Toerismebranche: Suriname hoort op erfgoedlijst

21

PARAMARIBO, 7 nov – Suriname hoort op de werelderfgoedlijst. Dit stelt toerismeorganisatie Tours. De ondernemerskoepel vindt het slecht nieuws dat Unesco dreigt met verwijdering. De branche vindt de lijst van vitaal belang.

Economisch bezien valt er voordeel te halen van het erfgoed, vooral de bouwstijl in de binnenstad. ”In Suriname is geen toren van Pisa of een vrijheidsbeeld of andere interessante zaken op het gebied van erfgoed. Daarom is die Unesco-status zo belangrijk. Het wekt positieve gevoelens bij de toeristen”, zegt Tours-voorzitter Ernie de Vries tegenover de Ware Tijd. De branche heeft er dus baat bij dat Suriname zijn positie behoudt op de werelderfgoedlijst.

Volgens Unesco kwijnt het Surinaams gebouwd erfgoed weg. Houten gebouwen in de hoofdstad zijn of vervallen of worden vervangen. De regering krijgt twee maanden tijd om maatregelen te bedenken. Opmerkelijk is dat de overheid zich niet alleen een slecht beheerder toont, maar ook mee afbreekt. Klassieke kantoorgebouwen van de overheid staan er al jaren vervallen bij. Een van de gebouwen werd tijdens Carifesta overdekt met kleurige slierten, kennelijk uit schaamte.

Bekijk ook:

21 REACTIES

 1. met die hoge facturering van Flex met daarbij ook de Bigi wagi van DADA kan je heel wat verf/hout en spijkers kopen tog??

  hier heb je alvast wat klussers!!

  Een groep Surinaamse en Nederlandse ondernemers heeft op eigen initiatief de 21 jaar oude gemeenschappelijke ruimte van het ouderencomplex ‘Kamalhuis’ aan de Gerard Doustraat in de Haagse Schilderswijk flink onder handen genomen 😉


  Maak melding

 2. Su, doe er dan wat aan! Su heeft hier een naam hoog te houden met dit erfgoed. Het staat er inderdaad vervallen bij en door het te laten wegrotten en nieuwe betonnen gebouwen er voor terug te laten komen, maakt het alleen maar lelijker en sfeerloos op! Zou ekte ekte zonde zijn!


  Maak melding

 3. Typisch Surinaams om de kip met de gouden ei te slachten.

  “Daarom is die Unesco-status zo belangrijk. Het wekt positieve gevoelens bij de toeristen”, zegt Tours-voorzitter Ernie de Vries. De branche heeft er dus baat bij dat Suriname zijn positie behoudt op de werelderfgoedlijst.”

  Realistisch standpunt van de Unesco: kansen benutten en afspraken nakomen.

  “Volgens Unesco kwijnt het Surinaams gebouwd erfgoed weg. Houten gebouwen in de hoofdstad zijn of vervallen of worden vervangen.”

  Surinamers hebben geen hoge pet op van hun culturele nalatenschap. Alles wat met culturele nalatenschap van de kolonisator te maken heeft wordt verfoeid en vroeg of laat met de grond gelijk gemaakt. Onder Bouterse zal de botte bijl zegevieren.

  Het is daarom een heilloze weg van de Unesco om Suriname een ultimatum te stellen. De Surinaamse overheid is niet gecharmeerd van enige buitenlandse bemoeienis met hun binnenlands beleid. En dan maakt het niet uit of het positieve gevoelens bij toeristen opwekt of niet. Alle koloniale restanten moeten op den duur verdwijnen.

  Wedden dat met de vinger naar Nederland wordt gewezen? Het is altijd de schuld van Nederland en de Unesco doet wat Nederland van haar vraagt. Toch ?


  Maak melding

 4. Als ik kijk van wat er aan gebouwen waren voor de onafhankelijkheid en nu,dan mag Sur weg van dat lijst.Als mensen kans hebben gezien het parlements gebouw in brand te steken en daarmee ook het Nepvue in vlammen te laten opgaan.Dan zijn de paar die nog over zijn ook gedoemd.


  Maak melding

 5. Er staat:”Een van de gebouwen werd tijdens Carifesta overdekt met kleurige slierten, kennelijk uit schaamte”.

  NEE,ik denk niet uit schaamte!
  Surinamers schamen zich niet,anders hadden ze bijvoorbeeld een andere president gekozen.
  Ik denk juist dat bij de aanschaf van de “kleurige slierten” er over is nagedacht en weer heel veel (smeer)geld aan de strijkstok is blijven hangen.
  Bij elke gelegenheid,hoe onbelangrijk ook, worden er staatsgelden geroofd.


  Maak melding

 6. 07 nov. 2013

  Gebouwen kwijnen niet binnen enkele jaren weg. Daarvoor is een langere periode nodig en waarbij er niet aan onderhoud gedaan wordt.

  Het moet een signaal zijn aan de regering van Suriname nog te redden wat voordien niet onderhouden is geworden.

  En de minpunten zullen het signaal geven.
  Srika


  Maak melding

 7. De regering van suriname moet als de bliksem iets doen aan onze mooie oude gebouwen die ons geliefd Paramaribo sieren. Zo zie maar waar de prioriteiten liggen er wordt een hoop geld over de balk gesmetem voor allerlei onbelangrijke zaken en ons erfgoed is het stiefkindje.


  Maak melding

 8. wees blij,dat ddb aan de macht is,stel dat een andere figuur opperhoogd was van sme nu,dan was parbo op de brand-stapel gelegd..

  deze man die moordenaar is,kent alle hoeken en gaten van de stad en hij geniet ervan..

  straks na de verkiezingen 2015 zul je merken dat ik gelijk heb..

  zijn eigen lotgenoten keren hem de rug toe


  Maak melding

 9. Een spreekoord dat op diverse billboards in Paramaribo en Suriname geplaats mag worden: ONDERHOUD IS BEHOUD. Kennelijk kennen Surinamers dit spreekwoord niet. Voor de goede orde: dit geldt niet alleen voor de gebouwen, maar ook wegen, bruggen etc.


  Maak melding

 10. Gewijzigde beleidsinzichten mi boi.

  De werelderfgoedlijst is niet interessant, de belangen van udu loso’s daarentegen wel voor deze regering. Udu loso’s moeten ook (vr)eten toch en ze zijn zeker niet kieskeurig, niet alleen hout maar ook srd, usd,tjuku’s , hoogste inschrijvingen lusten ze rauw.

  Gelukkig is het grootste udu loso nesi aan de kleine combeweg van steen anders was het hele gebouw nu al helemaal opgevreten


  Maak melding

 11. Gelijk heb je medusA, en van mijn part steken ze alles in de fik en makenze mooiere gebouwen. En je hebt dan ook in een keer dat slavengevoel weg gewerkt bjj veel surinamers die iedere keer er rweer aan herrinerd worden.


  Maak melding

 12. @kolibri
  Die zogenaamde “mooiere gebouwen” die jij bedoelt zullen op den duur ook verpauperen en tot ruïnes verworden.
  Goederen onderhouden kunnen ze niet.
  Het enige waarin ze sterk zijn is bedreigen,bedriegen stelen en roven.


  Maak melding

 13. Dit is aan dovemans oren Surinamers zijn niet sterk in het onder houden van lijf goederen.Als je aan een surinamer vraagd wat heb je van tien generaties terug ,kijken ze je aan alsof je gek bent.
  Daarom san e metie dng.Ze gooien alles in de goot.Ondertussen zijn de meesten naar het buitenland geweest om te zijn hoe hystorisch het eruit ziet.Suriname wil alleen geen geschiedenis kennen.Herriner de coup van 1980,met het doden van de inteligente vooraanstaanden.Zelfs dat willen ze niet weten als geschiedenis.


  Maak melding

 14. Met deze misdadige regeerders in de regering zal het blijven dweilen met de kraan open. Het ergerlijke is dat wij Toeristen naar Suriname willen laten komen, maar daar toe geen maatregelen treffen. Eerst moet de binnenstad opgeruimd worden, Guyana erbuiten gelaten heeft Suriname de smerigste binnenstad in de regio. Vooral de trottoirs nadat het geregend heeft, daarom zou het goed zijn de trottoirs te plaveien met een cementlaag of betegelen. Het is een fluitje van een cent, maar je moet het willen doen, investeren, want het kost geld. Ook het zwerfvuil in de binnenstad is niet om aan te zien. De passagiers van de Hanseatic het Duitsecruiseschip waren helemaal niet tevreden met hun bezoek. Voor hun bezoek van 6 uren hadden 2 uren moeten doorbrengen op het wachten van een visum (niet bevorderlijk voor het toerisme) en ook nog veelste duur. Toeristen zitten niet op deze akkevietjes te wachten het is heel erg storend. Weer willen we internationaal meespelen maar de spelregels niet inacht willen nemen of niet kennen, weten hoe het hoort. Ook het volgende; in Suriname loopt men te pochen met de toeristencijfers, terwijl er 8 van 10 toeristen SurNeds zijn uit Nederland. Graag voortaan genuanceerder omgaan met het publiceren van lozekreten, want het gaat om SurNeds en niet om (vreemdelingen?) maar om doodgewone Surimariboërs, zij mogen ook genoemd worden, omdat zij euro’s komen brengen. Voor de Carifesta werd kosten noch moeite gespaard om de binnenstad schoon te maken en te houden. Waarom kan het niet een maandelijks of wekelijks terugkerende gebaar worden/zijn?, inplaats van iedere maand het leger spookambtenaren – vergulde stuintrekkers – instand te houden. Of hoeven deze niets producerenden geen handenarbeid verrichten en iedere maand hun uitkering ontvangen. Want daar is waar de meeste staatsgelden aan opgaan, aan niets anders en geen productie leverende luiaards. Het gaat om duizenden die best zouden kunnen zorgen voor de onderhoud en wat er nog bijkomt in deze.


  Maak melding

 15. Zij die daar in holland hoog en droog zitten te genieten van de rijkdommen die holland heeft vergaard uit de kolonie, schreeuwen het hardst omdat ze denken het beter te hebben in het land van de kolonisator. Ze beseffen niet dat de hollanders ze wegkijken en ze het liefst weg willen hebben. Elke hollander denkt als hij een surinamer ziet: oprotten uit mijn land.
  Maar hoog vanuit de kansel roepen en schreeuwen dat neks in suriname deugt, is laf.
  Niet omdat de regering paars is, is alles in suriname fout.
  Zij die hier zijn, zijn trouw gebleven aan hun land. Zij zijn niet overgelopen om daar mee te genieten van de rijkdommen van nederland. Dus als nederland hier hulp biedt dan zijn ze dat meer dan verplicht aan de surinamers. Zij die daar wonen profiteren ook van hun weelde..
  En maar ophemelen die Hollander die jou niet lust en jou elke dag weer wegkijkt.
  En maar heulen omdat je het in economisch opzicht beter denkt te hebben. Maar dat is ook ALLES. Laf hoor! En toch elk jaar met vakantie komen…..om daarna te schelden op je eigen land…


  Maak melding

 16. Toen ik jaren geleden als Europeaan (ik kom uit België )voor de eerste maal in Suriname was werd ik onmiddellijk getroffen door het verval van die ééns zo prachtige houten stad. Surinamers blijken niet te beseffen wat ze met dit monument in handen hebben. Ze laten de boel liever verkrotten dan dat ze die belangrijke toeristische troef onderhouden. Voor velen is het een nagedachtenis uit de koloniale tijd, en daar willen ze niet aan herinnerd worden. Nu stel ik deze mensen de vraag. Hoe zou Europa er uit zien moesten de Europeanen hetzelfde gedaan hebben met al die eeuwenoude bouwwerken, die ook meestal opgericht waren door de opeenvolgende bezetters. Dat slavernijverleden zit niet in jullie koloniale gebouwen, het zit in jullie hoofd. En het zal niet verdwijnen als die prachtige antieke huizen weg zijn, het zal pas verdwijnen als het uit jullie hoofd is. Doe zoals wij Europeanen, vergeet die tijd van overheersing, en maak volop gebruik van wat de overheersers achtergelaten hebben. Het alternatief is een stad van glas en beton waar geen mens naar komt kijken of interesse voor heeft.
  Willen jullie een moderne stad, bouw dan een gloednieuwe naast de oude stad, en hou die oude stad als toeristische trekpleister om toeristen, en hun dollars en euro’s, aan te trekken. Je kan ook niet aan de ene kant zeggen, “ik moet niets van de oude kolonisator weten” , en aan de andere kant “maar ik wil wel jullie geld”. Maak van Suriname een mooi modern land, maar vernietig je geschiedenis niet. Een land zonder geschiedenis is geen land, maar enkel een stuk aarde waar je even op mag verblijven.


  Maak melding

 17. hoe kan een gebouw of gebouwen dat in de koloniale periode gebouwd zijn tot erfgoed zijn’wiens erfgoed,unesco heeft zelf gezegd dat die gebouwen uit de tijd tijdens koloniale bezetting gebouwd zijn,’voor suriname heeft het dus geen waarde,maar een herrinnering dat niet positief is,’dus zeg ik ,’weg met die gebouwen,maar eerst het geschiedenis hoe en door wie die gebouwen gebouwd zijn digitaliseren en als les materiaal gebruiken.

  voor de kolonisator heeft het een herinnerings waarde hoe zij ons misbruikt,verkracht,vermoord hebben,’is dat dan een een positieve herrinnerings waarde voor mijn landgenoten”ECHT NIET.

  laat unesco ons maar van hun lijst halen.


  Maak melding

 18. Volgens mij uit niemand kritiek op Suriname, maar wel op de geijkte geschoolde en ongeschoolde Surinamers die denken de wijsheid in pacht te hebben en van alles rondbazuinen om hun tekortkomingen te rechtvaardigen of te verdoezelen.

  Zij die in Holland hoog en droog zitten te genieten van de rijkdommen die holland heeft vergaard uit de kolonie, hebben het recht hiertoe met een streven om het beter te hebben in het land van de kolonisator, precies zoals de kolonisator het ook eens was in de voormalige kolonie Suriname.

  Voorts heeft ieder levend wezen het recht om te zijn waar hij of zij belieft, of het nou in Suriname is of in Nederland. Het is voor zover ik weet nog niemand verboden om te emigreren en te gaan staan waar hij of zij wilt. Zij die ergens zijn vastgeroest zijn wortel gaan schieten door diverse leeffactoren o.a. …..geen geld hebben om zich elders te profileren, geen kennissen noch familie die in een vreemd land voor hen een leidraad zou kunnen zijn, en ten slotte angst voor het onbekende.

  De Suri’s die Nederland hebben gekoloniseerd zijn merendeels de moedigsten doordat zij niet in een uitzichtloos bestaan wilden blijven zitten en maar ellende over zich heen krijgen van hun eigen idiote gelovige landgenoten. Kennen Surinamers de tekst nog uit de bijbel inzake Jezus, n.l. “Een profeet wordt in zijn eigen land niet geëerd.”

  Alhoewel ik een uitgesproken mening heb over gelovigen, kan ik over mijn kondrémangs in Nederland met trots zeggen, dat zij tenminste durven te strijden tegen het omstreden Surinaams regime om het klootjes volk in Suriname, waar zij nog veel van houdt, realiteitszin bij te brengen.

  Deze Surineds kunnen nu gelukkig vrij hun mening uiten zonder dat iemand ze scheef aan kijkt, en vrije meningsuiting is niet laf maar juist erg moedig. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde positieve Surinamers die er zijn blijven zitten in een verdorven goddelijke cirkel die Suriname wordt genoemd alsmede hyper jaloers zijn op de ander die het zich wel kan permitteren om het hazenpad te kiezen voor de eigen bestwil.

  Helaas is een groot deel van het Surinaamse volk nog met blindheid geslagen en zo dom gebleven dat zij de goedbedoelde en opbouwend kritiek van haar fortuinlijke landgenoten nog altijd zien als een aanval op hun belabberde levenssfeer, afwezige integriteit en normloosheid.

  Wat mijn persoon betreft, ik hoor tot de groep van de moedigsten die van tijd tot tijd Suriname ontvlucht om het nog beter te krijgen voor zijn familieclan dan ze nu al hebben door de rente op de bloedschuld die de kolonisator op zijn geweten heeft op mijn voorouders terug te halen, en deze te innen op een heel moderne manier zonder bloedvergieten.

  Wij (alle Suri’s in Nederland) vechten het liefste in het hol van de leeuw. Dit is pas lef hebben, dit is moed met doodsverachting, maar de laffe Surinamers in Suriname zijn moedeloos en hebben ook niet behoorlijk te vreten en maar zeiken over de Suri’s overzee. Ook ik lever geregeld kritiek op de Surineds, niet omdat ze fatsoenlijker zijn dan de meeste Suri’s in Suriname, maar alleen omdat het merendeel het godsgeloof meenemen in hun beslissing en levensstijl waar geen God aan te pas hoort te komen, dit is dan ongepast en heet “voorouderlijk verraad.”

  God hoort in de Hemel thuis en is sinds de ontstaansgeschiedenis morsdood voordat er leven ontstond op moeder aarde, hoog waarschijnlijk is God te pletter gevallen op aarde toen deze nog volledig omgeven was met water. Dus, weg met God en met allen die het godsgeloof zien als hun culturele erfgoed. Ik sta altijd klaar om ook de moedigste Surineds welkom te heten bij de guillotine, sterker nog, ze krijgen van mij zelfs voorrang boven alle anderen!
  django


  Maak melding

 19. Vrijdag 8 november 2013 om 17:12 uur, door MEDUSA
  @wajana
  Zou jij niet met iets nieuws willen komen?
  Dit gezeik is cliché,afgezaagd en out dated!

  Wat grappig,
  Wie zich aangesproken voelt, reageert!
  Wie de schoen past trekt hem aan! Dussss….
  Een cliché is een cliché omdat een cliché een waarheid is!
  Ook een cliché! Dus waar!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.