‘Handen in de modder’ deel resocialisatie gedetineerden

30

PARAMARIBO, 3 mei – Gedetineerden moeten de handen meer in de modder (durven) steken. Dit is de heersende filosofie bij het ministerie van Justitie & Politie. Meer dan ooit wordt ingezet op resocialisatie en het zo min mogelijk weer belanden in het gevang. Daar hoort een zeker hang naar het oude bij.

Ooit werden gevangenen ingezet bij allerlei publiek werk. Zoals het schoonmaken van overwoekerde terreinen en straten. De afgelopen jaren raakte het gebruik steeds meer uit de mode. Vonnissen bevatten al lang geen ‘openbare tewerkstelling’ meer. Maar nu is het goed terug. “De mensen mogen niet vervreemden van de samenleving en ook geen aanpassingsproblemen hebben wanneer ze in vrijheid zijn gesteld”, zegt Paulus Pinas, topfunctionaris Delinquentenzorg, tegenover de Ware Tijd.

Gevangenen worden opgeleid tot onder meer bestuurder of monteurs voor graafmachines. Af en toe worden de geslaagden al ingezet voor het echte werk. Een dergelijke opleiding kost buiten al gauw een slordige tweeduizend dollar. Dus mag er best gesproken worden van een stevige investering. Ook vaardigheden voor het bedrijven van landbouw worden bijgebracht. “We willen de mensen een bestaan geven, zodat ze van het criminele pad blijven”, aldus Pinas.

30 REACTIES

 1. De overheid moet niet zomaar deze mensen een vak leren, maar je moet zeker kijken waar de nood het hoogst is op de arbeidsmarkt… Een leuke vak hebben maar geen werk, zal niet veel opleveren…

  Ook scholieren moeten niet zomaar een vak kiezen, bij hun geldt precies hetzelfde…

  Des te minder buitenlanders er hoeven te komen voor werk, wat werkloze Surinamers ook kunnen doen, mits goed opgeleid…


  Maak melding

 2. Goed gezien mini ster van Justitie

  Eindelijk kunnen DDB & Co met hun handen aan het werk in het modder worden gezet voor hun criminele daden tegen de mensheid al vorens ze voor goed de rest van hun leven achter de tralies belanden.


  Maak melding

 3. …..dus,zegt Belfort ,we gaan de boeven gilde verwennen top tot teen en met alles gratis,en de hardwerkende eerlijke dagelijkse gewone man …tja die moet maar zien zich zelf te redden ,dus geen hulp voor hun!!
  Hahahaaaaaa….misschien heeft belfort een job thuis die met graafmachines en ander zwaar materiaal opgeknapt moet worden en dus gaat hij een aantal boeven als graafmachiune operators opleiden en betaalt hij een duizend dollars….
  Dus de volgende achtervolging zal zijn …de politie wagen achter de graafmachine…want als de gedetineerden bij belfort de terminator werken raken enkelen van ze zoek……


  Maak melding

 4. Thuis werken bij de mini-ster hoord er ook bij.
  Bij Dino heeft gewrkt hij is nu hoofd CTU
  Kleinzoon van Bouterse die granaat gooide naar de Ned Ambassade is hoofd dood eskader


  Maak melding

 5. Maak ze allemaal maar ambtenaar. Ze kunnen straks allemaal aan de slag bij een ambassade. Eerst volgende ambassade wordt geopend in Plopsaland.


  Maak melding

 6. Dus als men in SU gratis een vak wilt leren hoeft men alleen maar een misdaad te plegen en dan wordt men in de gevangenis verwend met allerlei gratis door de Staat aangeboden opleidingen terwijl voor de slachtoffers van misdaden geen adequate slachtofferhulp geregeld wordt door het ministerie van JusPOl. Dit is weer typisch een gevalletje van misplaatste prioriteiten. Overigens sta ik wel volledig achter het idee dat gevangenen arbeid moeten verrichten ten bate van de gemeenschap, laat ze maar lekker werken.


  Maak melding

 7. Dit is spelen……………. langer opsluiten waarvan de helft van de straf eenzame detentie moet zijn….. en ook voor zes maanden of 1 jaar constant in de boeien slaan.


  Maak melding

 8. Wie eens stelt is altijd een dief. ; Eens Santo Boma bezocht en gekeken naar de gezichten van de moordenaars rovers etc??? Wel zij moeten verplicht worden om 6 tot 6 te werken.Het is toch geen hotel dat je 3x daags teten krijgt,je opleiding volgt ,en wanneer je buiten bent na 1 week weer gaat verkrachten,roven of moorden.dat is de atitude van rovers en boeven en drugsdealers gelijk de leider,lees president en gevolg.


  Maak melding

 9. de mensen die beweren of lopen te zeggen dat er geen werk is houden hun eigen voor de gek of zijn zelf werk schuw
  lissie nanga voeroe dat is het probleem van vele land genoten van mij ja ik kan het niet anders uitdrukken .
  op elke front is er werk in dit land als je wil werken .

  mie abie sma sang mie e takie ma ding mang no wan wroko .a mang e hossel na tap ing vassie pe joe au kong in aanraking nanga justitie …iebrie wang mang vadong a vas ing kindie …een ieder heeft zijn eigen verantwoording .bepaalde landgenoten van mij zijn lui toch ding mang lissie echt waar en het zijn dit soort mensen die klagen …ze willen alles hebben maar dan niet er voor werken .en daarom ben ik blij met belfort toch . op alle mogelijke manieren doet die man zijn best om de criminaliteit naar beneden te krijgen .sommige criminelen trekken lering als ze hun straf hebben gehad maar een groot deel vervalt weer in dat zelfde schuitje …tigrie barba heeft mijn zegen als ze op jacht zijn naar boeven .


  Maak melding

 10. En wat gebeurt er met de topcriminelen die door Bouterse persoonlijk zijn losgelaten?

  O, sorry, was vergeten…. die werken nu allen in opdracht van Bouterse


  Maak melding

 11. Een Belgische stagiaire is aan de Kamponglaan, omgeving Dierentuin, beroofd. Twee mannen op een bromfiets dwongen haar om van haar fiets af te stappen. Zij namen haar tas waarin SRD 200 en een internationaal rijbewijs in zaten. Het incident vond plaats in de vroege avond. De politie doet een beroep op deze groep studenten om niet alleen op stap te gaan, maar met meerderen samen te zijn.

  Behalve de criminelen een vak te leren denk ik dat als eerste moet worden aangeleerd±
  1 – Afblijven van andermans eigendom. Geldt ook voor al die occupeerders maar daar doet de overheid niets aan.
  2 – Heb respect voor een ander
  3 – Behandel een vreemdeling met de nodige egards en speciaal diegene die je land gratie komen ondersteunen.
  4 – Leer beschaafd praten met anderen.
  je zou een boek met 10 voorbeelden kunnen opstellen waaraan de crimineel moet werken.


  Maak melding

 12. radjdjah ik kom in niemands lijn ik heb mijn eigen lijn mie mang .niet alleen de creool heeft min punten .
  de hindustaan heeft ook vele min punten als het gaat om corruptie,vrouwen mishandeling tot moord ,drugs verschepen ,huizelijk problemen alcohol ,dus libie mie !!!!
  denk niet dat die hindustaan beter is dan die creool ik geef de feiten aan die ik waarneem …het heeft niets met discriminatie te maken het is de realiteit .
  radjdjah als ik het over sommige van mijn creoolse broeders heb begrijp je mij he!!!!maar als ik negatieve punten van sommige hindustanen weer geeft praat ik dom.
  ik heb meer malen gezegd dat alles wat negatief naar buiten komt bij de hindustaan ,het liever onder de vloermat verdwijnt ,als het naar buiten komt is het een schande voor jullie de familie eer moet gered worden .maar die van een ander mag naar buiten he .vandaar die vele zelf moorden bij jullie .


  Maak melding

 13. Eigen mensen mogen door Paal niet overgeslagen worden ten voordele van buitenlanders, ook al zijn ze van Surinaamse komaf. “Door onze eigen mensen te koesteren, zal het verlangen ontstaan bij de buitenlanders om terug te komen”, meent hij.

  Jaja daar gaan we weer.
  Ik heb toch aangegeven
  3 – Behandel een vreemdeling met de nodige egards en speciaal diegene die je land gratis komen ondersteunen.

  De Surineds komen met geld naar Suriname. Zij ondersteunen menige Surinamers (familie).
  Dit is wat men noemt aha “kort inzicht en geen voortschrijdend inzicht ten toon spreiden”


  Maak melding

 14. waar bent U afgestudeerd??

  universiteit Santo!

  mag ik een omschrijving van Uw werkervaring!!

  wel, ik heb eerst gestolen een fiets, en toen ging ik op de fiets kettingrukken, met de opbrengst kocht ik een brommer…toen kon ik nog sneller rukken,…toen werd ik rijk en kocht ik een auto, dus ging ik pomphouders en supermarkt beroven, en op een dag werd ik boos op mijn neef ….en toen heb ik hem vermoord!

  mijn naam is Nolty Welch

  🙂


  Maak melding

 15. Volgens Befor gaat alles goed.Deze is vergeleken met die Rasta nog dommer,alhoewel Rasta na Joint gerookt te hebben beter zou kunnen denken.Dus Crimineel Rasta smoking Collega (Min) gaat en Politieman vervangt … maar ” vangt” niet.

  Wat een land Alibux in de gavangenis gezeten voor oplichterij van de staat wordt Ambassadeur in Turkey en Vrouw van Somo ..lagere school diploma Pardie…Ambassadeur in Indonesie omdat indonesich kan praten.ha ha ha ha ha ha ha


  Maak melding

 16. Meneer Lachmon heeft altijd zijn droom willen verwezenlijken met zijn stelling van:Eenheid in verscheidenheid”,en daarom Pengel als medestrijder meegenomen omdat ook hij het zelfde dacht maar ”One nation ,one people.En ik ben een geestesgenoot van deze heren maar meer van papa Lachmon,omdat zijn stelling meer tot mijn sprak en spreekt: met behoud van eigen indentiteit moet je Surinamer zijn ,en dat is mijn stelling.Ik weet dat alle volkeren min en plus punten hebben maar waar het om gaat is dat de creool het nog steeds wil accepteren dat de hindostaan door Hard te werken op alle ladders van de maatschappij bemannen.En tijdens deze rigime komt het sterkt naar voren dat de Hindostaan op alle lagen wordt weg- en tegenwerkt zelfs worden opheft van bepaalde posities of ktijgen ontslag .Zie maar de Landbouw,waar er helemaal niet naar wordt gekeken terwijl dat De Middel is die uitkomst biedt voor een ontwikkeling op lange termijn terwijl de Mijnbouw eens neit meer kan worden geexploiteerd.Land kan je eeuwen bewerken maar grondstof raakt op.Dus iedereen mens heeft min en slechte punten maar als je leeft in een multi culturele samenleving als Surinamen moeten mekaar denken en gewoonten leren respecteren.Maar ik kan toch kritiek leveren zodat ze inzien waarop ze moeten letten om in harmonie met mekaar te leven.Positieve instelling en positieve commentaar.


  Maak melding

 17. radjdjah

  Wat een land Alibux in de gavangenis gezeten voor oplichterij van de staat wordt Ambassadeur in Turkey en Vrouw van Somo ..lagere school diploma Pardie…Ambassadeur in Indonesie omdat indonesich kan praten.ha ha ha ha ha ha ha

  Ik zie Erdogan zich achter de horen krabben.Bestaat dat land [Sur] dan alleen maar uit boeven?Dus deze Alibux heeft het minste op zijn geweten daarom dat hij als zodanig mag functioneren.


  Maak melding

 18. radjdjah,je verzint maar wat met je onderbuik gevoelens t.a.v. van de andere grote groep in Suriname.Jij denkt nog steeds heel ouderwets in tegenstellingen tussen Hindoestanen en blakamangs.Mijn vriend Kewal,zelf een Hindoestaan zegt dat je een pernasie koelie bent.De Hindoestaan wordt echt niet tegengewerkt door het huidige bewind.Er zijn heel veel Hindoestanen actief in de NDP en de andere partijen. Men heeft geen zin meer om te Hindoestaans te denken.Daar streef jij naar.Je bent een extremistische Hindoe die vast zit in een bepaald denken.In India moet men ook niets hebben van mensen die te Hindoestaans denken.In de NPS zijn er Hindoestanen in het bestuur van de partij en in haar organen.Ook in creoolse culturele organisaties zitten Hindoestanen in het bestuur.Jij blijft vasthouden aan het oude denken.


  Maak melding

 19. PERO komt in niemands lijn want hij heeft een eigen lijn.

  We weten allemaal wat die lijn is.
  Het heel met het handeltje van zn baas DDB te maken en met zilverpapier……

  Bouta go go go go… to hell… and back…


  Maak melding

 20. @A.Dri: In de NPS zijn er Hindoestanen in het bestuur van de partij en in haar organen.Ook in creoolse culturele organisaties zitten Hindoestanen in het bestuur.Jij blijft vasthouden aan het oude denken.

  Ik denk dat je in de war bent met Hindu-zijn en Hindoestaan zijn. Ook moslims zijn Hindoestanen. Alle Hindoes die in gemengd gezelschap zitten moeten hun identiteit opgeven en zich aanpassen aan de anderen. Omgekeerd gebeurt het nooit. Is dit eerlijk? Op het moment dat een Hindoe zijn identiteit laat zien in een gemengd gezelschap, wordt hij voor racist uitgemaakt of niet meer serieus genomen. De anderen overkomt dit nooit. Dus t.a.v. Hindoes is er een schijn-tolerantie: er is geen echte tolerantie. Vraag maar aan de anderen wat ze binnenshuis zeggen en denken over Hindoes. Voor de een is hij kafir, voor de ander een heiden, voor weer een ander een koelie etc.
  En wat India betreft: ik heb al eerder aangegeven dat de (al 55 jaar) regerende Congrespartij in India anti-Hindu is en dat de top van die partij vooral bestaat uit Christenen, Moslims en Westers opgeleide Hindoes die niet eens een Indiase taal machtig zijn.
  En weet je wat ik onder extreem versta? Dat een ander tegen mij komt zeggen dat ik een verkeerde, duivelse god aanbid en ik dat ik gered kan worden wanneer ik zijn god ga aanbidden en aanvaarden. Dat is pas extremistisch, vindt je niet?


  Maak melding

 21. Je moest je maar in de buurt zijn tijdens “Blakamang Day”.Geen anderen dan negers werden toegelaten tot de festiviteiten.Daar ,in die groep,denkt men gewoon al racistisch.Maar mijn punt is: een elk individu is al racistis.Zelfs en moeder die kinderen baart heeft soms ook min of meer voorkeur van eigen kind,bijv eentje die mooier is of eentje doe beter leert.In suriname moeten wij leren leven volgens stelling van wijlen de Grote leider Jagernath Lachmon;;;;;met behoud van indentiteit als Surinamers te leven….Eenheid in Verscheidenheid.De tegenstellingen zullen altijd bestaan.Dus probeer zelf positief te denken a la Papa Lach.


  Maak melding

 22. Basja bobo en zijn zoon dino, Somo, Prof DR Ir Drs Mr Ing Pinochio Abrahams, Lonnie zijne heiligheid steve meye zijn al sigma cum laude geslaagd.


  Maak melding

 23. @ A.Dri Het gaat niet om blijven steken in ontwikkeling..Liuster broeder als kind van 2 jaar ben ik uit Saramacca naar Paramaribo gekomen en heb gewoond in Prasie Oso in de Timmermanstraat en ik ben opgegroeid met alle andere groepen(omgeving popkie djarie,,,,,saramaccastraat,,,,maar de naakte waarheid is “een neger blijft een neger ,een hindostaan blijft een hindostaan,een chinees blijft een chinees etc etc ..Het vershil is hoe je naar mekaar kijkt en respecteerd.Volgens mij ook als eerste hindostaan die naar BoB Markey ging luisteren alhoewel de teksten letterlijk …negers’ is en Back to Afrika.De melodie is mooi dus. en het spreekt me aan dus …Ik hoop je erop gewezen te hebben hoe ik ben.Bij mij gaat het ook om ..het is niet een ieder gegund om LEIDER te zijn .Zoveel landen,zoveel presidenten,maar hoeveel Echte staatsmannen wier namen de geschiedenisboeken ingaan.E n Bouterse met zijn trawanten zijn geen leiders maar Rovers en op Macht uit,al is het over lijken.


  Maak melding

 24. @ A.Dri,

  De reactie van Radjdjah geeft aan wat ik bedoel. Radjdjah past zich aan, luistert naar Bob Marley enz. Hoeveel niet-Hindoestanen ken jij die naar Kishor Kumar, Lata Mangeshkar of naar Baithak Gana luisteren? Of zelfs (willen) weten wie dat zijn?
  M.a.w. in een gemengd gezelschap kan de Hindoe(staan) nooit zichzelf zijn omdat de anderen dat gewoon niet belangrijk vinden.


  Maak melding

 25. We kennen allemaal Ra(shit)Doekie van Nickerie toch?Deze Ra(shit) is echt met hindoestanen/moslin bezig in elk geval is hij tegen alles wat zwart is.Wie kan zich mini-ster Linus Diko nog herinneren-deze Linus Diko(opgedonderd bij ’t tegenstemmen van de BEP voor de amnestiewet)wilde de NPSer Small van Nickerie hebben op ’t ministerie van om hen te helpen ,,,,,mensen ik heb Ra(shit)horen zeggen dat dat niet zou gebeuren.Ra(shit)keerde uit Paramaribo terug naar nickerie,waarbij hij ook zei(letterlijk)niet voor niets hebben de nickerianen op de ndp gestemd en deze shit zorgde ervoor dat dhr Small(NPS Nickerie)zijn krachten niet kon geven aan dit deel van land/volk.Zie kort geleden dat vertrek van Badrisein Sital en Malwhatkan bij Adron.Het is niemand anders dan deze Ra(shit)die ervoor heeft gezorgd dat ze door de indiaan zijn ontheven.A no mie Glenn Pengel of PRESIDENT VENETIAAN.Heb je deze Shit gehoord toen de broer van Ronnie Leo Brunswijk ing werd weggedonderd door a zaka-zaka Braakhams? Weggedonderd van de SLM als ing opgedonderd door een leeghoofd als Foefoer Abrahams.En wie heeft de mensen die bedoeld worden(koelies)gestuurd om op de zaka-zaka ndp te stemmen?Dus als je er nu niets voor terug krijgt moet je niet naar die zwarteman,maar je moet naar die indiaan(a judas huilende pikin ingiboi foe Cassiwinie-ka)Laat ons aub met rust wij kijken (de zwartmensen)alleen maar naar wat deze 2 letter regering doet het maakt ons niet uit wie er allemaal in/bij zit ook met toch een paar knappe Ramnandanlal,Parmisser,Vishnudath,Abdhoel,Pallat en ga zo maar door kunnen ze dat land niet tot grotere hoogte brengen.Dus kijk hiernaar en laten we samen ervoor zorgen met zijn allen dat we dit regeerteam liever vandaag dan morgen opdonderen of anders deze zaka-zakas een zodanige (winst)pakdonder geven in 2015 dat ze nieteens in de DNA gekozen worden,daarom gaan we weer in COMBINATIE verband de verkiezingen in(FRONT COMBINATIE) We zorgen er dus voor dat we Somo,Ronnie en DiDiBrie er buiten houden.Ding diesie datie no mag kong noooooiit,noooit nooooooiiit moro aan de macht. Zie me aub niet aan voor dat koelie en blakamang ding,maar mik gezamenlijk oeng poer foefoeroe gie ding zaka-zaka disie mang.Odiiiiiiiii.
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.