Grillige goudprijs drukt Suriname met neus op feiten

64

PARAMARIBO, 17 apr – De grilligheid op de internationale goudmarkt drukt Suriname gelijk met de neus op de feiten. De scherpe daling kort na de parlementaire goedkeuring van de overeenkomst met Iamgold, kon niet meer confronterend zijn. Volgens oud-minister en partijleider van de NPS Gregory Rusland moeten de feiten vooral voor ogen worden gehouden.

De stap om zich relatief fors in te kopen kan alle kanten uitwerken. “De samenleving moet weten dat als wij een besluit hebben genomen om een bepaalde weg in te slaan, we niet snel in paniek moeten raken. Maar ik heb altijd gezegd dat het volk duidelijk moet weten dat als wij meer risico’s zullen nemen, er ook een kans is dat jouw geld verloren gaat”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Het beste is dus de feiten onder ogen te zien en het hoofd koel te houden.

Binnen coalitiekringen lijkt dat ook de lijn. Het optimisme van voor de debatten in het parlement is nog immer troef. De prijsdaling binnen een week van ruim vijftien honderd naar ruim dertienhonderd dollar geeft geenszins aanleiding tot paniek. “Alle factoren die geleid hebben tot stijging van de goudprijs de afgelopen jaren, zijn aanwezig. En al zou de goudprijs dalen tot vijfhonderd dollar, is dat nog steeds winstgevend voor Suriname”, zegt parlementariër Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/Palu).

64 REACTIES

 1. Let op de dommigheid van deze uitspraak:

  ““Alle factoren die geleid hebben tot stijging van de goudprijs de afgelopen jaren, zijn aanwezig. En al zou de goudprijs dalen tot vijfhonderd dollar, is dat nog steeds winstgevend voor Suriname”, zegt parlementariër Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/Palu)”

  Dus kun je nagaan hoe de prijs zal dalen als de factoren die geleid hebben tot de stijging NIET meer aanwezig zijn….


  Maak melding

 2. Henk Molenaar, volgens de experts duurt het minstens 10 jaar voor dat de rust op de markt weer terugkeert. Eea hangt samen met de economische crises in Europa en de VS.
  De zuidelijke lidstaten zijn verplicht om hun goudreserves van de hand te doen. Gevolg, goud wordt massaal dumpt op de markt en prijzen zullen kelderen.
  Tel uit je winst. Suriname wordt tzt hard geraakt in de portemonnee en dat is nog maar een understatement.


  Maak melding

 3. Het is niet slim om je economie afhankelijk te maken, van 1 of 2 inkomstenbronnen. Iedereen met een drupje algemene kennis beseft dit.

  @Henk, ze vinden het niet erg dat de goudprijs daalt, tsja…
  Ze nemen genoegen met een lagere prijs $500, is ook goed lees ik.

  Typisch, mensen die pretenderen erg trots te zijn op hun land, geloof in eigen kunnen, I love su, en andere bullocks, nemen genoegen met een schijntje van waarop ze recht hebben.
  De gouddeal bedoel ik, op de goudprijs hebben ze geen invloed.

  Dit zich, continu op de borst slaand volk, neemt ook genoegen met een criminele regering.

  Ze zullen zich door degene die van ze houdt, al houden ze niet van hem, in kleingeld laten uitbetalen.


  Maak melding

 4. ja, je moet weten wat je kunt verliezen wanneer je gaat gokken. nog steeds met de onderhandelaars: een slimme onderhandelaar had hierop kunnen inspelen, hij weet immers hoe de beurs werkt: hoe ziet de deal er trouwens uit? heeft suriname iets in de melk te brokkelen?


  Maak melding

 5. Goud is geen belegging om op korte termijn je slag te slaan. Maar meer voor de lange termijn…..

  Als je de goudgrafiek op langere termijn gaat bekijken dan zie je dat het in 1975 ongeveer op 100 dollar per ounce zat. Nu zitten we in een te hoog opgeblazen goudbubbel. Er vind nu een normale correctie plaats,
  we gaan van 1600 naar 1300 per ounce, geen paniek…is normaal.

  Op de wat langere termijn zal je altijd omhoog gaan, inflatiecompensatie…..Gewoon geduld hebben en niet in paniek raken….


  Maak melding

 6. Beste Suri-genoten,

  natuurlijk doet het ons “”Redimusus”” pijn te moeten constateren dat goud aan het devalueren is!

  ons gevecht is niet gericht a/h land, maarrrr het leegroof van Uwer IDOLEN SRD…SOMO RONNY DADA!!

  vandaag ziet U een mooi waterkant, een prachtplein,mooie glazengebouwen,
  veel casino en dan denkt U….ohhh wat is mijn land mooi!!!

  achter UW pracht/praal schuilt een dikke schuld, een uit-verkoop van Suriname!

  en hier ageren wij dagelijks op,…jaja soms met veel emotie, omdat wij zijn de egte…..I LOVE SU 😉


  Maak melding

 7. Beste Esmerald:

  In de afgelopen 30 jaar zijn alle miljarden afkomstig uit ontwikkelingshulp,olie en goudopbrengsten over de balk gesmeten en uitgegeven aan een belachelijk groot ambtenarenaparaat.

  In Nederland werk 12 procent van de beroepsbevolking als ambtenaar en in Suriname 40 (!!!) procent,

  Er is geen cent geinvesteerd in duurzame eigen economie.


  Maak melding

 8. Een bubble is altijd gedoemd om te knappen. Maar sommige denken dat een ballon oneindig opgeblazen kan worden…. en dat is niet zo slim, eufemistisch uitgedrukt.


  Maak melding

 9. Dus ga dingen goed begrijpen die mensen in het buitenland laten jou geld in een klein moment smelten …a go smoko…mi fridi din man …din ogri moro rover.


  Maak melding

 10. Goud is geen belegging om op korte termijn je slag te slaan. Maar meer voor de lange termijn…..

  inmiddels heb ik de voorwaarden van de gouddeal gezien, zie boven. ziet er niet best uit, vind ik.

  ja, inderdaad, goud is een belegging voor lange termijn. het kan vriezen, het kan dooien, maar niet in de tropen. de vraag is: hebben de onderhandelaars slim genoeg kunnen inspelen op fluctuaties of was het meer: ik haal eruit wat ik nodig heb voor mijzelf en de mijnen. en daarbij verkwansel je ook nog het land, behalve dat je het weggeeft, laat je het volledig desolaat achter en niemand die zich hiervoor verantwoordelijk voelt. reden waarom ik vroeg of iemand de overeenkomst gezien heeft, of de voorwaarden, maar die zagen er nogal plastisch uit.


  Maak melding

 11. Een kleine daling van de goudprijs en zoveel poeha erom? Zoveel negativiteit?

  Ik, die al jaren de goudprijs volg, ken een prijs van $10 (omgerekend SRD 30) per gram. Dat was in 2002 het geval. Nu zitten we op ruwweg $50 per gram.

  De goudprijs zal blijven stijgen. Dat is een simpele waarneming. Het gaat om een metaal die steeds schaars wordt.


  Maak melding

 12. Aan de domme reacties van figuren als Koos en Henk Molenaar vraag ik me het volgende af:

  – Weten al de zeurpieten hier eigenlijk wel hoe de goudprijs tot stand komt?
  – Hebben jullie ooit wel een van COMEX gehoord?
  – Kennen jullie uberhaupt het verschil wel tussen “papieren” goudhandel en fysieke goudhandel?!

  Indien het antwoord op een van deze vragen nee is, gaarne dan niet meer reageren op dit topic. Het lijkt me dan duidelijk dat jullie helemaal geen benul hebben waar jullie over praten.


  Maak melding

 13. @MT

  Vraag je baasje bouta of hij ooit van COMEX heeft gehoord!!In Suriname weet hij niet eens waar BOXEL ligt!!

  Alleen de ndp ministers en hun baasje hebben het idee dat het dalen van goud winstgevend is en jij!
  Heb jij ook een goudmijntje in jouw naam staan in Suriname?!


  Maak melding

 14. Met een goudprijs van $500,- is niets mis als je incalculeert dat de prijssting van goud van $400 naar $2000 niet blijvend is.Zolang men kan profiteren van de meevallers door de meeropbrengsten van het goud, moet men het blijven doen.En als Cyprus en Italie hun goud voorraad willen verkopen is er niets ernstig aan de hand.Er zullen altijd kapitaalkrachtige geinteresseerden zijn die massaal het goud gaan opkopen zodat er een schaarste ontstaat zodat de prijs weer kan gaan stijgen.Bij een zeer hoge prijs zal men dan het goud verkopen zodat de winst ook enorm is.

  Het zou ook slim zijn als de Surinaamse regering een deel van de meeropbrengsten uit goud met behulp van Staatsolie gaat investeren in de olie-industrie van Equatoriaal Guinee en Azerbedjan.Beide landen verdienen heel veel dollars en Euro’s door de export van olie.Mijn inziens is dit een slimme en een strategische investering.Met de inkomsten kunnen vervolgens belangrijke projecten in Suriname gerealiseerd worden. Ik hoop dat de Surinaamse regering wel warm te krijgen is voor dit idee.


  Maak melding

 15. A ha ha ha ha ha…… en nu gaat Bouterse zeggen: ai mag, ik kan er niets aandoen dat jullie geen goudenkerst hebben, want die prijs is gedaald, behalve zijn ballen!


  Maak melding

 16. Koning verkoper gebakken lucht Bouta alias LEEMOFO BOUTA raakt never nooit in paniek.Hij gelooft heilig in het product dat hij verkoopt.
  Met dit soort produkten probeert GEBAKKENLUCHTpresident het volk te misleiden.


  Maak melding

 17. RobG, ga jij nu ook al adviezen uitbrengen? Het moet niet gekker worden. Zit je paarse neus weer vol wit.
  Die “gouden” zeepbel staat op barsten.


  Maak melding

 18. @Esmerald, deze regering vind niets erg, omdat hun zakken gevuld worden en ook maken zij zich zelf rijk.

  @tjauwa, inderdaad heb je gelijk,,:
  Hoogmoed komt voor de val!!!!

  =Bouterse ziet zijn plannen wegglijden, omdat er nog meer ambassades moeten komen.


  Maak melding

 19. luku bun nanga din buitenland man din man e mik jou tik wan miljarden contract lening…din man e lowi….libi yu nanga na paiman allla yu hoop nanga moni e smoko…smelter.


  Maak melding

 20. Met het hele gezeik om goud, de prijs, wie wat gaat doen en wie niet, met wie de deal gesloten is, kortom do broko deng neki, op lange termijn gaat eea duidelijk worden, wellicht is het al te laat, nu kunnen ze nog iets doen of niet, ik denk het niet.


  Maak melding

 21. RobG, geniet van istanbul nu het nog kan. Neem een paar torkoe sma,s mee naar het badhuis, flesje Raki en een lijntje poedersuiker. Mijn zegen heb je want straks is het over met de pret. Het paarse bolwerk staat op instorten. Je kan ook nog altijd turk worden, wat dacht je van AliG ? 🙂


  Maak melding

 22. Misschien krijgt Steve Meye toch gelijk, hij waarschuwde er toch voor om die satan aanbidder Rick Ross niet toe te laten tot Suriname, maar Bouta wilde niet luisteren, dit is nu een gevolg daarvan, Suriname zal met nog meer ellende geconfronteerd worden dan alleen maar het dalen van goudprijs op de internationale markt, dit is slechts het begin, het is toch ook opvallend dat de ambassade in Parijs juist nu met allerlei problemen te kampen heeft, terwijl er al twee jaar letterlijk geen moer gebeurt op die post?

  Wat ik me in het verlengde van het voorgaande direct afvraag is het volgende: waarom betaalt Bouterse onze Steve srd 6000,- in de maand, Steve beweert in direct contact te staan met God, het moet toch niet zo moeilijk voor hem zijn om God te vragen, ten gunste van de regering Bouterse de goudprijs op de internationale markt ‘sky high’ te laten stijgen?


  Maak melding

 23. @RobG.
  U bent goedgelovig. Zie aub de feiten onder ogen:

  In Suriname is de productie van Goud relatief goedkoop.
  De productie kosten voor het makkelijk te produceren goud is ongeveer $ 500/ troyounce.
  De diepere goudlagen resulteren in hogere productie kosten (graven, breken, verwijderen toplagen, afstand naar fabriek).
  Kort gezegd bij goudprijzen van lager dan $ 600./troy ounce wordt er niets verdiend en krijgt Suriname alleen royalty’s. Geen winst belasting en zeker geen dividend.
  Ofwel de financieringskosten op de investering en het verlies op de elektriciteitslevering zijn netto verliezen voor de republiek Suriname.

  De deal is gesloten op goudprijsniveau’s van rond $ 1.700/ troy ounce. Zodra de opbrengsten lager worden neemt de waarde van de investering af. De waarde van een aandeel wordt bepaald door de toekomstige winst. Lager goudprijs betekend lagere waarde van het aandeel.

  Het is bij afname van de winstgevendheid wereldwijd normaal dat er minder voor het aandeel betaald wordt en dat het gat in de financiering middels bezuinigingen, alternatieve financiering, bijstellen van de plannen gedekt wordt. Ik zij overal ter wereld behalve in Suriname.

  Uit de DNA discussie (Breedveld) is gebleken dat het beakevenpunt bij een goudprijs van $ 1.075/ troyounce ligt. De huidige dagkoers is nog maar $ 1.380 ofwel de prijs in nog maar $ 300 verwijderd van nul/Breakeven resultaat.

  Op basis van de bekende productie kosten en de huidige dagkoers nemen de inkomsten voor Suriname sterk af.

  De huidige deal van IAM gold levert nu per jaar ongeveer $ 120.000.000. De nieuwe deal levert met de $ 160.000.000 op. Echter uit de meer opbrengsten moet het verlies op de elektriciteit (- $ 4.000.000) en de rente over de financiering (-40.000.000) gedragen worden.
  Ofwel bij de huidige goudprijzen gaat Suriname er o achter uit.

  Elke investeerder maakt analyses met betrekking tot het risico en de return on investment (ROI).
  Bij de huidige prijzen komt men nu al te kort.

  U bazelt over investeren in Equatoriaal Guinee en Azerbeidjan of zo iets.
  Om u uit de droom te helpen Equatoriaal Guinee produceert elke dag 360.000 barrels ($ 36.000.000/dag)(Suriname 16.000 barrels/ per dag ($ 1.600.000/dag).
  Equatoriaal Guinee heeft dus geen enkele ruimte voor buitenlandse investeringen.

  Ik ga er maar uit van dat u even droomde aangezien er genoeg investeringsmogelijkheden in Suriname zijn.

  Het komt er eigenlijk op neer dat de goudenbergen verdwenen zijn in een bodemloze put waarin het verlies op elektriciteitslevering en de financieringskosten genadeloos verdwijnen.

  Ik hoop van ganzer harte dat dit geen nachtmerrie wordt


  Maak melding

 24. loekoe ding sabie mang foe front samen nanga ding redimusu geen moer wewten ze geen bal weten .
  ze praten na …staats olie is door de ndp ontstaan en die bruggen waar deze redimusus op rijden als zij suriname bezoeken zijn door de ndp gebouwd …die brug die weer gebouwd wordt bij de awarra dang saramacca doorsteek is ook van de ndp regering …die vierbaansweg die komen gaat is ook van de ndp …wat heeft front al die jaren met olland uitgevoerd .geen ba;l lippen dienst …die goud deal die paars heeft gesloten met die goudbedrijven zijn prima …duizend maal beter dan die vijf procent van vene .
  dankzij paars staat suriname op de kaart .die redimusus hebben geen vertrouwen in eigen kunnen ze hebben vertrouwen in die witte man …bedenk dat rutte het voor ze moet doen anders kunnen ze het niet .
  schaamteloos lopen ze hun eigen land af te kraken .
  sommigen van deze redimusus als who ceres weten nog geen eens waar su ligt en vertellen hun stront .
  boi ga snuiven hoor .kijken jullie allemaal naar die stront ellende waar olland in zit .als rijk land moeten ze zich schamen .


  Maak melding

 25. Aldus Pero onze bittere cassave planter cq snodder rijder. Die man heeft duidelijk te lang met z’n palmboom shirt en z’n slippers op Bijlmerplein gebivakkeerd. Stop met het vullen van je neusgaten, laat de bierblikjes met rust en hang vooral niet rond de kelderboxen. Die hobbies hebben korsakov bij je veroorzaakt. Ga hulp zoeken arme paarse pauper.


  Maak melding

 26. koos deze pero is van de werkende klasse schrijf dat op je borst samen met jou consorten …de man die klaar staat om te werken ja werken dat doe ik …ik ben de man die een grote mond heeft omdat jullie so so boto zijn .
  de hele dag zijn jullie achter die pc een teken dat deze gasten niets te doen hebben en onzin lopen te verkondigen .er is werk in su kom hier dulden wij geen leeglopers onder het huidig gezag .komen jullie wij gaan jullie leren wat werken is .kom met je euro ik met mijn srd.laat jullie redimusus je handen wapperen .vraag wat jij voor je land kan doen …niet klagen dat doen jullie klagen daar zijn jullie goed in .
  die witte man is jullie baas dat is het verschil .
  bouta go go


  Maak melding

 27. PERO:deze pero is van de werkende klasse….

  Pero als je vanuit snorder softdrugs dealen als werken ervaart naast je bijstandsuitkering om wat extra zakgeld te verdienen om in je eigen drugsbehoefte te voorzien en de blikjes bier en johnny Walker daarmee bekostigd dan is dat zo….

  Bouta go go go…. to hell and back….


  Maak melding

 28. @ Ira DiDiBrie ziet zijn plannen wegglijden,omdat er nog meer ambassades moeten komen………hahahahaaaai die het zelfde lot als dat van Parijs staat te wachten nml.ding e opo(als ze hun slag hebben geslagen)foe tapoe baka wooooii mie gado.Nu ben ik wel blij hoor dat DiDiBrie en Co aan de macht is/zijn.Ze gaan lekker op hun BEK.Zelfs dat Appeltje(Su vertaling)lijkt ’t licht gezien te hebben.Wat is er in de hersenpan gespoten?Het lijkt niet meer te zuren.Wats kebeurt Sang fadong baja a kwartje,a donnie of a stuiver.Houden zo Apr…….
  @henkes ik wil ’t niet over mijn prive hebben op dit forum,maar een paar mnd terug heb ik een operatie gedaan dus mie no e mang lafoe zo mang,MMaarrrr dat van Meye en god heeft me behoorlijk doen schuddenbuikie jonge wo kier mie.Odi odi kabels.
  Glenny.


  Maak melding

 29. RobG,
  In landen als Oost-Duitsland,Roemenie,Irak,Libie had je ook figuren zoals die paarse schapen, Noord Korea laat zien hoe je domme mensen kunt manipuleren, Bouterse doet het zelfde in Suriname hij zegt jullie precies wat jullie willen horen.


  Maak melding

 30. Paagal, als het zo is zoals jij stelt dat goud een investering op de lange termijn is, kun je het toch beter onder de grond laten zitten, kan er ook niemand met zijn grijpgrage (paarse) vingers aan zitten, klinkt dom he, maar niet dommer dan al die onzin die jullie, Pero. RobG, Srananman en anderen uit lopen te kramen


  Maak melding

 31. GMAP, kijk je moet het zo zien. De NDP aanhangers worden geboeid door de huidige en toekomsteige politieke ontwikkelingen in Suriname, in de regio en de rest van de wereld.Een NDP-er is niet tevreden met de oppervlakkige politieke benadering van het NieuwFront en van maatschappelijke vraagstukken in het land.Wij kijken bijvoorbeeld naar het product dat in de vorm van postings wordt gepruceerd door aanhangersvan het NieuwFront als,(MAP,Who Crares,Esmerald,Lupson,Hans,Henk Molenaar,Jojo,Henkes,enz. Heel triest om te moeten constateren het niveau van bewustwording bij de Nieuwfront aanhang nihil is.

  Als NDP-er wil je meer weten en meer begrijpen van de politiek.Bijvoorbeeld:
  – wat zijn de oorzaken van armoede in Suriname,
  -waarom is er een grote woningnood in het land en waarom willen bepaalde politici dit vraagstuk niet oplossen,
  – waarom is er een grote werkeloosheid in Suriname,
  – waarom zijn er zoveel dropouts in het onderwijs,
  – waarom worden bepaalde landen in de internationale politiek harder aangepakt en waarom anderen weer niet,
  – waarom wordt een land als Iran zwaar economisch aangepakt, terwijl voor een aantal Europese Navo landen een uitzondering bestaat om olie uit Iran te importeren of dat Duitsland wel geavanceerde computers aan Iran mag leveren?

  Als NDP-er doe je je best om de sociale en economische vraagstukken te plaatsen in een bepaald kader.Je benadering is dan sociologisch, psychologisch, historisch en filosofisch gericht.


  Maak melding

 32. RobG als je het zo stelt waarom geeft het NDP dan geen openheid van zaken als het om:

  – de gouddeal
  – openbare aanbestedingen
  – fin. ambassade parijs
  – begrotings kwesties
  – waarom bouterse nooit zijn gezicht laat zien in het dna
  – ndp leden wegblijven en stemmingen uitgesteld moeten worden

  Laat je partij op deze dossiers eerst fatsoenlijke antwoorden geven.


  Maak melding

 33. RobG, het antwoord op je vragen kan je zo krijgen als je de geschiedenis gaat bestuderen en zelfs gesprekken gaat voeren. Zo kan ik nog meer voor jou opnoemen.
  -Waarom gaat het NIET goed in Haïti?? wat denk je van corruptie, fraude eigen zakken vullen etc.

  =Een deskundige in Suriname heeft gezegd dat vele Surinamers stemmen op een persoon, omdat:::

  =Zij de persoon leuk en lief vinden
  =De persoon is een van hun en lijken zij ook op de persoon
  =Zij het leuk vinden om altijd gratis alles te krijgen

  =Velen kiezen bijna NOOIT voor de inhoud en denken ook niet wat op lagertermijn kan gaan gebeuren.

  =Hoe intelligent zijn vele in Suriname?

  =Zien jullie Somohardjo, Brunswijk, Abrahams etc als president van het land??????


  Maak melding

 34. RobG
  Ik maak bezwaar tegen het geven dat u mij als Nieuw Fronter weg zet. Als je goed leest zie dat mijn reactie genuanceerd zijn en tracht de zaak van 2 zijden te bekijken. U zult ook zien dat ik niet scheld of veroordeel.

  Erger ondergetekende doet achter de schermen zijn stinkende best om delen van de Gouddeals zeer succesvol te laten worden. Ik reageer uit zorg en op basis van actuele ervaringen. Ik weet dat in dit dossiers ministers de vragen van de President negeren.


  Maak melding

 35. @RobG, lees maar het stukje tekst:::::

  PARAMARIBO
  – Arnel Belizaire, lid van het Haitiaanse parlement, wil dat er een onderzoek komt naar de buitenlandse reizen, financiële positie en zakelijke betrekkingen van president Michel Martelly en premier Laurent Lamothe in Afrika en Zuid-Amerika. Belizaire deponeerde zijn verzoek maandag bij het parlement.

  Volgens Belizaire zouden de twee regeringsfunctionarissen de kieswet en de wet tegen witwassen hebben overtreden. Naar verluidt zou illegaal verkregen geld zijn gebruikt om Martelly’s verkiezingscampagne in 2010 mede te financieren.

  Ook zou president Martelly, volgens hardnekkige geruchten, zijn recente reis naar Guyana en Suriname hebben misbruikt om financiële transacties te plegen en schulden, die te maken hebben met de verkoop van een bedrijf, te vereffenen. “Dus was dit een persoonlijke trip”, concludeert de parlementariër.

  “Mochten deze geluiden op waarheid berusten, dan is de Haitiaanse bevolking via haar vertegenwoordigers verplicht met de grootste strengheid te reageren”, stelt Belizaire.

  Hij roept op tot het instellen van een parlementaire commissie, die onderzoek moet doen naar de handel en wandel van Martelly en Lamothe tijdens hun buitenlandse reizen, vanaf mei 2011 tot vorige maand. President Martelly was in het weekeinde van 22 maart in Suriname voor een officieel bezoek.


  Maak melding

 36. RobG doet voorkomen als of de NDP een partij voor intellectuelen is. Eerlijkheid gebied te zeggen is dat de NDP voornamelijk uit incompetente bestuurders bestaat. Ze zijn door en door corrupt, dossierkennis nihil en bestuurlijke ervaring nihil. Ze lopen allemaal als makke lammetjes achter Bouterse aan met madam Jenny voorop. De enige partij waar ik het meeste vertrouwen in heb is VHP. Deze bestuurders hebben in nederland hun opleiding genoten, ze hebben dossierkennis en kunnen besturen. Ongetwijfeld zullen daar ook een paar rotte appels tussenzitten, maar bij gebrek aan beter is Suriname op dit moment beter af met het VHP.


  Maak melding

 37. suriname moet zich niet teveel op de europese waarde eenheid richten.
  het waarde eenheid van europa is er op gericht dat niet europese landen de hoogste tol betalen,het is een winst factor voor eu-wereld markt.
  su moet zijn finacieele waarde (srd) eerst in su doen gelden(bevolking,bedrijven,projecten,landelijk)en ervoor zorgen dat het zijn stabilieteit in het land vind”alleen bij zoeen proces kunnen wij ons zelf groot en sterk maken.


  Maak melding

 38. Sra,

  1) Je geeft aan dat suriname niet teveel op de Europese waarde eenheid richten. Wat bedoel je met waarde eenheid en waarom zou Suriname zich daar niet op moeten richten.

  Als één handelsblok beschouwd heeft de EU een bruto binnenlands product van 18,14 biljoen dollar in 2008. Dat is 30% van het wereldtotaal. Daarmee is de EU de grootste economie ter wereld. Het is eveneens de grootste exporteur ter wereld, de op een na grootste importeur en de grootste handelspartner van vele grote landen als India en China. 170 van de 500 grootste bedrijven ter wereld hebben hun hoofdzetel in de EU.

  Sra, Suriname moet vooral zaken blijven doen met Kazachstan, Moldavie, Cuba, Equatoriaal Guinea en Venezuela. Dat zijn landen die er echt aan toe doen hummmmmmm….. Drs. Prof. Sra, eerst nadenken voor dat je iets de wereld in helpt.

  De enige reden waarom jij afgeeft op de EU is omdat Bouterse uitgekotst wordt door Nederland (ook EU lid).

  Het suriname van Bouterse lijdt aan grootheidswaanzin.
  Het land telt slecht 500.000 inwoners. Who the hell is Suriname ? Beetje bescheidenheid past op z’n plaats.


  Maak melding

 39. Als ze de Surinaamse overheid en Rosebel na de exploitatie 12 tot 14 miljoen ton aan goud per jaar kunnen realiseren en afzetten bij een afgeproken prijs van $400 tot $600, dan is dit bruto 13 * 10^9*$500= $6.5E12. Vaste lasten en andere uitgaven $2E9.
  investeringen ($4.5E8*100%)/30%=$1.5E8
  Netto: $6.5E12-(3.5E8)=$6.497E7
  Suriname vangt dan $1.949E12
  Het break even point zijn alle investeringen, vaste lasten alle andere uitgaven voor het projec, waarbij Suriname 30% opstrijkt van het netto bedrijfswinst, dan is de slechte deal nog niet zo slecht voor Suriname.

  Ik stel voor de Rosebel paragraaf door te spitten. Mocht ik zijn dat ik op het verkeerde been ben gezet dan hoor ik graag de argumenten.

  The JV will also allow both Rosebel and the Government to share on the same basis as above in any further significant expansion at Rosebel.

  Rosebel, which is also evaluating the expansion of its gold plant throughput capacity from 12 million to 14 million milled tonnes per annum, is planning to undertake a feasibility study on the potential for a further significant expansion which, if approved, the Government will have the right to acquire an interest through the JV at fair market value.

  Rosebel will be entitled to proceed with the expansion on its own if the Government does not participate through the JV, and in either case will have access to the lower cost power rate for the expansion.

  The Agreement will provide up to 300 x 106 kWh per year of additional power at a cost of 11 cents per kilowatt hour, which will apply to any production from the joint venture area.

  The JV area has been defined as a circular area extending 45 kilometres from the Rosebel mill, but excluding the Gross Rosebel concession, for a net JV area of approximately 6,190 km2.

  The JV will be entitled to convert an additional 20,000 hectares or 200 km2 to new rights of exploitation within the joint venture area, on a simplified and expedited basis, for processing at Rosebel.

  Under the terms of the Agreement all future production from the joint venture area will be allocated to the JV on a 100% basis.


  Maak melding

 40. @tjauwa

  Reken aub nog een keer met de echte getallen. U rekent met 12 miljoen ton in plaats van 12 ton goud per jaar.
  Als je dat doet is de berekening misschien te volgen want dan verdwijnen de exponentiele weergaven en zien we de echte, hanteerbare getallen.

  Ik hoop niet dat de er op basis van deze getallen gepland is.


  Maak melding

 41. @Tjauwa.
  ik had even niet verder gekeken dan mijn neus lang is. De factor 1 miljoen komt door het gegeven dat er om 1 gram goud te winnen men ongeveer 1.000 kg aarde / roots moet verwerken. IAM Gold moet dus voor 12.000 kg goud maar liefst 12.000.000 ton aarde etc/ jaar verwerken. Het gaat niet van zelf men moet er echt wel wat voor doen.


  Maak melding

 42. Donderdag 18 april 2013 om 14:53 uur, door @JoJo
  Prima aanvulling!!! Dan deel ik het bedrag door duizend dan is de 30% die de Surinaamse staat moet toucheren: $!,948,950,000.00….dat is schoon haast $2 miljard dollar per jaar. @JoJo, nog bedankt je welgemeende hint voor berekening als aanvulling!!!


  Maak melding

 43. Niets moet sta in de weg zijn voor SU.
  Al is de Goud prijs een beetje gedaald.
  Alle deal die gesloten zijn of zullen sluiten met de multinational moeten in het voordeel van SU blijven.
  Die multinational moeten niet slim spelen om aan SU minder percentage aan aandeel te geven met smoesjes dat die Goudprijs gedaald is, misschien hebben ze dit zelf tot stand gebracht voor hun eigen voordelen.
  Er is een schommeling van Goud prijs dat ons niet bang moeten maken.
  Nogmaals Land is van SU en al het Goud in de bodem is ook van SU. Staats Goud (zoals Staats Olie) oprichten is de beste oplossing voor SU met SU arbeiders en 100% winst voor SU.


  Maak melding

 44. Who cares,i dont care
  Koos is boos”koos de waarheid komt hard aan “jou en who cares argumenten heeft geen inhoudelijk waarde over mijn posting


  Maak melding

 45. Donderdag 18 april 2013 om 14:53 uur, door @JoJo

  Hallo @JoJo ik bekeek ook de Investors paragraaf van Iamgold en ging spitten in de pdf grafiek overzichten en hun aanbiedingen. Als ik het niet mis heb, controleer me, dan liggen hun aanbiedingen bij contracten niet alleen met Suriname maar ook met andere aanbieders nooit op de huidige marktprijs. Hun aanbod ligt naar alle waarschijlijkheid grosso modo tussen de $365 en $385 per oz., evt een schepje meer bovenop, maar dan houdt het op!!! Controle graag!!!


  Maak melding

 46. @ Tjauwa.
  bedankt voor het verwijzen naar de site van IAMgold. Ik heb er interessante info gevonden. Eerst even jouw info. de 365 – 385 betreft het aantal troy ounces wat men maal 1000 in 2013 wil winnen. Een iets verderop staat de prognose voor cashkosten per geproduceerde troy ounce. Deze kosten lopen hard op in deze prognose, richting $ 900/troy ounce(Suriname ligt qua productie kosten onder het wereld gemiddelde).

  In een andere deel van de site staat dat in 2012 de productie kosten per troy ounce $ 671 waren en dat de gemiddelde verkoop prijs in 2012 $ 1.667 bedroeg. Ofwel de bruto winst van Rosebel over 2012 bedraagt ongeveer $ 383.460.000. Hiervan ontvangt Suriname onder de oude deal eerst royaty’s , daarna 36% winst belasting en dan nog 5% dividend. Volgens de oude deal komt dit neer op ongeveer 42% = $ 161.053.200 (voor 2012)
  Let wel de dividend wordt betaald na de aftrek van royalty’s en winstbelasting.
  Het nieuwe deal levert iets minder aan royaties, de zelfde winstbelasting en 30% dividend op het moment dat de uitkering van dividend start. Als we de ruim aangehouden berekening aan houden ontvangt Suriname onder de nieuwe deal 52% of wel over 2012 zou dit 199.399.200 geweest zijn dat is maar liefst $ 38.346.000 meer dan de oude deal.

  Deze extra winst wordt gemaakt indien de gemiddelde goudprijs $ 1.667 bedraagt en de productie kosten beperkt blijven tot $ 671/troy ounce. IAMGold kondigt hogere productie kosten aan en de markt prijzen voor goud zijn op dit moment bijna $ 300/troy ounce lager.
  Ofwel actueel is de situatie heel wat minder florissant (troy ounce min $ 400).

  Indien we de actuele situatie bezien, productie kosten plus $ 100 per troy ounce en de verkoopprijs min $ 300/troy ounce gaan we heel hard achter uit.
  De winst neemt dan af tot $ 242.165.000 waarvan het aandeel van Suriname onder de oude deal $ 101.709.300 en onder de nieuwe deal $ 125.925.800 zal zijn. De extra winst is dan gereduceerd tot $ 24.216.500.

  Van deze extra winst moet afgetrokken worden het verlies op de elektriciteitsrekening (300.000.000 kWuur maal $ 0,02) = $ 6.000.000 verlies/jaar (de productie kosten van EBS zijn $ 0,13/ kWuur de leveringsprijs is $ 0,11/ kWuur)
  Van wat er nog over is zal men eerst de financieringslasten van het aandeel nog eens moeten dragen (bij 11% ongeveer $ 22.000.000 jaar.

  Bij de oplopende productie kosten (hardere steen) en de lagere goudprijs, het verlies op de elektriciteitslevering en financieringskosten staat deze deal nu ongeveer op min $ 4.000.000 ten opzichte van de oude deal. Dit valt nog wel mee maar het geeft aan dat risico’s nemen niet alleen maar winst op levert.

  De IAM golddeal nog relatief gunstig omdat het dividend een jaar na het storten van het aandeel in de joint venture al uitgekeerd moet worden. Bij de Surgold deal moet men nog ongeveer 5 jaar wachten voor dat de onderneming dividend uit kan keren. Dus gedurende 5 jaar moeten verliezen elektriciteit deal en de financieringskosten bijgeschreven worden waardoor de investering aanzienlijk hoger (verdubbeld) uit valt en het resultaat heel sterk af zal nemen.

  Tjauwa ik hoop dat je inziet dat jouw berekening nog steeds een factor 10 te hoog zit.

  Naar verluid is er een oplossing om de investeringen in de energieopwekkingscapaciteit tot nul te reduceren en de verliezen op de elektriciteit levering om te zetten tot winst, alleen de regering maakt geen gebruik van deze optie.


  Maak melding

 47. Donderdag 18 april 2013 om 19:26 uur, door JoJo

  @JoJo thanks, Lavabo in innocentia manus meas(Ik was mijn handen in onschuld); Lectori salutem, linea recta, luctor et Emergo!!!


  Maak melding

 48. @JoJo geef je mening hierover op blz 22 van Q4 2012 presentation van de Rosebel pdf.(Andere site info zijn ook van harte welkom)

  Rosebel (000s oz) 365 – 385
  Essakane (000s oz) 255 – 275
  Doyon division – Westwood & Mouska (000s oz)1
  130 – 150

  Total owner-operated production (000s oz)
  750 – 810(deze productiekosten zijn volgens mij kosten voor rosebel Essakane….op pg 22….guidance 2013) geef jou mening, dan moet het verder duidelijk zijn!!! Want ook ik probeer uit deze brij te komen!!!

  Joint ventures (000s oz)125 – 140
  Total attributable production (000s oz) 875 – 950
  Owner-operated cash cost ($/oz) 2
  $810 – $880
  Consolidated total cash cost ($/oz) $850 – $925
  Niobec production (Mkg Nb) 4.7 – 5.1
  Niobec operating margin ($/kg Nb) $15 – $17
  effective tax rate (%) 38


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.