Icoon Surinaamse industrie wisselt van eigenaar

12

PARAMARIBO, 9 dec – De firma Kersten bestaat naar alle waarschijnlijkheid binnenkort alleen nog op papier. Volgens de Ware Tijd wordt het imposante klassieke gebouw in het centrum van Paramaribo van de door zendelingen opgezette firma, mogelijk verkocht. Zendelingengemeente EBGS is kleinaandeelhouder, weet van niets, maar laat het niet over haar kant gaan.

“Die plek van waaruit zendelingen het zendingswerk hebben gesteund, willen we behouden vanwege historische, emotionele en godsdienstige waarde. We zullen het niet uit handen geven voor geld, eer of goed”, staat in EBGS-nieuwsbrief De Kerkbode. Formeel wil niemand reageren. BGS heeft zelf geen directe inbreng, wel een vertegenwoordiger in het bestuur van Kersten. Ondanks de vertegenwoordiging is de gemeente niet op de hoogte.

“Dit maakt de zaak tot een probleem”, zegt een informant. Gevreesd wordt dat het al te laat is. Grootaandeelhouder is de internationale Moravian Church Foundation en die gaat kennelijk wel akkoord. De EBGS zal het moeten doen met wat haar toegeworpen wordt, hoewel de nieuwsbrief een strijdbare houding aankondigt. Opmerkelijk is de geheimzinnigheid rond de verkoop, des te meer daar alle aandeelhouders een christelijke inslag heten te hebben.

Bekijk ook:

12 REACTIES

 1. Grootaandeelhouder is de internationale Moravian Church Foundation en die gaat kennelijk wel akkoord.
  Deze is gevestigd op Aruba en de aandelen zijn ondergebracht in een Holding. Wellicht heeft de Holding geld nodig omdat er meer bedrijven in deze Holding voortbestaansrecht hebben maar geld nodig hebben om redenen van financiering.


  Maak melding

 2. ja.
  en dus hoeven wij ons ook geen zorgen meer te maken over onze stad paramaribo op de werelderfgoedlijst voor monumenten?
  ik hoop dat wij gelukkig worden van het uitwissen van onze geschiedenis, sjit.


  Maak melding

 3. Non
  Slopen en een modern gebouw neerzetten. Vergane glorie.

  ik zou willen (lezen) horen wat jullie reactie zou zijn als er uberhaupt zal worden overgegaan tot de sloop van de BIJENKORF in A’dam.


  Maak melding

 4. Het zal nooit opvallen wat men in deze tijd aan winkels in Su.hebben ,maar degen die bewust naar de toekomst kijkt weet dat dit helaas te laat is ,om te vragen wat er aan de hand is ,het is simpel weg normaal als je te veel geld hebt om wit te wassen ,moet je alles aan doen om het te kunnen overtuigen ,wij Su. zijn daar tegen over nog in de maak Ajoemara,,,,


  Maak melding

 5. het werd tijt want ze hebben surinamers jaren lang uitgebuit
  met valse voorwensellen (e b g s ) .
  de staat moet het opkopen en de het verhuren aan startende ondernemers .


  Maak melding

 6. Beste mensen, het is tijd om een plan te maken om de binnenstad van Paramaribo te vernieuwen. Toen ik klein was, was kersten een happening voor mijn generatie.

  Wanneer je reist over de wereld, dan zie je dat overal in grote steden steeds wordt gebouwd en afgebroken. We moeten met de tijd mee.

  velen van de gebouwen voldoen niet meer aan de brand veiligheid. Er zijn geen goede toiletten, branddeuren en vlucht routes.

  De binnenstad zit vol met houten bouwvallige gebouwen.

  De stoepen en opritten niet georganiseerd , losse tegels en kuilen.

  Kijk maar voor de deur van kersten en krasnapolski en kirpalanie .

  Kijk maar bij spanhoek .
  Kijk maar naar de dr. Sophie redmondstraat, kijk maar naar kwakoe en omgeving. En wat zeg je van de Hakrinkbank, vcb en de markt, Saramaccastraat.

  Come on mensen, jullie houden de Surinamers voor de gek, en wanneer jullie naar het buitenland zijn geweest en terug in Suriname dan scheppen jullie op hoe mooi en schoon het is in het buitenland.

  Unesco mag voor mijn part geen bemoeienis meer hebben met ons gebouwen. Want de gebouwen zijn net als brandhout, en wachten tot er een grote ongeluk gebeurt, net als een jaartje terug….

  • maandag 15 oktober 2012, 18:40
  • 5986 keer bekeken
  • Duur: 01:10
  • Bekijk in lagere kwaliteit
  Video Een grote brand in Suriname, in het historische centrum van de hoofdstad Paramaribo. Vijf panden zijn in de as gelegd.

  Kersten mag van mij gesloopt worden en bouw daar een moderne flat van 30 verdieping en een zwembad met terras boven zodat toeristen een kijk kunnen hebben over de binnenstad van paramaribo. Daar verdien je zeker geld mee.


  Maak melding

 7. @Alfa
  Ik ben het volkomend met je eens. Men doet alsof dit phenomeen alleen in Su plaatsvindt. Overal ter wereld moeten Historische Gebouwen plaatsmaken voor moderne. Dat is hoe de wereld draait tegenwoordig.Als men achter wilt blijven doe dan niet mee. Het zijn deze zelfde mensen die klagen over hoe vervallen de stad eruit ziet. En als er wat aan gedaan wordt klaagt men over de identiteit van de stad. Make up your mind people. als jullie deze “Historische gebouwen” willen behouden ga maar in je eigen zak en help deze in stand te houden,anders geef modernere bouwselen een kans.Als het aan mij lag was de centrale markt ook verdwenen. Deze heeft haar doel al lang overschreden.It is time for it to go.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.