Surinaams stemrecht voorlopig niet voor diaspora

50

PARAMARIBO, 8 mei – ‘Personen van Surinaamse Afkomst’ of PSA hoeven niet te rekenen op het Surinaamse stemrecht. Het stemrecht, actief of passief, blijft een uitsluitend Surinaamse aangelegenheid. Dit zei parlementariër Anton Paal (Palu), tijdens de eerste behandeling van het wetsvoorstel PSA. Het voorstel sluit bij voorbaat het toekennen van het passieve stemrecht uit.

Buitenlanders van Surinaamse komaf mogen rekenen op een aantal privileges. Maar het passief kiesrecht, zich verkiesbaar stellen dus, hoort er niet bij. Volgens Paal is deze voorziening in het voorstel voorbarig. Stemrecht voor PSA is nu niet aan de orde. Nu al aangegeven dat PSA geen aanspraak maken, kan onnodig verwachtingen wekken. Het actieve kiesrecht, het mogen stemmen op politieke kandidaten, wordt nu niet genoemd.

Dus kan de indruk ontstaan dat het actieve kiesrecht ooit wel beschikbaar komt voor de PSA. “Ik begrijp volkomen dat het in dit wetsvoorstel niet gaat om doodgewone vreemdelingen. Maar als je morgen wil gapen moet je niet vandaag al je mond opendoen”, aldus Paal. Van hem mag de voorziening uit het voorstel worden geschrapt. Paal is voorstander van kiesrecht voor degenen die zich in Suriname vestigen. Maar dat moet in andere wetgeving geregeld worden.


50 REACTIES

 1. Voorlopig????NOOIT zal je bedoelen!!!!!!
  Anton Paal:-
  “Wie heeft erom gevraagd?”
  “Wie kwam met dit idee”?
  “Namens wie spreekt die organisatie”?
  Niet namens mij,noch mijn familie,noch mijn kennissen!
  OEN NO WANNIE PSA!!!!
  De toeristenkaart voldoet in alle opzichten!
  Bovendien zijn wij Nederlanders,dus doen aan Tweede Kamer-,Provinciale- en Gemeenteraadsverkiezingen mee!
  HIER HEBBEN WE HET DRUK GENOEG!


  Maak melding

 2. Het zijn dezelfde figuren, die vinden dat Surinamers wel recht hebben op 100% AOW pensioen omdat ze Nederlanders zijn/waren onder Nederlands bestuur….

  But Who cares!!!


  Maak melding

 3. Ik blijf mij steeds afvragen wat Paal van de PALU van de Surineds wil.
  Steeds komt het op dat ze eigenlijk iets zo maar doen omdat er van een andere hoek geluiden te horen is om de diaspora te betrekken bij de ontwikkeling van Sur.
  Als Paal van Coronie echt wil dat de Surineds mee helpen aan de ontwikkeling van Sur.met hun kennis en geld en man power dan moet hij met meer over de brug komen dan alleen zoveel x niets.De chinezen krijgen meer als ze zich hiet vestigen.
  Paal van de PALU moet een vergelijking maken tussen de Sur en Ned.en zich afvragen waarom de Suri’s het geordende Ned. moeten verlaten om in de anarchie van Sur.springen.


  Maak melding

 4. 08 mei 2013

  Hoi Medusa, ben jij mij reactie en vraag op het onderwerp ’tweetaligheid’ vergeten?

  Terug naar dit onderwerp.

  Srika zal pas inhoudelijk reageren als het parlement in Suriname de juiste tekst heeft aangenomen en hij die ook kan lezen en begrijpen.

  Wat nu op dit forum gebeurt is in mijn ogen energieverspilling. Wij kunnen het parlement in Suriname niet beinvloeden wat betreft PSA. Boos worden heeft geen zin. Je vormt zelf hierdoor een negatieve balans in je innerlijke energiehuishouding.

  Houd liever je energie en gebruik het op het moment dat je het ook daadwerkelijk nodig hebt.

  Srika raadt dus iedereen aan liever te wachten met een reactie, tot na de goedkeuring van PSA in Suriname.
  Maak liever een ernst-of-luim-grapje van dit geheel.
  Srika


  Maak melding

 5. Als ik naar Suriname wil gaan zal ik geen gebruik maken van de pas. Ik zou gewoon de Surinaamse nationaliteit aan nemen. Als ik in een land ga wonen, wil ik dat alle rechten en plichten voor mij van toepassing zijn. Belasting betalen, maar ik wil ook zowel actief als passief stemrecht hebben. Ik ga altijd voor 100%. Ik neem geen genoegen met halfwas, het staat zo smerig of wordt niet voor volwaardig aangezien. Wie spek en bonen wil zijn moet het zelf weten.
  Er zijn landen in de wereld die geen problemen hebben met de nakomelingen uit dat land die elders geboren zijn in andere landen en twee of meer nationaliteiten hebben. Suriname moet een voorbeeld aan dat soort landen nemen. Suriname heeft daarmee niets te verliezen, maar juist haar voordeel uit te halen. Israel, China, India, Turkije, Marokko, de Koningin van Nederland heeft meer dan een nationaliteit, de Argentijnse en de Nederlandse. Prinses Beatrix heeft ook de Engelse nationaliteit. Er zijn Amerikanen in Nederland die zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit hebben. Nakomelingen van Turken, Marokkanen hebben twee nationaliteiten. Waarom kan dat ook niet voor Surinamers en hun nakomelingen die elders geboren zijn?
  In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw zijn er Surinamers, die uit Suriname kwamen, die de Surinaamse nationaliteit hadden en daarnaast de Nederlandse kregen. Die dus beide hadden.
  Tijdens de coup van DDB in de jaren 80 was er minimaal één mini ster die de Nederlandse nationaliteit bezat. Welke nationaliteit had DDB toen hij de coup op 25 februari 1980 pleegde? Raar dat de Surinaamse vlag in top bleef en het Surinaams volklied gezongen werd. In wezen was op 25 februari 1980 Suriname veroverd voor Nederland.
  Welke nationaliteit had El Somo toen hij na ballingschap terug keerde naar Suriname en actief werd in de Surinaamse politiek en gekozen werd als DNA-lid in dejaren 90 van de vorige eeuw? Hij stond wel bij de burgerlijke stand in Nederland ingeschreven als Nederlander. Parmessar kan daar ook over mee praten.
  Alle Surinamers die elders geboren zijn dan in Suriname en hun ouders afkomstig uit Suriname en die elders wonen hebben recht op de Surinaamse nationaliteit naast de andere nationaliteit. Als het in andere landen mogelijk is, waarom ook niet voor Suriname? Suriname zal er alleen grote voordelen mee hebben op vele terreinen, sport, economie, kennis, investeringen, politiek, sociaal, financieel, vreemd vermogen op bankrekeningen, toerisme, onderwijs en wetenschappen, ondernemingen, gezondheid, toename van de bevolking, enz, enz. en internationaal veel beter meedoen in vergelijking met nu.
  Er zullen niet veel van deze luitjes zich bezig houden met de politiek, omdat ze op andere terreinen hun skills, ervaring en kapitaal beter kunnen gebruiken.
  Waarom zo dom doen als het eenvoudig kan?


  Maak melding

 6. Sang PSA,

  Tuurlijk zullen ze geen stemrecht krijgen. Anders is het gedaan met de corruptie en graaicultuur…

  Het enigste waar PSA’s goed voor zijn, pakketten en Euries. Ook zou ik graag willen weten hoeveel invoerrechten en belasting PSA’s betalen in SU, dat loopt echt in de honderden miljoenen, volgens mij…


  Maak melding

 7. ALS MEN STEMRECHT WIL HEBBEN DAN MOET MEN HIER KOMEN WONEN EN WERKEN!ZE MOETEN ZICH EERST VOLLEDIG SURINAMERS VOELEN EN DE JUISTE KEUZE HELPEN BEPALEN EN NIET KIEZEN OP BASIS VAN PARTIJ LOYALISTEN!!

  Geen 1 PSA zal je vinden die bereid zal zijn afstaan te doen van hun nationaliteitschap als nederlander om dan hier te balanden met een moordenaar als hoofd van een land!!

  WEG MET DIE PSA GEDOE!!!


  Maak melding

 8. GMAP, Paagal, Ray, MEDUSA, Who cares, Jacobus Passant…jullie lijken op elkaar broers of wonen onder een dak dus homogeen als jij begrijpt wat ik bedoel. erg man!


  Maak melding

 9. PSA?

  Personen van Surinaamse afkomst. Gaat het om personen die in Suriname geboren zijn of om nakomelingen die elders geboren zijn? Kan het gaan om personen van wie een van de ouders in Suriname geboren is of gaat het om personen met de Surinaamse nationaliteit in den vreemde?

  Meneer Paal haalt iets aan dat paal nog lat raakt. Hij schiet hoog over of naast en wil enkel het nieuws halen. Het stemrecht is voor mensen met de Surinaamse nationaliteit; klaar!


  Maak melding

 10. @Wan BoEn Boele(RS)laan 1
  Ik begrijp dat je op enkele letters na dezelfde naam als die van je straat hebt?
  Wat doen jullie allemaal in die laan en wel op nr.1?
  Is jouw verdenking t.a.v. GMAP, Paagal, Ray, MEDUSA, Who cares, Jacobus Passant daaruit te verklaren?
  😆 😆 😆


  Maak melding

 11. ala watra e Psa na weg naar zee,… sa e Psa?

  somenie kindersterfte sa e Psa?

  schat-kist is leeg…sa e Psa?

  minister mag niet op reis…sa e Psa?

  welhaast niemand krijgt optijd uitbetaald…sa e Psa?

  maar, ’t enige waar Su aan denkt is die miljarden van de diaspora!

  DADA…daaaggggggg 🙂


  Maak melding

 12. RAY meneer Boelerlaan heeft geen mening en geen argumenten om aan te dragen over de topic dus kraait HET net als de de rest van het paarse tuig van de richel maar gestoorde onzin uit…


  Maak melding

 13. MEDUSA: Kan jij je nader verklaren waarom je lang geleden gepost hebt dat je aan het afbouwen bent op deze site omdat je het maar niks vond, maar je vandaag nog steeds prominent aanwezig bent met je baggerverhaaltjes?

  Have a nice day….


  Maak melding

 14. @pasew,…dat is inderdaad de achterliggende gedachte. De rekening komt nog. Straks geen rechten maar wel plichten. MENTALITEITSKWESTIE. Same old story!!


  Maak melding

 15. Wan Bon Boelelaan 1 mi gudu,

  als het parlement van DADA homogeen zou zijn, da zou alle noso in de zelfde richting wijzen!

  maar helaas kent die noso ook andere trekjes…wang bigi bosi mi gudu 🙂


  Maak melding

 16. Die Paal moet ervoor zorgen dat er een wet komt dat AOW’ers naar Suriname kunnen zonder dat de Surinaamse staat ook maar 1 Euro van hen inpikt. Die mensen gaan sowieso al hun geld besteden in Suriname. Waarom wil de Surinaamse regering dan een derde van hun inkomen inpikken? Omdat ze Eurotekens inhun ogen hebben?


  Maak melding

 17. @Who cares
  Geen vragen stellen JA!
  Ik heb aan niemand hier een verklaring af te leggen!
  Alles wat ik zeg moet je voor kennnisgeving aannemen en tot je laten doordringen als het even kan.
  Geen onderonsjes!
  Dat doen we thuis!


  Maak melding

 18. MEDUSA: Gelijk heb je, want voor dat er een antwoord komt op die vraag, lieg je al waar het gedrukt staat.

  Je liegt al als je ademhhaalt, en voordat jij je mond opendoet….

  Have a nice day….


  Maak melding

 19. Medusa eigenlijk een overbodige reactie van mij, want je behoort tot de paarse paupers, dus is het evident dat je ook hoort tot de gediplomeerde leugenaars..

  Nogmaals have a nice day….


  Maak melding

 20. Passant, prachtig verhaal. Goed onderbouwd. Maar probeer dat maar aan de paarse- en de Palu apen wijs te maken. Die pseudo-nationalisten zullen het nooit begrijpen, te moeilijk voor hun.

  Het grappige van de zaak is, dat al de zogenaamde privileges reeds geregeld zijn tijdens Santokhi. Surneds mogen nu reeds werken zonder werkvergunning. Ze kunnen een permanente verblijfsvergunning krijgen, ze mogen hun rijbewijs gebruiken, naturalisatie kan versneld gebeuren. Wat is dan de toegevoegde waarde van deze nieuwe PSA wet? De indieners van de wet hebben daar zelf geen idee van.


  Maak melding

 21. @Bad Santa
  “Suriname is voor Surinamers en niet voor Zuurinamers aan de Noord-Zee”.

  Dat was je toch even vergeten tijdens de coupjaren toen er schaarste was aan van alles. Of voelde die Surinaamse waja op je bakka toen goed aan? Of ben je van de generatie die dat niet heeft meegemaakt? En van niks weet?


  Maak melding

 22. @Losie
  Nee, ik ben de coupjaren niet vergeten ook al heb ik ze niet meegemaakt.
  De slaventijd heb ik overigens ook niet meegemaakt evenals de bittere armoede waaronder contractarbeiders moesten leven.
  Maar wat is je punt?
  Als je stem recht wilt in Suriname dan laat je je tot Surinaams staatsburger naturaliseren.


  Maak melding

 23. @Bad Santa,

  Mijn punt is dat SuriNeds aan de Noordzee niet zeuren. Velen willen graag terug naar Suriname, zelfs de Surinaamse nationaliteit aannemen. Maar de Surinaamse regering maakt dit financieel zeer onaantrekkelijk door hun financieel veel meer te belasten dan ze de reguliere Surinamer belast. Dus de nieuwe Surinamers worden dan behandeld als een soort tweederangs Surinamers. Dan ben je niet echt welkom, lijkt mij.


  Maak melding

 24. LOSIE:Natuurlijk worden de Surineds die remigreren met euries extra belast. 38% om precies te zijn, want de belastingopbrengsten van de Suris in Suriname zijn toch niet genoeg voor de grijpgrage handen en de lange vingers van DDB en zijn 40 struikrovers om hun bodemloze zakke te vullen?

  Als je begrijpt wat ik bedoel…..

  Maar het klootjesvolk waar BAD SANTA ( de naam zegt het al) toe behoort begrijpt zoiets toch niet, alhoewel tenzij HET ook behoort tot the inner circle van DDB en zijn companen, dan wil je zoiets niet begrijpen. wiens brood men eet……..


  Maak melding

 25. @Losie
  Dat is een ander verhaal. Ik moelijk ontkennen dat het ongelijk belasten niet helemaal juist is.
  Maar zulke maatregelen zijn nodig om subversievelingen als Who cares en zin cronies buiten de deur te houden.
  Die wil je echt niet in Suriname hebben, je wilt toch niet dat coupjaren zich herhalen?


  Maak melding

 26. VAN GEFFEN:BREAKING NEWS Ik heb ,en had geen enkele ambitie om mij in Surimaribo te vestigen,en tenzij je iets weet wat ik niet weet ik kom niet in aanmerking voor PSA of welke A dan ook.

  Ik heb al zowel een Vaderland als een Moederland dus ik pas.

  Have a nice day….


  Maak melding

 27. aahh… mensen…dit is toch een non onderwerp uit de koker van de z.g. opgeleiden om de leider te behagen.

  Su….ik heb medelijden met u.


  Maak melding

 28. @Who cares,
  Helemaal goed, ouwe.
  We zullen jou en je cronies echt niet missen in Suriname.
  Henk Molenaar is overigens wel welkom, want iemand die overal verstand van heeft hebben we graag in ons midden. 😉


  Maak melding

 29. Boven de SRD. 32.839,80 moet iedereen 38 procent belasting betalen. Waarom moeten aow ers daarop een uitzondering zijn…

  Alleen vind ik dat alle belastingbetalers dezelfde rechten en plichten moeten hebben dus ook stemmen, huurgrond kopen enz.enz.enz. Zeker de psa’s die zonder meer het meest investeren in hun geboorteland…

  Jammer dat ze zo gediscrimineerd worden ook onder eigen familieleden is er haat en nijd, mischien ook een beetje angst, dat het land door ze overgenomen kan worden. Het gaat wel om een groep van 350.000 mensen…


  Maak melding

 30. 1
  Waarom de Palu en Paal een PSA in Suriname niet nuttig vinden. Het is fnuikend en ondermijnt hun duistere handel en wandel.
  SuriNeds zijn geschoold en welbespraakt en zeer kritische volgers van de politiek. SuriNeds doen aan luisteren , lezen, Samenvatten, Door vragen als het moet(LSD); maar dat willen Paal en Palu niet hebben! Want dat gaat stemmen kosten.

  Niettegenstaande dat PSA voorstel, de vinger aan de polshouden en op de feiten die toedoen blijven hameren!
  Want die PSA voorstel is slechts een misleiding om voorbij te gaan aan de feitelijkheden.


  Maak melding

 31. 2
  Hieronder Ons Surinaams Belang
  Terwijl de tegenvallers binnenstromen, verstomd in Suriname het debat over een soepeler begrotingsbeleid, cijfers worden niet prijsgegeven. Ook binnen het regiem-van de gewezen couppleger ontbreekt zulk becijferingen. De gewezen couppleger handhaaft desalniettemin zijn minister van Financiën.

  Paramaribo.
  De legitieme vraag die mag worden gesteld is wanneer komen president-couppleger en minister van financiën traditioneel bijeen in de oude residentiestad van Paramaribo en hoeveel dagen duurt hun vergadering. Wat is het resultaat en de meerwaarde als ze klaar zijn met vergaderen; wordt er dan voldoende voorzorgmaatregelen genomen dat er geen immens gat in de Surinaamse begroting geslagen wordt. Waarom wordt dat niet geopenbaard?


  Maak melding

 32. 3
  Waar blijvende afgestudeerden van de ADEK om het landsbelang te dienen. Elk normaal modernist zou verwachten , dat deze lieden worden opgetrommeld , om gewapend met laptops en vuistdikke ordners de begroting te becijferen. Surinaamse rekenmeesters moeten in staat zijn te bepalen hoeveel en wanneer de belastinggelden er dit jaar en in de komende jaren binnenkomt. Het zijn doorgaans naargeestige seances: vaak zal het tegen vallen, maar dat is een ander verhaal.

  Waar blijven de officiële cijfers van de fiscale landmeters, waarom laten die de burger tot onbestemde datum daarop wachten. Politiek-Paramaribo is al dagen op van de zenuwen en vragen zich hoofdschuddend af wie de bewakers zijn van de Surinaamse begrotingsregels, in Suriname houdt de burgerij alvast de adem in met voor aangekondigde belastingdruk als lastenverzwaring. Daarom is ook de eerste kat over de waarde stabiliteit van de Surinaamse munt zowel in de richting van CBvS governor als de hoedster daarvan en de Surinaamse minister van Financiën, al afgevuurd.


  Maak melding

 33. Wat een maffe figuren lopen hier rond.
  weten jullie na 300 jaar nog steeds niet dat je in Suriname door de (politieke) hond of kat gebeten wordt? Je wilt als Zuurinamer stemrecht, maar op wie ga je dan stemmen? Jullie zorgen alleen maar voor meer polarisatie in Suriname.
  Zuurinamers horen aan de Noordzee hun oude dag te slijten achter de geraniums en niet onder een tropische manjaboom.


  Maak melding

 34. @tjauwa
  Je legt de lat wel heel erg hoog.
  Er is toch helemaal geen academische cultuur in Suriname?
  Hoe kan je nou verwachten dat een land waar veel mensen geen stromend water in huis hebben of normaal santair dat ADEK graduates het tij kunnen keren?

  Suriname is een land waar de discussie constant wordt gevoerd door psuedo kenners en niet door verlichte denkers met de huidige situatie als resultaat.
  En je ziet dat afgestudeerden net zo gecorrumpeerd raken als gevestigde orde.
  Dus dat.


  Maak melding

 35. Misschien lijken sommigen van ons wel op jaap de aap, echter heeft niemand van ons een staart(alhoewel) en hangen ook niet in bomen!
  Of wilt u en op Bakellende-/Holland en op Jagdiespersadsing/Suriname uw stem uitbrengen? Gaat NIET door!


  Maak melding

 36. Ter vergelijking:
  Om te concluderen waarom het een behoorlijke rommel in Paramaribo is zowel op het bestuurlijk vlak als in de openbare ruimten .
  Rotterdam naar de site : http://www.rotterdam.nl
  Inwonertal Gemeente Rotterdam : 617,347;
  Area Rotterdam : 319 km2 (123 sq mi)
  Land Rotterdam: 206 km2 (80 sq mi)
  Water Rotterdam: 113 km2 (44 sq mi)
  Berlijn naar de site : Zahlen und Fakten

  Fakten: feiten

  Zahlen*: cijfers
  Stand:
  Länge der Stadtgrenze 234 km lengte stadsgrenzen
  Größte Ausdehnung Ost-West 45 km; Größte Ausdehnung Nord-Süd 38 km; Stadtgebietsfläche 892 km² gebiedsoppervlakte; Flächennutzung in % Gebäude- und Freifläche 41,4 %; Verkehrsfläche 14,9 % verkeersopp; Landwirtschaftsfläche 4,2 %landbouwopp;
  Waldfläche 18,3 %bosopp; Wasserfläche 6,7 %wateropp;
  Größter See Großer Müggelsee 743,3 ha meeropp;

  Einwohner Gesamt 3 513 026 12/2012 inwoners;
  Bevölkerung männlich 1 676 434 12/2011 mannen;
  Bevölkerung weiblich 1 750 680 12/2011 vrouwen;
  Ausländer in 2011 478 212 buitenlanders;
  Einbürgerungen 6 959 12/2011 inburgering;

  BIP in 2011 97 700 Mio. Euro GDP;
  Mittleres monatliches Einkommen 1 475 Euro 07/2008;
  Haushaltsvolumen in 2011 21 948 Mio. Euro;
  Eheschließungen in 2010 12 394;
  Geburten in 2011 33 100 GEBOORTEN;
  Arbeitslosenquote 205 231 = 11,6 % 12/2012; werklooshqoute

  Universitäten und Hochschulen 39 12/2010
  Studierende im Wintersemester 2012/13 160 100

  Paramaribo: is niet instaat aan Berlijn te tippen, dat wil ik ze nog vergeven. Maar dat Paramaribo niet de moeite neemt om Rotterdam met een bevolkingsomvang die nagenoeg even groot is als bij hen, in politiek en ruimtelijke indeling en gebruik te evenaren spreekt boekdelen.

  Aan politieke leiders van Duitsland, Nederland, Moslimstaten en andere Europeanen valt de eer toe, dat de expats altijd weer op elk moment welkom worden geheten, alleen in Suriname voeren ze een PSA in, om de eigen mensen dwars te zitten!


  Maak melding

 37. Wanneer staat een groepje beledigde en ontevreden militaire leiders wederom op om deze mafioso’s weg te schieten; ter vergelijking met Ghana, ging het pas weer beter na ettelijke coups totdat Rawling orde op zaken wist te stellen.


  Maak melding

 38. Glenn,

  Ik wil ondernemen en investeren in SU. Maar als je ziet hoe je dwarsgezeten wordt als NLer is niet normaal… Ik wacht al bijna een jaar op stroom heb al flink geinvesteerd. Nu lijd ik alleen maar verlies. Ik wil graag belasting betalen maar Suriname wil dat niet, ze hebben al teveel geld…

  Waarschijnlijk omdat NL in me paspoort staat. Zoals ik al zei er is veel haat en jaloezie…

  Als je naar de vreemdelingendienst gaat kijken ze je aan alsof je uit Santa Boma komt met de vriendelijkheid en service die erbij hoort…

  Chinezen krijgen binnen een dag alles al geregeld. Waarschijnlijk zijn die Chinesen en hun yuans toch meer gewild dan de Euro’s.


  Maak melding

 39. Ik raad elke Surinaamse Nederlander aan de PSA regeling verre van zich te werpen. Het is gewoon klinkklare onzin deze regeling!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.