TV-serie geeft niet te rooskleurig beeld weer van slavernij

44

Slechts een half jaar na de bioscooprelease van ‘Hoe Duur Was De Suiker’ en ruim drie weken na de DVD release, verscheen de gelijknamige televisie serie al op de Nederlandse televisie. Afgelopen weekend was het eerste 50 minuten durende deel van de 4-delige mini-serie te zien bij de Vara op Nederland 2.

Regisseur Jean van de Velde filmde beide producties tegelijk en gebruikte voor de serie grotendeels dezelfde beelden als in de film. Maar de serie bevat een uur aan extra materiaal dat niet in de film te zien was. De focus van de serie ligt daarom ook iets anders en het verhaal is volgens Van de Velde dan ook completer.

Van de Velde zei zaterdag bij het programma ‘Dit is de Dag’ van de EO dat de tv-serie niet een te rooskleurig beeld van de slavernij weergeeft. Dit in reactie op kritiek van recensenten. “Recensenten willen zien wat ze zelf willen maken. Zo bestaat hun beeld van de slavernij uit zwepen en grote misstanden, terwijl mijn focus op iets heel anders lag. Slavernij is natuurlijk verschrikkelijk, maar daar gaat het niet alleen om. In elke verschrikkelijke periode zijn er ook fatsoenlijke mensen die op een goede manier met elkaar omgaan” aldus Van de Velde.


44 REACTIES

 1. In bijna alle films over de Slavernij, die gemaakt zijn door de witte man, wordt de “menselijke kant” van de slavenhouder benadrukt. Daar ligt altijd het accent! Geschiedvervalsing heet dat.
  De slavernij had geen menselijke kant!
  Er was niets menselijks aan de slavernij!


  Maak melding

 2. “TV-serie geeft niet te rooskleurig beeld weer van slavernij”

  Met andere woorden, de film was rooskleurig!
  En de serie is ook rooskleurig maar niet zo rooskleurig als de film.

  Wat moeten wij hiermee?

  Van de velde, bezint eer gij begint.
  Als je het niet durft, moet je het laten!
  Geldt ook voor het boek: slap aftreksel van De hut van oom Tom.


  Maak melding

 3. De slavernij is een te ernstig onderwerp om op een dergelijke wijze mee om te gaan. Ik weet zeker dat de holocaust niet op deze wijze zou worden geromantiseerd. Ik vind het jammer dat Cynhtia Mc Leod zich hiervoor heeft laten gebruiken. Ik behoor geenszins tot de groep die herstelbetalingen wil, maar ik vind dit zeer verwerpelijk. In Suriname zou er een vertoningsverbod moeten zijn. Nieuwe generatie krijgen hierdoor een verkeerd beeld over de slavernij. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dit Suriname de meest wrede vorm van slavernij heeft gekend, dus past het niet als filmer juist dit deel te laten zien. Het op z’n zachtst gezegd zeer onfatsoenlijk. Ik roep alle Surinamers op hiertegen protest aan te tekenen.


  Maak melding

 4. Heb de film gezien het is onduidelijk wie met wie een relatie heeft?
  Ik zie bepaalde gebouwen die niet Suriname voorkomen.
  Ik zie ergens in de jungle de rivieroevers en boven op een heuvel een molen. Dit is heel erg verwarrend.


  Maak melding

 5. Kau lo,

  zwarten maken zichzelf tot slaaf…zie de dagelijkse marteling die ze zichzelf aandoen, door met kleine, volgepropte, ondeugdelijke scheepjes Lampedusa te bereiken. Een signaal dat ze hunkeren naar de blanke goedheid om ze op te vangen en helpen.

  Dus slavenhandel heeft nooit bestaan…het was een gratis cruise met baangarantie.


  Maak melding

 6. Kau Lo, ieder volk heeft wel zoiets zoals jij het zegt GESCHIFTS, bijv. Amerika, Europa ,Azië, Midden-Oosten , Afrika, maar ook de culturen en religies.


  Maak melding

 7. @wim petersen,

  Jouw opmerking dat zowat alle volkeren op de wereld een mengelmoesje zijn, moest mij denken aan een artikel dat ik jaren geleden had gelezen.

  In India bleken de Dalits het meest ‘raszuiver’ te zijn. Reden: omdat ze helemaal onderaan in de maatschappij staan, willen de hogerstaanden niet met hen trouwen en deze mensen trouwen dus vnl in eigen ‘kring’.
  Iets soortgelijks zag men ook bij de Zigeuners in Europa.
  In de Koninklijke kringen in Europa was er sprake van hetzelfde, maar kwam het neer op ‘inteelt’, wegens het geringe aantal koninklijken.


  Maak melding

 8. goh, je zou bijna verlangen naar slavernij na het zien van deze misleidende film en serie.

  Echt weer iets van de laffe en huichelachtige nederlander om zijn rol in de geschiedenis van slavernij op deze manier te nuanceren.

  Maar ja….wat verwacht je? Zoals ze zelf claimen is Nederland het meest tolerante land in de wereld. (ze vergeten echter altijd de rest van de zin, namelijk: “het meest tolerant in het tolereren van racism”.)

  Laat Bouta van die miljarden afkomen en een budget ter beschikking stellen, zodat ik het EKTE EKTE verhaal kan verfilmen!

  bouta holla at me.


  Maak melding

 9. Waarom wordt het zo heftig gereageerd op de serie hoe duur was de suiker.
  Niet de blanken alleen schuldig over de slavenhandel, maar de zwarte Afrikanen die heel veel geld hebben verdiend, maar de zwarte Afrikanen willen zelf slaaf worden van de blanken , kijk bij Italië hoe ze proberen naar Europa te komen, zwarte Afrikanen kunnen niet zonder blanken, nu willen ze lliever slaaf zíjn dan dood gaan van de honger. Zwarte Afrikanen kunnen niets toen niet en nu niet.


  Maak melding

 10. @Brussel,
  Naar alle waarschijnlijkheid ben jij een blanke. En zoals altijd weten jullie het beter. Ik denk dat ze jou ouders/voorouders tijdens de razzia’s hebben gemist.


  Maak melding

 11. Doe mij maar Tom & Jerry. Dit is heel goedkope soekroe van een madam die blij is dat ze door de slavernij een luxe leven in Suriname heeft.Schaam je mens!!


  Maak melding

 12. Van de Velde moet je naar de tabak veld toesturen of liever op een nagemaakte suikerplantage, alwaar hij als een slaaf moet leven en werken onder de nazaten v.d. slaven!!

  Deze imbeciel is wit maar zijn hart is erg vies en zwart!!
  De slaven waren zwart maar witte en schone hart!!


  Maak melding

 13. In elke verschrikkelijke periode zijn er ook fatsoenlijke mensen die op een goede manier met elkaar omgaan” aldus Van de Velde.

  165 jaren plus tien, honderd duizenden mensen geketend tot slaaf gemaakt als onmens behandeld verkracht vermoord verkocht gescheiden van vader en moeder geradbraakt aan een vleeshaak opgehangen opgejaagd verdronken uit de boom afgeschoten en zo al nog ergere dingen erbij. Dan durft die rommel van een van de Velde dat commentaar te geven. Mevrouw C Mc Leod, u moest toch ook schamen.


  Maak melding

 14. Het waren er maar ongeveer 2500 blanken( Nederlanders , joden en al) en ongeveer 50.000 slaven in Suriname toen. Zo ja, negers hebben de slavernij in stand gehouden. Niet alleen blanken hadden de zweep maar ook negers. Negerslaven waren de meest enthousiaste marronjagers toen. Hoe denken jullie dat fort boekoe is gevallen. Tot nu toe is dat mentaliteit bij sommige van ons. Overheers willen worden. Maar een slaven film die ik echt wil zien is eentje van Boni en fort boekoe. Eens eindelijk een film waar negers terugvochten ipv dat zielig gedoe.


  Maak melding

 15. Je kan wel een serie maken met 5 uur martelen, verkrachtingen en zweepslagen maar dat is het aankijken niet waard en geeft een vertekend beeld van de geschiedenis.
  De meeste plantages hadden maar weinig slaven en als je die elke dag afroste had je na een half jaar geen arbeidskracht over.
  Dus men leefde met elkaar. Er was een compromie tussen slaven en planters.

  Als je daar een serie over wil maken die het aankijken waard is moeten alle facetten in de serie aanbod komen.
  Dat is naast mishandeling ook liefde, sex en romantiek.

  Maar laten de zeikerds dan zelf een film maken en een script schrijven.


  Maak melding

 16. Ook dit valt binnen het plan om de gitzwarte slavernijgeschiedenis van Nederland te bagatelliseren en een beeld te scheppen dat totaal bezijdens de waarheid is. Hier is ook Cynthia McLoud schuldig aan. Herrinnert u zich nog haar bewering dat de zwarten blij moeten zijn dat onze voorouders ooit tot slaaf zijn gemaakt, omdat ze dan nu niet die beschaving zouden hebben bereikt als thans het geval is? Verfoeilijker kan gewoon niet!! Zij vergeet dan even (opzettelijk) voor het gemak, dat de Afrikanen toen al een bijzondere vorm van ontwikkeling hadden en dat dat door het beestachtige gedrag van de Europeanen teniet is gedaan middels het uit mekaar slaan van georganiseerde gemeenschappen en het roven en moorden van mensen. Wie weet welk niveau van ontwikkeling Afrika nu zou hebben als deze misdaden tegen de menslijkheid niet waren geschied? Laat vd Velde daar eens antwoord op geven en met hem al diegenen die stelselmatig het slavernijverleden bagatelliseren..en ja, mevrouw Cynthia ook.


  Maak melding

 17. Het eerste wat ik dacht toen ik de eerste aflevering van de serie zag was natuurlijk, Oh wat was het heerlijk in de slaventijd. Maar dit conflicteert met het feit dat 10 duizenden slaven het bos zijn ingevlucht op zoek naar vrijheid. Zeker een witte regisseur. Bij een film over zwarten moet er een zwarte regisseur zijn. Zelfs in de niet slaventijd en dan praat ik over de jaren 50 en 60 hadden wij vrijen in Suriname het nog slechter en moeilijker dan in die film wordt gesuggereerd.


  Maak melding

 18. Lea,
  Wordt tijd dat zwarten hun kant van de salvernij gaan verfilmen, net als die geschiedenis boeken over bouterse zijn militaire dictatuur. ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.


  Maak melding

 19. Jullie bagatelliseren al meer als 30 jaren de onderdrukking, genocide, massamoord, vernedering, knechten en achteruigang onder bouterse zijn militaire regime.


  Maak melding

 20. Beste brussel,
  Weet je waarom die afrikanen hier in europa willen komen.
  Omdat heel veel rijkdom uit afrika landen hierna toe gehaald worden en zo kunnen de afrikanen niet profiteren van hun eigen rijkdom,zij komen hier naar toe om een toch klein beetje van de rijkdom te kunnen proeven,wat europa uit die landen heeft (weggehaald).Had een progamma op vpro gezien en de witte man zei vind je het gek dat die afrikanen hierna toe komen,als je het rijkdom van daar weghaald haal die mensen ook van daar weg,nee maar dat doet men niet he brussel,brussel wel goed nadenken.groetjes aan iedereen


  Maak melding

 21. Wat jullie niet begrijpen, is dat er gewoon een boek is verfilmd. Lees eerst het boek maar, voordat je een oordeel velt. Mooi boek, mooie verfilming ervan.


  Maak melding

 22. Beauty is in the eye of the beholder luidt het spreekwoord.
  Als je in de Geschiedenisboeken kijkt van de Nederlanders dan blijken alle Engelse-Hollandse oorlogen begonnen te zijn door Engeland. Kijk je in de geschiedenisboeken van de Engelsen dan blijkt dat alle oorlogen door Nederland te zijn begonnen. Raar he? hetzelfde geld voor de slavernij. vermelding in de Nederlandse geschiedenisboeken: Koning Willem de III heeft de slavernij in de kolonien afgeschaft en wat waren de slaven blij. Verder geen vermeldingen. het wordt tijd dat Surinamers boeken over Suriname gaan schrijven. Zelf Cynthia McLloyd geeft toe dat er enorm is afgeweken van haar boek. Dat wilde ik even kwijt.


  Maak melding

 23. Beste jenn,
  Er is niet gewoon een boek verfilmd.
  Het boek is een historische roman die de de werkelijkheid ook echt romantiseert
  Het verhaal staat verreweg van de werkelijkheid.
  In dit boek wordt weer eens de menselijke kant van de witte slavendrijver uitgelicht.
  Kijk eens hoe mooi en romantisch de slavernij was, is de boodschap!
  En de verfilming, idem dito!
  Als je niet beter weet krijg je nog sympathie voor de slavendrijvers!


  Maak melding

 24. Regenboog,
  Vrees niet, er komt een film over de ware gebeurtenissen van 8 dec en over de militaire dictatuur!
  Die geschiedenis is nog jong en de hoofddader leeft nog. Erger nog, hij heeft het voor het zeggen.
  Hij verbiedt zelfs de leerboeken waar deze geschiedenis in staat.
  Maar geschiedenis schuif je niet even weg onder de mat. Het zit in onze hoofden en harten en het wordt mondeling van ouder op kind overgedragen.
  En de angst zit diep bij de generatie die het heeft meegemaakt, ze durven nog niet.
  Maar als zijn dagen geteld zijn, dan…. dan komt het boek…. en dan de film.
  Dus…..ff geduld aub!

  En..als een zwarte zijn geschiedenis gaat filmen komt er geen witte kijken! De confrontatie is ondraaglijk!


  Maak melding

 25. Mensen waarom maken jullie je druk om een film. Het is een film fictie.
  Waarom doen er geen Surinamers mee met de olympische winterspelen in Sochi?
  Ik bedoel het heeft recent gehageld in Suriname.
  Ik zie Shani Davis goed presteren de Jamaicaanse bobsleeploeg, maar waar blijven de Surinaamse ijs-sporters????
  Brunswijk zou ook heel goed kunnen presteren op de 10 km.


  Maak melding

 26. De essentie van het verhaal is, dat er slavernij was en dat de blanken het er voor het zeggen hadden. Wat hadden jullie willen zien, alleen maar bloed en geweld?
  Dat er slavernij was dat is duidelijk gemaakt in de film, de blanken worden niet weergegeven als lieverds. Zeker niet, integendeel. Dat de blanken de slavernij normaal vonden, dat is ook duidelijk gemaakt. Het is maar hoe je film ziet, als blanke is het niet leuk om hiermee geconfronteerd te worden en als donkere evenmin. En als je vind, dat de boodschap van de film is: kijk eens hoe mooi de slavernij was, dan is dat jouw eigen visie op de film. Zo heb ik de film niet beleefd.


  Maak melding

 27. Cyntia probeert haar eigen straatje schoon te vegen door te laten zien dat ook tijdens de slavernij er liefde mogelijk was tussen de slaaf-in en zijn/haar meester-es.

  Den gransma san libi na ini srafuten sa drai ini den grebie.


  Maak melding

 28. De slavernij was bloed en geweld, verkrachting, kindermisbruik, onthoofding, afhakken van handen en voeten, slaven aan vleeshaken ophangen, achtervolging van marrons door bloedhonden, vierendelen, spaanse bokken enz enz.
  Niets anders dan bloed, zweet en tranen. Dat was de slavernij. En wie er anders over denkt, blijf maar lekker in je fantasie steken. Lekker voor je toch!


  Maak melding

 29. Jenn, het gaat mij niet om JOUW beleving van de film, het gaat om de BEDOELING van de maker, nl het bagatelliseren van het leed dat de Slavernij heeft voortgebracht.
  De maker wil doen overkomen dat het allemaal wel meeviel en dat de slavendrijvers heus niet zo slecht waren. Zie “De hut van Oom Tom”
  En dat jij dat niet zo beleefd hebt, daar gaat het mij niet om, dat is in deze niet belangrijk. Het gaat niet om jou, Snappie??


  Maak melding

 30. Op vrijdag 23 october wordt een standbeeld in commewijne km 32 door ..wie….van slaven geplaatst
  Hoe laat gaat de bus van Go2 en wens een kijkje naar Mindrinetiekreek
  Graag inf


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.