Somohardjo: belangrijk is rechtsstaat te redden

21

PARAMARIBO, 26 mei – “Voor ons is belangrijk de rechtsstaat te redden, dat is nu belangrijk. We moeten de opmars van de machtsstaat stoppen.” Dit zegt Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, PL. Het is ook de voornaamste drijfveer achter de intentieverklaring met het Nieuw Front en andere politieke partijen. PL gaat er honderd procent voor.

Vandaar ook de strategie van bovenal samenwerken op het niveau van ressort- en districtsraden. “We gaan naar de ressort- en districtsraden. Op de weg naar het presidentschap heb je de raden nodig. Men heeft door ervaring geleerd dat je alleen via ressort- en districtsraden het presidentschap kan halen”, zei Somohardjo in het radioprogramma Rashied Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal. Het komt er op neer de meerderheid te halen in de raden en zo het verkiezen van de eigen presidentskandidaat zeker te stellen.

De verwachting is nu dat de samenwerkende partijen ruim zeshonderd en vijftig zetels kunnen halen. “De president is een machtsfactor, die factor moeten we eerst pakken”, aldus Somohardjo. Hij wijt de verkiezing van Desi Bouterse tot president direct aan eigen falen van het Nieuw Front. PL was er uit en het lukte niet samen te werken op ressort- en districtraadsniveau. “Wat er ook gebeurt, of Nieuw Front of NDP de meeste zetels binnenhaalt, er komt geen coalitie zonder PL.”

21 REACTIES

 1. OPO…KO:Pae Somo begint nu al te bedreigen,dat de coalitie zonder de PL niet tot stand zal komen!!!!.Deze labiele Pae die heeft altijd negatieve ideeen,daarom is hij uit de huidige regering eruit geschopt.Hoe kan dan Suri ooit vooruit gaan met zulke brulapen als Pae Somo.Heel triest!!!


  Maak melding

 2. De zwerver(s)zijn naarstig op zoek naar politieke macht. Eerst presidentschap veilig stellen. Tsjonge gevaarlijk spel. Chantage gluurt. Goed zo Sumo en dan presidentschap opeisen anders stapt de Javaanse massa naar NDP_ABOP. juist een coalitie zonder PL onmogelijk. Dus…..dat na problema loerah


  Maak melding

 3. De vraag is mocht Bouterse weer president worden (god behoede ons), gaat de PL dan weer in zee met het NDP.
  Laat Somo daar eens antw. op geven.

  De politieke partijen VHP, NPS, SPA, DA91, Pertjajah Luhur, BEP en KTPI moeten een cordon sanitair instellen tegen ABOP en NDP. Er kan geen zaken worden gedaan met moordenaars, dieven en drugsbaronnen.

  Ben het nooit eens met Somo, maar de herstel van de rechtstaat zou prioriteit moeten hebben.


  Maak melding

 4. somo moet opzouten met zijn zogenaamde rechtstaat.
  al die jaren samen geheult en nu daar deze pedo eruit gewipt is komt hij met dat woord rechtstaat .ik vraag mij af wie wie hier voor de gek houd.
  somo wil niet in de oppositie en dus zoekt hij toenadering tot de nps en vhp .zelfs die politieke partijen hebben boter op hun hoofd .ik vraag mij af als de achterban van de nps wel instemt met de terug keer van de pl in front .het komt door de pl dat front vier zetels heeft gehad .nu gaan ze weer die zelfde fout maken .rusland komt met een smoes dat ze met de pl gaan samen werken om paars weg te krijgen .ik voorspel dat dit definitief het einde is van de nps .ze zullen minder dan vier zetels krijgen dat wil ik u voorspellen .


  Maak melding

 5. Chekre chekre Paje slaat toe, Deze junky xl is russisch roulette aan het spelen. Hem kan je niet meer kwalijk nemen. Wel nieuw front die bewust samenwerking kiest met een rotte appel in zee te gaan.


  Maak melding

 6. Beste Knippa, ik denk dat je net zo grappig ben als somohardjo. Somo gaat voor eigen belang als je dat niet kan zien dat betekent dat je verstand lager is dan die van een aap


  Maak melding

 7. Dat de gewetenloze nog durft om over rechtvaardigheid te spreken laat zien hoe laag de mens niet is.Met name de zwarten.De witten laat de wereld zien wat eenheid is.
  Heel Europa wordt een samen met hun andere witte broeders in de USA.In Suriname gunnen ze elkaar het licht in hun ogen niet.


  Maak melding

 8. Somo wil de rechtsstaat redden…begrijpt Pindaman chekre-chekre Somo dan niet dat hij te LAAT is met zijn theorie !Hij had de kans van zijn leven gehad om de rechtsstaat te redden maar toen stemde hij VOOR BOUTA AMNESTIE en dankzij hem en 27 anderen kon RECHTSSTAAT niet meer gered worden !!


  Maak melding

 9. Wat er ook gebeurt, of Nieuw Front of NDP de meeste zetels binnenhaalt, er komt geen coalitie zonder PL.
  Dat zegt ABOP leider Ronnie Brunswijk dus ook. Geen coalitie zonder ABOP.
  Dus concluderend: PL en ABOP vormen samen een coalitie met een derde partij erbij.
  ABOP kiest voor NDP dan wordt het dus wederom PL, ABOP en NDP
  PL kiest voor NF, BEP en KTPI dus een coalitie vormen met ABOP en NDP is uit den boze.

  Ik ben benieuwd naar hetgeen Somo als eis stelt om DDB tot president te kiezen en zich in de regering te plaatsen samen met ABOP en NDP.
  Weer zijn jonge vrouw naar voen schuiven?
  Alsook zijn zoon als minister van Handel en Industrie naar voren schuiven
  Alsook vele honderden hectare bosgrond en goudvelden.
  Wat zal het worden Somo. Dat je een verrader pur sang en een overloper bent dat weten wij als geen ander. Wat wij niet weten is wanneer je als verrader optreedt en wat je vergeding hiertegenover is


  Maak melding

 10. Hoe kun je praten over de rechtstaat redden, als je er zelf aan meegewerkt hebt om de rechtstaat te vertrappen, d.m.v.meewerken van een omstreden amnestiewet, waardoor een lopend proces wat praktisch aan het einde was, en een uitspraak zou doen, abrupt werd afgebroken.


  Maak melding

 11. PL en dus Soemo, heeft de politiek in de huidige situatie gemanoeuvreerd. De opportunistische beleidsvoering en de onbetrouwbaarheid van de PL en Soema vormen een lachwekkend element. Maar ook de snelheid van omarming door de NF versterken het gedrag van deze leider. Het ziet ernaar uit dat men zat te wachten op het vertrek van Soemo uit de Megacombinatie. Eigenlijk moest de NF het gedrag van Soemo na het vertrek uit de Megacombinatie steeds aanschouwen en evalueren, alvorens met hem en zijn partij gezamenlijk oppositie te voeren. Ook na het NF- nieuwe stijl blijft de vraag over de betrouwbaarheid van PL en Soemo staan.

  Het zou veel beter zijn geweest als partijen eerst hun eigen kracht bepalen door zelfstandig de verkiezingen in te gaan en daar bepalen met welke partij en welke personen ze in zee gaan. Combinatievorming vooraf geeft geen duidelijk beeld van de volkswil. Het moet geen strijd zijn tegen een persoon of partij(combinatie), maar een strijd zijn tussen partijen op basis van het programma.
  De basis van het programma zou zich moeten richten op: daadwerkelijke armoedebestrijding, het bieden van mogelijkheden tot het doen van investeringen door Surinamers, het verbeteren van de volksgezondheid, het wijzigen van de Grondwet (waardoor elke machthebber verplicht is zich te verantwoorden in het parlement en daar kan worden beoordeeld met alle gevolgen daarvan), het versterken van de positie van landbouw, veeteelt, visserij, mijnbouw, bosbouw en onderwijs.

  Buitenlandse bedrijven moeten vooral controleerbaar zijn. Zij kunnen in Suriname slechts actief zijn in combinatie met een Surinaams bedrijf, dat 51% van de aandelen bezit. Surinaamse bedrijven kunnen ook buitenlandse kennis inkopen bij het opzetten van bedrijven.


  Maak melding

 12. Het stuiten van de machtsstaat. De machtsstaat versus de rechtstaat. Het stuiten van het nazisme/fascisme/racisme in Suriname.
  Enkele parallellen en gelijkenissen tussen de NDP en het nazisme in Hitler Duitsland.
  -1- Onze Adolf van de nazipartij in Duitsland was maar een onbeduidend korporaal die via een bloedige militaire coup aan de macht is gekomen.
  Delano ook maar een nikszeggende sergeant die via bloedige militaire coup aan de macht is gekomen.
  -2- Partij propaganda met holle fratsen en kreten was neergelegd bij Goebbels.
  Propaganda bij onze NDP is neergelegd en uitbesteed bij onze zwarte dikkertje, onze zwarte Goebbels.
  -3- Hitler had zijn nacht van de lange messen. Door moorden heeft hij zijn politieke tegenstanders in 1 nacht laten wegvagen.
  Onze Delano had zijn 8 december moorden. Door Standrechtelijke executies en wrede moordpartijen is de politieke- en democratische oppositie in de beruchte avond van 8 december het stilzwijgen opgelegd.
  -4- De SS-partij van Hitler was in zwart gekleed. De knokploegen van de NDP zijn ook in zwart gekleed.
  -5- List en volksverlakkerij was leidend bij de Nazipartij.
  List en volksverlakkerij is leidend bij de NDP.
  -6- In de schoenen van de Jood werd al het falen en feilen in de Derde rijk van Hitler toegeschoven.
  Bij de NDP is de tegenwoordige Jood de Javaan geworden.Aan de partij van Somohardjo wordt alles wat nu fout gaat in het politieke bestuur van Su toegeschoven.
  -7- Macht kwam bij de Nazipartij uit de loop van een geweer.
  Bij de NDP komt ook de macht uit de loop van een geweer. Denk maar aan de CTU met zijn grote roerganger Dino, die alle soorten wapens tot zijn privé arsenaal heeft.
  -8- Hitler heeft Duitsland naar de politieke en economische afgrond gebracht.
  Delano met zijn politieke foetoeboi’s zijn bezig Su naar de ravijn/afgrond te brengen.
  -8- Hitler kwam door zelfmoord ten einde. Mussolini van de fascistische partij in Italië werd opgehangen door partizanen. Beiden hebben hun eigen weg geplaveid naar de dood.
  Wat doet onze grote LIJDER in Su. Geschiedenis zal het vertellen.


  Maak melding

 13. hallo somo,, jij bent medeverantwoordelijk voor de macht-staat die het nu geworden is..

  dank zij jou inbreng met de amnestie-wet,is deze regering in stand gebleven..

  en nu huil je kroko-dillen-tranen..

  hoe diep kun je vallen..


  Maak melding

 14. Knippa-ko heeft blijkbaar een nieuwe term geleerd:”cordon sanitaire”.

  Je moet wel de laatste “e” opschrijven anders heb je het nog verkeerd ook.


  Maak melding

 15. Somohardjo heeft zelf keihard meegeholpen om de rechtsstaat te verkrachten. En nu gaat hij diezelfde rechtstaat redden. Ik heb het al vaker gezeged. Somo is onbetrouwbaar, tot in zijn diepste vezel. Geloof deze oplichter en machtswellusteling niet! Het gaat hem alleen om geld, macht en vriendjes helpen. De rechtsstaat interesseert hem helemaal niet.


  Maak melding

 16. Na aandachtig gelezen te hebben merk ik op dat Heer Somo groot is en in elk geval denkt hij aan lands belang. Succes heer Somo het mag u goed gaan


  Maak melding

 17. Wat god doet is welgedaan.
  Niets gebeurd zomaar.

  Feit dat de NDP aan de macht kwam is volgens mij ook goed geweest. De kiezers kunnen nu de koren van het kaf scheiden. Er haperde iets aan de front regering.Een sober beleid is niet alles.Een voorbeeld is het huizen bouw programma van de NDP. Waarom kon het front niet iets in die richting doen. Eigen kornuitjes werden opvallend geholpen. Ik ken tenminste een persoon die dertien domein gronden op zijn naam heeft terwijl ik als ambtenaar,bijna met pensioen geen. Het front(NPS)heeft mij indeze beduveld.Waarom kon het front niet een regel invoeren zodat tenminste mensen op middelbare leeftijd een kavel van tenminste honderd(100)vierkante meter kunnen krijgen. Al moest er een redelijk bedrag daarvoor betaald worden,daar kan niemand bezwaar hebben. Ik kan als ambtenaar corrupt worden, dan kan ik binnen de korste keren een kavel kopen,maar dat wil ik niet. Dit is maar een voorbeeld.Ik stem toch voor het front, want ik wil een betere regering en wil zien wat heer santokhi zal doen.


  Maak melding

 18. SING SING jouw vergelijking slaat op jouw zelf onze zwarte Goebels wat ben jij zeker kleurloos zou en HITLER was toch jou scheper wanneer denk jij dat er meer mensen zijn vermoord,verkracht,ontvoerd en noem maar op de grootste onmenselijkheid was niet tijdens HITLER als er onder HITLER 10,000 mensen onder wie meer joden zijn vermoord reken dan maar dat er 100,000 kleurlingen erger hebben mee gemaakt maar dat telt niet het waren toch maar kleurlingen waarom denk jij dat de joodse gemeenschap alles voor elkaar krijgt dat ze tot nu toe van vele landen smart geld krijgen en dat er mensen vervolgt worden heb jij eens gehoord waar er 1 persoon vervolgt is voor slavernij zelf de KLERK en BOTA zijn vrij gepleit in AFRIKA ik heb geen hekel aan niemand maar geschiedenis moet van 1,2,3,4,5 en niet van 1 naar 5 als het een ander dekt en goed uit komt wat zeg jij hier van wees niet bang het is Democraat en vrijheid van meningsuiting tenminste denk ik.


  Maak melding

 19. het is niet alleen pedosomo die een verrader van de democratie is , maar zijn achterban die op hem blijft stemmen.
  stemmen voor amnestie en dan als je weggetrapt word om vergeving vragen….alleen een schaamteloze vieze rat kan dat.
  alleen een vieze rat kan op een vieze pedorat stemmen …wat zegt dat over somo zn achterban ?
  bij de volgende verkiezingen kunnen de mensen laten zien wat ze zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.