zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieManagement energietekort open vraag

Management energietekort open vraag

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 aug – Dat Suriname met een flink tekort aan energie zit, hoeft de burger niet meer worden meegedeeld. Menig huishouden is urenlang bezocht door de primitiviteit van het verleden. Nu Suralco minder energie levert aan de overheid, is het de vraag hoe het wordt opgevangen.

President Desiré Bouterse had het onlangs vaagjes over compenseren. De nieuwe dieselcentrale van energiebedrijf EBS zou moeten opvangen. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Suralco levert dertig procent minder vanuit de waterkrachtcentrale te Afobakka. Dat zou met de lage waterstand in het stuwmeer te maken hebben. EBS heeft nog moeite met het overbrengen van de extra energie uit de nieuwe centrale.

Ook de energie vanuit de centrale van Staatsolie kan de huishoudens nog niet bereiken. Transmissieproblemen, heet dit in het vakjargon. Duidelijk is dat het de komende weken nog aan en uit zal blijven in huis en bedrijf. Er wordt wel gewerkt. “De eerste maatregelen moeten binnen drie tot vier weken resulteren in de eerste stap tot normalisatie”, meldt EBS. Bouterse heeft intussen het parlement gevraagd om een speciale vergadering over de energievoorziening.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

31 REACTIES
 1. Is dan de zonnepanelen en of de energie niet een alternatief???
  Gebruik dan de ideeën van HoL-Land!!! Su houdt toch van smeken! en sterker nog dit is niet smeken hoor!!! het is goed verstand gebruiken!!!


  Maak melding
 2. Ach wij geloven HELEMAAL NIET in de praatjes van bouta.
  Reeds vanaf het begin was het te verwachten dat dit alles op een ramp zou uitlopen.Wat denkt hij dat met praatjes zaken opgelost zullen worden?!


  Maak melding
 3. Het is toch tekenend dat de huidige regering met alle stront van 10 jaar front wordt opgezadeld. front heeft 10 jaar lang geregeerd en hebben nooit een Energie visie ontwikkeld voor Suriname.

  Ik hoop van harte dat de huidige daadkrachtige regering nu wel een energieplan gaat implementeren.


  Maak melding
 4. @Afu Ede

  Reeds 33 jaren lang houdt je baasje bouta Suriname gegijzeld dankzij hem maken wij deze misère mee.
  Kom het Front de schuld niet geven okay!
  Ach, het energie probleem begon al op 25 feb 1980!
  Zogenaamd wilde je baasje energie besparen!!!
  Je kan zien dat je en volgeling bent van basje bouta,…KIPPEN ZONDER KOPPEN..!!


  Maak melding
 5. @Afu Ede

  Je baasje denkt eerst aan zichzelve.
  Eerst Amnestie,Mijn Amnestie, dan de rest zegt bouta je baasje!
  Hahahaaaaaaaa…whahahaaaaaaa…hioeaaaaaaaaaa


  Maak melding
 6. Afu Sensie @ Ray je bent zieker dan ik dacht,

  Zegt de geestelijk terminale paarse pipo, net als de energie voorzienig, die ook zowat op zij gat ligt, plaats een aantal windmolens boven op die dam, de generatoren wat aanpassen, een stuk van het probleem opgelost


  Maak melding
 7. Wat een ziekelijk geleuter hier! Bouterse had dit zien aankomen en kwam met een omleggingsplan om het stuwmeer te voeden. Dit werd getorpedeerd door de binnenlandbewoners, althams hun vertegenwoordigers en de opositie. Kijk maar naar het resultaat. Het bewijst weer eens dat er voor het eerst een president zit met visie of door visionairs wordt geadviseerd. Dit probleem deed zich reeds vele jaren voor de onafhankelijkheid voor. Er is toen niets aan gedaan, niet door de Surinaamse en niet door de Nederlandse regering. Men was toen te druk bezig met verdeel en heers politiekvoering.


  Maak melding
 8. Suriname is een onderontwikkelingsland, die een wingewest en kolonie is geweest van Europese landen, waarvan de laatste Nederland is geweest. Dat vele zaken infrastructuur, industrie enz niet hetzelfde is als in Westeuropa, Canada, USA, Japan enz, is daarom te begrijpen.

  Dat Suriname niet die ontwikkeling, welvaart en welzijn heeft als deze genoemde landen, komt door de politiek die vele van de westeuropese landen voerden t.o.v. hun kolonien. Daarom moet de EBS niet de schuld zoeken aan de voormalige regeringen van Suriname sinds 1948, om maar een jaartal te nemen, waar Surinamers meer rechten kregen in de kolonie. De EBS en de huidige regering en de komende regeringen moeten een lange termijnplaning hebben, een plan van aanpak waarin Suriname de vraag naar energie gaat oplossen. Suriname heeft genoeg mogelijkheden om in haar energieproblematiek op te heffen. Wat hiervoor nodig is, heel veel geld, kennis van groene energie en heel veel deskundige personeel over deze energie. de technische faculteit/energie, EBS, de regering moeten dit samen met burgers die financieel kapitaalkrachtig zijn oplossen met buitenlandse ondernemingen die hier kennis van zaken hebben. Onderhoudpersoneel is wel belangrijk., Suriname moet een plan hebben over hoeveel energie heeft Suriname momenteel nodig voor haar bevolking en ondernemers? In welke energiesoorten hebben wij de beste rendement? Van welke energiebronnen kan Suriname gebruik maken en hebben wij daar mogelijkheden in? Wat voor kennis is hiervoor nodig en welke specialisten? Hebben wij die ja of nee? Hoe kunnen wij hier een oplossing voor vinden op korte termijn, middellange termijn en lange termijn?

  Suralco zorgt met de Afobakkastuwdam voor energieopwekking door het water van het stuwmeer. In de regentijd waarschijnlijk meer dan genoeg, maar in de droge tijd is er een tekort? Hoeveel en kunnen wij dit opvangen op korte termijn in de droge tijd? Met welke energiesoorten? Hoeveel energie levert de EBS, Staatsolie? Hoe kunnen wijn op korte termijn zorg voor dragen dat erin de droge tijd voldoende energie voor het hele land is?
  Op welke energiebron/energieoplossing is de beste oplossing op korte, middellange en lange termijn?
  In welke energiebron moeten we investeren en in welke minder en welke zal op de langere termijn de beste oplossing zijn. Welke opbouwen en welke afbouwen op termijn of is het een combinatie van bepaalde soorten zoals, zonne-energie en windenergie met het Stuwdam van Afobakkakrachtcentrale?

  Wat kan iamgold voor Suriname betekenen als het gaat om zonne-energie? Welke andere buitenlandseondernemingen kunnen hier een rol in spelen of moet Suriname het zelf doen?

  Mensen van de energiesector, EBS, Staatsolie, ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, de Technische Faculteit/energie, enz, enz zullen wel de koppen bij elkaar moeten steken.

  Houden jullie op om de schuld bij vorige regeringen te leggen en ga aan de slag. Jullie hebben allen hiervoor de verantwoordelijkheid. Gaan jullie aan het werk en niet naar het verleden kijken, maar kijk vooruit. en wwerkoplossend gericht. er is een probleem en dit moet worden opgelost. Zongenoeg in een land als Suriname/Zonne-energie en windenergie zijn goede oplossingen naast energie uit het Stuwmeer. De oplossingen die EBS momenteel toepast is niet de juiste oplossing, kost veel geld en levert voldoet niet om in de droge tijd heel Suriname van electriciteiet te voldoen.

  Ik wens jullie heel veel succes toe. Gaan jullie aan de slag.


  Maak melding
 9. @Afoe Ede,

  Ik heb sterk het vermoeden dat jij nog steeds potjes pindakaas gemengd met poep en spijsolie aangelengd met pis gebruikt. Je voorraad schijnt nog heel groot te zijn. Ik zie het somber in voor jou. Blijkbaar heb jij destijds niet alles kunnen slijten.


  Maak melding
 10. 20 aug. 2014

  Beste mensen, Srika heeft even gesondeerd met de ”’kleine Stroom Srika’ en ‘neef Olie Srika’.Jullie vermoeden al waar zij werken.

  Srika heeft kunnen begrijpen, dat het stroom tekort niet zo structureel hoeft te zijn. Bijvoorbeeld, Staatsolie wil wel elektriciteit leveren, maar voor een hogere prijs dan voorgesteld door de regering.

  Staatsolie stelt zich op het standpunt dat als oliemaatschappij met al veel internationale bekendheid zij het niet kan maken, de dure aardolie om te zetten in verhouding te goedkope energie voor andere (en ook buitenlandse) bedrijven die zo grote winsten maken en hun winsten toch uit Suriname brengen.

  Met de nieuwe directeur wordt het straks wel spannend bij Staatsolie.

  Wie zal Staatsolie hierin ongelijk geven?
  Srika


  Maak melding
 11. @Lucien

  “Het bewijst weer eens dat er voor het eerst een president zit met visie of door visionairs wordt geadviseerd.”

  Jaja zie hier enkele staaltjes van visie :

  De criminaliteit stijgt nauwelijks volgens de NDP, de bevolking weet wel beter. Is ahw gegijzeld door de criminelen.

  De autoriteiten, ook van de veiligheidsdiensten, mogen niet bemoeien met doen en laten van DINO. Resultaat zit in de jail in de USA en Sranang ziet hem ongeveer dertig jaar niet terug.

  De door NDP gesponserde cassavefabriek ligt op zijn gat. Geen visie en geen voldoende marktonderzoek.

  Het Openbaar Ministerie mag geen onderzoek doen naar misdrijven die DINO in Sranang heeft gepleegd. Zijn mede-verdachten in Paramaribo lopen vrij rond. Ook de terrorisme-verdachten.

  Vier ongewapende personen, verdachten van een overval. zijn in koelen bloede vermoord door CTU en politie-eenheden. Tot op heden geen onderzoek naar deze moorden.

  PSA-komedie. Sranangman hebben niets aan schijnrechten, toch wordt deze wet verkocht als visie op personen in de diaspora.

  Wanneer een land financieel op instorten staat, neem de leiding geen beslissing om ministers die zijn aangesteld tijdens de DICTATUUR financieel in de watten te leggen. Kosten bijzonder hoog.

  NDP-regering start een huizenplan en belooft duizenden sprookjeshuizen. Achteraf wordt nagedacht wie de kosten van dit ptoject zal moeten betalen. Er zijn teveel armlastige gezinnen zonder dak.

  Visie op kwestie TIGRI van de NDP is zwijgen en bang zijn voor de getuigenissen van de maffioso Roger Khan uit BG in het DINO-proces in de USA.

  De stroomvooziening valt steeds uit en dat ligt uitgerekend aan vorige regeringen. Wanneer je aan de macht komt ,met visie, bestudeer de de vraag naar energie en neem je adequate maatregelen. Anders ben je dommig en faal je op dit punt. Even een drietal onnodige ambassades sluiten en je huurt/least desnoods tijdelijk een dieselpowerstation.

  Al deze zaken getuigen volgens Lucien van VISIE ! Zal wel KAT-VISIE zijn !

  Sribi srafu lai na ini a kondre baja !


  Maak melding
 12. @passant!
  Een heel duidelijke uiteenzetting in jouw reactie.

  Want het is nog steeds een groot probleem in Suriname.
  Vorig jaar heeft een kennis van mij contact gemaakt met een bedrijf hier in Nederland voor zijn eigen energie voorziening in Su.
  Dit n.a.v. de oplevering van zijn woning.

  En dit is het bedrijf:

  http://www.bredenoord.com/nl/
  Over Bredenoord.

  Bredenoord introduceert nieuw product voor buitenlandse markten.
  http://www.bredenoord.com/k/nl/n94/news/view/24103/298/bredenoord-introduceert-nieuw-product-voor-buitenlandse-markten.html

  Bekijk hier de productvideo!
  Over Bredenoord
  https://www.youtube.com/watch?v=pbxuxk9GPXk&index=5&list=UUhX7-tnWlF7pmMYjldVmxlA


  Maak melding
 13. Suralco levert dertig procent minder vanuit de waterkrachtcentrale te Afobakka terwijl de nieuwe EBS centrale dezelfde hoeveelheid opwekt.
  M.a.w. er is geen uitbreiding van capaciteit eerder een neutrale uitkomst.
  Dus de vraag is waarom er wordt beweerd dat Suriname heeft ingespeeld op de toenemende vraag van energie. Er verandert geen snars aan al die stroomonderbrekingen.
  Ik vraag af wanneer dit zooitje (top va EBS) eindelijk opstapt en anderen, die niet partij gelieerd of daar zijn gezet, de kans te geven echt proberen dit probleem op te lossen.


  Maak melding
 14. “Laat geen airco’s onnodig aanstaan, gebruik tijdens piekuren geen microwave, rice-cooker, strijkijzer en doe grote lampen pas aan indien echt noodzakelijk. Bij 50 procent minder verbruik van elektriciteit door de samenleving, hoeft de EBS veel minder of misschien geen gebieden uit te schakelen”, luidt een passage uit het persbericht.

  Wat een schaamteloos verzoek van de EBS.
  Vraag maar eerst aan de top van de politieke partijen of zij de airco en de ice-cooker en de strijkijzer en de freezer en de hydrofoor etc willen uitschakelen (er is geen druk op de waterleiding waardoor douchen zonder een hydrofoor niet mogelijk is).
  Ik zie bijvoorbeeld Brunsie, Bouta, Somo, Wijdenbosch etc dit verzoek niet volgen dus waarom zou het gewone volk die geen airco heeft haar rice cooker niet gebruiken????????

  EBS geeft toch ook geen 50% terug van het vastrecht die maandelijks wordt betaald.
  EBS steelt en rooft terwijl de overheid zit en lacht want niemand die EBS opdraagt om 50% van het vastrecht terug te betalen aan de klanten / afnemers van energie van de EBS


  Maak melding
 15. Wanneer heeft Suralco doorgegeven dat ze een probleem hebben?
  De nieuwe centrale kan nog stroom leveren aan de huishoudens: wat hebben we dan gehad aan de hele show bij de opening?
  De centrale van staatsolie is reeds lang operationeel: hoe komt het dat die centrale nog steeds niet ingezet kan worden?
  Hoe komt het dat het installeren van een verkeerslicht in ons land altijd meer dan een jaar kost? Mentaliteit? Onbekwaamheid?
  Op de regering hoeven we echt niet te rekenen.De ministers gaan de laatste maanden gebruiken om hun zakken te vullen en grote lappen grond op hun naam te zetten.


  Maak melding
 16. Afu Sensie,

  Er is geen energievisie en die is er onder vorige regeringen ook nooit geweest.
  Als er wel een visie zou bestaan, dan had de regering nu van plan A overgeschakeld naar plan B, maar dat is niet zo.
  Als het gaat om het energieprobleem zijn alle regeringen een pot nat.
  Ik ben het dan ook helemaal eens met Pokai Tongo, dat er niets verandert aan het energieprobleem in ons land, juist vanwege het ontbreken van een visie.
  Misschien moet Suriname eens buitenlandse expertise inhuren, want in een land met zoveel rivieren moet het toch niet zo moeilijk zijn extra energie op te wekken.


  Maak melding
 17. Reageerders, odi odi.

  Graag wil ik in deze nog even verwijzen naar een artikel over een persoon uit het (diaspora).
  Jammer dat hij niet in het EU-parlement is gekozen.
  Het gaat over de 38-jarige Raoul Boucke.

  http://www.suriname.nl/2014/04/25/eerste-surinaamse-nederlander-in-europees-parlement/

  Ze durven in Su. geen beroep te doen op zo’n deskundige met visie uit het (diaspora)
  En over intelligentie tekort in Su. is zeker waar.

  De Europese Unie is inmiddels een bekend werkterrein voor hem.
  Hij werkt nu ruim 7 jaar in Brussel aan het Europese klimaat- en energiebeleid.
  Eerst als Nederlands vertegenwoordiger in de Europese Milieuraad en nu sinds 3 jaar als adviseur bij de Europese Commissie.


  Maak melding
 18. Schandaalig dat EBS, Staatsolie, de regering DDB-Amerali, minister Jim Hok van NH, docenten & studenten van Technische Faculteit/energie, enz., enz niet in staat zijn op korte termijn, middellange termijn en lange termijn met een plan van aanpak te maken dat er altijd energie in heel Suriname is en uit te voeren en vooral als erin de droge tijd 30 Megawatt minder elektriciteit beschikbaar is vanuit Afobakakrachtcentrale. Dit is toch bekend, ja toch?

  Er zijn genoeg mogelijkheden om dit probleem op te lossen, maar met rovers aan het roer, die alleen aan hun eigen belangen denken zal dit probleem/problemen altijd blijven bestaan. Het gaat om het eigen belang en niet het algemeen belang in de politiek.

  In 1964 werd de afobakakrachtcentrale in gebruik genomen om elektriciteit op te wekken voor Suralco en een gedeelde te verkopen voor de overheid die beschikbaar werd gesteld aan de Surinamers. Triest dat Suriname wat haar energie betreft zo slecht voor staat,.anno 2014.

  Surinamers zie wie u leiders/lijders zijn? Zie het verschil en zie wie allemaal functies bekleden, waarvoor ze niet zijn opgeleid. Deze vullen hun eigen zakken met geld, DDB betaalt ook miljoenen us-dollars aan Amerikaanse advocaten voor de Dinoshow in NY. zie wat er met inkomsten van de natuurlijke rijkdommen, uw belastinggelden, enz, enz gebeurt.

  Vind je het gek dat het zo’n puinhoop is in Suriname?

  Wat verwachten jullie van een sergeant /sportinstructuur/ rover/ clown/crimineel/ misdadiger/moordenaar en zijn bende?
  houdt u van luchtkaskelen, kinderen die knippa’s in het drukke verkeerverkopen, geen huizen, geen elektriciteit, slechte infrastructuur, Suriname dat onderwater loopt in de regenperiode, enz. enz.

  Het Surinaamse volk moet goed naar zich zelf kijken en goed nadenken en zich afvragen wat zijn willen.

  Wie houdt, wie voor de gek?

  Surinamers moeten de schuld bij zichzelf zoeken en niet bij anderen


  Maak melding
 19. Misikaba, u jokt u ZAG JAREN NIETS, geen NDP- beleid op dit
  punt ! Projecten zijn zonder goede afweging afgeblazen !

  http://www.gfcnieuws.com/?p=231086

  En maar anderen de schuld toeschuiven, sluit een aantal nutteloze ambassades en zorg voor voldoende energie voor het volk !

  Sranang people e wakti den NDP-MEGA-prijsverhogingen !!!


  Maak melding
 20. Gaat u rustig slapen,
  de president heeft een oplossing voor uw energievraagstuk !

  Hij komt binnenkort terug van zijn geheime missie in het binnenland en heeft een grote lading (bogobogo) zonne-energie vastgemaakt aan achterzijde van zijn korjaal. Alles is gratis en alleen bestemd voor de bevolking.

  Hopelijk deng fisi no njang a energie na passi !


  Maak melding
 21. Bouterse had het zien aankomen…… ha ha ha ha ha het enige dat hij ziet aankomen is zijn geld en zijn cadilacs en zijn zoon niet….ha haha bouterse had het zien aankomen…. ha ha ha ha l o l


  Maak melding
 22. In april 2012 is er een gratis oplossing aan geboden met veel positieve spinoffs.
  In november 2012 is dit voorstel met de staf van de president besproken.
  In janauari 2013 heeft de President mini ster Hok verzocht het voorstel te onderzoeken.
  Potentieel is nog steeds 100 duurzame megawatt waar in Suriname maar marginaal hoeft te investeren.

  Helaas minister Hok heeft nog niet gereageerd. Hij heeft wel elementen uit het plan overgenomen.
  De blauwdrukken zijn er alleen wil Suriname geen zaken doen met eigen mensen zonder provisie vooraf.

  Het plan ligt nog op de plank.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES