Herdenking 141 jaar Hindoestaanse immigratie

22

Twee collega’s die werkzaam zijn op het Directoraat Cultuur presenteerden zich vandaag tijdens een workshop getiteld “Bruidsopmaak” als man en vrouw. Het directoraat heeft de workshop georganiseerd in het kader van de herdenking van de Hindoestaanse immigratie in Suriname.

Het is vandaag (5 juni 2014) 141 jaar geleden dat het schip ‘Lalla Rookh’ de eerste immigranten uit Brits-Indië naar Suriname bracht, om als arbeidscontracten te werken op de suikerplantages. De komst van deze immigranten wordt jaarlijks gevierd en herdacht in zowel Suriname als Nederland.

Het monument “Baba en Mai” van de kunstenaar Khedoe is ter herdenking van de komst van de eerste Brits- Indische immigranten naar Suriname:

babamai

immi

Elk jaar worden ook bloemen en kransen gelegd bij diverse beelden zoals bij dit standbeeld van Jaggernath Lachmon:

lach


22 REACTIES

 1. je kunt tegenwoordig beter je bruid liever meteen uit azie halen, je hebt beter kwalitatieve partner in huis dan de suri dames/vrouwen die alleen blank en paspoort zoeken.


  Maak melding

 2. Goed dat er kransen gelegd worden bij Baba en Mai, het immigratie symbool. Maar welk gek haalt het in zijn kop om bij lachmon kransen te leggen..schande !! lachmon heeft de Hindoestaan als stemvee gebruikt!


  Maak melding

 3. het enige wat jullie moeten doen is aanpassen en acsepteren dat je in een multiculturele samenleving bent en woont .bepaalde gewoontes bv dat hokjes denken moeten jullie achterwege laten .
  voor de rest veel succes.


  Maak melding

 4. wel wel meneer pero of hoe je je zelf noemt..,,

  als er één bevolkings groep zich heeft aan gepast in sme of op deze aard bodem,dan zijn het de hindoestanen..

  ze zijn overal in alle vasetten van de samenleving vertegenwoordigt en de meesten hebben een welvarende leven opgebouwd ,natuurlijk zijn er kanslozen,maar de gros leeft in welvaart en goede toekomst ook voor de nakomelingen..

  kan ik weinig zeggen van de donker gekleurde mensen,de gegoeden daar gelaten,zie maar in sme ook na 150 jaar zelfstandig zijn geen toekomst visie hebben..

  ookal bezitten zij het hele land,maar welzijn voor zich zelf creëren hou maar..

  wie zijn de meeste (90 %) van de gevangene in santo boma,vraag maar aan ronny die heeft het persoonlijk gezien meegemaakt,, het zijn zijn woorden..


  Maak melding

 5. marcel schaam je om donker gekleurden te zeggen.jullie hindustanen zijn nog zwarter dan de creolen in de sahel .en toch heb je het over donker gekleurden hihihihih.
  niet verwonderlijk dat jullie die beeld van lachmon blank hebben geschilderd alsof hij blank was terwijl die man bruin was .je moet je schamen marcel .en daarom worden die zwarte hindustanen gediscrimineert in india door die licht gekleurden .ze zijn zo achterlijk dat ze ze in kasten verdelen .en ook worden ze nog daliet genoemd en worden ze met de nek aangekeken .leren jullie respect te hebben voor vrouwen en meisjes in india en pakistan .die bollywood filmen zijn sproojes jullie weten niet wat romantisch is .vrouwen afslachten en verkrachten daar zijn jullie kampioen in in india en pakistan .zie hoe jullie die vrouwen verkrachten en ophangen en waar de indiase pakistaanse politie corrupt is .normen en waarden zijn zoek .de tv beelden spreken boekdelen .ook in suriname zitten jullie meer in de gevangenis voor incest mishandelen van je vrouwen en meisjes .of vermoorden .no joke neem een kijkje in santoboma .


  Maak melding

 6. meneer marcel

  neem een kijkje bij het parket en het o.m.
  wat valt je op ?…..juist alleen hindostanen werken daar.
  afdeling fraude van politie ?……..idem.
  de p.g. ….juist en die klojo sluit geen enkele hindostaan op.
  van alles maakt hij een civiele zaak.
  en wie zijn de rechters en officieren ?….
  probeer maar eens aangifte te doen tegen een hindostaan . zaak word snel geseponeerd , of men bestempeld het als een civiele zaak.
  heb je een harde zaak , dan raken je stukken kwijt bij het parket.
  en als je een beetje geld hebt dan betaal je gewoon de pg .
  zelfs meneer thakoerdien is onlangs nog vrij gelaten.
  ondanks dat er drie aangiften tegen hem zijn gedaan.
  face it mr marcel, ook bij jullie is er stront aan de knikker.


  Maak melding

 7. marcel fantaceert je moet hem in zijn waarde laten .ik ga er niet op in .in elk geval dankzij de wereld journaal en het interne en vooral youtoube zien wij heel veel in wat voor ellende deze mensen leven .dus marcel droom verder en fantaseer verder .


  Maak melding

 8. marcel marcel jij leeft echt in een fantasie wereld .de indiase en pakistanse vrouwen hebben te verduren bij jou soort mie boy .god behoede die vrouwen .leef maar in je fantasie wereld .de tv beelden spreken boekdelen marcel maar wij weten het beter en jij ook .je denkt ons netzo dom te houden als hoe jullie die vrouwen dom en achterlijk houden in india pakistan . hihihihihihhi.


  Maak melding

 9. 07 JUNI 2014

  @pero en vooral @ marcel,

  Ophouden met zulke racistische sentimenten.

  @marcel, als jij de geschiedenis van jouw culturele afkomst goed had begrepen zou jij niet zulke denigrerende opmerkingen in jouw posting maken.

  De meeste Hindoestanen die naar Suriname zijn gekomen – de vader van de nani waar ik deels ben opgegroeid was ook een van hen – komen uit Calcata (donkere of zwarte Hindoestanen), geronseld en via Mauritius naar Suriname vervoerd. De rest van de geschiedenis moet je maar gaan lezen.

  Denkende je voldoende te hebben geïnformeerd.

  Graag de minpunten in het zwart!
  Srika


  Maak melding

 10. @ Pero:

  Ye lul baka,wat heb je tegen de hindoestanen ?
  Is het niet zo dat je zelf in hokjes geest denkt ?
  Je ziet de splinter in andermans oog, maar dat k balk
  voor je eigen ogen zie je niet!!!
  Raadpleeg een phychiater man, je bent totaal gestoord!


  Maak melding

 11. Wat een reactie ,van alle dagdromer ,hout toch op met zwart wit denken, accepteert het maar wie niet eens is dat dank zijn de hindoestanen is in Suriname geen hongersnood ,de marrons en de creolen respect moet hebben voor de hindoestanen


  Maak melding

 12. Hindoestanen moet aan niemand aan te passen , al worden ze in de toekomst een minderheid groep, een Hindoestanen zijn is een trotse bezit,


  Maak melding

 13. Ik ben heel trots dat ik van Surinaamse/hindostaanse afkomst ben en mijn hindostaanse bevolking.en ik toon aan alle bevolkingsgroepen respect tenminste als ze het waard zijn.maar ben zwaar teleurgesteld !! Ik kan me dan ook erin meeleven hoe zei hebben geleden in verleden.Baba en Mai verdienen een standbeeld van goud!!In een land waar de wereld een voorbeeld kan nemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.