‘Staatsolie niet offeren aan populistisch beleid’

21

PARAMARIBO, 20 dec – Staatsolie mag niet de fout begaan om goedkoper te verkopen op de lokale markt. Dit stelt ex-minister en NPS-voorzitter Gregory Rusland. In feite is de belangrijkste speler hier de politiek. Die mag geen populistisch beleid gaan voeren omwille van een stem meer of minder.

Als Staatsolie over niet al te lange tijd de markt overneemt, zal dit keihard commercieel moeten gebeuren. Toch zijn er nu al lui die vinden dat de brandstof goedkoper moet worden verkocht om de burger tegemoet te komen. “Als minister was het voor mij van enorm belang dat het bedrijf op een verantwoorde manier gerund werd, waarbij uiteindelijk winsten geboekt worden en de staat haar dividend uit kan halen”, zegt Rusland tegenover Dagblad Suriname.

Het is een kwestie van optellen en aftrekken. “Als je de internationaal gangbare prijs krijgt voor je product en winsten maakt, dan kan je jouw bedrijf verantwoord draaien”, aldus Rusland. Met eender welk populistisch beleid zal het bedrijf op de klippen worden gejaagd. De overweging is dus of het laatste per se in de hand moet worden gewerkt. Of dat een bedrijf wordt gehandhaafd dat nog tijden
bijdraagt aan broodnodige ontwikkeling.

Bekijk ook:

21 REACTIES

 1. 20 dec. 2013

  De cultuur binnen Staatsolie is professioneel en zakelijk.

  Srika denkt dat de huidige leiding van Staatsolie bovengenoemde kenmerken ook zo wilt houden en dus de benzine volgens de internationale prijs verkocht zal worden, met af-en-toe een actie aan de pomp.

  Nationale ontwikkeling moet ook inhouden dat men in Suriname zakelijker met elkaar moet moet leren omgaan en niet steeds teruggrijpen naar die ‘batjaw ting’.
  Srika


  Maak melding

 2. Rusland kan gelijk hebben, maar waarom moet hij nu reeds zijn mening aan de grote klok hangen? Als Bouterse in de oppositie zat zou hij op de berm verkondigen dat hij na het verwerven van regeermacht ‘onze’ benzine door Staatsolie geproduceerd bijna gratis beschikbaar zou stellen aan het volk. Na de verkiezingen zou Bouterse de prijs zo voor ons ‘beren’ door middel van een gouvernement take dat we niet wisten wat ons overkwam. Ik zeg niet dat Rusland ook, net als Bouterse, loze beloften moet doen, die hij niet waar kan maken, maar soms is het beter om je mond niet te vroeg open te trekken.


  Maak melding

 3. Lees wie het zegt.
  Als er nu iemand is, die niet moet praten over hard commercieel (onder)handelen, dan is dat Rusland wel.
  Wie heeft ons goud een aantal jaren geleden voor een prikkie verkocht aan IAM Gold en ons land afgescheept met een schamele 5% van wat er aan goud uit de grond werd gehaald ?
  Juist, diezelfde Rusland.
  Hij zou zich wat meer bescheiden moeten opstellen.


  Maak melding

 4. Beste rudinho, onder Bouterse is de goudvoorraad in een hoog tempo verdamp en niemand weet waar de opbrengsten zijn gebleven. Front tekende idd voor 5 procent maar Bouterse tekent voor 30 procent met diensverstande dat de staat eerst een half miljard dollar op tafel moet leggen. En garanties tot de voordeur. Het is maar net wat je goede deal vindt. De staat heeft niet eens een half miljard op de plank liggen. Waarschijnlijk moet men dit gaan lenen tegen belachelijke condities. Nu wil men een gezond bedrijf als staatsolie kapot maken. Ndp-ers kunnen niet besturen. In de kern zijn het boeven.


  Maak melding

 5. @Ingi,
  “In deze regering kunnen ze alleen maar aftrekken whahaha”.

  Voorhuids joggen noemt men dat whahaha.
  Jenny doet er ook aan mee whahaha.


  Maak melding

 6. @Rudinho

  Sliep jij toen de voormalige houtconcessie van Bruynzeel ad ca 600.000 HECTARE werd weggegeven aan een assistent vd pres ??

  Dat is allemaal hout van HET VOLK van Surinam !!

  Hoort niet in handen van prive-diefkatties !!


  Maak melding

 7. Hahahaaa soms bijna leuk jullie te horen maar als er niks te zeggen valt dan zogenaamde fatoe en lariekoek tuurlijk mag benzine goedkoper het is voor en van de SURINAMER alleen voor Export moet het niet goedkoper en voor buitenlandse bedrijven kom nou RUSLAND moet maar in RUSLAND gaan wonen wat dacht je daarvan trouwens vergis je niet hij is geen echte SURIE vraag maar dan zal je het horen


  Maak melding

 8. De overheid[lees Bout]kan zich niet veroorloven om de benzine tegen kostprijs weg te geven.Nu goud hard daalt,blijft olie over om de salarissen te betalen.Ik denk eerder dat de take verhoogd gaat worden.


  Maak melding

 9. Rustland ,met andere woorden is staats olie van jou en het nieuwfront .
  het is in ‘sland belang dat de beugers het goedkoper kunnen krijgen , of heb sprek je nu een andere taal .
  jou parij is tog voor verdeling van grond stoffen onder de surinamse bevolking , wat bazel je nu ?
  als de surinamer net zoveel moet betalen als het buitenland dan kunnen ze de tent sluiten en alles van waarde in de grond laten .
  de grond stoffen zijn van de surinamers en niet van een politieke partij , dus rustland je moet zaken anders gaan bekijken of mischien moet je gewoon je klep dichthuoden .


  Maak melding

 10. @Rudinho Gaarne eerst de geschiedenis goed nagaan en dan commentaar geven. De deal is in de jaren 90 gesloten. Rusland had toen niet kunnen dromen dat hij ooit minister zou worden.


  Maak melding

 11. Staatsolie heeft het voordeel van lagere transportkosten. Als ze de overige kosten in de hand houden – niet hoger dan dat van de concurrenten – dan zal hun prijs aan de pomp lager uitvallen. Ze kunnen de hele Surinaamse markt overnemen, indien ze genoeg levercapaciteit zullen hebben.


  Maak melding

 12. Even een paar dingen rechtzetten:
  Ik ben het met iedereen eens, die stelt, dat de huidige regering – zeker het laatste jaar – er weinig van bakt.
  Kan ook niet, want het geld is op(gemaakt).
  Er wordt niet voor niets op dit moment zoveel gestaakt.
  Als we niet oppassen koersen we aan op een enorme monetaire ramp.
  Ik ben het ook met iedereen eens, die stelt, dat een gezond bedrijf als Staatsolie niet verkwanseld moet worden.
  De reden van mijn ingezonden stukje was, dat uitgerekend de minister van de vorige regering – Rusland – heel stevige woorden in de mond heeft genomen over commercieel handelen.
  Dat is zijn goed recht, maar ik blijf gelet op de geschiedenis vinden, dat hem op het punt van commercieel handelen bescheidenheid past.
  Verder heb ik helemaal niets tegen Rusland.


  Maak melding

 13. @Rudinho
  Juist voormalig minister Rusland heeft het recht om harde woorden te spreken omdat er in de politiek waarschijnlijk weinig anderen zijn die zo goed geïnformeerd zijn als hij.

  Hij nog de vorige regering hebben het goud weg gegeven. Zij hebben in hun tijd geroeid met de riemen die zij hadden.
  Het is verstandig in de gaten te houden dat de concessies waar men het over heeft in 10 tot 15 jaar uitgemijnd worden en men dan alle investeringen terug verdiend moiet hebben.
  De vorige regering heeft naar markt omstandigheden maximaal resultaat geboekt(goudprijs was toen al 20 jaar laag op ongeveer $ 400 tot 500/ troy ounce). Toen waren de marges marginaal, de investeringen groot en de schatkist nog leeg.
  In 2008/ 2009 is de markt omgeslagen en heeft ook de oude regering andere standpunten en onderhandelingsstrategieën ingezet en heel andere voorwaarden bedongen. Zelfs Minister Hok heeft verklaard dat hij in een gespreid goed voor bereid bed gestapt is.

  De realiteit die nu boven komt is dat er voor een marginaal hoger aandeel de hoofdprijs betaald wordt en dat men zolang getwijfeld heeft dat de deals voor de staat Suriname nu verlies latende geworden zijn en zeer rendabel worden voor IAMgold, Suralco en Newmont.
  Waarom leidt Suriname verlies en de maken de mijnbouwers winst. Heel simpel Suriname komt in met Cash en IAMgold, Suralco en Newmont komen in met oud papier (reeds afgeschreven exploratie en oude apparatuur). Suriname subsidieert de energie met $ 0,02 / kiloWattuur en dat over ongeveer 1.200.000.000 kiloWattuur /jaar.

  Rudinho de voormalige minister heeft zeer waarschijnlijk het meeste recht van spreken.


  Maak melding

 14. JoJo,

  Ik ben het helemaal eens met jouw financiele onderbouwing !
  We verschillen alleen van mening over wat Rusland heeft gezegd over hard commercieel onderhandelen.
  Het is bij jou overigens al middag.


  Maak melding

 15. De uitbreiding van de raffinaderij is goed voor de economie. Nu wordt alle benzine in usd inkocht in het buitenland en stroomt de valuta zo naar buiten. Bij eigen productie blijven deze valuta binnen Suriname en zal de handelsbalans weer wat verbeteren. De investering van 700mio usd is binnen een paar jaar terug verdiend.
  Er moet gewoon meer geproduceerd worden voor eigen markt en minder uit het buitenland halen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.