woensdag, mei 1, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams protest tegen ‘slechte rangschikking’

Surinaams protest tegen ‘slechte rangschikking’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 okt – Suriname werkt aan een stevig protest tegen de rangschikking op de investeringsindex van het World Economic Forum. Dit zegt minister Raymond Sapoen van Handel & Industrie, HI. De investeringswaakhond van de Wereldbank zou Suriname veel te laag hebben ingedeeld. Suriname blijkt te behoren tot de twee minst investeringsvriendelijke landen.

Het betreft dan de lijst van landen waar het best zaken gedaan kunnen worden. Deze lijst van meet investeringsvriendelijke landen heeft Suriname op nummer honderd en zes en veertig. Het is een lijst van honderd en acht en veertig landen. “Elke koe van zondag weet dat wat daar staat, niet goed is”, zegt Sapoen tegenover de Times of Suriname. Volgens het World Economic Forum duurt het bijna twee jaar om een bedrijf in Suriname op te zetten.

Volgens Sapoen strookt het niet met de werkelijkheid. Het duurt hooguit drie maanden. De periode vanaf het registreren tot aan de vergunning toe duurde niet zo lang gelden inderdaad jaren. Sapoen zegt de informatie doorgespeeld te hebben aan het World Economic Forum. Hij geeft wel toe dat het stukken sneller kan. Het verkrijgen van een bedrijfsvergunning duurt nog veel te lang. “Wij werken hard, maar kennelijk werken de landen om ons heen nog harder.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

35 REACTIES
  1. De werkelijkheid is dat Bouterse Suriname gegijzeld houd. Als investeerder zou ik mij ook afzijdig houden. Mocht Suriname van deze megalomane president af zijn dan zullen de poorten weer opengaan.


    Maak melding
  2. sapoen sluit ook zijn ogen voor de realiteit…
    Chinezen die EERST flink geld neertellen krijgen de vergunning binnen no time..
    Anderen die het rechte pad bewandelen om een vergunning te krijgen horen nooit meer wat…
    Only money talks…

    Om alles gedaan te krijgen moet je ook “heulen” met de criminelen..corruptie op en top… dit is werkelijkheid sapoen!!


    Maak melding
  3. Ik zie niemand haast hebben te investeren in een land waarvan de lijder een crimineel met amnestie is en een zoon heeft die vastzit in Amerika en een andere zoon die eveneens amnestie geniet en beter bekend staat als Granaat werper!!


    Maak melding
  4. Stevig protest tegen de waarheid, of zou Suriname nu eens echt bij zichzelf te rade moeten gaan over het negatieve effect welke de regering Bouterse op ons land heeft.????


    Maak melding
  5. Even om een wat meer evenwichtiger beeld te geven over
    deze topic.

    Wanneer Suriname van instanties zoals IDB, Fitch, Standard & Poors, etc.. een positieve waardering krijgt wat betreft de economie dan wordt er steevast door sommigen geroepen dat dat komt dankzij de regering Venetiaan.
    Laten we er van uit gaan dat bovenstaande inderdaad waar is kan het dan ook niet zo zijn dat het World Economic Forum data gebruikt uit de periode regering Venetiaan zoals minister Sarpoen aangeeft ?

    Ik woon zelf in Nederland en hou mij bezig met de Nederlandse zakenwereld. Dan hoor ik toch weer andere (positieve) geluiden.
    Recentelijk verscheen in een Nederlandse dagblad het volgende over het vertrouwen van Nederlandse ondernemrs in de huidige regering van Suriname; Dat is een zeer belangrijk meetpunt voor de investeringen zou ik zeggen.
    Toch?

    DEN HAAG – Wekelijks vertrekken ruim zes 40 voet grote containers uit Nederland naar Suriname. Vergeleken met drie jaar geleden is dat een stijging van ruim 30 procent. Gerrie Ubink, managing director van de Nederlandse verschepingsmaatschappij Vertraco, zegt dat de containers voor het overgrote deel gevuld zijn met commerciële goederen, waaronder machines.

    “Onder de regering Venetiaan had je meer hulpgoederen dan commerciële goederen. Nu zien we dat het juist andersom is”, zegt Ubink. Hij wordt daarin ondersteund door Siegfried Mangal van postspecialist Nethcar Lines. “Bij ons merken we ook een ongekende toename van het aantal commerciële zendingen.”

    Economie

    Zowel Ubink als Mangal geeft dezelfde reden voor de toename van de commerciële zendingen naar Suriname. In de eerste plaats noemen beide de economische ontwikkeling in Suriname. Er vinden heel veel economische activiteiten plaats, waaronder in de mijnbouwsector en de agrarische sector. Dit is ook terug te zien in de verschepingen. Er zijn heel wat landbouw- en mijnbouw- machines die richting Suriname gaan. Als tweede reden geven ze aan dat vanwege de financiële crisis in Europa de machines goedkoper zijn geworden.
    “Maar er is veel handelsverkeer tussen Europa en Suriname op dit moment”, zegt Ubink verder. Vertraco doet vanaf 1981 zaken met Suriname en Ubink zegt nooit eerder deze toename van commerciële verschepingen te hebben gekend. “Dit geeft ook aan dat de ondernemers vertrouwen hebben in de regering”, zegt de Vertraco-topman. Volgens hem was het bij de ondernemers aan het begin nog een kwestie van de kat uit de boom kijken om te zien welke kant het economisch beleid zou opgaan.-.


    Maak melding
  6. Sang hahaha dat is echt maar een heel klein element van de rankschikking. Corruptie staat ook heel hoog! En het feit dat de Presi een veroordeelde drugscrimineel is heeft er natuurlijk ook niets mee te maken toch?


    Maak melding
  7. tsja, die koeien van zondag ook he?

    misschien kunnen die koeien van maandag dan zelf even nagaan welke factoren een goed investeringsklimaat faciliteren en welke daarvan in suriname aanwezig zijn, en misschien ook focus op eerlijkheid en integriteit.


    Maak melding
  8. Geachte heer de Minister
    Laat het niet 146 zijn van 148 maar laag zal het altijd zijn ondanks alle voordelen die er voor Suriname zijn is het investerings klimaat bar slecht. Uw regering is niet betrouwbaar en dat weet men zelfs in China.

    Wij hebben geprobeerd om 2 jaar geleden een voor Suriname een heel interessant plan op te zetten. Wij hebben 18 maanden ons het vuur uit de sloven gelopen en gratis uitwerkingen van plannen voorgelegd. Letwel het voordeel voor Suriname (de republiek) is meer dan $ 100.000.000/jaar zonder noemenswaardige eigen inbreng of het verlies van zeggenschap aan buitenlandse ondernemingen. Het enige waarom gevraagd is was een formele positie waardoor onze belangen niet vervreemd of ons plan gekopieerd kon worden.

    Het resultaat is dat we nu regelmatig uit de monden van een minister en een DNA lid in de krant kunnen lezen dat men probeert ons idee zelf vorm te geven. Ofwel deze regering belazerd zich zelf en de ondernemers die in het land kansen zien en durven te investeren.

    Het resultaat wij wachten wel tot de volgende regering.

    Meneer Sapoen laat 146 van 148 te laag zijn maar hoger dan 120 komt u echt niet.
    Ziet u aub de realiteit onder ogen.


    Maak melding
  9. Mijnheer gaat protesteren in plaats van de parameters onder de loupe nemen en deze verbeteren. Mijnheer Sapoen je moet je altijd met de beste vergelijken, en niet de ergste dus kom af van die aangeleerde koloniale minderwaardigheids mentaliteit. Suriname zou zich moeten vergelijken met Maleisie, Costa Rica, Singapore en niet met Haiti of Guyana.


    Maak melding
  10. raymond pasoen

    een tip;het zijn allemaal instellingen die gebasseerd zijn op het maken en bepalen van het winst marge dat voor HUN ten voordele moet zijn,laten zij maar bepalen wat zij willen”wij moeten ervoor zorgen dat het in ons land goed moet gaan.
    hun opgestelde wetten en regels hebben zij ten voordele voor HUN zelf opgesteld en gemaakt en zal ons geen rust en voordeel of gelijkheid ten voordele zijn.
    bij mij gaat het om een strakke geordend goed beleid dat wij ten voordele voor het land en ons zelf(volk)zelf zouden moeten opstellen en het ook landelijk invoeren.
    hoe meer wij proberen om in het groepje van het geordend imperialisme(gemoderniseerd)te behoren,hoe meer wij weg zakken van de belangen van het eigen IK(volk,regering).
    als wij toelaten dat hun, naar gedachte, wetregeling,levens patronen,orde,in ons patroon,vergeten wij de echte belangen van ONS(su,volk,regering),en zullen wij naar dingen zoekken dat ons natuurlijke levens patroon verstoren en op die mannier ten prooi aan de aasgieren zijn’als u begrijpt wat ik bedoel.


    Maak melding
  11. Het investeringsprobleem ligt in het feit dat de politieke koers van Suriname niet uitnodigd om in een land te investeren waar de rechtsstaat de “Trias Politica” buitenwerking is gesteld. Gerechtelijke uitspraken(door een administratief orgaan behandelt) zijn nu politieke beslissingen, en in een rechtsstaat kan je daar niet mee thuis komen, laat dat heel duidelijk zijn, het is niet anders. En met de recentelijke ontwikkelingen tijdens de Unasur vergadering (Panama) incident. Deze president is eigenlijk nergens welkom, dat moet hij inzien, laat echte en betere managers het doen. Het is overduidelijk dat deze regeerders een te grote broek aan hebben, en het niet zelf kunnen ophouden. Het wordt tijd voor een “zakenkabinet”, om deze onvermijdelijke ram(p)koers waar nu op wordt afgestevend, van af te wenden. Ook moet men afstappen van het selectief beleid; nepotisme clientèle van ministeries geen familiebedrijf maken. Zoals incompetente partijloyalisten die het voor het zeggen, derhalve zal er geen vooruitgang te bespeuren zijn. Dit door improductiviteit wat veelal stagnerend werkt, juist dat is nu weer aan de orde. De eigen bureaucratische instelling speelt hen nu duidelijk parten, hoe je het wendt of keert, hier is geen ontkomen aan. Ja wel; “Un’ mus’ dray anu par’ a boto”, want’ suma e par’ a boto, en suma e nyam a batjaw”! Er moet eindelijk een einde komen aan het jij krijgt en jij krijgt misschien niet. Want daar hoor je haast niemand over praten, iedere Surinamers heeft recht op zijn deel. En dat moet voorop staan, natuurlijk wordt het jou niet in de schoot geworpen, je moet er zelf achteraan gaan.; “Wi-Egi-Sani”.


    Maak melding
  12. heeft dit volk nog steeds niet in de gaten dat Su. in een internationaal isolement verkeert.

    Op alle voorkomende rankings verkeren ze in de onderste regionen.

    Oogjes dicht en snaveltjes toe Suri’s, slaap vooral lekker verder.


    Maak melding
  13. De waarheid is altijd hard om aan te horen. Overal waar er rook is, is er ook een vuur. Net als jaren taktik en nekentik begon het met de valutaschaarste en bijdrukken van papiergeld. Een tienjaar oude auto kostte midden jaren nekentik 1.500.000 ddb’s. Werkelijke waarde incl. vracht en invoerrechten delen door 4.000. De geschiedenis zal zich herhalen.


    Maak melding
  14. Dankzij het roofzuchtig beleid van deze regering is de staatskas nagenoeg bijna leeg. Grootspraak,arrogantie,bluf waren en zijn het motto van deze regering. Gelukkig herkent men deze boom (marionettenregering) aan zijn vruchten en die zijn verre van zoet, zoals was voorgehouden door hun pleiters en baas. Gelukkig ook dat de hele wereld weet hoe dom dat deel van het volk is die onberechte criminelen kozen als leiders. Bittere vruchten van schaarste,stijging misdaad,onrust en armoede zullen de aanhangers te vreten krijgen, willen of niet, net zoals de I’m nasty wet.


    Maak melding
  15. Suriname neemt besluiten die niet uit te leggen zijn of niet uitgelegd zijn. Zo is het nog steeds niet duidelijk waarom enkele Indiase investeerders werden afgewezen die wilden investeren in de suikerplantages en in de mijnbouw. En ook investeerders uit andere landen zullen wel afgewezen zijn. Aangezien China en India op sommige gebieden concurreren komt bij mij de vraag op of dit (afwijzing Indiase investeerders) een eis van China is geweest mbt de ‘hulp’ aan Suriname.
    Suriname zou zelf moeten nagaan wat voor investeringen ze wil en tegen welke voorwaarden. Want ‘gratis’ zal niemand er komen, vooral omdat er alternatieven genoeg zijn. Dus hoe aantrekkelijk wil Suriname zijn? En in welke sectoren? En hoe wil je de investeringen aantrekken? Wie kan je daarbij helpen? Over welke minimale deskundigheid moet je zelf bezitten? Enz.


    Maak melding
  16. De oorzaak van de financiële chaos die zich nu manifesteert, zit niet in de logge overheidsadministratie, maar in het overheidsbeleid, waarbij de regering steeds grote staatsuitgaven pleegt zonder rekening te houden met de verminderde inkomsten’, zegt professor Anthony Caram, hoogleraar Economie aan de Anton De Kom Universiteit in gesprek met Dagblad Suriname. “In plaats van op de rem te drukken, wordt de op zich al ruime uitgavenstijging verder opgetrokken.” Caram vindt dat de regering het ware probleem voor zich uitschuift door steeds de verkeerde accenten te leggen. ‘Het hoofdprobleem is dat door de dalende marktprijzen de overheidinkomsten onder druk zijn komen te staan. Daarentegen zijn de lopende uitgaven, aanzienlijk toegenomen. Aanvankelijk had de regering doen blijken dat er financieel niets aan de hand was, maar de steeds stijgende koers, noodzaakte de autoriteiten uitleg te geven.’
    Volgens Caram zullen de maatregelen van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geen soelaas bieden als de regering doorgaat grootse staatsuitgaven te plegen en leningen aan te gaan. Wat voor zin heeft het als de regering zegt niet te gaan voor neutrale monetaire financiering als ze toch doorgaat leningen te sluiten?’ Caram vindt het verbluffend dat ondanks het financieel probleem de begroting van 2014 vrijwel identiek is aan die van 2013. Veel uit die begroting van vorig jaar is niet gerealiseerd vanwege de sterk teruggelopen staatsinkomsten.
    “De regering had in principe de begroting structureel moeten aanpassen met een samenhangend pakket aan maatregelen, maar dat heeft ze niet gedaan”, zegt Caram. “De autoriteiten zullen vroeg of laat de rekening gepresenteerd krijgen (doelende op de richting van de koers, red.), als zij doorgaan te ontkennen wat het feitelijke probleem is’, maakt de professor duidelijk. Tijdens een lezing recentelijk voor de Kenniskring merkte de hoogleraar op dat de uitgavenstijging verder was opgetrokken en wel van 20% tot 24%. Bedenkelijk is dat de stijging zich vrijwel geheel voltrok in de lopende sfeer. De groei van de kapitaaluitgaven werd terug gebracht van 26% naar 5% en het aandeel in het totaal verminderde van 19% naar 16%. Het kastekort verdubbelde tot SRD 439 miljoen of 4% van het bbp. ‘De situatie op potentiële verplichtingenbasis was veel ernstiger.’
    De hoogleraar wenst nogmaals te benadrukken dat niet de administratieve technieken bij de overheid het probleem zijn, maar de financiële kwetsbaarheid van overheidsfinanciën. Het vraagstuk van de overheidsfinanciën is volgens de hoogleraar dan ook niet primair een boekhoudkundig of economisch vraagstuk, maar veeleer een maatschappelijk vraagstuk. Daarom is voor uitvoering van de vereiste maatregelen draagvlak onmisbaar. Overleg en samenwerking tussen de sociale partners zijn vereist. “Wij weten wat er moet gebeuren, maar de vraag is of burgers en beleidmakers bereid zijn de gevolgen te accepteren van de onvermijdelijke beleidsmaatregelen.” Het staatshoofd heeft afgelopen vrijdag een onderhoud gehad met toppers uit de financiële en bancaire sector om de financieel monetaire situatie in het land weer eens te bespreken.

    Zeg dit niet aan baas en zijn valse profeten. Het is de schuld van anderen.


    Maak melding
  17. Sapoen ik ga niet ingewikkeld hier een beetje intellectueel zitten doen. Maar je weet toch wat voor corrupt land Su. Zonder tjoekoe krijg je daar niks gedaan.
    sapoen het is een klote zooi. Kijk maar naar een Dienst als Domeinen. Om iets simpels gedaan te krijgen, alles gewoon volgens het boekje (rechtmatig en wetmatig) heb ik minstens 10 jaar nodig. En dan nog is het niet gedaan. Dan praat ik over 300 vierkante meter grond die ik moet overschrijven.
    Die hebzuchtigen wachten allemaal op tjoekoe Sapoen. En het zijn gewoon bonafide handelingen. Alles rechtmatig.
    Zonder tjoekoe kom je niet 1 centimeter vooruit. zo’n land is Su Sapoen.


    Maak melding
  18. Sapoen je weet nooit het kan zijn dat je goede beurt mag maken voor je leider van PL.
    Kom je zeker in aanmerking na de volgende verkiezing om minister te worden voor de PL.
    Heel veel succes.De investeringswaakhond van de Wereldbank weet precies waarom Suriname veel te laag hebben ingedeeld. Suriname blijkt te behoren tot de twee minst investeringsvriendelijke landen.
    Via de Centrale Bank van Suriname is de Wereldbank hiervan op de hoogte.


    Maak melding
  19. Huh ……..wat lees ik???
    Plaats 146 op een lijst van 148 landen?
    hUH ……?
    ONDANKS HET 17DE IN POTENTIE RIJKSTE LAND TER WERELD??
    Niet te geloven man!
    Indien dit niet uit de mond van een minister kwam had ik het niet voor mogelijk gehouden!!
    SURINAME IS DUIDELIJK GEÏSOLEERD!!!
    En er stonden zoveel multinationals in de rij(afgezien van de goudfabrieken) klaar en te springen om in Suriname te komen investeren.
    Hiermee werden we constant door doodgegooid!
    WAAR ZIJN ZE IN GODSNAAM GEBLEVEN???
    ZIJN WE …… SORRY NIET WE MAAR DIE OERSTOMME MASSA AL DIE TIJD VOOR DE GEK GEHOUDEN???


    Maak melding
  20. Sapoen het getuigt echt van lef. protesteren tegen de slechte rangschikking. Suriname is één van de corruptste landen ter wereld. Voor de meest simpele overheidsdienst wil men tjoekoe. En nergens kan je je beklag doen. Van hoog tot laag zijn ze corrupt. Sapoen niet om racistisch te zijn. Weet je welke etnische groep de scepter op de Dienst Domeinen zwaait.
    En Sapoen nergens kan je je beklag doen als je onheus wordt bejegend. Corruptie is de kanker die vreet aan de samenleving.
    Sapoen leert de mensen in de dienstverlening om een tikkeltje klantvriendelijk te zijn. Stel ook een serieuze klachtenafdeling Sapoen in. Waar mensen met hun klachten kunnen deponeren.


    Maak melding
  21. Iedere paarse ezel van zondag weet dat de investeringsindex voor de paarse elite enorm gestegen is. Bijvoorbeeld, nagaan waar de porknokkers een goudader hebben ondekt, mbv OGS deze goudzoekers verwijderen en daarna jouw arbeiders inzetten om het goud te mijnen. Schoonmaakbedrijven de laan uitsturen en je eigen bedrijven inzetten.
    Of een bedrijf oprichten voor het leveren van computers aan een ministerie waarvan jij de leiding hebt.


    Maak melding
  22. Goed zo Sing Sing.Mensen met gedachen als u zal Sme eens veranderen.Dan zullen wij niet meer op de 146e plaats geplaatst worden. Soort zoekt soort dus ik verwacht niet dat Sa Poen zijn beleid zal aanpassen. Deze mensen weten gewoon niet dat zij het volk moeten dienen. Ik denk dat alleen iemand met goede kwaliteiten als president het systeem in Sme kan veranderen. Met deze regeerders is het water naar zee dragen. Zij zullen het nooit leren.


    Maak melding
  23. Iedere Surinamer weet dat de Surinaamse ambtenarij tergend langzaam werk, niks nieuws aan de horizon!

    Wat er moet gebeuren is dat het ambtenarenapparaat volledig gesaneerd moet worden, geherstructureerd, gemoderniseerd, geautomatiseerd waar mogelijk. Tevens moeten de omstandigheden waaronder ambtenaren werken aanzienlijk verbeterd worden zoals goede werkomstandigheden, denkend aan werkplekken met goede faciliteiten, behuizing en klimaat omstandigheden.


    Maak melding
  24. JA dit ga je altijd krijgen als je niet doet wat het westen wild wat was er toen Amerika de landen hielp die later zogenaamd een bedreiging vormden voor de hele wereld waarom mag Palestina geen eigen staat zijn is het westen net zo druk dat door te drukken zoals ze met andre landen doen en bedreigen wat hebben ze toen gedaan toen BOTA van zuid Afrika al de afrikanen daar bijna had uit gemoord wat jij ook doet het moet door het westen goed gekeurd worden wie zegt dat Israel geen Atoomwapens maakt wie controleert wie praat daarover laten wij mekaar geen Ezels noemen zolang jij het westen onderdoet gaat het je goed maar tegen stribbelen dan vind men altijd wat om jou uit te schakelen en het mooiste is dat ze altijd jouw eigen mensen gebruiken om dat te doen en komen ze daarna zogenaamd te hulp de redende Engel geen 1 land mag aan een Amerikaans staats burger komen maar zij aan iedereen waar is ons zelf respect de zelfde mentaliteit hebben wij nog als toen in de slaven tijd elkaar verkopen wij leren het nooit geen haat tegen anderen maar laat je niet ophitsen je eigen te haten want je broer of zus ben jij zelf ook maar ja dat kennen wij niet meer ten spijt maar ik zeg hoe dan ook wens jullie GODS rijkste zegen GOD BLESS SU


    Maak melding
  25. @ medusa

    ONDANKS HET 17DE IN POTENTIE RIJKSTE LAND TER WERELD??

    je moet je vergissen. Calimerostan staat op de 17de plaats en dat is geen gezwets.
    Voordat Suriname haar BNP naar het Niveau van Calimerostan gebracht heeft zijn we 500 jaar verder


    Maak melding
  26. Als ondernemers werk je in Suriname 5 dagen in de week om het nutteloze leger van 45.000 spook ambtenaren te financieren. Luie en corrupte ambtenaren die als een molensteen om de nek van Suriname hangen.

    Waarom zou je dan in godsnaam een bedrijf starten in dit super corrupte land? Leg mij maar uit


    Maak melding
  27. Suri ontbeert:
    – primair een goed infrastructureel netwerk
    – kleine omzet, te kleine bevolking.
    – absoluut geen mogelijkheid voor marktuitbreiding.
    – schaalvoordelen & winst nihil.
    – gunstige leefomstandigheden.

    De clue is de concurrentiepositie van suri.
    Concurrentie met de buurtjes, op het gebied van gunstige pensioenregelingen, medische verzorging, subsidies en goede scholingsmogelijkheden, op een zeer laag pitje.
    Bovendien moet je tegen die hele speciale ‘mentaliteit’ kunnen.

    @wat is wijsheid
    Die enkele paar(se) containers van siegfried zet geen zoden aan de dijk.
    Je leest wss geen kranten, de suri- ondernemers wachten al maanden op hun geld.
    Welke landbouwmachines, alles ligt stil.


    Maak melding
  28. @Maandag 7 oktober 2013 om 20:57 uur, door Sing Sing

    Het kan misschien van lef getuigen m de score aan te vallen, maar het getuigd ZEKER incompetentie en arrogantie/zelfgenoegzaamheid.

    Immers de acties die werkelijk nodig zijn bestaan niet uit een dom protest maar uit het verbeteren vand e scores op de diverse indicatoren.
    Je geeft zelf aan dat tjoekoe een probleem is wel dan moet je stemmen op de partij die de anticorruptiewet aan gaat nemen.
    En zo zijn er veel meer zaken die gedaan moet worden. De opstellers van de lijstne zijn slechts de boodschappers die het falen van de regering haarscherp aantonen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES