Presentatie boek: ‘Nickerie, verhalen van mensen en gebouwen’

0

Op zondag 22 september a.s. om 16:00 uur vindt de presentatie plaats van het boek Nickerie, verhalen van mensen en gebouwen. Het is een geschreven monument in tekst en beeld voor de pioniers die Nickerie, het meest westelijke district van Suriname, vorm gaven. De verhalen zijn grotendeels door de mensen zelf verteld. Om vast te leggen en te bewaren voor nieuwe generaties.

Het is 140 jaar geleden dat het eerste schip met mannen, vrouwen en kinderen uit Brits-Indië, in Suriname aankwam. Ze waren gehaald om op de plantages te werken. Degenen die na de vijf jaar van het arbeidscontract bleven, kregen een stuk grond om zelf producten te verbouwen. Rijst was, en is het voornaamste gewas. De voormalige plantages werden omgezet in polders. Later kwam er ook grootschalige machinale rijstbouw. Het project ‘Wageningen’ werd opgezet, met Nederlandse en Surinaamse pioniers die in het voormalige zwampbos een modern rijstcentrum maakten dat lange tijd toonaangevend was in de wereld.

Voor 1975, met de onafhankelijkheid van Suriname nabij, ontstond een periode van onrust die misschien te vergelijken is met de onrust die heerste in het depot bij de haven van Calcutta, destijds het vertrekpunt van de immigranten. Wat zou de toekomst brengen? En waar zou de toekomst beter zijn: in Suriname of in Holland? Vele Surinamers kozen voor de laatste optie en vertrokken met een enkele reis naar Nederland. Voor Hindostanen was het de tweede grote oversteek in een paar generaties.

Den Haag is momenteel de Hindo-hoofdstad van Nederland. Het aantal personen van Hindostaanse afkomst in deze stad bedraagt meer dan de totale bevolking van Nickerie; ongeveer 10 procent van de ruim 500.000 inwoners. Naast de boekpresentatie vindt ook de opening plaats van twee exposities

Locatie: Galerie B139 aan de Boekhorststraat 139 te Den Haag.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.