‘Belangen’ achter gedoogbeleid riviergoudwinning

25

PARAMARIBO, 6 dec – De schadelijke winning van goud op rivierbodems wordt gedoogd vanwege belangen van ‘invloedrijke kapitalisten’. Dit stellen parlementariërs uit de gebieden waar dit soort mijnactiviteit plaatsvindt. De commissie Ordening Goudsector, OGS, beweert dat er gedoogd wordt omdat ook leden van naburige gemeenschappen profiteren.

Deze leden, maar ook de gemeenschappen zelf zouden schade ondervinden als de winning met pontons wordt stopgezet. “Als we de pontons verwijderen, zullen gezinnen in geldnood komen te verkeren. We moeten kiezen voor het algemeen belang”, zegt OGS-voorzitter Gerold Dompig tegenover de Ware Tijd. Aanvankelijk was het beleid gericht op het verwijderen van alle pontons. Deze ‘skalians’ worden door Brazilianen bediend. Het aantal neemt alleen maar toe.

In sommige gemeenschappen wordt geklaagd over vervuiling van de rivier. Dat OGS het algemeen belang vooropstelt wordt daarom in twijfel getrokken. “Dit is een drogreden om niet op te treden tegen de pontons, waarvan de eigenaars invloedrijke kapitalisten zijn. De belangen van deze personen wordt veilig gesteld”, zegt parlementariër Ronny Asabina (BEP). Zijn collega Walther Bonjanski (Abop) vindt dat het gedoogbeleid subiet overboord moet.

25 REACTIES

 1. Corruptie op grote schaal. Het volk lijd eronder en moet toekijken hoe hun leefgebied vervuild wordt.

  Anarchie waarbij illegale buitenlanders aan goudwinning doen in Suriname.

  Dit is geen gedogen maar corruptie en anarchie.


  Maak melding

 2. Mr Dompig zo lust ik er wel nog een paar.
  Er lijkt geen einde te komen aan de leugens van de zittende macht.
  En het volk blijft stil en feest lekker verder.
  Er zijn genoeg andere methoden en mileu vriendelijkere methoden om goud te winnen. De “ondernemingen” die nu het goed uit de bodem halen zullen heus niet gaan opdraaien voor de schade die ze aanrichten aan het mileu.
  Nee beste mensen. U als belasting betaler zal met de ellende komen te zitten. De unieke flora en fauna van Suriname gaat eraan kapot. Dit allemaal omdat er enkele criminelen aan de touwtjes trekken en alles en iedereen naar hun hand zetten.

  Langzaam gaat het land kapot en de beloofde gouden kerst welke de bevolking van Suriname in het vooruit zicht was gesteld zal lang, heel lang op zich laten wachtten.


  Maak melding

 3. Allen,

  De prachtige natuur van mooie Suriname zal binnen nu en vijf jaar voor 60 procent verdwijnen, daarna zal men gaan nadenken over het beschermen hiervan.
  Ik hoop dat ik ongelijk krijg.


  Maak melding

 4. Sorry maar gedoog beleid kan en mag niet leiden tot vernietiging van land want de schade dat 100j herstel of meer nodig heeft is dan onbetaalbaar accepteren nee optreden met harde hand is wel pijnlijk maar niet pijnlijker dan de gevolgen van vernietiging van ons zo gelief en mooi land wij moeten nu gaan inzien dat niet alles kan en normaal is wie niet het geld heeft om dit op een manier te doen dat ons en milieu niet schaad moet er dan ver van af blijven want op den duur hebben zij genoeg om zich ver daarvan te bevestigen maar de achter blijvers en onze kinderen zullen er onder lijden dus voor goeie orde niet gedoogt niet door de vingers kijken gewoon iedereen weg SURINAMERS/BRAZILAINEN en dan op nieuw geordend beginnen want hier krijgen wij en onze nakomelingen jaren spijt van dus AUB haast en wie boos word dan maar pech niet dat het 50 mensen uitkomt waardoor 50,000 zullen lijden dank u GOD BLESS.


  Maak melding

 5. =Er staat geschreven:::De commissie Ordening Goudsector, OGS, beweert dat er gedoogd wordt omdat ook leden van naburige gemeenschappen profiteren.

  -Vreemd genoeg als de gemeenschap niet meer kan profiteren breekt de hel los.

  -Als men nu niet gaat beseffen dat gedoogd niet kan, zullen er vroeg of laat grote problemen ontstaan.

  -Er klagen vele Surinamers dat er buitenlanders in het binnenland vertoeven om de rijkdommen weg te halen en zij zelfs geen werk hebben, maar wie zijn nu de schuldigen???

  -Ik heb het idee dat het geld veel beter is dan een schoon, veilig en vreedzame samenleving!!!!


  Maak melding

 6. De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen maar niet ieders hebzucht.

  Mahatma Gandhi

  Indiaas politicus 1869-1948

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 7. Lalbhadoer,

  Door gebrek aan kennis gaat het land en volk verloren.

  Duidelijk ???

  Waar zie je een land en volk die niet slim genoeg is vooruit gaan???
  Allemaal hebzucht, gierigheid, jaloezie, afgunst, leugens, list, bedrog, hoererij, roddel, achterklap, zondigen, moorden, stelen, andermans eigendommen begeren enz. enz. enz.

  Be Bless aaaalllll of you,


  Maak melding

 8. Indien je hebzuchtigen op key-posities neerzet, krijg je dit soort beleid. Het is een slechte zaak wanneer mensen hoge ambtenaar, minister of president worden voor de macht en het geld en niet om het land te dienen. Derhalve moet de beloning voor deze lieden verlaagd worden. De overheid moet slechts 3 loonklassen hebben: voor ongeschoold personeel, voor tot middelbaar geschoolde mensen en voor hoger- en universitair afgestudeerden. Elk jaar dat men bij de overheid werkt, kan men 1% loonsverhoging krijgen t.o.v. het beginsalaris, bij goed functioneren natuurlijk. Bij ondermaars presteren moet de ambtenaar elk jaar 1% loon inleveren.


  Maak melding

 9. Vrijdag 6 december 2013 om 16:40 uur, door Debora
  Debora inderdaad!

  Door deze wijze blijft Suriname een land vóór losers én door losers!!!!

  Deng mang drape no lobie á kondre ekte ekte…….!!!! Als je in het land rond kijkt zie je, dat zij niet met liefde met het land omgaat!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 10. Kort na de installatie van de vader van Dino had hij aangekondigd dat in de eerste kwartaal de nieuwe Mileu Wetten in de molen zouden worden geplaatst. Nu pas begrijp ik waarom hij dat niet doet.Ik was zo dom om hem te geloven.Hij heeft enkele dagen eerder gezegd dat hij van eerlijke mensen houdt. Ik zeg ik houd niet van oneerlijke mensen.Ik heb gezien op internet,dat een zekere gerold Dompig gevaarlijke blackman wordt genoemd en dat hij weggejaagd is van de antillen om corruptie.Ik hoop dat hij niet dezelfde is bij OGS.Als hij het is dan begrijp ik waarom hij een en ander gedoogd.In de Srimad Bhagavad Geeta staat dat god in alles is, dus ook in de natuur. Als je nu de natuur vernietigt of gedoogd, dan zal je je straf niet ontlopen.Als de skaliannen zullen stoppen, dan zullen de mensen van de omgeving alleen goed van worden, want wie verdient allemaal aan de pontons; stromannen(PETER),OGS(kabinet Pres. daaronder valt het),Granman,brazillianen.Geen enkele bosneger werkt op een ponton.Ik zeg de Geeta is duidelijk indeze; Je zal je straf krijgen.Een assembleelid als Jogi moest daar zijn dan zou je wat moois zien.Ik hoop dat Marowijners op Jogi gaan stemmen.


  Maak melding

 11. Maak de namen van de belanghebbenden maar openbaar….
  ben benieuwd of er Nederlanders bij zijn, want dat zijn volgens de suri’s toch degenen die de natuurlijke hulpbronnen willen leegroven.

  Kijk eerst maar eens de kofferbak van 6 gepantserde limousines wat er geroofd is.

  Kom maar op met de namen.


  Maak melding

 12. Wij zullen altijd een corrupt land blijven, want het zit in ons bloed.
  Als 70% van de bevolking volgens onderzoek zegt corruptie te accepteren, zal het nog decennia duren, voordat we ophouden onze eigen zakken te vullen.
  A bun, Bouta heeft gezegd de corruptie te zullen aanpakken, maar ook hij slaagt er na 15 jaar Venitiaan niet in binnen zijn EIGEN ministeries orde op zaken te stellen.
  Waarom is na 12 jaar nog steeds de anti-corruptiewet niet aangenomen.
  Precies, omdat er teveel politici en hoge topambtenaren zijn, die zich dan in hun eigen been schieten en dat doet pijn.
  Ook binnen onze eigen samenleving zal het denken over corruptie moeten veranderen, want heel veel zaken – en de geschiedenis heeft ons dat zo vaak geleerd – moeten van onderen worden gevoed.
  Zo niet, dan zullen wij altijd een corrupt volkje blijven.


  Maak melding

 13. De weg werd gebarricadeerd door goudzoekers m.b.t. Iamgold,waarom niet tegen de illegale /legale brazilianen die bezig zijn
  goud te zoeken in de rivieren?


  Maak melding

 14. Dompig je heb het erger gemaak dan wat het was. alleen opland heb je nog ogen .Zie op het water kijk je geen nieuws DOMPIG geef politie en CTU werk om dat op te ruimen 2015 word het erger Dompig met de goud zoekers .


  Maak melding

 15. Sme zit vol buitenlanders die “adviezen”geven aan de regering. Juist achteruitgang. Ze worden heel goed geaccomodeerd,alle onkosten worden door de belasting betalers betaald. Soso puinhoop !


  Maak melding

 16. Vreemd genoeg waren het juist de bewoners in de omgeving van de skalian in het Brokopondo stuwmeer die hiertegen geprotesteerd hadden, dus nemen we gevoeglijk aan dat zij geen voordeel hieraan hadden.
  We zijn geen vreemden in Paramaribo en weten dat Bouterse en Brunswijk de grootste belangen in de goudsector hebben, met Dompig en de CTU/OGS die deze belangen veilig stellen. Er kan totnutoe niet worden aangegeven hoeveel de staat heeft ontvangen vanuit de OGS.
  Het is bovendien heel opmerkelijk dat zware pick ups met OGS logo, waterpompen en waterslangen naar het binnenland transporteren. Trek maar zelf uw conclusie.


  Maak melding

 17. Corruptie is niet alleen iemand die geeft en een ander die aanneemt… maar ook zij die (paarse slaafse volgelingen) niets doen om het te stoppen.


  Maak melding

 18. het land en volks belang is en zou eigenlijk de eerste belangen moeten zijn,
  om onnodigge kamaliteiten te verkomen is het van belang strenge grens bewaking neer te zetten,zodat,ongeoorloofde handelingen onmiddelijk de kop ingedrukt wordt en geen toegang of bedrijging voor volk of land vormen,in die opzicht zou het gouddelfen in mindere mate aanwezig zijn en minderschade aan de natuur toebrengen.

  door die gravingen zouden natuurrampen zoal aard beving,overstroming enz op korte termijn kunnen ontstaan omdat de elementen op die manier verstoordt worden(uit ballans),laat het bekend zijn dat stoffen die wij als waardevol zien,stoffen zijn met een bepaalde werking voor het houden van ballans in de natuur,hoemeer wij die stoffen uit zijn oorspong verwijderen,dan, zal er een natuur evenwicht ontstaan die zijn uitwerking op negatieve manier zal uiten.

  no joke


  Maak melding

 19. Poti poes poesi bewaak visi. Goed zo regering het volk heeft u daar gezet en dan moet men van uw beleid houden.Zo niet moeten ze andere kiezen!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.