‘Anker van hoop uitgegooid ondanks amnestie’

19

PARAMARIBO, 9 dec – “Het anker van hoop is uitgegooid ondanks amnestie.” Dit zei ex-minister Joyce Williams tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van acht december 1982. Het is te begrijpen dat met de amnestiewet van eerder dit jaar, de hoop op gerechtigheid vervlogen lijkt. Maar dan is er de plicht, de morele plicht.

De amnestiewet of ‘zelfamnestiewet’ kan de indruk wekken dat het na een en dertig jaar pas echt uitzichtloos begint te worden. “Toch moeten we doorgaan, omdat we de morele verplichting hebben namens het volk van Suriname. We moeten onze twijfels blijven uitspreken, ook als tegenstanders zeggen dat we politiek bedrijven. Het mag niet zo zijn dat de waarheid over de periode waarover amnestie is verleend, niet naar boven komt.”, zei Williams.

Want de vraag die nog altijd hangt, is wat de vijftien slachtoffers zo verkeerd deden dat ze de dood verdienden. Ook daarom is de amnestiewet totaal misplaatst. “In Suriname besluiten de wetgevende en uitvoerende macht eerst amnestie te verlenen en dan achter de waarheid aan te gaan. Welke verplichting heeft een dader dan nog om de waarheid te vertellen? De daders zijn immers zonder voorwaarde vrij van vervolging”, aldus Williams.

Pater Karl Choenie vindt dat de hoop niet mag worden verlaten. Hoop is immers door God ingegeven. “Het lijkt alsof we met de zelfamnestiewet terug zijn bij af. Als het parlement zonder blikken of blozen voorstemt, dan is er reden tot wanhoop. Na een en dertig jaren beginnen mensen de moed te verliezen door vermoeidheid, gemakzucht of politiek opportunisme. Maar wij zullen deze afschuwelijke moorden op acht december 1982 nooit kunnen vergeten”, zei Choenie.


19 REACTIES

 1. Tijd begint te dringen voor suriname. Dino gaat straks voor life in de bak en dan zijn alle ogen gericht op Bouterse sr. De amerikanen maken geen grappen.


  Maak melding

 2. Het doden van meer dan 100 Surinamers in reactive op het 8 December incident is verachtelijk, zo niet nog verachtelijker dan het doden van 15 mannen. Het beginsel van “OOG OM OOG TAND OM TAND” is al in al zijn gruwelijke vormen toegepast. Waar zijn sommige zieke geesten nog op uit? Wij gaan schijten in dit land. Blijf maar de geest in de fles tarten.


  Maak melding

 3. @ JE KOP ZIT DIEP IN DDB`S REET,

  Ik word KOTMISSELIJK VAN JOU, PARAMAN,ZIEKELIJK GESTOORDE DEBIEL.
  Strafrechtadvocaat SPONG zegt dat US HOOFDAANKLAGER in de DINO-CASE een TROEF achter de hand houdt.

  JOUW GOD ZAL PLAATS MOETEN NEMEN IN DE BEKLAAGDENBANK TE NEW YORK,LINKS OM OF RECHTS OM.


  Maak melding

 4. Aan paraman wil ik vragen wat hij bedoeld met schijten en geesten.
  Is hij misschien bang voor de gevolgen of lafheid?
  Geef de redenen waarom,zodat begrepen kan worden dat de amnestiewet van belang is voor de ontwikkeling van Suriname.
  Toon nu jouw volwassenheid paraman.


  Maak melding

 5. ANker van hoop moet worden gegooid voor alle Surinamers.
  Allemaal hebben een “wasie”nodig. Dat zij deze volksmoordenaar als president gekozen hebben, betekent dat zij indirect verantwoordelijk zijn voor een voorbeeldfiguur als DDB.


  Maak melding

 6. Paraman: Je bent nog zieker in je hoofd dan ik dacht.

  En dan nog die laffe bedreigingen van je.Je bent een echte Paarse Pauper, tot in je vezels.


  Maak melding

 7. Dit parlement heeft in ieder geval laten zien hoe laag hun niveau is, en totaal niet over normen en waarden te beschikken, en in Eigen belang handelen i.p.v. de belangen van het volk na te streven.


  Maak melding

 8. Amnestie is handig wanneer er zoveel daders en zoveel slachtoffers zijn dat het onmogelijk is individueel recht te doen aan iedereen en iedere individu te straffen. Zoals destijds in Zuid Afrika. Maar in Suriname geldt dit echt niet. In feite is het een makkelijke en kleine rechtszaak, dat niet lang hoeft te duren. Het is duidelijk dat mensen hier het voor elkaar krijgen om vrijuit te gaan. Met instemming van het parlement. Dat is pas schandalig!


  Maak melding

 9. ik ben ook voor recht en rechtvaardigheid,behalfe,als het door negativiteit wordt gevoed door figuren die een plan hebben klaar staan om verwarring en onzekerheid onder het bevolking te realiseren.


  Maak melding

 10. President Desi Bouterse is vandaag aan het hoofd van een kleine delegatie aangekomen in Zuid-Afrika, waar hij de plechtigheden rond de uitvaart van vredesicoon Nelson Mandela zal bijwonen.Vanuit het buurland is Bouterse met een Braziliaans toestel doorgereisd naar Johannesburg, samen met de Jamaicaanse premier Portia Simpson Miller.

  NU maar afwachten wat er hierna volgt.
  Benne benieuwd Suri kranten hou ons op de hoogte.


  Maak melding

 11. inprincipe hebben jullie die heir reageren geen enkel verband met de moorden in december. ik wel want de militair ormskerk die is fam, maar we zeggen niemand ontkomt zijn straf. ook DDB niet. want een ding weten wij als fam, dat karma vroeg of laat aan zal kloppen bij hem. in elk geval is hij Dinootje reeds kwijt, dus het wachten is wanneer de kankantrie(die hij zich inbeeld te zijn) zal omvallen.


  Maak melding

 12. Strafproces van 8 dec gestart in 2007.
  Gebeurtenissen plaatsgevonden in 1982.
  Er was iets gebeurt in het verleden en wordt 25 jaren na die gebeurtenissen een strafproces gespannen.
  25 jaren lang hadden die nabestaanden politiek gespeeld in het voordeel van NF/NL.
  1 ste Regeerperiode NF/NL 1991 – 1996 Geen strafproces 8 dec gestart.
  2 de Regeerperiode NF/NL 2000 – 2005 Geen strafproces 8 dec gestart.
  3 de Regeerperiode NF/NL 2005 – 2010 Pas in 2007 8 dec strafproces gestart. Waarom? Omdat ze na de taxatie achter waren gekomen dat ze voor verkiezing van 2010 zwak waren en dat de kans minder bestond dat ze aan de Regeermacht door zouden blijven(verkiezing winnen)en om dat te voorkomen hadden ze op een sluwe manier met die politiek spel van 8dec strafproces gestart om de tegenpartij NDP te verzwakken/uit te schakelen.
  Maar het volk begreep dit alles, en ondanks een vieze politieke spel door NF/NL om met die 8 dec strafproces de NDP uit te schakelen/saboteren, had de NDP de verkiezing in 2010 toch gewonnen en aan de Regeermacht gekomen.
  Omdat die 8 dec strafproces pas na 25 jaren na die gebeurtenis was gestart, al die tijd verwaarloosd en al die tijd alleen mondeling werd gesproken als een vieze politieke spel door NF/NL om zijn tegenpartij NDP geen kans te geven om de verkiezing te winnen, daarom was het dringend en noodzakelijk om dmv Amnestiewet deze vieze politieke spel van 8 dec strafproces onmiddellijk stop te zetten dmv Amnestiewet.


  Maak melding

 13. oh hebben ze zich nu verankerd achter het karretje santoki die beweerd dat zijn V.H.P democra is terwijl hij op een partij bijeenkomst gewoon in het hidustaans staat te lullen , deze man is zo machts dronken dat hij zijn eigen moeder de verdoemenis heeft ingejaagt .
  surinamers heeft zo iemand niet nodig .
  deze crimineel was laats in nederland , maar heeft alleen maar hindustaanse verenegingen bezocht en terwijl hij beweerd dat zijn partij open staat voor surinamers , slap gelul van deze paria , hij zal nooit en te nimmer president van suriname worden daar is hij te slim voor hij weet het altijd leuk te vertellen in zijn eigen taal .
  en dat hebben suri”s niet nodig .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.