‘De dood van Mandela en het racisme in Nederland’

122

[INGEZONDEN] – Nu het Sinterklaas feest voorbij is zou je verwachten dat de heisa en al dat pro/contra gedoe rond Zwarte Piet ook voorbij zou zijn. Maar de dood van Nelson Mandela laat duidelijk zien wat de tegenstanders van Zwarte Piet al die tijd hebben bedoeld. Sommige autochtone Nederlanders zijn gewoon niet in staat het fenomeen Zwarte Piet los te koppelen van mensen met een donkere huid.

Zo zijn op Facebook en twitter postings te lezen van mensen die van Nelson Mandela Zwarte Piet maken. Zie hieronder de postings van een zekere Ivo Heinrichs die een status update plaatste: “Een Piet minder. Mandela has left the building“. Op twitter poste Eric Holterman de zin “Nelson Mandela overleden. Zwarte Pieten in Rouw“. Twee achterlijke enkelingen zou je denken, maar het gaat verder.

bel
ivo

John de Laet, Bestuurder GroenLinks Amsterdam West, vond het nodig om een tweet te plaasten waarin hij de dood van Mandela beschrijft als ‘de dood van de hoofdpiet‘. In Tweets daarna bood hij zijn verontschuldigingen aan maar het leed was al geschied.

adam

De ochtendkrant De Telegraaf doet ook een duit in het zakje. In een artikel over Nelson Mandela, wordt zonder enige aanleiding Zwarte Piet aangehaald. Na heel veel verontwaardigde reacties hierover haastte de krant zich om de gewraakte zin te verwijderen en excuses aan te beiden. De Telegraaf deed het af als ‘ interne grap’.

tel
exc

Ook extreem-rechts heeft de dood van Nelson Mandela aangegrepen om de aandacht op zichzelf te vestigen. Een actiegroep hing spandoeken aan de Nelson Mandelabrug in Utrecht en Zoetermeer met daarop het woord ‘Moordenaarsbrug’.

er

Maar gaat u vooral rustig verder hoor, er is niets aan de hand in Nederland. Het is allemaal grappig bedoeld. Of is het onderdeel van de Nederlandse cultuur? ‘Apartheid’ is immers een zuiver Nederlands woord….

Inafsabie

122 REACTIES

 1. =Ik blijf het zeggen, op de hele wereld en in alle culturen zul je discriminatie en racisme tegen komen,

  =Zelfs denk ik dat als men meer respect voor elkaar zou hebben, wij als mens minder last van racisme zouden hebben.

  =Het is nu eenmaal zo dat GOD twee typen mensen heeft geschapen de blanke en de zwarte persoon, man en vrouw.

  =Uit ervaring weet ik ook dat ik Suriname de ruwste grappen gemaakt worden over mensen die leven en heen zijn gegaan. Respect ontbreekt hieraan weer.


  Maak melding

 2. Nederland is altijd de voedingsbodem voor rasisme geweest, na de slavernij hebben ze samen met de rest van europa appartheid in gevoerd in zuidafrica , deze mensen gaan nooid veranderen maar we moeten ons blijven verzetten tegen dit soort duivels die denken dat ze de wereld kunnen en mogen onderdrukken .
  dit is een waarschuwing aan het adres van de onderdrukkers en de rasisten .


  Maak melding

 3. Dat de Telegraaf een uiterst racistisch blad is, is bij velen al langer bekend. Zij zijn ook de grote aanjager in de zwarte pietendiscussie met als absoluut dieptepunt het leggen van een relatie tussen zwarte piet en het overlijden van Nelson Mandela. Mensen die streven naar een meer neutrale piet worden door dit blad al snel geridiculiseerd en zelfs gedemoniseerd. Vanwege haar foute houding in WOII is de Telegraaf nadien dan ook jarenlang verboden geweest. Blijkbaar hebben ze er niet veel van geleerd.


  Maak melding

 4. Ik ben er zo woest om, en nog willen heel veel blaka bradas en sisas dit goedpraten. Holland a no paradijs. Wat mij nog het meest kwaad maakt is een foto dir circullert van Mandela met een pietenmuts op en rood gestifte lippen met de text: rip anti-apartheid piet Nelson Mandela


  Maak melding

 5. @Ira, er is maar 1 type mens,uitgevoerd in diverse kleuren. En, in elke kleur vind je goede mensen (de meesten), maar ook racisten, coke dealers, terroristen, wapenhandelaars, moordenaars, verkrachters, pedofielen, etc, etc.


  Maak melding

 6. Racisme is niets anders dan aangeleerd gedrag, we discrimineren allemaal. Surinamers net zo hard als de Nederlanders. Want dat hebben we uiteindelijk allemaal geleerd, elkaar scheef aankijken. Dat hebben we heus niet zelf ontdekt. Dus mensen begin eerst bij jezelf, leer jezelf niet te discrimineren, zodat je dat kan doorgeven aan je kinderen. Begin eerst bij jezelf in plaats van steeds het vingertje naar een ander te wijzen.


  Maak melding

 7. Ik lees in de zelfde Telegraaf dat de Suriname het Sinterklaasfeest op scholen helemaal wil gaan verbieden. Erg jammer voor de kinderen want de bisschop van Myra was op zichzelf helemaal niet racistisch. Daarnaast is het ook een groot feest voor de middenstanders. Maar als Suriname het toch afschaft dan kunnen ze 5 december misschien “Nelson Madela-dag” gaan noemen, met als grootste kado de gift van vrijheid en gelijkheid voor iedereen.


  Maak melding

 8. Als Zwarte Piet dood is zal Sinterklaas voortaan maar zelf zijn hebie’s moeten sjouwen. Hij kan zijn lasten dan niet meer op het zwart Afrikaanse ras projecteren.


  Maak melding

 9. Racistisch gedrag is een ziekte die ingeburgerd is in de Nederlandse samenleving en vooral onder de blanke Nederlanders.

  Het is triest en zielig dat mensen zulks gedrag vertonen waarbij zij niet eens beseffen wat voor ellende ze kunnen veroorzaken voor zichzelf en ook voor hun naasten.
  Maar, wij moeten ons niet laten leiden en ons leven niet door deze zieke wezens laten beinvloeden.

  Alles wat de mensheid zaait, zullen ze ook de vruchten moeten dragen.
  Of je iets goeds of slecht zaait zal je die zelf moeten opeten. Want van goede het goede zaad of slechte zaad zal de vrucht van het zaad uitkomen en dat zullen ze ook moeten dragen.

  Het is verbazingwekkend hoeveel zieke en ongezonde zaad in Nederland wordt gezaaid met het gevolgd dat miljoenen mensen geestelijk en lichamelijk ziek zijn waar er geen medijnen voor zijn voor genezing.

  Uiteindelijk worden deze soort mensen ook ongelukkig van omdat ze ziek en ongezonde zaad hebben gezaaid.
  Het is niet anders, je leeft naar de omstandigheden en situatie van dat moment en je kunt ook niet gelukkig worden van de dingen die ze doen in hun leven.


  Maak melding

 10. is generaliseren, haast niet net zo erg als discrimineren, en Jada heeft een goed punt, wanneer je met je vinger naar een ander wijst , zijn er drie naar jezelf gericht.
  Ik zit me ook mateloos te ergeren aan die negatieve dingen richting Nelson Mandela, voor wie ik ondanks zijn in het verleden besmette blazoen, maar in dat geval was het “het doel heiligt de middelen”, waar ik dus geen probleem mee heb, verder EER voor die man


  Maak melding

 11. @Ira, en waar komen de rode, gele en bruine mensen dan vandaan? Als je het goed beschouwd dan komen de eerste mensen uit Afrika, dit is wetenschappelijk vastgesteld. Ergo, Adam was zwart. Alle andere rassen zijn later door migratie ontstaan. Lees maar eens het leuke boek ‘De zeven dochters van Eva’. Trouwens, een grap maken over iemands afkomst is niet perse het zelfde als racisme. Het gaat er om in welke context een grap gemaakt wordt.


  Maak melding

 12. “Apartheid” is niet voor niets het meest bekende en onvertaalde Nederlandse woord ter wereld.
  De Afrikaners in Zuid-Afrika zijn voor het grootste gedeelte rechtstreekse afstammelingen van Nederlanders.
  Dus al met al zijn de postings van sommige lieden hierboven niet vreemd, het zit in het DNA.

  Gelukkig staan degene met zulke uitspraken hierboven met volledige namen vermeld, weet een ieder wie zich aan zulke respectloze uitspraken wagen!!


  Maak melding

 13. En zo hebben ze APARTHEID ingevoerd.

  Naam Hendrik Frensch Verwoerd
  Geboren 8 september 1901
  Geboorteplaats Amsterdam/Nederland
  Overleden 6 september 1966 te Kaapstad/Zuid-Afrika

  1958 – 1966 Premier van Zuid-Afrika
  1950 – 1958 Minister van Naturellen Zaken
  1937 – 1943 Hoofdredacteur Die Transvaler, die echt in contact stond met de TELEGRAAF in Nederland.

  Hendrik Frensch Verwoerd (Amsterdam, 8 september 1901 – Kaapstad, 6 september 1966) was een Zuid-Afrikaans staatsman van Nederlandse komaf. Van 1958 tot 1966 was hij premier van Zuid-Afrika.

  Hij wordt beschouwd als de belangrijkste vormgever van het apartheidssysteem in Zuid-Afrika.

  En er zijn nog meer voorouders uit Nederland die zich gevestigd hadden in Z-A en waaruit kinderen zijn geboren.
  John Vorster, Pieter Botha, Adriaan Vlok, Andries Treurnicht, Eugéne Terre’Blanche.

  Maar dezelfde TELEGRAAF zal weinig of geen aandacht besteden aan deze vrouw genaamd: Helen Suzman.
  Deze vrouw heeft ook persoonlijk (wijlen) Nelson Mandela
  tijdens zijn gevangenschap bezocht.


  Maak melding

 14. SuriBoi, als je wat roept, doe dan eerst je huiswerk en Fer E. in mindere mate, in 1806 is nl het bewind in Z-Arika overgenomen door de Britten, nadat er al eerder stuivertje gewisseld was door de Hollanders en de Britten, de meeste boeren trokken naar Transvaal en de Oranje vrijstaat, dat er criminelen wat dat zijn het in mijn ogen die misbruik maken van mensen en onmenselijk behandelen klopt als een bus, maar heeft niet alleen met de rassen te maken , kijk alleen maar naar de onderlijnge strijd die na tussen verschillende bevolkingsgroepen plaatsvind op het Afrikaanse continent, hoetties en toetties of hoe ze ook mogen heten slaan elkaar de hersens in en waarom ook (on)menselijk gedrag, dus vooringenomen aannames zijn niet genoeg om een objectief oordeel te geven


  Maak melding

 15. In mijn leven heb ik ongeveer voor de helft in Nederland gewoont, en de andere helft in Suriname.
  Ik kan zeggen dat er meer groepvorming, en racisme is in Suriname als in Nederland.
  Koeli’s – stadscreolen – boslandcreolen – chinezen – javanen blakkamangs – boeroes, en ga nog zo maar door…
  Dus doe allemaal normaal en gedraag je als wan pipel.’
  Kijk naar je zelf, en besef dat we allemaal mensen zijn.
  Veel Surinamers houden ook van Holland, en ook heel veel (witte) Nederlanders houden echt van Suriname.

  Dus stop met modder gooien en respecteer elkaar.


  Maak melding

 16. Net zoals het buitenland notitie heeft genomen van het zwarte piet discussie en het gedoe van Gordon, weet ik zeker dat ze hier ook van notitie van zullen nemen.
  Zo kan men het ware aard van veel mensen in dit land zien.
  Verder moeten wij het via socialmedia wereldwijd verspreiden!


  Maak melding

 17. Het zal ons sieren als we lering trekken uit de houding die Nelson Mandela heeft gehad tijdens zijn leven.
  Hij is het grote voorbeeld voor ons allen.
  Let niet op het gedrag van de racisten, maar werk aan jezelf en wees het voorbeeld voor hun die niet beter weten, ongeacht wie je bent.
  R.I.P. Nelson Mandela


  Maak melding

 18. Mensen hebben geen respect voor de zwarte bevolking en kleineert (onderdruk) de zwarte volk. Nelson Mandela wordt belachelijk gemaakt heel onsmakelijk een man van verzoening en gelijkheid.Sta op en laat verandering komen waar is respect onze eer onze stem onze mening onze geschiedenis onze toekomst kom voor je zelf op mijn volk.


  Maak melding

 19. 06 dec.2013

  Wij moeten niet generaliseren. Niet alle witten zijn racisten of zijn voorstanders van zwarte piet, maar zijn ook in de minderheid om gehoord te worden.

  Nelson Mandela heeft ons wijsheid achtergelaten. Een van die wijsheden is: Never think through your blood, but through your brains and keep by your discipline to forgive.

  Die racisten beseffen alleen dat de neerslag en uitstraling van zwarte piet voor alle zwarten op aarde geldt. En dat wordt met hun reacties op het overlijden van Nelson Mandela alleen maar sterker bevestigd.

  Welke liefhebber van zwarte piet, binnen de Surineds, wil dit nog ontkennen?

  Sommigen zullen nu met het geven van minpunten dit willen ontkennen.

  Aan een ieder, gecondoleerd met het overlijden van een groot wereldleider als Nelson Mandela.
  Srika


  Maak melding

 20. @ Snowman, Suriname kent kinderdag en dat gaat gewoon door. Men wilt geen sint en piet, dat een Hollands traditie is en dat de laaste jaren zijn terugweg naar Suriname heeft gevonden middels Nederlandse stagiaires en eurosurinamers/nederlanders. (Voorheen was het er ook dankzij Nederlandse kolonisten). Het is niet iets van Suriname zelf en ik zie ook niet waarom men daar een blanke meester een zwarte diener moet gaan accepteren. Kinderdag daarentegen, blijft gewoon bestaan. Nederlandse tradities mogen aan de Noordzee blijven.


  Maak melding

 21. Ira, wat ben je als mens te betreuren dat volgens jou God maar twee typen mensen heeft geschapen namelijk blanke en zwarte (wat 0verigens niet waar is, want tussen pikzwart en lelieblank heb je alle mogelijke variaties). In jouw gedachtewereld is er dus geen onderscheid tussen Nelson, Obama en Desi of tussen Hitler, Alexander en Mark. Beste Ira, God heeft miljarden mensen geschapen die allemaal stuk voor stuk uniek zijn, dat de ene mens een klein beetje meer pigment heeft dan de ander is een onbelangrijk gegeven, net zo onbelangrijk als dat de ene mens ietsje langer is dan de ander of dat de ene blauwe en de ander bruine ogen heeft. Dat mensen met een beperkt bevattings- en onderscheidingsvermogen niet over de huidskleur van de ander kunnen stappen is niet alleen dom maar ook heel zielig.


  Maak melding

 22. @Lobing

  je hebt het over respect voor elkaar????

  Begin dan over Hindoestanen te praten als je het over de nazaten van India afkomst hebt.

  Van Afrika afstammende Surinamers noemen je netjes creolen en geen negers of slaven.

  Slaaf, koeli en andere benamingen komen uit de koloniale periode, gebruikt door de onderdrukkers.
  Koeli is een denegreren woord.
  Ik noem jouw ook niet SLAAF toch?

  Laten wij nazaten en waarachtige Surinamers elkaar netjes en respectvol behandelen.

  Wan’s ope tata kon mo’po, wie moe setie kondre boeng.


  Maak melding

 23. Ai mi brada nanga sisa,jullie weten toch,dat de blanke kaasvreters niets anders te doen hebben dan discrimineren.t zit nu eenmaal ingebakken bij hun.Wie hebben vroeger de Apartheid in Zd.Afrika gebracht? Wel,dat bedoel ik dan.De witte mensen aan de Noordzee leren dat nooit af.Debielen…


  Maak melding

 24. Nee, ik ben geen racist, ik constateer reeds lang dat Nederlanders racisten zijn tenzij ze iets van jou of jou nodig hebt dan doen ze hun uiterste best om niet racistisch over te komen.
  Hypocriet heet dat en dat zijn ze ook.

  Maar dat heb ik allang in de gaten dat het nep en vals is. Ze kunnen zo hun best voordoen maar ik prik toch doorheen hoe ze in elkaar zitten. Ik heb een behoorlijke dosis aan mensen kennis.
  God heeft mij geestelijke ogen en oren gegeven en dat is niet gratis. Daar moet je je best voor doen om het te begrijpen.

  Ik woon en leef al 45j. in Nederland en heb diverse functie’s bekleed bij de overheid dus ik weet waarover ik praat.
  Ik ken heel veel donkere ex-landgenoten die ook bij de overheid heeft gewerkt doet er niet toe welke functie ze hebben bekleed, maar daar zie je hoe donkere mensen worden gekleineerd en achtergesteld ondanks hun expertice of diploma’s.

  Soms vind ik t persoonlijk heel zielig en erg denigrerend wat ik allemaal heb meegemaak, maar het is niet goed te praten.
  Ik ben een Christen en heb het Woord van God in mijn hart, daarom is het niet goed te praten wat mensen elkaander hebben aangedaan.
  Ik heb vanuit mijn geloofsovertuiging om elkaander lief te hebben en respect te hebben voor je naasten en dat doe ik met mijn hart en ziel.

  Ik zie zelfs blanke Christenen die het Woord kennen en toch meedoen met de anderen en zondigen.
  Zo heb ik t Woord niet ontvangen.
  Als je zwart of een andere kleur hebt ben je veroordeelt tot de massa die niks goed kan doen.
  Het is vernederend, al zeg je dat het jou niks doet maar het vreet aan je.


  Maak melding

 25. beseffen jullie je wel dat jullie nu heel druk bezig zijn alle nederlanders over een kam te scheren?
  Dat er een paar gekken en racisten in dat land wonen, betekent niet dat ze allemaal zo zijn. Ik ken genoeg nederlanders die er echt niet zo over denken, alleen komen die helaas niet in het nieuws, en dit soort mensen wel


  Maak melding

 26. @Lobing, wist je dat trouwens in India 5 dagen van nationale rouw zijn afgekondigd ter ere van Nelson Mandela. Mandela een grote held ook voor India.


  Maak melding

 27. Gierigheid is de vader van alle zonden. En wie staat het meest bekend als gierig? Vraag het de Belgen als je het niet weet. Hopelijk weten Willempie en zijn 3 monstertjes zich hieraan te onttrekken. Ik betwijfel het echter.


  Maak melding

 28. @Leeey: ik praat dat van nederlanders ook niet goed, maar
  dat betekent niet dat je hetzelfde terug moet doen, dat heeft nog nooit iets opgelost.
  ik probeer mensen te beoordelen op hun eigen acties, en niet iedereen in een bepaalde groep te veroordelen om iets wat een paar mensen doen.


  Maak melding

 29. Jullie moeten is allemaal niet zo zeiken over dat zwarte piet gedoe. In elke cultuur heb je rotte appels ertussen.. Bij Nederlanders.. Bij Surinamers.. Bij Marokkanen en Turken en wat dan ook…
  Ons Nederlanders wordt altijd verteld dat we racisten zijn omdat we alles en iedereen over 1 kam scheren… Nu wordt er door de mensen die tegen zwarte piet zijn ook gedaan. Jullie moeten is iedereen in hun waarde laten.. Ik ben dat gezeik echt zo spuug en spuug zat. En als het je zo stoort moet je lekker weg gaan uit nederland en in een grot gaan zitten daaaaaaag


  Maak melding

 30. Ondanks wat jullie allemaal zetten over nelson mandela heeft hij het leven al gezien,
  Deze man heeft meer dan jullie allemaal bereikt en gezien dan jullie
  die negatief reageren op zijn dood. Er is een god die met jullie zal afrekenen.


  Maak melding

 31. Ik word hier echt zo verdrietig van, al die gemene reacties over en weer. “Wie zonder zonde is gooit de eerste steen!” Ik ben moeder van twee prachtige kinderen. Hun vader heeft een donkere huidskleur. In wat voor wereld moeten hun groot worden. En ja nu al worden ze gediscrimineerd, maar dat zegt meer over die persoon dan over mijn kinderen of over mij, die blanke nederlander. We moeten eens ophouden om in groepen te denken! Ik heb allemaal lieve mensen om mij heen, van allerlei afkomsten. En dat is gewoon alleen maar leuk, we kunnen heel veel van elkaar leren. Ik wens iedereen het allerbeste toe en God bless!


  Maak melding

 32. Aan degenen die nu zelf discriminerend/racistisch bezig zijn naar óf het Surinaamse volk, óf het Nederlandse volk toe: Waarom vinden jullie het zo erg dat Mandela is overleden? Blijkbaar hebben jullie NIETS van hem geleerd!! Jullie hebben een grote mond naar een ander toe, maar zelf ben je geen haar beter! Mandela zou zich schamen voor jullie uitspraken..


  Maak melding

 33. Tja.. wat zou ik hier eens van zeggen! Het is zo jammer dat we zo met elkaar om gaan! Iedereen is gelijk wat boeid idd de huidskleur! Maar de mens moet niet zo in het verleden blijven hangen! Het is helaas allemaal zo gelopen vroeger maar zo kunnen we wel nog dieper gaan graven! Of we het zo slecht hebben in Nederland, kijk eens naar de positieve dingen. Je maakt het zo moeilijk voor je zelf! En dat rasicme een ziekte is vind ik wel erg ver gaan! Zoals zoveel dingen wat hier boven staat. Erg jammer!


  Maak melding

 34. maar even serieus..wat verwacht je dan? zulke mensen zijn eenmaal verrot..denk je dat ze opeens veranderen na zoiets..je kan geen controle hebben over een verloren persoon..hij voedt zijn haat en breekt alleen zich zichzelf..zulke mensen moeten als niet verzonden beschouwt worden..of er moet een gevangenisstraf opgelegd worden op haatzaaiers..of je moet alle haatzaaiers op een eiland plaatsen en hun daar hun oorlogje laten voeren die ze graag willen…


  Maak melding

 35. maar even serieus..wat verwacht je dan? zulke mensen zijn eenmaal verrot..denk je dat ze opeens veranderen na zoiets..je kan geen controle hebben over een verloren persoon..hij voedt zijn haat en breekt alleen zichzelf..zulke mensen moeten als niet verzonden beschouwt worden..of er moet een gevangenisstraf opgelegd worden op haatzaaiers..of je moet alle haatzaaiers van elke volk op een eiland plaatsen en hun daar hun oorlogje laten voeren die ze graag willen…


  Maak melding

 36. Racisme komt in elk mens en land voor. Gevaarlijk wordt het pas als de politiek ook racistische wordt bijv. als Wilders aan de macht komt denk maar aan de holocaust…

  Het niet willen accepteren van een Aziatisch president in SU is ook racisme…

  Het systematisch roven, vermoorden, overvallen van Aziaten in SU door een bepaalde groep is ook een vorm van racisme.

  Het altijd bevoordelen, alles gratis geven, aan 1 bepaalde groep, terwijl er nog meer behoeftigen zijn, in SU is ook racisme…

  Als we willen zeggen dat alleen blanken racisten zijn dan hebben we het volledig mis, moet je eerst naar je eigen kijken diep in jezelf een eerlijk zijn, dan zie je dat elk mens wel een beetje racisme in zich heeft.


  Maak melding

 37. Het racisme viert hoogtij in Nederland, normen en waarden vervagen, alles mag, alles is toegestaan en de leiders van dit land geven niet thuis. De Regering zwijgt als het graf of doet gewoon mee met de meerderheid. Met minderheden wordt geen rekening gehouden. Het is aanpassen of wegwezen……….
  Nederlanders hebben een superioriteitsgevoel dat van jongsafaan gevoed wordt door het jaarlijks terugkerend racistisch sinterklaasfeest met zwartepieten als knecht……..
  Respect voor wie dan ook, hebben ze niet. Dit volk is van God los en hun afgod is een zwart geschminkte figuur(de goeden niet te na gesproken), terwijl de donkere mens wordt verafschuwd.
  Apartheid is niet voor niets een Nederlands woord!!!


  Maak melding

 38. Het doet mij als Nederlander het schaamrood naar de kaken stijgen.
  Mijn vader zei altijd als je de mensen leert kennen ga je van de dieren houden. Mijn vader had gelijk.
  De walgelijke leuzen, grapjes. haatdragende opmerkingen. Omtrent Mandela’s dood. ik heb dit eerder gezien. na de dood van Michael Jackson.

  Nog steeds denken heel veel mensen dat ze achter een computer alles kunnen spuien.
  Dan komt de ware aard van het beestje boven. lekker anoniem.
  Stiekem volk.
  Wat gij niet wilt dat u geschied doe dit ook een ander niet….


  Maak melding

 39. natuurlijk is er een verschil tussen mensen, vind ik, de ene is van het mannelijk soort en de andere van het vrouwelijk soort, alleen dit maakt ons anders, maar ook veel hetzelfde, als we onze polsen door zouden snijden komt er uit iedereen bloed

  wit is ook een kleur net als zwart, so what, daar tussen zitten nog veel meer kleuren, dus dat houd in dat we allemaal gekleurd zijn. is dat zo erg dan, ik vind van niet

  we hebben allemaal recht op leven op deze aarde, iets wat Mandela de wereld heeft geprobeerd wijs te maken en wat vele nog niet willen zien

  en ieder land heeft zijn traditionele feesten voor jong en oud, iedereen geniet er ook van van elk feest dat te vieren valt, laat mensen daar van genieten, en als je dat niet leuk vind houd je mond loop door en ga verder met je leven en laat andere er dan wel van genieten

  ja ik ben een gekleurde nederlander en houd niet van discriminatie, maar houd wel van het genieten van de vele feesten rond de hele wereld waar ik deel van mag nemen en super van kan genieten


  Maak melding

 40. Tegen zwarte piet heb ik vrij weinig, maar begrijp ook wat de mensen er tegen hebben.
  De reacties die voortkomen uit de dood van Mandela verafschuw ik dan weer wel. Ik schaam me ook diep dat ik als nederlander met dat soort mensen in een hokje wordt geduwd.
  En die man uit Amsterdam? Per direct al het politieke werk al dan niet verplicht naast je neerleggen en oprotten dat soort knakkers hoeven we niet in de politiek. Evenals Wilders.

  RIP Mandela.


  Maak melding

 41. De hoeveelheid mensen die in pijn leven is enorm. De zelfhaat is zo gigantisch dat het uit de spuigaten druppelt met de bedoeling anderen te schockeren of te kwetsen of zelfs te beledigen. Dan herken je de pijn waarmee deze mensen leven. Als je jezelf ooit betrapt vraag vergiffenis aan diegene en aan jezelf want de weg is nog heel lang die je zult moeten afleggen.


  Maak melding

 42. traditionele feesten vieren is wel OK, maar doe het aub op een zodanige manier waarbij je je medemens v/e ander ras niet mee beledigd.

  zo simpel is dat.


  Maak melding

 43. Voor mij is zwarte piet en de witte sint allang dood en begraven.

  In Nederland wordt er te veel in hokjes gedacht zoals: je hebt autochtonen,allochtonen en dat wordt weer verdeeld in westerse allochtonen en niet westerse allochtonen.

  Apartheid is toch een woord wat uit de Nederlandse taal is voortgekomen.


  Maak melding

 44. Het is toch verschrikkelijk dat deze discussies nog steeds aan de orde van de dag zijn. Ik krijg plaatsvervangende schaamte als ik zogenaamde grappige opmerkingen en lees/hoor. En dit ten koste van anderen. Je zou denken dat men inmiddels geleerd heeft van de geschiedenis. Respect voor je medemens en genieten van elkaars culturen en overtuigingen!


  Maak melding

 45. De stickers van ANC en Nelson Mandela

  Ik zat op de Havo Marienburg Leeuwarden destijds, had stickers op mijn agenda en schooltas geplakt van ANC en Nelson Mandela. Naast de vlag van de RMS die ik met plakband zelf had gemaakt. De stickers had ik bij een kraampje gekocht van mijn zakgeld, die stond bij de Waag in Leeuwarden. Druk hadden de verkopers het niet. De laatste Molukse actie was geweest in het provinciehuis in Assen, waren vervlogen en andere tijden. In die periode was de Molukse gemeenschap de eerste zogenaamde minderheidsgroepering in Nederland. Groeide op tussen Nederlanders, wat je ook doet op gebied van vrijheidsstrijd of activisme wordt dan onder een vergrootglas gedaan. Woonde in het noorden, ik kreeg opmerkingen van medescholieren(zal het nooit vergeten) waarom ik die stickers had. Ik antwoordde: “Dat zijn vrijheidsstrijders. Zij zitten in hetzelfde situatie als ons.” Kreeg als antwoord terug: “Maar ze zijn gevangen, dat is niet voor niets! Het zijn terroristen!” Men durfde niet tegen me in te gaan, maar ik zag ze denken. Gekke Ambonees! Terrorist! Treinkaper! De vrijheidsstrijd die Nelson Mandela voor zijn volk deed kreeg minimale aandacht toen in Nederland. De Nederlandse politiek was gewoon vrienden van de politiek en leiders die de apartheid in standhield. Apartheid een Nederlands woord heb ik altijd maar gedacht. Alles veranderde midden jaren tachtig toen vooral een van de Nederlandse sporthelden uit Amsterdam Ruud Gullit hem in het daglicht zette, ondanks dat Mandela op Robbeneiland zat.

  Ik ben mede door de reactie op de stickers alles gaan volgen over de vrijheidsstrijd van Zuid-Afrika. Wanneer er momenten in mijn leven zijn, die ik als historisch moet gaan benoemen is de vrijlating van Nelson Mandela zeker eentje daarvan. Ik kan dat nog voor me zien, de beelden op tv dat die werd vrijgelaten. Werd live uitgezonden op Nederlandse tv, ik had tranen in mijn ogen. Ik moest denken aan dezelfde stickers. Hoe raar kan alles lopen in een mensenleven, eerst als terrorist in de gevangenis gestopt worden. En zelfs door heel het Westen inclusief Nederland bestempeld worden als crimineel, en of terrorist. Hij werd mijn grote voorbeeld, ondanks alles bleef hij doorgaan. Niet gesteund door veel mensen(in de wereld) bleef hij jaren in de gevangenis. Maar kwam hij er strijdbaarder dan ooit uit, zijn idealen waren onveranderd. Daar bleef die zich voor inzetten. Ik werd paar jaar later aangemerkt in de pers eerst als politiek activist(de zaken Vaatstra, vluchtelingenopvang, verbreding N31, verspillen van gemeenschapsgelden en meer), later de Molukse activist(moest uitleggen in het jaar 2000 aan een journalist in Harlingen wat Jihad inhield). Kort daarna werd ik als Molukse hoofd van een criminele organisatie en Molukse strijder benoemd door het Nederlandse systeem. Het eerste konden ze niet hard maken, daarna werd ik aangemerkt als mensenrechtenactivist. Sinds 2010 bestempelen ze me weleens in de pers als Molukse opiniemaker. Moest toen altijd weer aan de stickers denken. Het systeem die mensen zoals Mandela willen uitschakelen gaan ze eerst criminaliseren, ridiculiseren en daarna proberen te elimineren. Ze hadden aan Mandela een harde noot om te kraken, en gelukkig is het niet gelukt.

  Donderdag 5 december 2013 Sinterklaasviering in Nederland, waaraan een heftige discussie voorafgegaan is gegaan. Wel of geen discriminatie? Ik heb stelling genomen op mijn Facebook: Zwarte Piet is discriminatie er dient een aanpassing te komen binnen het kinderfeest. Voor mij is dus 5 december ineens veranderd in de sterfdag van een van mijn grootste helden ooit, Nelson Mandela! Ik denk dat ik niemand hoeft te overtuigen wat Mandela over de discussie Zwarte Piet zou hebben gedacht, de man die met de ANC apartheid een verschrikkelijke vorm van discriminatie versloeg. Wie weet moet dit ook een symbolische boodschap of antwoord van Mandela zijn op het Zwarte Piet verhaal. Zo krijgt zijn sterfdag in Nederland een wending, want apartheid en het benoemen van een persoon als zijnde zwart. Daar zijn we nu wel over uit, dat dit niet meer kan!

  Mandela zijn sterfdag wordt niet alleen bepaald rondom de discussie van Zwarte Piet, want de afgelopen dagen is de Molukse gemeenschap weer zwaar emotioneel en geheel terecht woest. Wij willen dat Van Agt die wij verantwoordelijk stellen voor ambtsmisdrijf en (staats)moord op 11 juni 1977 zich moet verantwoorden in een rechtbank. De laatste jaren is er zoveel bewijsmateriaal blootgelegd, dat het geen schimmenspel meer is. En dat een rechtszaak tegen Van Agt een grote kans maakt op winst van de waarheid en gerechtigheid. Van Agt zette zichzelf boven de Nederlandse wetgeving en gaf de boodschap mee aan de mariniers die de trein instapten: “We gaan niet voor gevangenen!” Terwijl de wetgeving in Nederland het volgende voorschrijft dat men een misdadiger moet arresteren(overmeesteren, wanneer men gewond is verzorgen), daarna vastzetten(gevangenis) en moet berechten! Dit is ook bij Mohammed B na de moord op Theo van Gogh gebeurd.
  De dag dat Mandela stierf zette ik mijn eerste poll op internet over Van Agt wel of niet berechten. De poll heeft nu een 100% score voor berechten, want de waarheid en gerechtigheid moet zegevieren.

  Meedoen aan de poll:
  https://apps.facebook.com/opinionpolls/poll?pid=ACL6DlYqsi8

  Meld je aan De Punt Staatmoord 1977:
  https://www.facebook.com/groups/467344200021428/

  Net zoals in Zuid-Afrika, die onder de Nederlandse term apartheid zichzelf bevrijdde. Ik snap dat u ons allen nog niet snapt, en dat u onze vrijheidsstrijd nog niet kan begrijpen. Want de gemiddelde burger in Nederland wordt dom gehouden over de Molukse bezetting van hun geproclameerde land RMS. Dit omdat de Nederlandse overheid net zoals toen Mandela en Biko in de gevangenis zat bevriend was met Zuid-Afrika met apartheid. De waarheid(apartheid is discriminatie) moest in de doofpot in verband met economische belangen niet in gevaar te brengen, dat word zo bepaald door de politiek. U zult allen wel denken, daar heb je de Molukkers weer! Maar let wel, ook West-Papua en Oost-Timor, Atjeh en nog enkele bevolkingsgroepen vechten ook tegen onderdrukking en dictatuur van een bevriende staat van Nederland. Indonesië of Zuid-Afrika met apartheid, kunt u ons allen het verschil vertellen? In ieder geval, ik en wij als Molukkers werden en worden nog steeds uitgemaakt als terroristen of treinkapers. Maar er is nog hoop voor u allen, dat wanneer u zich in onze geschiedenis verdiept dat u allen anders tegen ons aangaat kijken. Want het is net zoals in Zuid-Afrika oorzaak en gevolg. Zoals weleens tegen mij verteld is: Je wordt gezien als terrorist in het Westen, maar buiten het Westen en in je eigen land wordt je gezien als vrijheidsstrijder. De stickers van ANC en Biko en Mandela zijn niet meer nodig, maar de zelf gemaakte sticker van mijn en onze vlag? Heeft nog steeds dezelfde kleuren, dus wanneer u onze vlag eens tegenkomt? Wilt u dan allen terugdenken aan mijn oude stickers van onder andere een van de grootheden die de moderne wereld heeft gekend, Nelson Mandela! Die eerst als crimineel en terrorist werd gezien, maar nu ook word gezien als vrijheidsstrijder en held van de hele wereld. Nelson Mandela zijn lichaam is dood, maar vooral zijn strijd naar vrijheid en waarheidsbevinding zal voor meer mensen doorleven als inspiratiebron.

  Maluku4Maluku
  L.P. Reawaruw / Twitter @Reawaruw


  Maak melding

 46. Zeer to the point artikel. Bravo dat jullie zo de waarheid durven schrijven.
  Alleen “apartheid” is geen Nederlands woord. Het is een woord uit het Afrikaans. Een van de officiële talen van Zuid-Afrika.


  Maak melding

 47. @Deborah Nog steeds denk je ieder individueel te kennen en over te kunnen gaan oordelen. Je hebt het nog steeds niet door dat je een hoop mensen bevooroordeeld. Door mensen zoals jij zal er nooit vrede plaats vinden. Elkaar steeds opnieuw beschuldigen. Alsof dat helpt voor de toekomstige generatie. Jij voedt racisme door met jou uitspraken.
  Goed bezig (uhum….)


  Maak melding

 48. @Janneke Dat klopt – echter: Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten en het woord komt dus oorspronkelijk uit het Nederlands.


  Maak melding

 49. HIJ is 95 geworden!

  bijkans 70 jaar van zijn leven IMMENS populair!

  25 jaar in het gevang, maar NOOIT vergeten!

  leiders van over de hele wereld gaan HEM de laatste EER komen bewijzen!!

  wij gaan ons TOCH NIET druk maken om een aantal ziekelijken die in Armoe (van geest) zijn geboren en in Anonimiteit zullen sterven!

  RUST ZACHT MADIBA


  Maak melding

 50. Het zelfstandig naamwoord “Apartheid” is van oorsprong een Nederlands èn een Zuid-Afrikaans woord.
  Maar het werd (vanzelfsprekend) voor het eerst gebruikt in Nederland,later LOGISCHERWIJS door het Zuid-Afrikaans uit het Nederlands overgenomen en dus niet omgekeerd.
  De denotatie van het woord had echter in Nederland een heel andere betekenis dan in Zuid-Afrika.
  In Nederland betekende het (alvorens de institutionalisering van de segregatie in Zuid-Afrika een feit was)iets als:- “het heel bijzondere,het buitenissig mooie” etc.
  (In Friesland trouwens “het apart zijn” of “apartens”).
  NIETS NEGATIEFS DUS!

  In Zuid-Afrika daarentegen kreeg dit woord,de oneigenlijke betekenis van: “die toestand van afgeskeie” of “afgezonderd te wees” en vanaf de jaren 1920 met de ontwikkeling van het brainstormen over rassenscheiding, kreeg het de betekenis “afscheiding op grond van ras”.

  Nadat in 1948 “de apartheid” als politiek wapen in Zuid-Afrika gestalte kreeg,ontwikkelde het woord zich tot een “INTERNATIONALISME” en verscheen het in 1956 VOOR HET EERST in de betekenis van “SEGREGATIE OP GROND VAN RAS” in een Nederlands woordenboek n.l.:-
  Apartheid( = rassenscheiding zie woordenboek Koenen 1956.

  DE EIGENLIJKE BETEKENIS (DENOTATIE) EN POSITIEVE GEVOELSWAARDE VAN DIT NEDERLANDS/ZUID-AFRIKAANS WOORD WERD DUS VERDRONGEN DOOR DE OVERWEGEND NEGATIEVE CONNOTATIE VAN HET ZICH INMIDDELS TOT ZUID-AFRIKAANS TOEGEËIGEND C.Q. ONTSTANE LEENWOORD.


  Maak melding

 51. paagal,, wat moeten wij in suriname met een aziatiche president in suriname,die hoort toch in azie te zijn en niet in suriname hahhahaha sorry is beter dat jij president wordt hoor paaaaagal ,,


  Maak melding

 52. @Paagal
  Jouw opmerking van vrijdag 6 december 2013 om 21:09 uur,slaat als een tang op een varken,daarom vind ik de reactie van takkie (niet mijn man)deze keer terecht!


  Maak melding

 53. @ Hans, als je wat post doe zelf grondig je huiswerk!

  Het verhaal dat een groep van 21.000 Boeren Afrikaners uit de Kaapkolonie vertrokken omdat ze niet langer onder het juk van de Britten wilden leefden en aan de zogenoemde Boerentrek begonnen om zich te vestigen in gebieden die zei Transvaal, Oranje Vrijstaat en Natal noemden veranderd niets aan het feit dat het grote gedeelte van de Afrikaners rechtstreekse afstammelingen zijn van Nederlanders en “Apartheid” is en blijft het meest bekende en onvertaalde Nederlandse woord ter wereld!!


  Maak melding

 54. Doordat sommigen onder ons qoute que qoute dat gedoe met zwarte piet wilden doordrukken,was het te voorspellen dat idioten van alles zouden gebruiken om die zg discussie belachelijk te maken.Dit is nog maar pas begonnen!


  Maak melding

 55. Van alle kwaliteiten die zalig Nelson Mandela heeft gekend, weet ik dat ik er minstens ééntje ook deel nml; de liefde voor mensen ongeacht afkomst, jong/oud, man/vrouw, mooi/nog mooier, dik/dun, gezond/ziek, capabel, gehandicapt of sexuele voorkeur etc etc. (het gespuis daargelaten!)

  Verzoening toegewenst voor onze mensheid!


  Maak melding

 56. Even een berichtje van een autochtone nederlander. Het is om dit soort uitspraken dat ik mij vaak schaam voor mijn landgenoten. Het word echt steeds gekker! Ik hoop dat het besef er is dat niet iedereen in nederland zo is.


  Maak melding

 57. Ik ben een blanke Nederlander en ik wil alleen even kwijt
  dat het aantal rascistische reacties die Mandela aan
  zwarte piet koppelen erg minimaal is. Verder krijgen
  deze reacties op Facebook een golf van verontwaardiging
  over zich heen van iedereen, donker en blank.

  Maar buiten dat, het zou Mandela veel meer eer
  aan doen als we zouden kijken naar de positieve reacties
  van over de hele wereld, iedereen van de Paus tot de Balkenende
  is dankbaar voor de veranderingen die Mandela heeft gebracht.
  Alleen meest sterke mensen kunnen vergeven,
  houden van zonder haat en de ziel van een land raken zoals
  Mandela heeft gedaan.

  Laten we zijn voorbeeld volgen en kijken naar wat ons
  verbind, en niet naar onze verschillen, dat zou echt het eren
  van Mandela zijn!


  Maak melding

 58. @ Kaaymang

  Hetgeen je gepost heb klopt niet. Nederlanders bezigden zich al veel langer aan beledigden opmerkingen rond 5 december jegens de gekleurde mens.
  Het gedoe rond zwarte piet zoals jij het verwoord is juist uit dat soort opmerkingen of grappen zoals Nederlanders het vaak noemen voortgekomen. Niemand houd tenslotte van Gordon achtige opmerkingen naar zichzelf toe. Waar Nederlanders ooit begonnen met zogenaamde Belgengrappen is uitgegroeid tot zwaar beledigde opmerkingen naar bijvoorbeeld een vooraanstaand figuur zoals Nelson Mandela toe!!


  Maak melding

 59. Wat erg dat er sommige autochtonen zijn die zo denken over een GROOT MAN die is heen gegaan R.I.P. N.Mandela.

  Het is reeds lang bekend dat de telegraaf racistisch is.
  Maar als die walgelijke tweets zijn het gevolg van het gedrocht Wilders.


  Maak melding

 60. Ram Singh, die weddenschap wil ik met jou wel aangaan, jij zet nu trouwens ook een hele grote bevolkingsgroep weg, id dat ook niet een een vorm van discriminatie en racisme?


  Maak melding

 61. RIP Nelson Mandela. U bent een groot voorbeeld voor mij.

  Vanaf nu kies ik ervoor om lief te hebben en te vergeven in plaats van boos te worden op onrecht en kwaad die mensen elkaar aandoen. Ik kies voor liefde en vergeving.

  Ik sla bewust een nieuwe (zeer moeilijke) weg in. Nogmaals RIP Nelson Mandela. Thank you for being such a great and tremendous example. God bless you and your family Nelson Mandela.


  Maak melding

 62. Tegen De Racisten Ivo Heinrichs, John de Laet en anderen wil ik slechts zeggen dat een ieder dit aardse leven op een dag vaarwel moet zeggen.

  Ook gij klootzakken komen ook een keer aan de beurt. Deze racistische KLOOTZAKKEN denken dat ze onsterfelijk zijn.

  Ik haat jullie RACISTEN intens, maar WIJLEN MANDELA had jullie zeker vergeven.


  Maak melding

 63. Het is verschrikkelijk wat er allemaal gebeurt en er word teveel gediscrimineerd , in nederland maar ook in andere landen ,In nederland word er bijvoorbeeld zo erg gediscussieerd over zwarte piet voornamelijk door de surinaamse nederlanders maar hen zijn zelf heel erg rasistisch naar elkaar toe en naar de blanke nederlanders bekijk maar eens het forum mamjo.com dit is een forum dat gebruikt word door surinamers en nederlandse surinamers maar bijna iedere topic eindigt in een scheld partij en rasistische uitspraken.
  dus niet alleen de blanken zijn racisten

  R.i.p Mandela moge u in vrede rusten


  Maak melding

 64. Er is nog steeds apartheid in Frankenstein!
  Want je hebt autochtoon allochtoon meerderheid of minderheid.
  Wie dat niet ziet is blind.
  Als bij de gemeente 100 blanken werken dan mag daar tussen in 3 mensen van buiten komaf.


  Maak melding

 65. Het feit dat hier zoveel reacties op komen.. Laat de mensen die zoiets posten lekker heen doen. Geen aandacht aan besteden. De meeste weten wel beter. Dus.. Lekker weekend vieren uitkijken naar een gezellige kerst!! Fijne feestdagen allemaal!!


  Maak melding

 66. Goede mensen schitteren van ver,
  zoals de toppen van de Himalaya.

  Lieve Nelson Mandela,
  Je hebt de andere oever bereikt.
  Velen lopen alleen maar langs deze oever op en neer
  En sommigen verdrinken midden in de rivier.


  Maak melding

 67. @Henk (07/12/2013 om 11:30 uur)!
  *Klaas de Jonge zijn geschiedenis ken ik ook.

  Google nog even verder over Klaas de Jonge.
  Zie tevens Andere Tijden van NPS/VPRO d.d. 27/11/2001 over de (affaire Klaas de Jonge) in Zuid-Afrika.

  Hij was gisteravond ook in beeld in (nieuws uur).
  En ik heb ook goed naar hem zitten luisteren.

  Maar ze hebben met (opzet) of (bewust) getracht, deze man niet steeds te belichten in Nederland om zijn steun aan het ANC.

  Google naar Eet Geen Outspan: Pers geen Zuid-Afrikaan uit.

  MANDILA R.I.P.

  En nog een kleine aanvulling voor die gasten (N.O.Z.E.M) met hun respectloze reacties n.a.v. het overlijden van MANDILA.

  Zie Column Youp in NRC 20131207

  Prettig weekend


  Maak melding

 68. Haha!

  Ik als Nederlander vind het op een zekere manier grappig om te zien dat de mensen die hier het hardst op tegen zijn, zelf het meest over één kam lijken te scheren.

  Ja, in Nederland is er racisme, net zoals over de hele wereld dus inderdaad, deze reacties krijg je. Ik praat het niet goed, maar als je de focus legt op een paar negatieve reacties doe je alle oprechte reacties te kort. Toen ik op Facebook keek vlak nadat het nieuws naar buiten kwam heb ik tientallen reacties gezien waar er met respect over Nelson Mandela gesproken werd van zowel autochtone als allochtone Nederlanders. Ik ben maar twee negatieve reacties tegengekomen, één daarvan afkomstig van een Nederlander die ik ondanks dit niet bestempel als een racist, de ander was afkomstig van een Zuid Amerikaans persoon.

  Dus als we deze negatieve reacties pakken en we scheren het hele land, of van mijn part continent over één kam, dan zijn jullie net zo fout bezig als de mensen die deze walgelijke dingen hebben gezegd.

  En weet je wat de grap compleet maakt (ik lach me kapot…)? Ik praat nu zelf ook over wij en jullie en ik ben gaan nadenken over de afkomst van de mensen. Ik maak nu dus onderscheid tussen verschillende mensen, dus ik ben nu zelf ook racistisch bezig in zekere zin. En zo belanden we aan in een vicieuze cirkel.
  Kunnen we niet gewoon proberen de nadruk te leggen op het vele positieve wat er ook is (voor zover je met een overlijden kan spreken over iets positiefs, maar dan bedoel ik dus alle respectvolle reacties die in mijn ogen toch echt in de meerderheid zijn) in plaats van de nadruk te leggen op de paar rotte appels. En begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat we onze ogen moeten sluiten voor racisme, dat is een heel ander uiterste.

  That’s all


  Maak melding

 69. Als Nederlander schaam ik mij kapot voor diegene die vandaag Nelson Mandela te schande maakte, voor de racisten die er tussen onze bevolking leven, voor wat onze voorouders de gekleurde mensen voor verschrikkelijks hebben aangedaan in de geschiedenis. Iedereen weet dat dit nooit had mogen gebeuren.

  Voor mij is iedereen gelijk, welke kleur je ook hebt. Overal is er helaas racisme, ook hier in Nederland. Ook ik voel mij weleens gediscrimineerd, het gebeurd nl ook vaak zat andersom, terwijl ik helemaal niet bij die paar rotte racisten hoor maar juist vind dat iedereen op een normale manier met elkaar om moet gaan.

  Ik weet zeker dat heel veel Nederlanders het onacceptabel vinden dat men de goede Mandela zo respectloos op FB heeft gezet.. RIP Mandela


  Maak melding

 70. Zwarten discrimineren misschien wel harder dan blanken. Kijk maar naar Suriname en Afrika. Zodra zwarten ergens een meerdwerheid hebben – of zelfs een minderheid zijn, zoals in Suriname waar de andere groepen ook op zich ook minderheden zijn – blijken ze, net als de blanken, geboren discriminatiewezens te zijn. Van top tot teen. Enerzijds willen de zwarten altijd de vrouwen van de andere rassen hebben, anderzijds willen ze de mannen van die andere rassen niet als gelijkwaardig beschouwen. En net als huilebalken eigen is, janken ze zo hard wanneer de blanken hen discrimineren dat zelfs een jakhals jaloers is op dit janktalent. Dus zwarten, kijk in de spiegel. Heb je geen spiegel, bekijk dan eens je schaduw op straat. Vrolijk zul je er niet van worden. Eerder droevig, als je eerlijk ernaar kijkt. Maar zelfs eerlijkheid bezit je niet eens. Dus ben je hopeloos en onverbeterbaar. En zul je zelf altijd blijven discrimineren en blijven janken wanneer je zelf gediscrimineerd wordt. Uw lot staat vast.


  Maak melding

 71. Oké dit is inderdaad heel erg en ik vind dat dit niet zo op Internet gezet mag worden. Maar dan nog zijn het er een aantal die weer een kinderfeest erbij gaan betrekken.
  Een aantal… in elk volk en bij elke cultuur zitten rotte appels, zal ook altijd zo blijven
  Zoals iedereen heb ook ik een mening en zal deze ook uiten, wel op gepaste manier. Dit vind ik te ver gaan


  Maak melding

 72. DE MENSEN DIE SCHRIJVEN EN DENKEN DAT HET WOORD ” APARTHEID ” EEN ZUID-AFRIKAANS WOORD IS,.. GIVE ME A BREAK ! ! WELKE EUROPEANE DENK JE DAT DAAR ZITTEN….. NEDERLANDERS ! !! ! Bekijk de geschiedenis boeken er maar op na. EEN OERHOLLANDS WOORD “APARTHEID”.


  Maak melding

 73. De mensen die “zogenaamd” zo’n grote mond hebben om social media
  Zijn de mensen die het goed achter hun ellebogen houden… En waar nodig is
  Slijmen bij de “donkere mensen”


  Maak melding

 74. Wat een walgelijke vertoning op de sociale media, karakterloze en foute types die het woord respect niet kennen. De schrijver Inafsabie geeft op het eind van zijn verder goede artikel een verkeerde suggestie m.b.t het woord apartheid. Dat is niet Nederlands, maar Afrikaans, de taal van vele blanken en kleurlingen in Zuid-Afrika. Los hiervan: juist door de verwantschap tussen de Zuid-Afrikaanse blanken en Nederland, is het verzet tegen de rassenscheiding in Zuid-Afrika vanaf de jaren 60 aangevoerd vanuit Nederland. Denk aan de Anti Apartheids Beweging, het Komitee Zuidelijk Afrika en Kairos. Het was niet voor niets dat Nelson Mandela kort na zijn vrijlating in 1990 als een van de eerste landen Nederland bezocht. Ik meld dit niet om wangedrag van sommige Nederlanders goed te praten, maar om de correcte feiten te vermelden.


  reactie admin:
  @Winston Hermelijn Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten en het woord komt dus oorspronkelijk uit het Nederlands.


  Maak melding

 75. Zaterdag 7 december 2013 om 21:24 uur, door Jesse

  Zo is het.
  Discrimminatie is van alle tijden en komt in alle landen voor.
  We moeten allert blijven en ons er tegen blijven verzetten.
  Dat een kleine groep rechtse neonazi,s de boel verzieken wil niets over de goede intenties van verreweg de meeste Nederlanders zeggen.

  Verwijder eerst de balk uit je eigen oog


  Maak melding

 76. Omdat ÉÉN witte Nederlander (autochtoon zoals je wilt) een stupide opmerking maakt zijn ineens ALLE WITTE NEDERLANDERS racisten.
  Voor jou zit de wereld blijkbaar gemakkelijk in elkaar. Zo kan je in elk geval altijd ‘je gelijk halen’. Proficiat voor het aanwakkeren van rassenhaat!!


  Maak melding

 77. Het is inderdaad kortzichtig om alle “Nederlanders” af te schilderen als racisten. Dat ik onfatsoenlijk. Daarin tegen vindt ik dat men, als “Nederlandse” dit soort uitspraken niet mag maken. Dit is hetzelfde, maar dan op kleineschaal, wat Hitler ook deed.
  Zelfs is dit bizar, dit omdat Nederland, ooit de koploper was in het handelen in mensen, slavernij, en nu een discussie aangaat over zwarte piet.
  Geliefde zwarte broeders, trek je hier niet van aan, ooit zal ook zwarte piet wordt afgeschaft en zullen we met verwonderde ogen kijken, – hie hebben we dit ooit toegestaan.
  Laat 1 ding helder zijn; scheer geen mensen over een kant, dat laat zien dat je klein van geest bent.


  Maak melding

 78. Echt hypocriet is dit allemaal. Nu mogen de allochtonen niet zeggen dat elke witte Hollander racistisch is? En nu mogen ze ook niet iedereen over 1 kam scheren?

  Jarenlang zeggen bijv onschuldige Marokkanen dat autochtonen niet iedereen over 1 kam moeten scheren. Maar wordt er geluisterd? Dagelijks hebben zij nog steeds met discriminatie te maken. Dus nu niet allemaal in jullie slachtofferrollertje gaan zitten.


  Maak melding

 79. Zondag 8 december 2013 om 13:22 uur, door Sardjoe

  Begin niet over slavernij.
  Het Nederlandse aandeel was 2%.
  Nederlanders verdienden veel meer aan de handel in specerijen.

  Het is echt erbarmelijk met de kennis van de geschiedenis.
  Zou Bouta niet een geschiedenisboek schrijven?


  Maak melding

 80. waarschijnlijk hebben de reacties op mag zwarte piet updaten en het aanbieden van de pietitie en de verontwaardigde moedwillige spraakverwarring (update zwarte piet = weg met sint) ons op het verkeerde spoor gebracht en oh ja, bepaalde figuren op het werk die je e.e.a. eindelijk duidelijk kunnen maken, zoals waar je plaats eigenlijk is. en dan zijn er natuurlijk een paar die dat anders aanpakken, gelukkig, denk je dan, misschien kan ik me toch veilig voelen.
  maar hoe moet je je voelen wanneer een normaal persoon op je werk zegt dat de hoofdpiet dood is? dan denk je: hmm, dus toch, eerst vertelde je dat zwarte piet niets te maken had met zwarte mensen. en dat het de schoorsteen is.
  ieder moet het voor zichzelf kunnen uitmaken, iedereen ontmoet andere mensen.


  Maak melding

 81. De schrijver van het artikel stelt: “Sommige autochtone Nederlanders zijn gewoon niet in staat het fenomeen Zwarte Piet los te koppelen van mensen met een donkere huid”.
  Ik heb eerder het idee dat sommige personen met een donkere huid niet in staat zijn zwarte Piet en racisme te scheiden. Sinterklaas en zijn zwarte Pieten zijn gebaseerd op de Germaanse oppergod Wodan en zijn helpers, twee zwarte raven. Een beetje ongelukkig zijn die later verbeeld door zwart geschminkte autochtonen die Afrikanen als voorbeeld namen. Dat waren de enige zwarte mensen die ze kenden. Racisme? Doe toch niet zo stumperig. Wees trots dat je onderdeel bent geworden van het leukste Nederlandse volksfeest, je hoort er bij!!!
  Neem een voorbeeld aan Mandela, de grote verzoener!


  Maak melding

 82. Beste “Surinamers” denk er om dat jullie niet op die zelfde wijze terug redeneren.
  Een uitspraak van een individu,is een uitspraak van een individu.

  Geen rasisme; nooit beredeneren vanuit een volk!!

  Voor Tedje; Google het even, dan zal dat u ogen openen!


  Maak melding

 83. Zie; http://historiek.net/het-nederlandse-aandeel-in-de-internationale-slavenhandel/12313/

  Voor de goede orde; het begint op het moment als mensen denken dat ze slimmer, sterker, wijzer zijn dan een andere mensen, en dit per land, of cultuur gaan generaliseren.

  Dat is ronduit een uitzonderlijke slechte zaak.

  Ik geloof, dat ondanks de afschaffing van de rechtsmacht van Nederland op Suriname, er toch nog dagelijk een algeheel minderwaardigheidscomplex heerst bij veel Surinamers.

  De discussie die hierover wordt gevoerd door Nederlanders, als land, doet de zaak voor de Surinamers geen goed.

  Surinamers, of welke volk/cultuur. Zorg dat je kinderen kunnen leren, sporten, en zo natuurlijk mogelijk eten. Ga het gesprek aan, en bespreek moeilijk heden die men dagelijkse meemaak met je kinderen.

  En let er op, wordt niet arrogant, in dat geval, zullen anderen landen beter gaan presteren waardoor het land in een crisis terecht zal komen.


  Maak melding

 84. Daar gaan we weer met dergelijke opmerkingen zoals die van panter11.
  Volstrekt generaliserend en misplaatst ten aanzien van een compleet volk en iedere vorm van ook maar enig intellect mist.


  Maak melding

 85. Rascisme geen rascisme … het getuigt gewoon van het voorkeur hebben van hele slechte humor tot misselijkmakend toe… tot dat die ene dag valt in hun eigen leven dat de grond onder hun voeten wegvalt en ze denken…ooh wat heb ik spijt..van alles…en dan valt het kwartje.. en voor de mensen die hier zich boos over maken (en wat ik zelf als gekleurde nederlander goed kan begrijpen) Laat de tekortkoming van een ander niet de jouwe worden…and time is too precious to spend on negative matters.. Bless u all friends and foes


  Maak melding

 86. Schandaligggggg vind ik dit!

  Walgelijk, om van te kotsen.

  Diep teleurgesteld dat wkn zich laat misbruiken door ene infasabie.
  Waarom staat die afschuwelijke foto er???????????????? een link was mijn inziens voldoende geweest.

  Als infasabie een mailtje had gestuurd naar de beheerders van twitter en/of facebook, dan had ik nog enig begrip kunnen tonen.
  Infa, had ook kunnen voorstellen om massaal een bericht te sturen naar die 2 idioten, deze actie vind ik smakeloos.

  Was infasabie maar zo overijverig, met de berichtgeving omtrent zijn geboorteland……
  Maar…dat durft infa niet,…ohh ja infa is paars………………en bang voor baas………


  Maak melding

 87. Wat is het vreselijk om te lezen hoe mensen gewoon zonder enig benul zeggen dat de slavernij niets voorstelde. Ook de reacties op twitter en facebook over de dood van Nelson Mandela gaan mij te ver. Dit zijn geen grappen meer. Dit is pure racisme.


  Maak melding

 88. En dan zijn sommige mensen (99% van de keer autochtonen) verontwaardigt als het uitloopt toto handgemeen…..Direct een corrigerende tik geven, leren ze het direct af!


  Maak melding

 89. ik snap niet wat sommige mensen in hun hoofd halen wrm zou je dit doen mandela was een bezondere man die kom je niet vaak tegen en als die dood is dan laf zeggen op social media ”ja zwate peit dit, ja zwarte piet dat” iedereen heeft een anderen huisdskleur zwart wit ligt getint maar we zijn allenmaal verbonden mandela was een groot man!!!! en voor die genen: JIJ ZULT DAT NOOIT WORDEN….. PUNT!!!!


  Maak melding

 90. Walgelijk hoe mensen zo dom kunnen zijn. Die tata’s weten niets over normaal verstand.Ik vraag ze niet om kleurenblind te zijn, maar wel om gewoon hun laffe bek te houden. Te veel onzin praten die tata’s, ze praten soms gewoon letterlijke strond. Sorry :/ ik liet me even gaan


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.