‘Corruptie bestrijden om sociaal contract te redden’

23

PARAMARIBO, 29 apr – President Desiré Bouterse zal zich nu echt sterk moeten maken voor corruptievrij beleid. Dit zegt parlementariër Ronnie Asabina (BEP). Gebeurt er niets dan is het sociaal programma van het staatshoofd gedoemd te mislukken.

Toch heeft Bouterse beloofd dat het in het laatste jaar van zijn regeer termijn menens is. Maar volgens Asabina gebeurt er te veel dat niet mag. In navolging van andere leden van de oppositionele wees hij op de corruptie die om zich heen grijpt. “President, u moet oppassen voor de haaien en haviken in uw omgeving”, zei Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP). Hij doelde op praktijken als het sluizen van geld. Er zou zelfs een geval zijn van een publiek bedrijf dat geld anders besteedde dan de ministerraad had beslist.

Parlementariërs van ook de coalitie riepen om een justitieel onderzoek. Volgens sommigen is het te gek voor woorden dat er maar geld gestolen wordt. Aan de andere kant is er geen geld om subsidies op kindervoeding te betalen. Asiskoemar Gajadien (Nieuw Front/VHP) wil onderzoek en straf in alle zaken waar corruptie wordt vastgesteld. Asabina vindt het hoog tijd dat Bouterse zelf een eind maakt aan de corruptie. Deze vorm van misdaad gaat ten koste van de mooie sociale plannen die grote delen van samenleving ten goede moeten komen. Daar is veel geld voor nodig.


23 REACTIES

 1. Als er (criminelen), drugsdealers en moordenaars aan de macht zijn is alles gedoemd te mislukken…

  Zij die er nog geloof in hebben dat het goed komt hebben behalve boter ook cocos olie op hun hoofd….


  Maak melding

 2. Was er wel echt sprake van sociaal beleid? Lijkt allemaal steeds maar op politiek populistisch propagandabeleid. Een soort theewater van het Cubaans model en na-aperij van het Mexicaans model. Vandaar dat djompo futu gedoe.
  En vandaar corruptie, inherent aan het “NDP systeem”


  Maak melding

 3. @Haatzaaier, uitlokker.

  Deze mensen hebben een bekrompen verstand, een crimineel verstand, een onder ontwikkeld verstand,gelijk aan kanker gezwel en denken dat reageerders dat niet weten. Nu wordt het overduidelijk hoe ndp’ers denken. Als nu het volk niet inziet wat voor mensen bij de didibri party zitten, dan is Suriname verloren.

  Geen haar van mijn hoofd denkt nog om voor de ndp te stemmen.Ik lever mijn lidmaatschap wel in.

  Het is een fatamorgana als iemand denkt dat deze awari domri’s die zelf corruptie op hoog en laag nivo plegen een kruistocht daartegen zullen beginnen. Ja ze zullen zeker valse rapporten opmaken en gebouwen proberen af te keuren e.d., maar de dag des oordeels komt met rasse schreden !


  Maak melding

 4. Nu pas zal corruptie in de hoogste versnelling plaatsvinden
  want de regeerders weten dat dat de graaiperiode zal eindigen. De kiezers hebben dat beslist.


  Maak melding

 5. Begrijp nog steeds niet dat er lieden in de regering en in het palement iets verwachten van deze moordenaar, het zal wel met Eigen belang te maken hebben, want deze zelfde moordenaar heeft al 4 jaar bewezen er geen moer van te snappen en van te bakken, dus kun je ook niet verwachten dat hij het laatste jaar het licht heeft gezien, misschien in 2015 bij zijn zoon in de bajes.


  Maak melding

 6. Waarom schrijft men geen nieuwe verkiezingen uit?
  Iedereen weet dat het land stuurloos rond dobbert op een oceaan me alle gevaren van dien.
  Het is volgens de grondwet mogelijk en niet de president bepaalt dat!!!

  Het volk is het zooitje zat. Ik hoop dat het volk niet middels een bordje bruine bonen met rijst en zoutvlees weer wordt omgekocht. Beste mensen opoh yu eye no kantie dong.


  Maak melding

 7. Mevrouw Silos – Van Dijk neemt maar geen initiatieven. Ik verwacht van haar dat ze aan alle politieke partijen een mededeling doet dat zij hun presidentskandidaten 4 maanden voor de verkiezing aan een commissie moeten presenteren die dan gaat onderzoeken en beoordelen of iemand geschikt is als president van het land en hoe hij/zij die functie wil invullen en wat deze kandidaad wil bewerkstelligen. Zo voorkom je dat je na de verkiezing zit opgescheept met een president die niks kan of juist heel veel kan op het gebied van corruptie en laksheid.


  Maak melding

 8. #freesurinam #In September 2013 is Staatsolie Power Company Suriname NV (SPCS) een leningsovereenkomst aangegaan met Credit Suisse. De Zwitserse bank stelt US$ 74 miljoen beschikbaar voor de uitbreidingswerkzaamheden van SPCS en het opvoeren van de capaciteit van het onderstation.  De elektriciteitscentrale op Tout Lui Faut wordt nu uitgebreid om de huidige capaciteit van 28 Megawatt op te trekken naar 62 Megawatt. Onlangs heeft Marc Waaldijk, met medewerking van zijn president-commissaris Etiene Boerenveen, hiervoor een overeenkomst gesloten met Suriname Gas and Electricity Industry NV…

  Dilip Sardjoe die recentelijk met 35 Rudisa medewerkers is overgelopen naar de NDP is eigenaar van Suriname Gas and Electricity Industry NV. Bouterse en Dilip zijn sinds het overlopen van de oud-BVDer dikke maatjes en Dilip mag nu op alle buitenlandse trips mee met de president en hij promote alle producten van Dilip publiekelijk. Bouterse beloont Dilip heus niet voor de 35 extra stemmen die hij meegebracht heeft. Het gaat om een commissie die Bouterse vangt op alles wat hij voor Dilip binnenbrengt.

  De bouw van de centrale en levering van de generatoren geschiedt door Wärtsilä OY uit Finland. En wie is de vertegenwoordiger van Wartsila in Suriname? Ja, goed geraden, dit is Suriname Gas and Electricity Industry NV van Dilip Sardjoe.

  Vorige week stond weer in de krant: Regering Bouterse investeert US$ 250 miljoen in energiesector. De regering heeft een bedrag van ruim US$ 250 miljoen uit “eigen middelen” ter beschikking gesteld voor investeringen in de energiesector. Maandagochtend arriveerden twee Wärtsilä generatoren voor Staatsolie en drie MANN generatoren voor de Energie Bedrijven Suriname (EBS)in Suriname…  En wie verdient weer aan de Wärtsilä generatoren? Ja, goed geraden, dit is Dilip Sardjoe en zijn business partner Bouterse.  Ze verdienen samen dus uit een pot van US$ 74 miljoen + US$ 250 miljoen = US$ 325 miljoen. Marc Waaldijk, Jim Hok en Etiene Boerenveen verdienen hier ook dik aan. Ik ben daarom niet verbaast dat het contract van Waaldijk nu weer voor 6 maanden is verlengd.

  General Electric levert ook hoogwaardige generatoren. Waarom kiezen Bouterse, Waaldijk, Hok en Boerenveen telkens weer voor Wärtsilä generatoren? Weer twee keer raden…


  Maak melding

 9. Toch heeft Bouterse beloofd dat het in het laatste jaar van zijn regeer termijn menens is.

  Wordt bedoeld dat het menens is om de staatskas voor de verkiezing nagenoeg leeg te hebben geplunderd?
  Dat het menens is dat de grote graaiers / oplichters niet zullen worden vervolg?
  Dat het menens is dat koste wat kost, niets is teveel, de verkiezing zal moeten worden gewonnen?

  Ach kom nou ik doe wat ik doe en niemand die mij durft tegen te spreken nochtans niemand mij een vinger durft na te wijzen.

  Want te mi wraak en mi broeja dang na soso sari joe kan sari want neks no fout.


  Maak melding

 10. een systeem of belijd dat door koloniale dieven moordenaars is ontwikkeld zal nooit ontwikkeling of voorspoed in een niet europese land tot stand brengen.
  tenzij wij de originele bron achterhalen waar zij deze concepten vandaan hebben gehaald en het weer tot rechterlijke orde herstellen.
  suriname zou van die euro mentaliteit moeten afzien om een stabiele samen wording tot stand te brengen.
  nu is het nog geklets en geklodder,omdat wij een systeem toepassen dat niks met onze originaliteit te maken heeft.


  Maak melding

 11. “Baas” geeft iedereen de schuld van het falend(corruptieve) beleid, jaagt mensen weg behalve zichzelf. Riekt naar narcisme, egotripper,dictatuur. Dit is de meest instabiele, labiele periode in de Su geschiedenis en werpt ons economisch jaren terug in de tijd. Eerst wij de rest stikt is tegenwoordig het motto.


  Maak melding

 12. MENEN, jullie die zo gillen tuurlijk moet corruptie besteden worden en flink ook maar geef niet deze regering de schuld van dat alles was er toen andere regering geen corruptie en als zij hun werk goed hadden gedaan ook door dat 15j geen corruptiewet kon worden gemaakt dan hadden wij dit niet en als zij toen zo goed waren dan waren ze nog aan de macht tuurlijk is het nu geen koek en ei maar hoe kan ik jou van dat er geen corruptiewet komt terwijl ik 15j de gelegenheid gekregen heb dat te doen van alles wat zij niet deden zeggen ze dat deze regering niet doet maar weigeren wel toe te geven dat deze regering meer heeft gerealiseerd dan welk ook dus niet splinter in andermans oog proberen uit te hallen en balk in jou oog laten zitten en zeggen dat het er niet is maak niet uit dat er ander regering komt maar ook niet ten koste van alles kijk wie er weer wilt komen NPS/VHP/PL oude geen nieuwe partij nou dan mag naar mijn mening deze regering blijven want de oude politieke partijen verwachten in vijf jaar tijd van deze regering wat zij in vijftien jaar niet hebben kunnen doen ook nu gild SOMO over deze regering dat zegt ook genoeg toen hij er in zat hoorde je hem deze dingen niet zeggen dus zijn belang boven land en volksbelang.


  Maak melding

 13. Op vrijwel alle niveaus en op alle ministeries is er sprake van corruptie. Zelf de jongeren die zogenaamd vertegenwoordiger zijn in het Jeugd Parlement en de MDG ambassadors maken zich schuldig aan corruptie. Ze kijken de kunst af van hun grote voorbeelden op de verschillende ministeries. Deze jongeren letten niet op het algemeen belang, maar willen alleen maar hun eigen zakken vullen. Laat CLAD daarom onderzoek doen op alle ministeries.


  Maak melding

 14. Let op: Tussen nu en de komende verkiezingen sullen de leden van de Paarse Roversbende het land leegplukken en hun zakken vullen.

  Amnestiewet: 3 dagen
  Anti- corruptiewet nar 4 jaar: nog geen letter.


  Maak melding

 15. Boegroe spoort echt niet: hij blijft achter als een loops teefje achter de Paarse Roversbende aanlopen onder het ‘motto’ maar ‘hunnie’ waren ook slecht en corrupt.


  Maak melding

 16. En Sra geeft de schuld van de schandalige corruptie en bananenrepubliek symptomen weer de schuld aan de ” het systeem of belijd dat door koloniale dieven moordenaars is ontwikkeld”

  Hoe dom kan je zijn…..?

  Zo dom als Sra dus: het is nooit eigen schuld maar de schuld van de koloniale dieven en moordenaars.

  Suriname heeft nog nooit zoveel dieven en moordenaars gekend sinds het land onafhankelijk is.

  Wat een loser.


  Maak melding

 17. Ai Baja…..hoe willen ze de corruptie aanpakken?????Er komt helemaal geen einde aan dat gedoe.Vooral de verkiezing van 2015 nadert met een top snelheid. Dus er zal juist ook Speedy Gonzales te pas komen om te graaien in de winst gevende Kassa,s van b.v. Gold deals enzevoorts.U weet,dat in ons geliefd Suri alles mogelijk is.God zij met ons Suriname!!!!!!!.Er is geen Controle voor redding in Suri.


  Maak melding

 18. HENK MOLENAAR

  jij noemt mijn geboorte land een bananen republiek,”en ik noem jou een schijt luis.

  jij zegt dat suriname sinds de onafhankelijkheid,niet zoveel moordenaars en dieven gekend heeft.

  henkje,lees goed.

  toen nederland de baas was,voor de onafhankelijkheid,gebeurde er ergere dingen die niet in het openbaar kenbaar werden gemaakt.
  jij wil dat suriname weer van nederland afhankelijk moet zijn,’VERGEET HET MAAR.
  de slechte educatie door NL gegeven werp zijn negatieve vruchten op de zwakke onder het bevolking af.

  die effecten zijn er ook in nederland,kijk maar naar de jongeren,”12 jaar oud met een pistool in zijn binnen zak,jongen vermoord klas genoot op aanraden van een vriendin en ga zo maar door.

  dus voor dat jij over mijn land wil ouwe-hoeren,kijk dan eerst hoe het met jou gat gesteld is.
  kom jij op deze site om surinamers te pesten,kaaskop bemoei jou er niet mee.

  dan mag jij nu typen wat jij wil,’wij de surinamers weten dat jullie jaloers en ook racistisch zijn,’typ jou losse flodders maar,het heeft geen effect.


  Maak melding

 19. We spreken van een rechtstaat als een ieder zonder aanzien des persoon wordt vervolgt en bestraft binnen een democratie.

  Als we naar Suriname kijken dan constateren wij het volgende:

  Alle vrienden van Bouterse mogen in opdracht van Bouterse gelden uit de staatskas verduisteren waarbij geen eens een onderzoek wordt ingesteld. Neem maar voorbeeld van Abrahams. Mensen het is te zot voor woorden dat Abraham gelden verduisterd en het uiteindelijk bij Bouterse terecht komt. Ook Abrahams houdt zich schuil en voelt zich sterk onder de vleugels van Bouterse.

  Bouterse is zijn eigen Juspol, de huidige PG puniwasi is niets anders dan een gecastreerde man die niets mag of kan. Bouterse is vervolgens zijn eigen rechter, iedereen doet alles wat Bouterse wilt.

  Ik ken geen land in de wereld, behalve de Afrikaanse landen waar de praktijken van Bouterse op lijken.

  Surinamers jullie moeten net als in Thailand de ballen hebben om te demonstreren en als Bouterse jullie klein wil maken, of laten mishandelen en ga zo maar door, roep dan Buitenlands hulp in!

  WEES NIET BANG VOOR DE LEDEN VAN DEZE REGERING.

  ZIJN ZOON WERD LID VAN CTU. ZIJN STIEFDOCHTER SHANTAL DOEKHIE WERD DE ZAAK GELASTE VAN BOUTERSE IN NL!

  Dus je eigen mensen op de belangrijke plekken en het is een feest in Suriname!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.