Bij amnestie: ‘De mensen willen echte waarheid’

35

PARAMARIBO, 9 dec – “De mensen willen niet jouw waarheid, maar de echte waarheid.” Dit stelt advocaat Hugo Essed naar aanleiding van discussies over waarheidsvinding rond acht december 1982. Amnestie kan pas echt als de waarheid naar boven komt. Pas dan is de amnestiewet van 2013 pas uitgevoerd.

Nu kan daar geen sprake van zijn. De door deze wet zelf voorgeschreven waarheidscommissie is nog niet eens ingesteld. “De nabestaanden hebben recht op waarheid, maar niet op de manier zoals nu de huidige coalitie wil doordrukken”, zegt Essed tegenover de Ware Tijd. Het beste voorbeeld van hoe het moet is in Zuid-Afrika te vinden. Daar kregen plegers van mensenrechtenschendingen pas amnestie als ze de waarheid hadden verteld. Die moet dus na te trekken zijn.

Verklaringen van verdachten moeten bevestigd worden door getuigen. “Alleen in ruil voor echte waarheid konden mensen in aanmerking komen voor amnestie”, aldus Essed. Daar is nu geen sprake van. Het ingezette strafproces is gestuit op de amnestiewet. Volgens de magistratuur moet het Constitutioneel Hof een uitspraak doen. Hoewel het heet dat de voorbereidingen voor instelling al worden voorbereid, ligt er nog geen gepaste wetgeving klaar.


35 REACTIES

 1. De waarheid moet naar boven komen, hoe lang het ook duurt. En het moet op scholen en in studieboeken komen.
  Niet zoals nu door deze huidige toevallige coalitie aan geschiedvervalsing wordt gedaan. Recht en waarheid maken vrij.


  Maak melding

 2. @suri b

  Basen schrijft men met een z dus bazen. Je snapt toch niets van wetgeving en amnestie dus vraag iemand het aan jou verstand te brengen wat er speelt.
  Neem als voorbeeld dat het je broer en vader zou zijn geweest die 8 december niet heeft overleefd.
  Ga dan denken en doe dan een uitspraak hieromtrent.
  Je bent dan goed ingelicht en dus niet op het minder dan lbgo niveau om iets te zeggen.


  Maak melding

 3. Paarse parasieten dit is jullie leider: gewapend met veel machtsvertoon 15 ongewapende en doodsangsten uitstaande mannen, mede-Surinamers, neerschieten.
  Iedereen die dit goedpraat paarse parasieten, is even lafhartig en ontbreekt het aan karakter.

  De vloek die hij hiermee over zich heeft afgeroepen, doet hem nu hallucineren hij door Mandela is geinspireerd.


  Maak melding

 4. Deze laffe moordenaar zal nooit de waarheid gaan vertellen, maar misschien dat er toch nog een mogelijkheid is om deze laffe moordenaar alsnog in de kraag te vatten, want is vandaag vertrokken naar zuid Africa.


  Maak melding

 5. Essed,

  “Mensen willen de waarheid weten.”

  Dus….
  Wat is het nut van deze nutteloze uitspraak.
  Jullie daar durven niet eens op te komen voor jezelf.
  Als makke lammetjes naar de slachtbank.
  Grote bek tegenover je landgenoten overzees,maar angstig voor een oude seniele crimineel.

  Als je het niet eens bent met hoe zaken lopen, dan moet je het initiatief nemen om het tij te keren.
  De hele wereld durft te staken bij ongerief,zelfs in Singapore na dertig lange jaren.

  Stelletje angsthazen.,


  Maak melding

 6. Een Heilige boek met spirituele kennis is een oplossing van 8 dec proces dat 31 jaren lang geduurd heeft en ook zo zal blijven zonder resultaat.
  Srimad Bhagavatam Canto 4 Hfdst10 tex 3 t/m Hfdst 12 tex 3 Gebruik als vb Druva als de nabestaanden van die 15 slachtoffers en Yaksa,s als de SU militairen.
  Koning Druva was verdriet en in woede toen hij hoorde dat zijn broer Uttama was gedood door de Yaksa,s en nam wraakactie om te vechten tegen de Yaksa,s.
  Toen Manu zag dat zijn klein zoon Druva zoveel Yaksa,s doodde die niet werkelijk iets hadden misdaan, benaderde hij Dhruva in het gezelschap van grote wijzen om hem uit zijn grote mededogen goed advies te geven.
  Heer Manu zei: Mijn beste zoon, HOUD HIER AUB MEE OP.
  Het is niet goed om onnodig kwaad te worden – dit pad voert naar een hels bestaan. Je gaat nu over de schreef door Yaksa,s te doden die niet werkelijk schuldig zijn.
  Mijn Beste Dhruva, het is overduidelijk dat je bijzonder op je broer gesteld bent en dat het feit dat hij door de Yaksa,s gedood is, je zeer veel verdriet doet, maar denk eens na – voor de misdaad van een Yaksa,s heb je vele anderen gedood, die onschuldig zijn.
  Omdat je een zuivere dienaar van God bent moet je leven een voorbeeld moeten zijn. Ik ben dan ook zeer verrast dat je zo,n abominabele taak op je genomen hebt.
  Wie de Allerhoogste God tijdens zijn leven werkelijk tevreden stelt, raakt bevrijd van de grove en subtiele materiele conditioneringen. In die toestand ervaart hij oneindige geestelijke gelukzaligheid.
  God bestaat eeuwig en in de vorm van de tijd is hij degene die alles doodt, maar hij is niet degene die doodt. Het is daarom duidelijk dat alles slechts plaatsvindt door zijn onvoorstelbare vermogen.
  God is neutraal tegenover iedereen. Niemand is zijn bondgenoot en niemand is zijn vijand. In het rijk van het tijdselement geniet of lijdt iedereen door de gevolgen van zijn eigen baatzuchtige activiteiten, of karma.
  God is almachtig en hij is het die iedereen de resultaten van zijn baatzuchtige activiteiten toekent.
  HOEWEL HET ENE LEVEND WEZEN HEEL KORT LEEFT EN HET ANDERE HEEL LANG.
  Mijn beste Druva, die Yaksa,s, de afstammelingen van Kuvera, zijn niet werkelijk de moordenaars van je broer, de Allerhoogste God die zonder meer de oorzaak aller oorzaken is, heeft de geboorte en dood van ieder levend wezen in de hand.
  Mijn beste Dhruva, geef je aub over aan de Allerhoogste God, die het uiteindelijk doel is van ieders activiteiten in de wereld.
  Mijn beste Druva, denk goed na over mijn woorden; ze zullen werken als medicijn voor een ziekte.
  Beheers je woede, want woede is de grootste vijand op het pad van zelfrealisatie.
  Ik wens je alle zegen toe.
  Volg aub mijn aanwijzingen op.
  Mijn beste Dhruva, omdat je dacht dat de Yaksa,s je broer hadden vermoord, heb je zeer velen van hen gedood.
  Besef aub dat je gedrag tegen over de(Leider v/d Yaksa,s) Kuvera en Hr Siva.
  Dhruva woede ebde weg en hij stopte volkomen met het doden van Yaksa,s.
  De Leider van de Yaksa,s, Kuvera verscheen voor Dhruva en zei:
  ik ben heel blij te weten dat je in navolging van de opdracht van Manu JE VIJANDSCHAP HEB LATEN VAREN, HOEWEL DERGELIJKE GEVOELENS HEEL MOEILIJK TE VERMIJDEN ZIJN. Ik ben zeer tevreden over je.
  IN WERKELIJKHEID HEB JE DE YAKSA,S NIET GEDOOD, NET ZO MIN ALS ZIJ JOUW BROER HEBBEN GEDOOD, WANT DE UITEINDELIJKE OORZAAK VAN SCHEPPING EN VERNIETIGING IS DE ALLERHOOGSTE GOD IN ZIJN GEDAANTE V/D EEUWIGE TIJD.


  Maak melding

 7. het zo mooi zijn als hij in zuidafrika gearesstteerd word. maar omdat wij mandela rspecteren laten we het op deloop. na de begravenis gelijk in de boien slaan of maf hij nof genieten van fufu. weg met ammestie dat verdient hij niet.zo schijnlijk stat hij straks in afrika.schaamte mijn surivolk


  Maak melding

 8. De mense kenne tog al de ekte waarhijt? Dat mense sijn dootgesgote. Miskien gemartelt. Wat was motief van die mense? Is niet duijdelik. Se kunne self niet meer navertelle. Wat was motief van daders? Dat is wel duijdelik.
  Se willden magt behoude. Se voelden sig Got. Se weten dat Surinaam volk is bang en gaat nooit protesteere. Bovensien se hadde en hebbe alle wapen en kunne doen wat se wil.


  Maak melding

 9. Alle getuigenverklaringen die onder ede ten overstaan van de rechter zijn afgelegd, hebben nog geldigheidswaarde. De waarheidscommissie – voorzover die er komt- kan deze verklaringen meenemen. Verdachten hoeven dan niet opnieuw te worden gehoord. De Cie zal dan gauw oordelen dat er mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden.


  Maak melding

 10. Gerechtigheid komt altijd boven drijven…
  Soms duurt het even………maar dan

  Zie..Saddam Hoessein…Khadaffi…Ceaucescu.

  Na Dino is binnenkort pappa Desi, de grootste drugscrimineel, dictator, mensenrechtenschender, coupepleger en massamoordenaar aan de beurt.

  Kwestie van geduld


  Maak melding

 11. Men mag pas hopen op de arrestatie van Bouterse,indien de zaak van zoon Dino IN FEBRUARI 2014 voor geweest is en hij eventueel berecht is.
  Dino heeft i.i.g. gepraat;hij en de ambtenaren van de DEA
  alleen weten wat er verlinkt is.
  De Amerikanen hebben er geen haast mee;hun molen draait langzaam gestadig verder met grote precisie,vastberadenheid en zekerheid.
  WORDT VERVOLGD!!!


  Maak melding

 12. Waarom zal de hoofdverdachte de waarheid vertellen immers hij heeft zijn amnestie binnen en leeft als een lord in Frankrijk. Bij het aanvaarden van de amnestie 2012 wordt schuld bekend. Onschuldige hebben het niet nodig.
  De snelheid waarmee de eigen amnestie door de DNA is gegaan zegt voldoende.
  M.a.w. niemand aanvaard amnestie als je onschuldig bent.
  Zo simpel is het.


  Maak melding

 13. Echte waarheid regeert bouterse.
  Dit moet iedereen accepteren leuk of niet leuk. Surinaamse volk heeft de waarheid gesproken en dat is de waarheid. Na meer dan 30 jaar weten wij niets, en zullen niet te weten komen, en dat is de waarheid.


  Maak melding

 14. Bij amnestie: ‘De mensen willen echte waarheid.

  ik vraag mij af,’als die mensen de waarheid zouden aan kunnen als zij de echte waarheid te horen krijgen.

  wat ik veemd vind is,’dat er zoveel negativiteit richting su,regering en bevoking wordt geuit en dat men eigenlijk vergeet om ook naar de andere zijde ervan te kijken,namelijk;wat heeft NL te verbergen en waarom een haast om de president van suriname te pakken,heeft het met die geheimhouding van die documenten te maken.

  zij willen president bouterse pakken om het feit dat hij laat zien dat wij de surinamers nederland niet nodig hebben om vooruit te komen.

  nederland verduister hun slechte daden door onschuldige mensen in hun netwerk tot een bepaalde hoogte toe te laten en als zij hun doel berijkt hebben laten zij de desbetreffende persoon als een blok steen vallen om als regeerder verderf aan te richten.

  als NL voor recht en rechtvaardigheid is;waarom maken zij dan niet in alle eerlijkheid het document openbaar.
  doordat pres Bouterse hun koekje van eigen deeg gegeven heeft,zijn zij van plan om hem hard terug te pakken.

  is dat dan recht en rechtvaardigheid.

  suriname is onafhankelijk,’waar bemoeit NL zich dan nog mee,zij zijn niet gemachtig om in su zaken te bemoeien en vooral als het om de pres,bevolking en land gaat.

  kan nederland suriname nog niet los laten,en waarom niet,’suriname bemoeit zich toch ook niet met nederlandse aangelegenheid,NL,USA zijn cowboys.


  Maak melding

 15. Aldus Paarse Pandiet Radjkoemar Radjaram, je mocht zeker vd weekend je broodje bakeljauw incasseren bij het hoofdkantoor van de NDP.

  Volgende wk heeft VHP roti op de menu staan. Ben benieuwd naar je posting van volgende wk.

  Baap re baap…. ziekelijke mensen


  Maak melding

 16. Als er een verdachte schuldig was bevonden in het 8 december proces dan kon er over een eventueel amnestie gesproken worden
  Maar die paarse ezels hebben nu het hele proces klemgezet. Zo komt er geen spijtbetuiging, verontschuldiging of eventueel amnesty of straf. Denken de paarse parasieten dat als je in het midden laat alles opgelost wordt?


  Maak melding

 17. Ik kan mij als mens voorstellen dat die mensen de echte waarheid zouden willen weten.Het is toch logisch.Je kan toch geen mensen doodschieten dan krijg je amnestie die wordt bepaald door een handje achtervolgers van Bouterse.Zo gaat het in Suriname.Maar het is een grote schande voor het land.


  Maak melding

 18. De echte waarheid zul je te weten komen na de dood van DDB ,want anders het jou dood kan betekenen ,heb ervaring mee,laat het maar gaan zei men toen ,,,,,,,,,,,,,,,,


  Maak melding

 19. @Medusa,

  Wat DDB betreft ben ik het roerend met je eens dat hij door de Yanks gearresteerd gaat worden.
  Nederland is laf om dit klusje zelf te klaren, dit doet mij denken aan het Srebrenica-debacle.

  Ze hebben toen geen poot uitgestoken om de Moslims te beschermen.


  Maak melding

 20. @Radjkoemar Rajaram,

  Ondanks dat de meesten Suri’s nazaten zijn van natuurmensen, zijn er een heleboel bij die niet eens willen weten dat er meer is tussen hemel en Aarde.
  Zij zijn zodanig geassimileerd door de westerse kijk op het leven, dat er vooraleerst bewijs dient te zijn voordat men Het wil zien/voelen/ruiken, geloven of weten….
  Ik hoop van harte dat er tussen de direct betrokken families, er mensen bij zitten die DDB niet de macht geven de gelukzaligheid in hun leven voor altijd te ontnemen….


  Maak melding

 21. de waarheid komt er wel als jullie je op positieve zaken orienteren .
  ik zou me tijd anders benutten in plaats van olie op het vuur te gooien , suriname heeft geen mensen nodig die leven in het verleden en de rest ook mee willen trekken naar een afgrond .
  spong is een duidelijk voorbeeld van . ze hebben zoveel te vertellen maar durven geen voet aan land te zetten , wat heeft su aan zulke mensen ? ? .
  suriname laat spong en zijn aanhang de homo uithangen in nederland , laat je niet mee slepen want als bouta wordt vervolgt zijn al die mooie dromen van jullie ook foetsie , dus laat die vlaggenlose paria’s jullie niet voor paal zetten .
  wie dood is blijft dood , zorg dat jij leeft , let goed op je zelf (suriname voorwaarts )


  Maak melding

 22. @Sra en Ron een ongeorganiseerde gewapende bende moet jullie familes/geliefden uit hun huis sleuren, martelen en doden met een vijftigtal kogels, dat zal jou leren vergeten, zonder dat recht is gedaan !

  Dan unu kan meki b’ari !

  Dat sa meki unu NDP-ede bigin wroko !!


  Maak melding

 23. Forumers, Odi odi.

  Ook de JEUGD in SU willen de echte waarheid horen.

  Zijn ze thans bezig met een nieuwe vorm van CENSUUR?

  Het 10 Minuten Jeugdjournaal is tijdens de uitzending maandagavond op de STVS uit de lucht gehaald.

  Hoofdredacteur Hennah Draaibaar heeft van de leiding van het staatsmedium nog geen duidelijkheid gekregen over de reden van het niet volledig uitzenden van het programma.
  Bron: (starnieuws.com)


  Maak melding

 24. dat doe je met land verraders onschuldige burgers waren ze echt niet dat hadden ze met het front regering ook moeten doen. bouterse verdient meer respect dan al die slachtoffers.


  Maak melding

 25. Zolang de waarheid niet boven tafel komt zal deze zaak nooit rusten.Dat is mijn mening.Al die machthebbers in Suriname maken het land belachelijk en kapot.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.