Korps Politie Suriname minder tolerant tegen ‘rotte appels’

41

PARAMARIBO, 20 apr – De tolerantie tegenover politieagenten die een scheve schaats rijden, neemt zienderogen af. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden dat zeker acht politiemannen zijn voorgedragen voor ontslag. En dat si heel wat anders dan menig burger zou willen geloven. Sinds het aantreden van Humphrey Tjin Liep Shie als korpschef waait een steviger wind.

Wie fout gaat krijgt het van voren. Met de mantel der liefde bedekken is er niet bij. “Er wordt opgetreden en gestraft. We houden niets achter. De slechte mensen in korps moeten de naam van de goede mensen en de organisatie niet bezoedelen”, zegt Naarden tegenover de Ware Tijd. De acht agenten, waaronder drie onderofficieren, weten het nu ook. Hun overtredingen lopen uiteen van verduistering tot gewelddadig gedrag tegenover burgers.

In het meest recente geval werd een burger een taxi in gesleept en mishandeld met een dienstwapen. De bewuste agent is nu ook kandidaat voor ontslag. Het uiteindelijke besluit neemt de minister van Justitie & Politie. Volgens Naarden is duidelijk dat er nu veel minder geduld wordt. “Je ziet dat de korpschef geen grappen maakt. De vermelding van tuchtstraffen in de dagorders zijn een vingerwijzing, een signaal aan alle politieagenten dat ze zelfs hun brood kunnen verliezen.”

41 REACTIES

 1. Nu nog de daad bij het woord voegen!

  En…….oppassen geblazen…… want zo straks zijn alle data weggegwist uit het systeem en kan niemand zijn werk meer naar behoren doen.
  Want wraak is een bekende reactie in dit soort gevallen.
  Ik zou ze nu alvast hun wapen afhandig maken.


  Maak melding

 2. Probleem is een ieder moet geld hebben….maar ja om ermee naar de handel(winkel)te gaan……kopen en blijven kopen, hebben en steeds maar en meer willen.
  Dus als zij slim zijn zorgen zij ervoor dat de politie ook tijdens zijn dienst een warme maaltijd krijgt…..En dat men een coöperatie opzet om de maandelijkse boodschappen daar te halen.
  Want anders zie ik deze onbetrouwbare gasten als febr ’80 op straat rennen om zich te verschuilen….dan wordt het weer, run but can’t hide…Zij gaan echt wat moeten doen, ik vind deze boy’s niet sterk en onbetrouwbaar.


  Maak melding

 3. Los van de paarse regering door wie korpschef Humphrey Tjin Liep Shie is benoemd, maakt hij op mij een geweldige indruk. Daadkracht bij overtredingen van politieagenten, eer en respect voor burgers, ook al hebben ze de wet overtreden, dat is wat ik proef bij deze man.

  Alleen die kwestie met die vier vermeende rovers blijft een heikel punt. Een onderzoek was beloofd en we horen er niets van, net als zoveel andere onderzoeken in politieke en strafrechtellijke kwesties die die door de paarse pauperregering zijn beloofd. Dus wat nu? Ik geloof in de intergerheid van Tjin Liep Shie. Hij moet opboksen tegen een interne paarse vijand op politiek niveau en daarbuiten die bijna niet te temmen is. Ik hoop dat hij het redt.


  Maak melding

 4. De leiding van de politie moet zich niet op de borst gaan slaan omdat ze de rotte appels in het korps eindelijk gaat aanpakken. Men moet zich schamen dat het daarvoor niet gebeurde, in een beschaafd land is het geen nieuws als de korpsleiding MAATREGELEN treft tegen agenten die misbruik maken van hun macht en zich misdragen. Bovendien ben ik bang dat het alleen bij mooie woorden blijft, terecht vraagt GMAP zich af wanneer we eindelijk iets horen over die doorzeefde vermeende rovers, als men daar niets van laat horen stelt dit geklets van de leiding niets voor.


  Maak melding

 5. Maar what about de burger die naar ’t bureau/buro komt en terug wordt gestuurd met de woorden van kom maar morgen weer aangifte doen?Wat gebeurt er met deze agent?
  What about de burger die niet geholpen wordt door de buurt manager.Wat gebeurt er met deze buurtmaneger?
  Wat gebeurt er met de buurtmanager die niet optreedt,want de buurtmanager vind je maar lastig.
  Er zijn nog heel veel lege zakken in de politie dienst waartegen er hard moet worden opgetreden.
  De politie in Su vergeet vaak dat ze daar zitten/zijn voor de burger en niet omgekeerd.Kortgeleden bleek dat een stiefvader een kindje van 3 of 5jr zodanig had mishandeld dat dat jongentje zijn billetje uit zijn vorm was.De biologische vader kreeg dit te horen of wat dan ook.Any way hij haalde zijn zoontje op en ging naar de politie Latour en die stuurde de vader naar AZ inplaats van op te treden tegen de stiefvader en de moeder.(de vader en zoon waren in dat program time for lovers met dit verhaal een pr wkn terug)In nov 2012 stond er ook zo een artikel in dagblad Suriname met als kop is de politie Latour ’t predikaat m’n beste kameraad wel waard en dit art heeft me zo aangegrepen,want het ging allemaal over een diefstal bij een 90 jarige moeder binnen 2 mnd nadat men vertrok naar Ned.Ik hoop zo nog ns iets van deze mensen te horen.Politie latour heeft in dit geval dus echt niets gedaan.De initialen van de pers was E.B.L. Dit verhaal had me echt aangegrepen,vooral toen bleek uit dat verhaal dat de politie Latour de mensen in de kou had laten staan en aangezien ik van Latour ben(gewoond voordat ik naar Ned vertrok).En zo zijn er vaker ingezonden stukken over de politie in de Su kranten.Meneer de agent neem aub de burger serieus,zodat ook u serieus genomen kan worden.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 6. Komt er een meldpunt wwar burgers hun beklag kunnen doen?? Met alle respect, sommige agenten zijn gewoon onbeschoft en hebbenn totaal geen communicative vaardigheid. Ze weten niet te praten met de burger. “papieren” Beter zou zijn: goeden middag, mag ik van u de autopapieren zien. Maar, nee “papieren” staat stoer. En stoer paraderen kunnen ze zeker. Kijk maar als er ergens een aanrijding heeft plaats gevonden. Het ziet er zwart van de agenten. Moet iemand belen voor hulp. Wat krijg je te horen; wij hebben niemand ter beschikking. Ik heb agenten zien lopen met hun wapen niet op de heup maar tegen de lies of tegen de bil. Kan nooit goed gaan als er snel het wapen moet worden getrokken. Ongewilt schot in de bil of erger in de lies-streek. Lopen rokend door de stad of in de auto. In de auto zie je zelden 2 agenten, het zijn er vaak 3 of meer. Kan toch niet.


  Maak melding

 7. Hier is sprake van een ” rook gordijn ”

  Laat de justitiele macht in aktie komen als de wolf zijn vrienden en of families gratie verleend….


  Maak melding

 8. Glenny,

  Je hebt gelijk. Er is nog heel wat te verbeteren aan het Surinaamse politiekorps. Maar laten we blij zijn met een man als Humphrey Tjin Liep Shie.Tussen al dat paarse gebler, gelieg en gedraai, is hij een baken van rechtvaardigheid. Alle misstanden die je daar noemt Glenny kan hij niet alleen oplossen. Hij zal een korps van dienders moeten creëren die meegaan in het idee dat ze er zijn voor de burgers en niet omgekeerd.

  Ik weet niet hoe het afloopt met dat onderzoek naar die vier vermeende rovers, maar het zou me niet verbazen als er kopppen gaan rollen. Want dat zaakje stinkt als het ergste paarse riool.


  Maak melding

 9. Beste Bifa,

  Ben het verder geheel met jou eens en verder moeten we niet zeuren dat er eerder ingegrepen had moeten worden … Het is in ieder geval goed dat er wordt ingegrepen.

  Maar ja, het is volgens mij wel symboolpolitiek.

  Een agent wordt voorgedragen voor ontslag vanwege het ruw behandelen van een burger (je zou je kunnen afvragen welke burger het voor elkaar krijgt deze agent zo zwaar te doen laten straffen).

  Maar een stelletje cowboys kunnen zomaar 4 mensen doodschieten terwijl nog niet eens vaststaat dat het om de daders van een overval gaat. Vervelende bijkomstigheid is dat van deze groep gewapenden (agenten en militairen) Faya Blo niet duidelijk is onder wiens verantwoordelijkheid zij vallen.

  En dat dit z.g.n. onderzoek nog steeds voortduurt zodat het in de vergetelheid geraken zal heeft meer te maken met de zwakheid en angst bij de huidige Procureur-Generaal Subhas Punwasi die van toeten nog blazen weet.


  Maak melding

 10. =Wordt die vrouwelijke inspecteur met haar mannetjes ook met “ontslag” gestuurd nadat zij asociaal hadden opgetreden bij het hotel???

  =Bouterse zijn zoon heeft heel wat op zijn kerfstok, maar blijft nog steeds in zijn functie.


  Maak melding

 11. Zolang je een zwakke rechterlijke macht hebt en een zwakke minister van justitie en een omstreden zwakke Pg Punwasi zal de criminaliteit alleen maar toenemen, en ook bij het politieapparaat die ook een graantje mee willen pikken, doordat het hun te makkelijk wordt gemaakt om misbruik te kunnen maken van hun positie, omdat vele van deze lieden denken boven de wet te kunnen staan.


  Maak melding

 12. Alle succesvolle westerse landen hadden in de eerste eeuw na oprichting van hun democratie te maken met een corrupte rechterlijke macht.

  Het heeft ze heel veel tijd gekost om te komen tot waar ze nu zijn. Dus dit is niet een probleem waar Suriname alleen in staat.

  Het kost gewoon tijd.

  Maar de Surinamer denkt in het democratisch proces een aantal fases over te kunnen slaan en direct te willen aansluiten bij het westen.

  De geisoleerde ligging van Suriname heeft tot een weinig realistische cultuur geleid, waarbij het individu de verantwoordelijkheid afschuift op anderen.


  Maak melding

 13. tjin liep chie en belfort zijn goede strategen die bouterse daar heeft neer gezet …ze stralen gezag uit
  en dat gaat niet ongemerkt voorbij .
  president bouterse heeft er goed aan gedaan om braam en misie djan er uit te gooien .
  sjin liep chie en belfort zijn onze zoenen .


  Maak melding

 14. tjin liep chie en belfort zijn gerespecteerde mensen die een standbeeld verdienen ..het zijn zonen die klaar staan om de criminaliteit aan te pakken ze hebben mijn zegen .
  en de gehele surinaamse gemeenschap.


  Maak melding

 15. Beste pero,
  Je weet wat er gebeurt met een gave appel als die tussen de rotten komt te zitten…….pori, pori, pori….langzaam maar zeker!
  Tegen meneer Tjin Liep Shie wil ik zeggen: behoed je voor de paarse verschrikking!


  Maak melding

 16. Ik denk ook dat behoorlijk wat bij het politiecorps moet veranderen en wat dat betreft heeft Humphrey Tjin Liep Sie het voordeel van de twijfel,
  Het omkopen, het geweld,de publiekonvriendelijkheid moet gewoon verdwijnen,Geef ze gewoon een goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, hoeven ze niet omgekocht te worden, dim dat Macho culuurtje, (ik heb een pet op op dus ben de baas), schors ze maar als ze te snel naar de wapens willen grijpen (trickerhappy), gewoon de bezem erdoor van mij mag hij.


  Maak melding

 17. pero
  tjin liep chie en belfort zijn goede strategen die bouterse daar heeft neer gezet …ze stralen gezag uit

  Een goede strateeg offert eerst zijn kanonnenvlees op eer hij overgaat zijn officieren op te offeren.


  Maak melding

 18. Ik heb die gasten zelf meegemaakt in Paramaribo, hoe ze met burgers omgaan, het zijn van die lapzwanzen, met een gun, en denken dan ik kan de wereld aan.Waardeloos die wouten daar. En ze zijn nog behoorlijk corrupt, en makkelijk om te kopen.
  Stelletje ongeregeld.


  Maak melding

 19. Als ik de reacties lees, kom ik tot de conclusie dat bij de politie meer preventieve in plaats van repressieve acties nodig zijn. Als je agenten moet wegsturen omdat ze niet goed zijn opgeleid ligt de schuld eigenlijk bij de leiding en niet bij de agent.
  Dus:
  1 agenten eerst screenen op integriteit en intelligentie.
  2. Agenten cursussen sociale vaardigheden en communicatietechnieken laten volgen.
  3. Agenten leren om burgers te respecteren alvorens respect terug te verwachten.
  4. Agenten goed op te leiden.
  en
  5 agenten ook goed te honoreren en de carriere te geven die ze ook verdienen.hoe minder je iemand betaalt hoe groter de kans dat hij in de fout gaat.


  Maak melding

 20. volgens deze redimusus zijn er alleen in suriname rotte appels ..maken jullie je eigen niet belachelijk.
  zijn er geen rotte appels in olland belgie brazilie amerika …je eigen land proberen jullie steeds te vernederen schaam jullie ..het niet voor niets dat men jullie voor redimusus aan zien .jullie zijn geen surinederld een surinederld levert opbouwende kritiek waar er van geleerd kan worden en dat gebeurt dan weder zijt .niets wat paar doet is in de ogen van deze redimusus die in olland van een uitkering leven niet goed .in hun ogen deugen de surinamers niet ze voelen zich verheven boven de surinamers …ze denken nog steeds in de taal van de witte man maar ding lee no ninie sranang .wij bepalen of wij gaan samen bepalen en samen uitkomen …het is niet front regeert het is paars …olland leest de les voor front maar paars laat niet de les voorlezen door die witte man …paars wil weder zijt respect .ik ;lees hier dat ene hans ook zijn zegje wil doen als het om suriname gaat …hans verbeter de wereld begin in olland daar is heel veel mis zowel sociaal als economisch maatschappelijk die punten waar ik het over heb zal ik niet herhalen omdat ik niet steeds in herhaling wil vallen zoals die redimusus .het gaat goed met su mensen leven niet van de vuilnis belt de mensen die dat doen zijn een schande voor hun eigen mocht dat zo zijn maar het is nooit bewezen ze zijn er niet .
  bouta kraktie mie mang de ingeslagen weg die paars is ingegaan niemand kan ons daar van afbrengen .
  gado sabie sang a doe paars winie .
  langzaam maar zeker naderen wij 2015 .

  pero


  Maak melding

 21. Pero , je kunt alleen geluk en tevredenheid met jezelf hebben wanneer je het beeld wat je van jezelf hebt MEDE laat bepalen door wat anderen van je vinden, jij moet gezien het aantal minnetjes wat jij scoort hier op het forum met die ideeen die je hier ventileert, wel een diep ongelukkig mens zijn, en dat klopt ook wel want ik lees eigenlijk alleen maar gefrusteerdheid en onmacht wen dat is nog maar zachtjes uitgedrukt, ik wens je beterschap en herstel van je zieke geest


  Maak melding

 22. @pero, ik mis de ondertiteling, ANALFABEET !!!!!!
  er is geen touw vast te knopen aan dat kromme lulverhaal van je.
  Gewoon terug naar school, sukkel.


  Maak melding

 23. hans je zou niet reageren op mijn reacties maar waarschijnlijk trap ik jou op de zere plek plek .
  wie heeft hier die zieke geest !!!.
  hans ik en een deel van mijn surinaamse bevolking weten hoe wij over jou soort denken als het om kinder tehuis gaat en die boelers en niet te vergeten die pedopartij .
  oja kanker woorden gebruiken wij niet om uit te halen naar anderen dan heb zeker jij die vloek op je .
  in suriname was jij je tanden kwijt .
  dat mie bing wan takie hans .


  Maak melding

 24. henk en andere redimusus …nederlands is voor pero een middel om te communiceren mie mang …meer is het niet jullie verstaan mij en dat telt …jou nederlands kan dan duizendmaal beter zijn dan de mijne ik weet zeker dat ik een beter leven heb dan jullie redimusus .ik heb wat mijn hart mij begeert…meerdere malen heb ik jullie gezegd dat ik niet zit te wachten op die witte man .die surinederl is slim ik heb respect voor die surinederlanders die hun geld in olland verdienen en hun huis komen bouwen in suriname .van die redimusus kan je dat niet zeggen ze kwijnen weg in olland mindrie ding wit mang .gaan jullie met hans in die bars en gaan jullie over suriname en bouterse praten dan hebben jullie toch wat te doen .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .

  na mie pero


  Maak melding

 25. Pero,..tjé echte NDPer ,…beetje zielig ,.tjepoti ..in pero hoofd zijn Surinamers alleen NDpers de rest zijn vijanden van Suriname …blauw koppen, Surineds, redimusus,..verder denkt ie dat alle Surineds van de uitkering leven en voedselbanken,..ai baya sari, sari,..


  Maak melding

 26. Weer een hoop onzinnig bla bla bla gelul v.d. politie. Politieagenten, waar ook ter wereld, dekken mekaar altijd en ze zorgen er onderling wel voor dat hun foute collega’s ongestraft of hooguit met een lichte tik op de vingers wegkomen met fout en crimineel gedrag. Bovenstaand artikel is het zoveelste voorbeeld daarvan. Een burger wordt mishandelt met een dienstwapen en de daarvoor verantwoordelijke agent wordt alleen maar gestraft met ontslag i.p.v. ook nog eens een fikse gevangenisstraf te krijgen. Het is overduidelijk dat er twee standaarden gelden, eentje voor de gewone burgers (die zwaar worden gestraft als ze de wet overtreden) en eentje voor agenten (die ongestraft ermee wegkomen of hooguit een tik op de vingers krijgen). Dat is niet alleen zo in Suriname maar die dubbele standaard geldt overal in de wereld. A.C.A.B.


  Maak melding

 27. DRE: Correctie, PERO heeft geen bord voor zn kop, maar een gigantische plaat voor zn kop waar een gemiddelde gevechtstank niet tegenop kan……


  Maak melding

 28. Niet uit je nek kletsen, neem eens een kijkje in Nickerie:

  De banden die de agenten erop nahouden met criminelen.
  Die oude bekende Benschop in NW Nickerie die nauwe banden heeft met velen. Wordt je iets door een crimineel aangedaan en doe je aangifte op bureau Henar, dan kunnen de agenten op Henar niets mee, want Benschop fluit ze terug omdat deze Benschop steekpenningen neemt van een zekere Donald D. Je moet geen kennis hebben in de zin van de wet, maar kennissen hebben!

  Dus kom hier niet lullen, want de grootste rotte appel ben je zelf!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.