Drempel sociale steun Surinaams gezin omlaag

2

PARAMARIBO, 10 jan – De drempel voor Sociale steun voor gezinnen gaat drastisch omlaag. Dit zegt minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo. In 2014 worden twee speciale programma’s uitgevoerd. Het gaat dan om ‘gezinnen in financiële nood, die de basis missen om over de drempel te stappen bij financiële instellingen van Sozavo.’

Die drempels hebben veelal te maken met bureaucratie in een systeem dat zich maar niet kan aanpassen aan de behoeften van de eigen samenleving. Nu is aangeklopt bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Die heeft een miljoenenprogramma lopen voor ‘effectieve steun aan gezinnen. Op voorwaarde dat kinderen regelmatig de school en de dokter bezoeken, wordt een bedrag uitgekeerd. Sozavo heeft het lokaal vertaald in twee programma’s, Bromki fu Tamara (bloemen van morgen, red.) en Kraka yu Srefi (versterk jezelf, red.). Ruim tweeduizend gezinnen in het kustgebied worden geholpen en nog eens duizend in rurale gebieden.

Volgens Amafo gaat het er vooral om de hulp op den duur overbodig te maken. Sozavo heeft eerder het programma Voedselzekerheid uitgevoerd. “Hierin komt de zelfredzaamheid die Sozavo propageert tot uiting”, zegt Amafo tegenover de Times of Suriname. Vrouwen, in veel gevallen de ouder, is geleerd moderne technologie te gebruiken bij de productie van voedsel. Het gaat dan om vrouwen in rurale gebieden. “Het beleid voor het gezin zal versterkt worden. Hierbij wordt in acht genomen het scheppen en herscheppen van condities voor sociale zekerheid en bestaansgaranties. Mensen kunnen zo hun denken veranderen en hun eigen leefomstandigheden en die van de gemeenschap waartoe zij behoren”, aldus Amafo.

2 REACTIES

  1. Als je goed om jou heen kijkt dan zie je dat dit allemaal de schuld van deze criminele regering is. Waarom, want kijk je naar de bouwplaatsen dan zie enkel en alleen Chinezen aan het werk, waarom omdat het om zeer goedkope arbeidskrachten gaat. Het zal niet lang meer duren of Surinamers zullen Aziaten als werkgever hebben, en deze werkgevers hebben nog nooit van CAO gehoord, dus maak jouw borst nat. Door deze corruptelingen worden de eigen mensen op zo’n manier uit de markt geprijsd, we krijgen weer net als toen, met de schandalige leuzen van; koti tyin à no syin. Dus, men heeft liever onder betaalde arbeiders in dienst die nooit tegenspreken en alles goedvinden wat de baas zegt, en dit heeft nu een massale vlucht genomen, terwijl de achterban een droge worst wordt voor gehouden. Nog geen twee weken geleden schreeuwde de moordenaar nog dati; moni de, wat hij bedoelde was monopoly geld waarschijnlijk. Want de kas is leeg op de bodem na, en maar mooi weer spelen naar het buitenland toe, dat men St. Lucia geld gaat schenken terwijl het Surinaamse volk in grote armoede leeft. Wel weet ik als het goed is, zal het bij belofte blijven. Want nog steeds wachten vele schuldeisers nog op hun geld, wel stevend men nu op inflatie koers af wat natuurlijk tot devaluatie van de SRD tot gevolg zal hebben.


    Maak melding

  2. De problemen die in de samenleving zijn, zijn onstaan omdat er mensen op dit ministerie het niveau niet hebben om diegene te ondersteunen die voor hulp bij de Sociale Zaken aankloppen. Overduidelijk kan je stellen dat deze “zogenaamde” ambtenaren niet geschikt zijn om met medemensen om te gaan, zij ontberen zelfs socialevaardigheden. Je zou voor de grap – of als proef op de som – naar hun onderwijs niveau moeten informeren. Dan zal je merken dat de meeste niet eens de lagere school hebben doorlopen. Alleen al het feit wanneer je een onderhoud hebt met een zogenaamde “functionaris” dan merk je hoe gebrekkig zij de taal beheersen. Je kan ze gewoon Asociale ambtenaren/functionaris noemen bij de Sociale Zaken. We moeten af van het systeem van dat ministeries door enkel en alleen één partij geclaimd wordt en daarbij wordt niet naar kwaliteit maar naar kwantiteit gekeken. Door dit systeem stagneer je de ontwikkeling van de vooruitgang. En zo zie je dat de politiekepartijen niet met het landsbelang bezig zijn, maar met eigen- en partijbelangen en dit verwerpelijk systeem is niet van vandaag. Mede hierdoor is Suriname geen stap vooruit gekomen, maar achteruitgang kan je constateren. En steeds zonder schroom naar de Noordzee wijzen en niet zelf voor de spiegel willen staan. Want zolang we de gekwalificeerde negeren of uitsluiten zal het niet anders gaan/worden. Kijk naar het gene wat Barbados heeft gedaan om echt te bezuinigen een groot deel van de ambtenaren ontslagen. Natuurlijk is dit ondenkbaar in Suriname, omdat het om “stemvee” gaat en hoewel zij geen millimeter productie leveren, deze “uitkering trekkers”, dat zijn het. Want hoe je het wendt of keert, Suriname is het enige land waar de overheid de “grootste werkgever” is en juist dit systeem houdt de vooruitgang tegen. Dit omdat er geen productie geleverd wordt en met deze criminele gezagdragers moet je ook geen integere investeerders verwachten.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.