Indiase heli’s Surinaams leger verschepingsklaar

56

PARAMARIBO, 28 dec – De Druv helikopters in India zijn zo goed als verschepingsklaar. Dit zegt minister Lamuré Latour van Defensie. Bij het leger wordt nog steeds reikhalzend uitgekeken, hoewel het al jaren duurt. Volgens Latour heeft Suriname zowat alles gedaan wat er te doen valt.

Het grootste deel van de kostprijs, ruim vijftien miljoen dollar, is al overgemaakt. “Dat de training van de piloten op zich laat wachten, ligt niet aan ons. We wachten op het sein van India”, zegt Latour tegenover de Ware Tijd. De piloten zouden al ruim een jaar terug naar India zijn vertrokken, volgens een oude afspraak. Ook een technisch team zou toen deelnemen aan een training van bijna een halfjaar. De helikopters zelf zouden al in 2010 zijn geleverd.

Het kwam er maar iet van om tot nog toe duistere redenen. Steeds weer werd aangekondigd in Paramaribo dat de toestellen er aankwamen. De toestellen zijn in 2009 besteld door de regering Venetiaan. De technici zijn intussen opgeleid en volgens Latour worden de piloten begin 2014 in India verwacht. Onlangs zei Melvin Linscheer, veiligheidsadviseur van president Desiré Bouterse, dat de helikopters niet geschikt waren voor de langeafstandsbehoeften van het leger.

Bekijk ook:

56 REACTIES

 1. waardeloos die indiase spullen ,suriname had beter moeten weten dat ze liever tweede handse helicopters van amerika of duitsland kocht in plaats die helicopters van india die echt en dan ook echt niets voorstellen .triest voor die centjes allemaal weggegooit geld.


  Maak melding

 2. Het Surinaamse leger zal altijd als een grap gezien worden.
  Nooit een conflict gewonnen, niet in staat het land te verdedigen en onschuldige burger slachtoffers gemaakt.

  Dit had via aanbesteding moeten gaan. Dan zou nooit voor deze helikopter zijn gekozen.
  Nederland kon vroeger kiezen voor de Amerikaanse Apache of de Frans Duitse Tigre. Het is de Apache geworden omdat die veel beter is en de beste gevechtshelikopter ter wereld is.

  Het Surinaamse leger heeft werkpaarden nodig en geen domme stadshelikopters als de Druv.

  Een CH-47 Chinook, een Eurocopter AS532 Cougar of een UH-60 Black Hawk waren perfecte opties voor het Surinaamse leger geweest.

  Maarja de regering Venetiaan werd altijd neergezet als een regering die het zogenaamd beter weet. Men heeft gekozen voor de slechtse en goedkoopste opties.


  Maak melding

 3. NOU, het is even afwachten wat de NPS/VHP nog steeds hiervan vindt kijken naar goedkoop is duurkoop en VENE kocht het zeker op advies van CHAN hoeveel hebben ze verdient want nu hoor je niks van de PROFESOREN.


  Maak melding

 4. Wie zegt dat de DHRUV HELI’S niet geschikt zouden zijn voor SU.?

  Google zelf maar voor meer achtergrond info. over de DHRUV.
  Zie Afbeeldingen van div. DHRUV HELI’S uitvoeringen w.o.
  (werkpaarden).

  Ecuador’s Air Force Completely Satisfied with DHRUV HELI’S

  En er zijn nog meer Zuid-Amerikaanse landen die belangstelling hebben voor de DHRUV HELI’S.
  Dat kan je ook lezen via:
  Indian Military Begins To Receive Upgraded DHRUV HELI’S.


  Maak melding

 5. @ FER E

  Ze zijn geschikt voor Su maar niet geschikt voor alle behoeftes van het Surinaamse leger.

  Jam Equador is tevreden. Maar Equador heeft naast de DHRUV nog 4 andere typen helicopters (waaronder de AS532 Eurocopter die ik beschreef) die het leger gebruikt.

  Geen enkel Zuid Amerikaans land (behalve Suriname)heeft ALLEEN de DHRUV in bezit. Daarnaast hebben ze ook andere typen helicopters in bezit.

  Naast de DHRUV heeft Suriname ook andere en betere helikopsters nodig om het functioneren van het leger zo efficient mogelijk te maken.


  Maak melding

 6. Het is een vene Sardjoe deal geweest. Tokie zit achter de schermen gewoon deze deal te saboteren tot hij aan de “macht” komt. Opzeggen deze handel en kijk uit naar een betere deal ergens anders.


  Maak melding

 7. @boegroe, je spreek je zelfs tegen… Als iemand kritiek heeft schreeuw je het van de daken dat ze deze regering niets gunnen en daarom kom Suriname niet voorruit.

  ==Lees maar wat je zelfs opschrijft….

  =Vreemd genoeg staat dit onderaan geschreven>>>>
  Onlangs zei Melvin Linscheer, veiligheidsadviseur van president Desiré Bouterse, dat de helikopters niet geschikt waren voor de langeafstandsbehoeften van het leger.

  =Zie wat nu bovenaan staat>>>>>
  De Druv helikopters in India zijn zo goed als verschepingsklaar. Dit zegt minister Lamuré Latour van Defensie. Bij het leger wordt nog steeds reikhalzend uitgekeken, hoewel het al jaren duurt. Volgens Latour heeft Suriname zowat alles gedaan wat er te doen valt.

  =Wie houd wie nou voor de gek!!!!!!


  Maak melding

 8. Stuur ons eerst asap die heli’s.
  Daarna – indien middelen beschikbaar – zullen wij de trainingen volgen.

  Yours sincerely
  Winston Lackin


  Maak melding

 9. Ik heb ook liever een Volvo dan de Suzuki waar ik nu in rijdt, wat niet wil zeggen dat de laatste niet voldoet, alleen het is tering naar de nering zetten, geldt dat ook niet voor Suriname, tenzij ze er heel florisant voor staan, waar ik dus weer niets van geloof.
  Dat ding vliegt echt wel van A naar B, het kan altijd beter , maar ook minder en er hoeven geen luchtgevechten mee uitgevoerd te worden, tenzij ze ingezet gaan worden om de Guyanezen uit de Tigri driehoek weg te jagen, wat ik dus ook niet op die manier zie gebeuren


  Maak melding

 10. wie maakt wie nu wat wijs.
  Linscheer noemt het een blunder terwijl de minister latour met smart op de dingen zit te wachten. Natuurlijk is een Apache als gevechtshelikopter of een Black Hawke als multifunctionele helikopter superieur aan een Dhruv Helikopter alleen voor de prijs van 1 Black Hawke of Apache kan men 6 Dhruvs kopen of wel met het nu uitgegeven geld kan men 1/2 Apache oid kopen. Voor de rest is er weinig mis met de Dhruv voor werken onder Surinaamse omstandigheden (zie link)

  http://en.wikipedia.org/wiki/HAL_Dhruv

  Om terug te komen op de worden van Linscheer omtrent de beperkte actie radius. Voor een Helikopter is die best redelijk 320 km gevechtsactie radius en voor transport kan er er ruim 800 km afgelegd worden. Heel Suriname kan dus bestreken worden. Het laatste betekend dat de heer Linscheer niet op de hoogte is van de specificaties en zich niet verdiept heeft in de gebruiksdoeleinden.

  Jammer, Veel geschreeuw en weinig wol.


  Maak melding

 11. Een Prins Alexander fiets ziet er mooi uit, die is gemaakt voor de fietspaden van Nederland, maar is ongeschikt voor de Surinaamse wegen, na een jaar kun je die bij het grofvuil doen, een fiets uit India ziet er niet zo mooi uit, die worden in India gebruikt om tegelijkertijd vader, moeder, twee kinderen, een koe en gras te vervoeren en dat allemaal op wegen die veel op de Surinaamse lijken, die fietsen gaan in Suriname jarenlang mee. Suriname kan ook een hoge snelheidstrein gemaakt in Frankrijk of Japan aanschaffen om te gaan rijden tussen Paramaribo en Para of we kunnen genoegen nemen met een stoomtram (dan komt de droom van Bouterse misschien uit). Hetzelfde geldt voor helikopters; niet omdat er elders in de wereld Black Hawks gemaakt worden, wil dat zeggen dat Suriname die onder de huidige omstandigheden ook kan/moet aanschaffen en dat de minder geavanceerde Druvs uit India niet zullen voldoen in Suriname. Of we kopen nu de goedkopere Indiase heli’s of we wachten nog 100 jaar totdat we zo ver zijn om tweede- of derdehandse Black Hawks aan te schaffen.


  Maak melding

 12. @ JoJo

  Ik kan zo zien dat je geen verstand hebt van zaken.
  Zoals ik al eerder zei. Surinaams leger heeft werkpaarden nodig.

  Een Black Hawk was beter geweest. Reden waarom:
  1. Meer capacititeit (Kan meer vracht, personeel en meer gewonden vervoeren. Perfecte helicopter voor reddingsoperaties. Kijk maar in Afghanistan)
  2. Kan 2200 km vliegen. DHRUV maar 827.
  3. Kan externe vracht vervoeren. (Zeer belangrijk voor het leger)
  Wanneer het leger materiaal nodig heeft dat moet worden verplaatst zoals voertuigen of een care package is de BlackHawk in staat dit te doen in tegenstelling tot de DHRUV.

  Het is alleen zinvol om DHRUV’s aan te schaffen als het Surinaams leger al andere typen helikopters in het bezit had maar dat heeft het leger niet.

  Laten we het omdraaien. Wat als het Amerikaans leger geen enkele andere type helikopter had dan alleen maar de DHRUV’s. Dan zou het Amerikaanse leger nooit zo succesvol zijn geweest. DHRUV zal het Surinaamse leger weinig vooruit brengen want het kan maar weinig taken van het leger uitvoeren.


  Maak melding

 13. Aboikoni, ik zie dat je veel weet van helikopters, maar van kosten baten analyse weet je misschien minder of daar hou je geen rekening mee. Om het grof te stellen, als we Black Hawks aanschaffen hebben we straks niet genoeg te vreten in Suriname, de bevolking gaat dan roepen, wat moeten we eten, brood met Black Hawk zeker? Van Paramaribo naar Kwamalasamuto is het ruim geschat 400 km. de DHRUF kan 827 km ver vliegen de Black Hawk 2200 km., dat is dus net zo’n verschil als tussen de hoge snelheidstrein (360 km/uur)en de stoomtram (60 km/uur) waar ik het over had, we hoeven in Suriname niet 2200 km ver te kunnen vliegen, we willen Argentinië toch niet aanvallen, we moeten in staat zijn mensen en materieel binnen de grenzen van Suriname met onze helikopters te vervoeren en daar is de DHRUV goed genoeg voor. Amerika wil een leger erop na houden waar ze overal in de wereld mee kunnen ingrijpen, Suriname wil dat niet (we willen niet eens in Tigri ingrijpen), wij hoeven niet even veel typen helikopters als Amerika te hebben.


  Maak melding

 14. @ henkes

  Gelijk heb je. Van kosten analyse weet ik niks. Maar het gaat om onze defensie en die heeft gewoon niet de nodige middelen.
  Trouwens dat van die Black Hawk was maar een voorbeeld hoor, hoeft niet per se een Black Hawk te zijn.

  Kijk die DHRUV is een lichte helikopter. Het Surinaamse leger is geen Surinam Airways. Je kan niet een heel leger dienen met maar 2 lichte helikopters.

  Je zegt:
  we moeten in staat zijn mensen en materieel binnen de grenzen van Suriname met onze helikopters te vervoeren en daar is de DHRUV goed genoeg voor

  Is niet helemaal waar. Die helikopters die ik heb opgenoemd kunnen meer mensen vervoeren én kunnen externe vracht dus meer materiaal vervoeren zoals legervoertuigen.
  DHRUV’s kunnen dat niet.

  Daarom zeg ik. Het Surinaamse leger heeft werkpaarden nodig. Helikopters die in staat zijn meer taken te verrichten en meer aankunnen. Kost wat, ben ik met je eens,maar dan heb je ook echt wat. Je koopt ook gewone auto maar een terreinwagen als je in een gebied woont waar de wegen slecht zijn.


  Maak melding

 15. Die Dhruv helis hebben onlangs hun grote waarde bewezen bij de evacuaties in Jharkand (India) na een rampzalige overstroming.
  Ze zijn heel geschikt om op grote hoogte, in zowel hitte als vrieskou te vliegen en het aantal icidenten is gering.
  Bovendien schijnt de besturing aangenaam en makkelijk te zijn.
  De militaire variant heet de LCH (Light Combat Helicopter).
  Meer info: bharat-rakshak.com/NAVY/Aviation/Aircraft/123-HAL-Dhruv.html


  Maak melding

 16. In Suriname kan het wel -30 worden in de winter daarom is een kou bestendige herschroefvliegtuig wel handig. Hahaha!

  Ik noem dit een Surinaamse Fyra-project!


  Maak melding

 17. @Aboikone
  Allereerst is er zijn onder leiding van het Nationale Leger bewust gekozen voor 3 lichte helikopters.
  Ik weet genoeg van Helikopters om iets van hun modus operandi te weten en te beseffen dat in Suriname geen enkele behoefte is aan een Black Hawk. Wat voor behoefte is is er in het binnenland aan voertuigen, houwitzers of ander zwaar materieel. Een Jungel inzet vergt lichtmaterieel en voor de rest is Suriname bereikbaar over de weg of wat daar voor doorgaat.

  U moet zich ook eens afvragen of het nationale leger in staat zal zijn om een Black Hawk te onderhouden en in de lucht te houden. Niet alleen qua kunde maar vooral qua budget. Aangezien een Black Hawk minimaal 2 maal meer kost dan deze Indiaase lucht bromfietsen en je minimaal 2 helikopters moet hebben om altijd te kunnen vliegen betekend dat men voor deze functie geen $ 15.000.000 maar minimaal $ 60.000.000 zal moeten kunnen investeren.

  Voeg hier aan toe dat de VS ook nog bereid moet zijn te willen leveren aan Suriname en de dat de producent haar imago niet op het spel wil zetten voor een minimale levering aan Suriname.

  Het gaat om het hele plaatje en niet wat de beste is. Het leger bepaald nut en noodzaak de politiek wat het kan of wil betalen. Het gaat om het hele plaatje en niet om wat de allerbeste is.
  Ik zou ook wel een Porsche 911 willen rijden (vind ik het beste) maar moet mij tevreden stellen met iets veel bescheidener vervoer.


  Maak melding

 18. Tijdens de regeer periode van de VHP met een dementerende president Venitiaan die geen macht had alleen maar de titel president heeft de VHP met haar moederland INDIA frauderende en corrupte zaken afgesloten. Dit bewijs nogmaals Bouterse haalde goede kwaliteit Kustwachtschepen van Frankrijk en de VHP vond het te duur en onnodig ze hadden die schepen liever bij hun moederland India gehaald. Tijdens de regeer periode van de VHP hebben ze helikopters besteld van India voor de Surinaamse defensie. Wie in Godsnaam gaat helikopters bij India kopen die je met een Jachtgeweer uit de lucht schiet net als kleiduif schieten. Suriname had betere en goedkopere opties zoals de Zuid-Afrikaanse Rooivalk aanval helikopter, Russische tweedehands met Ka-52 gevechtshelikopter, Chinese aanvalshelikopters WZ-8. franse gevechtshelikopter tweedehands 100% beter dan India, zelf Zweedse gevechtshelikopter is veel beter. Probleem is INDIA regeert Suriname Via de VHP en daar lig het gevaar voor Suriname als een natie, daarom moeten wij met strafbare wetten komen om te verkomen dat buitenlandse naties het Surinaamse beleid vaststellen.


  Maak melding

 19. IRA,lees goed praat goed ik zeg niet dat ze niet goed zijn maar hoop niet dat goedkoop duurkoop word en dat er dan niks gezegd zal worden ik hoop juist dat ze goed zijn want het is beter voor SU en ook dat er aan verdient is door VENE en CHAN want ook als het in CHINA was gehaald hoor je weer waarom niet in EUROPA en zo dus klagen doen we altijd.


  Maak melding

 20. De NPS is de VHP tegemoet gekomen en men heeft daarom de helikopters in India besteld.Er is helemaal geen transparantie achter deze deal.Deze Indiase helikopters worden straks een gebed zonder eind in Suriname.Vanaf het begin kampt dit project met problemen. De helikopters worden niet op tijd geleverd.De piloten moeten nog naar India om getraind te worden.Dus de helikopters zullen werkloos op de grond blijven staan omdat er geen geoefende piloten zijn om met dit type te vliegen.

  Suriname had beter de Kamov-32 kunnen bestellen of de Mil-17.Deze helikopters zijn een zware werkpaarden, en worden in de meest zware weesromstandigheden en gebieden ter wereld en op de zuidpool ingezet door o.a. de VN.
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kamov_Ka-32_A12.jpg


  Maak melding

 21. De duurdere heli’s hebben meer mogelijkheden, maar zijn ook flink duurder in aanschaf en onderhoud.
  Amerikanen eisen een controle-plicht: de VS moet het recht hebben ten allen tijde te kunnen controleren hoe je hun wapens gebruikt.
  Russische levering van onderdelen laat veel te wensen over: de Indiers kunnen je het een en ander vertellen daarover.
  Gezien de prijs-kwaliteit verhouding en de Surinaamse behoefte denk ik dat de Dhruv best wel een goede keus is.
  Bovendien heeft India Suriname een creditline verleent voor de aanschaf, wat natuurlijk gunstig is voor Suriname.
  Liever 3 goedkopere Dhruvs (je weet dan zeker dat tenminste een altijd functioneert, ze zijn ook best wel betrouwbaar) dan een dure voor dezelfde prijs, die ook nog lang op de grond zal staan als er iets mis gaat.


  Maak melding

 22. Ik geef het op. De meeste hier snappen er werkelijk geen hol van.

  Als ik een groot gezin heb of ik heb m’n eigen bedrijfje dan koop ik ook geen tweepersoons auto. Ik koop een ruime gezinsauto of een bedrijfsbusje. Pas als ik die in bezit heb, kan ik daarnaast een twee persoons auto kopen.

  Zelfde met de DHRUV. Surinaams leger is beter af als ze 1 helikopter kopen die aan de meeste behoeftes weet te voldoen ipv van 2 of 3 kleine helikopters die maar aan een paar behoeftes kunnen voldoen.

  Alle legers hebben transportvliegtuigen of transporthelikopters. Wat heeft Suriname?
  Alle legers die gebruik maken van de DHRUV helikopsters hebben daarnaast ook andere helikoptsers in hun bezit.
  De DHRUV kan namelijk niet alle taken van een leger uitvoeren.

  Ik zeg niet dat de DHRUV een slechte helikopter is. Maar 3 DHRUV helikopters zijn niet in staat om aan alle behoeftes van het Surinaams leger te voldoen.


  Maak melding

 23. Aboikoni,

  Best wel logisch wat je zegt. Het is echter een centenkwestie geworden. India is van plan binnen 1 a 2 jaar wat zwaardere helicopters af te stoten voor nieuwe. Misschien dat Suriname daar iets mee kan.
  Wel is het zo dat je met slechts 1 helicopter de risico loopt dat je helemmal geen luchtcapaciteit meer hebt als er iets mis gaat.
  Voor het snel verplaatsen van een tank/truck/zware spullen heb je inderdaad meer aan een zwaardere heli.
  Aan de andere kant kun je met 3 Dhruvs meer mensen verplaatsen dan met 1 Mi-17.
  Ik zie Suriname echter niet gauw (pantser)voertuigen door de lucht verplaatsen. Dan moet er echt haast bij zijn dat het binnen enkele uren geleverd moet zijn. Hoe vaak zal dat voorkomen?


  Maak melding

 24. De deal rond de aanschaf van de Indiase helikopters is een foute,valse en corrupte erfenis van de NPS/VHP regering.Het stinkt van begin tot eind.Het is een beerput vol met diarree,met linksdraaiende stinkende corruptie en foute politici,enz.

  Het lag aanvankelijk in de bedoeling dat Suriname drie Chetak helikopters in India zou kopen.De Chetak helikopter is de Indiase versie van de Franse Alouette helikopter.Deze helikopter wordt in India in licentie gebouwd.Tot verbazing van buitenstaanders wordt het contract veranderd van Chetak naar Dhruv helikopters.Bepaalde figurern hebben met deze ommezwaai meer commissies naar zich geloosd.

  http://gov.sr/sr/ministerie-van-defensie/actueel/technici-luchtmacht-naar-india-voor-bijscholing.aspx


  Maak melding

 25. Satya, je verhaal m.b.t. de onderdelen die India van Rusland moet betrekken klopt voor geen meter.Alle wapens en vliegtuigen die India koopt komen voor 82% uit Rusland.Ook in 2013 heeft India grote aankopen in Rusland gedaan.Ik zou als land geen zeer grote aankopen doen bij een leverancier die geen onderdelen kan leveren.Dus je verhaal is uit de lucht gezogen.

  Ook wat betreft het vervoeren van passagiers maak je een fout met de MI-17.De MI-17 kan 32 passagiers vervoeren.In een Mil-17 gaan twee Dhruv helicopters.


  Maak melding

 26. RobG,

  De Indiers kopen de laatste jaren steeds meer spullen van de VS en Europa. Dit heeft voor bezorgdheid gezorgd bij de Russen. Ten eerste leveren de Russen niet op tijd, ten tweede zitten er veel niet goed werkende exemplaren bij en ten derde kosten hun onderdelen veel, worden ze niet op tijd geleverd en zijn soms van slechte kwaliteit en ze komen vaak hun contractuele verplichtingen niet na. Een voorbeeld: de kanonnen van de T-72 tanks zijn van zo’n slechte kwaliteit dat ze regelmatig barsten na het afvuren. In het contractr stond dat de Russen de volledige technologie zouden overdragen aan de Indiers voor de fabricage, de Russen lapten dit aan hun laars hoewel hiervoor betaald was.

  Betreffende de Dhruv: tijdens de reddingsoperaties in Jharkhand bleek dat de Mi-17 niet overal kan landen: de Dhruv (1 enkele) was in staat om soms per sortie meer passagiers mee te nemen dan de Mi-17 vanwege de beperkte landingsmogelijkheden van een groter en zwaarder toestel als de Mi-17 in vergelijking met de Dhruv die lichter en kleiner is en op veel meer plaatsen kan landen. Bovendien nam de Dhruv zelfs tot 12 passagiers mee per vlucht. Het was wendbaarder en land en stijgt sneller op. Het was ook beter bestand tegen de slechte weersomstandigheden (veel regen).


  Maak melding

 27. @ Satya

  Als Surinam Airways overeind kon blijven met 1 vliegtuig dan moet het Surinaams leger het ook kunnen met 1 helikopter aangezien ze niks hebben whuahahaha.

  Ach ja wat je zegt is wel waar. Ik denk de tijd zal het leren. Ik weet zeker dat het leger veel behoefte heeft aan een zwaardere heli. De DHRUV is niet echt geschikt voor transport van materieel.


  Maak melding

 28. Israël heeft ook meegewerkt aan het ontwikkelen van de DHRUVS en vindt ze goed genoeg om een paar voor zijn strijdkrachten aan te schaffen. In tegenstelling tot Suriname heeft Israël met echte buitenlandse vijanden te maken, in tegenstelling tot onze president zie ik de president van Israël nog geen lift geven, in zijn Skeer Force One, aan zijn grootste vijand uit de regio, dat zegt al meer dan genoeg over de kwaliteit van de Indiase heli’s.


  Maak melding

 29. @ Henkes

  Het punt dat ik probeer te maken is dat een DHRUV niet de enigste type helikopter kan zijn in een leger.
  Als het daarop aankomt is Suriname het enigste land die dat wel heeft.

  Surinaamse leger is voor transport nog steeds afhankelijk van de burger maatschappij.


  Maak melding

 30. @Aboikoni
  U hoeft het niet te begrijpen. De leiding van het leger en de minister vinden de Idiaase helikopters (3 stuks) toereikend voor de behoefte van de Surinaamse krijgsmacht.

  De discussie gaat in zijn geheel niet of er beter oplossingen zijn.
  U en ik doen niet de inhoudelijke nut en noodzaak discussie van de Surinaamse krijgsmacht. Die discussie vindt plaats tussen de leiding en de minister. De minister heeft aangegeven dat de krijgsmacht er alles aan gedaan heeft om de Helikopters te kunnen afnemen. Wat de heer Linscheer indertijd stelde werd daar mee onzin en wat u stelt en roept is niet relevant gezien de uitspraken van de minister.

  Ziet u de Surinaamse krijgsmacht veldartilerie verplaatsen naar Palumeu. Het zwaarste geschut dat de Surinaamse krijgsmacht geeft zal niet veel maar zijn dan een mortier of een RPG.


  Maak melding

 31. Als doorgewinterde techneut heb ik ronduit geen vertrouwen in werktuigen uit India, hekilopters, al helemaal niet! Waarom vliegen die gasten niet zelf rond in die dingen.


  Maak melding

 32. Paraman dat jij geen vertrouwen hebt in die heli’s uit India zegt helemaal niets, want jij hebt wel vertrouwen in DDB en consorten, dus aan jouw beoordelingskwaliteiten kan helemaal geen waarde aan toegekend worden, ga jij maar lekker spelen met je Meccano of technische Lego


  Maak melding

 33. Ik vraag mij trouwens wel af hoe groot moet de legermacht in Suriname zijn op een bevolking van een half miljoen, dan zou dus in Nederland een grote stad als Utrecht of Rotterdam zijn eigen leger moeten hebben.
  Voor transport naar het binnenland om de landsgrenzen te bewaken en eventueel te verdedigen zij die Heli’s niet nodig , kijk maar naar het Tigri gebied. Zou het niet mogelijk zijn om in die helicopters schietstoelen te monteren, dan mogen wat mij betreft deze getest worden door DDB en regering


  Maak melding

 34. Hans.

  Ze hadden de heli´s in Belgie moeten bestellen,dat hebben ze wel !Inderdaad, het moet door de leden van het DNA laten testen !Probleem opgelost for ever.


  Maak melding

 35. Het Surinaamse leger zit met deze helikopters in haar maag.Deze toestellen voldoen niet aan de logistieke wensen van het Surinaamse leger.De reikwijdte van de toestellen is gering.Met een leeggewicht overbrugt het toestel een afstand van 400 km. Met manschappen beladen haalt het toestel de afstand van 2 keer 110 km = 220 km. Ook de vlieghoogte van de heli’s is aan de geringe kant.

  De vliegbereik zou men kunnen vergroten als men de toestellen in de lucht laat bijtanken. De toestellen kunnen helaas niet zelfstandig de grens met Brazilië bereiken, nog erger het Tigri betwist gebied met Guyana.

  Dat men gekozen heeft voor deze helikopters is een politieke kwestie geweest.Militair tactisch gezien hebben deze heli’s geen waarde voor Suriname.Deze licht helikopters zou men alleen in de kustgebieden en de kuststrook van Suriname kunnen inzetten. Het achterland is een stap te ver voor deze helikopters.


  Maak melding

 36. Melvin je bent geschikt voor de veiligheid ,kijk wat criminelen doen in het binnenland,wat ever ben je blind of doe je ook mee MPP,koeliman wat jij gedaan hebt weet ik heel goed dus laat iemand jou vervangen F comando speel je,oprotten jullie laten ons land schande geven ,,,,,,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.