaagd in de Wiskunde, toch blijft hij de slechtste president die Suriname ooit heeft gehad.

  En niet omdat hij als wiskundige met goede cijfers geslaagd is geweest wil per saldo zeggen dat hij ook een goede leider en president moet zijn.

  En van die schone vingers geloof ik geen barst van, want of had de man kokobe of had de man worong nagra !

  De man had meer hersens dan durf en lef, vandaar dat de NPS vandaag de dag zo diep is weggezakt.

  Maar let op, want we moeten niet al te hebzuchtig zijn Surinamers ! Woorden van Runaldo V.


  Maak melding

 18. Ja, he. Overduidelijk het bewijs dat Suriname geregeerd en ook bestuurd wordt door mensen die niet kunnen doordenken. Het gebrek aan rekenmeesters en prospectief denkende mensen is funest voor de ontwikkeling van een land. Sorry, maar ik zie echt geen redenen die een water en of stroomprobleem in het land kunnen creëren. Ik begin te geloven in kwade opzet. Er moet iemand hierachter zitten die straks miljoenen gaat verdienen. Abrahams misschien?


  Maak melding

 19. de jaren 80 zijn terug, hai baja
  degene die de 80 jaren hbbn meegemaakt weten wat het is
  ba suku ba fini ba tjarie
  zou zeggen , eigen schuld
  kies verstandig


  Maak melding

 20. Velen geven Bouterse de schuld, maar is het eigenlijk niet zo dat mensen hun eigen lafheid (om die man af te zetten) daarmee verdoezelen? Eens in de 5 jaar kunnen mensen legaal een regering en een leider afzetten. Eens kijken hoeveel verstandigen er onder de volwassen Surinamers zijn in 2015.


  Maak melding

 21. … en… is het orakel al wakker en aan het oreren of aan het rakelen? wij blijven benieuwd. weet hij het al van De grote Dino Show op 6 oktober a.s. in New York?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.