Kiezers zien corruptie ongestraft doorgaan

24

PARAMARIBO, 2 mei – De meerderheid van kiezers in Paramaribo gelooft niet dat corruptie zal worden aangepakt na de komende verkiezingen. Dit blijkt uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau Idos onder vijfhonderd respondenten. Ruim zestig procent ziet de winnende politieke combinatie niets doen tegen bekende en bewezen gevallen.

Hoewel ook sociale en religieuze organisaties ook een corrupte indruk maken, is het oordeel verreweg het scherpst als het de politiek betreft. “Het toppunt van wat als corrupt gekwalificeerd wordt door de kiezers, is te vinden onder de noemers ‘politieke partijen’, ‘overheid’ en regering en regeringstop.’ Ruim driekwart van de kiezers in Paramaribo typeert deze drie-eenheid als het meest corrupt in vergelijking tot de andere instituties”, stelt Idos.

Toch geloven maar weinigen dat corruptie zal worden bestreden. “In principe stelt de kiezer dat de corruptie dusdanige proporties heeft aangenomen en zo nadrukkelijk en inherent is aan de politiek, waardoor er niets tegen te doen is”, aldus Idos. “Waar men niet bij stilstaat is dat het stilzwijgend accepteren van corruptie en corrupte handelingen de burger maakt tot dief van de eigen portemonnee en dus van eigen levensstandaard.”

24 REACTIES

 1. Dus mijn conclusie luidt; een aanzienlijk deel van de Surinaamse bevolking mag zich op de borst kloppen vanwege het bezitten van een ” MASTER’S DEGREE ” !!!

  Om precies te zijn betreft het een bul in ” het bewust vertonen van SCHLEMIEL GEDRAG “.

  Vermeldenswaard is dat dit groot aantal ” Surinaamse geslaagden ” allen SUMMA CUM LAUDE geslaagd zijn en dat verdient een lauwerkrans, nietwaar ???? Uiteraard !!!!! zegt ” Chavéz ” maar dan wel een krans vol met ” KRASI WIRI ” ( BRANDNETELS ) om ze erop attent te maken dat een zichzelf respecterende natie en het vertonen van SCHLEMIEL GEDRAG nooit hand in hand gaan.

  Hälsningar från CHAVÉZ


  Maak melding

 2. Vele anti Bouterse waterkanters zullen massaal Bouterse aanwijzen voor corruptie maar iedereen weet dat de corruptie in Suriname sedert de regeerperiode van de NPS en VHP zo’n 40 jaar. Ray en Bhaai soortgenoten hebben in Suriname een netwerk van corruptie opgebouwd. Alle Surinaamse overheden zijn corrupt Bouterse dweilt met de kraan open wat corruptie bestrijden betreft, het is een verloren strijd en de NDP moet 3 verkiezingen achterelkaar winnen minimaal 15 jaar regeerperiode om de corruptie uitteroeien. Het ontmanteling van Ray en Bhaai soortgenoten de hardwerkende zakenmannen heeft tijd nodig want het is moeilijk om parasieten uit een lichaam te verwijderen zonder de lichaam schade toe te brengen. Mijn hoop is dat de partij doe veel stemmen binnen haalt dan kunnen ze samen met de NDP een regering vormen en de corruptie uitroeien. Wat de NDP als eerst moet doen zijn de enkel foutenmannen binnen hun partij identificeren en eruitschoppen.


  Maak melding

 3. als surinamers dat denken dan zijn zij inderdaad geestelijk al dood en denken zij dat zij niet beter verdienen.

  leef, strijd voor wat je in gelooft. dont roll over and play dead.

  ga de straat op, net als alle andere mensen die leven.

  doe iets.


  Maak melding

 4. Citaat: DiDiBrie; Mir o foor wamg kruistocht tegen corruptie en dit werd zo vaak gezegd voor de verkiezing van mei 2010. Nu ziet de surie hoe corrrrrupt deze ndp bende is.
  Ik heb dus hierom geen andere reactie van dat Su volk verwacht;want de man met de GROOOOTSTE DiDiBrie BEK in Su doet niets tegen de corruptie, integendeel trekt hij de corrrrrupte bedriegers op zoals A ZAKA_ZAKA Abrahams(braakzak) Gopi, Bosje/Balas Nedam enz, enz, enz. Odii
  Glenny.


  Maak melding

 5. Nou dan moeten deze 500 personen NIET stemmen voor de ndp criminelen!!!!Waar je criminelen heb op hoge posten vergeet het dat corruptie zal worden aangepakt!!!!!
  Geef de anderen de kans en corruptue zal aangepakt worden!!!!!


  Maak melding

 6. Het is een utopie om te denken dat dit narcostaatje ooit vrij van corruptie zal zijn. Het zit diep in de Surinaamse cultuur geworteld.


  Maak melding

 7. Het is een mentaliteits probleem….
  men is liever lui dan moe……gemakzucht op en top…
  werken houden velen slechts in gedachten…


  Maak melding

 8. “In principe stelt de kiezer dat de corruptie dusdanige proporties heeft aangenomen en zo nadrukkelijk en inherent is aan de politiek, waardoor er niets tegen te doen is”, aldus Idos
  =========================================================

  Als je geboren bent in een corruptief milieu dan weet je het niet beter dat corruptie slecht, een boosdoener is.

  Corruptelingen zien giften(lees: doekoe/geld) als fooi. Dit laatste is wel wettelijk bij kelners!

  En La Sombra Del Arbol.


  Maak melding

 9. deze regering betekent na 2015 aan de macht het ultieme faillessement van de staat sme..

  onder deze macht hebbers wordt het niet beter..


  Maak melding

 10. Corruptie heeft altijd al plaats gevonden in dit land, maar met deze Ndp boevenbende, is de corruptie alleen maar toegenomen, stelen als de raven, en pretenderen dat ze voor het volk bezig zijn, en als de ogen van een groot deel van het volk nog niet open zijn gegaan, zal dit land verder afglijden naar een bananenrepubliek, waar je beter niet kunt wonen.


  Maak melding

 11. De redimusus op waterkant hebben maar 1 doel, onze geliefde president zoveel mogelijk dwarsbomen. Maar ik zeg je dat gaat niet gebeuren. President Bouterse blijft de komende jaren de sterke man van suriname. En waarom, het volk houdt van hem en zo is het maar net. De kampeerders hier mogen na 2015 nog 5 jaar doorklagen. Onze president ligt daar niet wakker van.

  Suriname voorwaarts


  Maak melding

 12. ben66
  Het is een utopie om te denken dat dit narcostaatje ooit vrij van corruptie zal zijn. Het zit diep in de Surinaamse cultuur geworteld.

  Ben66
  Je noemt Suriname een narcostaatje de echte narcostaatje is Nederland, Google maar Nederland cocaïne fabriek dan kanje lezen dat Nederland officieel een staat cocaïne bedrijf had die hebben ze nu ingeruild voor XTC mobiele bedrijfjes. En dat Suriname bekend is met drugs door wie denk je , het zijn niet de CREOLEN pompoenen, kokosnoten, soporopo, import die op schiphol door de douane worden gekapt waarna het regent naar cocaïne. Nederland heeft nu door wie de grootste export mensen in Suriname zijn juist de hardwerkende hindoestaanse mensen ray soortgenoten met hun COCA- toko netwerk in Nederland. Dus wanneer jij mijn land Suriname, land der creolen wilt uitmaken voor narcostaatje moet je ook toegeven dat het jou soortgenoten de illegale bootvluchtelingen die het tot een narcostaat hebben gemaakt!


  Maak melding

 13. Hahahaa, SU heeft een kleine samenleving vandaar dat het opvalt maar nog steeds heers in elk land corruptie in sommige landen strafbaar in anderen gedoog en let op 1 voorbeeld als een bedrijf fouten maakt tegen over de bevolking noem maar op medicijnen voedsel of wat dan ook en krijgt een boete van miljoen waar gaat geld naar toe staats kas nog een voorbeeld incasso schuld van duizend incasso kosten met schuld eerste keer vijf a zeventien honderd wie neukt wie alcohol en sigaretten heel slecht voor gezondheid waarom word het niet afgeschaft nee rookverbod en boetes kassa voor de staat ook de boetes aan bedrijven tegen bevolking kassa voor staat de top lacht de burger word gemolken tuurlijk moet dit in SU een halt worden toe geroepen maar kon dat ook niet tijdens 15j NPS/VHP/PL of was er toen geen corruptie.


  Maak melding

 14. Niet klagen mensen.Jullie hebben ze daar gezet en jullie gaan ze vandaar moeten verjagen.Trafasie no dé.In Haiti hebben ze veel meer moed en zijn bezig Martelly te verjagen met al zijn zang en dans kunsten.


  Maak melding

 15. het duurt niet lang,dan zullen wij zien en weten wie de grootste dieven zijn.
  front is aan het sidderen,vanwege het feit dat de dingen die zij in hun regeer periode tegen het volk uitgehaald hebben,liegen,bedriegen,stelen,moorden,alleen eigen soort(hindoe)belangen behartigen,afspraken met NL maken om het volk dom en blind te houden,langzaam maar zeker bekend bij het volk wordt,dan zullen wij de poppen zien dansen.

  front,jullie zijn dieven en moordenaars en drugs dealer.
  ik heb jullie regeer periode ook mee gemaakt,en niemand kan zeggen dat ik lieg,zelfs jullie niet,frontjes


  Maak melding

 16. Iedereen die de wet aan zijn laars lapt wordt steenrijk in suriname, drugs, corruptie, mensenhandel etc etc. Het enigste verschil is nu dat de nationale drugs partij aan de macht is dat zij ook overdag stelen terwijl vhp/nps alleen s’nachts steelden.


  Maak melding

 17. Mensen, je zou ook te dom zijn om te geloven dat corruptie ooit zal worden aangepakt.

  Ik constateer slechts dat het volk niet langer voornemens is een letter van de beloftes van de huidige regering te geloven en maar goed ook!

  Dit is nog niets, echt niet……hoe konden Surinamers nou ooit vertrouwen op een moordenaar, drugshandelaar, martelaar, schender van de mensenrechten….. die hun welvaart zou bezorgen. Nou mensen, die 5 jaren zijn al voorbij…………vertel het me maar, wat is er van terecht gekomen?

  Buitenschoolse opvang?
  Dit is niets anders dan de Bouterse aanhangers in het inkomen voorzien. Een verkapte betaling voor hun steun aan Bouterse, niets meer en niets minder.

  Bouterse doet niets anders dan misbruik maken van de kwetsbare mensen waarvan veel zeer laagontwikkeld zijn.
  Bouterse maakt ze graag blij met niets, want waar is de goudenkerst gebleven, waar is onze beloofde welvaart gebleven, waar is de uitroeiing van corruptie met wortel en tak gebleven?

  Ik wil dolgraag een debat voeren met meneer de president, maar helaas is hij te laf voor!


  Maak melding

 18. @niks gaat boven de waarheid,

  DE ECHTE WAARHEID IS JOU VOLKOMEN VREEMD.

  Het is in Su eenmaal volksziekte nr. 1 om altijd eerst naar een ander te wijzen en te beschuldigen. Maar ik adviseer je om een spiegel aan te schaffen en daar eens goed en langdurig in te kijken. Grote kans dat de barsten er inschieten van het lachen.

  Vervolgens kan ik je melden dat jij mijn nationaliteit niet weet en ik kan je melden dat je er volkomen naast zit. Dus jouw vooroordelen en vingerwijzing naar Nederland laten mij Siberisch koud.

  Googelen op Ned. is voor mij dus volkomen zinloos, maar voor jou een goede tip om eens te googelen op
  Wikileaks Desi Bouterse. Dan wordt jou meteen duidelijk waarom dit een CORRUPTE NARCOSTAAT is.

  Dus blijf maar lekker met je paarse bril en neus vol wit in dit narcostaatje zitten.


  Maak melding

 19. Beste mensen ieder mens die geen goede hart heeft zal altijd proberen zichzelf te verrijken,kijk maar bij meeste families(ongeacht ras of geloof)als het om eigen belang gaat dan draait men graag de poten van de van een andere,heeft men niet gehoord dat mensen stukje grond heeft gepik,bij een moskee,kerk en bij een mandiel geld uit de laatje heeft weggehaald,ziet men ook niet dat soms eigen bloed verwanten met wie je zelf samen in 1 huis ben opgegroeid ben, dat de ene de andere een pootuitdraait,in welke land is er geen corruptie,denk dat op 1 plek op de aardbol is waar geen coruptie is, dat is niemandsland, een stuk grond dat in india ligt en zelf indiase regering heeft daar niks te zeggen,daar is geen politie macht,ook geen regering,mensen op de aardbol mag hun voorbeeld gaan volgen of les bij hun nemen hoe men hoord te leven in deze wereld maatschappij,maar de meeste mensen zullen dat niet doen, want dan moet men veel inleveren,meeste mensen willen toch niet veel inleveren,hier op dit forum worden de hoge pieten beschuldigd van gegraai,zou een simpele mens van een lage opleidings nivo niet doen,heb een hindoestaans man gesproken en we hadden over corruptie,hij zei dat hij ook zou doen als hij de gelegenheid had gekregen,is niet goed wat hij zei,maar hij was weer andere kant eerlijk om toe te geven dat hij ook zou graaien,ben zelf hindoestaans
  Prettige dagen aan iedereen


  Maak melding

 20. ik vind dat er teveel wordt gekletst onderling de ene is paars de ander groen, geel of oranje. er is te veel corruptie en die wordt met de dag erger. dit alles van onze belastinggelden. ik zie dan liever dat er dan geen loonbelasting wordt ingehouden als ik alleen zie hoe er met het geld wordt omgegaan in het lan. ik hoef dan geen fronter , ndp-er, vhp-er, abop-er, bep menz te zijn. feiten liegen er niet om er is erg veel corruptie en die was er reeds lang. maar bepaalde gasten die openlijk stelen zoals die abrahams enz noem maar op. ik heb niks te maken wie bij welke politieke partij behoort maar ik denk niet dat we mensen zitten te beschermen hier omdat we paars of groen enz zijn. if ie fufuroe ie fufoeru acht er zijn dan verplicht sancties te komen. de president had beloofd dat hij het zou aanpakken, ik merk erg gewoon geen snars van. mei 2015 zullen te alweer zoete praatjes verkondigen. wat een rot regering is dit gewoon. deze regering en de vorige zijn gewoon het zelfde de ene beloofd veel meer dan de ander, waarvan alamala e fufoeroe!!!!!!! men beschermd gewoon de ander zo zie je maar wat politiek inhoud.


  Maak melding

 21. Ieder nieuw begrotingsjaar hoor de Regering en hun vazallen in de DNA, met volle trots verkondigen dat dit jaar “het Doe jaar” of “het Jaar van doorpakken” en meer van dat soort loze kreten, jaar gaat worden.
  Welnu de ze hebben:
  • Verkeerde contracten getekend en met veel bombarie en trots de wereld in geslingerd
  • Veel “deskundigen” aangetrokken als adviseur vd Pres of als beleidsadviseurs (eigenlijk was dit alleen maar om loyalisten lekker geld toe te schuiven). Wat is de prestatie van deze overbetaalde “adviseurs”. Welnu ze komen met een A4 rapport, waarin ze de Pres adviseren om externe deskundigen\consultants aan te trekken om een plan te maken. Zo tel uit je winst zou ik maar zeggen
  • En de grootste prestatie is het uitdelen van grondpapieren aan burgers. Ja mensen de ambtelijke molen heeft weer gewerkt. We hebben weer 80 mensen hun beschikking kunnen geven. Jammer genoeg verneem je nooit met veel publiciteit welke billenlikkers honderden Ha toegeschoven krijgen om dit dan weer lekker door te verkopen of zo. Dit houden ze daar het liefst lekker onder de pet.
  • En ja natuurlijk er zijn weer wat woningen aan burgers overhandigd. Alles ziet er piekfijn uit. Wat een trots starten de hoge pieten uit. Ja burgers de Regering heeft na noeste arbeid en het verzeten van bergen weer 45 huizen klaargestoomd zodat de hard werkende Surinamer nu een dak boven zijn hoofd heeft. En nu niet meer klagen okay. Ja dat doen we dan maar niet. Deze super prestatie moten we niet afbranden, maar een kleien opmerking mag toch wel? Zo van: kan er ook waterleiding aangesloten worden? Een straat komen waar je normaal je kan verplaatsen? Licht aangesloten worden zodat we niet in het donker hoeven te leven? Zomaar een paar kleine dingen hoor. Wil niet ondankbaar klinken.
  Het gaat U goed en dank voor alle werk die U in voor de Natie en het volk verricht. Het is duidelijk zichtbaar dat deze mensen 7*24 zich volledig inzetten hiervoor. De resultaten laten het duidelijk zien. Kijk maar naar alle Internationale rankings van Suriname. We stijgen met stip!


  Maak melding

 22. wat mij opvalt bij deze fronters is de vergeetachtigheid of ze doen alsof ze vergeetachtig zijn .de corruptie onder front wil ik nooit meer mee maken .dan heb ik het over de jaren voor de militairen en na de militairen .met de militairen was het niet beter maar als je schoonschip wil maken dan zal ik jullie vertellen dan moet je bij het begin beginnen .je zal mij niet horen zeggen dat de ndp vrij uit gaat zeker niet .maar niets wat weer komt zal het beter doen .ik heb al eerder gezegt lood om oudijzer die front en nu weer met somo .zie al die politici van die antieke partijen ze misleiden ons allen .wij het volk gaan kiezen in mei 2015 en zullen wij zien wie regeermacht krijgt .als de ndp verliest zal het niet beter worden met de fronters ,ik hoop dat ik het aan de verkeerde eind zal hebben mocht de mc de verkiezingen verliezen .het is tenslotte mijn land die ik vooruit wil zie komen maar ik pero heb een ahrd hoofd in dat de fronters gaan winnen .front kan de mc niets verwijten omdat ze boeven waren .
  mijn gevoel zegt mij dat deze abrahams niet geliefd is bij het volk en ik vindt dat deze abrahams een sta in de weg is voor bouterse .ik denk dat bouterse abrahams kwijt zou willen maar ik denk dat bouterse geen keus heeft het zijn strijd makkers .voor mij als ndper mag deze abrahams plaats maken .niet dat ik alles geloof in wat wordt gezegd ,vooral als het komt van front oppositie ,mij gaat het meer om de inrichting van zijn kantoor en zijn auto .over onderhandse gunningen maak ik mij niet zo druk omdat de vhp kampioen is wat corruptie betreft en onder handse gunningen ze zijn niet beter ze zijn erger geweest dan welke politieke partij dan ook.zij hebben altijd openbare werken beheert ,justitie ,ja ze hebben misbruik gemaakt van de nps en nu de pl.het wordt ook tijd dat de ndp en de nps gaan samen spannen om de monumentale gebouwen te restaureren en in hun oude staat terug te brengen .wij zijn dit verschuldigd aan de slaven en de nakomelingen .het moet ons erfgoed zijn .regeringen moeten hoe dan ook geld vrij maken om ons erfgoed te beschermen en te waarderen .als ik zie dat de gebouwen worden verwaarloost of vliegen in brand zonder dat welke regering dan ook ingrijpt ,dan vraag ik mij af ,gaan wij alles laten afbranden of alles verkopen voor de chinezen en nog meer hindoe beelden in de plaats .ik ben kwaad ,ja ik ben kwaad op de creolen ze slapen ,vooral de nps had de mogelijkheid om stappen te nemen tegen het verval van de gebouwen ,niets deden ze .tijd dat de creolen inzien wat er gebeurt met de gebouwen .we sribie dalijk au latie ,me bar oeng .er zijn kapers op de loer .het is niet de marrons en slavernij herdenken de gebouwen zijn zeer belangrijk mie mang .ongeacht welke regering aan de macht komt,het moet een verplichting zijn om geld uit te trekken om de gebouwen te restaureren ,het moet een vereiste zijn .de ndp en de nps moeten dat hard maken .ik denk niet dat de vhp en de pl er wakker gaat liggen van die gebouwen .de zwarte amerikanen hebben hun geschiedenis in amerika .
  suriname moet niet achter blijven .


  Maak melding

 23. Allemaal abanies, in het verleden, thans en in de toekomst, dus niks nieuws onder de zon.

  SU is wel verder een paradijs op aarde, alleen om te zien hoe men Hier zo vredelievend naast elkaar woont; dat moet zo blijven; wat de abanies betreft, die mogen verder gaan met stelen, I don’t care, ik eet – en ben ook geen vriend van ze. Al de mensen die over corruptie van anderen praten zijn degene met bigi ai (hebzucht), weest blij met wat je hebt.

  Soso Lobi en wan braza
  Groetjes
  ReddFoxx, Shakoentala, Sabojo, Amoffo, Satimin en Omoe Sneezie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.