Surinaamse landbouw aantrekkelijke ‘prooi’ speculanten

15

PARAMARIBO, 26 apr – De landbouw in Suriname loopt makkelijk kans compleet in buitenlandse handen te vallen. Dit stelt Hans Verhulst, topfunctionaris bij het Nederlandse Centrum ter Bevordering Import uit Ontwikkelingslanden, CBI. De sector verkeert in een grote dip en zal het meer dan ooit moeten hebben van ondernemerschap. Er zal absoluut meer moeten worden geëxporteerd.

Juist de export is een zwakke schakel en vervult te weinig de rol van stimulans. En dat in een tijd van steeds hogere prijzen voor voedsel en voedselproducten. “Als Surinamers het niet oppakken, is het niet ondenkbaar dat anderen het gaan doen”, zegt Verhulst tegenover de Ware Tijd. Suriname komt steeds meer over als aantrekkelijk productiegebied. Dat zal menige buitenlandse investeerder wel opvallen. In dit opzicht is de handel in Suriname een deugdelijk voorbeeld.

Die zit al vrijwel geheel in handen van het Chinese ondernemerschap. Nu zijn de voedselprijzen op de Surinaamse markt vrij goed. Dit stimuleert niet bepaald tot exporteren. Maar op den duur zal het wel moeten, wil er ook groeiruimte zijn voor de producenten. Een groot obstakel voor de landbouwsector vormen de hoge arbeidskosten. “Op globaal niveau kan Suriname niet concurreren op prijs. Dus moet je op toegevoegde waarde”, aldus Verhulst.

15 REACTIES

 1. 26 april 2013

  Srika schreeuwt hier op dit forum, sinds 2008: ‘Land te koop, land te koop!’

  Nederlanders kopen oude plantages op of proberen te bewijzen historische rechten te hebben op oude plantages.

  De Chinezen en ook Indiers – deze hebben in eigen land een tekort aan vruchtbare landbouwgrond – proberen via de Surinaamse regeringen, geven wel flinke steekpenningen, eigenaar te worden van grote lappen grond in de kustvlakte en het binnenland. Denk hieraan de oliepalm en houtkap.

  Een echte landbouwschool heeft Suriname niet meer, jongeren afkomstig uit landbouwgezinnen hebben weinig tot geen interesse meer in een of ander vorm van landbouw, advocaat of econoom worden is belangrijker, en zij die dat toch willen doen krijgen nauwelijks steun van de overheid en banken.

  Gevolg: het langzaam doodbloeden van grote delen van de Surinaamse landbouwsector en het overleveren/ verkopen van bestaande landbouwgronden aan derden, vaak aan bedoelde buitenlanders.

  Srika merkt hierbij op, dat vooral China op mondiaalniveau, bijv. in Brazilie en Argentinie, Congo, Zimbabwe, grond opkoop waarop mamoet bedrijven moeten ontstaan voor de voedsel voorziening, naar China toe.
  De Amerikanen en Canadezen kopen bijv. in de arme gemeenschappen in Midden- en Zuidamerika gebieden op die rijk zijn aan schone waterbronnen.

  Wat moeten wij hieruit leren?
  Dar er een mondiaal verschijnsel aan de gang is van demografisch grote en rijkere landen die hun voedsel- en of watergarantie voor de toekomst veilig willen stellen en zelf in eigen land de kleinere ecologische voetafdruk willen behouden.

  En is Suriname in hun vizier als natie die makkelijk haar land te koop aanbiedt.
  Srika


  Maak melding

 2. @Srika
  Je kan nu meteen stoppen om de deskundige hier uit te hangen!!!

  Het is je baasje die ons land in de uitverkoop heeft aangeboden aan China!!
  Je kan gerust zeggen dat China al voor drie kwart eigenaar is van Suriname!!
  Alsof je baasje en zijn leger aan bende geen steekpenningen aannemen….pffff…
  En met de komst van een oliepalm bedrijf zou dat kunnen zorgen voor werkgelegenheid voor de ‘kansarme’ surinamers!!Ik bedoel de LUIE ‘KANSARME’ SURINAMERS!!
  En je hebt zeker deze regel over het hoofd gezien….“Als Surinamers het niet oppakken, is het niet ondenkbaar dat anderen het gaan doen”, zegt Verhulst tegenover de Ware Tijd.


  Maak melding

 3. …of je hoort strakjes dat de STAAT die gronden heeft opgekocht voor een symbolische geldwaarde van 1SRD!Want naast het spelen van pseudo’presidentje’ met amnestie vervult je baasje graag de rol van GRONDMAKKELAAR waarbij hij grote lappen grond opkoopt voor …GRATIS om het dan weer te verdelen onder zijn criminelen familie en vrienden!!


  Maak melding

 4. Beste Srika

  Wanneer gaan de Surinamers eens zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de enorme puinhoop die ze de afgelopen 35 jaar van hun land hebben gemaakt en steeds andere de schuld geven ( Nederlanders, Surineds, Brazilianen, Chinezen…)

  Gewoon zelf je handen uit de mouwen steken wil ook wel eens werken…..


  Maak melding

 5. 26 april 2013

  @ Ray,

  Ik ben niet van plan met jou lang in polemiek te gaan.

  Uit jouw reactie blijkt jouw matige niveau van begrijpend lezen en van macro geo-economische vraagstukken vermoed ik, dat je daarvan geen kaas of pom hebt gegeten.

  De opmerking dat ik een regel( uitspraak Verhulst) over het hoofd heb gezien bevestigt nogmaals jouw wijze van lezen en de inhoud begrijpen.

  Hans Verhulst is actief als ontwikkelings econoom in vooral arme landen;landen waar de economie langzaam opkomt. In die trant of perspectief moet je zijn uitspraken begrijpen.Jammer dat je dit niet kan!!

  Verder is Srika in zijn reacties zijn eigen baas.
  Ik heb verder geen behoefte tot reactie.

  Graag 8 minpunten (-8), om zo jouw onvermogen naar mij toe te bevestigen. Vraag hierin Henk Molenaar e.a. om hulp.
  Srika


  Maak melding

 6. Hans Verhulst, topfunctionaris,
  je haalt de woorden uit mijn mond
  有 没有 会 英文 的?
  Je mei je hui ying yu de?
  你 饭吃 了 没
  Ni chi fan le mei
  I LOVE SU WOON EN WERK


  Maak melding

 7. Waarom heeft regering Bouters totaal géén oog voor de landbouw in Suriname?

  Terwijl zij keer op keer hebben geroepen om van Suriname de “Landbouwschuur van zuid-Amerika “te gaan maken.Wat komen deze mensen te kort, dat zij niet goed kunnen nadenken? Waarom zijn deze mensen kijkende blind? En horende doof?

  Wie kan mij op deze vragen antwoord geven?

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 8. Ik zag een programma op apinti over de rijstindustrie in Nickerie, Suriname mag daar zeker trots op zijn. Er wordt zoveel rijst verbouwd dat Su als afzetmarkt te klein is en er geexporteerd wordt naar o.a. JAMAICA.

  Ik vind het jammer dat zoveel land onbenut is. Zeker ook voor de dorpen waar er geen industrie en/of inkomen is. Als die werkplicht, schoolplicht of dienstplicht of wat dan ook komt, vind ik persoonlijk dat er aan landbouw veel aandacht gegeven moet worden…. Daar liggen er veel mogelijkheden.

  Graan, veevoer en biobrandstof zijn wereldprodukten die overal afgezet kunnen worden. En als de Surinamer het niet wil doen dan gaan de Chinezen of Indiers het zeker overnemen….


  Maak melding

 9. Ethiopische kinderen werken op “Indiaas land”

  ADDIS ABEBA
  ,
  13 november 2011

  De achtjarige Red is op zijn knieën onkruid aan het wieden op een suikerrietveld, in de brandende zon. Een Indiër overziet het veld en let op of de jongen geen onkruid laten staan. Met de export van voedsel uit Ethiopië, geproduceerd met kinderarbeid, hoop de Indiase eigenaar van het bedrijf miljoenen te verdienen binnen drie jaar.
  .

  “Het is hier nog een totale wildernis, maar binnenkort beginnen we met suikerriet en palmolie. Dan zal alles er netjes uitzien”, zegt Karmjeet Singh Sekhon, terwijl hij met zijn Toyota 4×4 over het ruige land rijdt.

  De 68-jarige Indiër is manager van de Karuturi -farm in West-Ethiopië, die 100.000 hectare beslaat. Binnenkort moet het bedrijf 300.000 hectare tellen, een oppervlak groter dan Luxemburg.

  Harde valuta

  Sinds 2008 is er sprake van een ongekende run op landbouwgrond in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Dat is het gevolg van sterke schommelingen in de voedselprijzen op de wereldmarkt, die in sommige landen leidden tot voedselrellen.

  ****Landen zoals India, China en de Golfstaten**** willen zeker zijn van voldoende voedsel voor hun groeiende bevolking. Ook willen ze een rol spelen bij de productie van biobrandstoffen.


  Maak melding

 10. ik ben het niet eens met Verhulst.de arbeidskosten (landbouwsektor) in Su zijn juist op een heel laag niveau.vandaar dat er zo’n tekort is aan Su arbeidskrachten . Chinezen zijn harde werkers en het zal mij niet verbazen als ze straks ook de landbouwsektor zullen beheersen . wat een probleem is voor Su ,zijn de hoge transport en verpakkingskosten waardoor ze in een slechte concurrentiepositie verkeren.


  Maak melding

 11. Suriname lijkt Simbabwe wel. Daar werden de blanke boeren verjaagd en de ex militairen pikten de grond in en werden landbouwers. Gevolg: totale ineenstorting van de landbouw. In Suriname gebeurt het net iets anders, maar de gevolgen zijn wel dezelfde. Gronden worden aan politieke vrienden gegeven. Niet om te landbouwen, maar om over 50 jaar een hoge prijs daarvoor te vangen. Mensen die graag aan landbouw willen doen, krijgen niks. En als je een succesvol bedrijf bent, wordt je op de een of andere manier kapot gemaakt. Denk aan Sital en Wageningen, onze laatste suikerplantages, oude bananenbedrijven en de exportproblemen die wij in de EU ondervinden. Ook de financiering van landbouwbedrijven, de waterhuishouding en de wetenschappelijke landbouwkennis is een gigantisch probleem in Suriname.
  Gevolg. Kinderen van boeren zoeken hun heil in een ander beroep en de boeren worden gedwongen hun gronden te verkopen aan mensen die wel willen landbouwen . En die zijn meestal buitenlanders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.