Verzet gouddelvers transmigratiedorp houdt aan

8

PARARAMARIBO/NIEUW KOFFIEKAMP, 4 feb – Gouddelvers uit hete transmigratiedorp Nieuw Koffiekamp blijven aansturen op verzet. De ruim tweehonderd mannen wijken geen millimeter van hun standpunt. Multinational Iamgold mag hen niet laten verwijderen.

Het management van het bedrijf heeft geen geduld meer. De delvers zijn te lang gedoogd op een stuk land dichtbij het dorp. Het land is in concessie afgestaan door de overheid. Er is al gedreigd met verwijdering, mogelijk met hulp van de politie. “De situatie kan elk moment exploderen als er iets verkeerd gaat. We hebben de minister van Justitie & Politie gevraagd om de ontruiming aan te houden”, zegt parlementariër Marinus Bee (Abop) tegenover de Times of Suriname.

Hoe lang het uit te houden, kan niemand zeggen. De gouddelvers vinden dat ze geen andere keus hebben dan te graven in het gebied van Iamgold. Ze vinden overigens dat het gebied hen toebehoort vanwege traditionele rechten voor tribalen. De gouddelvers zeggen geen ontruiming te vrezen en desnoods ‘tot de dood’ te zullen strijden. “Er kan elk moment iets verkeerd gaan”, aldus Bee. Hij probeert te bemiddelen, maar stuit zelf ook op halsstarrigheid aan beide zijden.

8 REACTIES

 1. Bouterse kennende zal er wel gedreigd worden met een Uzi. Desnoods maait hij ze om en belanden ze in een massagraf en case closed. Deze regering is niet van de compromissen. Ze hebben een mondvol over kolonisatie door de witte mannen, intussen verpatsen ze wel land voor een appel en een ei aan dezelfde witte mannen. Hypocriete landverraders.


  Maak melding

 2. Nergens ter wereld kan de eigenaar van het land de mijnbouwrechten claimen. De mijnbouwrechten liggen altijd bij de staat. De eigenaar van de grond of het nu gebaseerd is op gemeenschapsgronden of op privaat eigendom moet gecompenseerd worden voor het verlies aan nut.

  Het gemeenschapsrecht is dus verlies als kostgrond,jachtgebied, recreatieruimte maar nooit het onbeperkt zonder enigerlei voorwaarde exploreren en exploiteren van de bodemschatten.

  Deze mensen moeten goed voorgelicht worden en niet gefaciliteerd worden door dwaallichten als meneer Bee of zijn chef Brunswijk.

  Waar is chef Brunswijk eigenlijk. Hebben de Fransen hem te pakken gekregen.


  Maak melding

 3. “Ze vinden overigens dat het gebied hen toebehoort vanwege traditionele rechten voor tribalen”. Geen enkel grond behoort toe aan wie dan ook. De gronden van Suriname behoren aan ALLE Surinamers. De belastingbetalers in Paramaribo rekenen ook af voor elke Surinamer waar dan ook op Surinaams grondgebied. In dat kader handelend zou je deze criminelen direct moeten oppakken en in staat van beschuldiging stellen van illegale goudwinningspraktijken.


  Maak melding

 4. @Koos de Jong
  Het gaat hier niet om Bouterse maar om breed aanvaard gedrag van mensen die aanspraak maken op iets wat niet van hun is.
  Politici van welke richting dan ook proberen voordeel te behalen door de mensen naar de mond te praten en dingen te beloven die niet waargemaakt en nagekomen kunnen worden.

  Dit is een soort nationale ziekte omdat men altijd die gene wenst te geloven die belooft wat men graag wil horen.
  Deze mensen zijn om de een of andere reden radeloos en met dat soort leiders zijn ze redeloos.

  @Tunewa.
  Het land / de natie is van iedereen echter over de grond zijn wettelijke afspraken gemaakt danwel internationale vonnissen van toepassing.
  Alle grond die niet middels uitgifte of eigendomsbewijs (domeinkantoor registratie) een eigendomstitel heeft is van de Republiek Suriname.

  Echter voor het Binnenland hebben de inheems volkeren/ tribale volkeren middels vonnissen van het Inter Amerikaanse hof voor de rechten van de mens een gebruiksrecht verkregen. Deze volkeren mogen hun gebieden als groep gebruiken volgens de traditionele gebruiken. Indien er exploitatie van buiten af plaats gaat vinden (bij voorbeeld mijnbouw) zal hier over met het betreffende volk, vooraf volgens de besluitvormings tradities van het volk, een afspraak gemaakt moeten worden.

  Helaas houd niemand zich aan de letter en de geest van dit vonnis. Het gevolg is dat iedereen maar wat roept over bezit en rechten en dat belanghebbende politici voor wat publiciteit iedereen van alles op de mouw spelden.

  Het is te triest voor woorden. Indien men goed omzou gaan met de situatie was er voor iedereen een goed belegde boterham zonder dat het land vernield wordt.
  Alleen dat zou sneu zijn voor de politici en de hun bevriende concessiehouders, machine houders en caberet uitbaters.


  Maak melding

 5. De gouddelvers zeggen geen ontruiming te vrezen en desnoods ‘tot de dood’ te zullen strijden. “Er kan elk moment iets verkeerd gaan”, aldus Bee. Hij probeert te bemiddelen, maar stuit zelf ook op halsstarrigheid aan beide zijden……halsstarrigheid aan beide zijden…ze hebben deze halsstarrigheid van hun afgod didibri….die erook alles zal doen om in het machtscentrum te blijven, desnoods tot de dood. Ma kut……sinds het aantreden van de Meka Combinatie is haar werkwijze bijna identiek als tussen 1980-1982 maar ook daarna. Loze beloften,volk en de oliedomme aanhangers voorhouden. Ondertussen roven,stelen en bedriegen de paarse misleiders en lijders open en bloot. De afgang naar Suribabwe wordt een feit, is een kwestie van tijd en zolang paarse geboefte die grote concessies op hun naam hebben hebzucht en machtzucht uitstralen, net zoalng zullen vele domme aanhangers hen navolgen, maar dan in de misdaad.


  Maak melding

 6. JoJo, denk wel zeker dat je eea op Bouterse kunt betrekken. Deze regering vertoont dictatoriale trekjes en transparantie en het sluiten van compromissen is ver te zoeken. Een goede regeringsleider zou gesprekken aan gaan met deze groep mensen. Wat er nu gedaan wordt is nog meer olie op het vuur gooien. Natuurlijk weten we allemaal dat deze mensen geen aanspraak kunnen maken op het grond en dat weten ze zelf ook. Op zijn minst had de regering deze mensen een alternatief kunnen bieden.

  Bouterse had de bevolking een goudenkerst beloofd. We zijn een jaar later en de bevolking staat nog steeds met lege handen. En dat men nu radeloos is verbaast mij niet.
  Deze regering is niet in staat om het land naar grotere hoogtes te leiden. En geloof me dit is nog het begin. In alle lagen van de beroepsbevolking rommelt het.


  Maak melding

 7. @Jo Jo

  Ey-ye, na sa a de.

  Zoals gewoonlijk wordt er tijdens zulke akties te koffikamp flink drugs gebruikt. o.a. marihuana is er bij de vleet.

  Nu even iets anders; Kort voordat de staatsolie was gestart met het bedrijf in Saramacca, sijpelde olie zelf uit de grond en waren er vaten vol daarvan opgeslagen te Tamanredjo op een perceel. het was onbeheerd en een landbouwer vond toen uit, dat hij zijn tractor daarmede kon rijden.Hij maakte 15 jaren gebruik daarvan om zijn tractor te rijden. Hij heeft dus voedsel geproduceerd voor het volk.In plaats dat hem hard had gelachen om het feit,had de inspekteur van politie Dielbandhoesingh hem opgesloten. Erg vind ik. Dan moet men Koffiekampers ook opsluiten, de wet is er.Een voorbeeld kan gesteld worden.

  Als de regering overgaat tot ontruiming,dan is het volkomen gedekt door de wet.


  Maak melding

 8. Hier is het boemerang-effect, want deze mensen werden toen door DDB aangestuurd tegen president Venetiaan. Op last van DDB werd de regering toentertijd gechanteerd met o.a. het opblazen van de stuwdam.
  Het slechte wat nu uitkomt in ons land de zaden van werden jaren geleden door de moordenaar/drugsdealer president nu gezaaid.
  De inzaai van DDB toen oogsten wij nu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.