Suriname in top ongebruikelijke transacties

2

PARAMARIBO, 15 aug – Het aantal ongebruikelijke geldovermakingen vanuit Nederland naar Suriname loopt in de duizenden. Volgens de Financal Intelligence Unit Nederland, FIUN, waren er vorig jaar alleen al ruim achtduizend. De overmakingen waren bij elkaar goed voor ruim acht miljoen euro. Suriname zit daarmee in de Nederlandse top vijf.

Alleen China, Turkije, Marokko en de Dominicaanse Republiek ontvingen meer ongebruikelijke transacties. In Suriname zelf is de reactie op zijn best te beschrijven als schouderophalend. “Het hoeft helemaal niet zorgwekkend te zijn”, zegt Amzad Abdoel, voorzitter van de parlementaire commissie Financiën, tegenover de Ware Tijd. Reden tot verbazen of zorg is er niet echt. Veel Nederlanders van Surinaamse komaf maken immers regelmatig geld over.

Niet altijd gaat dat via een commerciële bank. Abdoel vindt niet dat zo’n ‘ongebruikelijke’ transactie dan meteen illegaal moet heten. De wettelijke verplichting voor financiële instellingen om ongebruikelijke transacties te melden zou overigens “slechts een monitoringsysteem om bepaalde patronen van transacties te herkennen” zijn. Abdoel vindt het wel belangrijk dat wordt nagegaan welk deel van dit soort transacties ontspruit aan het criminele circuit.

2 REACTIES

  1. Tja, we moeten van Nederland met onze centjes de mondjes in Suriname voeden he, ook al die verzonden pakketten geteld?

    Veel he, tja er gaat steeds meer naar Suriname.

    Dit krijg je als je een president als Bouterse hebt die het volk een trap na geeft in plaats van het beloofde goudenkerst!


    Maak melding

  2. Dit zat er al aan te komen. Dit onderhavige geval speelt al enkele jaren, “ongebruikelijke” geldovermakingen. Toen moest De Surinaamse Bank worden geweerd van de Nederlandse financiële markt. De Ware Tijd, publiceerde toen over geldtranacties tussen de Rabo-Bank en de De Surinaamse Bank die illegaal en misleidend waren. De Nederlandse Bank vond toen zaken doen met De Surinaamse Bank de integriteit van het Nederlandse financieel stelsel zou aantasten. De Wet Melding Ongebruikelijke Transacties en de Wet Identificatie bij Dienstverlening werden geschonden. Dit omdat beide wetten gebaseerd zijn tegen witwaspraktijken. Maar de illegale transacties gingen door ondanks waarschuwingen van de Surinaamse Deviezencommissie. En nu speelt het zelfde weer ondanks het feit dat de controle intensiever zijn geworden. Dat geld niet stinkt – moneta no ole – is alom bekent, maar dat de Surinaamse Bank een dubieuze prominente rol hierin speelt had ik niet achter gezocht. Wederom is Suriname negatief op financieel gebied – witwaspraktijken – in het nieuws. Alleen wanneer je rationeel denken kan, voel je dat deze gelden via het criminelecircuit verkregen zijn.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.