Zorg voor Surinaamse blinden verre van ideaal

7

PARAMARIBO, 17 feb – De zorg voor visueel beperkte burgers is nog verre van ideaal. Dit stelt Natasia Hanenberg – Agard, directeur van de Nationale Stichting Blindenzorg Suriname, NSBS. Blinden en slecht zienden zijn verreweg de grootste groep onder personen met een beperking. Maar dit heeft tot nog toe niet uitgenodigd tot speciaal beleid.

Volgens de laatste volkstelling hebben ruim vijf en veertig duizend burgers een ernstig visueel probleem. Maar het blijft niet bij die uitdaging. Vooral bij de tribale gemeenschappen in het binnenland is blind zijn een extra belasting. Ouderen hebben er vooral last van, maar ook albino’s. Hulp is niet voorhanden en als die er is, is die onbereikbaar. “Het is een gezondheidsprobleem op nationaal vlak, waarvoor de overheid en stakeholders bijeen moeten komen”, zegt Hanenberg – Agard tegenover de Times of Suriname.

Er zal hoe dan ook gericht beleid ontwikkeld moeten worden. Terwijl het uitblijft, zijn er kinderen in het binnenland die thuis zitten. Dit simpelweg omdat ze blind zijn. De Louis Brailleschool, Suriname’s enige school voor blinden, is geen optie. De kinderen zouden dan in een internaat moeten, maar dat kunnen de ouders niet betalen. Maar ook op ander gebied is speciaal beleid nodig. Opvang, begeleiding en werkgelegenheid behoren tot de prioriteiten.

7 REACTIES

 1. Mijn hart gaat uit naar jullie. De straten zijn niet te lopen de of te over te steken door de stoepen en geparkeerde auto’s vooral in de binnenstad. Voor arme mensen is het onmogelijk om hun blinde kinderen school te kunnen sturen als ze buiten de stad wonen.


  Maak melding

 2. “Volgens de laatste volkstelling hebben ruim vijf en veertig duizend burgers een ernstig visueel probleem” hmm en nog eens 450.000 mensen hebben een hebzuchtig probleem.


  Maak melding

 3. blimdheid is of mentaal of er bevinden zich stoffen in het atmos die schadelijk zijn voor gezondheid.
  eerst de oorzaak nagaan om een gepaste oplossing voor vinden.
  materie mag geen meerwaarde boven het leven van een mens hebben


  Maak melding

 4. NU is de kans heel groot en wel vlak voor de verkiezing. Hier gaat Bouta stunten! Hij gaat deze groepering met zijn eigen ogen laten zien. Maar eerst de stemmen.


  Maak melding

 5. Sorry en neem mij niet kwalijk voor mijn kritiek, maar sinds wanneer heeft Suriname aandacht voor gehandicapten in het algemeen en blinden in het bijzonder. Deze mensen gingen vroeger naar Nederland, waar ze van het ene uiterste in een andere uiterste vielen. Sinds de onafhankelijkheid kan het vertrek naar Nederland niet meer op een eenvoudige manier. Wat dat betreft is de onafhankelijkheid niet ten goede gekomen voor deze mensen. Jammer.


  Maak melding

 6. @@ john, het is niet alleen de gehandicapten en blinden die naar Nederland gaan, maar ook de labiele zoon van die hielelikster Simons van de DDB!!Deze mensen gingen niet alleen vroeger naar Nederland, maar nu nog, en scheldt Nerdeland tot en met! Wat een ondankbare Heyena’s zeg!!


  Maak melding

 7. @ John.

  John:
  De onafhankelijkheid is niet alleen slecht voor onze gehandicapte mede mens,maar voor velen !

  Wiep-Ding.

  Ook jou opmerking is zeer terecht,onze mooie Su is teloor gegaan dank zij onze huidige Pres.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.