Suriname naarstig op zoek naar drinkwater

45

PARAMARIBO, 1 mei – Suriname is naarstig op zoek naar nieuwe drinkwaterbronnen. De behoefte neem toe, maar dat is maar een deel van het verhaal volgens Rudi Schillevoort, adviseur op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Ook het natuurlijke milieu is snel aan het veranderen.

Wat ooit grenzeloos beschikbaar leek, is het steeds minder. “Suriname’s drinkwaterbronnen (voornamelijk gelegen in Para, red.) raken steeds meer beperkt. Door het oprukkende zeewater hebben de bronnen van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij last van verzilting. Die trend in onomkeerbaar”, zei Schillevoort tijdens een persconferentie. “Het is tijd om de grote bron die we hebben op een eenvoudige en goedkope manier te gebruiken als drinkwaterbron”, aldus Schillevoort. En die grote bron vormen de vele rivieren en kreken die Suriname rijk is.

Het is ook waarom een groep Belgische experts is gevraagd een handje te helpen. Suriname zal maar moeten wennen aan het idee van het benutten en nuttigen van oppervlaktewater. De experts hebben eerder al geholpen het tot dan kurkdroge Inheemse dorp Galibi aan stromend water te helpen. Volgens minister Jim Hok van NH hoeft het wiel niet weer worden uitgevonden: “We gaan graag in zee met ervaren mensen.”

45 REACTIES

 1. Wat ooit grenzeloos beschikbaar leek, is het steeds minder. “Suriname’s drinkwaterbronnen (voornamelijk gelegen in Para, red.) raken steeds meer beperkt.“Het is tijd om de grote bron die we hebben op een eenvoudige en goedkope manier te gebruiken als drinkwaterbron”, aldus Schillevoort. En die grote bron vormen de vele rivieren en kreken die Suriname rijk is.

  Hahaha Schillevoort vergeet dan maar even een correctie te maken dat de Marowijne rivier, de Saramacca rivier, de Suriname rivier en de vele andere rivieren alsook de stuwmeer zodanig zijn / worden vergiftigd dat dit niet als drinkwater kan worden gebruikt.


  Maak melding

 2. Ja beste mensen …u leest het goed. er is 100 miljoen eur uitgetrokken…

  Laat het volk maar horen wat ze willen horen…
  Propaganda liegen en bedriegenen het bouwen van luchtkastelen gaat gewoon verder..
  Zelfs de straathonden kunnen niet stil zitten van het lachen.


  Maak melding

 3. Daar gaan we weer, bedelen en bedelen. Belgen hebben in commewijne zoveel beloofd maar alles is leeggeroofd. Erzouden grote kwekerjjen komen naar tot op heden zijn er alleen maar regels gemaakt dat je op bepaalde pkekken niet eens meer mag hengelen.
  En dat belgen het voor het zeggen hebben in commewjjne.
  Deze idiote minister demken alleen maar aan hun eigen zakken.
  Als su getrofren wordt door een aardbeving dan ben ik benieuwd of iemand die het land zullen helpen. Ik vrees het ergste


  Maak melding

 4. Hmmmmmmmmmmmmmmmmm, en niet zo lang geleden hadden we zoveel bronnen dat we water zouden exporteren naar Equatoriaal Guinee. Wie u het nog de reis naar meneer Obiang waarmee Suriname op de kaart werd gezet? 🙂


  Maak melding

 5. 100 MILJOEN EURO . Dus bijna HALF MILJARD SRD !!!! Where the hell does the money come from ?????????

  Aan de andere kant vind ik wel dat er een punt achter het WATERPROBLEEM in het land wordt gezet maaarrrrrrr de vraag blijft wel wie het gaat BEKOSTIGEN ????

  Suriname zelf ,door ” het groene knopje ” van de GELDPERS in te drukken óf is Jim Hok op de thee geweest bij His Excellency Yang Zigang,ambassador of the People’s Republic of CHINA , om na het thee uurtje over te gaan tot verwijdering van TENENKAAS bij Yang ter verkrijging van nóg een PEPERDURE LENING ???

  Water is een basisbehoefte maar ook een krachtige ITEM om als verkiezingsstunt te dienen. Dus huppekee ,” Jimmy boy ” !!!!! Lekker afschrapen de tenenkaas en vergeet vooral je mondmaskertje niet.

  CHAVÉZ önskar dig en trevlig första mai !


  Maak melding

 6. #Free Surinam,
  Welke paspoort heb jij wie ben jij en wat bezielt jij?
  Ga maar boerenkool eten dan zal jij van de trans van waterkant of komen.
  Ik denk dat jij stront in jou hoofd hebt!


  Maak melding

 7. Ik weet niet wie dit stuk heeft geschreven ,maar zit vol taalfouten.Jammer dat een groot reservoir (het stuwmeer) vol kwik zit.Ook tal van rivieren zijn vervuild.We zijn bezig onszelf te vergiftigen!


  Maak melding

 8. Suralco schijnt over de de grootste en beste drinkwaterbronnen van para te beschikken en gebruikt dat water van hoge kwaliteit in haar productieproces.

  Het moet in landsbelang toch mogelijk zijn dat Suralco overgaat op rivierwater en de hoogwaardige waterbronnen overdraagt aan de SWM?
  Voor de productie van aluinaarde en aluminium is het niet nodig om water uit potentiele drinkwaterbronnen te gebruiken.


  Maak melding

 9. Een groep Belgische experts ??? Is Suriname soms naarstig op zoek naar een nieuwe Frietkot in Paramaribo.

  Schijnt dat Burger King op de Kerkplein de handdoek in de ring heeft gegooid. Was geen rooie cent te verdienen in Paramaribo.

  Ik laat mijn huis toch ook niet verbouwen door Eskimo’s. Een hart operatie laat je toch ook niet uitvoeren door de eerste beste jan doedel. Iedereen weet dat Nederland the best men is 4 the job.


  Maak melding

 10. Deze heer zit net als andere “deskundigen” in Sur weer een kul verhaal op te hangen.
  Durft hij of mag hij niet de echte oorzaken benoemen?
  En de bevolking neemt dit maar weer aan voor zoete koek


  Maak melding

 11. Bouterse had toch grootste plannen om drinkwater te exporteren naar Afrika.

  Weer zo’n kulverhaal

  Nu komen ze zelf drinkwater tekort.


  Maak melding

 12. Allen,

  WIE O WIe, kan en zal het contract openbreken met de USA inzake Suralco, Su krijgt 5% van de opbrengst maar gebruikt de beste watervoorziening van Suriname.
  Wie het lukt mag van mij voor altijd PRESIDENT blijven van Suriname, want alleen dan zal Su rijk worden.
  Denk er maar GOED over na ???


  Maak melding

 13. Dit is een teken dat wij respect moeten opbrengen voor onze voorouders. Zij hadden vaten, ton of barrel of een watertank op het perceel om hemelwater op te vangen. Ook voor consumptief gebruik. Die zijn er niet meer. Heel veel waterputten, gemaakt van duikers, zijn nog aanwezig. Ga maar kijken.
  het overnemen van wat onze voorouders gedaan hebben zou een besparing opleveren.


  Maak melding

 14. er WAS ooit water……..nu is het verdwenen.
  er WAS ooit suiker…….nu is het verdwenen.
  er WAS ooit democratie…nu is het verdwenen.


  Maak melding

 15. tegenwoordig hoor je niks meer van dé ambassade in Parijs de poort naar Europa..

  trouwens van Europa (noord-zee)wilde men niks weten,alles was/is China

  nu worden de Belgen gestrikt om e.e.a. te realiseren

  wat is gebeurt met de drie sleutels van obiangoo aan bouta gegeven..


  Maak melding

 16. =Ik vind het allemaal heel erg vreemd met die 100 miljoen die is uitgetrokken.

  =Als men na zou gaan zijn er vele projecten van de vorige regering nog niet of helemaal niet zijn afgerond, omdat er gewoonweg geen geld voor is.
  Men heeft van vele projecten geld weggehaald voor anderen zaken.

  =Velen zijn nog steeds niet uitbetaald voor werk dat geleverd is.
  =Ziekenhuis zit zonder medicijnen.

  =Lees maar een stukje uit de krant::

  -Dinsdag 11 maart
  Ofschoon er nog 296 dagen zijn te gaan in 2014 vind ik de volgende twee uitspraken de mooiste van 2014.

  – De Governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, maakt een erg zwakke indruk.

  – Vice-president Robert Ameerali moet onder curatele worden gesteld. Voornoemde uitspraken zijn afkomstig van de heer mr. drs. Guillermo Samson.

  Update 1 mei 2014

  – “De politiek maakt zich meer druk om posities en wat kan worden meegepikt. We zien dat het graaien de afgelopen periode hoogtij heeft gevierd”. Ferdinand Welzijn, voorzitter VSB. Zie deze link http://www.gfcnieuws.com/?p=217140.


  Maak melding

 17. =Aan alle NDP’ers, zie de branding en luister aandachtig naar de heer Santhoki wat er gebeurd is met het niet afbouwen van het hoofdbureau van politie.

  =EEN GROTE SCHANDE VAN DE DEZE REGERING EN ANDEREN KRIJGEN DE SCHULD.

  ==CORRUPTIE, CORRUPTIE EN NOGMAALS CORRUPTIE IN SURINAME MET GELD VAN DE BELASTINGBETALER.


  Maak melding

 18. @Henk Molenaar
  Bouterse had geen grootste plannen om drinkwater te exporteren naar Afrika.Dat heeft hij het oliedomme deel van de Surinaamse bevolking voorgehouden.
  Hij is in tegendeel zijn geld op de banken in Equatoriaal Guinee veilig gaan stellen.
  Vandaar dat die Afrikaanse dictator president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo eerst werd uitgnodigd en gedecoreerd werd met de hoogste orde van Suriname n.l.het Grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster.
  Toen heeft Bouterse hem een tegenbezoek gebracht met mede neming van miljoenen dollars.


  Maak melding

 19. Landbouw, bauxiet-,goudwinning en industrie zijn de grootste vervuilers van ons grond en oppervlaktewateren door gebrek aan goede milieuwetgeving, handhaving door de regering en gebrek aan kennis over het Milieu. Maar ook een gebrek aan goede sanitaire voorzieningen is een gevaar voor vervuiling van ons bron en oppervlaktewateren. Meneer Schillevoort had beter kunnen zeggen dat de bronnen niet op zijn, maar dat ze zo verontreinigd zijn en daardoor onbruikbaar. Naar nieuwe bronnen zoeken is geen oplossing meneer Schillevoort .


  Maak melding

 20. Staatsolie heeft meer ervaring en kennis van surinaamse geologie en bovenop bezit drill riggs. De regering reserveert 100 miljoen euro en halen belgen voor. Dit ruikt naar een njangpatoe voor jimmy hok en zijn bendeleden.


  Maak melding

 21. Suriname 560.000 inwoners op een oppervlakte van maar liefst 181.455 vierkante kilometers heeft een tekort aan drinkwater. Het land is notabene één van de dunbevolktste landen ter wereld! Het inheemse dorp Galibi, gelegen aan de rivier Marowijne en Atlantische Oceaan is kurkdroog, geen stromend water!

  Suriname maakt zich anno 2014 nog steeds volkomen belachelijk met problemen die het gewoonweg niet mag hebben!


  Maak melding

 22. Een goede put en een 3 a 5 fase micro waterfilter van plm. 500 euro, drinkwater evt. scheiden met een reverse osmose systeem met boosterpomp, hydrofoor en je heb nooit meer iets meer te maken met de waterbedrijf, zelfs kwikwater, urine, zoutwater en gifwater wordt dan weer drinkbaar, de wetenschappers onder ons mogen me tegenspreken…

  Evt.. een paar zonnepanelen erbij, niet iedereen kan dit betalen natuurlijk, maar dit is zo simpel als ik weet niet wat…

  Als je op de regering moet wachten dan moet je heeeel lang wachten…


  Maak melding

 23. de mensen in het binnenland hebben zolang de mensheid bestaat altijd water gedronken uit de rivieren sloten en kreken..

  buiten de stad altijd uit een put nooit klachten gehad,nu ineens is er geen drink water,,hoe komt dat..

  mijn vermoeden bestaat,dat het hele water systeem in het hele land vervuilt is door de honger naar goud goud goud die door de pres. zo gepromoot is..

  en nu het nakijken..


  Maak melding

 24. HET STINK NAAR JALOERSHEID.
  waarom word nederland erbij betrokken,”het gaat om een bedrijf uit vlaanderen,en niet uit nederland.
  ik weet dat jullie het niet kunnen hebben.
  als jullie zo een grote mond hebben,waarom,toen nederland de macht in mijn land had,heeft nederland er niks aangedaan,”en kijk hoeveel eeuwen verstreken zijn en niks voor suriname gedaan.
  nu schreeuwen waarom er geen nederlandse bedrijf dat aangeboden heeft gekregen,”merken jullie nu dat wij geen shit van jullie moeten hebben,”BACK OFF


  Maak melding

 25. Thursday 1 May 2014 om 11:47 uur, door Koos
  Een groep Belgische experts ??? …. Iedereen weet dat Nederland the best men is 4 the job.
  =================

  Wie is iedereen?

  Of bedoel je te zeggen “Eigen volk eerst” !


  Maak melding

 26. 02 mei 2014

  Srika voelt de behoefte om hierop heel simpel te reageren.

  Srika vindt het bericht onduidelijk en denkt niet dat Rudi Schillevoort het ook zo heeft uitgelegd.

  Oprukkende zeewater rukt niet naar Para op – Para wordt niet overspoelt door zeewater – en kan dus niet van invloed zijn op het verzilten (verzouten) van drinkwaterbronnen in Para.

  Srika denkt zelf aan de mijn- en productieactiviteiten van Suralco en waarbij grote hoeveelheden grondwater wordt verbruikt.Dit zorgt tot een daling van de waterspiegel in de bodem met daarbij uitspoeling van de bodem. Dit proces kan uiteindelijk leiden tot verzilting van grondwater in het Paragebied.

  Een andere mogelijke oorzaak is dat de noordelijke delen van Para, richting Lelydorp, behoren tot de oude kustvlakte van Suriname. Geologisch gezien zijn deze delen van Suriname oude marine (zee) afzettingen. Als hier waterputten zitten, die ook moeten zorgdragen voor de watervoorziening van een aantal districten – zeer veel water wordt uit zo een put gepompt -, is het dus begrijpelijk dat als deze putten niet diep genoeg geslagen zijn het water in deze putten onder invloed staan van de marine (zee) lagen waaruit ze zelf zijn opgebouwd.En vergeet niet, dat water in de bodem zich niet snel laat aanvullen. Het kost vaak honderden tot duizenden jaren.

  Naar schatting kunnen deze marine afzettingen 30 m tot ongeveer 80 m dik zijn. De putten moeten dus nu veel dieper dan deze 80 m geslagen worden.Zeker dieper dan
  250 m.

  Dit probleem heeft Commewijne ook.Meer in westelijke richting dan in oostelijke richting. In oostelijke richting, zeker voorbij Tamanredjo / Tamansari liggen zandgronden met diep in de boden de zogenaamde A-ZANDEN.
  Deze lagen staan niet onder mariene invloeden.

  Deze A-ZANDEN zijn rijke waterhoudende lagen in de bodem, maar kunnen soms wel dieper dan 300 m liggen.
  Het slaan van zulke putten kost erg veel technologie en verbindingen naar de woongebieden toe: dus erg veel geld.Misschien een bijklus voor Staatsolie!!!

  Oppervlakte water is een goede alternatief voor Suriname.Het is direct en makkelijk te verkrijgen.Maar oppervlakte water heeft meer technologie nodig om daarvan schoon en veilig drinkwater te produceren.Aan de kwikrivieren hoeft de Surinaamse regering voorlopig niet te denken.

  Maar er blijven toch nog voldoende rivieren en zeker grote kreken over, die de potentie hebben om met de juiste planning en technologie schoon en veilig drinkwater te produceren. Zeker ook in delen van Commewijne en Para.Wel zal er eerst aan infrastructuur gebouwd worden.

  Srika had al in 1993, aan enkelen die nu in de regering van Suriname zitten, een voordracht gedaan van potentiële watergebieden, in zowel Commewijne als in Para, die eventueel als gebied voor de productie van drinkwater in aanmerking kunnen komen. Srika weet zeker dat het beschreven project nog bij een van hen thuis ligt, daar het nooit terug is gegeven.

  En opeens nu het begrip oppervlakte water!! Met andermans veren pronken!!
  Srika


  Maak melding

 27. generaties lang werd er regenwater in gebruikte aardolie vaten water opgevangen en gedronken en daarmee rijst gekookt. nu zijn er duro tanks voor de plaats gekomen, en kennelijk kunnen surinamers geen duro tanken aanschaffen, of zijn ze allemaal hun verstand kwijt! je kunt kokro plaatsen in ieder erf en schoon zilt water gebruiken om mee te baden, als je geen waterleiding hebt, althans dat doen vele mensen in heel suriname!!!! sommige surinamers kopen toch gebotteld surinaamse grondwater dat gebotteld is!!!


  Maak melding

 28. Dat opportunistisch gebraak van alles dat er maar in ze op komt. Ronduit misselijkmakend. De een roept dat we water gaan exporteren, de ander dat we opeens te weinig hebben.Alles maar om het nieuws te halen. Als er een land is met water dan is het Suriname wel. Als de regen losbarst vraag je je af waar het vandaan komt. Op zich is het oppervlakte water van het overgrote deel van de rivieren (en dat zijn er veel), helder en zoet. We hebben geen industrie stroomopwaarts en dat moeten we zo houden. We mogen in onze handjes klappen. Ziltig rivier water vind je bij de monding (alleen de monding) van de Suriname, de Commewijne en Coppename. Het probleem echter is het gebruik van kwik en de petflessen en plastic zakken en de babyluiers. Doe daar wat aan. Verbied en bestraf het gebruik van kwik. Verbied en bestraf het gooien van afval in de rivieren en in het hele land. Probleem opgelost, niets Belgie en experts. Moet je hier gepromoveerd voor zijn?


  Maak melding

 29. Bravo …………Bravo………….Bravo

  Des For Pres

  Drinkwater voor Commewijne van Wijdenboschbrug tot Stolkertsvijver.

  DIDIBRI je mag nog meer verweten leiding te geven aan een corrupte bende ministers, adviseurs, staatscommissies, task forces en nog wat.

  Het is en zal de verdienste van NDP zijn: Desi Water.

  Jammer dat de ondertekende opdracht niet in de publicatie is.


  Maak melding

 30. Boegroe, als het aan komt op intelligentie leg je het af tegen een straathond. De gemiddelde wkn bezoeker zal dat kunnen beamen. Neem LOI cursus nederlands, misschien is er toch nog hoop voor je.

  @Abaisa, wederom speel je weer die discriminatie troefkaart. Die smerige voorzetten van je worden voorspelbaar. Raakt kant nog wal. Nederland is marktleider opgebied van watermanagement. Ga maar referenties opvragen in Dubai, VS, S. Arabie, Brazilie etc etc
  Zelfs voor lekkere friet hoef je niet naar Belgie. En daarom zegt Koos lang leve nederland !


  Maak melding

 31. 02 mei 2014

  Wat een therapeutisch gedoe, hier op de site!!!
  En steeds maar die persoonlijke aanvallen. Ga toch inhoudelijk in op het bericht of op postings van anderen!!

  Vaak worden hier berichten niet zuiver weergegeven of wordt het posten tegengehouden. Voor Srika een bekend verschijnsel.

  De postings met therapeutische inslag kan Srika wel begrijpen. Maar als je hierbij geen kennis hebt van de geologie, eigenschappen en werking van bodemstructuren met daarbij zicht op het economisch haalbare, reageer liever dan niet. Jouw posting komt dan dom over!!

  Vergeet geen minpunten te geven aan Srika.
  Srika


  Maak melding

 32. Geen enkel bericht uit Suriname verbaasd me meer.
  Het is wachten op “laatse Surinaamse boom is omgezaagd”.

  Het probleem is dat er te veel incompetente mensen op plekken zitten waar ze niet thuishoren. Een aantal hoort veilig op geborgen te worden in de gevangenis, daar wachten we ondertussen al 25 jaar op.
  Een gebrek aan visie aan goed bestuur gaat het land echt weer een keer naar de rand van de afgrond brengen.


  Maak melding

 33. waarschijnlijk een domme opmerking. is het gebruik van regenwater geen alternatief. jaja er zitten nadelen aan maar kan je daar geen oplossingen voor vinden, opslag gedurende langere periode of juist alleen waterleiding gedurende de droge periode. het wordt tijd dat er buiten het gebruikelijke gedacht wordt. DDB gaat dit probleem oplossen zegt ie, welk probleem heeft hij inmiddels echt opgelost?


  Maak melding

 34. koossssss
  je bent weer poep aan het praten ,je bent een volwassen man maar je kan geen opbouwende kritiek leveren .het enige wat deze doet is afgeven op suriname .is dat de bijdrage van jou koos .let op wilders hij gaat jullie eruit gooien als je niet op past .je bent naar het land van wilders gegaan voor lots verbetering koos kam jou land niet af .ik heb jou eerder op gewezen dat dankzij de witte nederlander je nu een grote smoel opzet en je eigen land probeert af te kammen .maar je kamt je eigen af mie mang .wij liggen niet wakker van mensen die geen bijdrage kunnen leveren .in denhaag hebben ze buitenlanders de ramen ingegooid en denk erom je hoort erbij .ik heb nog nooit gehoort waar er ruiten in suriname zijn gesneuveld vanwege iemand zijn huids kleur .koos je bent een uitschot hindustaan in een woord .boitie koelie met een nederlandse nick name .
  koos ik neem aan dat je randjitsingh in het parlement hebt gezien hoe hij probeert, de hindustanen op te jutten in het geval van de stvs .je zag hem de naam van mijn president en regering steeds scanderen dat ze racistisch bezig zijn en dat de president zijn excuus moet aanbieden anders zou het gevaarlijk worden ,omdat de hindustanen hard werken en eerlijk aan hun geld komen en het zijn rustige mensen .koos koos toch ,ik was kwaad en tegelijk moest ik lachen .deze waardeloze parlementarier was bezig op te jutten jou hindustaanse gemeenschap en dat vindt ik gevaarlijk .hoeveel andere bevolkings groepen zitten in de vhp is mijn eerste vraag ,jullie zijn de hokjes denkende hindustanen jullie kunnen je niet aanpassen ,jullie hebben een probleem door niet integreren maar in hokjes leven .jullie hebben geen zelfvertrouwen .kijk naar dat liedje van die zundapp en die koe ton sjarlindra de marrons begon uit te schelden ,ze vonden dat liedje maar niets .jullie komen uit die boitie en kunnen je niet aanpassen en zien een grapje als racistisch .dan heb ik het niet over het geval van de stvs omdat ik dat afkeur wat er is gebeurt .maar randjitsingh als volks vertegenwoordiger roept op tot haat .ik kan best begrijpen dat hij in de oppositie zit en niet bij die jampot kan komen en dat hij denkt die kafri is bij die jampot en dat doet pijn .dat liedje van die zundapp en die koe heb ik en ik beluister het hoor ,mijn hindustaanse buurman weet het ,hij is hindustaan .
  wij kunnen goed met elkaar opschieten .velen van jullie hebben een probleem .als ik die beelden in en rond paramaribo zie vraag ik mijn eigen af hoe lang dit zo door moet gaan .dit heeft niets met ras of religie te maken het heeft te maken met ordening .overal zie je van die hindoe beelden ,het ontsied de omgeving .in nederland of amerika heb ik eerder gezegd zouden jullie niet durven dit te doen
  er zijn regels en ook in suriname moeten er regels zijn .kijk naar die wijdenbosch brug vanwaar die beelden voor .
  hte ontsierd de omgeving wij leven niet in india of ergens in zuidazie .als jullie vinden dat het discriminatie is dan hebben jullie een probleem ,maar er moeten regels komen vindt ik .zeg het voort koossssss


  Maak melding

 35. Friday 2 May 2014 om 16:20 uur, door Koos

  @Abaisa, wederom speel je weer die discriminatie troefkaart. Die smerige voorzetten van je worden voorspelbaar. Raakt kant nog wal. Nederland is marktleider opgebied van watermanagement. Ga maar referenties opvragen in Dubai, VS, S. Arabie, Brazilie etc etc
  Zelfs voor lekkere friet hoef je niet naar Belgie. En daarom zegt Koos lang leve nederland !
  ===========================

  Nou vertel dan waarom iedereen in Par’bo die het kon een hydrofoor moest aanschaffen ook al voor de onafhankelijkheid; om maar niet te spreken over de bewoners buiten Paramaribo.

  Is het soms hetzelfde verhaal als dat van de bruggen die we hadden.


  Maak melding

 36. Ooit had ik geschreven debat de natuur hard terug gaat slaan.
  Deze tijd is nu zowat aan het aanbreken.
  Door hebzucht, materialisme is onze natuur kapot aan het gaan, goudwinning, kwik in het water en bodem etc…. Langzaam zal de natuur wraak nemen. Hoe wij de natuur aan het vergiftigen zijn, zo zal de natuur ons nu ook gaan vergiftigen. Oog om oog tand om tand. Jullie hebben er zelf om gevraagd.
  We zijn onze graf zelf aan het delven.

  Kortom, denk niet te egoïstisch , denk aan de natuur en jullie woongebied voor onze nakomelingen. Want ook jullie nakomelingen maken jullie ziek.

  Tang Boeing, salaam, prettige dag,


  Maak melding

 37. koos pi joe sribie boi ,koema koisie.
  koos heeft aambeien mensen hij heeft hulp nodig .ik wil niet ordinair wezen maar soms moet je de dingen zeggen zodat deze koos hulp kan gaan zoeken voor zijn gemoed rust .koos wordt dement mensen te lang die daal gegeten ,nu die uitwerking . in nederland moet hij zich aanpassen maar dat is een probleem voor koos .hij heeft geen keus ,diens brood hij eet diens woord hij moet spreken ondanks de ontberingen .maar ja koos is gek op wit dat is bekent .hindustanen zijn gek op wit hihihihihhi ze verachten hun donkere huids kleur .niet voor niets kopen ze die tube bleek middel om een lichtere huid te krijgen .koos die kasten stelsel zal nooit voet aan de grond krijgen in suriname hoor .je bent hindustaan maar jou nick name is koos dat zegt genoeg .hihihihihihihiih


  Maak melding

 38. …………baja….sang…ze praten zo op internet maar als baas voor je staat schijt je alle kleuren want je weet niet wat je er met je gaat gebeuren


  Maak melding

 39. Wiep deng die zgn internetgangsters alleen maar negatief praten want daar zijn jullie goed in disi nanga datie bla bla bla bla ..hou je mond !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.