‘Suriname mag in Tigri-keuken Guyana kijken’

30

PARAMARIBO, 18 dec – Suriname heeft het recht om inzage te vragen in documenten over exploratie in het Tigri-gebied. Volgens jurist Ashna Kanhai, lid van de Surinaamse grenscommissie, mogen de documenten bij Guyana worden opgevraagd. De reden is simpel.

Het gaat om betwist gebied. “Suriname moet zich in eerste instantie goed laten informeren over eventuele concessies die zijn uitgegeven door Guyana in het betwiste gebied in Zuid Suriname. De grenscommissie is in het afgelopen jaar ook in contact geweest met Guyana over deze kwestie. Dus snap ik niet hoe het kan dat Guyana nu concessies in het gebied kan uitgeven zonder medeweten van Suriname”, zegt Kanhai tegenover de Times of Suriname.

Omzichtigheid is te allen tijde geboden. “Als er sprake is van gronduitgifte in het betwiste gebied, is het van belang te weten of deze uitgifte wel een formele basis heeft. Pas als de informatie dat uitwijst, kunnen we praten over territoriale schending om dan te gaan naar vreedzame geschillenbeslechting met het buurland”, aldus Kanhai. Het is ook aan te raden data over het gebied te updaten. Dit om vast te stellen of Tigri binnen het brongebied valt van de Corantijn rivier, die Suriname toebehoort.

Bekijk ook:

30 REACTIES

 1. DiDiBrie soema e pompoe moro jij of Bosje. Als de wereld je hoort zou de wereld denken dat na joe e pompoe ,maar hoooo maar te puntje kong bij paaltje dan zou Johnny Kamperveen zeggen: dan ie no e sjogga. Ondanks de veroordeling die uit dat optreden van Bosje kwam of zou komen Bosje go toch ,waar is de sterke DiDiBrie die niet bang was om de oorlog te voeren met Guyana. Zie maar wat er nu gebeurt. DiDiBrie ik wil tenminste van je horen dat ook jij ju naar de rechter(internationaal)gaat. Wanneer komt er een reactie van De Grootste DiDiBrie van Surinaamse Fiti mang waar zijn jouw gevechtshandschoenen? Voor de zoveelste keer zien wij dat je alleen maar een grote BEK hebt tegen het Su volk en tegen niemand anders. Nu maak je weer gebruik van iets dat je afkeurde van The Gentleman Venetiaan Dies na a zoveelste san foe PRESIDENT VENETIAAN wat jij gebruikt joe zaka-zaka joe. odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 2. Tijd van kijken is allang voorbij,….tijd om te handelen is het nu,….maar ja met “bobo sjulke” Bouta als president zal het voorlopig niet gebeuren.


  Maak melding

 3. Toen Bout vervroegd moest terug keren uit Peru,was Ramotar niet blij.Hij kon langer blijven zonder opgespoord te worden.Maar Bout had het vliegtuig waar door hij Ramotar troostte: “Ramo no boos worden,you may habi Tigri”.


  Maak melding

 4. Ik hoop, dat de Guyanese keuken een goede keuken is, want anders vrees ik het ergste.
  Overigens vertelt een goede kok nooit alles over hoe een gerecht wordt klaargemaakt.
  Eens kijken, hoe onze politici nu weer het bos worden ingestuurd.


  Maak melding

 5. Suriname moet Zuid-Oost Suriname weder conquesteren. En daar moeten we internationale juristen voor inzetten. Want dit is een vrij dure onderneming. De tijd van exhibities is voorbij, het is nu vijf voor twaalf, no time to lose it is bygone.


  Maak melding

 6. Guyana vreest niets want DDB en Ramotar hebben handje klap gedaan.
  Waarover? Je hoeft het niet eens te vragen.
  In ruil heeft DDB, Ramotje groen licht gegeven om te doen en laten wat hij wil met Tigri.
  Tigri is al verloren, weggegeven! Lost! Lassie keba!
  Daarom houdt hij zem sjmond dicht, ddb.


  Maak melding

 7. =Als het werkelijk zo is dat de Guyanese minister opdracht heeft gegeven om te mijnen in het Tigri gebied is het een feit dat Brazilië en Guyana Bouterse NIET serieus nemen en hem achteraf gewoon uitlachen.

  =Ik neem aan dat Brazilië weet dat Tigri bij Suriname behoort, dit vooral omdat zij ook in de Caricom zitten.

  ==Ik hoop dat beide grenzen opgelost worden zodat de jongeren niet meer met dit probleem opgezadeld zitten.

  -Ik vraag mij af hoe sterk Bouterse zal zijn, omdat hij Guyana echt nodig heeft als hij naar het buiten land moet gaan. Wordt dit geblokkeerd dan heeft Bouterse een groot probleem.


  Maak melding

 8. ik bezit een hele oude landkaart van mijn land Suriname. Wat vroeger op scholen werd gebruikt. De naam van koningin Wilhelmina staat nog erop vermeld in koeienletters. Het zuid=west gebied(Tigri)is een integraal gedeelte van Suriname.

  Niks betwist gebied. Guyana heeft eigenmachtig zo benoemd. Suriname hoeft niemand te vragen wat zij daar uitspoken.

  De militaire macht is er om landsgrenzen te verdedigen. Dus simpele oplossing: boys oprukken naar het Surinaams grondgebied.


  Maak melding

 9. Glenn Pengel
  DiDiBrie soema e pompoe moro jij of Bosje (die vene ben de ju no durf stel a vraag disi ju saka 2x). Als de wereld je hoort zou de wereld denken dat na joe e pompoe ,maar hoooo maar te puntje kong bij paaltje dan zou Johnny Kamperveen zeggen: dan ie no e sjogga. Ondanks de veroordeling die uit dat optreden van Bosje kwam of zou komen Bosje go toch ,waar is de sterke DiDiBrie die niet bang was om de oorlog te voeren met Guyana. Zie maar wat er nu gebeurt. DiDiBrie ik wil tenminste van je horen dat ook jij ju naar de rechter(internationaal)gaat. Wanneer komt er een reactie van De Grootste DiDiBrie van Surinaamse Fiti mang waar zijn jouw gevechtshandschoenen? Voor de zoveelste keer zien wij dat je alleen maar een grote BEK( de ex-vz van de NPS zei letterlijk ” ik ga geen zonen de dood insturen, war was je tun??? op je zolderkamer tun vene samen met lim a po onze zee grens weg gaf voor niks) hebt tegen het Su volk en tegen niemand anders. Nu maak je weer gebruik van iets dat je afkeurde van The Gentleman Venetiaan Dies na a zoveelste san foe PRESIDENT VENETIAAN wat jij gebruikt joe zaka-zaka joe. odiiii.
  Glenny(ju na a moro bigi saka sak san de na grontapu, ju enlendeling).

  Beoordeel +7


  Maak melding

 10. @rufus De militaire macht is er om landsgrenzen te verdedigen. Dus simpele oplossing: boys oprukken naar het Surinaams grondgebied.

  Na dit uitspraak van je duiken de modomang soldaatjes onder de rokjes van hun vrouwtjes.
  In Surinaamse leger zitten alleen modomangs die alleen het Surinaamse volk bang maakt en lekker elke maand geld ontvangt van het NIKS doen.


  Maak melding

 11. Waarom komt er geen oplossing ?
  Pres heeft nooit in het echt opgetreden als millitair, behalve om reeds gearresteerden die geboeid waren om zeep te helpen.Hij is bang. Praten kon hij vroeger, maar nu kan hij dat ook niet. Bosje die nooit millitair is geweest had getoond een betere pres te zijn dan eerstgenoemde.
  Opa is bang als een wezel en beeft als een espeblad.Hij wil ook geen ruzie met de weinige landen hebben waar hij misschien kan uitwijken.
  ——-Je suis l’État, après moi le déluge.————–
  Betekent; Ik ben de staat, na mij de zondvloed———–
  Hoe spelen Surinamers het klaar om zo’n man als pres te dulden.
  Zelfs Romeo Bravo is beter, want hij heeft bewezen met een geweer in het echt om te kunnen gaan.
  Ook Somo is beter, want ook hij heeft bewezen zonder wapens anderen te lijf te kunnen gaan.
  Ohw nu begrijp ik. Hij is de grootste padvinder, dus doet hij niks.


  Maak melding

 12. Zit er een pit in de plaat ?

  Kijken, kijken, maar er niet aan komen !

  Neem toch een beslissing, deze klucht duurt al 50 jaar.

  Welke generatie moet die rotzooi van de vorige en huidige generaties opruimen?


  Maak melding

 13. Ach met zijn criminele zoonlief opgesloten in Amerika is papa net een levende lijk .En een dode kan toch geen oorlog gaan voeren met de levenden zoals Ramotar?!
  Dus Ramotar maar zingen…HI.HI,HI,HA,HA,HA,hij [bouta]stond erbij en keek ernaar…


  Maak melding

 14. @rufus, je hebt groot gelijk en die kaart ken ik ook. In 2010 stond deze zelfde kaart met grote letters in de krant.

  =Ik vraag mij af of Bouterse iets weet van het mijnen in dat gebied, omdat hij nog steeds niets van zich heeft laten horen.


  Maak melding

 15. Suriname gaat deze zaak verliezen. De internationale wereld neemt Suriname en zijn volk niet meer serieus…

  De president is een massamoordenaar, veroordeelde drugsdealer, maffialeider en crimineel. Zijn diplomaten zoon levert illegale wapens, terroristen en cocaïne met een diplomaten paspoort en zit nu vast in de VS, ministers proberen te stelen wat er nog valt te stelen…

  De hele wereld weet dat en wie neemt deze regering nog serieus…Als de VS ingrijpt vanwege hulp aan terroristen zal het me niet verbazen.


  Maak melding

 16. Door het probleem Tigri ben ik anders tegen Nederland gaan aankijken. Was Nederland bang voor een oorlog met Guyana of waren ze zo verlegen toen ze tot de ontdekking kwamen dat ze dit probleem gedurende de 300 jaar overheersing van Suriname hadden onderschat. Zeker is dat Nederland toen in mijn aanzien was gedaald, omdat ze in de jaren 60 helemaal geen poging hadden ondernomen om dit conflict, dat bijna tot een oorlog had geleid, te sussen. Overigens vraag ik mezelf af hoe dit probleem is ontstaan. Nederland heerste in het verleden ook over Berbice, waarvan TIgri een onderdeel is. Ik denk dat onze geschiedkundigen dit moeten gaan uitzoeken.


  Maak melding

 17. @rufus en @ Ramon ik ben het helemaal met jullie eens ,maar dan niet met deze zaka-zaka DiDiBrie diesie als leider van Su. Waarom hij kan nieteens dat kuikentje Santokhi aan. DiDiBrie had zo’n grote BEK op de berm voor de verkiezing(en)hij noemde The Gentleman Santokhi een kuiken ,Sheriff ,A boi chan (Tjaan)enz enz. Nu heeft hij de kans om dat kuikentje de nek om te draaien en wat doen ze ; ze hollen als kleine kids naar de rechter hahahaaaa. Hoe zouden deze ZZZAKA-ZZZAKAS(DiDiBrie en aanhang) oprukken naar Tigri? Brada Rufus en Ramon begrijp 1 ding: de activiteiten die in dat gebied plaats vinden geschiedt door buitenlanders /Guyanesen en niet door Suries. Dus a mang sa noooo kong na a DiDiBrie Bouta en gevolg. Deze Le-Ba treedt ,onderdrukt en bedreigd enkel en alleen maar ongewapende Suries. Had hij voor de verkiezingen niet een grote BEK opgezet tegen Ned. Nu gaat Bosje bedelen in Ned heb je die zaka-zaka DiDiBrie zichzelf luidop horen afvragen waar de verrrrrader(zoals DiDiBrie ‘m noemde)Bosje mee bezig is? Voor de rest wil ik alles zijn ,mmmmmaaaaarrr geen LAFFE DiDiBrie. Odiiiiii.
  Glenny


  Maak melding

 18. Ter verduidelijking: de politieke keuze is een grondwettelijk voorrecht van de stemgerechtigde burger.
  Daarom heet het vrije verkiezingen.

  Tigri is een beleidszaak. De regering is verplicht middels de bestaande instituten te handelen naar omstandigheden. In Tigri kwestie is het duidelijk: militair ordening. Grondgebied beschermen.

  Of het nou toevallig MC is of in de toekomst een andere dat maakt geen verschil. Nu moet de executieve president Delano Desire Bouterse handelen.

  Hij was ooit bevelhebber van het nationaal leger en is nu de formele bevelhebber. De vraag is: waarom is er een leger. Een duur betaald leger !!!


  Maak melding

 19. Suriname moet Tigri onder de voet lopen en een bezettingsleger daar stationeren. Waar blijft de Opperbevehebber, President, met zijn daadkrachtige tegenacties tegen de Guyanezen. Niets zeggen en doen wil zeggen stilzwijgend toegeven of is men bang de cocalijn Guyana-su te verliezen. ’s Lands belang staat voor op persoonlijke.


  Maak melding

 20. bouterse is bang no ka,ik hebin mijn vorige schrijven toch meegegeven dat dit een spelletje is van jagdeo toen en bouterse en ramotar nu.De Amerikanen weten meer van.blijf het volgen, alles komt naar voren binnen kort.


  Maak melding

 21. Forumers, Odi odi.

  Een artikel overgenomen vanuit (Daily News Guyana)

  No security concerns in survey deal
  December 18, 2013

  GCCI President Clinton Urling

  … but govt must consider Norway pact.

  Georgetown Chamber of Commerce and Industry (GCCI) President Clinton Urling said Guyana should not be concerned about any security threat resulting from its grant of an exploration permit to a company to carry out geophysical survey in the New River Triangle area, asserting that the land belongs to this country and that Georgetown should not be too overly bothered by Suriname’s reaction.

  He said that the only issue that should be addressed is if the government is willing to revise its current policy of not permitting mining in the specified area, noting that the administration will have to ensure that if it indeed changes its policy on mining in the area, then it should take into consideration commitments related to the Guyana-Norway agreement on Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation (REDD+) and how funding from that arrangement can be affected if mining in the specified area negatively affects control of Guyana’s total forest degradation levels.

  Urling is the latest public figure to add his voice to the growing storm over the granting of the Permission for Geological and Geophysical Survey (PGGS) to Muri Brasil Ventures Incorporated and why Natural Resources Minister Robert Persaud did not tell a parliamentary committee about this when he had met the body.

  Persaud, his ministry and the Guyana Geology and Mines Commission (GGMC) have been criticised for the deal after a copy of the PGGS was leaked to the media.

  No underhand arrangement
  In a letter to the editor, Urling said “I do not believe there was any intent by Mr Robert Persaud, the minister of natural resources and the environment to subvert due process and instead engage in some underhanded arrangement with the company.”

  According to Urling, the issuance of PGGS is nothing new to Guyana, pointing out that Pharsalus Incorporated was granted a PGGS in 2007 by Prime Minister Samuel Hinds.
  At the time, the GGMC was led by Commissioner William Woolford.
  It was pointed out that the PGGS issued in 2007 is not far flung from the one issued in November 2012.

  “During the duration of the permission, the permittee shall have the right to apply to the Guyana Geology and Mines Commission for, and shall be granted, a maximum of 20 prospecting licences for radioactive minerals and rear earth elements,” a clause in the 2007 PGGS read.

  In accordance with the 2012 PGGS, Muri Brasil Ventures can apply for the maximum of 18 prospecting licences (PL). According to the Mining Act, Article 30, Chapter 2, a PL shall be granted if the applicant can demonstrate adequate financial and technical expertise to carry out an effective prospecting operation and can show that it has an adequate prospecting programme or operational plan.

  On Tuesday, Muri Basil Ventures broke its silence on the PGGS it was issued on November 7, 2012 for several types of minerals in South East Berbice in the vicinity of the New River Triangle.

  The locally registered company disclosed that exploration activities have not commenced in the disputed area as permission is being sought for the construction of a small airstrip to facilitate the airborne aspect of the survey.

  However, other research activities have taken place.
  While making it clear that it was never issued a prospecting licence or mining licence, the Muri Brasil Ventures expressed the hoping of acquiring the relevant documents to facilitate mining if the study proves to be feasible.

  “These kinds of exploration activities cost millions of U.S. dollars, which can only be sourced as exploration investments from outside of Guyana.
  No such investments would be available if the investor is given no assurance that he will be granted prospecting licences.
  The investor takes a risk. If he or she is not assured of a potential return, investment capital will dry up and so will Guyana’s mining industry.”


  Maak melding

 22. ‘Tigri sabi na sortu bon ai krasi en bal, so tu Guyana sabi na sortu Sranan president a kan krasi en bal’. Onze huidige president toont alleen ballen wanneer het om ongewapende binnenlandse tegenstanders gaat, naar buitenlandse tegenstanders toe lijkt hij wel gecastreerd (ik zal mijn hoofd buigen voor de uitspraak van de Amerikaanse rechters). Zelfs naar Guyana toe is hij impotent want ik heb hem nog met geen woord horen reppen over de economische activiteiten die Guyana ontplooit te Tigri.


  Maak melding

 23. En koning Salomon oordeelde; “we gaan de baby door midden snijden”, waarop de echte moeder zei;”nee, niet doen, geef het maar aan haar!

  De echte lovers van Suu zouden nooit een conflict wensen voor hun natie. Het oorlogje voeren is zo uit de tijd.
  Maar het zou de revolutionisten hier op het forum goed uitkomen wanneer Suu op bloedende knieën terug kruipt naar Olland!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.