Surinaamse politieagenten diep in de schuld

24

PARAMARIBO, 11 jun – Politieagenten hebben meer aan hun hoofd dan zich alleen maar bezig houden met ordehandhaving. Volgens politiechef Humphrey Tjin Liep Shie heeft zeker dertig procent van de manschappen ‘grote’ schulden lopen. Veel agenten zeggen nu niet rond te komen van hun maandloon. Tjin Liep Shie maakt zich flink zorgen.

De schulden moeten behoorlijk ruim zijn. Politieagenten verdienen nu al ruim meer dan alleen maar hun salaris. Elke politieagent heeft recht op honderd overuren per maand. Maar ook dat lijkt niet genoeg en menige diender slaat aan het bijklussen. Dat gaat ten koste van het politiewerk, wat agenten zelf ook beamen. “Als medewerkers overhaast op een strafdossier werken, is de kans groot dat de kwaliteit van zo een strafzaak verloren gaat”, zegt een politieman tegenover de Times of Suriname.

Het wil meer dan eens voorkomen dat het rechtsgevoel van slachtoffers er bij inschiet. “Je krijgt dan te horen dat de verdachte in de betreffende zaak door de rechter wordt vrijgesproken, vanwege gebrek aan bewijs. Zo een crimineel komt dan binnen de kortste keren weer in de maatschappij en pakt de draad weer op. Hij gaat door met zijn criminele praktijken”, aldus agent Blut. Het korps zou gewoon minder zuinig moeten zijn met overuren, wil de misdaad echt de kop worden ingedrukt. Aan de werklust kan het dus niet liggen.


24 REACTIES

 1. …als je diep in de schulden zit (met gegarandeerd uitbetaling van minimaal 100 overuren per maand?!) ben je extra gevoelig voor omkoperij…


  Maak melding

 2. Dat politiemensen diep in de schulden zitten, is een prive zaak en niet van de Korpsleiding. Dat is geen rechtvaardiging voor een loonsverhoging. Als politiemensen in de fout gaan, dient er disciplinair te worden opgetreden. De schuldenlast van deze dienders kunnen niet op het bordje van de overheid gelegd worden.


  Maak melding

 3. Dan zullen deze politie agenten nog corrupter moeten gaan handelen dan dat ze al deden om hun financiele positie te verbeteren, en dat lijkt me hier niet zo moeilijk.


  Maak melding

 4. Niet alleen de politieambtenaren maar heel de bevolking kampt met schulden.Men krijgt veels te gemakkelijk leningen,bijvoorbeeld bij het kopen van een auto.Het status syndroom eist zijn tol.


  Maak melding

 5. Indien politie agenten structureel zwaar belast zijn is dat wel degelijk een openbare zaak. Iemand zei het al. Ze zijn daardoor veel gevoeliger voor corruptie, ook werkt het ontmoedigend als criminelen te vaak de dans ontspringen.

  Dat gezegd hebbende. Suriname zit al een paar jaar gevangen in een spilzucht. Mensen snappen het hele concept van leasen en leningen niet zo goed.


  Maak melding

 6. Ik ben van mening dat schulden taboe moeten zijn voor politieagenten.De mogelijkheid bestaat dat agenten met schulden gevoelig kunnen worden voor criminele chantage en daardoor vormen ze een groot veiligheidsrisico.Het veiligheidsrisico zal ontstaan wanneer de agent maar niet uit zijn schulden kan komen doordat hij zijn financiën niet op orde krijgt.


  Maak melding

 7. Dat krijg je dus als je mensen een GOUDEN KERST belooft!
  Ze beginnen geld dat ze niet hebben uit te geven!
  Nu zijn de rapen gaar!
  De kiem voor een grote volkswoede is gelegd!


  Maak melding

 8. Het is hun vrije keus om bij de politie te gaan werken, wel jammer dat ze nog altijd diep in de schulden zitten terwijl ze meer dan genoeg ondertafel ontvangen.

  Het blijven corrupte, onbetrouwbare criminele dienaren van Suriname


  Maak melding

 9. ik kan er over praten .ik ben zelf politie ambtenaar geweest ik woon nu in nederland. ik was van 1995 tot 2000 agent.voor dat ik in dienst ging bij de politie dat ik dat ik een auto,huis,een vrouw mooie spullen en een luxu gaat hebben, later kwan ik tot de conclusie
  dat ik geen SMA AAI dingens moet doen. mensen moeten mij accepteren zo als ik bent .gelukig heb ik geen lening of een dure auto of huis gehad ik ging gewoon met de bus soms of een ander vervoer naar mijn werk tot dat ik wat had gespraad voor een auto. eerst kruipen dan lopen ,let niet op anderen die wel in een mooie huis of in een mooie auto rijden. NO PLAY BIGI TING>


  Maak melding

 10. @ Plato ,Ja vind je het gek als al die politiemannen buitenvrouwen op na houden, dan is je buidel gauw leeg.

  Plato JA, letterlijk en figuurlijk. Gewoon alles leeg zowel ondro bere als potmonie hahaha.


  Maak melding

 11. Volgens mij speelt dit probleem van schulden niet alleen bij de politie, maar in heel Suriname. Alles wordt steeds duurder en de salarissen groeien niet mee met de prijsverhogingen. Dit betekent dat de burgers op de een of andere manier moeten gaan bezuinigen. Vroeger toen ik nog in Suriname woonde, ging ik op de fiets naar mijn werk, later op de brommer omdat ik mij geen auto kon permitteren. Nu heeft iedereen een auto. Op de fiets of brommer is nu een levensgevaarlijke aangelegenheid geworden met die vele auto’s. Een van de bezuinigingsmaatregelen is en dat is natuurlijk aan het zere been van de Surinamers: laat de auto thuis, maar het verkeer weer veilig en ga weer fietsen. Scheelt enorm in je portemonnaie. Pre bigi teng kost geld.


  Maak melding

 12. @John.
  Roerend met je eens.
  En toch als je vele inwoners en vakantiegangers naar hun bevindingen/mening vraagt zeggen ze volmondig dat het land zich in volle vaart ontwikkelt en dat ze economische vooruitgang zien.
  Raar!

  Bovendien zijn onderbetaalde politieagenten levensgevaarlijk,omdat ze door nood gedwongen zelf in de onderwereld terecht komen en/of voor een habbekrats criminelen bijstand verlenen.


  Maak melding

 13. Maar begrijpt men niet dat schulden anderen dan je zelve verrijken…. en behoorlijk ook…..als jij als mens anno 2013 schulden wil maken dan vraag jij om uitgebuit te worden jij bent dan slaaf en dom….en na een maand arbeid met 10.srd. naar huis…..en jij wordt zwaar onbetrouwbaar omdat yu don plus yu bloot.


  Maak melding

 14. Bron!

  Schulden zijn een bron voor het kweken van corrupte politie-agenten. De feitelijke Bron is de corruptie politiekvoering in ons land.
  Met corrupte lui in de coalitie kan je niets anders verwachten. Zelfs advokaten en rechters komen aan de beurt om corruptie te aanvaarden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.