Vaker hartinfarct bij Surinaamse Nederlanders

20

Surinaamse Nederlanders krijgen vaker een hartinfarct en beroerte dan Nederlanders van autochtone afkomst. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het AMC. Promovenda Louise van Oeffelen van het UMC Utrecht analyseerde de medische gegevens van 7,5 miljoen Nederlanders tussen 1998 en 2010. Zij promoveert op 3 juni 2014 op de bevindingen uit de studie.

Uit die studie blijkt dat hart- en vaatziekten niet bij alle Nederlanders even vaak voorkomen. Zo hebben Nederlanders afkomstig uit Suriname ongeveer 40 procent meer kans op een hartinfarct en beroerte dan Nederlanders van autochtone afkomst. Ook zijn er verschillen in ziektebeloop na een eerste ziekenhuisopname voor een hartinfarct.

De meeste etnische minderheidsgroepen hebben na de eerste ziekenhuisopname meer kans om te overlijden of om opnieuw opgenomen te worden dan patiënten van autochtone afkomst. Nederlanders van Surinaamse afkomst hebben bijvoorbeeld zo’n 20 tot 40 procent meer kans om opnieuw in het ziekenhuis terecht te komen voor een hartinfarct of te overlijden.

Lees verder op de site van het UMC Utrecht.


20 REACTIES

 1. Zal wel voor een groot gedeelte aan de eetgewoontes kunnen liggen.
  En Fer. E met alle respect, er kan wel terdege een verschil gemaakt worden , want over het algemeen vindt ik dat de creolen gezonder (meer niet kapotgekookte groenten) eten dan de hindoestaan, de laatsten eten over het algemeen te veel koolhydraten, zetmeel, vb. de combinatie roti en aardappel is lekker dubbel op en zo weet ik nog wel een paar voorbeelden te noemen


  Maak melding

 2. Ik ben het eens met Koos.
  De Surinamers zijn geen homogene groep en hebben verschillende eetpatronen.
  Het is een onderzoeksvraag die tot deze slechte conclusie heeft geleid of de verslaggever heeft een samenvatting van niks gegeven.
  Het is b.v. bekend dat de creool vaker last heeft van hoge bloeddruk (te vet en te zout eten) terwijl bij de hindoestanen vaker diabetisch M. voorkomt. Beide zaken zijn een factor zijn bij het ontstaan van een infarct. Hierover zijn tig onderzoek, onlangs nog in Zuid-Oost uitgevoerd dus er kon wel een vergelijk/uitsplitsing worden gemaakt/
  De onderzoeker is lui geweest en de professor gemakzuchtig.


  Maak melding

 3. Barnie Koos Hans et al, ga toch geen onzin propageren tussen hindoestanen en creolen om een verschil van 0,00001 te vinden. Wij hebben allebei evenveel last van diabetes, hart en vaat, etc etc. Maar weet wat het mooie is als ik een liter bloed aan mijn creoolse buurman kan schenken om zijn leven te redden en hij hetzelfde voor mij kan doen hebben wij de wereld al verbeterd voor wij naar het hiernamaals vertrekken.


  Maak melding

 4. @Ram Singh, het is niet onzin propageren. Je gaat toch mij niet vertellen dat de genoemde bevolkingsgroepen dezelfde eetpatronen op nahouden.

  Uit div. onderzoeken blijkt dat in de leeftijdsgroep van 35 tot 60 jaar 8% van de autochtone Nederlanders diabetes heeft, 16% van de Creoolse Surinamers en 28% van de Hindoestanen.

  Een Hindoestaan die genoeg beweegt, gezond eet en geen overgewicht heeft, heeft in vergelijking met een autochtone Nederlander toch een verhoogde kans om diabetes te krijgen. Het Hindoestaan zijn op zich betekent dus een risico. En niemand weet waarom dit zo is. Lijkt mij geen verschil van 0,00001 %.

  Gaat mij om dat er een verklaring hiervoor wordt gevonden.
  Iedere dode is er 1 teveel of dit nu een hindoestaan, creool, javaan of een marron is. Boeit mij niet, ik heb alle Surinamers lief.


  Maak melding

 5. Ram Singh vooral blijven ontkennen, tegen de harde cijfers en onderzoeken in, kun je gewoon doorgaan met je ongezonde eetwijze. Voor wat betreft het laatste gedeelte van je posting daarin heb je volledig gelijk


  Maak melding

 6. koossssssss mie mang heb je alle surinamers lief .koosss moet ik dat geloven .koos heeft het levens licht gezien mensen hij houd van elke surinamer ongeacht wat hij of zij gedaan heeft .
  koos je bent op de goede weg mie mang .gado sa bles ie .
  daarom zeg ik toch koos heb respect voor onze president al ben je in nederland .
  koos aangezien je het levenslicht hebt gezien verwacht ik een positief reactie van je ,ondanks je politieke kleur .
  maar ik blijf ndp hoor .


  Maak melding

 7. Het ergere is nog dat zelfs een ziekenhuisopname minder resultaat heeft bij de Surinamer. Blijkbaar is de Nederlandse ziekenhuis niet zo Surinamer-vriendelijk.

  Overigens geheel eens met @Armand dat een stagiair zomaar toegang krijgt tot gegevens van zoveel mensen en dat ook nog eens naar etniciteit. Wie weet waar de gegevens over Surinamers, Turken, Marokkanen enz. nog meer voor ge- of misbruikt worden?! Misschien zou het verstandig zijn om bij een ziekenhuisopname je niet te laten registreren naar etniciteit. Maar dat doen ze zelf al, zonder het je te vragen. Zgn om je beter te kunnen behandelen. Dus is er een zekere vooroordeel in de onderzoeken!


  Maak melding

 8. Zo hebben Nederlanders afkomstig uit Suriname ongeveer 40 procent meer kans op ….
  meer: betekent dat als bij 100 ned er 140 surinamers het ziekte oplopen.
  Deze ziekte komt jammer genoeg bij alle bevolkingsgroepen. Bij ons( Hind.) in de familie de tweede generatie al heeft gelukkig geen van deze beide ziekte.
  Het is ook erfelijk bij sommige mensen en niet alleen aan het eetpatroon.


  Maak melding

 9. Beste allemaal, er is al lang onderzoek gedaan waaruit blijkt dat Hindoestanen een hogere kans hebben op hart en vaatproblemen. En dat schijnt niets met de voeding te maken te hebben, ook de vegetariërs en veganisten hebben hetzelfde risico.


  Maak melding

 10. Beste Mensen,

  in Suriname at je 3 x daags warm in mijn tijd maar je verbrandde de calorieen tijdens tuinieren of wandelen of wat voor inspanning dan ook.

  Maar hier kom je van je werk thuis je eet een flinke maaltijd en wat doe je?. Je ploft neer op de bank kijk tv en daarna ga je slapen of niet?

  Ik zie bijna geen Hindoestanen van 60 plus fietsen of op de sportschool. Degene die je ziet fietsen is op een hand te tellen.
  Ik zou graag de Hindoestanen en andere groepen willen adviseren blijft sporten zolang je kunt. Ga op een dansschool bijvoorbeeld salsa leren dansen is ook goed.


  Maak melding

 11. Als je weet dat je door erfelijkheidskenmerken een grotere kans loopt op bepaalde kwalen, moet je er dan niet helemaal rekening houden met wat je eet, of blijf je in de ontkenningsfase, en ga je gewoon door met deze vorm van zelfmoord in extreme gevallen


  Maak melding

 12. tja mensen, surinamers zijn een vreetzaam volkje. Met alle gevolgen van dien.
  Bij bijna elke surinamer domineert eten. sommigen hebben zelfs 3 tot 4 koelkasten of vriezers in huis en in de schuur. volgeladen met eten.

  De hollanders kennen er ook wat van hoor.


  Maak melding

 13. E waterkant je moet het weten dat ik 16 oktober jarig ben en bota 13 want ik wil weten wie die slangen zijn die in het binnenland mensen zijn gaan slachten wel afrekenen gaan we zeker anders heet ik geen Damburg begrepen want ding mang foe bota lai


  Maak melding

 14. Poeslief, gelijk heb je hoor, ik denk dat voedsel bewaren in onze dna zit en in onze evolutie alleen mensen die voedsel spaarden overleefden en hun genen naar de volgende generatie konden doorgeven. Ondanks dat ik elke dag langs 8 supermarkten rijd heb ik voldoende voedsel voor tenminste een maand met altijd batjaw, dal aur bhaat en sardien op standby.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.