‘Politiek Suriname mist kans op eensgezindheid’

20

PARAMARIBO, 15 jul – Surinaamse politieke leiders hebben een grandioze kans voorbij laten gaan om eensgezind het nationaal belang te dienen. Dit zegt econoom en fiscaaldeskundige Roy Shyamnarain. De aanloop naar de overeenkomsten met multinationals Iamgold en Surgold boden die kans. De politici slaagden er maar niet in over hun verschillen heen te komen.

Uiteindelijk kwam het toch weer zo ver dat de oppositie de stemming in het parlement boycotte. “Politiek Suriname heeft de unieke kans gemist om als één man achter een nationale zaak te staan”, zegt Shyamnarain tegenover de Ware Tijd. Het had zo anders kunnen zijn. De overeenkomsten overstijgen eng partijpolitiek belang en partijpolitiek succes. In plaats daarvan was het weer over en weer kibbelen en met suggesties rond strooien.

Suriname zou het best gediend zijn als alle partijen de koppen bij elkaar hadden gestoken. Uiteindelijk zouden de overeenkomsten dan een echt nationaal karakter kunnen uitademen. Het mocht niet zo wezen. “Het is gebleken dat we nog niet zo ver zijn dat we zaken die van nationaal belang zijn op een pragmatische, zakelijke manier kunnen bespreken en luisterend naar elkaars argumenten kijken wat het beste is voor Suriname”, aldus Shyamnarain.

20 REACTIES

 1. GFC-nieuws…15-7-2013

  Radiopresentator Wayne Telgt MET DE DOOD BEDREIGD!!!!!!

  Er is in 38 jaar niks veranderd, wordt alleen maar erger met deze criminele bende in de regering.


  Maak melding

 2. Gebrek aan communicatie én géén respect hebben voor het land én voor elkaar,maakt dat zij geen krachtige ontwikkeling kunnen realiseren!

  Het duurt jaren(generatie`s),voordat het zo ver zal zijn. Het volk moet eerst ontwikkeld worden.Dan zullen zij hopelijk gaan inzien, in wat voor gezegend land zij wonen.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 3. Is niet iets typisch Surinaams hoor, de eigen ruiten ingooien. Dit gebeurt over de hele wereld…
  eigen politieke belangen plaatsen boven het algemeen belang.
  En het mooie ze komen er altijd weer mee weg. Het proletariaat heeft een heel kort geheugen en lopen straks weer achter de zouteloze praatjes van de verschillende stromingen aan.


  Maak melding

 4. Die eensgezindheid is komen te vervallen sinds deze moordenaar met zijn paarse boevenbende aan de macht is, en heeft alleen maar voor een grote verdeeldheid gezorgt in dit land.


  Maak melding

 5. Meneer Shyamnarain heeft gelijk. Maar bij Surinaamse politici (en ook anderen) is het credo: Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken!


  Maak melding

 6. Eensgezindhei?

  Suriname zou het best gediend zijn bij een Zakenkabinet. Dat is nog net niet wat deze meneer wil zeggen. Misschien bedoelt hij dat ook, zonder het zelf te beseffen.


  Maak melding

 7. Voor het gemak laat Shamnarain niets doorschemeren met wie de oppositie dan moest samen werken.Bout heeft met een amnestie zijn daden gelegaliseerd.Dat wil nog niet zeggen dat bout schuld vrij is.Je kan onmogelijk voor een zaak staan waar een moordenaar de leiding heeft.Als volk ben je dan moreel bankroet en kan niet meer schreeuwen dat er teveel geroofd en gemoord wordt.
  De oppositie heeft zich behoed om op de berm belachelijk gemaakt te worden.”Brada nanga sa,zelfs de oppositie kan niet zonder mij” ‘smalend’ tot grote hilariteit van de paarsen.


  Maak melding

 8. Roy Shyamnarain is vast indienst van het NDP. Eenheid onder de bevolking in Suriname is sinds 8 december 1982 ver te zoeken. Zo lang deze zwarte blz van de Surinaamse geschiedenis niet is opgelost zal er geen eenheid in Suriname zijn. Daarom zal er recht moeten worden gesproken en zullen de daders van deze gruwelijke moorden hun straf moeten onder gaan. Herstel van de democratische rechtstaat is essentieel voor de eenheid en geloofwaardigheid van Suriname. Eenheid in het parlement zal me worst wezen. Heb liever eenheid onder de bevolking. Niemand is groter dan Suriname en haar volk. Roy Shyamnarain knoop dit goed je oren.


  Maak melding

 9. =Als een ieder de tekst goed leest, moet ik zeggen dat de persoon die nu kritiek geeft zich het volgende moet gaan afvragen:::

  =Niet Bouterse heeft een verdeeldheid gebracht in het land om te schreeuwen dat wie tegen hem is is een landverrader????
  Wat verwacht je nu dat mensen achter jou moeten staan???

  =Aan de ander kant moet het besluit ook een soort redding zijn voor suriname, omdat de goudprijzen zijn gedaald.


  Maak melding

 10. Ira goudcontracten zijn getekent. Kan mij niet voorstellen dat dit een redding is. Su moet nog een half miljard op tafel leggen. Dat geld zien ze nooit meer terug.


  Maak melding

 11. Eensgezindheid???
  Is dit woord ooit voorgekomen in ons Surinaamse vocabulaire?
  Waar discriminatie is kan tegelijkertijd nooit eensgezindheid voorkomen!


  Maak melding

 12. BIG BRORHER

  Probleem in Su is ‘DE ZUCHT’EN GEBONDENHEID.

  GELDZUCHT, HEBZUCHT, EGOISME, AFGUNST, JALOEZIE, ETC.ETC.ETC.
  EN DAT IS DE CULTUUR VAN EEN NATIE DIE NIET OF LAAG ONTWIKKELINGSGRAAD HEBBEN BROTHERS, EN NIET ANDERS.
  WAAR NEGERS REGEERT MAKEN ZE ALLEMAAL ELKAAR KAPOT EN JE ZIET GEEN ENKELE VOORUITGANG.

  TRIEST OM DIT TE MOGEN CONSTATEREN MAAR HET ZIJN DE KEIHARDE FEITEN.
  ZIE AFRIKAANSE CONTINENTEN IDEM DITO.

  0,0 ONTWIKKELING, MAAR ELKAAR MOORDEN, DAAR ZIJN ZE HEEEEEL GOED IN. EN HET ZAL NOOIT OPHOUDEN, DOOR DE GEBONDENHEDEN UIT HUN VERLEDEN. GEEF MAAR DE SLAVENDRIJVERS LEKKER DE SCHULD DAT IS LEKKER GOEDKOOP.

  JAMMER VOOR LAND EN VOLK VAN SURINAME.

  OOMPIE JOPIE PENGEL IS AL LANG ONDER DE ZODEN, MAAR ZIJN WAAAAAARSCHUUUUUUWENDE VINGERS IS NOGSTEEDS IN LEVEN.

  LEVE OOME JOOP


  Maak melding

 13. Sinds wanneer kun je argumenten uitwisselen en zinvol discussieren met lieden als @pero, @jahjahfaya e.d.? Hun politieke bazen zijn honderd keer erger.


  Maak melding

 14. Jaja mhr Jacobus wat ben jij een slimme vent niet samen werken met de HR Bouterse want hij heeft geen schoone handen noem op wie dat wel heeft santokie Nederland want dan is samen werking wel goed ga even maar zijn die handen wel schoon zeg het maar en wees eerlijk want dan hebben jullie meestal niets te zeggen en mhr JACK RUSSEL eengezindsheid n begin heeft de press iedereen op geroepen die kan helpen een bijdraage te leeveren ongeacht paartij kleur geloof alle suries voor lands belang maar nee VHP NPS EN ZOVOORT wilden niet ze denken alleen aan partij belang dus kom maar niet de zaak verdraaien EN Koos ben jij surienaamer dat je steeds het hoogste woord voert Bouterse moet boeten moet BOOTA SOROGIETA MOETEN HUN NIET BOETEN EN HEBBEN JOUW VOOROUDERS GEBOET LAAT DIT VOOR SURIES STOP HAND IN EIGEN BOEZEM eN theo waar negers regeeren gaat nooit goed wat ben jij racistiese zak welke landen of mensen hebben de meeste en wreedste dingen op aarde gedaan en de meeste oorloogen gevoert roofen pieraaterij onderdruking noem maar op veels te lange lijst dus wat praat jij oke 1 kans begin op nieuw racist maar begin bij je zelf oke


  Maak melding

 15. Zolang de NF bestaat zal er geen sprake zijn van eensgezindheid, waarom?
  Omdat NF coordinator/Baas de onzichtbare hand NL is die de Pres DDB ziet als zijn grootste Vijand, omdat door toedoen van DDB/NDP NL niet gelukt is om een eeuwige Baas van SU te zijn.
  Nu probeert de NF/NL deze beleid v/d Regering te saboteren, zodat het niet goed gaat in dit land om daarna zelf aan de Regeer macht te komen, omdat wanneer ze gaan mee helpen denken ze dat alles goed zal gaan, waardoor ze niet meer aan de nacht zullen komen


  Maak melding

 16. Radjkoemar Rajaram, je verkoopt hier gebakken lucht met een dikke laag kerrie saus. Dit gaat helemaal niet om partij politiek. Politici komen een gaan. Je zult altijd een regering en een oppositie houden. De regering probeert haar plannen door te drukken en de oppositie zal daar waar het kan constructief meewerken, met tegen voorstellen komen of de plannen afkeuren. En daar is HELEMAAL niets mis mee. Ik noem dit parlementaire democratie. Kwalijker is als de regering geen openheid van zaken wil geven zoals het nu gebeurt in Suriname. Maar dat is een hele ander discussie.

  We kunnen niet ontkennen dat de coupe Suriname geen goed heeft gedaan. Sinds 1982 is het op alle fronten bergafwaarts gegaan met Suriname. Het werkt als een splijtzwam in de samenleving. Er hang een donkere wolk boven Suriname. Mensen die achter de coupe pleger anex moordenaar staan en mensen die hem graag veroordeeld zien. Suriname kan alleen verder als er recht wordt gesproken. Tot nu toe is het 1 grote show / poppenkast.

  1) DDB verleent zichzelf amnestie. Vreemd jezelf amnestie verlenen terwijl jezelf niet eens veroordeeld bent.

  2) Krijgsraad verwijst zaak door constitutionele hof.
  DDB is hoofdrolspeler in kwestie en deze man mag de hof samenstellen.

  3) Invoer waarheids / verzoeningscommissie. DDB is wederom hoofdrolspeler in deze kwestie en de man mag mensen aan wijzen die zo’n commissie mogen vormen

  En dan vindt jij het gek dat de samenleving verdeeld is ? Zo lang de mensheid bestaat is er verdeeldheid maar laten we de problemen op de grote dossiers eerst oplossen. Voor Suriname is de decembermoorden een grote dossier.


  Maak melding

 17. Beste Koos,
  Heel goed verwoord. Nu maar hopen dat mensen op dit forum begrijpend kunnen lezen en de ware aard onder ogen durven te zien.Wat ik niet begrijp en ook niet zal begrijpen is dat voor zo een kleine samenleving een ieder een plaat voor z`n kop heeft of totaal niet willen inzien in wat voor ellende zij zich in bevinden.Voor 1975 had je dit soort problemen niet maar met name na 1980 is dit toch zo ver achterwaarts gegaan en de bevolking durft gewoonweg niet in opstand te komen..triest!


  Maak melding

 18. De verdeeldheid wordt doelbewust gecreëerd door bouta himself.
  Wat dat betreft is zijn blauwdruk niet uit te wissen. Gecreëerd en gevormd in de koloniale tijd door zijn bazen.

  Je bent bezig je mensen op te hitsen tegenover Dhr. Santhoki. Je maakt je achterban bang voor de Hindoestanen. Want als ze het land overnemen, volgens jou, moet je achterban terug naar de plantages.
  Doorzichtige tactiek. En die ongeschoolde buffels geloven je ook nog…

  Je zou zweren dat bouta een gereïncarneerde slavendrijver is. Daarom noemen ze hem baas, whahahahahahaha.
  En daarom wil hij de kolonialen maar al te graag vergeven,voor de slavernij.
  En daarom heeft hij zijn eigen landgenoten verraden, middels een coup.
  En daarom heeft hij zichzelf omringd door Nederlandse adviseurs.
  En daarom kopieert hij alles van Nederland.
  Een ekte redimoesoe in hart en nieren.

  Wie de gelijkenis niet ziet is blind!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.