Duurzaam effect voorschoolse educatie in Suriname

16

Kinderen die de Prey Skoro hebben bezocht vertonen ook drie jaar na uitstroom van de Prey Skoro nog een voorsprong op hun klasse- en leeftijdgenootjes. Dat blijkt wederom uit de derde fase van het longitudinaal onderzoek naar de effecten van de aanpak van ontwikkelingsstimulering van peuters tussen tweeënhalf en vier jaar met het programma Basic Learning4kids op de Prey Skoro’s.

Stichting Saga Interproject startte in samenwerking met Stichting Combiwel in 2009 met de eerste Prey Skoro’s. De directe aanleiding waren de opeenvolgende jaarcijfers van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling betreffende het hoge aantal zittenblijvers, met name in de eerste klas, en de eigen ervaringen dat veel kinderen al door onderstimulatie met een achterstand aan hun schoolcarrière beginnen. Daarbij komt nog dat zij mede op grond van een anderstalig thuismilieu vaak onvoldoende konden profiteren van het geboden onderwijs op de kleuterschool, Om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het aantal zittenblijvers en school-drop-outs en daarmee een betere ontwikkeling van onze jeugd, richtte Stichting Saga Interproject haar focus op de voorschoolse educatie. Zij ontwikkelde voor de Prey Skoro’s een gestructureerd methodisch programma Basic Learning4kids, waarmee peuters van 2,5 tot 4 jaar de mogelijkheid wordt geboden zich spelenderwijs te ontwikkelen tot zelfstandige, sociaalvaardige en leergierige kleuters. Het volgen van de ontwikkeling van de kinderen is een essentieel onderdeel van het programma.

Om de effecten van het programma te meten werd met medewerking van de Hogeschool van Amsterdam na het eerste jaar direct een longitudinaal onderzoek ingezet. Gedurende vijf jaren worden van de uitgestroomde kinderen van de vier eerste Prey Skoro’s (twee in/rond Paramaribo en twee in het district Saramacca) eenmaal per jaar de vorderingen gemeten van de sociaal-emotionele, spraak-/taal- , motorische, verstandelijke en zelfredzaamheidontwikkeling. Deze vorderingen worden vergeleken met die van een vergelijkbare controlegroep klasgenootjes die niet op de Prey Skoro hebben gezeten. Al in het eerste jaar bleken er duidelijke verschillen in ontwikkeling in het voordeel van de Prey Skoro-kinderen. Of deze effecten ook duurzaam zijn, wordt in de opeenvolgende jaren nagegaan.

In het eerste kwartaal van dit schooljaar 2013/2014 vond de derde fase van het onderzoek plaats bij de ex-Prey Skoro kinderen, die nu de groepen een tot en met drie bezoeken.
Belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn onder andere dat de kinderen van de Prey Skoro-groep met name op sociaal-emotionele en spraak-taalontwikkeling duidelijk beter functioneren dan de kinderen van de controlegroep. De verschillen waren in groep 1 het grootst, maar bleken ook in groep drie nog duidelijk te bestaan. In kleuter A (groep 1), scoren de Prey Skoro kinderen vooral in de taalontwikkeling (71%) en de verstandelijke ontwikkeling (50%) beter dan de controle groep.

De onderlinge verschillen bij de kinderen van de stadsscholen waren zelfs nog groter ten opzichte van de kinderen van de districtsscholen. De Prey Skoro-kinderen pasten zich gemakkelijker aan, bleken taalvaardiger, hadden een grotere woordenschat, ongeacht de thuistaal, gebruikten vaker complexe zinnen, toonden meer zelfvertrouwen en waren sociaal vaardiger. Ten aanzien van de zelfredzaamheid- en motorische ontwikkeling waren de verschillen minder opvallend, hoewel ten aanzien van de fijne motoriek wel enig verschil bemerkbaar was, met name in de groepen een en twee. Het meest opvallend waren de resultaten op het gebied van de verstandelijke ontwikkeling. Hier bleken bij alle drie groepen de Prey Skoro kinderen een duidelijke voorsprong te hebben ten opzichte van hun klasgenootjes. Zij konden zich over het algemeen beter concentreren, waren beter taakgericht, begrepen opdrachten sneller, hadden veel minder herhaling nodig, konden sneller verbanden leggen, werkten netter, nauwkeuriger en in een hoger tempo. Ouders en leerkrachten van de vervolgschool geven aan dat kinderen een grotere woordenschat hebben en ze maken duidelijke complexe zinnen. Ze kunnen beter luisteren en stellen gerichter vragen.

Deze positieve effecten is uit lopende longitudinale onderzoek na drie leerjaren nog duidelijk merkbaar. Verwachtbaar is dat dit effect ook na groep 3 zal blijven, zoals eveneens uit vergelijkbare internationale onderzoeken blijkt. Hieruit mag geconcludeerd worden dat gerichte voorschoolse educatie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het terugdringen van zittenblijven. Een stevige basis biedt betere perspectieven voor een succesvolle schoolcarrière. Investeren in (kwalitatief goede) voorschoolse educatie zal dan ook op den duur het hoogste rendement opleveren.

Prey Skoro komt tot stand in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MINOV), het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) en het Onderwijs der Evangelische Broeder Gemeente Suriname (EBGS)


16 REACTIES

 1. Dwaze ray, als jij zo’n Pry Skoro had bezocht, was je nu een volwassen kereltje. Ik vind het jammer dat papa Lach dit nooit het voor jou heeft kunnen bedenken. Kennelijk te druk met corruptie en z’n VERBOEVERINGS-politiek?


  Maak melding

 2. ROY
  ja toch,BOUTERSE,BRUNSIE,EN IK (SRA) zijn de drijf kracht achter die prey skoro voor kleuters,;;jij kan jou ook aanmelden om deel te nemen,”maar owee als jij een van die kleine onschuldig kindjes aanraakt,”dan zullen wij jou laten zien wat wij in suriname met pedofieleN doen.

  want dan krijg jij BOUTERSE,BRUNSIE,SRA OP JOU DAK,ÉN DAT ZAL JIJ ECHT NIET OVERLEVEN.
  dus onthoud dit;;B,B,S, IS WATCHING JOU.


  Maak melding

 3. @Uncle

  Ik ben een volwassen , onafhankelijk en zelfstandig iemand.
  Om te overleven heb ik geen amnestie nodig zoals je baasje en heb ik bovendien nationaal noch internationaal opsporings bevelen op mijn naam staan!
  Je kan je zelve gaan inschrijven op PREY-PREY SKORO,het is speciaal een school gemaakt voor leerlingen zoals je baasje en consorten en jij,gewoon voor idioten zoals jij die helemaal geen IQ bezitten maar gewoon als zombies rondlopen met lege hersenen!!


  Maak melding

 4. Dwaze ray-tje. Jij zou je met dispensatie kunnen aanmelden voor deze voorschoolse opvang. Bezoek die Prey Skoro niet met een lege maag. Baas kan Ocer de opdracht geven om alle ‘restjes’ voor je te verzamelen. Zo beroerd is de President ook weer niet

  ray-tje even een vraagje: als papa Lach in Grun Yari was overleden, zouden typetjes als jij die Creoolse bevolking steevast hebben beschuldigd en verantwoordelijk gehouden voor MOORD. Maar daar hij in Nederland overleden is, is er geen enkel onderzoek verricht. Papa Lach is zonder enig verzet naar Weg naar Zee gebracht.

  Idem dito zijn zogenaamde matie Henk Arron van z’n VERBOEVERINGS-politiek.

  Had ray-tje toen geen waffel-tje die hij kon opendoen? Nee, zeker nie, onze ray-tje leefde toen nog letterlijk en figuurlijk als ONDERDAAN!

  ray-tje, al heb je haren over al je benen en gehele lichaam, bij Prey Skoro mag jij met dispensatie je schade inhalen. Jii wordt zeker weten een flink kereltje. Grijp je kans ray-tje.

  Ray-tje, wist je dat kinderen van Prey Skoro een grotere woordenschat hadden ongeacht hun thuistaal, gebruiken vaker complexe zinnen, tonen meer zelfvertrouwen en zijn sociaal vaardiger.

  Grijp je kans ray-tje!.


  Maak melding

 5. Ja als dat stukje boevenbende- het geteisem- prey skoro hadden gekregen, dan wisten ze dat ze niet mogen stelen, liegen, bedriegen, staatskist leegroven, in drugs dealen, moord een kapitale zonde is, anders mans vrouw begeren, niet steeds anderen de schuld geven van wat ze fout doen.
  Misschien is het nog te laat. We kunnen ze allemaal collectief stoppen in Rijper Jeugd.


  Maak melding

 6. Goed nieuws. We leven nu eenmaal in een wereld waar de westerse normen en waarden gelden. Om succesvol te zijn moeten we de kwaliteiten en vaardigheden eigen maken om te slagen in deze wereld. Hoe jonger je begint, hoe beter. Alleen creativiteit is niet aan te leren, je hebt het of niet.


  Maak melding

 7. RAY
  jij mag jou ook komen inschrijven.
  maar als jij een van die kleintjes misbruikt,zoals ik aan jou maatje,ROY,kenbaar hebt gemaakt,dan zal jij ook hangen.

  EERST GEBRUIK JIJ MIJN NAAM OM STERK IN JOU WOORDEN TEGEN @SU TE STAAN,EN NU SCHELD JIJ MIJ UIT,”DENK JIJ MIJ OP DEZE MANIER TE GEBRUIKEN,”DAN HEB JIJ HET MIS,”SLIJMBAL.
  JIJ EN IK DELEN NIET 1 GEDACHTE,”ER IS EEN HEMELS BREED VERSCHIL,.


  Maak melding

 8. @sra…

  die hoogbejaarde infantiele stukken wrakhout waar jij als kwijlend puppie achteraan holt, delen gezamenlijk 1 hercencel. Inclusief jijzelf.


  Maak melding

 9. Hahaha hahaaaaiiiiii Roy donderdag 01 mei 2014 Roy ie kieeeeer mie. Mie lafoe, mie lafoe mie lafoe.
  Roy ik wil nog niet dood. Ik zag hoe Nelson Mandela de gevangenis uitliep Roy; zo ook wil ik DiDiBrie de bak in zien lopen, maar als je met dit soort dingen komt joe ó mik mie dédé voor dat ik DiDiBrie zijn val meemaak. Brada mie lafoe echhhhhhht jéreh. Odiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 10. @armand

  Alle kinderen zijn van nature creatief. Het moderne schoolsysteem – hoewel op bepaalde fronten beter dan vroeger – breekt de creativiteit van kinderen echter geleidelijk aan af. We moeten blijkbaar allemaal robots worden die dezelfde kunstjes kunnen verrichten in de zogeheten kenniseconomie. In Finland gaan kinderen pas met 7 jaar naar school. Dan pas leren ze rekenen en schrijven. Toch staan de Finse middelbare scholieren al jarenlang aan de internationale top. Ze scoren zelfs beter dan de Aziaten, die zijn nummer twee. Het nederlandse en amerikanse onderwijs, om maar wat te noemen, staan ergens op een negende of tiende plaats. Google het maar. Vroege educatie lijkt goed uit te pakken op de lagere school, maar wreekt zich in het voortgezet onderwijs omdat kinderen die tot hun 7e onvoldoende hebben gespeeld niet creatief genoeg kunnen omgaan met diepgaandere stof. Zoals Albert Einstein zei : imagination is more important than knowledge.


  Maak melding

 11. Boy´s laat de prey skoro geen leidraad zijn om elkaar te beledigen man ! Ik lach wel als ik dit allemaal lees, maar dat is leedvermaak,( naar wat ik lees.) Toen ik een baard kreeg ben ik van de lagere school getrapt, dus de prey skoro zou heel goed voor mij geweest zijn ! Maar God ´s zij dank ben ik goed terecht gekomen, ben nu een duiven melker( ha ha ha ha ha whoeh.) Soso lafu nanga fatu dja man, Boy´s het leven is kort dus unu no musu spang, wroko njang dringi en meki preseri nanga yu famirie.

  Nice weekend.

  Law mang Dja!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.