Surinaams energiebedrijf bij planning regionaal net

14

PARAMARIBO, 12 sep – De Energiebedrijven Suriname, EBS, neemt deel in de planning over Arco Norte, een subregionaal energienetwerk. Er moet een regionaal energienetwerk komen. Het netwerk in Suriname wordt dan aangesloten op dat van Noord-Brazilië, Guyana en Frans Guyana.

Er wordt momenteel een multilaterale studie verricht naar de mogelijkheden. Met sponsoring van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank wordt de nodige technologie beraamd. Ook worden de voorlopige routes in kaart gebracht van hoogspanningsleidingen en onderstations. Van Surinaamse zijde worden aardig wat uitdagingen gezien. Maar ook mogelijkheden. “Als Arco Norte komt, wordt de uitvoering van het Kabalebo-project interessant”, zegt EBS-topman Marcel Eindhoven tegenover de Ware Tijd.

Het oude energieproject werd in de jaren tachtig afgeblazen. Met behulp van een stuwdam in de Kabelebo rivier, in West-Surname, zou zo’n achthonderd Megawatt energie kunnen worden opgewekt. Dat is veel meer dan Suriname nodig heeft. Met een gedegen planning kan naar Brazilië geëxporteerd worden. Een transmissielijn vanaf het uiterste westen naar de oostgrens zou levering aan Frans Guyana mogelijk maken. “Als je waterkrachtcentrales verbindt, kun je de efficiëntie verhogen”, aldus Eindhoven.


14 REACTIES

 1. “Het netwerk in Suriname wordt dan aangesloten op dat van Noord-Brazilië, Guyana en Frans Guyana”

  Ik wacht al een jaar op stroom. Heb gebouwd op Leiding 11a.
  Moest eerst SRD 34.000 betalen voor 5 palen en een transformator. Na verzoekschrift om verlaging mocht ik de helft betalen SRD 17.500.
  Nu een jaar verder nog steeds geen stroom.
  Brazilianen, Guyanezen, en Fransen, EBS kan zijn eigen bevolking niet voorzien van stroom!
  Da hoe dan gaan ze jullie stroom leveren.


  Maak melding

 2. @@ Waxine het is een goede investering van jou!! Wel laten plaatsen onder bepaalde bedingen!! nl. als er mensen zijn (nu of toekomst) wier ook gebruik van wilt maken, moeten zij jou betalen volgens afspraak met de EBS! de prijs bepaal jij, maar moet acceptabel zijn!!!


  Maak melding

 3. @@@ Waxine ik weet wel(5 a 6 jaren geleden) dat er mensen helemaal op het einde wonen die wel stroom hebben op leiding 11a. Ben zelf daarginds geweest!!! Sterker nog het is een advocate!!!


  Maak melding

 4. We gaan de chinezen vragen of ze niet even een stuwdam en een hoogspannings net willen aanleggen.Want degenen die hiervoor opgeleid waren door Sur.zijn al weg of gaan straks met pensioen.
  Krolis met zijn houtskool heeft Sur.gewoon de grond ingeboord.Komt die ramnandanlal doodleuk vertellen dat het goed was Kabalebo stop te zetten toen.Wat een koe.


  Maak melding

 5. Er is een plan, zonder stuwmeren, dat Suriname geen stuiver kost en alleen maar geld oplevert. Alleen ziet de regering geen kans om afspraken te maken die sluitend zijn


  Maak melding

 6. Ons land maakt vaak mooie plannen,maar de uitvoering van de plannen geschiedt altijd met veel djugu-djugu,omdat velen hun grote zakken willen vullen.Ook in de leiding van de EBS zitten figuren,die totaal niet capabel zijn.


  Maak melding

 7. als er zo een grote netwerk tot stand gebracht zal worden,moet men eerst voor een stabiele georganiseerde verloop van electra in het eigen land(su)moeten zorgen.
  EBS zou eerst zorg voor een normale gang van zaken wat electra betreft in suriname moeten realiseren en zorgen dat het georganiseerd verloopt voordat er naar andere projecten gekeken wordt.
  natuurlijk is het een winstgevende onderneming van EBS,maar dat mag niet tot afzwakking van het landelijk electra gebeuren leiden en men moet ook rekening met moeder natuur houden.


  Maak melding

 8. AI Boy nep Surinamers altijd alles negatief ook nu ano 2013 niet alles gaat zo als het moet maar vooroordelen als of ze wensen dat het fout gaat je hoort ze altijd wanneer iets niet goed gaat maar als het goed gaat hoor je ze niet muis stil zijn ze dan en als er wat gedaan gaat worden voor dat het gedaan is alleen maar hooren gaan ze al afkraken echte krabben in een ton maar wie van hen weet het beter of heeft een oplossing geen of weeten iemand die dat kan nee maar de hoogste woord niks wetende profesoren maar ja ook voor hen GOD BLESS


  Maak melding

 9. Allemaal grote plannen terwijl ze hun broek niet eens kunnen ophouden.

  In onderstaand artikel geeft Greenheart een voorbeeld hoe het wel kan in Suriname.

  Bio-energiecentrales zijn de toekomst van Suriname. Er wordt genoeg hout gekapt en van de afval maak je houtsnippers of houtpellets. Die worden dan gebruikt om de bio-energiecentrale van brandstof te voorzien.

  Nu wordt slechts de stam van de boom gebruikt voor het maken van rondhout, terwijl de takken worden vernietigd. Als je die takken tot houtsnippers maakt en daaruit je energievoorziening mee draaiende houdt dan heb je geen dure geldverslindende projecten meer nodig.

  De EBS moet zo snel mogelijk de oplossingen van Greenheart omarmen, anders neemt dit bedrijf (beursgenoteerd aan de Hong Kong Exchange) binnen enkele jaren de hele stroomvoorziening in Suriname over met hun bio-energiecentrales.

  Het voordeel van deze kleine centrales is dat je het regionaal kunt opzetten, waardoor een landelijke stroomstoring tot het verleden gaat behoren.

  Bio-energiecentrale Greenheart eind 2013 in werking

  06 Sep, 2013

  Eind 2013 zal de bio-energiecentrale van Greenheart in Apoera operationeel zijn. Het gaat om een 1.5 megawatt stoomturbine, die uitgebreid kan worden tot 2.7 megawatt. Houtafval zal omgezet worden om groene, schone, energie op te wekken.

  De bio-energiecentrale zal volgens Greenheart zorgen voor de benodigde energie om de Apoera houtzagerij te draaien. Hierdoor zal de uitstoot van koolstof wezenlijk verminderen door het verbruik van maximaal 1,6 miljoen liter diesel per jaar te elimineren.

  Chief Executive Officer van Greenheart Judson Martin deelt mee dat de levering van de bio-energiecentrale onderdeel is van aanzienlijke investeringen in de bosbouwsector. Greenheart verwacht dat door verkoop en marketing inspanningen, een hoge kwaliteit FSC-gecertificeerde duurzame bosbouwproducten te kunnen exporteren vanuit Suriname naar markten over de hele wereld.

  Regional Operations Manager van Greenheart Suriname, Tony Wood stelt in het vooruitzicht dat de nieuwe wereldklasse bio-energiecentrale van de Apoera’s houtverwerkingsfabriek gekopieerd zal worden naar alle vestigingen in de regio. Greenheart zegt de verdere ontwikkeling in de houtverwerkingsindustrie ter hand te nemen in overeenstemming met de Suriname wet- en regelgeving.


  Maak melding

 10. @Micheal

  Van alle stammen/ rondhout is ongeveer 65% afvalhout etc.
  Suriname kapt nu ongeveer 400.000 m3 rondhout.In alle houtlanden wordt het zaagafval omgezet in elektriciteit alleen in Suriname zijn de houtverwerkers te divers, te klein en te veel op direct geld uit dat zij dit niet zien. Ze hebben de mogelijkheid niet om samen te werken en om te investeren ongeveer $ 3.000.000/ megawatt tegen over $ 1.500.000/megawatt in een zware stookolie generator set.

  Het huidige afvalhout is genoeg voor 100 megawatt aan opwekkingscapaciteit. De houtsector kan met het afval aardig op haar benen gezet worden. Iedereen begrijpt de mogelijkheden alleen niemand werkt mee aan een oplossing.

  Greenheart ziet het wel en spaart met deze mini installatie voor $ 1.000.000 zware stookolie per jaar uit en verdiend haar investering in 4 tot 6 jaar terug. daarna is het $ 1.000.000 plus prijsstijging/jaar extra winst.

  Suriname had een dergelijk plan gratis kunnen krijgen alleen wil men eerst envelopjes met miljoenen er in voor dat men mee gaat werken. helaas zo werken investeerders niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.