Multinational onzeker over investering in Suriname

18

PARAMARIBO, 2 jun – Multinational Iamgold twijfelt of er voor dit jaar nog geïnvesteerd moet worden in Suriname. Plannen om honderd en veertig miljoen dollar te investeren in uitbreiding worden weer bekeken. De aanleiding ligt eerder buiten Suriname.

De ontwikkelingen op de wereldmarkt zijn nu eenmaal niet bepaald om over naar huis te schrijven. De goudprijs tuimelt met de dag. “Als de wereldmarktprijs laag blijft of verder daalt, zullen we de uitgaven niet plegen”, zegt Tom Ohrling van dochterbedrijf Rosebel Gold Mines tegenover de Ware Tijd. De plannen dateren van een duidelijk optimistischer atmosfeer. De investeringen zouden al eerder dit jaar gpleegd zijn. Maar de snel dalende prijs stak er een stokje voor.

Nu dreigt ook het enthousiasme naar een dieptepunt te zakken. “Het zijn twee scenario’s waar wij naar kijken. Als wij de honderd en veertig miljoen dollar uitgeven om de productie te verhogen, wordt de levensduur van de huidige operatie korter. Zo niet zal de operatie langer blijven draaien als wij niet investeren door de lage goudprijs”, aldus Ohrling. Iamgold heeft ook een overeenkomst lopen met de overheid. Afgesproken is samen honderden miljoen te steken in nieuwe mijnoperaties.

Bekijk ook:

18 REACTIES

 1. Zoveelste sprookje van deze regering dat als een zeepbel uit elkaar spat. Rekenen kunnen ze niet. Iedereen hier wkn had dit zien aan komen. Wederom zijn de burgers weer de grootste verliezers.


  Maak melding

 2. @Sabidieri, RobG, Paraman, Pero, Milton Fleur en medestanders, stel aub niet dat de azijnzijkers dit niet voorspeld hadden.
  Alle gouden kersten en optimistische verhalen zijn als sneeuw voor de zon verdampt. Deze regering heeft honderden miljoenen extra inkomsten uit goud doen verdwijnen of niet weten binnen te halen.
  Nu moet men extra geld binnen halen uit het verhogen van de houtconcessie rechte met duizenden procenten en het verhogen van de leges op vuurwapenvergunningen en jachtaktes.
  Nu worden de kosten van het potverteren afgewenteld op de gewone burger en ondernemer.

  Minister Hok heeft ooit verklaard dat de deals nagenoeg rond waren toen hij aantrad. Nu 4 jaar later is er niets en gebeurt er niets. De Front regering heeft IAMgold overgehaald te starten in een tijd dat de goudprijs slechts 40% van die van nu is. Zelfs met de grote subsidies van deze regering geven IAMGold en Newmont nu niet thuis.

  Het wordt tjd dat iemand van de regering antwoord gaat geven.


  Maak melding

 3. 02 juni 2014

  De internationale goudprijs fluctueert al maanden tussen de 1200 euro en 1300 euro.

  Srika ziet dit niet als de reden van Iamgold om de investeringen in Suriname tijdelijk te parkeren.

  Iamgold is in Canada bezig, in het praktisch onbewoond gebied gebied Devils Lake, een nieuwe goudmijn, met veel potentie aan goudvoorkomens, te ontwikkelen.

  Iamgold is een Canadees bedrijf, dus een grote investering in eigen land lijkt dan veiliger te zijn.

  Maar zal de Surinaamse regering dit wel accepteren?
  Srika


  Maak melding

 4. Als er een regering van een ander signatuur aan het roer stond,zouden de goudmaatschappijen minder twijfels hebben om te beginnen met investeringen.Maar met deze regering weten ze niet waar ze aan toe zijn.Ook al zegt Ramnandanlal dat ze winst zouden halen bij een wereld prijs van $500.
  De regering heeft bewezen dat ze inhalig is en na de investeringen kan Graanoogst weleens naar hun kunnen bellen met een verhaal dat ze halsoverkop vertrekken moeten.De leiding van het land is toch persona non grata in het buitenland en heeft niet veel meer te verliezen.


  Maak melding

 5. @srika
  ter aanvulling.
  De productiekosten zijn actueel volgens IAM gold ongeveer $ 750/troy ounce ofwel er is nog steeds een stevige marge van $ 500/troy ounce. Dat is heel wat meer dan in 2004 toen men met prijzen van ongeveer $ 500/troy ounce en een vrijwel te verwaarlozen marge wel besloot om door te zetten met grote investeringen in Suriname.

  Zelfs nu de Republiek Suriname inkomt met bijna $ 200.000.000 cash om een aandeel te verwerven en investeringen te dekken doet men moeilijk.

  Als men doorgaat met de investeringen in de verlenging van de concessie wordt de levensduur van de bestaande investeringen in de mijn met minimaal 10 jaar verlengd. Zie welk voordeel IAM Gold nu niet verzilverd door uit te stellen. Voor het verlengen en uitbreiden hoeft geen geheel nieuwe mijn gepland te worden maar slechts de crushers verzwaard te worden en extra transportmaterieel ingezet te worden.

  Het kan niet de marge en het winstpotentieel zijn in 2004 was men met aanzien grotere risico’s tevreden met een marginale marge.
  Het kan niet de investering zijn aangezien Suriname het geld groot en deels inbrengt dat nu noodzakelijke is terwijl Suriname jaarlijks de energie rekening ook nog eens met $ 12.000.000 subsidieert.
  Blijft over het landenrisico van een niet stabiel land.


  Maak melding

 6. @Srika, ben het gedeeltelijk met je eens. Jij drukt de prijs uit in Euro. Volgens mij moeten dit Dollars zijn, maar dat geheel ter zijde.

  Recent een interview gelezen van Mark O’Byrne. De man is directeur van GoldCore. Hij is van mening dat de technische signalen aangeven dat een verdere afbrokkeling van de goudprijs in de lijn van de verwachtingen ligt. Zelfs na de recente correctie ligt het goud er op de chart nog steeds bijzonder kwetsbaar bij.

  De goudprijs kan terug naar de dubbele bodem op 1180-1200 dollar. Die dubbele bodem ziet er technisch gesproken erg betrouwbaar uit, maar wanneer hij wordt doorbroken zou het goud wel eens in een bijzonder diep gat kunnen vallen.

  Met andere woorden, de prijs voor goud zal verder zakken. 1180-1200 US Per troy ounce is meer een realistische prijs.

  De vraag is wat gaat dit met Suriname doen ?

  De overheid staat voor miljoenen in het krijt bij buitenlandse geldverstrekkers. Ook het sociaalcontract die de regering heeft gesloten met bevolking komt in gevaar komen. Met alleen verhogen van houtconcessie rechten en belasting verhogingen komt men er niet. Verkoop van de resterende goudreserves tegen lagen koersen is ook niet reëel.

  Ik heb maar 1 oplossing hiervoor. Devaluatie SRD

  Voordeel van een devaluatie is dat de eigen producten in het buitenland goedkoper worden. Dit stimuleert de export. Nadeel is import wordt duurder. Het gevolg is meer werkgelegenheid en een verbetering van het saldo van de lopende rekening van de betalingsbalans. Misschien dat er dan investeerders meer heil in Suriname zien. Anders weet ik het ook niet meer.


  Maak melding

 7. Alle zogenaamde economen, intellectuelen en aanhangers die nu van de daken schreeuwen dat deze regering de slechtste is moeten nu opstaan en antwoorden;
  1. Zal Somohardjo dit kunnen herstellen. Die is net een losgeslagen gek “de volgende president zal niet van de NDP zijn”
  schreeuwt hy.
  2. Zullen de andere partyen van de verzameling dat kunnen veranderen?

  Nee ze gaan weer in koor bedelen by de roofridders van het kapitalisme en ons land uitverkopen.

  Afgelopen jaren zyn er velen aan de macht gekomen om na 5 jaar riant de deur uit te te gaan.

  En niet de spreken over sommige surineds, ze zyn een beetje vernederlands, vervreemd van hun eigen geloof,cultuur; je moet ze horen als ze praten. Deze willen graag het westers systeem hebben. Haha waar waren de bakra systemen om hun huid te redden in de jaren 70-80? Ja dankzy de staatsgreep is er evenwicht en houden zo.

  Suriname moet uit zichzelf een evenwicht vinden. Dat komt alleen als er Surinamers uit Suriname een gedeelte van hun opleiding daarafmaken en een deel in het buitenland en een op Surinaams volk toegepast systeem ontwikkelen..

  Bijv:
  Goede gezondheidszorg
  Goed onderwijs
  En een basisinkomen voor elke Surinamer.


  Maak melding

 8. Ze hebben nu pas door dat dit geen nieuwfront is , bij deze regering is het geen ja en amen ,deze regering is geen ja knikker .


  Maak melding

 9. @Sari
  Helemaal met u eens Suriname moet in/uit zichzelf een evenwicht vinden. Dat kan ook echt wel met een beetje hulp van buiten.
  Want wat u roofridders noemt heeft geen enkel belang bij Suriname en ook nooit gehad. Suriname is al heel lang een maagzweer voor Nederland die niets oplevert anders dan ellende en beschuldigingen.
  Wat schiet Nederland er mee op als het heel Suriname leeg zou roven. De Nederlandse economie heeft een Bruto Nationaal Product van $ 850.000.000.000 (nr. 17 van de wereld). Suriname heeft een BNP van $ 5.000.000.000 ofwel ongeveer 0,625% van die van Nederland.

  Laat Suriname vooral met zich zelf bezig zijn. Suriname is alleen interessant als land waar men geld aan kwijtraakt in de vorm van familie steun $ 200.000.000/jaar, Migratie steun $ 90.000.000/ jaar (export van AOW en spaargeld voor huisjes) en Toerisme $ 100.000.000/ jaar.

  Beste Sari lees aub Anton de Kom eens goed en u zult moeten begrijpen dat de verhalen van wingewest al van voor Napoleon waren en dat die winst naar particulieren en banken ging en niet naar een land wat toen nog niet eens bestond.
  Daarnaast hadden de plantagehouders etc. niet alleen een Nederlandse afkomst maar ook Engelse, Franse, Portugese en Joodse. Het waren personen en ondernemingen die de winst maakten en de maatschappij/ de burgers die het verlies bijgepast hebben (net als bij de kredietcrisis).
  Per saldo zal ook de Surninaamse geschiedenis aantonen dat het Koninkrijk der Nederlanden alleen maar geld naar Suriname gebracht heeft en heel weinig gehaald.

  Ik vind het zo jammer dat alles zo uit haar verband getrokken wordt en er niet naar de realiteit en feiten gekeken wordt.


  Maak melding

 10. Wie op dit moment in durf te zetten op stijgende goudprijs die is een held. Je hebt de gehele markt tegen je, in te pijnlijk doelbewuste richting om aan te zien, naar beneden.

  Dat gaat geen tovenaar of fossiel recht breien. De financieele crisis van 2008 is er waarschijnlijk door onstaan. Margin call voor Bear Stearns in goud en zilver handel. Nu trekken Morgan Stanleys tot op de 10 dollarcent nauwkeurig bepaald, -tenminste als dat uitkomt- en heeft de markt een richting gekozen, is er geen houden aan. Naar beneden is namelijk behoorlijk effectief, en ik zie die handelaren niet anders doen dan verkopen. Ik ben dan ook geen optimist nee. Tenminste in goud dan he, verder positief mens.


  Maak melding

 11. sommigen hier praten alleen maar stront poep praatjes .ze hebben geen kaas gegeten van economie maar lullen maar wat .de goudprijs is laag logisch dat men huiverig wordt om te investeren .maar die fronters denken dat ze slim zijn om de regering de schuld te geven hihihihihi,en het zijn deze figuren die de paarse aanhang voor dom uitmaken .deze fronters geloven in hun leugens maar de paarse aanhang kunnen ze niet manipuleren .de fronters duimen dat het slecht gaat in dat land .mie gado wie denkt hier wie voor de gek te houden .omdat jou kleur niet aan de macht is moet het slecht gaan in dat land .ai boi .obama is aan de macht maar de republiekeinen duimen dat het goed gaat zodat ze ook kunnen profiteren van de welvaart .in suriname duimt de vene aanhang dat het slecht gaat hihihihi .niet verwonderlijk dat vene bouta geen hand gaf toen deze de verkiezingen won .die voorbeeld die vene ze heeft gegeven heeft zijn effect niet gemist ze zijn even wiesatie wieswasie als hun vene .ik pero ga jullie een ding vertellen …stel dat front de verkiezingen van 2015 zou gaan winnen dan hoop ik toch dat ze het dan beter doen dan de huidige regering .maar ik ga niet zitten duimen dat zij het dan slecht doen .het gaat om mijn land ons land niet om fronts land of mc land het land is zowel van coalitie als oppositie .die fronters zijn zo achterlijk dat ze alleen maar aan macht denken,ze willen hoe dan ook aan de macht,niet om het land maar om hun zakelijke belangen veilig te stellen .zie vhp zie pl allemaal roepen ze hoe corrupt de mc maar ga de geschiedenis na van de verenigde hindustaanse partij de vhp en ga de geschiedenis na van somo van begin tot het eind dan zal je zien dat vooral de vhp niet in te halen is wat corruptie betreft daarna komt de pl met gronden .creolen denk goedna de hindustanen en de pl hebben al nagedacht op wie ze gaan stemmen .bouta go go


  Maak melding

 12. @Pero
  Er is niets gezegd over dat het slecht gaat. Er is slechts gesteld dat het voorspeld was dat de gouddeals zouden falen.
  Er is ook niemand blij dat het niet goed gaat. Hoe haalt u het in uw hoofd.
  U spreekt van Poeppraat en verhaaltjes van domme fronters maar geeft duidelijke aan de teksten niet te lezen en vooral geen antwoord te hebben op het gestelde.
  U begint zelf over dat het slecht gaat en een vermeend minder patriottisme van mensen die u als politieke tegenstanders ziet. Uw reactie geeft duidelijk aan dat u ook wel beter weet en dat u met veel geroep tegen beter weten in reageert.


  Maak melding

 13. waar zijn die schreeuwers van de ndp gebleven..

  geloven ze nog in de toekomst..

  misie-kaba pankaa waar zijn jullie goede idëen ..


  Maak melding

 14. marcel
  al zou ik de ndp niet vertrouwen dan nog blijf ik in geloven.
  de vhp en de pl ken ik van jaren ze hebben geen positieve kanten .alleen jij mag in ze geloven .als het om corruptie gaat zijn ze kampioen ze zijn niet in te halen nooit niet .so so voermang dape .grond ,vriendjes politiek ,hokjes denken etnisch gericht ze hebben alles wat god verboden heeft .vraag het die pandiet van ze en die imams .didibrie .


  Maak melding

 15. Wat lastig deze vernieuwde versie om te reageren. Ook is ’t heel vervelend terug te gaan naar eerdere reacties. Af en toe wil je gewoon de eerdere reacties van sommigen terug lezen, maar kan nu niet zo gemakkelijk als meer. Het was leuker toen de reacties genummerd werden. Any way lastig, lastig weerede mang. Grt. Glenny.


  Maak melding

 16. Het lijkt erop alsof Suriname verrast is met die stap van Suralco, terwijl de prijs van aluminium al geruime tijd aan het dalen. Ik vind dat als deze multinational het niet meer ziet zitten, dan moeten zij maar vertrekken. Ook het feit daar Suriname voor electriciteit betaald aan Suralco kan in mijn ogen niet en moet asap stoppen. Suriname heeft de afgelopen jaren voor hetere vuren gestaan en komen er wel uit. Er is genoeg ander werk voor de mensen die zullen worden weggestuurd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.