Boetes om ernst tabakwet te onderschrijven

8

PARAMARIBO, 27 mrt – Voor het overtreden van de anti-tabakwet zijn boetes vastgesteld. Volgens hoofdofficier van justitie Garcia Paragsingh zullen de boetes ook echt worden toegepast. Roken in een hotel, motel of pension kan de overtreder minimaal honderd Surinaamse dollar (ongeveer twintig euro) kosten.

Het hoogste bedrag dat procureur-generaal Subhaas Punwasi vaststelde is vijftienhonderd Surinaamse dollar (ongeveer driehonderd euro). Dat is dan voor overtredingen als verkoop van tabak en tabakproducten op plaatsen die bestemd zijn voor onderwijs of waar jongeren vaak vertoeven. “We hebben de boetelijst vastgesteld. We weten dat roken schadelijk is voor de gezondheid van de mens”, zegt Paragsingh tegenover d e Times of Suriname.

Het is de justitie ernst met het toezien op naleving van de wet. “We hopen dat een ieder zich aan de wet houdt, want de opgelegde boetes zullen betaald moeten worden. Als je die niet betaalt, ga je voor de rechter moeten verschijnen”, aldus Paragsingh. Sinds de invoering van de wet vorig jaar, is er niet echt gelet op uitvoering. Bij het Openbaar Ministerie liggen nog geen dossier van overtreders. Maar Paragsingh ziet dit binnenkort veranderen.

8 REACTIES

 1. Goed dat er maatregelen komen; onze jeugd moet worden beschermd. Maar, als je niet betaalt moet je voor de rechter verschijnen. Voor 20 euro, jaja. De rechters hebben toch niets te doen, voor 20 euro zetten ze hun werk opzij.


  Maak melding

 2. Weer zoiets.
  Als je hoog van de daken blaast, dat je het roken in bepaalde gelegenheden wilt verbieden, moet je er ook op toezien, dat die regels worden nageleefd en daar ligt nu in ons land het grote probleem.
  Er worden allerlei wetten en regels uitgevaardigd zonder dat op de naleving daarvan controle wordt uitgeoefend.
  Overigens ben ik van mening, dat een rookverbod in bepaalde gelegenheden absoluut valt te verdedigen, maar er zijn in ons land heel veel belangrijkere zaken, die de aandacht verdienen als het gaat om de naleving van wetten of regels.
  Het rijtje is te lang om hier op te sommen.
  Ik zou zeggen, doe daar eerst wat aan.


  Maak melding

 3. Mijn president had gezegd bij zijn aantreden, daarna en recentelijk,dat hij zaken in place zou brengen,waarbij er een milieu rechter geinstaleerd zou worden. Ook Parmesser had die promis gedaan. Ik blijf geloven dat het zal gebeuren al duurt het lang,evenals de de andere luchtkastelen zullen komen. Als dit alles niet waargemaakt wordt dan laat ik mijn moeder mij met een oude printa sibi op mijn rug slaan zodat ik niet meer zo goedgelovig zal zijn.

  Alsof jongeren hun sigaret van elders niet kunnen kopen.
  Waarom geen boete voor de ouders als een jongere rookt.Dat zal beter werken denk ik.


  Maak melding

 4. Roken is niet goed zegt men, maar wat is wel goed? In de jaren ’60 gingen doktoren zelfs reclame filmpjes maken voor hoe goed sigaretten zijn. Vandaag is het schadelijk.

  Het is veel belangerijker te weten waarom hospitalen bom-vol zijn met patienten en ze worden steeds groter en groter. Waarom zijn er nu zoveel zieke mensen in vergelijking met de jaren ’60?


  Maak melding

 5. ik vindt het schandalig dat in Suriname een anti-tabakswet geldt. Iedereen moet het voor zichzelf weten en als men dood gaat door tabak consumptie is dit bevorderlijk voor de ontwikkeling van Suriname en als men niet snel sterft is dit slecht voor de economie, want als men niet snel dood gaat is er straks weinig ruimte over voor andere mensen om een goede baan te vinden, huisvesting, grondverdeling c.q. de ene zijn dood is de andere zijn brood. Twee ambtenaren gaan dood aan tabak en twee nieuwe burgers nemen hun plaats in, die al lang op zoek waren naar een passende baan. Ik heb nu een goede baan gekregen doordat mijn voorganger aan kanker door tabak gebruik is overleden, was dit niet het geval dan zou ik wachten tot ik een ons weeg eer ik aan een passende baan zou komen. Ik ben in ieder geval blij wanneer er mensen zijn die ongezond leven, roken en zuipen en daardoor dood gaan. Dit betekent voor mij weer een baan, huis etc vrij om betrokken te worden door een ander, zou dit niet het geval zijn dan zouden er tig gedupeerde mensen rondlopen pienaren en uit wanhoop aan zelfdoding kunnen doen uit ellende en uitzichtloos bestaan.

  palad


  Maak melding

 6. Dit is echt een flauwekul verhaal.Men kan zich beter gaan bezighouden met fijnstof,dat veroorzaakt wordt door al die lange file’s in de stad.Daarnaast hangt er een enorme kwikdamp boven de stad,dat ver boven de norm is.Fijnstof en kwikdamp zijn voor de volksgezondheid gevaarlijker dan de rook van een sigaret die een individu ergens opsteekt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.