maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidBabysterftecijfer in Suriname in Caribische top drie

Babysterftecijfer in Suriname in Caribische top drie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 mei – Het babysterftecijfer in Suriname behoort tot de hoogste in de regio. Volgens het recent uitgebrachte State of the World’s Mothers’ Report 2013, zitten alleen Guyana en Haïti hoger. Suriname bezet de honderdste plaats van in totaal honderd en zes en zeventig landen. In de gezondheidsector overheerst bezorgdheid, maar ook vooral frustratie.

Wat meer dan wat ook steekt is dat een aanzienlijk deel van de sterfgevallen voorkomen had kunnen worden. “Ik ben het eens met de rangschikking en dat zeg ik hardop. Er sterven nog te veel baby’s in Suriname als gevolg van weerbare oorzaken”, zegt directeur Manodj Hindori van het Sint Vicentius ziekenhuis tegenover de Times of Suriname. Onder meer zou wat serieuzer omgegaan moeten worden met risicopatiëntjes. Dat zou al flink wat kunnen schelen.

Een groot aantal van de kinderen sterft kort na de geboorte. Het is vooral pijnlijk dat met wat meer moeite en goodwill zoveel beter gescoord zou kunnen worden. “Er is een gebrek aan voldoende communicatie bij zorgverleners”, aldus Hindorie. Met wat meer overleg kan Suriname zich eerder meten met landen als Trinidad & Tobbago. Want aan kwaliteit in de zorg is er geen gebrek. Juist dankzij die kwaliteit kon prenatale sterfte sterk worden terug gebracht.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

35 REACTIES
 1. Vindt je het gek, er wordt ballen met geld uitgegeven aan onderhandse gunningen, auto’s, pimpen van kantoren en ander luxe goederen. Op deze manier blijft manier er weinig geld over voor de gezondheidszorg. Deze regering gaat letterlijk over lijken.


  Maak melding
 2. in plaatst van en jacht kon men deze miljoenen besteden aan de gezondheidszorg, en die andere miljoen die over de balk worden gesmeten.


  Maak melding
 3. Er sterven nog te veel baby’s in Suriname.
  Oorzaak(en)
  Geldwolven in Suriname.
  Geen geld geen hulp van de medische wereld. Zelf meegemaakt met mijn schoonmoeder. Eerst betalen dan pas halen. Is een erge vorm van discriminatie, tussen sociaal zwakkeren en de elite.
  De elite kan altijd terecht deze worden altijd eerst geholpen. Maar bedenk dood komt een ieder halen en die kun je niet omkopen.


  Maak melding
 4. Heel kort door de bocht van sommigen om de huidige regering de schuld te geven van het hoge baby sterftecijfer.Onder de vorige regering en de regeringen daarvoor was de babysterfte ook heel hoog. Het sterftecijfer onder baby’s is in Suriname altijd hoog geweest, terwijl dit voorkomen had kunnen worden.Ik vermoed dat de oorzaken gezocht moeten worden in de manier waarop men omgaat met de begeleiding van zwangere vrouwen en de geboorte van de kinderen in Suriname.De manier waarop men omgaat met de begeleiding van zwangere vrouwen, de bevalling en de begeleiding van zuigelingen na de geboorte, heeft haar oorsprong in het Nederlandse systeem.Ik denk dat hier de oorzaak ligt van het hoge sterftecijfer onder baby’s omdat de babysterfte in Nederland het hoogste is van Europa.Onderzoek zal moeten uitwijzen of mijn bewering klopt.


  Maak melding
 5. @ RobG.

  Het hoge sterftecijfer onder prenatale en postnatale baby’s in Nederland is een mythe. In 2011 is de babysterfte in Nederland met 39 procent gedaald. Omdat veel andere Europese landen geen adequate gegevens bijhouden en Nederland wel, is er geen objectieve beoordeling te maken. Dus als jij zegt dat de babysterfte in Suriname zijn oorzaak vindt in het Nederlandse systeem, dan is dat niet juist. Het gaat om het signaleren en communiceren. Vrouwen met een risicofactor (obesitas en diabetes b.v.) vindt je meer in Suriname dan in Nederland. Daar moet de aandacht op gericht zijn.


  Maak melding
 6. NEEN HET GAAT NIET GOED MET SURINAME!!!

  @ROBG

  IDIOOT dat ben je ,Surinaams GROOTSTE IDIOOT dat ben jij!

  Heb jij wel eens een verloskamer in de hospitalen/ziekenhuizen van Suriname van binnen gezien!!??
  ONBESCHOFT ,ONGEMANIERD,zo kan je de verpleegsters en verplegers in Suriname noemen!!
  Wreed , geen begrip voor emoties,geen blijk van medeleven komt richting uit deze mensen!!
  Bij de baby klinieken hetzelfde liedje!!
  Je wordt afgesnauwd omdat men hier niet geen akties tegen ze ondernomen worden!
  In Nederland en andere landen hebben patienten ook rechten waaraan eenn ziekenhuispersoneel zich houdt!!
  Kom aub nieyt met die domme vergelijkinghen van je OKAY!!
  Zodra iets verkeerd gaat in Suriname geef jij de schuld aan NEDERLAND of een andere, en wie neem je in bescherming ondertussen …JUIST JA, BOUTA DE MASSAMOORDENAAR MET AMNESTIE!!
  Nederland doet het goed omdat ze geen moordenaar hebben die moet bepalen voor land en volk!!!
  WAT SNAP JIJ EIGENLIJK NIET!!!????


  Maak melding
 7. @robg, er is bij jouw geboorte ook duidelijk iets mis gegaan, want je praat als een mongool en zo zie je er waarschijnlijk uit ook. MAFKEES


  Maak melding
 8. Bron: nu.nl
  Algemeen
  Babysterfte Nederland bijna hoogst in Europa
  DELFT – Nederland behoort nog steeds tot de landen met de hoogste babysterfte in Europa. Een op de honderd baby’s in Nederland sterft tijdens of direct na de geboorte.

  Alleen in Frankrijk en Letland is dat cijfer hoger. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer TNO en Maastricht UMC dat donderdag wordt gepresenteerd.
  In het onderzoek zijn 26 Europese landen betrokken. De laagste babysterfte is in Luxemburg, Slowakije en Spanje. Daar overleven vijf op de duizend baby’s de eerste uren na de bevalling of de bevalling zelf niet. In Nederland ligt dat aantal dus twee keer zo hoog.
  In Frankrijk en Letland overleven elf van de duizend baby’s de geboorte of de uren direct erna niet.


  Maak melding
 9. Tide TAMARA Wi stre go mor fara naar de afgrond…

  Wat er niet bij dit onderzoek vermeld is waar je aan refereert zijn de etnische akomst van de kinderen die overlijden.

  Have a nice day…..

  En p.s. Het zijn geen blanke autochtone baby’s waar de sterfte het hoogst is.


  Maak melding
 10. Ondoodacte gebruik van kwik en de vele taxasachtige handelingen z buiten recht en wet.,is het resultaat van deze tragedie.Alleen maar geld maken en volk mag stikken ook door aanvoer en distributie van verderfelijke drugs ,Cocaine door Cocaine Traffic Unit(CTU) olv Dino Bouterse ontwricht gezinnen en maatschappij .Als iedereen Konky kan je dezen dan overheersen.5.000.000 SRD : srd 10is 500.000 dus aan 500.000 personen kan een strip worden verstrekt om op Bouta te stemmen en dan weer vervloekte jaren tegemoet zien.


  Maak melding
 11. Vorig jaar maart met vriendin naar specialist in Sint Vincentius.
  Tegenover de rij wacht(kamer)stoeltjes open & bloot de dossierkasten!
  Daar bovenop de gestapelde patiënten-dossiers: vanaf 1952!! zag ik…
  (Omdat ik in 1975 ‘srudatie’ was, zei ik: “Even kijken of ik mezelf nog daartussen tegen kom!!”
  De andere wachtenden keken of ze het in Keulen hoorden donderen, of lachten als boeren met kiespijn: DIKKE LOL…).


  Maak melding
 12. @RobG,

  -De familie had vroeger oog voor het probleem en de kinderen en baby’s werden goed begeleid. De meeste ouders gingen vroeger samen met hun kinderen naar de huisarts. Dus de sterfte cijfers onder de baby’s waren vroeger nooit zo hoog.

  =Het probleem heeft ook te maken dat de jongeren de voorlichting niet serieus nemen en ook pas op het laatste moment een arts gaan bezoeken.

  =Verder moet ik er ook bij zeggen dat in sommige culturen men overgaat op huismiddelen die erg schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  Hiermee bedoel ik dat men pimba geeft aan een zwangere vrouw. Dit heb persoonlijk mogen ervaren van dichtbij. Ik schrok ervan, omdat pimba heel erg giftig is.

  =Waarom wordt Nederland altijd als schuldige gezien als iets verkeerd gaat?? De Nederlanders hebben juist geholpen waar het kan en heeft niet de jonge vrouwen zwanger gemaakt. let maar op je woorden.


  Maak melding
 13. Baby sterfte in nld neemt sinds 2011 gigantisch af. Nld is geen koploper meer.
  Sommige mensen hier praten bullshit. Nederland staat hier niet ter discussie. Zoveelste poging om de koloniale troefkaart weer te spelen.


  Maak melding
 14. Preventie van kinderen sterfte heeft zelden prioriteit bij regeerders.Simpel omdat er niet gescoord kan worden op politiek gebied,of financieel.Ook kan er geen corruptie mee bedreven worden.
  Een brug bouwen,een goud mijnen openen en dergelijke heeft altijd voorkeur bij onze politici.Met onze efficientie zal een daling van sterfte onopgemerkt blijven en dan is er politiek niets gewonnen.


  Maak melding
 15. Blaka bakra en Ira, Nederland maakte een spectaculaire daling mee m.b.t. het terugdringen van de babysterfte,maar het land heeft nog steeds een op twee na hoogste score van Europa(Nov.2012).Dus na Frankrijk en Letland.Al tien jaar behoort Nederland tot de top drie van Europa.

  In mijn posting van 14:05 uur heb ik gewezen op de hoge score voor de babysterfte in Suriname en ook op een hoge score voor hetzelfde onderwerp in Nederland.In Nederland voldeed de zorg in ruim de helft van de onderzochte gevallen niet aan de gangbare normen.

  Ik heb geprobeerd om een mogelijke verband te leggen tussen beide landen.Dat is niet verwonderlijk omdat veel Surinaamse artsen, verpleegkundigen en voedvrouwen in Nederland zijn opgeleid of in Suriname een studie of training hebben gevolgd.Veel van deze opleidingen/trainingen in Suriname hebben raakvlakken met Nederlandse opleidingen/trainingen.

  Dus Jimmy, je commentaar slaat nergens op.Je bent voorbarig.Er wordt helemaal niet over kolonialisme gesproken.Maar misschien nemen ze in Suriname fouten van de kolonialen over.


  Maak melding
 16. @WHO CARES
  Wat er niet bij dit onderzoek vermeld is waar je aan refereert zijn de etnische akomst van de kinderen die overlijden.

  Bron????

  Wat heeft de etnische afkomst in NL te maken met geboortesterfte?
  Kun je mij dat uitleggen?


  Maak melding
 17. TAMARA dat heeft er alles mee te maken.

  Er zijn legio onderzoeken waaruit blijkt dat allochtonen zwangere vrouwen het niet zo nauw nemen met bezoeken aan huisartsen ziekenhuis en vroedvrouwen tijdens de zwangerschap waardoor de kans op kindersterfte toeneemt.

  En je zoekt het zelf maar uit, met je bron, ik heb geen kinderen wil ze ook niet, ik betaal wel mee aan hun kinderbijslag en kindgebonden budget. En heb geen allochtone partner.

  Have a nice day…


  Maak melding
 18. @Tamara,

  De meeste autochtoonse vrouwen PLANNEN een zwangerschap vaak, terwijl bij vele allochtoonse vrouwen dit ongepland gebeurt. En dan zijn ze niet goed voorbereid en zijn vaak minder goed op de hoogte wat allemaal te doen om een gezonde kind te baren. Wat soms ook meespeelt is dat allochtonen vaak op de traditie van de eigen cultuur teruggrijpen terwijl bij de autochtonen de logische gang is om naar de huisarts, het ziekenhuis of naar de consultatiebureau te gaan.


  Maak melding
 19. Who cares
  De wens is de vader van de gedachte, niet andersom.
  Ik zie geen wens, laat staan de vader van de gedachte of omgekeerd.

  Have a nice day too!


  Maak melding
 20. Mie Goedoe,
  Kan allemaal waar zijn. Maar is hier onderzoek naar geweest of zijn het jouw eigen ideeën?
  Kun je mij de bron van het onderzoek doorgeven a.u.b.?


  Maak melding
 21. TAMARA : Het lijkt mij beter dat als je zo graag bronnen over kindersterfte onder allochtonen wil weten en daarop wil gaan promoveren dat je gaat googelen of bellen met b.v. het Wilhelminazikenhuis of het Juliana zkh in resp. Utrecht en Den haag, dan mij lastig te vallen en mij te stalken.

  Je lijkt MEDUSA wel, ik schijn ook zo’n aantrekkingskracht op haar te hebben ondanks in heb laten doorschemeren dat ik bezet ben.

  Om van je af te zijn wil ik je op weg helpen en verwijzen naar o.a. een prof Schulpen kindsterfte onder Turken 7% Marocs 30% Suris 7% en nu wegwezen….

  Have a nice day en tot nooit……


  Maak melding
 22. WAAR lees je dat? Who cares!
  Turken eerst 7% en even later 20%??????? Hoe kan dat?
  Geloof je jezelf nog?

  Wie de bal kaatst…….
  Ik moet niets van je hebben, wees niet bang. Niet van jouw soort (dan bedoel ik, je opvattingen, want ik ken je verder niet!)
  Have a nicer day!


  Maak melding
 23. Ai baja Tamara,

  Wees niet lui meisje en ga zelf wat googlen hoor. Of bel de consultatiebureau maar zelf. Moet ik dat ook voor je doen dan? Dan vindt je een heleboel bronnen bij elkaar. Misschien kan je dan een bedrijfje van bronwater beginnen.
  BTW, welk bron moet ik aanboren om te weten dat je echt Tamara heet?
  En je wilt vast ook wel een bron hebben over de bewering dat de maan rond is en de aarde niet plat is? En dat een brood van graan gemaakt wordt en dat Samson en Rutten hun eigen partijbeginselen verraden?
  Wil je een bron hebben waar staatsolie olie uit put? Of wil je alleen maar een bron van ergernis zijn?
  Mens erger je niet hoor!


  Maak melding
 24. Dank je wel Billie voor deze HARDE CIJFERS!
  En natuurlijk kan ik het zelf opzoeken maar wat ik duidelijk probeerde te maken (maar klaarblijkelijk nog steeds niet aangekomen is), is dat je zonder harde cijfers kan roepen wat je wil. Je moet het kunnen staven, kunnen aantonen ipv in het wilde weg allerelei nonsens te roepen!
  Snapez vous?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES