woensdag, mei 29, 2024
HomeNieuws uit Suriname‘Surinaams kleinbedrijf blijft onnodig klein’

‘Surinaams kleinbedrijf blijft onnodig klein’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 apr – Kleine bedrijven in Suriname groeien vaak niet uit door gebrek aan visie. Dit stelt Miguel Carrilo van de Trinidadiaanse Arthur Lok Jack Graduate School of Business. Het gebrek bergt een extra risico, dat eigenlijk vermeden kan worden. De kunst is vooral aan de leiding te sleutelen, goed en op tijd.

Daar wil het vaak nog aan schorten bij zowel eenmanszaken, als familie- en middelgrote bedrijven. “Mensen vergissen zich vaak door te denken dat klein blijven goed is, omdat het net genoeg is”, zegt Carillo tegenover de Ware Tijd. De gevolgen zijn vaak niet te overzien. Het concurreren tegen soortgelijke en grotere bedrijven wordt er extra moeilijk door. Geen wonder dan ook dat menig kleinbedrijf het op den duur moet afleggen.

In Suriname is dit te merken aan de tientallen jaarlijkse uitschrijvingen bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken. “Een gebrek aan afzetmogelijkheden, dure leningen, het verliezen van goede krachten en een slechte weerstand tegen schokken zijn allemaal problemen die ontstaan door het klein denken”, aldus Carillo. Het is dan ook hoog tijd voor een mentaliteitsverandering. De school heeft samen met het FHR Lim A Po Instituut in Paramaribo een gerichte training opgezet.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. nou, de afgestudeerden van fh lim a po inst kunnen helemaal los gaan op het klein bedrijf. groei is inderdaad moeilijk te bereiken in suriname. ben ik de enige die verbaasd is dat het symbool van de stvs al honderd jaar niet veranderd is?


  Maak melding
 2. Door de komst van de chinese grootmachten gaat het kleinbedrijf op termijn verdwijnen, ze kunnen niet concurreren. Naar mijn idee kunnen de grote jongens ook meer tjoekoe betalen dan de kleine man… Zo werkt het nou eenmaal in SU.


  Maak melding
 3. Kijk werken voor de overheid is beter denkt men…voor heel veel geld hoef jij haast niks te doen.
  Dus u kunt begrijpen waarom het land steeds in verval is.
  Alles wat u in Su. ziet momenteel is geld van de overheid via de lantiman naar de handelaren.(dus die bloeien op dit moment en als de handelaren het moeilijk krijgen komt vakbond meer geld voor de lantiman eisen ) en zo gaat het balletje jaar in jaar uit rond.


  Maak melding
 4. Weet heus wel wat de reden is. Als je groot wordt, als men de kans krijgt dan wordt het weer kapot gemaakt door de straattuig. Overvallen, diefstal, bedreigingen enz. gaat zo maar door.


  Maak melding
 5. Tja ,de koopkracht in Suriname is niet groot vanwege zijn kleine bevolking!
  Dan heb je bv Somo die een winkeltje begint met goederen die hij laat halen met het geld uit staatskas en die hij dan aan de kleine man brengt voor een goedkope prijs,de handelaren op hun beurt goederen laten halen en alles berekend in valuta’s zijn zij genoodzaakt hun goederen duurder te verkopen dan CIS SOMO!!
  Het verschil is dat Somo geen belasting betaald maar de anderen wel!
  Dan heb je de winkelieren op de hoek die jaren hun beroep als winkeliers uitoefenen.Zij zijn verplicht belasting te betalen en een vergunning te hebben .
  Dan heb je naast deze winkelier de illegale winkeltje die buurman thuis begint ,hij verkoopt soft ,sigaretten en alles wat je ‘eerste hulp ‘ kan noemen!
  Zij betalen geen belasting en hebben geen vergunning!
  Dit moet afgestraft worden,want de chinese winkeliers en de andere geregistreerde winkeliers , zij betalen trouw hun belastingen terwijl buurman op illegale wijze bezig is te concurreren en geen 1 centje aan belastingen betaald!
  Ook mag geen vergunningen verleend worden zonder eerst een onderzoek gedaan te hebben. ,er moet rekening gehouden worden met een bepaalde straal. Als A bv een winkeltje heeft mag B in een straal van bv 2 km geen winkeltje beginnen in dezelfde straatje.


  Maak melding
 6. Zolang vooral Surinaamse klein-ondernemers nog steeds denken dat “bedrijfsomzet” hetzelfde is als “bedrijfswinst”, zolang zullen ze op een houtje moeten bijten. Innovatie is een woord dat in veel bedrijven niet voorkomt. Dagopbrengst in de tas, en hup op weg naar de Waterkant….


  Maak melding
 7. andere bedrijf’s concepten invoeren voor een betere overeenstemming waar concurentie geen waarde heeft, maar naar klant vriendelijkheid voor een samen vormijng van alle bedrijven”natuurlijk onder een (sociaal)wet.
  waar concurentie voorkomt,komt ook strijd voor.
  waar strijd voorkomt,komt ook fisiek en mentaal geweld voor.
  en uit al deze negatieve elementen onwikkelt men,jaloesie,hebzuchtigheid,het streven naar macht,geen gelijkheid,geen vrijheid,”en dit zijn elementen die een samen leving in het verleden en nu altijd heeft doen vallen.
  een andere landelijk bedrijven concept zou er ook voor moeten zorgen dat er een goede evenwicht tussen bedrijven ontstaat,maar ook een evenwicht naar de staat toe,


  Maak melding
 8. als je dit onderwerp leest, denk je gewoon aan al die negré wing-kries,die niet verder bevoorraad zijn dan wat mariepas,knippas,awaras,mopés,alles wat de natuur voort brengt en voor de rest is het niks..

  en dat is dan bigg bissiniss de verkopers lijken op weggelopen lijken die nog leven vies smerig onhigiënisch.


  Maak melding
 9. tsja, het leuke van een probleem is dat je het kunt oplossen.
  en zo te horen ligt de oplossing bij het faciliteren door de overheid. er moet inderdaad een mogelijkheid tot eerlijke concurrentie. dat wat somo doet moet natuurlijk niet kunnen.
  een uitdaging voor suriname en een paar surinamers: eerlijk zijn. ons volkslied zegt in ieder geval recht en waarheid maken vrij, dus zo ver van ons bed is de eerlijkheidsshow niet.


  Maak melding
 10. Ze zullen altijd klein blijven als ze de voorbeeld van de regering volgen liever,

  importeren dan exporteren,

  waarom moeilijk doen als het makkelijk kan,

  liever lui dan moe!

  Suriname heeft de ruimte, de mensen zijn niet dom, er is geld, de kosten in Suriname zijn laag, er is zon en er is regen, er kan van alles groeien, er zijn genoeg jongeren die thuis zitten die een cursus zouden kunnen volgen en aan een baan zouden kunnen komen, de ligging van Suriname is uitstekend, maar nee, ze zitten liever met een djogo ergens te niksen of wachten op het weekend op uit te gaan, vol te zuipen, en het riscio te nemen om hun zelve kapot te rijden in het verkeer.

  Suriname heeft een kleine bevolking dus een kleine deel van je product is voor eigen gebruik en de rest gaat naar het buitenland, nu gebeurd juist het omgekeerde, als iets normaliter 4 srd zou moeten kosten, is de prijs nu misschien wel 9 srd omdat alle kosten van vracht enz door berekend worden. In plaats van te verdienen, kost het nu geld.

  En de mentaliteit moet veranderen, er moet een ander iets gegund worden, gun je eigen Srananmang iets ipv van een stomme Turk of een Chinees, dan hebben we het over de Hollanders nog niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES