Surinamers door het dolle heen na hagelbuitje

60

PARAMARIBO, 17 jan – Burgers in de wijken Uitvlugt, Flora en Nieuwweergevonden wisten niet wat ze hoorden, zagen en voelden. Hagel. Volgens de Meteorologische dienst betreft het een ook voor Suriname niet vreemd verschijnsel en is het niet de eerste keer.“Wat ik nooit gedacht had thuis te beleven!”, riep een oudere dame in de wijk Uitvlugt. Ze had net haar dochter in Nederland aan de lijn, toen ze het erg hoorde donderen op het dak.

Ze dacht eerst dat het vreselijk hard regende. Meer mensen renden woningen of winkelzaken uit en konden een glimpje vangen. Mensen stonden op straat met de handen open om het allemaal te voelen. Sommigen dachten dat er stenen op hun dak werden gegooid. Ook autobestuurders en andere deelnemers aan het verkeer melden ‘vallende ijsblokjes.’ Het duurde volgens de meldingen niet lang, hooguit enkele minuten. Op de sociale media gonsde het ineens: “We hebben hagel in onze hand vastgehouden, het was er echt.”

Bij de brandweer en ook de politie kwamen meldingen binnen, alle uit het zuiden van Paramaribo. Opmerkelijk is dat het na enkele dagen zonnig weer, nu regent in een groot deel van de kuststrook. De hagelbui lijkt beperkt te zijn geweest tot het zuiden van Paramaribo. Er zijn lui die het verschijnsel toeschrijven aan ‘goddelijke interventie’. Surinamers zouden terug moeten op het ‘juiste spoor.’

VIDEO: “Het regent ijs…” 🙂


60 REACTIES

 1. In de jaren zestig waren er zeer grote blokken ijs gevallen in de Van Hattemweg.Ik kan ze geen hagel noemen maar misschien Kanonkogels.
  Recent was er te Mawakaboweg gevallen en dat waren hagels nu weer te Paramaribo zuid. Bij mij viel geen hagel,maar het werd ijskoud. Ik ben blij dat ik zonder de dure ticket van SLM te kopen toch Holland heb kunnen ervaren.


  Maak melding

 2. Tja, hagel in Suriname – dat verwacht je helemaal niet! Ik zou ook graag een verklaring voor dit verschijnsel in een tropisch land willen hebben. Hoe kan dat, moeten we ons nou ook gaan voorbereiden op sneeuwbuien en winterse kou???
  Ik ben er wel erg van geschrokken want het maakte een vreselijke herrie op mijn dak en natuurlijk ook bij de buren………..
  Zou het gezegde toch wel kloppen: bij God en in Suriname is (bijna) alles mogelijk…………


  Maak melding

 3. @Noah
  Het is inderdaad een voorbode van,
  dat drastische verandering zal kopen in de heerschappij van Suriname
  dat recht en wet wederom zijn intrede zal doen in Sur
  dat wij ons niet meer hoeven te verlochenen in het buitenland
  dat wij trots op ons land zullen zijn
  dat het economisch stabiel zal zijn
  dat buitenlandse investeerders wederom interesse zullen hebben om te investeren in ons land
  Bovenstaande weet ik, daar net toen Santokhi de zegen van almachtige afsmeekte, het begon te hagelen met regen die alles boven Paramaribo wilde schoonmaken.


  Maak melding

 4. Ik heb mijn familie in europa gebeld voor een winter jas.
  Ik kan niet wachten om sneeuw te zien…Ik ben direct naar uitvlugt geweest, wat een drukte op straat, fille, alleen om hagel te zien, maar helaas, niks meer gezien….


  Maak melding

 5. Ik heb het vele malen verteld aan de surinamers: is suriname voorbereidt op zulke situatie s. Door de alle boringen en afgravingen wordt su geteisterd door natuur rampen . Ik denk dat dit een van de voorbodes zijn. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar vrees toch voor een soort van tsunami in suriname op niet al te lange termijn. Letop mensen dit is geen kwestie van helderziend of voorspellingen maar de realiteit wat zich nu afspeeld in suriname.


  Maak melding

 6. Forumers, Reageerders, Odi odi.

  IS DIT EEN VOORPROEFJE VAN DE KOMENDE (WINTER) IN SU.?

  Alle Bewoners van het prachtige Kokos district Coronie, alvast verzamelen.

  Namens ANTON PISPAAl, gaan wij in Paramaribo GRATIS (ijsklontjes) ophalen.

  Er zijn reeds (gratis) bussen beschikbaar gesteld.
  Dus wij blijven vervolgens steeds het HOOFD KOEL houden.


  Maak melding

 7. In de jaren 1965-1970 was er ook sprake van dagenlang barre kou. Bovenlaag water was veranderd in dun laagje ijs en (spijs)olie raakte bevroren. Een extra deken was echt nodig.Ik kan mij herinneren dat er vuur werd aangestoken om warm te blijven.
  Vraag het maar aan de ouderen en historici als Emile Wijntuin en Shanti Sardjoe.
  Ik heb genoten.


  Maak melding

 8. Suriname is nog steeds deel van Nederland.

  Zelfs het weer is het daarmee eens !

  Nu nog de politieke nietsnutten die de onafhankelijkheid terugdraaien !


  Maak melding

 9. Het zou geen ” VERRASSING ” zijn geweest indien men in SURMARBMO beschikte over een goed FUNCTIONERENDE METEOROLOGISCHE DIENST.

  Ik herinner me dat er jaren geleden IEDERE DAG uitgebreid aandacht werd besteed aan de WEERSVERWACHTINGEN vóór of ná het middagnieuws bulletin van radio Apintie.

  Wat heeft de NATUUR nog in petto voor het vaderland zou men zich nu moeten afvragen ????

  Vorig jaar waren het SPONTANE RUKWINDEN en nu een SPONTAAN HAGELBUITJE. Een “eye opener ” voor bezitters van autos om te gaan informeren bij de verzekering hoe het zit met deze soort schadeclaims in SURMARBO ???

  CHAVÉZ önskar dig en trevlig helg !


  Maak melding

 10. @ HELDERZIENDE.

  Een vraagje aan jouw;als je Vader bent,en je hebt 5 kinderen
  en twee ervan zijn Criminelen, dan ga je ze toch niet alle 5
  straffen ?

  Begin mij de Lotto cijfers van alle EU landen te geven als een lukuman bent, no span jo finni wan sanni tu tè mi winnie a bigi tjaka tjaka !!!!!

  Begin maar je postrekeningnummer en je pincode aan mij te
  geven.

  Grasbarki de amdere Bonu mang,lang leve de LOL.


  Maak melding

 11. Hagel in Europa is geen fenomeen,maar in Sranang is vreemd.
  De aarde is bezig een omwenteling te maken,straks wordt het in EU warm en in Sranang koud.Dan kunnen jullie daar in Sranang zelfs zien, hoe het voor ons moeilijk is om s´morgens naar je werk te gaan en andersom.


  Maak melding

 12. Steeds als er een grote stroom van Chinezen naar Sur.plaats vindt,komen er hagel buien in hun kielzog voor.Chinezen kunnen nu eenmaal niet omgaan met natuur en de uitvloeisel daarvan blijven hun achter volgen.Nog even en we hebben ook Chinese lucht.


  Maak melding

 13. Alles zegen komt van boven…zegt men weleens. Ach, nou krijgen de Chinezen de schuld. Het zijn toch heel ijverige mensen die zich wel moeten houden aan de wetten van het land Suriname. Maar de regering van Suriname laat hen toe in zulke grote getale, iemand verdient er kennelijk aan. En zolang wij als volk ons mond houde, zal dit doorgaan. Straks zijn de Surinamers in de minderheid en de Assemblee en Regering bestaat alleen maar uit Chinezen en Guyanezen.


  Maak melding

 14. @ HENKES

  ik vind het helemaal geen verkeerde opmerking van jou. Integendeel.
  Wat ik in feite bedoel met het laatste gedeelte van mijn reactie is namelijk het volgende; zie de website van ASSURIA.

  http://www.assuria.sr/verzekeringen/verkeer/casco

  Je ziet vervolgens een opsomming van gevallen waartegen iemand verzekerd is. Een daarvan is GLASBREUK. Zou er ook worden uitgekeerd indien iemand GLASSCHADE had opgelopen vanwege het HAGELBUITJE dat zoals iedereen weet ZELDEN voorkomt in SURMARBO ????

  Dat is de strekking van mijn opmerking.

  Zoals jij zegt is het wat SURINAME betreft een weersfenomeen dat eens in de duizend jaar voorkomt maar een GLASBREUK is een GLASBREUK en ik vraag mij af hoe de verzekering dit uitzonderlijk geval zou beoordelen ???

  Hälsningar från CHAVÉZ.


  Maak melding

 15. @JOHN D

  het is al zo ver dat de Chinezen aan de touwtjes trekken.De assemblee en regering hebben wel degelijk Suri gezichten maar ze zijn afhankelijk van de China.Alle projecten worden door de chinezen gefinancieerd.
  En dan mag de China man bezittingen,gronden en wat dies zijt,
  bezitten in Sur.Maar dat recht hebben ze mensen onthouden die wel in Sur geboren zijn.[PSA].Om maar de chinezen niet in een concurrentie strijd te storten.


  Maak melding

 16. @ Beste Hugo CHAVÉVEZ Hahahahaahaahaawooi..haha..

  Mijn vraag aan jou of U is,van waar is je of U afkomst?

  En waarover hebt U of jij over?en wat is SURMARBMO!!!!.
  Waarom SURMARBO in plaats van zonder omslag SURINAME!
  Mensen wees attent op je achterhoede!! No joke’s.Dit is behaaglijk en er zullen nog meer van zulke affaire’s in de toekomst{in SURINAME}plaatsvinden met zeer schrikwekkende aanzienlijke rampen.Eenvoudigweg NATUURVERANDERINGEN!en dit kunnen we tegemoet zien.En nog
  Tapa a foto je see hahahaaaa tapa a moterkap fu a wagi je see soso laai{weti} gee de mang sa e snofi en de kan kibri gee DINO ina freezer fu deng. Soso faya lobi… Hahahahahahahahaha.aha.ahci..


  Maak melding

 17. Suriname is verrast, bang en tegelijkertijd enthousiast. Het is de eerste keer daar we dit mee maken in ons lang. AUB geen negatieve uitlatingen als of we achterlijk zijn want daar baal ik van.

  Surinaamse die ook in SURINAME woont!!!!!


  Maak melding

 18. HELLLLLUUUUUUUP!!!!!
  Kondremangs, Chandisten of Boutisten maakt niet uit; we moeten de strijdbijl nu begraven.
  Suriname is in rep en roer; w’eh k@ wan blok ijs.
  Winterjassen gevraagd alsjeblieft; mijn voorkeur gaat uit naar thermo-pakken met ingebouwde centrale verwarming.
  De voedselpakketten hebben vooralsnog geen prioriteit. Dat komt nog wel over 9 maanden als de geboortegolf (als gevolg van deze kouwe hagelbui) z’n hoogtepunt bereikt.
  Stuur die jassen snel snel snel want m’e kowru no kek@.
  Vooral met mijn neef SRA heb ik het erg te doen; z’n lendendoekje werkt thans als een hete druppel op een ijsrots in de Noordpool.
  Dus lieve kondremangs daar aan de warme Noordzee, GAUW DIE WINTERJASSEN.


  Maak melding

 19. 17 jan. 2014

  Het hagelen is eerder voorgekomen is Suriname.

  In de tropen komen cumulonimbuswolken (aambeeldwolken) vaker voor. Uit deze type wolken komen de zware onweersbuien, maar af-en-toe valt daaruit ook hagel.

  Dit is afhankelijk van de hoogte die deze wolk kan bereiken, de zeer lage temperatuur aan de top, de grootte van de ontstane hagel en of de afstand van de basis van die cumulonimbuswolk tot de grond koud genoeg is om het smelten van die hagel te vertragen.Anders valt er gewoon wel wat zware regen, met het karakter van grotere druppels.

  Doordat de basis van zo een cumulonimbus wolk max. maar enkele kilometers breed kan worden, is dit verschijnsel, onder tropische omstandigheden, beperkt tot een klein gebied.

  Srika weet dat in 1937 (Joden Savanne/Cordon Pad), 1963 (Commewijne) en 1975 (te Kwatta)gehageld heeft.

  Doordat dit verschijnsel nu is vastgelegd kan gerust gezegd worden dat hagel ook in Suriname voorkomt. Het kan zo weer zijn dat het morgen ergens in Suriname weer hagelt.

  Welke cumulonimbus hagelt Srika neer met minpunten?
  Srika


  Maak melding

 20. Kistere eeft et ke-akeld in ons land.
  Dus vandaak ik eb kauw de bus kepakt van Coronie na Flora omdat ik ook wil zien die ijs oe zij val uit die lukt.
  Met kleine vertraking van 8 uur ik kom aan in Flora.
  Je wil niet keloof maar toen ik kom aan in Flora, al die ijs was op.
  Den vervloekte Flora sma njang alla ijs fos mi doro.


  Maak melding

 21. Augustus 1958 was ook het geval! mooi mang! nu was het een stukje olland in Uriname!! nu weten ze wat en hoe het is voor de harde Surinaamse werkers in Holland, hoe ze aan hun geld komen in de kou!! Niet zomaar kom je aan de €€€€€€’s het gaat niet makkelijk!! het is zo gezegd en zo gedaan!!

  No spang!! komt goed!! over 33 jaren alweer Hagel! en wie weet sjeneeeuw!!!


  Maak melding

 22. @pARANam,dan moet je eerst toestemming vragen aan je president,want je weet hij is geen fan van de noordzee.
  Voor het gemak gaan jullie bij de chinezen moeten aanklopen.
  Hun zijn de zaken partners van de chinezen.


  Maak melding

 23. @@Emiel uit Coronie jij was de boosdoener, vandaar de hagels verdwenen in de vorm van water!! moeder aarde heeft het opgezogen!!!

  Lang geleden nam ook iemand met de boot ijs uit Paramaribo naar Coronie, vast gebonden met een touw, gezakt in het water en toen hij thuis aankwam, was de ijs ook op!! zijn opmerking was dat de vissen het ijs had opgegeten!!! mooi he!!!


  Maak melding

 24. Er zijn lui die het verschijnsel toeschrijven aan ‘goddelijke interventie’. Surinamers zouden terug moeten op het ‘juiste spoor.’

  haha, Surinamers zijn ontspoord????????
  mooi gezegd. Ik bedoel het niet negatief hoor. Ik gun het de bewoners van suriname het van harte.
  Maar het is een natuurverschijnsel.


  Maak melding

 25. Ik heb nog winterkleding/winterjassen met voering uit Alaska/Canada die Eskimo’s, twee huiden boven elkaar dragen/ dragen en leren jassen met binnen voering met of zonder bontkraag voor Suri’s voor een nader over een te komen prijs. De wintermode 2013/2014 nog leverbaar. Klassiek met een twist voor 2013/2014 en voor degene die van stijl houden. Goed en betrouwbaar. Met deze jassen ben je winterproof. In SU!, su hagelslag of hagelproof. wintersokken, winterboots; telescopische wandelstokken, ijsbijlen/pickel,sneeuwschoenen,

  Verder ook verkrijgbaar ovenwanten om de handen te beschermen tegen hagelslagen als knikkers zo groot.

  Ook enkele wintermutsen, sjaals. Skibrillen om de ogen goed te beschermen, waardoor men alles voor en om zich heen goed en duidelijk waar kan nemen. Ook googlebrillen en -horloge leverbaar. Verder termo ondergoed en termokleding/zie google. Voor zowel de dames, heren, kids en de aller kleintjes. Aan iedereen wordt gedacht ook de heel hoog bejaarden in de su politiek.

  Suri’s! Voor allerlei winterkleding/artikelen moet je bij de winterkoning zijn, waardoor je winterproof ben. Noem maar op en wij hebben het. winterbanden, skikleding, eskimokleding,/ eskimohuiden, u kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het.

  scott on the rocks, Jägermeister/zie google, alleen als het ijs en ijskoud is.

  komt snel, wees er snel bij, want op is op! Wie eerst komt, die eerst maal, waardoor u verzekerd ben van de volgende su hagelslag. Hagelslag!? Ook leverbaar voor de boterham.

  joe kan tan drapé, wik a hagel kon. Tan drapé wik a hagel kon!!!


  Maak melding

 26. Gtasbarki:”@ Helderziende
  Een vraagje aan jouw;als je Vader bent,en je hebt 5 kinderen
  en twee ervan zijn Criminelen, dan ga je ze toch niet alle 5
  straffen ?”

  Ja natuurlijk want die andere drie kijken toe , doen niets en zijn daarom mede schuldig


  Maak melding

 27. @passant,
  Heb je ook sneeuwkettink.
  Dat heb ik nodik voor het kevel de edele poort van mijn liefje Alice Amafo onderkesneeuwd raakt.
  Mijn maat is 40 cm lang en doorsnee van 7 cm.


  Maak melding

 28. God is Boos! Als ze niet eens weten hoe het komt dat het hagelt dichtbij de evenaar hoe kunnen ze dan nou weten hoe oud de aarde is! Het zal niet lang meer duren voordat de aarde vergaat!


  Maak melding

 29. Toen ik dat hoorde ben ik gelijk een ticket gaan boeken om via Schiphol naar Paramaribo te vliegen zodat ik dat ook kan meemaken in Suriname, maar alle vluchten waren uitverkocht. Jammer dus nu wachten totdat het gaat sneeuwen


  Maak melding

 30. ok mensen…..vooral of enkel en alleen de heren onder ons..dit is wraak van de boegroes in watervorm, dus je weet wat je te doen staat. Dames de natuur heeft alles al gegeven, verlang niet meer please.


  Maak melding

 31. Nou ik kon het niet geloven ook al wist ik dat de gene van wie ik het vernam het niet loog… maar heel apart… ja het is toch een gekke gewaarwording

  hagel in de tropen LOL


  Maak melding

 32. Tjonge tjonge hahahah ineens zijn Surinamers hier harde werkers in de kou hahahaha ,kan kloppen hoor, ze zijn de enige allochtonen die de kou trotseren echte echte hahahahah.

  iemand maakte een goede opmerking :Surinamers zijn dom ,ga je denken als je sommige reaktie’s leest. pffff,als het nodig zou zijn he:wie heeft die mottenballen(jassen enz.)nodig gelijk dat opschepperig gedoe over zendingen pffff.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.