Moody’s: “Suriname voelt dalende grondstofprijzen”

57

PARAMARIBO/NEW YORK, 16 feb – Suriname heeft last van de dalende prijzen van veel grondstoffen. Dat zegt kredietbeoordelaar Moody’s schrijft De Telegraaf. De prijzen van bijvoorbeeld goud en aluminium zijn de afgelopen tijd gedaald. Dergelijke grondstoffen zorgen voor circa een derde van de inkomsten van de Surinaamse staat.

Daar tegenover laat Suriname de uitgaven, aan bijvoorbeeld lonen van ambtenaren, onverminderd oplopen waardoor het gat op de begroting sterk is toegenomen. Door deze uitgaven zijn de overheidsfinanciën van Suriname de afgelopen jaren sterk verslechterd, ondanks een economische groei van circa 4 procent.

In een rapport van Moody’s zijn de vooruitzichten voor Suriname daarom verlaagd van positief naar stabiel. Dat betekent dat de kans op een afwaardering van de kredietwaardigheid van Suriname is gegroeid, stelt het ratingbureau.(Bron: De Telegraaf)

57 REACTIES

 1. Tja, het is ook dom om alleen op natuurlijke hulpbronnen in te zetten.
  De prijzen worden op de beurzen bepaald en niet door de verkoper. Enige manier is om de economie diverser te maken en te verduurzamen.
  Enige lichtpuntje is dat de roofbouw in de binnenlanden wordt vertraagd,


  Maak melding

 2. De volgende stap wordt dan onstabiel, want we weten allemaal dat crimineel Bouterse geen bal van economie weet. Het volk krijgt de leiders die ze verdient, 2015 kans op herstel. Het herstel van de begrotingsbalans gaat jaren duren.


  Maak melding

 3. Economische groei van 4%, gevolgd door positief naar stabiel!!
  En straks van stabiel naar instabiel!! dat komt door labiele imbecielen. Ik ga geen deelnemen aan het pakketten versturen naar SU hoor!!


  Maak melding

 4. Dat krijg je als je een president hebt die denkt dat de hele wereld op hem zit te wachten. Zoals al zo vaak geschreven, de surinaamse bevolking zal op draaien voor alle ellende die Bouta en de zijne hebben veroorzaakt.
  Bouta en zijn paarse bende denken niet aan het land, ze lopen al jaren hun eigen zakken te vullen over de ruggen van de hardwerkende surinamer!
  Nog even en we kunnen met dit wanbeleid afrekenen, de ndp zal vermorzeld worden!
  Bouta heeft gegokt, maar ook nu weer op het verkeerde paard.


  Maak melding

 5. Het grootste probleem op dit moment zijn de stijgende lonen van de ambetanren die niets voor de export produceren,maar die wel het grootste deel van de overheidsinkomstennopslurpen.


  Maak melding

 6. Zielig wanneer een land een president zoveel dictatoriale macht geeft, waardoor de alle staatsadvseurs te BANG zijn om deze man aan het verstand te brengen dat alleen BEZUINIGINGEN het land uit de problemen kan helpen !

  STOP aub alle onzin-consumptieve-uitgaven van de staat onmiddellijk !!!

  Investeer alleen in zaken die de staat en het volk inkomsten opleveren !

  NDP-koers moet worden omgebogen, Begi-Begi-on-en minvermogenkaartenstaten bestaan niet, zet het volk aan het werk !


  Maak melding

 7. Met een fatsoenlijk bestuur hadden de (lijders) in suriname dit kunnen voorkomen. Bij hun draait het enkel om zelfverrijking en uit handen te blijven van justitie. Het land balanceerd op de rand vd afgrond. Devaluatie srd dreigt. Men zal de geldpers aan moeten zetten met alle gevolgen van dien. Ben benieuwd wat de paarse kliek hierop te zeggen hebben.


  Maak melding

 8. En wat zeggen de blinde paarse makke lammetjes in koor: Na Wang Hiep Hiep hoereeee……..Moro é Doro!!!!!!

  Neks no fout…..hahahahaha…..jullie zullen het beleven!!! Ba zoekoe ba venie ba charie!!!!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 9. @RobG
  het grote aantal ambtenaren en hun groeiende lonen is een deel van de problemen.
  De andere zijn: Niet zuinig omspringen met de natuurlijke hulpbronnen, potverteren, niet plannen en anticiperen op dalende inkomsten.


  Maak melding

 10. Schijt dit forum maar vol. U politieke- en economische vluchtelingen bent van nul en generlei waarde voor het thuisfront. U zult ten eeuwige dage in diapora blijven.


  Maak melding

 11. Dat de grondstofprijzen dalen daar kan Bouterse niets aan doen, maar zijn roekeloos uitgave patroon zorgt er voor dat Suriname het zuur van de daling zeer zal gaan voelen. Maar het is niet erg. We gaan weer sappen met Santhoki of gaan wij weer lappen met Bouta. Ik zie een combinatie tussen bouta en santhoki niet zitten. Bouta moet gewoon weg uit het centrum van de macht. Op de zevende rij voorlopig in afwachting………


  Maak melding

 12. Iedereen met GezondVerstand weet dat de regering hier niks aan kan doen, kijk maar na Groningen door de aardbevingen gaat men minder gasboren dus krijgt de Nederlandse overheid minder inkomsten de regering heeft al te kennen gegeven dat er bezuinig zal worden om de inkomsten te kort op te vangen. Mijn Hart bloed om te zien hoe de zogenaamde Surinamers op waterkant blij zijn als ze horen dat het slecht met Suriname gaat en de Surinaamse volk mag van hun LIJDEN. Van de Nederlanders op waterkant begrijpen het wel dat ze alsmaar negatief zijn over Suriname want iedereen met gezondverstand weet dat Surinamer qua grondstoffen rijker is dan Nederland maar de Europeanen bepalen de prijs van de grondstoffen hoe lager hoe beter voor de Europeanen. Wat Suriname moet doen is met China een contract tekenen dat China al die boxiet mag nemen voor een bepaalde prijs dan zul je zien hoe snel die Amerikanen en Europa gaan huilen. De Surinamer die steeds negatief over Suriname op WK zijn moeten begrijpen wanneer het slechter gaat met europa dan hebben jullie tenminste een land om terug te gaan, want volgens de heilige boeken gaat Europa vallen tenzij jullie eensgezind zijn om met die Nederlanders op waterkant om in slechte tijden samen Bloembollen soep te eten. Iedereen weet Suriname heeft vruchtbare grond tijdens de tweede wereld oorlog waren het de Surinamer die Nederland voedsel pakketten gaf om hun honger te stillen, als Suriname massaal aan de akkerbouw gaan dan zullen wij nooit verhongeren je zal geen luxe hebben maar wel eten.


  Maak melding

 13. Armand
  Ratingsbureau zijn particuliere bedrijven die teveel geld verdienen met paniek zaaien.

  armand je hebt gelijk ratings bureau kijken alleen naar cijfers en maken voorspellingen die ze meestal moeten corrigeren


  Maak melding

 14. We gaan failliet aan het overheidsapparaat.
  10% van de hele BEVOLKING (53.000 mensen) in ons land werkt bij de overheid.
  In verreweg de meeste westerse landen is dat 10% van de totale BEROEPSBEVOLKING.
  We zouden echt gemakkelijk met de helft minder ambtenaren toe kunnen.
  Het is al heel vaak opgemerkt, dat het Surinaamse overheidsapparaat een log en traag werkend monster is, terwijl er zoveel mensen werken.
  Het is natuurlijk vervelend, dat de prijzen van goud en aluminium dalen, maar die herstellen zich ook wel weer.
  Daar ligt het structurele probleem niet.
  De grootste uitgavenpost van bijna ieder bedrijf, dus ook de overheid, zijn de loonkosten.
  Iedere econoom weet dat.
  In ons land heeft men dat nog steeds niet in de gaten, want het aantal ambtenaren stijgt nog ieder jaar.
  Conclusie: Dit probleem wordt alleen maar groter en niemand, die er wat aan doet.


  Maak melding

 15. Iedereen in Surinam kan er wat aan doen, vooral de regering en de zogenaamd almachtige president !

  Bezuinig de niet waardevolle ambassades drect weg !

  Verklein het ambtenarenapparaat in plaats van de gigantische vermeerdering onder Bouta !

  Zet industrieen neer waar de overtollige amnbtenaren kunnen werken !

  Stop NDP-show-projecten, start eerst wanneer je een vaststaande meerjarige financiele dekking hebt ! (zie ziektekostenblunder, huisluchtkastelen en overmatige uitgifte on- en minvermogenkaarten als trofee van het beleid)

  Bezuinig op kosten staatsbezoeken aan dictaturen, zij leveren Surinam niets op, de Suri machthebbers trachten technieken te kopieeren om ons volk te onderdrukken !

  Daarm wordt mevrouw Silos al bang als de Amerikaanse ambassadeur tercht veel belangstelling heeft voor de komende verkiezingen !

  Mw Silos de zoon van de president zit vast in de USA onder andere voor beraming plannen Suriname inclusief volk te VERKOPEN aan de terreurgroep Hezbollah en in slavernij te brengen !!

  Dus wake up als nog iets voor land en volk voelt !


  Maak melding

 16. AHA, en toch heel vreemd dat dit alles nu naar buiten kom tijd naar verkiezing of is het toeval en toch weer zeg ik dit hebben wij dan te danken aan NPS/VHP want als zij in al die jaren wat voor SU hadden gedaan weet jij hoe ver wij waren en dan had bijvoorbeeld de NDP niet nu de macht en toch nogmaals hoe slecht of het nu is of zou gaan het kan gewoon niet erger dan toen want wij hebben in de rij gestaan voor rijst suiker olie noem maar op waar waren deze mensen wat nu met SU gebeurt is dat wij niet gewend zijn aan vooruitgang en goede inkomsten dan wilt iedereen gelijk teveel en alles moet dan in 1 keer anders is het niet goed en ook het feit dat niemand elkaar gunt en geloof mij ik ben voor de NDP en weet u waarom omdat toen Bouterse PRESS werd heeft hij iedereen opgeroepen ook NPS/VHP om samen het land op te bouwen maar nee zij gaven gehoor aan het westen dat SU in isolement zou geraken en het feit dat niet 1 van hun PRESS zou zijn het is dan gewoon de mach willen hebben wat als wij met zn allen 1 blok vormden denken jullie dat andere landen voor ons zouden beslissen maar nee wij zijn onze eigen vijanden opgestookt door derden en wie word en is de dupe daarvan wij onze kinderen en hun kinderen wij kunnen mekaar wel niet goed vinden en van mening verschillen dan daar over praten maar nee macht en geld is de grootste belang en ook het feit dat wij ons nog steeds van buiten uit laten opsteken het is jammer maar nog erger dat onder onze eigen mensen zich laten gebruiken tegen elkaar ik heb veel gezien maar nooit een worm een slang zien worden wel moet ik toe geven dat hij wel de manieren van een slang heeft en zo gedragen wij ons en daarom geloof mij zolang het zo is en gaat zal het neerwaarts gaan wie er ook de leiding krijg en om eerlijk te zijn en nog blijf ik er bij dat deze regering meer heeft gedaan voor land en volk hoe dan ook vraag mij af of de andere partijen een toverstok hebben en waarom ze het in al die jaren niet gebruikt hebben of is het nu pas dat ze de tover spreuken geleerd hebben dat ze nu als een kanarie kunnen zingen of dat ze toen blind waren en het wonder is geschied dan ze nu opeens kunnen zien.


  Maak melding

 17. NOG, even dit die mr die HARDEO ROMADIN is hij wel echt zo professioneel want alleen op star nieuws en APINTIE of waterkant hoor je hem en nooit over hoe slecht regeringen het doen tot nu daar deze regering aan de macht is mr waren de andere regeringen dan zo goed dat u toen geen niks te zeggen had was het toen zo perfect of bent u een worst aan het zoeken en een vraag welk partij is uw partij zeker geen u bent onpartijdig en heb geen partij wel mn oma zou zeggen a lerie te a kong dong want zelfs mensen die niet zo geleerd hebben als u hebben het op den duur in de gaten dat u denk dat hun hoofd een gat heeft net als mr met nep naam TJAUW-A-HING buk man zeker een stuk zeep gevallen hahahaaaaaa.


  Maak melding

 18. Het klootjesvolk op waterkant.net zijn wel rare volgels, wanneer Moody de rating omhoog bijsteld klopt het niet, wanneer Moody de rating bijsteld klopt het wel.

  Paraman, heeft gelijk als hij het volgende stelt “Schijt dit forum maar vol. U politieke- en economische vluchtelingen bent van nul en generlei waarde voor het thuisfront. U zult ten eeuwige dage in diapora blijven.”

  Jullie minkukels zijn irrelevant.


  Maak melding

 19. Hahahaha, de regering kan er niets aan doen.
  Deze regering bestaat uit megalomanen, hoeveel verdiend de Bank president van Suriname? met al zijn zogenaamde internationale ervaring.


  Maak melding

 20. @gezond verstand

  misschien heb je gelijk en misschien zijn ratingbureaus alleen maar goed wanneer ze leuke dingen over jou vertellen.

  maar misschien kun je ook luisteren naar wat ze zeggen of desnoods lezen wat ze schrijven en bedenken waar het probleem ligt en waar de oplossing.


  Maak melding

 21. Het gebrek aan economisch inzicht van Bouterse is te zielig voor woorden. Deze Paarse Big Spender kijkt alleen naar de korte termijn om zijn Roversbende te verzekeren van de komende verkiezingen maar de ecomomische werkelijk haalt hem in.

  Suriname staat economisch op instorten. Alle inkomsten van het rijk verdwijnen in de bodemloze put die ambtenaren heet en wordt NIETS geinvesteerd in economische ontwikkelingen.

  De bodem van de schatkist is in zicht en Bouterse speelt Sinterklaas.


  Maak melding

 22. Erg veel grootgraaiers in de politiek en bij hoge ambtenaren.
  Die zitten er alleen maar voor zichzelf, en hun prive bedrijfjes en hun vriendjes aan opdrachten te helpen.

  En dan heb ik het nog niet eens over de ambtenaren die wel op papier staan en maandelijks ontvangen, maar al jaren niet gezien zijn op het werk.

  Zo gaat ons land langzaam heuvelafwaarts.
  Hopelijk komt er met een nieuwe overheid, een eerlijk, en kundig overheidsapparaat, en kunnen we weer aansluiting maken met Nederland, Europa en de rest vd wereld.
  Ons heil zoeken bij de Chinezen is niet slim.
  Die willen infiltreren, overnemen, en zo het land en de economie beheersen.


  Maak melding

 23. Gezond verstand
  De regering kan niets doen aan de dalende wereldmarktprijzen voor grondstoffen maar dat betekent niet dat ze moeten doen alsof er niets aan de hand is en doorgaan met geld uitgeven dat er niet is. Zo doorgaan betekent terug naar de ellendige situatie van de jaren 80. De ellende is dan niet iets dat ons overkomt zoals een natuurramp, maar is het resultaat van het beleid van deze regering. Vanuit de NDP wordt weleens geroepen dat ze hebben geleerd van het verleden, maar in de praktijk blijkt dat nergens uit.

  Het zou van gezond verstand getuigen als deze regering in reactie op dalende inkomsten snijdt in de uitgaven. Maar gezond verstand is bij deze regering ver te zoeken dus zal het neer komen op meer lenen en de geldhoeveelheid vergroten.De minister van financien en de CB zinspelen op verlaging van de overheidsuitgaven zonder aan te geven hoe en waar. Anderzijds kondigt de NDP nieuwe en hogere uitgaven aan in de aanloop naar de verkiezingen. Driemaal raden wie wint. Waarschijnlijk krijgen we in de loop van dit jaar weer een nieuwe minister van financiën als de huidige minister vasthoudt aan zijn standpunt.

  De correctie komt er zeker via ondermeer een hogere inflatie en een waarde daling van de srd. De CB heeft simpelweg niet voldoende vreemde valuta om de srd blijvend te ondersteunen.

  Iedereen met een srd inkomen zal de gevolgen ondervinden van het financieel beleid van deze regering en zal zwaar worden geraakt in de portemonee. Hopelijk gaan ze dan de straat op om te protesteren


  Maak melding

 24. Paraman&Afu Sensie: wat verwachten jullie hier dan???? Dat wij ons kop ook in zand moeten steken.

  Moeten wij ook alles goed vinden, zoals jullie, paarse makke lammetjes alles klakkeloos goed vinden wat de regering(en)in Suriname doet????

  Doordat er gebrek is aan kritiek binnen jullie gelederen, zien jullie de problemen te laat!!! Als jullie €1,00 verdienen ,willen €1,10 uitgeven. Is dat mogelijk??? Ga maar er over nadenken.
  Suriname wens ik alle goeds toe!!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 25. “Wiens brood met eet, diens woord men spreekt” Heeft de Surinaamse Bank Moody’s om een beoordeling gevraagd? Ik denk het niet, want anders was de beoordeling wat positiever. Deze ratingbureaus zijn puur commerciele bedrijven die altijd in opdracht van een klant werken. Ze kunnen een land wel kapot maken. Kijk maar naar Griekenland in Europa.


  Maak melding

 26. Onze nieuwbakken Fina-minister heeft verklaard dat de regering gaat bezuinigen. DDB heeft hiertoe al opdracht gegeven.
  De leraren Naschoolse Opvang en Bushouders en alle anderen gaan nog langer moeten wachten op hun gelden.

  Indien DDB echt wil besparen dan moet hij als de sodemieter Mondje bedanken als Staatsadviseur,de toelage van Ingrid en de Steve Wonderful Meye intrekken, maar dit is natuurlijk wishful-thinking.


  Maak melding

 27. 50.000 ambtenaren die werken van 07:30 tot 14:30. Dat is 7 uur.
  Weggezet tegen een 8 urige werkdag (50.000 man * 1 uur) scheelt dat 50.000 manuren per dag!
  Per 4 weken werk per man = 4 (weken) * 5 (werkdagen per week) * 7 (uren per dag) = 140 manuur. Loon: Srd 2000,- / 4 weken.
  50.000 / 140 * 2000,- = Srd 714.000 per dag aan teveel uitgekeerd geld!
  Per 4 weken: 714.000 * 5 (werkdagen) * 4 (weken) = Srd 14.280.000 teveel uitbetaald aan ambtenaren salarissen.
  Per jaar: 12 (maanden ipv 4 weken) * 14.280.000 = Srd 171.360.000 ~~ Euro 39.000.000

  Zoveel kan die ene uur per dag dus schelen!


  Maak melding

 28. Dit is een stuk over Surinaamse staatsschuld vergeleken met Nederland.
  Mijn gezondverstand zegt dat het voor de Nederlanders op waterkant beter zou zijn om je te richten op de Nederlandse staatsschuld want met Suriname zal het goed komen wan wij die van Suriname houden en zijn volk zullen Suriname en het Surinaamse volk blijven steunen.
  Wat de VHP propagandeurs betreft toen MOODY”s Suriname een positieve rating gaf was het niet goed of het waren de verdiensten van de vorige regering. Nu met de nieuwe rating klop het wel en het zijn de verdienste van de regering Bouterse ik moet steeds lachen om jullie reactie wacht maar tot het volk de NDP de overwinning geeft dan zul je zien hoe men op WK naar doemscenario’s zullen gillen. Wat ik mij hard op vraag waarom zijn de Nederlanders massaal aanwezig op WK met hun negatieve reactie over Surinamer, alle berichtgeving over Suriname zijn ze negatief ik heb het vermoeden de dat de GENEN van Nederlandse NSB‘ERS geactiveerd zijn in hun kinderen op waterkant. Vinay had gelijk over Henk Molenaar en de superioriteit syndroom die de Nederlanders denken te hebben. Nederland heeft een schuld van 75% BBP Suriname 28% BBP
  Een stuk van MOODY’S
  Uitgaven
  Dat komt doordat Suriname de uitgaven, aan bijvoorbeeld lonen, onverminderd laat oplopen, terwijl er door dalende grondstofprijzen minder geld binnenkomt. De prijzen van bijvoorbeeld goud en aluminium zijn de afgelopen tijd gedaald. Dergelijke grondstoffen zorgen voor circa een derde van de inkomsten van de Surinaamse staat. Moody’s hanteert een Ba3-rating voor de Surinaamse overheidsschuld. Dat betekent dat de kredietbeoordelaar Surinaamse staatsobligaties als een risicovolle, speculatieve investering ziet. De staatsschuld van het land is ondanks de recente stijging nog relatief laag. Volgens Moody’s loopt de schuld dit jaar op tot 28 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Nederland heeft een schuld van ongeveer 75 procent van het bbp.


  Maak melding

 29. De overheid zal haar economisch beleid moeten bijsturen.Daarnaast zal er haast gemaakt moeten worden om andere inkomsten te genereren.De landbouw is een grote uitdaging. Er kunnen veel Surinaamse landbouwproducten afgezet worden in de regio,Noord Amerika,Canada,China,enz.


  Maak melding

 30. In STAR nieuws is aangegeven dat:
  Algemeen directeur Antoine Brahim (directeur van AZP) bevestigt tegenover Starnieuws dat alleen in december een maand suppletiegeld is ontvangen. Die maand moest twee keer het bedrag betaald worden. In januari is er niks ontvangen en er zijn ook geen vooruitzichten voor februari.

  Monie keba, mone no de moro
  En als je als land zelfs je binnenlandse verplichtingen niet na kunt komen zijn dit de eerste tekenen van economisch verval, ondanks een economische stijging van 4%.
  D.w.z. dat de tering naar de nering zetten niet lukt.
  Vertaald adt het begrijpbaar is voor een ieder:
  If joe e tek sani tapoe borgoe sa de moro joe salaris dang wang dei a sa kong dat joe no mang pai no wang borgoe moro. Dang joe moes pai ala deng paimang beetje bij beetje.


  Maak melding

 31. @RobG
  Zondag 16 februari 2014 om 16:06 uur, door RobG

  Nu wordt je wijs ;nu daar het te laat is!
  WEG MET DE NDP!
  Ze hebben zich verrijkt de staatskas leeg geplunderd en het volk schijt.
  Ze laten een failliete boedel achter!


  Maak melding

 32. @Boegroe
  Je bent een blinde propagandist van DDB en zijn Njang Dringie Prisirie partij met je kop in het para zand, maar je laat duidelijk zien hoe krom je redeneringen zijn.

  Je weet toch ook wel dat Bouterse door dezelfde derden is aangezet toch het plegen van een coup met name Nederland, je kent Valk wel.
  Door de NDP bende is iemand die de grondwet totaal vertrapt had, die een coup had gepleegd tot president gemaakt, DDB is een ex dictator. NPF/VHP hebben principes en willen niet met een exdictator en moordenaar als president.
  De schaarste en lange rijen voor levensmiddelen komen uit de revo tijd onder dictator Bouta dus feiten moet Boegroe niet verdraaien.

  Dhr. H. Ramadhin geeft commentaar op de huidige situatie en politieke ontwikkelingen in Suriname. De paarse paupers kijken steeds terug naar andere regeringen in plaats van dat ze naar hun eigen wanbeleid kijken. De NDP bende moet niet anderen verwijten maar laten zien dat ze problemen aanpakken. Maar steeds geven ze anderen de schuld dan de partners PL of Abop dan DDB ministers als pampers wisselt. Altijd een ander de schuld geven van het wanbeleid terwijl de NDP er niks van bakt, kijk maar naar de grote dief Abrahams en naschoolse njang patoe.


  Maak melding

 33. Afu Sensie,
  Over klootjesvolkgesproken, jullie een stelletje leugenachtige misdadigers die ten onder gaan aan leugens en bedrog. Toen IMF Front regering complimenteerde over haar goede economisch beleid moest je die paarse schapen horen,IMF zou een blanke bolwerk zijn, we moesten voorbeeld nemen aan Chavez, mooie voorbeeld met een inflatie van meer als 60%, protesten en de velen doden die daar vallen. Mijn mening is dat Santokhi Suriname moet verschonen van die hele paarse troep,jullie zij een gevaar voor land en volk.


  Maak melding

 34. boegroe,
  Al is de leugen zo snel de waarheid achterhaald hem wel, die lege winkels waar jij het over hebt is door crimineel bouterse en zijn moordenaars bende veroorzaakt, met dank aan front zijn wij niet naast Haitin terecht beland.
  Jullie lopen op alle Surinaamse forums leugens te vertellen.


  Maak melding

 35. Sranangmang, goed gezien.
  Het land uitverkopen aan de Chinezen is niet de oplossing want die komen om de economie over te nemen. China geeft niks om mensenrechten en werkt gewoon met dictators en onderdrukkers.
  Straks zit Suriname met een groot verwoest achterland waar alle hout is weggehaald en een vervuild milieu. En het zijn er maar een paar die gaan profiteren.


  Maak melding

 36. MEER DAN GEZOND VERSTAND, als ik in jou plaats zou zijn dan zou ik de Surinaamse nationaliteit aannemen en dan mij kandidaat stellen voor de president van Suriname.
  En dan kan jij aan al jou eisen voldoen.
  Maar durf jij dat niet dan moet je maar elle gaan spelen mie boy.

  En geen nonsens hier zitten schrijven.


  Maak melding

 37. @boegroe

  beste @boegroe uit mijn neus: de ratings zijn de laatste jaren schering en inslag. ze zijn niet bestemd voor een bepaalde persoon, maar ze geven aan hoe een land of onderneming het financieel/economisch heeft gedaan in een bepaalde periode, die achter ons ligt.

  het komt er nu uit, dat jouw baasje het land aan het leegroven is en dat er heel veel te roven is achtergelaten door de vorige president, drs. Venetiaan.


  Maak melding

 38. @Gezond verstand verander je naam in Geen Verstand!
  Je verdedigd een moordenaar en exdictator die die vooruitgeschoven is door NDP en de revo bende.
  Hoe kan je Nederland met Suriname vergelijken? Nederland kan zijn schulden wel aflossen ze hebben een goed draaiende economie.
  Suriname kan nieteens zijn ambtenaren betalen laat staan hun schulden aflossen.


  Maak melding

 39. Als eerste moet 25-2 van de kalender worden geschrapt als nationale vrijedag. Dit komt de productiviteit ten goede! Ambtenaren doen al zo weinig in Suriname en dan nog een dagje vrij op 25-2. A no kang tok??


  Maak melding

 40. @Maandag 17 februari 2014 om 01:14 uur, door GEZOND VERSTAND

  Als de deurwaarder straks bij je langs komt zeg je dan ook dat het niet jow schuld is dat de uitkeringen zo laag zijn???

  @ Maandag 17 februari 2014 om 11:37 uur, door GEZOND VERSTAND

  Bij de onafhankelijkheid kree Suriname miljarden mee en was daardoor bijna het enigste land zonder staatsschuld.
  Na de 80’s was Suriname failliet en dankzij de spaarzaamheid, prudent financieel beleid en goed sociaal-economisch beleid krabbelde Suriname weer uit het dat.

  Danzij DDB hebben we straks wel een MEGA staatschuld maar geen MEGA zeehaven, geen huizen, etc. Maar zijn we wel weer heel veel illusies “rijker”.


  Maak melding

 41. @@ Pariaman, wees blij en gelukkig dat de goed groene reactiegevers niet in jou smoel scheiten in plaats van op deze forum!! Deze forum doet het goed!

  @@ Afu Sensie, SANGdati forummers! neem afu sencie niet kwalijk want die heeft e Boegroe in zijn kop en heeft geen GEZOND VERSTAND, heeft wel kruimel verstand van HALVE CENT!!


  Maak melding

 42. @boegroe

  Beste @boegroe uit mijn neus, het heeft echt geen zin om jouw gehele tekst te lezen. Ik zal alleen iets vertellen over “aha, nu pas”. En dat is nou precies de moraal van het verhaal. Enige tijd geleden heb ik het erover gehad: de goede ratings van het begin van jouw baasjes periode, dat is de inzaai van drs venetiaan. De inzaai van P.O. Rnobaas komt nu op! En zie: kommer en kwel. En ook wat ik al eerder vertelde: stel dat jouw baasje de a.s. verkiezingen wint, dan gaat hij rond dollen in zijn eigen shit, en ik weet niet of hij dat wil. Denk jij dat hij in zijn eigen shit wil dollen ?

  Ps: omdat ik nooit snap waar jij het over hebt, zoveel stommiteit past toch niet in een persoon, denk ik dan, vandaar ook dat het er allemaal uit komt. Dus succes. Niet lezen begrijp ik ook.


  Maak melding

 43. De Gouddeal van de eeuw blijkt dus hoogst waarschijnlijk negatief uit te pakken, zoals ik reeds een keer eerder schreef.

  Voor de mensen die het beter menen te weten zeg ik ga je nog eens verdiepen in de deal die jullie grootste leider Desi heeft gemaakt, een wassen neus is het voor de surinaamse bevolking.

  Weg met die man


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.