Eredoctoraat aangevraagd voor als slaaf geboren Matzeliger

73

PARAMARIBO, 26 apr – De als slaaf geboren uitvinder Jan Ernst Matzeliger verdient postuum een eredoctoraat. Dit stelt de stichting Matzeliger Instituut. De stichting heeft formeel een voordracht ingediend bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Een definitief besluit is dit jaar nog te verwachten.

De stichting doet mee met de activiteiten rond honderd en vijftig jaar afschaffing van de slavernij in Suriname. Het zou een mooi geschenk zijn. Weliswaar is de stichting niet geneigd meteen een link te leggen tussen de herdenking en de voordracht. “Maar de honorering ervan zou samen met de viering van vijf en veertig jaar Anton de Kom Universiteit van Suriname, een prachtig moment zijn”, zegt bestuurslid Iwan Wijngaarde tegenover de Ware Tijd.

De universiteit wordt gezien als de plek om innovatieve geesten als Matzelig te eren. Matzeliger leefde van 1852 tot 1889. Hij was zoon van een Duitse ingenieur en een slavin. Op negentienjarige leeftijd vertrok Jan Ernst als vrije burger naar de Verenigde Staten van Amerika. Hij vestigde zich in Philadelphia waar hij een revolutie teweeg bracht in de schoenenindustrie. Zijn uitvinding, de zwikmachine, vereiste minder mankracht en drukte de productiekosten aanmerkelijk.

73 REACTIES

 1. Leuk initiatief!

  Ik hoop dat het verzoek wordt ingewilligd.

  Leerrijk hoor.. deze site, er komen, voor mij tenminste, namen voorbij waarvan ik nooit eerder iets had vernomen.
  Deze Jan Matzeliger bijvoorbeeld, de verzetshelden(van Ommeren) en Max Woisky is er ook zo één.
  Persoonlijk vind ik dit erg leuk!

  En voor de grappenmakers onder ons, ik heb altijd goed op gelet tijdens de geschiedenislessen.
  Blame it on the generation-gap.


  Maak melding

 2. jan,

  Persoonlijk vind ik dit een zeer te waarderen geste van Suriname. Deze man is in slavernij geboren
  uit een Duitse vader en een slavin in Suriname.
  Weliswaar onder de Nederlandse vlag maar wel in Suriname geboren. Dat is dus die link.

  Ik heb in Nederland op school gezeten maar op school is nimmer de naam van Maltzeliger gevallen.
  Ik heb ook nimmer van die man gehoord terwijl hij een
  belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de schoenenindustrie.

  Dat Suriname nu het initiatief neemt om deze man alsnog te eren valt daarom zeer te prijzen.

  Jan, je zou eigenlijk de vraag moeten stellen waarom Nederland niet op het idee is gekomen om deze goeie man alsnog te eren. Het zou op z’n minst gepast zijn als Nederland deze man in elk geval in een van hun geschiedenisboeken had benoemd.
  Maar goed Jan, kennelijk ben jij een andere mening toegedaan. En dat mag.

  Ik ben het niet altijd eens met de visie van Esmerald
  over bepaalde zaken maar in dit geval vindt ze mij volledig aan haar zijde.


  Maak melding

 3. Jan, waarom vind jij dat Suriname deze man “claimt”?
  Hij is geboren uit een Surinaamse Slavin en is voor studie naar Amerika vertrokken.
  Er zijn wel duizenden die in Su geboren zijn (halfbloedjes) en naar het buitenland zijn vertrokkken voor studie.
  Zijn ze om die reden dan geen Surinamer meer?
  Anton de Kom bijv.


  Maak melding

 4. @Jan,

  Ik heb nergens in het bericht gelezen dat Suriname
  Maltzeliger wil claimen.
  Dat is een woord dat jij zelf uit jouw toverhoed hebt getoverd. Suriname wil deze uitvinder die in Suriname geboren is louter en alleen posthuum eren met een eredoctoraat. Is dat zo erg dan?

  Er is een eredoctoraat o.a toegekend aan Nelson Mandela.
  Door Nederland o.a.! Mandela is heus geen Nederlander.
  Wil dat zeggen dat Nederland Mandela wil claimen dan???

  Een eredoctoraat wordt toegekend aan iemand die (maatschappelijk) een bijzondere prestatie heeft geleverd en zodoende wordt geëerd.


  Maak melding

 5. Jan Ernst Matzeliger, wie was hij?

  Jan Ernst Matzeliger was een schoenmaker die niet bij zijn leest bleef, maar door zijn uitvinding van de zwikmachine een beroemde Surinamer werd.
  Hij werd op 15 september 1852 geboren aan de Cottica, als zoon van de blanke planter Matzeliger en de slavin Aletta. Met een slavin als moeder en het feit dat slaven geen schoenen mochten dragen, is het des te opmerkelijker dat Jan Ernst een revolutionaire uitvinding in de schoenen-branche op zijn naam heeft gezet.

  http://www.baxschoenen.nl/pages/passie/zwik.html


  Maak melding

 6. Wat een eer zou dat zijn. Het mooie van deze uitvinding is, dat het tot aan de dag van vandaag wordt gebruikt in de schoenenindustrie. Deze uitvinding is zo perfect en doeltreffend dat het geen verbetering of aanpassing behoeft. Er is geen andere uitvinding nodig. Die machined voldoet perfect!


  Maak melding

 7. Lekker, het lijkt Rembrandt wel. Eerst werd hij uitgelachen door bijna iedereen inclusief de Nederlandse regering, want zijn tekeningen en andere schilderwerken stelde toen geen ene moer voor. Hij stierf als een arme sloeber onder een brug, had geen geld, was doodziek en uitgehongerd en kon toen zijn schilderijen ook niet aan de straatstenen kwijt raken. Maar na zijn dood werd hij door de Nederlandse regering en consorten opgehemeld, zijn schilderijen gejat en tentoongesteld, en daar zou wijlen Rembrandt blij mee moeten zijn?? Hoe dan? De enige die hiervan profiteren zijn de belanghebbenden. Dit is misselijkmakend en zij die er voor wedijveren dat de onderhavige slaaf een eredoctoraat verdient kan de Nederlandse regering en comparanten een hand geven. Dit zijn gewoon lijkenpikkers, meer niet. Bah, dit is vies werk. Gun in ieder geval deze slaaf zijn eer, want toen werd het hem niet gegund, de dievenbende heeft toentertijd wederom hun slag geslagen. Van mij was de betreffende slaaf, Professor, Dr. Drs J.E. Matzeliger. En nu jullie nog afstammelingen van hielenlikkende slavenkinderen oftewel Surinamers vooral diegenen die gelovig zijn als de kolere, die hebben nog heel wat goed te maken voor wat hun verraderlijke voorouders betreft die te dien tijde de drie aapjes nadeden, te weten “Niet Horen Niet zien en zwijgen!! Ze waren immers toen geheel op de hand van hun bakra weldoeners!! Tja dit kan men wel verwachten van dit klootjesvolk
  django


  Maak melding

 8. Albrecht was de slaaf van 7e president van de USA Andrew Jackson.En ondanks dat hij later een vrij man was,wilde Albrecht perse naast zijn vroegere meester begraven worden.Dat is dan ook gebeurd.Tot zijn dood was Albrecht gids op de landgoederen van Jackson waar hij geboren was en hield tot dood rondleidingen.


  Maak melding

 9. DJEHUTI – ANKH – KERU, beschrijft enkele van deze WETENSCHAPPER in zijn boek,” DE ERFENIS VAN ZWARTE UITVINDERS EN WETENSCHAPPERS ”

  Bijvoorbeeld; Daniel H. Williams(EERSTE hartchirurg), Garret Morgan (uitvinder v/h Gasmasker in 1914), Charles Drew (ontdekte de wijze waarop bloedplasma langer houdbaar bewaard kon worden ), Lewis H. Latimar (uitvinder van de gloeidraad dat langere tijd bleef branden zodat de gloeilamp geschikt werd voor gebruik), Norbert Rillieux ( uitvinder vacuümpan-verdamper,welke de suikerindustrie heeft gerevolutioneerd),

  Granville T. woods (uitvinder v/d telefoontransmitter, daardoor kon het geluid over grotere afstand verzonden worden en tevens duidelijk gemaakt worden )

  Een opmerkelijk en mooie wetenswaardigheid mijnsinziens is het volgende; BENJAMIN BANNEKER ( 1731 – 1806 ),kreeg een geïmporteerde klok onder ogen. Raakte hier erg van onder de indruk en tevens geïnspireerd om ZELF een klok te BOUWEN. In 1753 was zijn klok klaar. Hij was dus een AUTODIDACT.
  BANNEKER, die al langere tijd autodidactische astronomie studeerde,had berekend dat op 14 april 1789 een zonsverduistering zou zijn. Deze voorspelling was echter in TEGENSPRAAK met de voorspellingen van TWEE PROMINENTE ASTRONOMEN, Laedbetter en Ferguson . Maar de zonsverduistering vond DESONDANKS gewoon plaats IN OVEREENSTEMMING met de voorspelling van BANNEKER, die later ook liet zien waar DE BEIDE VOORAANSTAANDE ASTRONOMEN IN DE FOUT WAREN GEGAAN.

  Wel, dan ga je wel flink op je bek als blanke tegenover een slaaf die helemaal niets betekende in die tijd. BENJAMIN BANNEKER, what a HIGHLY-GIFTED and BRAVE person !!

  Bra, CHAVÉZ önskar dig en trevlig helg !


  Maak melding

 10. +Er staat geschreven: De als slaaf geboren uitvinder Jan Ernst Matzeliger verdient postuum een eredoctoraat.
  =Als deze meneer Jan Ernst Matzeliger er recht op heeft dan mag hij het ook krijgen.

  =Ik heb haast geen negatieve berichten over deze man gelezen. Men wil hem zelfs eren in Suriname.
  Gek genoeg dat hij deels ook blank is. Geen probleem.

  =Zielig vind ik het volgende::

  Als ik de Surinaamse reacties leest over het koningslied schaam ik mij heel erg diep hoe men zo dom reageert op de Surinaamse zangers(ressen.
  Men heeft het dan over;
  -billen likkers
  -ze zijn nog steeds onderdanig
  -we staan als apen geregistreerd
  -waarom hebben de Indonesiërs geen koningslied gemaakt of Molukken?

  =Persoonlijk schaam ik mij heel erg diep en zie maar weer hoe vele Surinamers krom van gedachten zijn. Er wordt gepraat over eenheid en dat Surinamers tolerant zijn////?????

  -Dom zijn velen, omdat je je eigen mensen zo afkraakt terwijl dit goed bedoeld is.
  =Maxima is een Zuid Amerikaanse en een land waarmee Suriname zaken mee doet.
  heeft men niet door dat wat ze schrijven in deze 21ste eeuw gewoon niet meer kan.

  =En ja hoor, geld op halen in Nederland voor een monument.

  =Ik hoop het beste voor de jongere generatie, omdat het echt niet meer goed zal komen met de kromme gedachten van de mensen die zo negatief in elkaar zitten.


  Maak melding

 11. We kennen allemaal Charles Darwin, niet waar ??? RICHARD HILL ( Jamaica 1795-1872), zoon van een afrikaanse vrouw en een Engelse handelaar ( felle tegenstander van de slavernij), is ons onbekend. Hij besteedde véél tijd aan de bestudering van de flora en fauna.

  Schreef diverse boeken hierover,werd lid van verschillende zoölogische lichamen en werd vaak als AUTORITEIT op het gebied van planten en dieren gequoteerd. De door ons allen bekende grondlegger van de EVOLUTIE THEORIE, Charles Darwin, gaf DANKBAAR toe door RICHARD HILL beinvloed te zijn geweest.

  Wij kennen allemaal HET STOPLICHT maar Garret Morgan (1877-1963) ermee associeren, dat zeker niet. Zo vreemd is dat natuurlijk niet want het is totaal onbekend. Zijn uitvinding van het ELECTRISCHE STOPLICHT werd verkocht aan de General Electric Corporation voor $ 40.000 US dollars.

  De ELECTRISCHE TREIN, GRANVILLE T.WOODS (1856-1910), één van de beste electro-mechanische ingenieurs die de WERELD gekend heeft. WOODS maakte het MOGELIJK om TREINEN te laten lopen op ELECTRICITEIT. Niet lang daarna werden STOOMTREINEN in veel grote steden VERBODEN.
  Deze man had in mijn ogen een WALGELIJKE BIJNAAM namelijk, ” DE ZWARTE EDISON”. Komt EDISON nou echt ALLE EER toe wat betreft de GLOEILAMP ?? Hell NO, zegt ” Chavéz ” !!!

  Het succes van EDISON is nogal OPGEKLOPT en OPGEBLAZEN en waarom vind ik dat ??
  Thomas EDISON vond de gloeilamp uit in 1879, maar ZIJN GLOEILAMP bleef slechts KORTE TIJD branden……. Het was dus géén echte BRUIKBARE LAMP ( rommel eigenlijk)
  LEWIS LATIMER ( 1848-1928 ) was de man die het gloeidraad dat langere tijd bleef branden uitvond zodat de GLOEILAMP GESCHIKT WERD VOOR GEBRUIK !!!! Een ESSENTIËLE uitvinding dus.

  LATIMER zou daarom NET ZOVEEL RECHT OP DE EER moeten krijgen als Edison,m.b.t. De uitvinding van de GLOEILAMP, ware het niet dat EUROCENTRISCHE HISTORICI hem GENEGEERD hebben !!!

  Algemene conclusie; VROEGER IS ER SCHAAMTELOOS EN GEWETENLOOS GEPRONKT MET DE GLANSRIJKE VEREN VAN INTELLIGENTE en GENIALE DONKERE MENSEN !

  Bron ; De erfenis van Zwarte Uitvinders en Wetenschappers

  Bra, CHAVÉZ önskar dig en trevlig helg !


  Maak melding

 12. 27 april 2013

  Eindelijk wordt men op dit punt in Suriname wakker !!
  Ik hoop dat dit het omslagpunt wordt in het waarderen van de eigen Surinamers die voor de wetenschap van betekenis zijn geweest.

  Ik wil mij verduidelijken.
  Het was 1991 op de Adek. Ik had een presentatie over afgeleide wetenschap uit rurale gebieden van Suriname.
  In mijn inleiding had ik het over een jongen uit de Cottica die het in de USA geschopt had tot een topwetenschapper, door het ontwikkelen van een wikmachine.

  In mijn verhaal haalde ik toen twee markante figuren uit het binnenland van Suriname aan die naar mijn mening ondergewaardeerd worden als mensen met een bijdrage voor de wetenschap.

  Deze twee waren dhr. Van Troon (werkte toen nog voor LBB en bekend om zijn plantenkennis en geneeswijzen) en Pake, de spier en bottengenezer.

  Ik vroeg hierbij aandacht, deze mensen tenminste een wetenschappelijke waardering te geven daar bewezen is, zeker bij Van Troon, dat enkele buitenlandse wetenschappers die op hun vakgebied in Suriname onderzoek deden, mede door de kennis van deze mannen hun doctorsgraad konden behalen.

  Na mijn presentatie kwam een bekende universiteits-/IOL-docent (T…) naar mij toe met de opmerking: Srika, aan een djoeka die niet kan lezen en schrijven geef je toch geen universitaire titel? Laat van Troon maar rustig blijven werken bij LBB.

  Ik maakte toen de opmerking dat een man die niet goed kan schrijven en lezen instaat is geweest steeds verbaal wetenschappers te leiden naar hun bul of doctorsgraad toe, wat zou het zijn als wij deze man nu leren lezen en schrijven en hem toch erkennen als beste botanicus van Suriname? Matzeliger sprak in de USA zeker ook gebrekkig Engels, maar kreeg wel erkenning van de Amerikanen voor zijn verdiensten.
  Het was toen ook einde gesprek.

  Ik hoop vurig, dat na de erkenning en het toekennen van een doctoraat aan Metzeliger, andere Surinamers, zeker Van Troon en Pake tenminste een erkenning krijgen voor hun bijdrage aan de wetenschap.
  Srika


  Maak melding

 13. Misschien moet die Duitse ambassade dan toch wel komen.

  Een Surinaamse slavin die zwanger gemaakt wordt door een Duitse Ingenieur en waaruit iets prachtigs ontstaat….

  Wie weet ontstaat er ook iets prachtigs uit een Duitse ambassade….Duitsland heeft namelijk wel degelijk grote potentie om Suriname vruchtbaarder te maken, zoals dus ook in het verleden is gebleken…


  Maak melding

 14. Matzeliger bezocht in Lynn, Massachusetts de avondschool om het Engels onder de knie te krijgen. Hij vond werk in de fabriek van M.I. Harvey waar hij een machine bediende die een bijdrage leverde in de productie van schoenen. Er waren namelijk al verschillende schoenmaakmachines in gebruik, maar de ZOOL van de schoenen moest nog altijd met de hand aan de rest van de schoen worden verbonden. Een tijdrovend karwei dat de schoen prijs flink opschroefde. Matzeliger nam zich voor een machine uit te vinden die dit werk kon doen.

  Zijn blanke collega’s kwamen niet meer bij van het lachen, toen ze dit hoorden. De BESTE WITTE uitvinders waren er niet in geslaagd om een dergelijke machine te vervaardigen, dus een ” NEGER” al helemaal niet.
  Matzeliger liet zich niet ontmoedigen en na jaren van hard werken ,experimenteren en te zijn UITGELACHEN kreeg hij een PATENT op de machine die hij had voorgenomen uit te vinden op 20 maart 1883.

  De machine kon 75 paar schoenen per dag maken. Dit liep op tot 150 en 700 paar per dag.
  Hij bleef verbeteringen aanbrengen aan zijn machine. De schoenmaakindustrie werd gerevolutioneerd door een Surinamer met afrikaanse roots, zonder een formele opleiding.
  De prijzen van schoenen werden gehalveerd. Dat een IEDER tegenwoordig schoeisel kan dragen is voor een belangrijk deel aan Matzeliger te danken.

  Hij zelf had in ARMOEDE VELE UREN per dag aan zijn machine gewerkt,kreeg tuberculose en stierf in 1889. De Consolidated Lasting Shoe Company had voor zijn dood het patent van hem al overgenomem.

  Matzeliger is lange tijd zogenaamd ” geëerd” door de schoenmaakindustrie door de machine die hij had uitgevonden de ” NIGGER HEAD MACHIN” te noemen als ONEERVOLLE verwijzing naar de ETNISCHE ACHTERGROND van de uitvinder.

  Van het laatste gedeelte krijg ik best wel een naar gevoel van in mijn bast.

  MATZELIGER VERDIENT ONGETWIJFELD POSTUUM EEN EREDOCTORAAT !!!!!!

  Bra, CHAVÉZ önskar dig en trevlig dag !


  Maak melding

 15. Blijven jullie maar lekker door dromen over slaven. Het is gebeurd en we moeten het niet vergeten maar we zijn nog steeds skaven van de wereld vooral surinamers.
  We moeten nu zorgen dat het veel beter ons moet gaan maar dat zal noiit gebeuren. Zie ook nu waar veel surinamrs een elkaar niets gunnen terwijl we steeds verder naarde afgrond glijden.we moeten oppassen sat we niet weer de slaven wodden die we al waren. Ee moeten verder kijken mensen .


  Maak melding

 16. @ Roy,
  Zo is het brada.
  In plaatst dat sommige Surinamers hun kennis gebruiken om het land vooruit te brengen doen ze juist het tegenovergestelde.
  Als ik de reactie van die gasten hier op WKN leest die zich voordoen als hooggeschoold dan vraag mij af wat deze figuren hebben gedaan tijden hun les uren.
  Je hebt mensen die voor niets naar school zijn gegaan, en je hebt mensen die gratis naar school zijn gegaan.


  Maak melding

 17. mijn grootmoeder, (geboren in 1904) was trots op hem en heeft ons over hem verteld. dat hoorde bij haar lessen “black in beautiful”.
  later heb ik natuurlijk over hem gelezen, want ja. hij is trouwens arms en ziek overleden, in philadelphia.
  jammer, voor hem liep iedereen in twee dezelfde schoenen of twee linkerschoenen, of twee rechterschoenen, was dat ook niet iets van hem? het was lang geleden dat ik het las,


  Maak melding

 18. moet worden gezegd,….zij zijn van Su geboorte, maar pas in het buitenland komen zij tot grotere hoogten;

  Matzeliger, Kwakoe, DADA en nu ook Edgar Burgos!

  🙂


  Maak melding

 19. Het is bekend dat heel veel klassieke muziek die men toeschrijft aan witte Amerikaanse componisten afkomstig is van zwarte slaven die door zelfstudie klassieke muziek gingen componeren.Maar de slaven hadden geen rechten en de muziek werd van hen afgepakt.De witte man deed vervolgens zijn naam onder het meesterstuk en hij was de eigenaar van het nummer.In de loop der jaren is het een en ander gerepareerd maar dit blijkt een druppel op een gloeiende plaat te zijn.


  Maak melding

 20. ROBG: Maar gelukkig componeer jij je eigen muziek, maak jij je eigen muziek, en ben jij de enige op deze aardbol die erop zingt en danst….

  Have a nice day…


  Maak melding

 21. Wat jammer dat bepaalde Surinamers pas nu (met dit bericht) weten dat er een zekere uitvinder met Duits Afrikaans Surinaamse roots,Jan Ernst Matzeliger, heeft bestaan!
  Terwijl de “witte man” al honderden jaren van het bestaan van deze grote geest op de hoogte is.
  Er is in de VS zelf een straat naar hem genoemd!
  En wij Surinamers …..?
  Waar zal het aan gelegen hebben?
  Is het Afrikaans element in hem misschien daar debet aan?


  Maak melding

 22. @Hugo Chavéz
  We zullen de degens nog vaker kruizen,maar nu wil ik even stilstaan bij het feit en blijk geven van mijn hartgrondige dank voor je bijdrage geleverd op vrijdag 26 april 2013 om 22:16 uur,zaterdag 27 april 2013 om 00:53 uur en zaterdag 27 april 2013 om 05:24 uur!

  Troost je,er zijn nog meer uitvindingen gedaan die zwarte mannen op hun naam hebben staan,maar die worden op een of andere manier verborgen gehouden!(vooral op elektronisch gebied t.b.v. het Amerikaanse leger,daar konden ze geen patent op krijgen,dus werd maar aan het leger toegeschreven).


  Maak melding

 23. @Ira
  Jij schrijft:”Ik heb haast geen negatieve berichten over deze man gelezen”.

  De enige hinderpaal voor velen zal zijn (geweest) dat hij AFRIKAANSE (slaven) roots heeft.
  Ik hoor ze al zeggen:”Ja hoor daar komt men al weer met de slavernij troef(kaart)!”
  Je mag tegenwoordig de slavernij met niets en dan ook niets in verband brengen!


  Maak melding

 24. Velen onder ons komen nu pas tot de ontdekking dat de Duitsers heel veel voor de afro Surinamers i.h.b. hebben betekent (Gullit,Polanen,Rensch,Ritfeld,Lieveld etc. zijn van namen van Duitse origine).
  Hun bijdrage is zelfs meer geweest dan die van de Nederlanders.Daarom heeft Nederland uit jaloezie alle Duitsers voor en tijdens WO II laten interneren.
  Die zijn toen ondergebracht te plantage (Groot)Chatillion (gedeeltelijk een vestiging voor leprapatiënten) en eigendom van de familie van Aerssen a/d rechteroever van de Suriname rivier (t.o. het later gestichte idyllische bauxiet stadje Paranam).


  Maak melding

 25. Wat een mooi initiatief….en ik ben het wonder boven wonder voor het eerst 100% met Medusa eens…je mag tegenwoordig niks over de slavernij zeggen of je bent slachtoffer rollerig bezig en hangt in het verleden…klinkkare onzin.

  Wat een azijnpisser zijn die Jan en Henk met hun gezeur dat Surinamers ineens die man willen claimen. Moeten jullie geen taalkundig vervalst koningslied uit het hoofd leren vandaag, wat hebben jullie hier te zoeken? Ga je tijd anders besteden…jullie geven Hollanders een slechte naam


  Maak melding

 26. Wat slordig van je MEDUSA!!!
  Niet de degens kruiZen,maar de degens kruiSen.
  KruiZen is een notatie en symbool in het notenschrift!
  Foei foei foei!OEN! 😉 😉


  Maak melding

 27. Anne….fawakaaaaaaaaaa,…leukkkk mangggg!!!

  het laatste wat is schreef,…naar ik mij herinneren kan was; joh maak je niet druk, ga inpakken, en ga je avontuur in!!!

  wat leuk/geweldig om te vernemen dat jou “missie” is geslaagd …tof mang…superrrrr

  wens jou een mooie vakantie hiero….heb je trouwens al electra daaro,….en indien zo, blijf contact houden!!

  GOD BLESS YOU!


  Maak melding

 28. @Medusa: “(Gullit,Polanen,Rensch,Ritfeld,Lieveld etc. zijn van namen van Duitse origine)”. Niet waar Gullit is Engels, een verbastering van Goliath, een benaming voor een lange man. Polanen is Nederlands, al 8 eeuwen gedocumenteerd. De andere 3 zijn hybride, net als b.v. Braafheid een verbastering is van het Engelse Braffith , Halfhuid van Halfhide en Pinas van Peñas.


  Maak melding

 29. @RobG
  Wat zeg je?
  “Het is bekend dat heel veel klassieke muziek die men toeschrijft aan witte Amerikaanse componisten afkomstig is van zwarte slaven”!

  Het moet niet gekker worden op dit forum hoor!
  Waar heb je deze fabel weer vandaan?
  Ik weet wel van het ontstaan van de bekende Engelse hymne “AMAZING GRACE”.
  De componist John Newton (1772)was kapitien op een slavenschip en hoorde de geketende slaven op een nacht tijdens de vaart dit lied neuriën;hij vond het heel schoon van melodie en heeft het toen in notenschrift opgeschreven en verder laten uitwerken.

  Maar dat slaven klassieke muziek hebben geschreven????
  Die slaven waren toen niet eens bekend met het door de “witteman” ontworpen (relatieve en absolute)notenschrift.Hoe dan???
  Weet je hoe men dit fabeltje in de historische wetenschap zou bestempelen?
  Als een EEN ANACHRONISME (ana = tegen en chronos = tijd).

  Een voorbeeld van zo’n anachronisme is wanneer je Columbus op de Pinta,Nina of Santa Maria op zijn “tomtom” ziet staren of met zijn mobieltje ziet bellen! 😉 😉

  Ik weet niet waar jullie met dit soort hersenspinsels vandaan komen.
  FOEI,ROBG!


  Maak melding

 30. MEDUSA mi gudu,

  als tijdens de slavernij het ambacht (compleet) in handen was van de niet blanken,…(die zaten immers op de veranda de lakens uit te delen),…da waarom is er geen overdracht van kennis geweest naar de nazaten toe ?

  waar is het fout gegaan???

  The Great Debaters (film,..waargebeurd 1935) verhaalt over het IQ van de zwarte ras!!

  waar is het fout gegaan??

  kan het zijn dat men zich is gaan toeleggen op sport/spelen & muziek (overigens met succes) en dat hierdoor het onderwijs/wetenschap tertiair werd ???


  Maak melding

 31. @Awari
  Ik heb ds.Polanen sr. en jr. niets anders horen vertellen dan dat de naam (aggeleid van POLEN)Duits is.
  ALLE gekerstende afstammelingen van de slaven in Suriname hebben hun namen van de DUITSERS (hernhutters van de Evangelische Broeder gemeente)gekregen.Polak en ga zo maar door!Dus ….
  En ik kan dat weten,want mijn eigenlijke naam is er een van en weet precies waar die vandaan komt!


  Maak melding

 32. Ik denk dat Hasselbaink, Seedorf, Vanenburg, Fraser ooit wel Duitse namen zijn geweest.

  Duitsers hebben ook wel degelijk invloeden gehad in Suriname, hoe komen vele Surinamers aan Duitse namen?????

  Trouwens als je heel ver in de Nederlandse geschiedenis kijkt weet je dat Duitsers en Nederlanders 1 volk is en zijn geweest, ze zijn allebei Germanen van oorsprong. Bernhard, Klaus en Alexander zijn ook Duitsers….Velen willen anders doen geloven maar beide landen zijn in elkaar geweven.


  Maak melding

 33. MEDUSA Polanen is een Nederlandse naam, dus hou er nou over op.

  Polak is een joodse naam, afkomstig van joden uit oost Europa, die zich verspeid hebben over de wereld en onder de joden laakdunkend Polaco´s genoemd…….

  Have a nice day……


  Maak melding

 34. @ pasew
  Lees je zin:”als tijdens de slavernij het ambacht (compleet) in handen was van de niet blanken,…(die zaten immers op de veranda de lakens uit te delen),…da waarom is er geen overdracht van kennis geweest naar de nazaten toe ?”

  Ik vind het wel verwarrend maar zal desondanks proberen als volgt op te reageren:

  Ik kan je een simpel antwoord hierop geven.Je weet even goed als ik(met dit excuus zal je mij niet vaak op de proppen zien komen),dat de Afrikaan al eeuwen in zijn ontwikkeling is gestoord c.q. belemmerd!
  Oorlogen op oorlogen,slavernij,kolonialisme en het veranderen van de eeuwen oude grenzen zijn er de oorzaak van.


  Maak melding

 35. @Who cares
  En nu kom je steeds dichterbij SEEDORF,JA!
  Stonfoetoe van de hernhutters in Suriname!
  Oud schoolhoofd van een der belangrijkste EBG-scholen in Paramaribo vader van Ruudje Seedorf (boezenvriend van Oscar Harris op de GRAAF VON ZINZENDORF SCHOOL AAN DE GRAVENSTRAAT)!
  GENOEG OF MOET VERDER GAAN?


  Maak melding

 36. @pasew
  Hoe bedoel je deze onderstaande zin?:
  “kan het zijn dat men zich is gaan toeleggen op sport/spelen & muziek (overigens met succes) en dat hierdoor het onderwijs/wetenschap tertiair werd”?

  Of ben je er gewoon jaloers op dat ze ondanks alle onderdrukkingen op dat gebied tot de absolute wereldtop behoren en dan een hele tijd niets en niemand ……… en dan pas de anderen?


  Maak melding

 37. @Paagal
  Het gaat je heel veel moeite kosten sommige mensen aan hun verstand te brengen hoe het eigenlijk met de naamgeving is geweest!Ik wens je heel veel succes,maar je zal door een zeer diep dal moeten gaan!Sterkte daarbij!!!
  Thanks anyway for the support!


  Maak melding

 38. @Paagal. “Ik denk dat Hasselbaink, Seedorf, Vanenburg, Fraser ooit wel Duitse namen zijn geweest.”
  Haselbaink is een verastering van Haselbach, Seedorf is een pl. in Duitsland, Vanenburg komt aleen in Suriname voor (is misschien een verbastering van Vandenburg) en Fraser is Schots, maar Fräser is Duits.


  Maak melding

 39. @Who cares
  Jij zegt aan PAAGAL:”De namen die jij noemt zijn geen Duitse namen geweest, het ZIJN duitse namen”.

  Dus toch niet zo’n slechte gewoonte nu en dan mensen te corrigeren?
  VAN WIE HEB JE DAT (OVERGENOMEN)?
  Het komt me zóóóóó bekend voor
  Welkom in de club anyway!


  Maak melding

 40. Lees je zin:”als tijdens de slavernij het ambacht (compleet) in handen was van de niet blanken,…(die zaten immers op de veranda de lakens uit te delen

  MEDUSA,…hier ben ik idd “schuldig”, foutje,…het had moeten zijn…nou ja,…jeweet


  Maak melding

 41. @pasew
  Hoe bedoel je deze onderstaande zin?:
  “kan het zijn dat men zich is gaan toeleggen op sport/spelen & muziek (overigens met succes) en dat hierdoor het onderwijs/wetenschap tertiair werd”?

  Of ben je er gewoon jaloers op dat ze ondanks alle onderdrukkingen op dat gebied tot de absolute wereldtop behoren en dan een hele tijd niets en niemand ……… en dan pas de anderen?

  ,,,MEDUSA mi gudu”’….het was maar een vraagstelling!

  ik vroeg mij maar (hardop) af waarom vroeger wel zoveel IQ (onderwijs) aanwezig was, en heden het succes meer op sport/spel en muziek balanceert!!!

  enne…ik ben niet jaloers 🙂


  Maak melding

 42. @pasew
  Je zegt:”ik vroeg mij maar (hardop) af waarom vroeger wel zoveel IQ (onderwijs) aanwezig was, en heden het succes meer op sport/spel en muziek balanceert”!!!

  Ook die vraag heb ik proberen te beantwoorden.


  Maak melding

 43. MEDUSA de afbouwende poster,vraag me alleen af wanneer, Ik ga om mij moverende redenen geen enkele discussie met je aan over duitse namen, Joodse namen,en in het bijzonder over Hoog duits joodse en Portugees Sefardisch joodse namen.

  En over het corrigeren, inderdaad het is misschien niet zon slechte gewoonte om mensen te corrigeren over dingen waar ik wel verstand van heb.

  En van wie ik het heb overgenomen doet verder niet terzake…..

  Have a nice day……..


  Maak melding

 44. Ik kan je een simpel antwoord hierop geven.Je weet even goed als ik(met dit excuus zal je mij niet vaak op de proppen zien komen),dat de Afrikaan al eeuwen in zijn ontwikkeling is gestoord c.q. belemmerd!
  Oorlogen op oorlogen,slavernij,kolonialisme en het veranderen van de eeuwen oude grenzen zijn er de oorzaak van.

  MEDUSA mi Gudu,

  ,, ik had geen zin op deze te reageren, maar vooruit dan maar!!!

  jij zegt onderdrukking Afrikaan,…

  weet jij wat de indiers onderling mekaar hebben aangedaan,…en de afrikanen onderling,..de gele ras..de blanke ras,…en wat andere mogenheden **ONS-ALLEN- ** hebben aangedaan???

  zo ja,…da moeten wij geen meelij hebben met ZWARTGEELWITBRUIN,…. niet treuren, maar werken aan de toekomst 😉


  Maak melding

 45. MEDUSA de mei vakantie is gisteren begonnnen, maar wederom om mij moverende redenen ga ik pas in het naseizoen op reis, ik vertoef in de zomer5 graag in ons lande aan de Noordzee.

  Tussendoor heb ik wel wat stedentrips o.a. naar een van de steden in Zuid Duitsland.
  Wens me tegen die tijd nogeens een goede reis.

  Als je tenminste nog niet helemaal heb afgebouwd…….

  Have a very nice day….


  Maak melding

 46. PASEW het is sinds mensenheugenis moord brand en verderf in donker afrika.

  Het debacle van de hutus en de tutsis ligt ons allen nog vers in het geheugen.

  En nu wachten op Medusa en zwakzinnige Pero die zullen roepen dat het de schuld van de blanken is……


  Maak melding

 47. Who cares,

  de onafhankelijkheid van India resulteerde ook in een bijkans 1 miljoen slachting!!!

  sari tori wat wij ZWARTGEELWITBRUIN mekaar aandoen!!!


  Maak melding

 48. @Who cares
  Het is sinds mensenheugenis moord brand en verderf in Hindoe/moslim India.

  Het debacle van de hindoes en de moslims ligt ons allen nog vers in het geheugen.

  En nu wachten op who cares die zich zal afvragen wiens schuld het is……

  En over je vertek?
  Ook dan krijg je die wens er bovenop.
  Dus dubbel,nu en wanneer je op vakantie gaat!


  Maak melding

 49. @ pasew
  En in die miljoene moorden hebben de blanken vast en zeker geen invloed op gehad(zal Who cares wweer raaskallen.)
  WAT GAAT DIE MAN VANDAAG TOCH IN MIJN OGEN FINAAL AF!!!
  Je hebt een heldere kijk op de zaak!Bravo!


  Maak melding

 50. @pasew
  Natuurlijk moeten wij medelijden hebben met ZWARTGEELWITBRUIN.
  Maar GEELBRUIN heeft zich vrijgevochten en heeft WIT eruit weten te trappen (ze zitten nog met onderlinge sores),maar ZWART is nog niet van WIT bevrijd ()het besef wit uit te trappen zal iets langer duren en nu krijgen ze GEEL ook weer nog’s een keertje GRATIS!


  Maak melding

 51. Was Jan Ernst Matzeliger nu wel of geen slaaf? Hij vertrok wel vrijwillig uit Suriname naar de USA. In de USA reisde hij in die periode ook van de ene plaats naar de andere plaats.

  Toen Boni ea vluchtten tijdens de slavernij werden erop hem en anderen wel klopjachten gehouden. Boni doro is daar het bewijs van.

  Zo te zien had Jan Ernst Matzeliger meer rechten dan een slaaf.

  Alle slaven zijn gelijk, maar zo te zien waren sommige slaven meer dan andere slaven.

  ok
  een vrouwelijke kinderoppas was een slavin;
  een basja was ook slaaf
  een huishoudster was ook slavin
  een koffieplukker was ook slaaf enz, enz,
  maar konden deze slaven ook net als Jan Ernst Matzeliger zelfstanding naar het buitenland reizen en in de USA zich gewoon als vrije burger aanmelden, werken en trouwen.


  Maak melding

 52. @ MEDUSA zaterdag 27 april 2013 om 13:12 uur

  Over het feit dat de Duitsers een grote rol van betekenis hebben vervuld bij vooral de afro Surinamers,daarover wil ik het volgende zeggen; het klopt en het sluit als een bus !!!
  Het is fijn dat je de begrippen ” interneren en (Groot) Chatillion ” aanhaalt. Ik zat als kleine jongen altijd ZÉÉR geboeid te luisteren naar de vertellingen van mijn overgrootmoeder over de internering van de Duitsers en ” Satrijong (zoals zij de plaats voor lepra patienten of kokobéman’s en gwasiman’s noemde)

  Van een bepaalde gebeurtenis was ze nogal aangedaan wanneer die ter sprake kwam. Dat was toen het duits gezin (goed betalende) waar zij als kinderoppas en huishoudster werkte, halsoverkop moest inpakken en vertrekken. Baan kwijt, dus !!

  Grácias , “MEDUSA”, onbewust heb je mij teruggevoerd naar de heerlijke kindertijd in gezelschap van mijn ” bisabuela” (mijn AFÓ )

  De degens kruisen met elkaar zal plaatsvinden zodra dat noodzakelijk is.

  Bra, CHAVÉZ önskar dig en god natt !


  Maak melding

 53. @Hugo Chavéz
  Heel fijn dit van je te horen.(raakvlakken)?
  Je hebt de verhalen bij overlevering van je afo;ik van mijn trotro,afo,grootmoeder en moeder!
  Die kwamen heel vaak bij kennissen op Paranam over de vloer en namen mij als klein jongen mee!
  ONVERGETELIJKE TIJDEN!!!!!!!!!!!

  P.S.
  De degens kruisen moet,mag en kan.Daar moet er ruimte voor zijn en blijven,zolang wij elkaar maar blijven respecteren,zoals nu het geval is.
  BRAVO!!!!


  Maak melding

 54. @Passant
  Goeie vraag!
  Tussen Boni Jan Ernst Matzeliger zijn er opmerkelijke overeenkomsten en verschillen.

  Overeenkomsten:-
  Ze zijn beiden te Cotticca geboren uit een blanke vader en een zwarte moeder (slavin).
  Het waren dus beiden mulatten.
  Dat zij erg sociaal bewogen waren,maar probeerden wat hen dwars zat verschillend op te lossen,zal je hieronder duidelijk worden.

  Verschillen:-
  Boni (1730-1793):Opgevoed door moeder,vader Nederlander,verstootte zwangere moeder die op haar beurt de bossen in vluchtte naar de marrons.
  roeping:Dienstbaarheid aan de medemens door als een leider,een verzetsstrijder te fungeren voor zijn volk!
  Werd reeds van jongs af aan geconfronteerd met het leed zijn medebroeders aangedaan en wilde dit “te vuur en te zwaard” bestrijden.
  Missie door verraad mislukt!
  Op voor die tijd vrij late leeftijd overleden.
  Oorzaak:Vermoord.

  Jan Ernst Matzeliger (1852-1889): Beschermd opgevoed door vader Duitser.
  roeping:dienstbaarheid aan zijn medemens.
  Het idee voor een schoenmachine was reeds geboren,toen hij als jongen zag hoe de slaven blootsvoets het harde werk op de plantages moesten verrichten.
  Het was toentertijd slaven verboden schoenen te dragen.
  Missie geslaagd!!!
  Op vroege leeftijd overleden.
  Oorzaak:ziekte (longontsteking).

  Indien Boni’s moeder niet door de vader verstoten was geweest,was hem een beter leven beschoren geweest.
  Het is bekend dat blanke vaders zorgden voor een veilige omgeving van hun zwarte nakomelingen.

  Jan Ernst Matzeliger daarentegen had meer geluk uit een beschermd gezin geboren(1852)te worden,was dus op 19 jarige leeftijd geen slaaf (meer) en kon relatief vroeg de wijde wereld in.Hij koos voor de VS omdat de slavernij al sinds 1833 door de Engelsen verboden was.
  (De Fransen volgden in 1848 en de Nederlanders pas 1863).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.