donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBedrijf opzetten in Suriname nog tijdrovend

Bedrijf opzetten in Suriname nog tijdrovend

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 jan – Het duurt nog steeds veel te lang voor ondernemers een naamloze vennootschap kunnen opzetten in Suriname. Volgens de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-notarissen zijn er nog aardig wat mankementen op te lossen aan het ondernemingsklimaat. Weliswaar is veel verbeterd sinds het aantreden van de huidige regering.

De afhandeling van aanvragen voor oprichting van een naamloze vennootschap duurt niet meer jarenlang. “Soms wordt de aanvraag zelfs binnen een week afgehandeld, maar meestal duurt het twee tot drie weken”, zegt Anneke Chin A Lin, secretaris van de vereniging, tegenover de Ware Tijd. Aangezien ondernemen en investeren vaak aankomen op snel beslissen, mag het dus toch iets sneller. Chin A Lin is ervan overtuigd dat het ook echt nog sneller kan. De verplichte verklaring van geen bezwaar zou namelijk kunnen worden afgeschaft.

Die verklaring wordt verstrekt door het kabinet van de vicepresident. Afwijzing van aanvragen voor de verklaring zijn er zelden of nooit. Volgens Chin A Lin geeft dit al aan dat de verklaring in feite overbodig is. Vicepresident Robert Ameerali heeft zich in zijn vorig leven als voorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken, altijd gestoord aan de bureaucratie. Chin A Lin wil nog meer afrekening met bureaucratie zien. Suriname moet de concurrentie binnen de Caraïbische Gemeenschap, Caricom, aankunnen. In sommige Caricom-landen duurt het oprichten van een naamloze vennootschap nog geen week.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

37 REACTIES
  1. Het kost minstens enkele minuten om het geld op tafel te leggen eerder jou vergunning te krijgen en om alles af te ronden moet dit enkele keren gebeuren.
    Zo tijdrovend is het niet om m.b.v. tjoekoe je zaken gedaan te krijgen.
    Dus investeerders opgelet: neem de juiste houding en de juiste attituden en het oprichten van een rechtspersoon is zo gebeurt.


    Maak melding
  2. India is een van de snelst groeiende economische machten ter wereld, maar heeft nogal de reputatie een infrastructurele ramp te zijn. Om aan dat laatste wat te doen, is onder andere Shivaji International Airport in Mumbai flink onder handen genomen. De gloednieuwe T2-terminal. De totale kosten van de renovatie van het vliegveld zijn ongeveer 2 miljard dollar. Daarom zeg ik, zoek samenwerking met India. Straks gaat Jetairways niet in Brussel maar op Schiphol landen. Van Schiphol vliegen naar Suriname kan velen malen goedkoper worden als Suriname met zijn Open Sky gaat samenwerken met Jetairways. Als de vliegtickets goedkoper worden zullen meer SurNed naar Suriname reizen en zullen meer deviezen opleveren voor Suriname. Reken maar zelf uit als één SurNed gemiddeld 1000 euro meeneemt naar Suriname.


    Maak melding
  3. Ik snap het niet: als ik particulier(familie)lening afsluit in Nederland en het geleend geld laat overboeken naar mijn bankrekening in Sur, dan moet ik over dat geld alvast belasting betalen. Ingewikkeld.


    Maak melding
  4. Bidden verandert de wereld niet, maar bidden verandert de mens en de mens verandert de wereld.

    Albert Einstein

    Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


    Maak melding
  5. Wat is NIET tijdrovend in SU?
    Zelfs het aansteken van een pagara lukt niet in één keer. De lucifers breken in tweeën 😉
    En als je de instanties nodig hebt, zorg voor een volle tank, eten en drinken voor onderweg, een boek om te lezen tijdens het wachten, een flinke portie geduld en zelfbeheersing.
    Want voor je neus wordt er een bordje geschoven ” gesloten ” met de mededeling ” ik ga schaften” nadat je al een tijd in de rij hebt gestaan.

    Tjuku is het toverwoord!! Binnen no time krijg je alles voor mekaar. Alles!!

    Ma tok, mi lobi Sranang! Mi kan waka soso futu, noso weri slipper her’ jari.


    Maak melding
  6. Wat weet deze eendagskuiken mw chin a lin van zaken doen af. De realiteit is weerbarstiger dan de boekenkennis die zij verkondigd, corruptie viert hoogtij en besmet de ambtelijke molen.


    Maak melding
  7. PARAMARIBO, 10 jan – Het duurt nog steeds veel te lang voor ondernemers een naamloze vennootschap kunnen opzetten in Suriname. Volgens de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-notarissen zijn er nog aardig wat mankementen op te lossen aan het ondernemingsklimaat. Weliswaar is veel verbeterd sinds het aantreden van de huidige regering.

    als er veel verbeterd is,’dan zijn wij goed onderweg.
    en wij gaan door.


    Maak melding
  8. ▂▂
    ▌ |
    ▌ G+ Hij gaat mij >>FILEREN
    ▌ /▌\
    ▌ / \

    ████████████

    Suriname 2015 verkiezing jaar
    Voor al die VHPERS en consorten
    Kies de Boot naar India of de KNOOP!


    Maak melding
  9. Meflouw China lin,
    Wat kom je me veltellen.
    Ik ben volige week uit China velhuisd naal Suliname. De papielen vool deze velhuizing walen binnen 2 dagen gelegeld.
    Meteen bij aankomst heb ik velgunning aangevlaagd voor de N.V. Hondenslagelij. Je weet el zijn nu heel veel Chinezen in Suliname die glaag hondevlees lusten. Je weet chinezen eten ook alles wat viel poten heeft; behalve die tafel waalaan ze zitten bij het eten.
    Die velgunning vool die N.V. heeft me vele duizenden dollals ondel diezelfde tafel gekost. Maal die velgunning had ik al na dlie dagen.
    Ook u meflouw China Li kan weldla bij ons hondenvlees betlekken.
    Ik galandeel u ook dat Suliname binnen een paal weken vlij is van loslopende stlaathonden.


    Maak melding
  10. Off topic

    Bron Starnieuws.

    “Uitvallen computersysteem legt financieel verkeer lam.
    Het computersysteem bij de Directe Belastingen is compleet uitgevallen.
    Zelfs mensen die belasting willen betalen, kunnen dat niet.
    Het systeem is erg verouderd en met kunst en vliegwerk werd het in stand gehouden. Laten we hopen dat de data niet verloren zijn gegaan, want dan is de ramp compleet.”

    unquote

    Hebben ze daar geen gedegen calamiteitenplan waarin opgenomen de uitwijkmogelijkheden indien zich dergelijke calamiteiten voordoen?
    Nooit gehoord van back-ups?

    Belastingfraudeurs, SLA JE SLAG!


    Maak melding
  11. @ You Know Who

    Suriname kent geen BV als rechtsvorm. Enige is een NV, een Stichting, een Vereniging of zoals velen doen een eigen zaak beginnen en geen belasting betalen want je hoeft niet geregistreerd te taan.


    Maak melding
  12. Het is al lastig om als Surinamer een eigen bedrijfje te beginnen, laat staan als je buitenlandse investeerder bent.
    Suriname heeft nog steeds niet door, dat buitenlands kapitaal – zeker in een periode, dat het minder goed gaat – een absolute vereiste is om financieel te kunnen overleven.
    Dat ligt vooral aan het ambtenarenapparaat.
    Ook als het gaat om eigen landgenoten wil iedereen een graantje meepikken.
    Dat lukte misschien 20 jaar geleden nog wel, maar anno 2014 worden heel andere eisen gesteld door buitenlandse investeerders.
    Het is alleen zo jammer, dat in ons land nog niet is doorgedrongen.
    Als je de tv bekijkt, wordt je bedolven onder allerlei trainingen en sessies, die bij de overheid worden georganiseerd om het gedrag van de Surinaamse ambtenaar te veranderen, maar …………… het lukt maar niet.
    Toch zal bij de overheid een omslag moeten plaatsvinden om het opzetten van een eigen bedrijf te vergemakkelijken.
    Ieder jaar zakken we opnieuw op de wereldranglijst als het gaat om hoe investeringvriendelijk wij zijn.
    Dat is eigenlijk om te huilen en iets om over na te denken, maar ja, dat is een groot probleem in ons land.
    We denken liever aan onszelf, dan na te denken over de vraag, hoe we het beter zouden kunnen krijgen.
    It’s a bloody shame.


    Maak melding
  13. Investeren in Suriname heeft voor een buitenlander geen enkele zin.

    Een goede vriend van mij heeft van de Surinaamse overheid een groot stuk land toegewezen gekregen om een agrarisch bedrijf op te zetten. Maar als SurNed moet het stuk land in een Surinaamse stichting worden ondergebracht. Op zich is dit verdedigbaar, ware het niet dat minimaal een persoon met de Surinaamse nationaliteit als voorzitter in het bestuur dient plaats te nemen.

    Aangezien het stuk land dan voor minstens de helft op naam van deze Surinamer staat, kan hij ook alle rechten uitoefenen op de door jou als SurNed gedane investeringen.

    Rendementen uit de investeringen komen hem rechtens ook voor de helft toe.

    Dit is de grootste struikelblok voor SurNeds om in Suriname te investeren.

    In het geval van mijn goede vriend zijn om deze reden buitenlandse investeerders afgehaakt, ook banken zijn niet happig geweest om kredieten te verstrekken.

    Surinamers en de Surinaamse regering denken dat het land ter grootte van 160.000 vierkante kilometers alleen hun toekomt.

    Maar een flink deel van het land komt ook de SurNeds toe krachtens de toescheidingsovereenkomst uit 1975.

    Dit feit ligt aan de basis van de laatst aangenomen PSA wet. Alle politieke partijen, ook de VHP , delen dezelfde mening: het uitsluiten van de SurNeds van hun aanspraken op het gezamenlijke Surinaamse grondgebied.

    Ze verdelen de buit onderling wel en wij SurNeds mogen alleen investeren in het land als een Surinamer ervan mee profiteert. Ook de PSA zal hier geen verandering in brengen. De SurNeds mogen ook onder deze PSA wet nog steeds niet, zonder een Surinamer als mede-eigenaar, alleen in aanmerking komen voor een stuk land.

    Wordt nu eens wakker mede SurNeds: wij zijn de varkens in Suriname aan het vetmesten, maar diezelfde varkens zullen ons nooit een enkele blik waardig gunnen.


    Maak melding
  14. @ Michael zaterdag 01:51 uur

    Jou openingszin wil ik aanvullen met het volgende.

    Investeren in Suriname heeft voor een BUITENLANDER geen enkele zin ………omdat de ONBETROUWBAARHEID daar HOOGTIJ viert.

    1-dubieuze NOTARISSEN
    2-veel ZAKKENVULLERS onder de ADVOCATEN
    3- 99,99% CORRUPTIEVE NIETSNUTTERS onder de noemer “AMBTENAAR”
    4-UITBUITERS onder VRIENDEN, KENNISSEN en FAMILIE
    5-POLITIE en het TUIG VAN DE RICHEL zijn niet van elkaar te onderscheiden.
    6-INCAPABELE PARLEMENTARIËRS en MINISTERS
    7-CRIMINELEN in het OVERHEIDSAPPARAAT
    8- En zéér SLECHT voor een BEDRIJF is een land vol WERKSCHUWE burgers.
    9-Niet te vergeten…. CREEPY STAATSADVISEURS !!!!

    Kortom, investeren in SURMARBO…….een GIGANTISCHE RISICO als je het mij vraagt.

    CHAVÉZ önskar dig en solig helg !


    Maak melding
  15. Het alleen tijdrovend voor avonturiers en gelukzoekers, die geen greintje risico willen nemen of lopen. Die gigantische Chinese panden en pandjes doen WELL anders vermoeden.


    Maak melding
  16. Wordt depressief van al de info’s. Een aantal familieleden en kennissen zijn al gestart met bedrijven en vragen wanneer mijn bedrijf start. 230 ha eigendom geërfd. Delegatie Nederlands bedrijf al 2 keren geweest voor oriëntatie. Hebben plan goed bevonden. bereid kapitaal van een veelvoud met zes nullen beschikbaar te stellen. Maaar……jullie standpunten…..straks is dat land ook weg….en hou schulden over. Oooooh…hoofdpijn


    Maak melding
  17. @ Rufus.
    In eerste instantie schrijf je dat je belasting moet betalen over geleend geld dat naar Suriname is overgemaakt.
    Dit kan niet, behalve natuurlijk als het zwart verdiend geld betreft.
    En dat verhaal over die 230ha. Als ik zo’n lap grond geërfd had zou ik geen enkele financierder nodig hebben en op eigen kracht mijn bedrijf verwezenlijken. Hoe ik het ga doen? In verstrek geen gratis adviezen meer.
    Dus sorry, jouw verhalen lijken mij zeer sterk en overtrokken.


    Maak melding
  18. @John
    Het vervelende is dat veel VERHALEN sterk overtrokken worden omdat men de feiten niet registreert. Echter een keihard gegeven is dat op een gezonde manier ondernemen in Suriname heel erg moeilijk is.

    Een simpele BV bestaat er helaas niet en de mallotige NV’s en Stichtingen maken alles complex en vervelend. Surinamers zijn verliefd op hun stichtingen omdat ze met gemeenschapsgelden gefinancierd worden en niet met bloed zweet en tranen bij elkaar geploeterd eigen vermogen.
    Stichtingen en hun bestuurders halen helaas allerlei rare trucs uit met als gevolg veel problemen en vooral veel wantrouwen. Voor ondernemers en financiers is zeggenschap over hun belang en inbreng van groot belang. Een andere zaak van groot belang is of men bezit makkelijk kan verkopen indien men iets anders wil of moet gaan doen.

    Een onderneming of bezittingen van ondernemingen zijn in Suriname onverkoopbaar omdat er geen echt liquide ondernemers zijn of men altijd denkt het zelf goedkoper en beter te kunnen met een Stichtingkje. Het ontbreekt voor ondernemen aan de allerbelangrijkste factor “VERTROUWEN” de eerste impuls is altijd wat neemt hij of zij van mij in plaats wat is hij waard voor mij of wat is de waarde van het voorstel voor mij.

    Bijvoorbeeld: Hoeveel kansen er ook liggen in de houtsector kan men alleen exporteren als rondhout naar China. Goedkoop en met weinig toegevoegde waarde.
    Verwerkt hout is in Suriname 50% duurder dan elders in de wereld, omdat men te klein is (grootse verwerkt 22.500 m3/ jaar) en niet de power heeft om te investeren.
    Wij hebben een voorstel gedaan om duurzaam de productie en locale verwerking te verhogen met 1.000.000 m3 rondhout = 330.000 m3 verwerkt hout/ jaar. We zijn mislukt omdat de regering het te moeilijk vindt om meerdere ministeries samen te laten werken en een van de ministers een brief van de president aan hem gewoon niet beantwoord.

    Ik heb mijn leer geld betaald en ben zelfs op het hoogste niveau tegen de lamp gelopen. Dat is heel jammer voor Suriname omdat het heel veel gebracht zou hebben.
    Wij wachten op een volgende regering die niet vooraf 20% wil maar beloond wil worden op basis van prestaties.


    Maak melding
  19. ray en soortgenoten ,jullie zijn en blijven steken in jullie manarie.hoe lang hebben jullie regeringen aan de macht gezeten en niets gedaan !!!,afgeven op anderen kan een ieder ,so so poorlai ,wang taliban e tang wang taliban ,ze willen niet erkennen dat santhoki segebai ook een soort genoot is maat feiten liegen niet .als het nou een afghaan ,een pakistani,een srilankaan allemaal zelfde .dat kasten systeem en dat eigen soort denken van jullie gaat niet in su gebeuren nooit never nunka .bouta is niet weg te denken ,hij is blijft en zal de sterke man van su blijven zolang dit Surinaamse volk dat wil .niet het buitenland gaat dat bepalen .
    bouta kraktie mie mang .


    Maak melding
  20. @John
    Beste John: het is een feit. Meer kan ik je niet vertellen. En inderdaad hiermee wil ik de grotere groep confronteren. Ik woon zelf op het land.


    Maak melding
  21. @ Perko.

    Ik vertrouw mijn schaduw nog geen eens, laat staan een ander.
    En vooral wat duku betreft,jammer dat mijn hond geen leningen afsluit,die vertouw ik voor 100% procent.
    Hij heeft me nooit belazerd, hèh Boefie.


    Maak melding
  22. Wat ik uit de reactie haal en wat ik zelf ervaar is dat het lastig is om een onderneming te starten in Suriname. Ze zouden die produkten en diensten leveren, vooral voor de export moeten stimuleren. Produkten met toegevoegde waarde leveren meer op dan gewoon grondstoffen. Procedures en bureaucratie moeten daarom geminimaliseerd worden. We kunnen zien dat de DDB regering de afgelopen 3,5 jaar weinig aan heeft gedaan. Áls verdedigen wordt vaak gebruikt dat vorige regeringen daar niets aan hebben gedaan, interesseert me niet. Als je president DDB aankondigd dat hij de productie- en agrarische sector (voedselschuur weet je nog) gaat stimuleren moet hij dat DOEN.

    Maar in Suriname is men gefixeerd op hoe men de ander zo snel mogelijk geld afhandig kan maken. Deze mentaliteit zie je ook bij de overheid. Daardoor ben je als ondernemer genoodzaakt allerlei onconventionele paden te bewandelen om zaken in orde te krijgen. De hele PSA regeling maakt het voor SURNEDS niet eenvoudiger om in Suriname te ondernemen. De voordelen moeten nog blijken.


    Maak melding
  23. De NDP havikken zoals Abrahams, Naarendorp, Graanoogst daarentegen hebben geen enkel probleem om zaken als vergunningen voor elkaar te krijgen. Ze worden vanuit de hoogste top gefaciliteerd.

    Eerlijke ondernemers krijgen geen overheidsopdrachten bij openbare aanbesteding, ook zal zijn ze de helft goedkoper.
    Machines voor EBS (nu al eentje stuk) en beveilingsauto’s worden onderhands uitbesteed aan vrienden.
    Eerlijk ondernemen moet in Suriname nog ontwikkeld en gestimuleerd worden.


    Maak melding
  24. @R.Lalbhadoer. Dat heeft Einstein nooit gezegd! Zoals alle nadenkende mensen is Einstein een atheïst. Dit is wat Einstein heeft gezegd over bidden.

    “Scientific research is based on the idea that everything that takes place is determined by laws of nature, and therefore this holds for the action of people. For this reason, a research scientist will hardly be inclined to believe that events could be influenced by a prayer, i.e. by a wish addressed to a Supernatural Being.” [Albert Einstein, 1936, responding to a child who wrote and asked if scientists pray. Source: “Albert Einstein: The Human Side”, Edited by Helen Dukas and Banesh Hoffmann]


    Maak melding
  25. Ook onder een andere regering met een andere president zal er weinig veranderen in Suriname.

    Alleen een nieuwe generatie in Nederland geboren en getogen SurNeds zal verandering kunnen brengen in dat land.

    SurNeds zijn opgegroeid in een cultuur van compromissen sluiten, de zogenaamde poldercultuur, hebben andere karaktereigenschappen en zijn heel milieu-bewust.

    Een aparte staat binnen de grenzen van Suriname, een status aparte a la Aruba of een provincie van Nederland a la Bonaire, waarin de SurNeds met behoud van hun eigen identiteit en Nederlandse nationaliteit een nieuwe toekomst kunnen opbouwen, zou ook in het belang van Suriname zijn. Denk aan meer toerisme, kennis over landbouw, finance, techniek en last but not least de hogere consumenten bestedingen.

    Het land Suriname is groot genoeg om aan deze voorwaarden te voldoen, alleen de politieke wil om dit te realiseren moet eerst onderkend worden door de Surinamers en hun politieke leiders. Surinamers en SurNeds zijn aan elkaar veroordeeld en moeten samen en naast elkaar in een andere staatsvorm met elkaar aan de toekomst werken.

    De kennis en vermogen van de SurNeds kan Suriname naar nieuwe hoogten stuwen.

    De vraag is of de volgende president van Suriname bereid is om een handreiking te doen naar de SurNeds. Ook de volgende president zal uitgaan van dezelfde arrogantie.

    Hoe je ook wendt of keert: de helft van het oorspronkelijke Surinaamse volk woont in het voormalige moederland en is, ondanks allerlei verwoede pogingen van de Surinaamse regeringen in de afgelopen 40 jaar, niet bereid gebleken om afstand te doen van haar verworven maatschappelijke en culturele verbondenheid met Nederland.

    Het zal wel blijven bij plannenmakerij, zoals het de afgelopen 40 jaar ook is gebeurd, maar ik voorzie geen enkele wezenlijke verandering in het beleid van Suriname.

    Een handjevol politici en hun handlangers zullen doorgaan met het graai cultuur.

    De enige redding van het ooit zo mooie en welvarende land is een nieuwe generatie uit Nederland die de hele zaak daar overneemt en tot een economische succes brengt.

    Een ding is zeker: de geboren SurNeds en hun kinderen en kleinkinderen zullen anders heel gauw gaan vervreemden van hun geboorteland Suriname.

    Tenzij in Suriname de oogkleppen nu worden weggehaald en men hun achterlijke wantrouwen jegens de SurNeds laat varen. Alleen dan is het tij nog te keren.

    Quote

    Santokhi: ‘De tijd van nyang, dringi, prisiri is voorbij’

    13 Jan, 2014

    VHP-jongeren van Commewijne hebben een billboard geschonken aan VHP-voorzitter Chan Santokhi. (Foto: ASP) ”De tijd van nyang, dringi, prisiri is voorbij, want de VHP stevent recht af op de verkiezingswinst”. Dit zijn de woorden van een opgetogen voorzitter van de VHP Chan Santokhi zondag bij de Opo Yari bijeenkomst in Commewijne. De organisatie lag in handen van de jongerenraad van Commewijne onder leiding van Dhiraj Soekhai.

    Santokhi haalde flink uit naar, wat hij noemt, het verspillingsgedrag van de regering. Volgens de politicus heeft de regering totaal gefaald op diverse gebieden zoals onderwijs, agrarische sector en ondernemerschap. ”Als wij aan de macht komen, moeten wij als eerste met een herstelprogramma komen, omdat er een cultuur is gekweekt door deze regering om corruptie in stand te houden. Corruptie begint een norm te worden in Suriname. Kijk maar eens naar de armoede. Criminaliteit is gestegen en het geweld blijft maar steeds toenemen. Ik raad de minister van Justitie en Politie aan om ook te gaan onderzoeken welke factoren ertoe leiden dat er ook nog geweld wordt gebruikt tegen politieambtenaren”, aldus Santokhi.

    Herstel gezag
    Hij zegt dat in plaats van dat iemand binnen de regering opstaat om een halt toe te roepen aan de corruptie, eenieder juist mee geniet. Hij beloofde de aanwezige mensen wederom respect voor het gezag en de rechterlijke macht, als de VHP weer aan de macht komt. Ook zal zijn partij zich onder andere richten op herstel van het onderwijs zoals het introduceren van arbeidsgerichte studiemogelijkheden in Suriname. ”Ook ondernemerschap moet gestimuleerd worden. Elke sector moet worden gestimuleerd op basis van wat de markt vraagt”. Santokhi zegt dat de VHP ervoor gaat zorgen dat ze aan de macht komt. ”De strijd is reeds begonnen”.

    Soekhai zei dat zelfs president Desi Bouterse bang is voor Santokhi, omdat deze niet openlijk zijn naam durfde te noemen tijdens de jaarafsluiting van de NDP. ”De president noemde andere namen, omdat hij bang is. Hij durft niets. Maar onze voorzitter durft wel en wij gaan voor de strijd”, zei Soekhai. De jongerenraad gaf aan Santokhi een billboard als cadeau waarop staat: ‘Its time for a Chan(ge)’.
    ”Wij hebben binnen tien dagen dit alles voorbereid”, zegt Soekhai. De bedoeling van deze bijeenkomst was een terugblik te geven van beleid en bestuur over het jaar 2013. Ook het programma van de viering van de 65ste verjaardag werd even doorgenomen. Op de bijeenkomst waren ook aanwezig de VHP-parlementariërs Sheilendra Girjasing, Ganeshkumar Kandhai, Mahinder Jogi en toppers van andere partijen.

    Unquote

    bron: starnieuws


    Maak melding
  26. Niemand komt investeren in Suriname. Alleen uitbuiten voor eigen gewin en wegwezen. Waar is billinton vandaag?
    De brazilianen zijn hier om snel rijk te worden op manieren dat ze niet in brazilie konden doen. De chinezen om het land in 25 jaren over te nemen.En surinamers mogen nog de wetten maken en coca doen, voor de rest mogen ze als bewakers en taxi chauffeurs werken.
    Groeten uit Paramaribo


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES