Opkomst Marrons in Suriname ‘normaal traject’

101

PARAMARIBO, 10 sep – De huidige opkomst van Marrons in Suriname is een normaal traject. Dit stelt Jack Menke, hoogleraar sociologie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Anderen mogen zich dan zorgen maken over de sociale pijnen waarmee het gebeurt. Het is het traject dat ook andere bevolkingsgroepen doorstonden. Met ook dergelijke ontwikkelingsstuipen.

Hindostanen en Javanen zijn op gegeven moment ook massaal getrokken naar de groeipool, Paramaribo. Nu zijn het de Marrons die vooral in Paramaribo en Wanica neerstrijken. “Toen de vorige groepen zich in de stad begonnen te vestigen, kreeg je ook allerlei spanningen en stigmatisering. Er werd bijvoorbeeld ook van Javanen gezegd dat ‘den na fufuruman’ (Sranan Tongo voor: het zijn dieven, red.)”, zegt Menke tegenover de Ware Tijd.

In feite is er sprake van een soort sociale opschuiving. “Vroeger zag je Hindostanen in de branches waar nu veel Marrons zitten. Langzamerhand zie je ze nu in de witteboordsectoren, zoals de medische sectoren en studeren ze aan de universiteit. Het is allemaal hetzelfde traject dat met creolen begon en achtereenvolgens de Hindostanen en de Javanen”, aldus Menke. De kunst is het allemaal in goede banen te begeleiden met economische kansen en werkgelegenheid.


101 REACTIES

 1. OH,dus omdat de hindostanen en de javanen een geboorte groei gekend hebben Mogen de maaron ook een geboorte groei meemaken ,Aldus Jack Menke.

  JA WEL MENCKE JE MAG BABIE’S GAAN MAKEN ALS JE DE VRANTWOORDELIJKHEID KAN NEMEN DAT JE ZE KAN VERZORGEN!!!

  Gewoonlijk al hebben we last van deze groep van occupenten die je bezit vlak onder je neus hijacked,en dan huilen zij dat zij alles gratis moeten want het zijn de meest achtergestelde bevolking van Suriname!!

  Ze moeten zich liever met de ontwikkeling van het binnenland gaan bezig houden. Een baby maken neemt moeite noch tijd,het gebeurd zo ie zo!!Een baby maken gebeurd gratis!!
  Sjeerses Mencke waar heb jij je diploma gekocht??!!


  Maak melding

 2. “Vroeger zag je Hindostanen in de branches waar nu veel Marrons zitten. Langzamerhand zie je ze nu in de witteboordsectoren, zoals de medische sectoren en studeren ze aan de universiteit’ Aldus Mencke.

  Mencke, ben je bezig met een verkiezingscampagne hier?!
  Wat wil je worden…President van de marrons misschien?!!!

  Och,och och,Mencke toch ,dan zou toch ook de vele berovingen gepleegd door deze marron groep ophouden,vindt je hetzelf niet. Dan zouden zij ook werk hebben te doen zoals de hindostanen en de javanen.Van de javanen wordt nooit beweerd dat zij boeven zij,wel zeggen wij dat zij doof en stom zijn,maar dat ze boeven zijnj ,neeen dat beweren wij niet!!


  Maak melding

 3. Dit bericht [als het waar is] geeft wel heel duidelijk aan dat de zogenaamde groei der Marrons totaal doorgestoken kaart met een dubbele agenda is…

  Er is helemaal geen groei van Marrons, maar blijkbaar heeft ‘iets’ of ‘iemand’ groot belang bij het feit dat ze zogenaamd in een paar jaar met 72% in aantal zijn toegenomen.

  Ik gun het iedereen om meer mensen te maken [zolang je ze netjes opleidt en opvoedt binnen je eigen waarden en normen], dus dat is het probleem niet.

  Het probleem is…

  HOE kan het dat deze groep plotseling is verdubbelt in 4 jaar tijd?

  HOE gaan ze deze extreme toename opvangen, qua scholing, medische zorg, voedsel, huisvesting, etc…

  Er klopt gewoon iets niet aan het bericht; het beheerst nu al een week de media hier en het kan niet zo zijn dat bv. de Javanen of Chinezen opeens een groei van 100% doormaken;

  Waarom kunnen Marrons dan wel met bijna 75% groeien?


  Maak melding

 4. @henkes en tamara

  Het zijn jullie beiden die het geschreven stuk van Mencke niet begrijpen!!!
  Mencke schrijft alsof hij wil zeggen ,hai hai,mooi zo eindelijk zijn de marrons vooruit in iets in vergelijking met de javanen en de hindostanen!!
  Wel neen ,de hindostanen noch de javanen hebben een soort van VOORTPLANTINGS wedstrijd met de marrons lopen!!!

  Verder zegt hij dat de marrons daar zitten waar alleen de hindostanen konden zijn eerder …Wel ja brunsie van de marron zit daar waar de hindostanen zitten ,en dan ook nog zonder enige schoolopleiding!!De hindostanen integendeel hebben een aardige opleiding genoten om die plaats te bezetten, Miesikeba bv heeft gestudeerd maar zijn hersenen zitten overal behalve in zijn kop. Wie komt met het bouta amnestie plan…juist miesikeba met zijn geweldige diploma ,hij zorgt voor een vrijbrief voor surinaams meest beruchte crimineel bouta!!

  Probeer ook tussen de lijnen te lezen ,okay!!!
  Henkes de penkes en tamara.


  Maak melding

 5. @Henkes en tamara

  En als Mencke zo pienter zou zijn dan zouden wij toch ergens op deze moeten staan?!

  Zes universiteiten in Nederland hebben de top-100 bereikt van de QS World University Rankings 2013 die vandaag, dinsdag 10 september 2013, is gepubliceerd, aldus berichten diverse media in Nederland. De Anton de Kom Universiteit van Suriname, in Paramaribo, komt niet voor in de lijst van in totaal 800 universiteiten wereldwijd.

  Ja toch??!!


  Maak melding

 6. Henkes en tamara

  Een groei bij de marron betekent meer occupenten en meer analfabeten!!Gewoon meer KANSARMEN erbij,alsof we nu al niet genoeg kansarmen onder deze groep hebben!!


  Maak melding

 7. @Tamara

  …dus je hebt geen uitleg voor me?!Je kan mij jou versie van wat er wel staat geschreven volgens jou in dat stukje van Mencke niet uitleggen?!
  Dan moet jij de laatste persoon zij die kritiek heeft te leveren op wat ik schrijf!


  Maak melding

 8. Ray, ik kan het wel uitleggen als je dat zo graag wil.
  Het is niet MIJN versie, het is wat er geschreven staat.

  Elke achtergestelde groep maakt een ontwikkeling door om te komen tot het niveau van de groep bij wie ze willen horen, in dit geval de groep van de Stedelingen.
  De vergelijking met de Javaan en de Hindustaan heeft niets met kinderen maken te doen.
  Het heeft te maken met het feit dat deze 2 groepen (Javanen en Hindustanan) dezelfde ontwikkeling ( traject) hebben moeten doorlopen om te kunnen horen bij de groep van de Stedelingen.
  Dat traject gaat gepaard met o.a aanpassingsproblemen.
  Uiteindelijk komt het goed maar dat vraagt tijd en vooral begrip van de bevolking.
  Deze mensen moeten intensief begeleid worden en daarin schiet de overheid tekort.

  Zo, ik heb toch mijn best voor jou gedaan Ray? Ik hoop dat het de bitterheid een beetje weghaalt uit je hart en dat je nu met een ander oog zal kijken naar mensen die aan de rand van de samenleving staan en moeten vechten voor een plek binnen diezelfde samenleving die ze de rug toe keert.


  Maak melding

 9. Er wordt een demografisch spel gespeeld opeens komen er marrons onder allerlei stenen en waarschijnlijk frans guyana vandaan om de populatie marrons te vergroten, een politiek spel , denk aan de ambities van crimineel Brunswijk, het verkiezingsspel is begonnen.


  Maak melding

 10. @Ray voert een achterhoede gevecht alleen heeft hij dat nog niet in de gaten.

  @freddy,

  Je zou ook weleens vragen kunnen stellen over de efficiëntie van de vorige volkstellingen. Ik geloof dat men in het verleden doelbewust of vanwege een gebrek aan interesse deze groep niet efficiënt genoeg heeft geregistreerd.
  Vandaag aan de dag heeft deze groep zijn vertegenwoordigers tot op het allerhoogste nivo en dan kan je geen monkey business meer met ze uithalen.
  En let op dit is nog maar het begin, over 20 jaar spreken we weer.


  Maak melding

 11. MENSEN LET OP MIJN WOORDEN OVER 20 JAAR PRATEN WE ALLEMAAL AUCAANS HIHIHI 🙂
  DA GAAT MENSEN ZOALS RAY ZELFMOORD PLEGEN, WANT INMIDDELS KEN OOK AL EEN PAAR HINDUSTAANSE VROUWEN DIE SAMENWONEN OF GETROUWD ZIJN MET MARONS.
  IK ZELF ALS MARRON KRIJGT DE LAATSTE TIJD VEEL SJANS JONGE GESCHOOLDE HINDUSTAANSE DAMES …. OMDAT ZE ZIEN DAT IK EEN HARDWERKENDE SUCCESVOLLE MARRON BEN DIE ZIJN VERANTWOORDELIJKHEID NEEMT VOOR ZIJN KINDEREN.. IN DEZE TIJD LETTEN WE NIET MEER OP AFKOMST , MAAR OP PRESTATIE … DENK JE ECHT DAT EEN HOOGOPGELEIDE HINDUSTAANSE DAME MET EEN HINDUSTAANSE MAN WILT TROUWEN DIE OP DE MARKT BACOVEN VERKOOPT 🙂 ?????????????????? IN DAT GEVAL KIEST ZE LIEVER VOOR DE MARRON MET 5 GRAAFMACHINES MET EEN OMZET VAN 5 KILO GOUD PER MAAND…


  Maak melding

 12. =Wat ik niet snap van deze gasten zoals Menke en vele anderen is het volgende:::
  =Men heeft geroepen dat het 150 jaar afschaffing is van de slavernij, dus praten wij NIET meer over de, marrons, boslandcreolen, djuka’s en creolen, maar over de
  AFRO SURINAMERS.

  ===Wanneer houd het nou op in Suriname???? Hoe wilt men een eenheid onder de Surinamers brengen om steeds anderen in hokjes te plaatsen???

  =Meneer Menke mij boodschap aan jou is het volgende,,,doe alles eraan om de jeugd vast te houden en niet verloren laten gaan, omdat u zelfs weet wat er toen gebeurd is en velen groeien zonder een vader op.


  Maak melding

 13. @ freddy,
  Marrons uit Frans Guyana hebben toch een Franse nationaliteit? Ze kunnen onmogelijk hun stem hier uit brengen bij de verkiezingen. Ik begrijp dat “demografisch spel” van jou niet helemaal.
  Vanwege de binnenlandse oorlog toen, zijn vele marrons voor hun leven gevlucht naar F Guyana.
  Daar stonden zij (terecht) geboekt als politiek vluchteling, ze hebben asiel aangevraagd en de Franse nationaliteit verkregen.
  Na de oorlog zijn ze gaan pendelen vanwege familie die achter gebeleven was.
  Deze groep is door de geschiedenis heen, opgejaagd en verdreven. (aanleg stuwmeer, oorlog, gouddelving, houtkap).
  Dat heeft hun ordelijke leefgemeenschappen flink ontwricht. Ze leven in twee landen maar officieel zijn ze Frans, ze mogen nit stemmen.


  Maak melding

 14. Jaja blijf dromen. Maar mocht een marron , bv Brunswijk, pres. worden dan is het over en uit met SU, geen weldenkend mens wil dan nog in SU blijven wonen. Wat betreft het kiezen van een marron vrouw, ik zou het niet willen, ik vind ze niet aantrekkelijk.


  Maak melding

 15. Het kan toch geen normaal trajekt genoemd worden als marrons nog steeds niet kunnen aanpassen en zich verrijken middels criminaliteit.
  Pas als ze zich kunnen gedragen kunnen we spreken van mensen maar anders zijn het beesten.


  Maak melding

 16. Dus als ik dhr. Mencke goed begrijp :

  1. dan komen na de marrons de autochtone bewoners aan de beurt ( de indianen)

  2. Dan heeft Ronnie Brunswijk gelijk, hij wordt de volgende president.

  3. en hierna Sabajo.

  Wat ben ik blij, er liggen kansen voor mij familie.

  Yes , we can……
  Alfa.


  Maak melding

 17. @alfa,
  Ik gun het je van harte, je nu al een minister en volgens mij heeft de Pres. toch ook Inheemse roots.
  Kan je pikin ingi boi nog herinneren tijdens de inauguratie.
  Zelf heb ik ook ingi in de fam. Dus je bent welkom.


  Maak melding

 18. Mi brada Abaisa,
  ik heb in principe geen commentaar.
  Time will tell ……….

  De President doet zijn ding, zolang hij niet vergeet vanwaar zijn roots is en vergiffenis vraagt voor de wandaden die tijdens zijn regeer periode gebeurd zijn, want hij was/is politiek verantwoordelijk.

  Mi na srika, mi foetoe no e kisie tokotoko……!


  Maak melding

 19. De marrons hebben net zo veel rechten om zich in de stad te vestigen als elke andere Surinamer. Ten tweede de marrons worden onevenredig meer beschuldigd van criminaliteit in de stad. Het zijn onze broeders en zusters, en als ze hulp nodig hebben is het onze plicht dat te verschaffen. Voor een paar negatieve individuen gaan we niet iedereen wantrouwen. Mijn ouders verhuisden ook van pernasie naar kwatta voor een betere baan, dichter bij de markt en betere scholen. Onze buren uit het binnenland passen op onze huis als we niet thuis zijn en wij hebben niets over ze te klagen.


  Maak melding

 20. Ram sing, ik beaam wat je hier schrijft.
  Ik heb ook jaren gewoond tussen hindoestanen op dijkveld, makaholoweg, ..Ik ken nog een paar van de namen van leerlingen waarmee ik op school zat, Kedar, Orie, Bansija, Ramautarsing, Surinder en nog een heleboel ook Javanen, o.a Sylvano ,Lemmy, Rosa, Meester Sadiek, Robert, Meester Swiet ,Juffrouw Trotman, Juffrouw Gulzar, Juffrouw Hensen, etc….. En toen was het vredig en respectvol, normen en waarden was goed.


  Maak melding

 21. Ray, racisme blijft in je kop gegrift he.
  Waarom heb je zo een haat tegen zwarten?
  Ik denk dat je hier ook gediscrimineerd wordt ,ligt het daaraan dat je je tegen zwarten keert?
  Als ik soms de reakties hier lees getypt door voornamelijk Surneds,hoe ze discriminerend bezig zijn,denk ik,jeemig ze hebben 1 ding goed geleerd van Janmaat,Glimmerveen en nu Wilders hoe een ander ras neer te halen,Ray voorop.


  Maak melding

 22. “Hindostanen en Javanen zijn op gegeven moment ook massaal getrokken naar de groeipool, Paramaribo”….

  Echter heeft de samenleving geen last gehad van deze groep. Zij hebben niet geroofd en hebben zich niet asociaal gedragen.

  Er zijn enkelen die hun kop in het zand steken en deze verschillen niet zien. Als je dit aankaart, wordt je meteen als racist bestempeld. Ik heb niets tegen een ras, maar wel iets tegen het gedrag van een bepaalde groep die je kunt herleiden naar een ras.
  Niet elke slang bijt, dus we zouden niet alle slangen over één kam mogen scheren. Maar omdat ik weet dat slangen kunnen bijten, zou ik geen risico nemen om dichtbij hem te komen. Het voordeel van de twijfel gun ik ze niet.
  Niet elke marron rooft. Wij mogen ze niet over één kam scheren. Maar omdat ik vaker beroofd ben door marrons en creolen, neem ik geen risico. Ik ben voorzichtig met hun. Het voordeel van de twijfel gun ik ze niet. Het gevoel van onveiligheid dat ik nu heb, heb ik niet om gevraagd. Het zijn de marrons en creolen die met hun roofgedrag dit gevoel bij mij hebben aangewakkerd. Ben ik een racist????

  Wordt misschien ook tijd dat de marrons en creolen wat doen aan hun imago, om het veiligheidsgevoel terug te brengen in de samenleving.
  Wie iets heeft, heeft wel iets te vrezen. Wie niets heeft, heeft niets te vrezen. Reden waarom enkelen zullen zeggen dat zij zich niet onveilig voelen.


  Maak melding

 23. De titel van dit artikel had eerder moeten zijn:

  Opkomst Marrons in Suriname ‘ geen normaal traject’

  Waar deze zgn onderzoeker de urbanisatie naar de hoofdstad vergelijkt met die van de Hindoestanen en de Javanen zijn er wezenlijke verschillen tussen deze genoemde bevolkingsgroepen en de Marrons.

  Wetenschappelijk onderzoek kun je pas verrichten als er sprake is van een longitudinaal onderzoek, hetgeen inhoudt dat een groep personen over een langere periode is gevolgd. Dan pas kun je gevolgtrekkingen aan verbinden.

  Wat deze socioloog hier doet heeft weinig met wetenschap te maken, het is meer onzin uitkramen op basis van algemene aannames.

  Zijn uitspraken zijn enigszins vergelijkbaar met die van onze hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel die ook allerlei onderzoeksgegevens verzon. Een van zijn meest uitspringende “onderzoeken” was dat vleeseters huftiger zijn in het verkeer dan niet-vleeseters! Maar het haalde wel de wereldpers !

  Wat mij in deze het meest verbaast is dat er een heftig debat op gang is gebracht over de legitimiteit van de spectaculaire groei van de Marrons.

  Als wij uitgaan van een longitudinaal wetenschappelijk onderzoek naar de leefgewoontes van de diverse bevolkingsgroepen in Suriname, dan zien we een groot verschil tussen de Marrons enerzijds en de overige bevolkingsgroepen anderzijds.

  Zowel de Creolen, Hindoestanen, Javanen en de Chinezen houden zich vast aan de traditionele manier van gezinsvorming. Eerst trouwen en dan pas een gezin vormen.

  De Hindoestanen zijn daarbij de enige bevolkingsgroep bij wie regelmatig gouden- en diamanten huwelijken voorkomen. Ondanks dat er vaak sprake is van gearrangeerde huwelijken, houden deze in het algemeen langdurig stand. Generaties op generaties hebben deze traditie in leven gehouden. Studie en zelfontplooiing zijn kernwaarden binnen de hindoestaanse gemeenschap. Het gezin vormt nog altijd de hoeksteen binnen de hindoestaanse samenleving, hoewel ook het aantal echtscheidingen schrikbarend hoog is de laatste jaren. Jongeren kiezen steeds meer zelf een partner.

  Bovenstaande gegevens zijn heel belangrijk voor een wetenschappelijk onderzoek, anders kun je geen wetenschappelijke conclusies trekken over de groeistuipen binnen diverse bevolkingsgroepen. Je vergelijkt anders appels met peren.

  Als het onderzoek met de juiste parameters was uitgevoerd dan zou deze hoogleraar sociologie tot de conclusie zijn gekomen, dat waar binnen de Hindoestaanse en Javaanse gemeenschappen sprake is van traditionele huwelijken tussen man en vrouw en beide partners bij gezinsuitbreiding hun rol als ouders serieus nemen, dat hiervan bij de Marrons nimmer sprake van is.

  Er is sinds mensenheugenis geen sprake van een “normale gezinssituatie” en een “normale gezinsvorming” bij de Marrons !

  Zowel de mannen als de vrouwen hebben meerdere partners, waaruit kinderen worden geboren met allemaal verschillende karaktereigenschappen. Een soort “DRIVE THROUGH ” bij MacDonalds. Gezond eten is van secundair belang, als de papillen maar wordt gevoed !

  Uit meerdere wetenschappelijke studies is gebleken dat de vaderrol van groot belang is bij de opvoeding van kinderen en dan voornamelijk voor de zonen. Vaders hebben een voorbeeldfunctie als ouder en als kostwinner. Die beide rollen wordt bij de Marrons echter alleen door de moeder vervuld. Kinderen groeien zo op zonder een rolmodel.

  Willen de Marrons hetzelfde pad naar groei verwezenlijken, dan wordt het hoog tijd dat zij ook deze belangrijke groeicomponent omarmen: overgaan tot een traditionele gezinsvorm. Anders wordt het een groot drama voor deze bevolkingsgroep.


  Maak melding

 24. Voor deze groep zijn faciliteiten gecreerd om zich te ontwikkelen zoals gratis electra, gezondheidszorg en voedsel. Wegen worden geasfalteerd enzz.

  Maar andere groepen hebben keihard moeten werken om zichzelf te ontwikkelen zonder steun van de overheid.
  Tijdens regentijd overstroomden percelen in de districten kinderen gingen blotevoeten naar school maar hebben vooruitgang geboekt waaronder mij persoon.

  Vroeger werd de districten saramacca, commewijne en nickerie verstoken van onderwijs totdat wijlen Lachman onderwijsplicht heeft weten te bewerkstellingen in het parlement waardoor de kinderen met bussen werden opgehaald om onderwijs te mogen genieten.

  Er werd en wordt nog steeds met 2 maten gemeten de ene groep krijgt alles in een gespreid bedje en de ander moet zwoegen om te overleven.


  Maak melding

 25. Woensdag 11 september 2013 om 11:12 uur, door michael

  “Er is sinds mensenheugenis geen sprake van een “normale gezinssituatie” en een “normale gezinsvorming” bij de Marrons !”

  Michael wat is volgens jou NORMAAL en heb jij gewoond binnen een Marron gemeenschap die vrij divers is.


  Maak melding

 26. Hindoestanen waren vroeger ook een kleine groep.De creoolse groep was groter en men keek vol argusogen naar de Hindoestanen hoe hun aantallen snel toenamen.Hetzelfde geldt nu voor de Marrons.Jack Menke heeft gelijk.


  Maak melding

 27. RobG,

  Sommige personen leven in een zelfgecreëerde doemwereld waar haat en verbittering de boventoon voeren. Ik heb nog nooit een gelukkige etnocentrisch denkend persoon gezien.

  Je moet wel een zwaar en misserabel leventje hebben om dag in dag uit hier te hangen, alleen maar om te schelden en te tieren.

  Toch wel zielig


  Maak melding

 28. Suriname is 1 land, maar helaas niet 1 volk. Er zullen altijd meningsverschillen zijn.

  Alleen is het wel de bedoeling dat elk burger of groep zijn steentje bijdraagt in de opbouw van het land. Met al zijn rechten en plichten. En dat gebeurt in mijn ogen veels te weinig nog.


  Maak melding

 29. “”Woensdag 11 september 2013 om 00:12 uur, door freddy

  Jaja blijf dromen. Maar mocht een marron , bv Brunswijk, pres. worden dan is het over en uit met SU, geen weldenkend mens wil dan nog in SU blijven wonen. Wat betreft het kiezen van een marron vrouw, ik zou het niet willen, ik vind ze niet aantrekkelijk.””

  Haha, weer een racist.

  Als Lonnie president zou worden, zou ik ook niet blij zijn, maar als Vinji Haabo het zou willen, krijgt hij mijn stem (bij rechtstreeks kiezen). Voorlopig ben ik tevreden met Santhokie, maar niet omdat hij zo eerlijk is. Hij is momenteel gewoon de minst slechte van de kanshebbers.

  Je hebt djoeka’s waar je niet eens vanaf kan zien dat het een djoeka is, dus misschien heb je al ééntje gen**id zonder dat je het weet. 😉 😉

  Ik ga er trouwens vanuit dat je ok geen creool wil licht of donker, want ook daar ben je te vies van. Ik begrijp het wel hoor.

  Tamara: doe geen moeite. RAY is een immoreel mens die niet eens moeite doet om dat te verbergen.

  RAY: Mencke heeft een nederlandse bul, VOLGENS mij zelfs in Nederland GEPROMOVEERD of ten minste onder NEDERLANDSE suoervisie. Wat zegt dat nu over zijn niveau (of dat van Nederlandse universiteiten en professoren)?

  michael doet weer een duit in het zakje van domme opmerkingen.

  Mencke (waar ik geen fan van ben)doet zijn uitspraken niet vanuit wetenschappelijk onderzoek, maar vanuit paralelle ervaringen en wetenschappelijk onderzoek dat eerder is gedaan. Analoge processen hebben analoge verschijnselen!!

  Dit zag en zie je ook terug in Nederland bij de spanjaarden en Italianen in de jaren 50 en 60, de Surinamers in de JAREN 60 EN 70, DE Turken in de jaren 80 en 90, de marokkanen in 90 en 2000 en de Polen , Hongaren, Bulgaren, Roemenen, …. . Het verschijnsel is dus makkelijk te verklaren.

  Wat die “normale gezinssituatie” betreft: met “”normaal”” bedoel je dus wat jij normaal vindt.

  Je schopt trouwens je eigen stelling omver door te vertellen wat er uit een onderzoek zou komen als het zou worden gedaan? Je bent nog erger dan Mencke, die praat tenminste niet eens over een wetenschappelijk onderzoek.

  Verder zeg je: “”Als het onderzoek met de juiste parameters was uitgevoerd dan zou deze hoogleraar sociologie tot de conclusie zijn gekomen, dat waar binnen de Hindoestaanse en Javaanse gemeenschappen sprake is van traditionele huwelijken tussen man en vrouw en beide partners bij gezinsuitbreiding hun rol als ouders serieus nemen, dat hiervan bij de Marrons nimmer sprake van is.””

  Gek, ik heb een djoeka vriend en vriendin die nooit een relatie hebben gehad, omdat de ouders van geen van beiden het wilden. De ouders van beiden waren ongeschoold en onbemiddeld, dus daar lag het niet aan.

  Schrijf je gelul maar vanuit Amsterdam. Ik merk dat je niet wordt gehinderd door enige correcte kennis (tenminste niet wat Suriname betreft). Hoewel, ook je “”wetenschappelijke conclusie”” uit het onderzoek dat nooit gehouden is 😉 ;-), slaat als een lul op een drumstel. Jij bent de enige op deze aardbol die conclusies kan trekken uit een niet gehouden onderzoek. Sorry, correctie, Diederik Stapel kan het ook. 😉 😉 😉


  Maak melding

 30. @ pongosaqoui

  Als je niet weet wat een “normale gezinssituatie” is dan hoef ik niet met jou in discussie te treden. Goed mijn stuk doorlezen en je komt er vanzelf achter.

  En op jou vraag of ik geleefd heb binnen een Marron gemeenschap kan ik bevestigend antwoorden. Ik heb tot ca. mijn 15e jaar gewoond in een buurt met relatief veel Marrons en ook op school met ze gezeten, met ze opgetrokken etc.

  Uit mijn eigen ervaring weet ik dat mijn vrienden regelmatig een andere “vader” hadden, waar ze geen band mee konden opbouwen.

  De jaren 70 zijn echter niet te vergelijken met nu. Zie de jonge Marrons tienermeisjes met meerdere kinderen en Marrons hangjongeren die tot diep in de nacht buurten onveilig maken. Of is opvoeding volgens jou ook een taak van de overheid?


  Maak melding

 31. @ Edukans:

  Als jij Saramacca en Nickerie van vroeger vergelijkt met het Binnenland van wanneer dan ook, ben je ECHT DOM. Jullie hadden percelen en wegen die overstroomden en een dokter op 30 km afstand.

  Zij hadden (en hebben soms nog steeds) geen wegen en een dokter op 100 km afstand (als ze al één hebben).

  Wat misbruik van overheidsfaciliteiten betreft:

  Bijna geen enkele javaan en hindostaan in Commewijne, Saramacca en Nickerie betaalt dokterskosten. Allemaal lantikarta, zelfs de rijstboeren die miljonair zijn niet. Hetzelfde geld voor veel van de “boeroe’s” zoals de Raavenzwaaij’s etc. Ze zijn landbouwer, hebben geen officiële inkomsten, dus betalen ze niets. Mijn Javaanse overbuurman heeft drie huizen, maar nooit belasting betaald. Hij betaald zelfs geen elektriciteit!! Alleen water. Bij elk huis (zijn kinderen wonen in de andere) staan er minimaal twee auto’s. Zo kan ik ook drie huizen hebben.

  Blijven jullie maar doorlullen over dingen waar je niets van weet, of erger nog waar je WEL van weet,maar wat je verzwijgt.

  De hindostaan heeft ook geoccupeerd, evenals de javaan. Ze deden het alleen anders. Ze hebben de ministeries bezet en zich op die manier gelegaliseerde LANDDIEFSTAL gepleegd.

  Ik generaliseer en chargeer EEN BEETJE, maar zo zit het ongeveer.

  We moeten niet lullen. We hebben de Indiaan alles afgepakt, maar juist die groep hoor je niet. We mogen ze echt bedanken in plaats van een grote bek opzetten.


  Maak melding

 32. @ midete

  Heb je weer je oogkleppen opgedaan en aan het zwetsen op dit forum. Als iemand een andere mening heeft dan ben je als de kippen bij om die een “racist” te noemen.

  Maar het onderstaande geeft een heldere kijk in jou belevingswereld:

  “Gek, ik heb een djoeka vriend en vriendin die nooit een relatie hebben gehad, omdat de ouders van geen van beiden het wilden. De ouders van beiden waren ongeschoold en onbemiddeld, dus daar lag het niet aan.”

  Je bent een kip zonder kop. Get a life stupid !


  Maak melding

 33. @Michael,

  Je hoeft niet met mij in discussie te gaan. Je moet alleen mijn vraag beantwoorden. Moet ik wat jij NORMAAL vindt plaatsen in de context van een niet Blank/Europese samenleving of juist wel.


  Maak melding

 34. @ pongosaqoui

  ” Moet ik wat jij NORMAAL vindt plaatsen in de context van een niet Blank/Europese samenleving of juist wel. ”

  Beste Pongosaqoui,

  Wat ik als NORMAAL vindt gebeurt in de hele wereld, exclusief in Afrika (noord Afrika uitgezonderd) en in de binnenlanden (sinds enige jaren ook in de kustvlakte) van Suriname.

  Je hoeft het in elk geval niet te plaatsen in de context van een Blank/Europees samenleving. Polygamie komt ook in de Arabische wereld (lees Moslimlanden) voor, maar dan wel in de context dat de man met meerdere vrouwen getrouwd is en ook zorgt voor het gezin.

  In de Marrongemeenschap in Suriname en ook in delen van Afrika (niet-Blanke/Europese samenleving) is dit echter niet het geval. De rol van de vader is beperkt tot verwekker van het kind en daarmee houdt zijn verplichtingen naar het kind en de moeder op. Waarom denk je dat er zoveel ontwikkelingshulp naar Afrika gaat?

  En de binnenlanden van Suriname waar een groot deel van de Surinaamse belastinggelden naartoe gaan in de vorm van salarissen voor de “dignitarissen” en allerlei voorzieningen voor normale levensonderhoud (gratis electra) en medische zorg.

  Is dit toeval of is dit genetisch bepaald ? Ik denk het laatste !


  Maak melding

 35. @midete

  Jij schrijft

  Zij hadden (en hebben soms nog steeds) geen wegen en een dokter op 100 km afstand (als ze al één hebben).

  DAAROM MOETEN ZE GEEN KINDEREN GAAN MAKEN ALSOF ZE EEN WEDSTRIJD HOUDEN MET ANDERE BEVOLKINGSGROEPEN!!
  Dat probeer ik jou uit te leggen ,djoeka vrouw!!
  In plaats dat de djoeks willen bewijzen dat ze kampioenen zijn in het voortbrengen van kinderen kunnen ze liever wat gaan doen aan de infrastrutuur waar zij wonen!
  En als zij ook 2,3 auto’s willen hebben moeten ze nier ervoor gaan roven of bedelen of hopen met een hindostaanse te gaan trouwen om het te erven,nee ze moeten gaan WERKEN ervoor!!

  Ping Pong

  Whahahaaaaaa….hoeveel hindostaanse damens wonen dan als echtgenoten van de djoeka’s in het binnenland?!Heeft Scrappy dan geen graafmachines en kilo’s aan goud!!??
  Jullie leven is niet volmaakt djoekaman ,die graafmachines nog je klompen goud bij de kilo’s maken jullie happy.Zonder een hindostaanse vrouw is jullie leven niks waard!!!Met de arm om je hindostaanse echtgenoot krijg de djoekaman een beetje status,is het misschien daarom dat jullie een hindostaanse vrouw willen?!!

  Midete ,
  lees de zin van MENCKE,.
  ‘ Anderen mogen zich dan zorgen maken over de sociale pijnen waarmee het gebeurt’,

  Idioot, begrijp jij het dan niet dat Mencke zich getrapt voelt op zijn teentjes,hij weet dat de geboorte van de marrons in marathon record stijl,geen enkel invloed heeft op anderen. De marron huilt telkens weer om een gratis huis,perceel gewoon weg ze huilen voor alles gratis te krijgen!!!
  DAN MOETEN ZE OOK NIET KINDEREN GAAN MAKEN DIE ZIJ NIET ZELF KUNNEN VERZORGEN!!


  Maak melding

 36. @midete Wat nou racist. je hebt je oordeel wel snel klaar en dat omdat ik vind dat in de huidige djuka partijen er geen capabele leiders zijn. Over Brunswijk zullen we het maar niet hebben, dat is een immorele crimineel die een deel van het land nu al leegrooft, maar het grootste deel van het land wordt door DDB c.s. leeggezogen.

  Wat betreft mijn voorkeur voor bepaalde type vrouwen, dat mag, dat is een ieders recht, en heeft niet zozeer te maken met afkomst maar met smaak.
  @midete Je hebt serieus last van hokjes denken.


  Maak melding

 37. @Ping Pong

  die graaf machines daarmee kan je liever de infrastructuur gaan aanleggen in het binnenland en met het geld van de verkochte kilo’s aan goud kan je liever helpen scholen daar te bouwen ,poliklinieken op te zetten en een voorlichtings kantoor op te zetten bedoeld voor family planning eduvcatie en vooral veel condooms distribueren. Zo doe je toch wat nittigs met je graafmachine en kilo’s aan goud,dan proberen de hindostaanse dames te versieren hiermee!!


  Maak melding

 38. Lees onderstaand artikel maar door en dan merk je vanzelf dat de economische ontwikkeling van Suriname omgekeerd evenredig is aan de groei van de Marron gemeenschap. Nog even en de pakketten moet weer naar Midete en consorten opgestuurd worden.

  Bron: Starnieuws

  Geldstromen van de overheid slibben dicht

  11 Sep, 2013

  De laatste maanden is de stroom van aanwijzingen dat de overheid als belangrijke factor in onze economie geen juiste informatie verstrekt, steeds duidelijker geworden. Diverse malen heeft de minister van Financiën laten weten dat er niets aan de hand is en dat betalingen vlot zouden verlopen. In de praktijk van alle dag is hiervan echter niets minder waar gebleken. Het tegendeel blijkt nu juist waar te zijn. Het blijkt nu dat in diverse sectoren er grote financiële problemen dreigen. In dit kader kan worden gewezen op diverse aannemers die reeds maanden en in sommige gevallen reeds jaren op hun geld wachten. Ook leveranciers van diverse goederen en diensten waaronder leveranciers van brood aan overheidsinstellingen wachten inmiddels al maanden op hun geld. Ook de keukens van de naschoolse opvang hebben nog steeds te kampen met onbetaalde rekeningen.

  De boothouders, de bushouders, maar ook de kleine ondernemers, die trottoirs schoonmaken, kleine ondernemers die met de vuilophaal zijn belast krijgen steeds te horen dat zij moeten wachten op hun geld. Bovenop dit alles blijkt dat grote staatsbedrijven waar talrijke miljoenen maandelijks in worden omgezet, ook in liquiditeitsproblemen zijn beland. De eerste signalen die bekend zullen worden hebben betrekking op de EBS, SWM, SZF en de SLM. Ook zijn er signalen dat het pas opgestarte en slecht voorbereide ziektekostenproject in moeilijk vaarwater dreigt te geraken.

  Maar de economische situatie is niet alleen in de reële sfeer moeilijker aan het worden, want ook de valutakoersen dreigen uit de hand te lopen. Zo moet er op dit moment op de vrije markt al SRD. 3.55 voor een dollar worden neergeteld. Dit heeft uiteraard al duidelijk merkbare gevolgen voor de koopkracht. Dit is inmiddels al zichtbaar door de stijgende prijzen in de winkels en ook de dienstverleners gaan steeds meer over tot prijsstijgingen.

  Het lijkt wel alsof de huidige regering niet in staat is een gedegen antwoord te geven op de ontstane situatie, die eigenlijk door mismanagement van onze economie is ontstaan. De burgers van ons land doen er goed aan om er rekening mee te houden, dat de regering steeds meer moeite lijkt te hebben om de ontstane situatie, die zij zelf heeft gecreëerd onder controle te houden.

  Afdeling Paramaribo van de Nationale Partij Suriname heeft al diverse malen voor een evenwichtig en transparant economisch en financieel beleid gepleit, omdat indien het beleid van de regering uit de hand zou lopen, het vooral de sociaal zwakkeren in onze samenleven en de zo broze middenklasse, het gelag zullen betalen.

  John van Coblijn

  Bron Starnieuws


  Maak melding

 39. @Michael,

  Ik zal je uit die droom van je jeugd uit Su helpen. Vandaag de dag is nog niet eens de helft van de Surinamer getrouwd.

  Nu zou IK moeten zeggen dat ik niet met jou in discussie ga want ik merk dat jou kennis van de Surinaamse samenleving en in het bijzonder de Marrons zeer beperkt is. Je hebt geschermd met Longitudinaal onderzoek. Dus ik dacht dat jij met feiten en cijfers uit deze langlopende onderzoeken jouw argumenten kracht bij zou zetten. Dus ik was reuze benieuwd. Tegen beter weten in blijkt nu.

  Want iemand die zegt dat het genetisch zo is dat de rol van Marronman alleen verwekker is van kinderen is eigenlijk de moeite niet waard om antwoordt te geven. Zo een antwoordt mag je alleen verwachten van iemand die ongeletterd is en niet eens weet dat het begrip “ras” in de wetenschap niet bestaat. Van iemand die niet weet dat de mensheid is ontstaan in Afrika. Genetisch kan een Eskimo en een Neger in Su meer overeenkomsten hebben dan twee Negers in Su zelf.

  Ik durf met jou de wedenschap aan te gaan dat er onder de Marrons minder kinderen rondlopen zonder vader dan onder jouw zogenaamde normale groep.

  Over de Marrons:

  Het is de taak en de verplichting van een Marron jongen/man dat hij moet zorgen voor zijn kinderen. Mocht hij dat verzaken dan wordt hij aangesproken en aangepakt door de ooms van de kinderen van moederskant. Dat is de cultuur. Een Marron meisje/vrouw mag niet zomaar met een jongen aanpappen. Daarvoor zijn er ook strikte regels. Je mag pas met een jongen omgaan als je enkele rituelen hebt ondergaan. Waarschijnlijk heb je nooit gehoord van kojo en kosoe rituelen. Hetzelfde geldt voor een Marron jongen. Pas na het krijgen van een kamisa mag hij met een vrouw omgaan. En als hij een meisje heeft ontmoet die hij leuk vindt moeten de ooms van zo’n jongen naar de ouders van betreffende meisje gaan om haar hand te vragen.

  Mochten zij toestemming geven en het meisje wil dat ook dan moet zo’n jongen met een bruidschat komen als ze samen willen gaan wonen. En dat is niet mals zo’n bruidschat.

  Als ze in het echt zijn verbonden volgens de Marrontradities dan pas mogen ze met elkaar naar bed tijdens de huwelijksnacht waarbij het verwacht wordt dat zo’n meisje maagd is anders is het een schande voor de familie. Dan is zij niet goed opgevoed.

  Dat is slechts een deel van de cultuur van de onoverwinnelijke Marrons. Zij hebben HUN EIGEN NORMALE tradities. Zelf bedacht als onafhankelijke VRIJE mensen. Hebben ze niet gekregen van Blanke slavendrijvers en onderdrukkers. Daarom zijn ze een trots volk en terecht.

  Je merkt dat veel mensen gewoon uit hun vette nek allerlei onzin zitten te verkondigen.

  De Marron gemeenschap heeft zich al die honderden jaren kunnen handhaven door zulke strikte regels en door discipline. Dat moest ook, anders waren ze uitgeroeid door de blanke kolonisten tegen wie zij een bevrijdingstrijd hebben uitgevochten waardoor de slavernij is afgeschaft.

  Over de zogenaamde belastinggeld aan basja e.d. Als vandaag de dag de gebieden die de Marrons hebben veroverd op de Blanke kolonisten onafhankelijk zouden worden ging Paramaribo en de rest van Suriname failliet. Maar eerst zouden ze in Parbo weer kokolampoes moeten gebruiken vanwege het gebrek elektra. Dat is maar 1 klein voorbeeldje. Ik heb er meer maar ach.


  Maak melding

 40. @ Ray

  Weet je hoe ze een Marron man met een Hindoestaanse meid noemen ?

  ROTI MET KOUSEBAND !

  Roti = Hindoestaanse meid

  Kouseband = dunne lange koord van een Marron man

  LOL LOL


  Maak melding

 41. @ pongosaqoui

  Als je toch zo slim bent en alles van genetica en de cultuur van de Marrons afweet, dan lijkt een schone taak voor jou weggelegd als COACH voor deze gemeenschap.

  Dan zullen de criminaliteitscijfers een flinke daling laten zien, de werkgelegenheid onder de Marrons zal stijgen, de geboortecijfers onder Marron tienermeisjes zal dalen etc. etc.

  Lullen kan je als de beste, alleen is het gezwets in de ruimte.

  Neem je verantwoordelijkheid en maak Suriname weer leefbaar. Dat de tralies voor de ramen verdwijnen en mensen met een ketting rond hun nek rustig en zonder enige angst weer op straat kunnen lopen.

  Neem je verantwoordelijkheid pongosaqoui, vandaag nog !


  Maak melding

 42. @Michael,

  Ik begrijp het de waarheid is hard mi boi.

  Té joe nak’ kapalasi…………………..

  Veel van jou soort vergeten 1 ding en dat is:

  Neti ala kaw blaka


  Maak melding

 43. Wat is de definitie van een marron baby? Iedere keer als ik in een marron dorp ben vermaak ik me prima met de eenzame marron dames. Vooral ze net een wassi hebben genimen is de boel daar beneden lekker strak.

  En ik ben hindoestaan dus iedereen moet zixh maar verbereiden op een invasie aan djoeka massala baby’s !!


  Maak melding

 44. Brunswijk gaat bloed serieus voor presidentschap van 25 mei 2015. Mocht hij het niet halen dan is de kans bloed serieus dat Suriname over 10 jaar na 25 mei 2015 een marron president heeft op grond van het feit dat ze nu de 2e grote groep van Suriname zijn en wellicht de 1 ste plaats van van de Hindustanen hebben overgenomen in het jaar 2025. Ook speelt mee dat het huidige kiesstelsel al in hun voordeel werkt, of de DNA het wijzigt of niet?, maakt voor hun toch niet uit ( gelet dat ze nu al de 2e plaats in aantal innemen op de ranglijst van etniciteiten.

  Lonny spreekt voor zijn beurt, maar hij kan over 10 jaar na 25 mei 2015 wel gelijk hebben/krijgen, gelet op de uitkomst van de huidige volkstelling en de sterke groei en aantal van de marrons en het huidige kiesstelsel van de republiek Suriname.

  Op 25 mei 2025 kunnen kleine marron jongens en meisjes van baka a soela en of uit een illegaal bezet stuk domeingrond van derden in Wanica en Paramaribo of van de Rubias op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo,zeggen, “dag pleesident wij kloeten, u!”.

  Zo te zien is Suriname hard op weg een Suribabwe te worden, marron mannen die babykids bij bosjes bij verschillende vrouwen verwekken en hebben nu hun blikken op de Roebia’s, ea gericht, meer babykids dus; geweld, criminaliteit losbandigheid enz, enz bij grote delen van de marrons in Suriname.

  Het wordt meer huilen dan lachen in die tijd, als er nog wat te lachen valt met de marrons tegen die tijd. Het ziet er niet best uit voor de republiek Suriname en de andere groepen Surinamers. Einde oefening met de westerse beschaving als grondslag en norm, grondwet van de republiek Suriname met een westerse grondslag , enz. Het wordt Suriname met een Afrikaanse beschaving, overal te laat komen. veel tam tam, rotzooi schoppen, grote armoede en in je paradijskostuum in de rondte huppelen. Nu al is het een wildwest aan het worden onder de kleine indiaan. Er zijn marrons die het goed doen, maar hun aantal is bitter weinig als je naar zo’n grote hoeveelheid marrons nu kijkt in Suriname en hun gedrag.

  Gelukkig is er nog hoop, want ik ga ervan uit dat de andere groepen het niet zo ver zullen laten komen. Ze hebben dus een behoorlijke achterstand in te lopen, gelijk in aantal te worden of er over heen te gaan, gemakkelijk zal het niet worden, als de andere groepen uitgaan, bij een man hoort een vrouw.


  Maak melding

 45. @ pongosaqoui

  Welke waarheid? Marrons hebben geen koeien, over welke koeien heb je het dan?

  Denk je nou echt met je malle kop dat ik jaloers ben op de MARRONS ?

  Ik gun de Marrons het allerbeste, zijn hardwerkende mensen en ons familielandgoed in Suriname wordt al jaren bewaakt door de Marron buurman. Die verzorgt ook het land en heeft de sleutels van ons landhuis. Van enige afgunst door mij is allerminst sprake.

  Jou waarheid is dat je je kop in het zand steekt en niet wil zien welke kant het opgaat met de Marrons, jou bevolkingsgroep !

  Als je realistisch bent dan kom je tot het besef dat de neerwaartse trend omgebogen moet worden in de voortdurende negatieve berichtgeving over Marron jongeren en de gemeenschap in het algemeen.

  Maar goed, je hebt een plaat voor je kop en probeert mij dingen in de mond te leggen.

  Als je al mijn berichten had gelezen, dan wist je ook hoe ik over Marrons denk:

  zie bericht over ” Hoge vruchtbaarheid Marrons is cultuurbehoud”

  maandag 9 sept 11.39 @ magere hein

  ” Sorry, maar dit is ongehoord. Marrons zijn ook mensen en zo praat je niet over je medemens. ”

  Dit als reactie op magere hein 10.27 : “Micheal, heb een betere voorstel, gewoon de doodstraf weer invoeren etc etc. ”

  Pongosaqoui, je bent gewoon een zielig persoon.


  Maak melding

 46. @Michael,

  Nog iets. Je bent natuurlijk trots op “jou” naam die je hebt gekregen van de onderdrukkers, de slavendrijvers. Je identiteit is jou ontnomen, je cultuur is jou ontnomen, je taal is jou ontnomen, je waardigheid is jou ontnomen. Je mens-zijn is jou ontnomen. In plaats van je waardigheid te hervinden ga je afgeven op een groep die wel haar waardigheid heeft behouden. Wat is jou cultuur Michael?

  Elk zichzelf respecterende beschaving heeft een schrift. De Joden hebben hun schrift, de Arabieren hebben hun schrift, de Chinezen hebben hun schrift. De Marrons waren niet alleen dappere vechters maar ook intelligent genoeg om ook hun eigen schrift te ontwerpen. Het Afaka schrift. Wat is jou schrift Michael? Wie ben jij?

  Kom op vertel.


  Maak melding

 47. @ passant

  Je hebt wederom volkomen gelijk. Maar pas op als je naar Suriname gaat: er zijn 2 lieden op dit forum ene Midete en ene Pongosaqoui die met een bord voor hun kop lopen en uit de losse heup schieten op alles en iedereen die maar een “waar woord” schrijft over de marrons. De waarheid is soms heel hard en deze 2 lieden schromen zelfs niet voor om Wintie erbij te halen. Hun slogan is als vanouds: Wintie waai, Lantie paai ! LOL


  Maak melding

 48. De bovengenoemde geleerde stelde dat javanen naar de stad gingen om te fufuren of te dieven.Deze meneer moet nog bijgeschoold worden. Javanen waren ongeletterd en gingen naar de stad om te leren schrijven en lezen zodoende te kunnen emanciperen in de maatscappij.Ze namen hun goud en koopwaar(telo, pitjel,bamie)mee naar de stad en de neven van de marons of djoekas roofden die bezittingen. Heeft de eerder genoemde geleerde deze niet geleerd in de maatschappijboek. Ik doe hierbij een beroep op die geleerde om zijn uitspraak terug te nemen en escuusses te bieden aan de fatsoenlijke javaanse volk van Suriname.


  Maak melding

 49. hahah Michael, wat voor pakketten dan, heb jij het als ingezetene van Ned. het niet moeilijk om het hoofd boven water te houden.De bezuinigingen hier treft iedereen ook modaal.Ik denk niet dat de pakketten naar Suriname haalbaar zullen zijn, dus geen opschepperij ja.
  Ach ja ik hoorde dat de Surneds het willen doen voorkomen alsof ze niet getroffen worden door de bezuinigingen hahahah want ze zijn immers STINKEND rijk hahahah.Alleen wij aoutochtonen hebben het moeilijk hahahahah.


  Maak melding

 50. @ Pongosaqoui

  Je hebt niet alleen een bord voor je malle kop, maar begint nu ook seniel te worden.

  quote

  Marrons waren niet alleen dappere vechters maar ook intelligent genoeg om ook hun eigen schrift te ontwerpen.

  unquote

  Daarom lopen ze nog steeds in een pangie rond en de vrouwen hebben nog nooit van een beha gehoord. Primitief volk ! LOL

  Dappere vechters rennen niet gelijk bij aankomst op de plantages het bos in. In Afrika werden ze zelfs door hun eigen familieleden verkocht aan de slavenhandelaren.

  Weet jij, waarom de slavernij zo lang heeft geduurd in Suriname ? Omdat de Marrons massaal het bos invluchtten. Dit is ook de reden dat de planters strenge straffen gingen uitdelen, anders was het werken op de plantages niet zo zwaar en onmenselijk geweest voor de achterblijvers. De Marrons zijn schuldig aan hetgeen de stadscreolen hebben moeten ondergaan. Daarom is het nooit goed gekomen tussen deze 2 groeperingen. Maar dat wist je zeker niet he, betweter ?

  Het zal nog een 150 jaar duren voordat ze voldoende beschaving is bijgebracht. Als Coach kun je ze dat in raptemp bijbrengen. Ga maar gelijk aan de slag, geen tijdverlies!

  Sleep well !


  Maak melding

 51. =Klopt de informatie wel?????lees dit stukje tekst even,

  =11 Sep,

  -Het totaal aantal van 5,027 Braziliaanse immigranten dat volgens de uitkomst van de achtste volkstelling in Suriname woont, wordt sterk in twijfel getrokken. Hoewel het Algemeen Bureau voor de statistiek (ABS) aangeeft dat verwacht mag worden dat het cijfer hoger zou kunnen liggen, blijkt dat het aantal Brazilianen in Suriname tenminste driemaal meer moet zijn.

  =Als je mij vraagt kan ik mij nog herinneren dat jaren geleden ongeveer 10,000 Brazilianen een verblijfsvergunning hadden ontvangen.

  =Nu begrijp ik die hele telling niet meer.


  Maak melding

 52. Tje potie Michael. Bij elke zin dat hij typt spreekt hij zichzelf tegen. Weet je waarmee ik blij ben dat veel mensen als deze Micheal het hazenpad hebben gekozen naar Blanda in 1975. Wan ogri tja wan boeng. Deze man zijn geest is zo gekoloniseerd dat hij het dragen van de eigen traditionele kleding ziet als primitief. Het dragen van een jasje en dasje in een tropisch land ziet deze man als toppunt van niet primitief zijn. Wat een zelfhaat. Typisch gevalletje identiteitscrises.

  1 ding moet ik de kolonisators wel nageven ze zijn ontzettend goed in het brainwashen van mensen, het ontnemen van mensen hun eigenwaarde. Zo erg zelf dat sommigen hun al hun misdaden vergeven en hun eigen soortgenoten gaan bestrijden. Dat is bijzonder goed gelukt bij onze Michael.

  Dat deze “Michael” Suriname en haar geschiedenis niet kent blijkt uit deze zin of liever onzin:

  “Weet jij, waarom de slavernij zo lang heeft geduurd in Suriname ? Omdat de Marrons massaal het bos invluchtten. Dit is ook de reden dat de planters strenge straffen gingen uitdelen, anders was het werken op de plantages niet zo zwaar en onmenselijk geweest voor de achterblijvers. De Marrons zijn schuldig aan hetgeen de stadscreolen hebben moeten ondergaan. Daarom is het nooit goed gekomen tussen deze 2 groeperingen”. Aldus Michael.

  Elke Surinamer met een glo getuigschrift zou deze Michael finaal uitlachen. Ik heb altijd beweert dat er geen domme mensen zijn. Ik heb mijn standpunt wat dat betreft herzien. Als mijn kinderen iets ouder zijn en vragen wat een gekoloniseerde geest zal ik dit voorbeeld aanhalen van onze niet primitieve Michael met jasje en dasje. Ik zal ze vertellen dat Michael zo blij was met zijn eerste jasje en dasje dat hij spontaan een dansje maakte voor zijn baasje. Kijk eens blanke baasje zie ik er niet meer primitief uit met Jasje en dasje? Ik ben zo beschaafd met jasje en dasje. Beschaafder kan niet met jasje en dasje. Zielig.

  O ja wat betreft die 2 groeperingen van jou. We leven in 2013 niet in 1975. Gelukkig.


  Maak melding

 53. Ach Michael, ik zie nu dat je behalve een domoor ook nog een leugenaar bent. Stemming maken, net als DiDiBri die je verfoeit. Waar heb je mij over Winti zien schrijven. Ik lul niet over dingen waar ik niets van weet. Zeker niet als ik er ook nog niet in geloof. Ik verdedig geen djoeka’s of koelies of wat dan ook. Ik neem stelling tegen ONRECHT. Maar ja, als je ten koste van leugens je gelijk wil halen, ga je gang. Je maakt je er alleen maar belachelijk mee, want iedereen kan zien dat je liegt.


  Maak melding

 54. Telkens als bouta en zijn adviseurs aan de macht zijn komen de meest negatieve elementen en kanten van het surinaams volk naar voren.
  Nergens ter wereld heb ik warme,verdraagzame,behulpzame en in hun hart vredige mensen gekend dan in Suriname.
  Laten we elkaar waar ook ter wereld stoppen met verwensingen en kwaadsprekerij.
  Focus niet op bouta en ander gespuis die ons verder van elkaar houd.
  Laat jouw waardigheid zien bij de volgende verkiezingen.


  Maak melding

 55. Woensdag 11 september 2013 om 11:12 uur, door michael

  Als het onderzoek met de juiste parameters was uitgevoerd dan zou deze hoogleraar sociologie tot de conclusie zijn gekomen, dat waar binnen de Hindoestaanse en Javaanse gemeenschappen sprake is van traditionele huwelijken tussen man en vrouw en beide partners bij gezinsuitbreiding hun rol als ouders serieus nemen, dat hiervan bij de Marrons nimmer sprake van is.

  Er is sinds mensenheugenis geen sprake van een “normale gezinssituatie” en een “normale gezinsvorming” bij de Marrons !

  Zowel de mannen als de vrouwen hebben meerdere partners, waaruit kinderen worden geboren met allemaal verschillende karaktereigenschappen. Een soort “DRIVE THROUGH ” bij MacDonalds. Gezond eten is van secundair belang, als de papillen maar wordt gevoed !

  ++++++++++++++

  In de Marrongemeenschap in Suriname en ook in delen van Afrika (niet-Blanke/Europese samenleving) is dit echter niet het geval. De rol van de vader is beperkt tot verwekker van het kind en daarmee houdt zijn verplichtingen naar het kind en de moeder op. Waarom denk je dat er zoveel ontwikkelingshulp naar Afrika gaat?

  En de binnenlanden van Suriname waar een groot deel van de Surinaamse belastinggelden naartoe gaan in de vorm van salarissen voor de “dignitarissen” en allerlei voorzieningen voor normale levensonderhoud (gratis electra) en medische zorg.

  Is dit toeval of is dit genetisch bepaald ? Ik denk het laatste !
  ———————————

  Ik vraag mezelf af of je een beetje belangrijk wil doen met je zgn quasi wetenschappelijk gebral, of dat je werkelijk een ak@ demische titel heb behaald?

  Uit je uitspraken waarvan ik er slechts 2 hier heb opgenomen blijkt behalve dat je totaal geen weet hebt waarover je praat, je ook nog vooringenomen en zeer negatief ingesteld bent jegens de Afrikaanse Surinamers.

  Ik hoop maar dat je niet liegt wat betreft je identiteit (creool), want je uitlatingen doen mij aan iets anders denken. Mocht je toch een creool zijn dan ben je het ultieme voorbeeld van wat de ex-kolonisator als resultaat van zijn beleid voor ogen had. Je zal vast veel schouderklopjes krijgen op de werkvloer.

  Een ongevraagd doch welgemeend advies van mij; blijf rustig waar je bent en zoek een andere vakantiebestemming, je zou anders weleens een zware cultuurschok met bijbehorende trauma kunnen oplopen in het nieuwe Su.


  Maak melding

 56. Als de marrons niet waren gevlucht hadden ze nu beschaving genoten. In het oerwoud heb je geen normen en waarden. Wonen in een stad met struktuur wet en regelgeving is niet voor iedereen weggelegd.

  Als ze vandaag de dag niet waren gevlucht konden ze zich makkelijk aanpassen in een moderne plurale maatschappij.


  Maak melding

 57. @ Abaisa

  @ pongosaqoui

  @ midete

  LOL

  Wat hebben wij hier op de afdeling een lol gehad ! Great fun !

  Jullie DJoeka’s hebben niet door gehad dat ik jullie de hele tijd heb zitten te sarren en trappen met open ogen erin. Zielig !

  Maar geeft een heldere kijk in de geestelijke gesteldheid van de Marrons. Ze kunnen absoluut niet tegen kritiek en gaan vervolgens over tot een persoonlijke aanval.

  Dat doen jullie voormannen ook, zelfs in het parlement.

  Ga vooral zo door en jullie zullen nog meer geliefd worden bij jullie overige medelanders. Dom en opvliegend volk.

  Back to the bush, all of you !

  LOL LOL LOL


  Maak melding

 58. ik lees hier en lees daar ik luister hier en luister daar en ik ben tot de conclusie gekomen dat de resultaten uit het ABS een beetje vaag,onvolledig, onnodig, dommig, foutief kortom ik denk dat deze hele ABS een farce is. Het zoveelste braaksel van deze regering.
  Kunnen zou echt niets goed doen?


  Maak melding

 59. Zoals RAY kan zien welk geslcaht ik heb, kan Michael zien welk ras ik ben. (“”jullie djoeka’s).

  Meneer heeft niet door dat hij met zijn “wetenschappelijke” conclusies zijn domheid ten toon stelt. Als je afdeling inderdaad lacht, zijn ze net zo dom (en racistisch) als jij.

  Het lachen zal je wel vergaan de komende eeuwen, want de werelddominantie van jullie is voorbij. Zoals ik jaren eerder schreef: begin Chinees te leren. Ik hoop dat de nieuwe machthebbers een stukje beschaafder omgaan met jullie dan jullie met anderen hebben gedaan.


  Maak melding

 60. @ midete

  Luilak, ben je nu pas wakker. De zon gaat bijna onder en nu pas kom je met je luie kont hier nog even commentaar leveren. Kruip maar terug in je hangmat !

  Sufferd!


  Maak melding

 61. @ roki:

  Niet het ABS op zich is een farce. Er kunnen verschillende dingen gebeurd zijn.

  Bij het bevragen van de respondenten wordt opgeschreven wat men zegt. Als je creool bent en je zegt dat je hindostaan bent (of omgeeerd, of een andere combinatie), schrijft men “hindostaan” op, al ben je roetzwart met kroeshaar. daar kan het al fout gegaan zijn.

  Verder is het zo dat djoeka’s vroeger dusdanig gediscrimineerd werden dat ze zich schaamden om toe te geven dat ze djoeka waren. Daardoor leek het heel lang alsof er meer creolen waren en minder djoeka’s. Doordat ze nu meer voor hun identiteit uitkomen is het aantal creolen (fors) gedaald en het aantal djoeka’s (fors) gestegen.

  Voorts kan men nu verder in het binnenland interviewen dan vroeger, daardoor bereik je ook meer djoekas en indianen.

  Verder is het bekend dat oorlogen een babyboom tot gevolg hebben. Dat is ook zo geweest in Europa en AFghanistan.

  Ik denk dat als je de cijfers van de vorige census en die van nu naast elkaar legt, je duidelijk de verschuivingen kan zien en verklaren. Statistieken interpreteren is ook een vak. Ik denk persoonlijk niet dat er gerommeld is met cijfers. Bij de verkiezingen zal dat toch weer aan het licht komen.


  Maak melding

 62. @Midete

  Je bedoeld dat djoeka’s die de meerderheid vormen automatisch domineren ?!!!
  Domineren in wat??Roof en moord!!??
  Winkeliers worden in brand gezet door hun op hun grondgebied ,noem jij dit domineren?!
  Djoeka’s die niks uitvoeren maar bij de hindostaanse families op de knieen gaan om te smeken te trouwen met hun hindostaanse dochters…noem jij dit domineren?!
  Hallo het zal eerst eeuwen kosten om de djoeka’s in school te krijgen!Pas als je wat educatie heb genoten dan kan je praten van domineren in de toekomst. Hallo je baasje heeft 15 burgers vermoord waaronder ook een aantal creolen. Wie komt op voor deze groep, juist wij de hindostanen,als het aan jullie djoeks zou liggen zouden jullie elke keer weer een paar executeren, Hallo Belfort de niet hindostaan schiet 4 personen dood ,wie komt op voor deze 4,ja juist het merendeel van de hindostanen komen op voor deze slachtoffers waaronder ook ik!!!
  Als jij denk dat brunsie je grote broer de nieuwe lijder gaat worden dan kan ik je alvast adviseren banken en veel banken in het binnenland te bouwen ,okay,want beroven van een bank is ook een job en met je broer Ronnie als lijder nou ja dan kan je de bank roven op legale wijze!


  Maak melding

 63. “”@ midete

  Luilak, ben je nu pas wakker. De zon gaat bijna onder en nu pas kom je met je luie kont hier nog even commentaar leveren. Kruip maar terug in je hangmat !

  Sufferd!””

  En JIJ beschuldigde MIJ van persoonlijke aanvallen??

  Je zal het inhoudelijk NOOIT van me winnen als je niet slimmer wordt.

  Ik merk nu trouwens dat jij via internet niet alleen kan zien welk ras ik ben, maar ook waar ik woon en wat ik doe door de dag heen. Ik wenste wel dat ik dat ook kon bij jou.

  SLIMMERIK!!


  Maak melding

 64. @ midete

  Kom je net je hol uit zit je gelijk al onzin uit te kramen !

  quote

  Verder is het zo dat djoeka’s vroeger dusdanig gediscrimineerd werden dat ze zich schaamden om toe te geven dat ze djoeka waren. Daardoor leek het heel lang alsof er meer creolen waren en minder djoeka’s. Doordat ze nu meer voor hun identiteit uitkomen is het aantal creolen (fors) gedaald en het aantal djoeka’s (fors) gestegen.

  unquote

  Sinds wanneer schamen de djoeka’s zich om toe te geven dat ze djoeka’s zijn.
  Jopie Pengel stuurde boten en vrachtwagens vol met zoutvlees en bakkeljauw naar de dorpen om de djoeka’s eten te geven. Ze waren en zijn nog steeds zo lui om hun eigen vis te vangen, terwijl de rivieren vol vis zitten en de bossen vol wild.

  De Indianen, die hebben alle ellende overleeft en hun aantal is niet zo sterk toegenomen. Je kunt eigenlijk stellen dat door Jopie Pengel de djoeka’s het overleefd hebben, anders waren ze alleen nog maar in St Laurent te zien.

  De feiten verdraaien daar ben je een meester in. Maar van de geschiedenis van Suriname heb je geen bal verstand van.


  Maak melding

 65. @ RAY:

  “”@Midete

  Je bedoeld dat djoeka’s die de meerderheid vormen automatisch domineren ?!!!””

  Waar schrijf ik dat?

  “”Domineren in wat??Roof en moord!!??
  Winkeliers worden in brand gezet door hun op hun grondgebied ,noem jij dit domineren?!
  Djoeka’s die niks uitvoeren maar bij de hindostaanse families op de knieen gaan om te smeken te trouwen met hun hindostaanse dochters…noem jij dit domineren?!””

  Kan dat het gebeurd is, maar ik heb het nog nooit meegemaakt en ook nog nooit van gehoord.

  “”Hallo het zal eerst eeuwen kosten om de djoeka’s in school te krijgen!””

  Eeuwen niet, maar het zal inderdaad een tijdje duren.

  “”Pas als je wat educatie heb genoten dan kan je praten van domineren in de toekomst.””

  Ik laat mij NOOIT EN DOOR NIEMAND domineren, beter of minder geschoold dan ik.

  “”Hallo je baasje heeft 15 burgers vermoord waaronder ook een aantal creolen.””

  Als je mijn postings had gelezen, had je dit nooti geschreven.

  “”Wie komt op voor deze groep, juist wij de hindostanen,””

  Bullshit, waar waren de hindostanen in het protest tegen DiDiBri al die jaren. Hoeveel creolen zijn doodgeschoten op 8 december en hoeveel hindostanen? Bij alle herdenkingstochtenvoor 8 december is het OVERGROTE deel STADSCREOOL.

  “”als het aan jullie djoeks zou liggen zouden jullie elke keer weer een paar executeren,””

  Ik merk dat je via internet niet alleen mijn “poenette” (jouw woorden) kan zien, maar ook mijn ras. Wel koop een andere computer want ik heb een tollie en ik ben geen djoeka.

  “”Hallo Belfort de niet hindostaan schiet 4 personen dood””

  Hè, waneer. Hoe komet het dat ik nooit heb gelezen; “” Surinaamse minister schiet 4 personen dood?””

  “”wie komt op voor deze 4, ja juist het merendeel van de hindostanen komen op voor deze slachtoffers waaronder ook ik!!!””

  Waar zijn al die hindostanen opgekomen? Hoe kan ik weten dat het hindostanen waren? Zou je ook zijn opgekomen als het onder Santhokie was gebeurd?

  “”Als jij denk dat brunsie je grote broer de nieuwe lijder gaat worden dan kan ik je alvast adviseren banken en veel banken in het binnenland te bouwen ,okay,want beroven van een bank is ook een job en met je broer Ronnie als lijder nou ja dan kan je de bank roven op legale wijze!””

  Ach, wat moet ik hier op zeggen?

  JA,ik weet wat ik moet zeggen:

  GA EEN CURSUS BEGRIJPEND LEZEN VOLGEN!!


  Maak melding

 66. Donderdag 12 september 2013 om 15:11 uur, door Ray
  @Midete

  Je bedoeld dat djoeka’s die de meerderheid vormen automatisch domineren ?!!!
  Domineren in wat??Roof en moord!!??
  Winkeliers worden in brand gezet door hun op hun grondgebied ,noem jij dit domineren?!
  Djoeka’s die niks uitvoeren maar bij de hindostaanse families op de knieen gaan om te smeken te trouwen met hun hindostaanse dochters…noem jij dit domineren?!

  Ray, ik ken de tijd nog dat Hindustanen a.h.w. op hun knieën kwamen bij creolen in de stad om hen om bepaalde gunsten te vragen. We zijn dat niet vergeten hoor.

  Zonder te worden wat jij bent wil ik toch deze woorden herhalen van de volwassenen van toen. “Te a koeli wani wan sani fu yu a no abri trobi fu liki yu ggo nang yu ondro futu, ma te a kisi en kaba ai tron meneer” ik denk dat velen zich deze uitspraak zullen herinneren.

  Mijn fam had ook 2 buitenplaatsen op Ansoe, ik kan je niet vertellen hoe vaak een hindustaan thuis bij ons is geweest om te verzoeken of hij zich op 1 mocht vestigen met zijn vrouw en 2 kinderen omdat hij geen woonruimte had en aangezien wij slechts af en toe in het weekend daar kwamen. Bij iedere gang naar ons huis nam hij wat van het land mee, groenten etc., na langdurige verzoeken zijn mijn mensen overstag gegaan en hebben hem hem op 1 van de gronden toegelaten met dien verstande dat hij de zaak zou onderhouden. Vanaf toen kwam hij slechts sporadisch naar de stad met 2 of 3 manjas van onze eigen bomen.

  Deze man heeft uiteindelijk ook zelfmoord gepleegd, het is voor mij/ons altijd onduidelijk gebleven waarom.


  Maak melding

 67. “”Sinds wanneer schamen de djoeka’s zich om toe te geven dat ze djoeka’s zijn””

  Als je zelfs dat niet weet en toch beweert de geschiedenis en de cultuur te kennen …

  Bovendien werden zoutvlees en bakkeljauw naar alle districten gestuurd. Dat was om populair te zijn.

  Als de djoeka’s zouden verhongeren zonder die twee pond zoutvlees en dat beetje poedermelk, korenmeel en bakkeljauw PER MAAND, hoe komt het dan dat ze het vanaf 1970 hebben overleefd? Toen stierf Pengel namelijk. 😉 😉 .

  Omdat iedereen het kreeg, heeft dus zo’n beetje iedereen zijn leven aan Pengel te danken.

  “”@ midete

  Jammer voor je, maar ik val niet op mannen met een piepstem !””

  Ik zei je toch dat je slap lult? je bewijst het WEER!!!

  SLIMMERIK!!


  Maak melding

 68. @Pongo

  Heb jij last van je dromen?!
  Eh duh,we leven in 2013 in de modern wereld!
  En dat hebben wij in geen geval te danken aan de marrons!!
  De hele dag zitten zij te dromen over hindostaanse damens en voeren niks uit,waarom zingt scrappy geen liedje over de geweldige zogenaamde marronbeschaving ,ook scrappy denkt de hele dag aan hindostaanse damens!!!
  Enne dinootje heft 14v kinderen ik denk niet dat de 14 mama’s uit de stad komen,snappie?


  Maak melding

 69. @ midete

  Schandalig dat ze naast zoutvlees en bakkeljauw ook nog poedermelk en korenmeel kregen !

  Als je een paar koeien op na houdt dan heb je genoeg melk voor het hele dorp en hetzelfde geld ook voor de korenmeel. Waren ze ook nog lui om korens te planten !

  Dan zijn de djoeka’s nog grotere profiteurs dan ik voor mogelijk had gehouden.

  Daar zakt mijn broek echt van. Lui volk !


  Maak melding

 70. Donderdag 12 september 2013 om 09:35 uur, door michael
  ————————–

  Ik had in mijn reactie al aangegeven dat je iemand anders moet zijn dan waar jij je voor uitgaf.

  Heel erg laf maar wel gebruikelijk van jullie om in de huid van een ander te kruipen om op die manier de meest racistische uitspraken te doen.

  W.d.b. heb ik toch meer respect voor Ray, hij komt er tenminste voor uit. bah!!


  Maak melding

 71. @Abaisa

  Jij bent heel goed in het vertellen van anansi torie’s!

  Een hindostaan die bij de creool gaat smeken…..mijn God,wat een fantasie?!Kom jij uit een andere planet Abaisa komje uit planet Mars?!!

  Heden ,heden zien wij hoe de creolen op hun knieeen gaan voor de hindostaanse families om hun schoonzoon te worden!!
  Vraag het aan midete die helpt een djoeka maar al te graag om aan een hindostaanse vrouw te komen en jij ook natuurlijk!
  En dan hebben we pogo die een pracht van een verhaal te vertellen heft over de zogenaamde morel bij de marrons!!


  Maak melding

 72. De stads mensen kregen zoutvlees , bakkeljauw, olie, en rijst ook hadden ze vaak een onvermogen kaart voor de dokter,en het waren niet alleen creolen want ook de hindustanen en de rest deden keihard mee en kregen ook van alles. Lachman heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de hindustaanse handels elite is ontstaan en dat alle grond rond kuststreek legaal is GEOCCUPEERD door de hindustanen.


  Maak melding

 73. @Midete

  Domineren wil zeggen de meeste macht en of invloed hebben .
  Alleen maar kinderen bij de duizenden voortbrengen wil niet zeggen dat jij de machtigste groep bent geworden ,je bent alleen gegroeid in aantal en niet in KENNIS!!Snap je het dan niet!!Of wat wil jij zeggen dat de marrons in een strijd met anderen in staat zal zijn zijn aarts vijanden ,de hindostanen ,uit te roeien ?

  DOMINATIE
  1) Heerschappij 2) Overmacht 3) Overheersing


  Maak melding

 74. Ray ik weet dit jij dit niet graag wil horen mi boi, maar dat is de werkelijkheid. Ik heb je zelf mijn persoonlijk fam. ervaring erbij meegegeven. Over de verhalen van anderen wil ik het nog niet hebben zij zullen jou misschien zelf te woord staan. Boi Ray mi gro mindri koeli dus mi sabi koeli tori, no broko mi mofo opo!!


  Maak melding

 75. @Abaisa

  De hindostanen die bewerken hun grond,op grote schaal doen zij aan klein of grootlandbouw en veeteelt.
  De binnenland bewoners die hebben hun Eigen grondgebied en o,wee als iemand het durft te overtreden. Dan wordt je in mekaar geslagen en weggejaagd. Zij kunnen toch wat beginnen daar?Het enige nuttige dat ze doen met al het gratis grond is DORPEN stichten en niks anders. Als ze zoveel moeite zouden doen als de hindostanen zouden ze vandaag de hindostanen niet benijden voor alles dat de hindostaan heeft!


  Maak melding

 76. Ray dat sprookje van de hindustanen bewerken hun grond en doen aan veeteelt, bla bla, is slechts gedeeltelijk waar.
  Vele hindustanen deden ook andere dingen, denk je dat ze alleen van de landbouw rijk zijn geworden? Hoe zijn ze b.t.w. aan die gronden gekomen voor de landbouw?? Door OCCUPATIE Ray, legale diefstal gepleegd door middel van jou partij. En hoe staat het met de vele hindustanen die ook naar de stad zijn getrokken deden ze ook aan landbouw en veeteelt in de stad?? Nee Ray, want ze kregen allerlei regelbaantjes op de ministeries waar ze nooit aanwezig hoefden te zijn. En maar frauderen met slandseigendommen.
  Allemaal waren het dieven m.u.v enkelingen. Hoe kwamen ze aan al die busvergunningen?? Ook gegroeid aan de bomen zeker, van de landbouw?


  Maak melding

 77. Geen inbrekers in het huis van iemand anders maar wel inbrekers in het huis van ons allemaal(diefstal van s’landseigendommen). En de meeste zijn tot nu toe nog vrijuit gegaan ook!


  Maak melding

 78. @Abaisa

  De hindostanen hoe arm ze ook zijn, sturen hun kinderen naar school.Stuk voor stuk,je mag de cv van de hindostanen die een hoge post bekleden nagaan!Ze zijn allemaal geschoold met diploma’s. Kijk naar bouta,kijk naar brunsie,hoe kan je niet huilen als zulke figuren de hoogste post bekleden in Suriname?!
  Je moet je toch wel afvragen wat de bevolking in de criminelen ziet.Als een hindostaanse crimineel opgepakt wordt bid ik dat de de zwaarste straf krijgt omdat hij de rest van de hindostanen een slechte naam bezorgd. Ik neem het nooit op voor ze,ik praat ze nooit goed!
  Abaisa toen de hindostanen voet aan wal zetten in Suriname en ze de keuze mochten maken terug te gaan of in Suriname te blijven ,kozen velen om in Suriname te blijven. Ze vroegen toen naar een stukje grond waar verkrijgbaar en die warden hun gegund. De hindostanen zijn niet blijven zitten met die gronden. Ze hebben erop gewerkt ,gezwoegd en die plaatsen tot bloei gebracht!

  Je ziet geen djoeka chauffeur,omdat zij niet willen gaan werken om een RIJBEWIJS te gaan behalen!!Je denkt toch niet dat na een dagje hard dromen een rijbewijs in je schoot zal vallen. De djoeka’s zitten de hele dag te dromen hoe een hindostaanse vrouw te versieren ,maar de hindostaan blijft werken. Ga maar na wie doet aan landbouw…juist ja de hindostanen,wie doet aan veeteelt de hindostanen,wie hebben de meeste zaken,,de hindostanen.
  Het gehele bos staat ter jullie beschikking,wat doet je groep ermee…NIKS,letterlijk niks behalve dan babies maken!!!


  Maak melding

 79. Ray je l.lt weer uit je nek!

  Wie reden er vanaf de jaren 70-80 op de dubbelcabine pick ups die richting binnenland reden ?
  Wie waren de eigenaren van deze dubbelcabine pick ups?
  Wie waren de bootslieden die voor het vervoer te water richting het binnenland zorgden sinds tijden?
  Wie waren de eigenaren van deze boten uitgerust met zware BB motor?
  Wie was het personeel werkzaam bij de GMD?

  Wie hebben ervoor gezorgd dat deze ontwikkelingen drastisch verstoord zijn geraakt?

  Diploma’s kun je kopen Ray dat weten we ondertussen allemaal. Het hebben van een diploma hoeft niet perse te betekenen dat de houder ook over de navenante kennis beschikt.

  Over 20 jaar zullen we de balans opmaken wat betreft het nivo van educatie van de Afrikaans Surinamer dan hoor ik je wel weer.


  Maak melding

 80. Het grappige van alles is dat men wanneer er over landbouw gesproken wordt in Su doet alsof de hindustanen de enige zijn die weten wat landbouw is. Ray honderden jaren voor jou grootouders naar Su kwamen hebben wij daar alle landbouw gedaan. De plantages waarop jullie voorouders zijn komen werken hebben wij uit het maagdelijk oerwoud gesticht.Ik vraag me af of jou voorouders instaat zouden zijn geweest om dat te doen, om eerlijk te zijn betwijfel ik dat ten stelligste. Ook de andere groepen die voor en na jou grootouders gekomen zijn kwamen voor het zelfde doel maar ook zij zijn bijna allemaal werkzaam in andere takken van de economie.
  Op dit moment zitten er heel Haitiaanse Afrikanen in de landbouw, nota bene op gronden van hindustanen, die ze zelf niet meer kunnen of willen bewerken.
  Het zijn toch geen hindustanen die in het binnenland aan landbouw voor ons doen.
  Niet te veel op je borst slaan wat landbouw betreft Ray want je weet het van ons heb je het geleerd, zoals heel veel andere dingen.


  Maak melding

 81. @ abaisa

  Zullen we het dan op houden dat alle politici, ongeacht welke ras en huidskleur, zichzelf en hun families hebben verrijkt ?

  Daar heb ik totaal geen moeite mee, dus nu even stoppen het generaliseren.

  Fijne avond.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.