Land in Para voor Surinaamse diaspora Nederland

49

PARAMARIBO, 7 okt – In het district Para wordt grond beschikbaar gehouden voor de Surinaamse diaspora in Nederland. Volgens Ernest Grep, vicevoorzitter van de Stichting Collectief Overzee Suriname, COS, wordt binnenkort gestart met de registratie van Surinaamse Nederlanders die in aanmerking willen komen voor een stuk land.

Het project City of Para heeft tweehonderd kavels beschikbaar voor de diaspora. “Er is aan een ieder gedacht, de gewone man, de dienstverlener en de ondernemer”, zegt Grep tegenover de Ware Tijd. Tijdens een presentatie in Amsterdam, Nederland, gaf hij aan dat voor ondernemers en dienstverleners binnen de Surinaamse doelgroep in Nederland het project erg interessant kan zijn. City of Para moet een woongemeenschap worden met voorzieningen als kantoren en scholen.

De diaspora in Nederland krijgt de gelegenheid geven om in Para te investeren, zich in Suriname te vestigen en in het land te ondernemen. Zelf wil Grep een medisch centrum in City of Para opzetten.
City of Para is ruim honderd en zeventig hectare groot. Hij beseft dat tweehonderd kavels bij lang na niet voldoende zijn. “Maar Surinamers gaan in deze voor. Er is maar een beperkt aantal bouwkavels beschikbaar voor de diaspora.”

49 REACTIES

 1. Kavels in PARA voor Surineds!!!Prijzen voor de kavels zijn nog niet bekend!!!MR.GREP is ARTS in Nederland en zal zelf een medisch centrum in City of Para opzetten..


  Maak melding

 2. volgens mij moet het niet uitmaken waar mens als surinamer woont”als jij in suriname geboren bent, ben jij een echte surinamer.

  als een nederlander in su geboren wordt”wat is hij/zij dan een surinamer of een in su geboren nederlander”dan is hij/zij geen surinaams maar een nederlander.

  als een surinamer geboren in suriname maar in het buitenland(nl)verblijft,wil niet zeggen dat hij/zij een craccer is.

  meningen verschillen tussen europese vs niet europese leef en denk form.


  Maak melding

 3. Hoe zit het met de veiligheid.
  Komt er een permanente beveiliging. Komt er een groot hek rond het project waar de huizen gebouwd worden.
  We willen niet plotseling op ons erf aangesproken worden door iemand met nog resten van boesmitie tussen zijn tanden.
  En beroofd worden in onze slaap.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 4. Surinamers en Surinaamse Nederlanders (SurNeds) gaan niet samen.

  De karakters van beide groepen zijn zeer verschillend. SurNeds hebben zich in een moderne tolerante Nederlandse maatschappij ontwikkeld, waarin consensus een belangrijke rol speelt. He algemeen belang gaat meestal voor het eigen belang.

  Nederland staat wereldwijd bekend om zijn consensus, in gesprek gaan met de tegenpartij om een gezamenlijk doel te bereiken. Het sociaal gevoel is leidend.

  Surinamers daarentegen zijn geen mensen waar je afspraken mee kunt maken voor een lange termijn. Afspraken waarbij een win-win situatie uitgangspunt is voor het bereiken van een compromis. Surinamers zijn gehaaid en gaan voor hun eigen gewin.

  Vandaar dat dit project gedoemd is te mislukken. Waarom zou je je zuur verdiende geld steken in een project, waarvan je nu al weet dat de meerderheid van de bewoners jou het woongenot zal misgunnen? Ook zelfkastijding kent zijn grenzen !


  Maak melding

 5. Mooi voorstel, alleen twijfelen velen. Zolang onberechte rovers de macht uitmaken is alles uitkijken geblazen. Straks maken velen geld over en het is foetsie,verdwenen,geroofd of gewoon verdwenen. En als men de gelden terug wil hebben krijgt men waardeloze ddbees als betaalmiddel. valuta no de, da fa sma o bouw? Wang pinahut sreef o kost eoro.


  Maak melding

 6. @ sam

  Ik heb allang mijn eigen plantage in Suriname. Landhuis met park wordt al gebouwd en ingericht, inclusief een goede beveiliging met beveiligers en 3 meter hoge stalen omheining tegen ongenode gasten ! Je kunt het gerust een burcht noemen, want dat heb je nodig met die criminele Surinamers en deze slappe regering !

  Denk je nou dat ik een of andere armoe-zaaier ben uit de Bijlmer ?


  Maak melding

 7. Gelukkig dat er Surineds zijn die als ze remigreren de vrijheid hebben om zelf te bepalen waar zij zich in Suriname gaan vestigen/wonen. Hun eigen (stuk(je)) grond te kopen en hun huis, enz, enz, enz daarop te bouwen, waar zij het beste voor zich zelf vinden en hun doelen en wensen vinden dat het beste bij hen past. Waarom zou men het risico nemen om je in een avontuur te stoppen, terwijl je je eigen zaken beter in de hand kan houden?

  City of Para!!!! waarom kunnen ze ze de City niet een duidelijkere naam geven?

  Een stad willen bouwen met geld van Surineds en deze City of Para noemen. Waarom niet City of Surineds? Die gaan daar toch wonen?


  Maak melding

 8. Waarom moet er grond beschikbaar worden gesteld voor mensen die buiten Suriname. Het land is van Suriname en haar inwoners. Ik ben ook daar geboren, maar ik woon in Holland. Waarom zou ik dan recht moeten hebben op grond in Suriname. In geen enkel land in de wereld is dat zo.


  Maak melding

 9. goed idee..

  Ik ben voor en wil graag mijn bijdrage leveren..

  hoe kom ik in aanmerking ,,welke krieteria moet je voldoen..

  wat voor eisen worden er gesteld.

  hoe groot zijn die kavels

  mijn voorkeur gaant uit naar een stuk land van 1200 m2 60 x 20 m.

  wat mag het kosten

  is het eigen dom ..

  wie is de kontakt persoon

  waar moet je het geld storten..

  dit zijn slechts enkele vragen op het eerste gedachten gang..

  het is serieus..

  laat het weten..


  Maak melding

 10. 07 oktober 2013

  Prima uitgangspunt! Er wordt aan de Surineds gedacht. Ze mogen zich registreren en navenant de registratie zal de koopprijs voor de Surineds bepaald worden.

  Het wordt toch geen paaien om daarna te (n)(gr)aaien?

  Srika zal alleen meedoen aan een registratie als er ten minste al een richtprijs bekend is, en dat is hier zeker niet het geval. Jammer, dat verzwakt het geloof in het project ‘City of Para’!

  Opmerking: De laatste tijd worden postings van Srika op dit forum tegengehouden. Waarom eigenlijk?
  Srika is toch tevreden met zijn geregistreerde minpunten?
  Srika


  Maak melding

 11. Ik begrijp dit soort initiatieven wel. Maar Surineds moeten dankbaar zijn dat ze in een mooie land al Suriname mogen wonen en met respect voor haar inwoners. Niet met het idee om een staat in en staat te stichten. Wat denken ze wel die Surineds.


  Maak melding

 12. Het hebben van land voor Surinaamse Nederlandse, interessante ontwikkeling! Dit is na PSA, de 2e stap op weg naar een dubbele paspoort, een belangrijke ontwikkeling.


  Maak melding

 13. Het is toch alom bekend dat Suriname geen Surinaamse valuta (srd’s) van de SurNeds wil accepteren, maar enkel en alleen buitenlandse valuta zoals euro’s en dollars. Dit gedrag moet ook drastisch veranderen indien we het met elkaar menen. Overal ter wereld worden de lands kinderen uit het buitenland terug komend met open armen ontvangen, alleen bij ons is het tegenover gesteld, en daar knelt de schoen. Ook zijn er heel wat goed geschoold met bruikbare kennis wat Suriname direct kan inzetten. Maar neen jij hoort er gewoon niet bij, daar lijkt het vaak op. Vaak is dit de obstakel wat men uit de weg gaat, met in het achterhoofd zijn baan te zullen moeten afstaan aan de SurNeds. En niet willen inzien dat wij juist samen veel meer kunnen bereiken. Omdat je voor alles wat je gaat doen of ondernemen eerst overleg wordt gepleegd, want zo hoort het te geschieden, om een goed resultaat te bereiken. Zo lets go for it, because it is not to late yet!


  Maak melding

 14. @ armand

  Je bent echt ondankbaar tegenover de SurNeds, die jullie vanaf de onafhankelijkheid in 1975 tot nu toe financieel, emotioneel en sociaal-economisch hebben ondersteund.

  Weet jij wel hoeveel inspanningen deze mensen, die jij zo veracht, zich hebben moeten getroosten om de familie in Suriname te ondersteunen?

  Vaak hebben deze mensen het zelf niet breed en toch sturen ze met regelmaat pakketten met levensmiddelen en geld naar jullie toe.

  Zonder deze ondersteuning hadden jullie het niet overleefd en was het land afgegleden naar het leefniveau van Haiti.

  Je moet je rot schamen voor je grote woorden.

  Ondankbare vlegel !


  Maak melding

 15. Dit heb ik vaker gehoord doch als ik om me heen kijk en informeer zijn velen zoals ik van een koude kermis thuis gekomen.
  Eenmaal gekocht bleek dit een in roop opgegane belofte te zijn.
  Na 21 jaar staat mijn kavel nog precies in dezelfde staat zonder infra structuur afvoer en elektra en water aansluit mogelijkheden tenzij je plaka neerlegt voor de EBS en SWM mar dan ben je er nog niet want er zijn geen wegen te bekennen.


  Maak melding

 16. 08 OKT.2013

  Beste Armand,

  Srika is een Surined en stelt alleen maar de vraag waarom bij de registratie niet direct concrete informatie, zoals grootte v/d percelen en zeker de richtprijs, wordt meegegeven.

  Het idee om Surineds de kans te geven iets in de toekomst op te bouwen in Suriname is lovenswaardig, maar wees dan bij benadering concreet wat de Surineds dan uit eigen zak zullen moeten betalen.

  Srika heeft zulke vormen van registratie in de wereld al zien gebeuren, waarbij het aanbod indifferent beperkt blijft bij een toenemende vraag (belangstelling). De aanbieder heeft dan de mogelijkheid de uiteindelijk prijs of gemaakte kosten van het aangebodene, navenant het aantal registraties, te verhogen.Zakelijk economisch gezien leidt dit tot het maken van extra winst.En dit alles komt dan niet in een goede verhouding te staan met het bedrag die de Surinamers in Suriname dan moeten betalen. Er wordt zo dan een ongezonde spanningsveld tussen Surineds en Suries gecreëerd.

  Wat Srika zich bij deze ook afvraagt is of COS, Stichting Collectief Overzee Suriname, het recht heeft zich voor te doen als grote vertegenwoordiger van de Surineds. Hetzelfde geldt ook voor SIO,in doen en denken de grote concurrent van COS.

  Srika heeft, en ik denk met mij ook velen, aan deze organisaties nooit zijn toestemming gegeven hem te mogen vertegenwoordigen.

  Srika had al in 2011/2012, hier op dit forum, voorgesteld dat deze organisaties eerst op een transparante manier in alle gebieden in Nederland met een grote concentratie aan Surineds vergaderingen organiseren om zodoende leden te werven. En niet alleen maar naar een uithoek van Amsterdam of op onmogelijke tijdstippen Surineds uitnodigen voor een zogenaamde vergadering.

  Nogmaals Armand,
  Srika woont in Nederland en weet wel precies waarover het hier gaat, en kan in deze de gevolgen voor Suriname goed inschatten. Surineds en hun organisaties, hier in Nederland,hangen als los zand boven de duinen van Nederland.Scheld de Surineds niet uit, maar leer van hun gedrag naar elkaar toe, om zo in Suriname niet dezelfde fouten te maken.

  Schatten jullie ook mijn minpunten goed in en maak geen fout.
  Srika


  Maak melding

 17. 200 kavels? Dat zijn er veel te veel.
  Geen kip die op dit moment naar Suriname wil.
  Wat moet je daar zonder tram en trein?
  Op de fiets word je doodgereden.
  In de avond proberen ze je blind te maken met groot licht.
  Zonder bewaking,camera’s,honden ben je een net een suikeroom.Dan hebben we het nog niet over onderwijs,
  water,elektra,gebrekkige medische zorg,dengue,malaria,
  slangen,insecten en ander ongedierte met als ergste de paarse strontvliegen die maar niet dood willen gaan.Gelukkig is er een nieuw bestrijdingsmiddel uit de VS op de markt die pakt eerst de larve en maakt ze daarna
  vleugellam.


  Maak melding

 18. Gaan ze ook speciaal voor de rovers richtingborden plaatsen zodat ze weten hoe ze op dit project moeten komen.

  De SuriNeds op dit project worden vogelvrij verklaard. Kansloos project.


  Maak melding

 19. Beste michael,

  Je hebt volkomen gelijk. Surinamers moeten Surineds niet.

  Om al de redenen die je genoemd hebt.
  Surinamers vertrouwen Surinamers niet eens. Een afspraak of overeenkomst. Is minder waard dan de srd of toiletpapier.

  Als ze je voor 3 srd kunnen naaien doen ze dat. Ik sprak onlangs een Surined die had na 30 jaar hard werken een woning laten bouwen. Zij familie zou op de woning passen,

  Komt hij plotseling zonder bericht naar Suriname had zijn eigen familie zijn woning zonder toestemming verhuurd aan vakantiegangers en het geld natuurlijk in eigen zak gestoken…


  Maak melding

 20. Henk Molenaar
  Beste michael,

  Je hebt volkomen gelijk. Surinamers moeten Surineds niet.

  Om al de redenen die je genoemd hebt.
  Surinamers vertrouwen Surinamers niet eens. Een afspraak of overeenkomst. Is minder waard dan de srd of toiletpapier.

  Als ze je voor 3 srd kunnen naaien doen ze dat. Ik sprak onlangs een Surined die had na 30 jaar hard werken een woning laten bouwen. Zij familie zou op de woning passen,

  Komt hij plotseling zonder bericht naar Suriname had zijn eigen familie zijn woning zonder toestemming verhuurd aan vakantiegangers en het geld natuurlijk in eigen zak gestoken…

  ===================================
  Een dolle-, door hondsdolheid geaffecteerde hond heeft geen andere keus dan zelfs in schijt te bijten.


  Maak melding

 21. @ Henk Molenaar de families van ons in Su is precies als de regering/ coalitie(NDP/ME-KA COM) tewerk gegaan.Kan je je nog herinneren dat Jenny Simons,Rabin Parmis-ser,Pan-ka,Misikaba,(B)imbo e.a.hadden de Suries aangezet tot occupatie dus zomaar zonder zich af tevragen hoe of wat; ze handelen maar eigen dunken.Wat dit betreft schaam ik me echt voor Suries, velen van hen zijn OPLICHTERS van FORMAAT.Henk waar jij’t over hebt gebeurt regelmatig. Suries vinden/ denken dat ze gewoon met jouw eigendom mogen doen en laten wat zij willen. En aangezien velen van hen niet weten wat hardwerken betekent hebben ze geen notie van: hoe hard wij hier(NED) moeten werken om ’t geen wij hebben te kunnen bezitten ; dus gooien ze er met de pet naar.
  Je zal straks het gedrag van sommige Suries zien in dit gebied wanneer na …..tig jaar dit project een gezicht(alhoewel je ’t ook nooit weet met de grappenmakers van deze meneer GRAP en Co) krijgt, terwijl ze in Su /Para zijn/zitten niets onderneemt en straks op hun achterpoten zullen gaan staan.Voor hard werken word je niet beloond in Su,maar berrrrooooooft en gestraft door familie en corrrrrupte ambtenaren in Su.Odi odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 22. Het is overduidelijk dat niemand het kind bij de naam durft te noemen. Is het niet zo, let wel; ik wil niemend tekort doen, maar het is zo. Dat de angst vaak is omdat wetend dat de SurNeds meer en beter geleerd heeft, dat ook zo. Dus, krijg je de discussie waarom ben je weggegaan en ons achter gelaten. Waarom vraagt men zich niet af, hij is vertrokken om kennis op te doen in het buitenland. Dus hij weet veel, en zouden we best kunnen gebruiken, maar neen, dat liever niet. Wij weten ook hoor ik zeggen, en het klopt ook, maar het is niet wat je hoort te weten, en dat maakt het verschil. Want renovatie en enovatie om daaraan te voldoen zal er gewerkt moeten worden, en juist daar zit men in Suriname niet op te wachten. Ook kom je vaak mensen tegen die niets hebben geleerd, maar duidelijk niets willen leren, omdat redeneert hij/zij een laag opgeleide, weet je niets hoef je ook niets te doen, verfoeilijk is dat, maar het gebeurt.


  Maak melding

 23. @Henk Molenaar
  Je hebt niet het hele verhaal verteld.
  De Surinaamse Nederlander was getipt!
  Toen hij(t.w. de eigenaar) er toch op stond dat de vakantieganger(s) ondanks alles,het huis moesten verlaten,weigerden die.
  (logisch want ze waren er voor 4 weken;er was aan de zogenaamde verhuurder reeds contant betaald en ze hadden er pas 2 weken van hun vakantie op zitten,dus nog 2 weken recht op het betrekken van die(vakantie) woning).
  De eigenaar heeft die vakantie haast niet in zijn eigen nieuwe woning kunnen logeren.
  Bij vertrek heeft hij de nodige maatregelen getroffen en de zaken beter geregeld!!


  Maak melding

 24. Wat een verkiezingsstunt moet ik zeggen!
  Je geeft vrije kavels weg in ruil voor je Stem!!
  Zien de surineds anders uit dan de gewone mens in Suriname?Waarom dan niet de occupenten registeren voor een vrij kavel in Para?!


  Maak melding

 25. Surinamers denken dat in Nederland iedereen een boom in de tuin heeft staan, waar maar aan geschud moet worden en dan vallen d euro’s naar beneden.

  Als de Surinamers eens net zo hard zouden werken als de meeste Surineds zou het land er beter op staan.


  Maak melding

 26. Whahahahahaha, fantastischhhhhh, 🙂 🙂 🙂

  “We willen niet plotseling op ons erf aangesproken worden door iemand met nog resten van boesmitie tussen zijn tanden. En beroofd worden in onze slaap.”
  Aldus Djamoe, vind ik kei en kei- goed…..

  Zelf zou ik nog effe wachten tot na mei 2015.
  Want… .. in case off, paars paniekvoetbal, wordt alles geconfisqueerd onder het mom van, dit hoort nu eenmaal bij een revolutie, dus……….

  Bovendien vertrouw ik die para- commissaris absoluut niet…


  Maak melding

 27. @ Henk Molenaar

  “Als ze je voor 3 srd kunnen naaien doen ze dat. Ik sprak onlangs een Surined die had na 30 jaar hard werken een woning laten bouwen. Zij familie zou op de woning passen,
  komt hij plotseling zonder bericht naar Suriname had zijn eigen familie zijn woning zonder toestemming verhuurd aan vakantiegangers en het geld natuurlijk in eigen zak gestoken…”

  Beste Henk,

  Je slaat de spijker op zijn kop. Deze kwestie lijkt als 2 druppels water op de mijne.

  Alleen gaat de mijne nog een stuk verder: toen het huis niet meer uitzag en opgeknapt moest worden, kreeg ik de sleutels in de handen gedrukt met slechts de mededeling dat het nu mijn zaak was om een andere huurder te vinden.

  Na de peperdure renovatie een andere huurder erin, met een waterdicht contract door beide partijen ondertekend, zit ik nu nog dieper in de ellende.

  Je raad het nooit: deze huurder heeft gedurende 3 jaar nog steeds geen enkel cent huur betaald. Hij lacht zich helemaal krom en zelfs de deurwaarder heeft het nakijken.

  Maar het verontrustende is dat dit niet een alleenstaand geval is, aangezien de huurder door zijn advocaat is geadviseerd om niet te betalen aangezien de eigenaar een buitenlander is en de Surinaamse huurwet de Surinamers altijd in bescherming neemt.

  Nu al tijden bezig met een advocaat om via een kortgeding de huurder eruit te krijgen, maar ook de advocaten in Suriname spelen het spelletje mee: alles draait om de poen !

  Vandaar dat het nooit zal lukken met welke plan dan ook om Surinamers en SurNeds met elkaar te laten wonen. Surinamers hebben lak aan juridische overeenkomsten !

  De les die ik heb geleerd: vertrouw geen enkele Surinamer, zelfs geen familie en ook geen advocaat. Ze behandelen je allemaal als een buitenlander met een geldboom !


  Maak melding

 28. @ Ray

  De kavels zijn alleen vrij voor de Surinamers .

  De SurNeds moeten betalen voor de kavels !

  Ik heb uit kringen rond de COS gehoord over een bedrag van E 25 per vierkante meter !

  Kavelgrootte is van 500 tot 1000 vierkante meter.

  Je bent in elk geval tussen de E 12.500 en E 25.000 kwijt voor een kavel.

  Niet duidelijk is of dit inclusief licht en water aansluiting is. Anders betaal je nog meer.

  En dan komt nog een huis die in de prijsklasse van tussen de 50 en 100 mille ligt.

  Ik denk dat een huisje in Spanje / Italie geen slecht idee is voor deze prijzen !


  Maak melding

 29. @netie
  het is altijd weer leuk om te lezen hoe surinamers,elkaar afvallen en afkraken bah

  Vind je dat leuk?
  Wat kunnen smaken verschillen,zeg!


  Maak melding

 30. Appartement aan de Costa Blanca 3 kamers 2 badkamers vraagprijs 45.000Euries in de winter plm.16 gr.goodbuy Suri jullie schieten in jullie eigen voet de Surinets geven hun spaargeld in Spanje uit,toedeloe sukkels.


  Maak melding

 31. By the way: mogen. Deze bannelingen zich dan nog ergens anders laten zien en moeten ze hun kop dichthouden net als de chinezen en alle andere buitenlanders?


  Maak melding

 32. Dit is een typisch gelovige denkwijze; het is pure discriminatie en ook met voorbedachte rade, want de regering heeft de Surineds liever op een kluit om ze te kunnen beheersen en te bestieren naar eigen idee. De feitelijke boodschap is, dat Surineds geen keuzes mogen hebben, het wordt voor ze bepaald door Surinaamse ingezetenen. Wat een rotplan zeg. Het schijnt dat Surineds in de toekomst in reservaten worden gestopt wanneer ze zich in hun geboorteland willen hervestigen . Als het gelovige Surineds zijn dan heb ik er geen enkel bezwaar tegen dat ze in, door de overheid, gecontroleerde gebieden worden gehuisvest. Dit zelfde regel geldt ook voor de Surinaamse gelovigen, iedere religieuze gemeenschap hoort bij elkaar te worden ondergebracht zodat het gemakkelijk voor mij is om ze op een goede dag plat te bombarderen. Recht voor één Recht voor allen! Weg met de hele kerkzooi! Zij zijn wat mij betreft allemaal alvast onderweg naar hun God, dus buiten de aarde oftewel in Helios, zwevend in het heelal. Tja, daar horen ze thuis, in ieder geval niet op deze planeet.
  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.